REVISTA PRESEI 05.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 februarie 2014

ADEVARUL

Ajutoarele pentru rate mai mici la credite, fumigene cu iz electoral. Ponta se împrumută de la viitorul Guvern

Măsura prin care statul înlesneşte scăderea ratelor pentru cei cu venituri sub medie şi acordă acestora reduceri de impozit încurajează de fapt neplata obligaţiilor, creează inechitate în rândurile contribuabililor şi urmăreşte doar scopuri partinice, acuză economiştii. Pe lângă faptul că va fi greu de aplicat fiecărui caz concret în parte, "facilitatea de înjumătăţire a ratelor bancare", anunţată luni de Guvern, va provoca şi un hazard moral, încurajând comportamentul de neplată, avertizează economiştii şi oamenii de afaceri. Cât despre bancheri, aceştia ezită să se pronunţe până nu văd scris, negru pe alb, un proiect normativ. Ce argumente au liderii mediului de afaceri? În primul rând, această schemă utilizează banii tuturor contribuabililor, adunaţi la bugetul de stat, însă susţine doar interesele unora, fapt care generează inechitate. Mai mult decât atât, în condiţiile în care comportamentul de neplată a obligaţiilor se extinde şi la cei care pot plăti, această formulă încurajează de fapt amânarea plăţilor.

Două noi poduri peste Dunăre ar putea fi construite din bani europeni, în colaborare cu Bulgaria, dar Guvernul de la Bucureşti a uitat de aceste proiecte

Câteva proiecte comune România-Bulgaria au rămas în sertarele Guvernului de la Bucureşti, iar acum oamenii de afaceri din sistemul feroviar spun că au solicitat relansarea acestora, dar nu au primit niciun răspuns oficial. Este vorba, în principal, despre două noi poduri peste Dunăre, la Silistra şi la Turnu Măgurele. Iniţiativele sunt cuprinse în lista cu proiecte prioritare care ar putea fi finanţate cu fonduri UE destinate cooperării transfrontaliere la nivelul Dunării. Partea bulgară a început câteva demersuri, dar România nu are nimic până în prezent. Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 este cofinanţat de către Uniunea Europeană prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională.

Isărescu taie din nou dobânda şi forţează reluarea creditării

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a făcut ieri încă un pas în încercarea de a relansa creditarea economiei reale şi a redus dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii. Aceasta este cea de-a şasea reducere de dobândă operată de banca centrală în ultimele şapte luni, de la 5,25% în mai 2013, ultima tăiere fiind decisă la începutul lunii ianuarie. În ciuda deciziilor BNR de relaxare a politicii monetare, scăderea dobânzilor la creditele acordate de băncile comerciale s-a făcut greu resimţită. Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank, declara recent că reducerea dobânzilor generează mai mulţi bani, însă nu facilitează şi accesul populaţiei şi firmelor la finanţare. "Cine nu este eligibil pentru creditare cu dobânzi mari nu va fi nici pentru creditare cu dobânzi mici, pentru că nu se relaxează normele de acces, ci doar se ieftinesc banii", a spus Gheţea.

Sărăcia românilor a fost provocată de stat, prin regimul de taxe şi impozite, acuză oamenii de afaceri

Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele României de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). 155 de modificări la Codul fiscal, în 5 ani Inventarul nu conţine toate modificările de formă sau care ţin de modul de declarare a unor impozite şi taxe, ci doar modificările aduse de Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, care au avut un impact direct în modul de calcul şi plată al impozitelor de către contribuabili. "Mediul de afaceri are ca problemă esenţială predictibilitatea. Atât timp cât lucrurile nu sunt predictibile, nu poţi să funcţionezi, nu poţi să-ţi faci business-plan când dintr-un moment în altul mai ai o ordonanţă de urgenţă care schimbă regulile jocului", a declarat, în deschiderea conferinţei, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei. Prima concluzie în urma analizei celor 155 de modificări: acestea au generat sărăcie "în mod masiv".

Parlamentarii fac din Constituţie un Cod Penal paralel

CIUDĂŢENII Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat o serie de amendamente prin care anumite prevederi ce ţin de Codul Penal au fost ridicate la rang de articole constituţionale. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat ieri, pe repede-înainte, un amendament care prevede că arestarea preventivă poate fi dispusă numai când ancheta ajunge în faza de punere în mişcare a acţiunii penale. Textul amendamentului este următorul: " Arestarea preventivă se dispune de judecătorul instanţei de judecată competentă să judece fondul cauzei, în condiţiile legii, şi numai în cursul procesului penal, după punerea în mişcare a acţiunii penale". Practicieni ai dreptului penal s-au arătat miraţi de o aşa prevedere inclusă în Constituţie, din moment ce în practica judiciară chiar aşa s-a procedat şi până acum, dar şi de acum înainte, cu noul Cod Penal.

Sondaj Avangarde: PSD-UNPR-PC, cu cele mai multe mandate în Parlamentul European

Dacă duminica viitoare ar avea alegeri pentru Parlamentul European, 42% dintre români ar vota cu PSD+UNPR+PC, potrivit unui sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, 20% dintre respondenţi au afirmat că ar vota cu PNL şi 18% - cu PDL, cu UDMR 5%, PP-DD şi MP - 4%, PRM - 3%, Alianţa D.A. - 2%. În ceea ce priveşte modalitatea de a candida la europarlamentare, 45% dintre cei chestionaţi din electoratul USL au fost de părere că PSD şi PNL ar trebui să meargă separat la scrutin, iar 55% consideră că cele două partide ar trebui să candideze împreună, sub sigla USL. Cercetarea a fost realizată în perioada 12-20 ianuarie pe un eşantion de 1.500 persoane adulte de 18 ani şi peste, reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare maximă tolerată de +/-2,53%, pentru un interval de încredere de 95%.

Gruia Stoica rămâne în arest. Proprietarul GFR este acuzat de cumpărare de influenţă

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Român (GFR), arestat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă, rămâne în detenţie, a decis definitiv, marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care i-a respins recursul faţă de măsura preventivă. Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie a respins, marţi seară, recursul lui Gruia Stoica, împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare preventivă pentru 29 de zile, în dosarul în care omul de afaceri este acuzat de cumpărare de influenţă. Procurorii anticorupţie susţin că Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

CURENTUL

Miniştri din guvernul Ponta - vizaţi de ancheta tragediei aviatice din Apuseni. CIAS încearcă să scape de responsabilitate

Ancheta tragediei aviatice din Munţii Apuseni capătă o nouă turnură după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa în favoarea procurorilor militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi după ce procurorul Augustin Lazăr, cel care a anchetat până acum acest dosar, a vorbit de "conduita culpabilă" a unor militari şi chiar a unor miniştri din cabinetul Ponta. "Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului/ Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane", a declarat procurorul general de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia , Augustin Lazăr.

Ne minte în faţă: Ponta spune că nu a văzut militari la deszăpezire

Hotărât lucru: Victor Ponta ori n-are ţinere de minte, ori este un personaj ciudat, care confundă lumea reală cu fantasmele care-i bâzâie lui pe sub bască. Asta în cazul în care nu-şi închipuie că i s-a dat pe mână un popor de retardaţi care, prăbuşiţi într-o admiraţie nătângă, se uită la el cu gura căscată şi nu cred nici măcar ceea ce văd cu ochii lor. O turmă de nărozi dispuşi să înghită, pe nemestecate, "rafalele" de minciuni pe care el le debitează "la foc automat" şi fără să clipească. Un vechi proverb spune că "Mincinosul încoronează ţânţarul şi-l măreşte cât măgarul". Exact asta se întâmplă şi cu Premierul nostru. Angrenat în veşnicul lui război cu Băsescu, un război penibil care-i ţine loc atât de program de guvernare cât şi de doctrină politică, el pare să nu aibă habar cu ce se ocupă miniştrii din subordine. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că "În judeţul Vrancea, la Focşani, 50 de militari cu două autocamioane de la Brigada 2 LAROM şi de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată acţionează pentru deszăpezirea căilor de acces".

Trai nineacă! Zero activitate şi salarii de mii de euro în Parlamentul European

De aproape cinci ani de zile 33 de europarlamentari se prefac mai mult sau mai puţin că reprezintă interesele românilor în Legislativul European. Deşi există şi câţiva oameni muncitori printre aceştia, marea lor majoritate sunt personaje reprobabile care nu au făcut decât să încaseze sute de mii de euro anual pentru "statul degeaba" prestat în Parlamentul European, shopping-ul la mall-urile din Bruxelles sau Paris, sau ieşirile isterice pe probleme politice interne ale României. Dacă la vârful acestora se află Monica Macovei, la coadă clasamentului cu o activitate nulă de "O" la toate capitolele enumerate mai sus găsim nu mai puţin de patru europarlamentari români: Corneliu Vadim Tudor (PRM), Zamfirescu Dan Dumitru (PRM), dar şi pe liberalii Ovidiu Silaghi şi Eduard Hellvig, ambii de la PNL.

CURIERUL NATIONAL

Nicolăescu: Spitalele care nu respectă condiţiile igienico-sanitare vor fi închise

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că spitalele care nu respectă condiţiile igienico-sanitare vor fi închise, pentru ca pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate. "Acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate, iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora", le-a transmis ministrul direcţiilor de sănătate publică judeţene. În perioada 1 martie -31 mai 2014, Ministerul Sănătăţii a dispus o acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie.

Ponta şi FMI ajută tot băncile

Curierul Naţional contestă programul anunţat de primul-ministru şi sprijinit de FMI prin care unii datornici ar putea să-şi înjumătăţească ratele pentru o perioadă de doi ani. Aceasta nu ar reprezenta mai mult de o restructurare a creditelor în folosul băncilor, astfel încât bilanţurile acestora să arate mai bine. De fapt, cei care vor apela la măsură nu vor face decât să îşi prelungească agonia rambursării împrumuturilor pentru o iluzorie creştere a consumului în România. Ca şi în cazul programului "Prima Casă" şi al împrumutului de la FMI din 2009, încă o măsură guvernamentală în folosul băncilor este îmbrăcată sub forma unui sprijin către populaţie şi economia naţională. Măsura are caracter populist, este concepută ca un "cadou electoral", însă are mai multe efecte negative decât pozitive, spune Mircea Coşea. El invocă şi existenţa unui caracter discreţionar al acesteia. De ce aceia care apelează la program să fie beneficiarii unui credit fiscal, iar cei care plătesc la zi nu?

Ponta: Băncile trebuie să fie de acord cu limitarea comisioanelor

Tranzacţiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanţă, ci prin lege, iar băncile, care "au câştigat destul", trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câştiga prin creşterea numărului de tranzacţii, a afirmat premierul Victor Ponta. Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat şi de către Parlament, nu doar de Guvern, şi promulgat de preşedinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanţă de urgenţă. ARB a dat băncilor un termen de 10 zile pentru a-şi spune opiniile.

De ce ne-am teme de "căpcăunul" deflaţiei?

Intuiţia publicului că scăderile de preţuri reprezintă un lucru bun este corectă, spune Peter Schiff, fondator al Euro Pacific Capital, intermediar de servicii financiare cu sediul în statul Connecticut, SUA. În ultima sa scrisoare către investitori preluată de publicaţia online Zero Hedge, acesta spune că deflaţia este departe de a fi sperietoarea cu care suntem ameninţaţi periodic. Poziţia lui Schiff vine în contradicţie cu cea prezentată recent la Forumul Economic Mondial de la Davos de directorul FMI Christine Lagarde şi care spunea că deflaţia reprezintă "căpcăunul" care poate lovi economia globală în orice moment. Teza că deflaţia este cel mai mare rău din economie este absurdă, promovarea ei intensă de către economişti, lideri politici şi media fiind una interesată. În realitate scăderile de preţuri vin doar în folosul consumatorilor în vreme ce inflaţia banilor în exces creaţi de guverne şi bănci - şi care rezultă în preţuri mai mari - nu vine decât în folosul ultimelor două categorii. Scăderile de preţuri nu vin în contradicţie cu prosperitatea, iar cea mai spectaculoasă dezvoltare economică din istoria cunoscută, cea a Americii secolului al XIX-lea, a fost însoţită de un declin de 19% al preţurilor.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ A RECONSTITUIT FILMUL CĂUTĂRILOR BEZMETICE. Cine a scos din joc STS şi SRI în operaţiunea de salvare din Apuseni

Ancheta privind tragedia aviatică din Munţii Apuseni, din 20 ianuarie 2014, în urma căreia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, a fost mutată la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Instanţei Supreme. Cele şapte erori în drumul spre supravieţuitori. ISU Alba şi IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) au început să caute epava avionului pilotat de Adrian Iovan la două ore de la prăbuşire, adică la 18.15. De abia după alte două ore, la 20.15, se cere ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi SRI. Acestea sunt cauzele care au făcut ca salvatorii să ajungă la supravieţuitori la şase ore de la prăbuşirea avionului. Haosul a fost cauzat de faptul că Ministerul de Interne şi Cancelaria Primului Ministru au refuzat să coordoneze operaţiunile de salvare.

Rudel Obreja a fost reţinut pentru trafic de INFLUENŢĂ. Denunţătorul ar fi Sorin Ovidiu Vîntu

Blândeţea noului Cod penal, precum şi prevederi din noul Cod de procedură penală conexe au pus la treabă inventivitatea celor puşi să facă bani pe seama spaimei de închisoare a infractorilor cu decizii de condamnare. Primul traficant de influenţă care a scos bani din intrarea în vigoare a noilor coduri penale ale Justiţiei este Rudel Obreja. El a cerut nu mai puţin de un milion de euro unui individ care dorea să scape de închisoare în recursul pe care îl avea la Instanţa Supremă. Obreja a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra completului Instanţei Supreme care urma să-i judece cauza. El i-a spus infractorului condamnat în primă instanţă că prietenii lui de la Instanţa Supremă i-au transmis că sigur va obţine un verdict favorabil, dacă va cere să i se amâne procesul până după intrarea în vigoare a "noului cod". În final, infractorul nu a scăpat de pedeapsa cu închisoare. Văzându-se şi în puşcărie şi cu banii luaţi, omul s-a adresat autorităţilor.

Atenţie. Ce MÂNCARE trebuie să eviţi ca să NU ai probleme SEXUALE

Specialiştii spun că alimentele pe care le consumăm ne influenţează sănătatea, dar şi viaţa sexuală. Primul "plasat" în atenţia specialiştilor, în acest caz, este Cheeseburgerul. "Conţine multe grăsimi saturate, care pot bloca arterele. În plus au de suferit şi arterele din zona organelor sexuale", spun cercetătorii. Grăsimile trans aflate în brioşe se gasesc în toate alimentele coapte şi procesate. Pe lângă blocarea vaselor de sânge, reduc şi nivelul de testosteron, ceea ce înseamnă performanţe sexuale mai slabe. Produsele făcute din soia conţin mult estrogen. Ele au şi un efect inhibitor asupra vieţii sexuale. Se spune că unii călugari budişti manâncă brânză tofu pentru a nu simţi dorinţa sexuală. În plus, produsele din soia reduc şi şansele femeilor de a avea copii. Specialiştii precizează că lista unor asemenea alimente este mult mai amplă, dar cele de mai sus în special influenţează negativ viaţa sexuală.

S-au aruncat pe fereastră peste 20 de milioane de euro la "Naţional Arena"

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat că acoperişul retractabil al stadionului a fost pus degeaba, pentru că nu poate fi folosit aşa cum este prevăzut în planul de construcţie. Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Capitalei, consilierii şi primarul au făcut zeci de şedinţe, în special pentru a găsi soluţii legate de gazonul care se usucă repede şi din cauza acoperişului, care nu poate fi folosit cum trebuie. Rezultatul a fost acelaşi: gazonul trebuie schimbat de patru-cinci ori pe an, iar acoperişul poate fi folosit foarte rar, au povestit, pentru EVZ, mai multe persoane cu funcţie de decizie care au luat parte la acele întâlniri. Cert este că o schimbare completă a gazonului costă patru milioane de lei. "S-a construit repede, repede, ca să se taie panglica. Vom cere să se facă public cât a costat stadionul şi dacă nu se vor face publice, vom face plângere penală", a declarat consilierul general Silviu Văduva.

JURNALUL NATIONAL

Isărescu: Stimulente fiscale pentru cei cu rate şi venituri mici - un prim pas către diferenţierea impozitării

Introducerea pachetului de măsuri pentru stimularea consumului prin uşurarea serviciului datoriei la bănci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferenţierea impozitării, dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. "Introducerea pachetului de măsuri pentru stimularea consumului prin uşurarea serviciului datoriei la bănci contra unor stimulente fiscale ar putea fi un prim pas spre diferenţierea impozitării, dacă se aplică pentru venituri sub 1.600 de lei. Este o schemă fiscală de care ar putea beneficia aproximativ 900.000 de debitori. La Banca Naţională am urmărit două aspecte pe care le considerăm esenţiale. În primul rând relaţia bancă - client, să nu fie ceva forţat şi să apară hazardul moral. Adică, băncile pot (rescadenţa creditul - n.r.) dacă clienţii vor. Un alt aspect se referă la reacţia băncilor", a precizat Isărescu.

Senatul a votat abrogarea articolului din Codul penal ce pedepsea presiunile asupra justiţiei

Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind abrogarea articolului 276 din Codul penal, iniţiat de mai mulţi parlamentari, în mare parte liberali, informează Agerpres. Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, articolul 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, având titlul marginal 'presiuni asupra justiţiei', incriminează 'fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida'.

NATIONAL

Fenechiu preia Internele din puscarie!

Satul de luptele fratricide dintre diversele grupari liberale, Crin Antonescu pare decis sa taie nodul gordian de la Ministerul de Interne, unde intentioneaza sa propuna un om de al sau de incredere, care sa-i fie loial neconditionat. Alesul pare sa fie presedintele filialei Prahova, Mircea Rosca, recomandat si puternic sustinut de catre chiar sotia presedintelui PNL, europarlamentarul Adina Valean. Numai ca, dupa cum sustin sursele noastre, desi Antonescu habar nu are, principalul favorit al partidului la preluarea Internelor este totodata si "omul" lui Relu Fenechiu. De altfel, in stenogramele unor interceptari dintr-un dosar in care este implicat si acesta din urma, exista mai multe convorbiri extrem de relevante cu privire la relatia secreta extrem de apropiata dintre Rosca si actualul detinut de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

Tronsonul 2 al autostrazii Lugoj-Deva, pe mana unui infractor italian

Defendente Marniga, colectionar de condamnari pentru coruptie in tara natala, a ajuns partener cu statul roman dupa ce compania pe care o detine, Secol SpA, a castigat licitatia organizata de CNADNR in mai, anul trecut, privind construirea tronsonului 2 al autostrazii Lugoj-Deva. Mai mult, succesul lui Defendente a fost asigurat de o asociere surprinzatoare, daca e sa tinem cont de trecutul sau infractional. In vederea castigarii licitatiei, Secol SpA s-a asociat cu una dintre cele mai cunoscute si serioase companii de constructii din Italia, JV Salini - reprezentata in Romania de CEO Davide Basile. Italianul Marniga Defendente se poate lauda cu mai multe fapte de coruptie decat cu realizari in afaceri. In 1993, a fost arestat intr-un mega-scandal de coruptie in afacerea ANAS (portalul grupului ADN Kronos). O alta afacere oneroasa de rasunet in care a fost implicat Marniga este cea a atribuirii lucrarilor de constructie a unor inchisori in Italia, o afacere de miliarde de euro. De asemenea, italianul a mai fost arestat pentru dare de mita in cazul adjudecarii lucrarilor de la autostrada Lombardo-Veneta.

Adriean Videanu, Bebe Ionescu si Crin Antonescu trag pe dreapta in mare secret

Aflat intr-o continua cautare de sprijin moral si financiar, liberalul Crin Antonescu a poposit, in weekend-ul trecut, la aceeasi masa cu pedelistul Adriean Videanu si Gheorghe "Bebe" Ionescu, cuscrul presedintelui Traian Basescu. Intalnirea dintre cei trei a avut loc intr-un cochet restaurant din centrul Capitalei, sustin surse liberale, mentionand ca Videanu, Antonescu si Ionescu au discutat, printre altele, despre "un proiect comun de dreapta la prezidentiale". "Este clar pentru toata lumea ca domnul Antonescu nu poate sa aiba incredere in promisiunile pesedistilor. De asemenea, in PNL exista mari presiuni, oameni care bat in retragere. Din acest motiv trebuie sa caute aliante in alta parte", au mai precizat sursele citate anterior. In paralel, deputatul PMP Elena Udrea a reluat si ea ideea unei colaborari in zona de dreapta, care sa includa si partidul condus de Crin Antonescu.

PUTEREA

NATO, păcălit de un SRL. Glacial PROD a câştigat lucrări la Scut şi de la autorităţi publice, deşi era înglodată în datorii

În decembrie 2012, ca societate autorizată NATO, Glacial PROD SRL a câştigat licitaţia pentru prima fază a proiectului din baza militară de la Deveselu, executând lucrările de infrastructură. Autorităţile militare americane au acordat, prin licitaţie, trei mari contracte pentru construcţia bazei firmelor Kellog Brown & Root Services SUA, Exelis Systems Corporation SUA şi Glacial PROD SRL România (contract pe opt luni în valoare de 3,3 milioane de dolari). De mirare este cum Glacial a păcălit vigilenţa americanilor, care au autorizat-o NATO şi i-au mai dat şi câştig la licitaţie, deşi societatea a avut pierderi de 5.922.110 lei în 2010, 2.362.421 lei în 2011 şi 2.776.224 lei în 2012. De asemenea, cum chiar administratorul judiciar EXPERT Insolvenţă SPRL scrie în raportul său, "principalii beneficiari ai lucrărilor de execuţie sunt autorităţi publice locale (cu precădere din judeţele Tulcea, Constanţa, Ilfov, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi, Prahova, municipiul Bucureşti) şi autorităţi publice centrale", se ridică o întrebarea: de ce a fost acceptată Glacial la licitaţii pe bani publici dacă avea datorii de milioane de euro?

Băsescu cu ochii în lacrimi, către noii magistraţi: "Nimeni nu e mai presus de lege"

Preşedintele Traian Băsescu a încheiat cu lacrimi în ochi, marţi, discursul de la întâlnirea cu absolvenţii INM, spunându-le acestora: "Dacă vreodată voi ajunge în instanţa în care dumneavoastră lucraţi, vă rog să vă aduceţi aminte că nimeni nu e mai presus de lege". Preşedintele i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM). În finalul discursului, şeful statului, vizibil emoţionat, le-a transmis un mesaj acestora.

Camera Deputaţilor a aprobat despăgubirea persoanelor care au avut depozite la CEC pentru autoturisme Dacia

Camera Deputaţilor a aprobat marţi despăgubirea persoanelor care au avut depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia. Despăgubirile vor fi extinse şi celor care au avut astfel de depozite pentru o perioadă la BRD. Decizia a fost luată cu 306 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă". Majoritatea Camerei Deputaţilor a adoptat această propunere legislativă, în ciuda faptului că aceasta a aparţinut opoziţiei. Ea a fost depusă în 2011 de parlamentari ai PDL şi ai minorităţilor naţionale. Propunerea fusese respinsă iniţial de Senat, iar ulterior modificată în aşa fel încât să completeze Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Deputaţii au mai decis că modul de calcul al valorii totale a despăgubirilor se va stabili prin hotărâre de Guvern în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei legi.

ROMANIA LIBERA

Cum se pregăteşte debarcarea şefilor DNA şi Înaltei Curţi

O comisie a Consiliului Superior al Magistraturii vrea să-i schimbe din oficiu, prin decizia unei treimi din cei 9 membrii ai Secţiei de judecători, pe preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar numirea noului şef să nu mai poată fi blocată de preşedintele ţării, aşa cum prevede legislaţia actuală. Aceste modificări legislative au fost cuprinse pe ordinea de zi a secţiei I a CSM de luni, discuţii ce urmau a fi continuate marţi, însă ele n-au mai avut loc ieri, după cum ne-a anunţat preşedintele CSM, Adrian Bordea. Poate şi pentru că o parte din textele ce urmau a fi modificate au ajuns la presă. "România liberă" a ajuns în posesia întregului pachet legislativ ce se doreşte a fi modificat şi de acolo rezultă că, spre exemplu, tot din oficiu poate fi schimbat de către CSM şi şeful DNA, mai precis cu votul unei treimi dintre cei 5 membri ai secţiei, la care se adaugă votul procurorului general şi al ministrului Justiţiei. Aceste propuneri au fost făcute încă de anul trecut, când au fost arhivate.

Ajutor pentru 900.000 de datornici sau păcăleală pentru 5.000.000 de contribuabili?

Măsura centrală a pachetului convenit cu FMI-reducerea ratelor la credite-conţine în esenţă un nou ajutor dat sectorului bancar ce urmează să încaseze dobânzi suplimentare prin lungirea scadenţelor. Se mai au în vedere scutiri de taxe pentru profitul reinvestit şi stimulente oferite companiilor ce fac noi angajări. Nimic despre noi reduceri de TVA sau a cotelor CAS. Atunci când sufoci o ţară în taxe (inclusiv pe bunuri de capital) şi când dai prioritate celor care s-au creditat de la bănci salvându-i nu ai cum să obţii o stimulare a producţiei ci, dimpotrivă. Producţia locală nu se va forma într-un ritm suficient ca să ţină pasul cu consumul pe care îl stimulezi prin ajutoare de stat sau, altfel spus, prin bani paraşutaţi în economie din neant pe post de cadouri electorale. Consecinţa va fi: creşterea inflaţiei (bunurile locale nu se produc dar consumul este stimulat) sau creşterea importurilor (producători din altă parte vor găsi foarte profitabilă ţara noastră unde bunurile sunt rare şi scumpe).

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul crede că a găsit piatra filozofală: să impulsioneze consumul fără să reducă taxele

Banii de la buget, adică banii noştri, vor fi folosiţi pentru ca băncile să îşi reducă portofoliul de credite neperformante printr-o schemă de rate compensate cu scutire de la plata impozitului pe venit. Scutirea de impozit va fi aplicată din 2016 până în 2018. În loc să îşi asume economii la buget şi reduceri corespunzătoare de taxe pentru relansarea consumului, guvernul Ponta crede că a găsit după un an de la instalare soluţia prin care să atingă mai multe ţinte de stimulare a economiei, fără a încărca însă deficitul bugetar pe 2014: statul îi va ajuta pe românii cu venituri de până la 1.600 de lei (nivelul aproximativ al salariului mediu pe economie) să-şi achite ratele la credite prin reducerea impozitului pe venit timp de doi ani. "Am luat această măsură pentru că eco­nomia are nevoie de o relansare a consumului. După cum se vede, anul trecut am încheiat cu un deficit de cont curent de 1% din PIB şi cum deficitul bugetar a fost de 2,5% din PIB rezultă că sectorul privat s-a contractat cu 1,5% din PIB.

Indexul alimentar ZF: mâncarea s-a ieftinit cu 2% din toamnă, uleiul, zahărul şi carnea de porc minus 9-10%

Preţul principalelor 15 alimente din coşul de consum a scăzut din toamnă până în prezent cu 2%, ca urmare a luptei tot mai acerbe dintre comercianţii care încearcă astfel să atragă clienţi noi în magazine. Zahărul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel şi cotletul de porc, în timp ce preţul uleiului s-a redus cu aproape nouă procente, arată indexul alimentar ZF. Astfel, "războiul preţurilor" dintre lanţurile internaţionale se vede direct la raft. "Scăderea de preţuri poate fi explicată prin faptul că există o concurenţă crescută în retail, iar puterea de cumpărare tot mai mică pune presiune pe preţuri. Spre deosebire de anii anteriori când comer­cianţi majorau preţurile produselor atât alimentare, cât şi nealimentare de sărbători, acum am văzut chiar scăderi. La fel ca în majoritatea pieţelor dezvoltate comercianţii au căutat şi în România să facă volume mari de vânzări, chiar dacă acest lucru a presupus reduceri de preţuri", spune Dragoş Cabat, analist eco­nomic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

FMI a plecat. Reducerea CAS rămâne în ceaţă, iar acciza la combustibili s-ar putea aplica din aprilie

Guvernul a ajuns la un acord la nivel tehnic cu FMI, iar programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună, însă re­la­xarea fiscalităţii în acest an prin redu­ce­rea contribuţiilor sociale este "în ceaţă", discuţiile pe această temă ur­mând să fie reluate în vară în funcţie de evoluţia încasărilor bugetare. "România are o povară fiscală foar­te mare pe muncă. Guvernul are ca obiectiv acordarea de facilităţi pentru a sti­mula înfiinţarea de noi locuri de muncă. Şi reducerea CAS ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv. Reducerea contribuţiilor sociale va fi analizată, iar dis­cuţiile pe această temă vor fi reluate în cursul verii", a declarat ieri Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI, la con­fe­rinţa de la finalul misiunii de evaluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb