• ADEVARUL
• Dan Diaconescu a prezentat public mai multe extrase de cont, susţinând din nou că are 43 milioane euro pentru preluarea Oltchim
Dan Diaconescu a susţinut din nou că are 43 milioane euro pentru preluarea Olcthim şi a prezentat mai multe extrase de cont, în încercarea de a dovedi că deţine banii. Acest lucru se întâmplă la patru zile după ce OPSPI a anulat licitaţia pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la combinatul din Râmnicu Vâlcea întrucât patronul OTV nu a putut face dovada că deţine banii pentru plata titlurilor, fiind necesari 45 de milioane de euro. Diaconescu a susţinut joi seara în faţa presei, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, la salonul oficial, că deţine suma de 43 milioane euro în două conturi constituite la sucursale ale unor bănci străine, în cuantum de 24 milioane euro, respectiv 19 milioane euro.
• Ponta: Circul lui Diaconescu ne-a costat deja foarte mult, îmi doresc ca procurorii să aplice legea
Premierul Victor Ponta a reacţionat la ultimele declaraţii ale lui Dan Diaconescu, care a susţinut din nou că dispune de 45 de milioane de euro pentru preluarea Oltchim, şi a afirmat că acest "circ" a costat deja foarte mult România şi că speră ca procurorii să analizeze sesizarea penală depusă de OPSPI, transmite Mediafax. "Circul acesta ne-a costat deja pe toţi foarte mult. Sesizarea penală a pornit deja şi îmi doresc ca procurorii să aibă mai puţin timp de cine pe ce post se aşează în următorii ani şi să aplice legea", a spus Ponta la RTV. El a arătat că doar prin implicarea procurorilor poate fi transmis mesajul că oricine încearcă să înşele statul va fi pedepsit.
• Salariul minim, greu de majorat
Sindicaliştii cer o mărire cu 15%, până la 850 de lei în 2013, patronii spun că o creştere de peste 10% le-ar pune afacerile pe butuci. Ca în fiecare toamnă, cu puţin timp înaintea discuţiilor oficiale pe marginea bugetului de stat, sindicaliştii încep presiunile pentru majorarea salariului minim pe economie. Acum, confederaţia sindicală Cartel Alfa organizează mişcări de stradă inclusiv pentru a obţine o creştere cu 15% a acestui venit, respectiv să ajungă la 850 de lei în 2013. Însă acest salariu minim, care e încasat, în România, de peste două milioane de angajaţi, mai trebuie să fie şi plătit, iar plătitorii, adică angajatorii, nu sunt de acord cu o majorare atât de amplă. Liderii patronatelor spun că o creştere cu mai mult de 10% i-ar determina să dea afară din angajaţi.
• Risc de război în Orientul Mijlociu
Conflictul turco-sirian poate degenera într-un dezastru regional cu implicaţii mondiale, susţin analiştii. Parlamentul turc a adoptat joi o moţiune depusă de guvernul condus de Recep Tayip Erdogan care autorizează armata să desfăşoare, "dacă este necesar", operaţiuni în Siria. Decizia vine la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci şi care a provocat o ripostă a Ankarei. Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru şi 129 împotrivă în Adunarea Naţională, unde partidul lui Erdogan dispune de majoritate. Situaţia a început să degenereze miercuri după-amiază, când mai multe obuze trase dinspre Siria au lovit o localitate din Turcia unde au fost ucişi cinci cetăţeni turci, printre care o femeie şi trei copii. Alţi cel puţin zece oameni au fost răniţi.
• Andrei Chiliman contrează planurile lui Crin Antonescu
Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu va candida în sectorul 1, într-un colegiu pentru Senat, a afirmat preşedintele PNL Sector 1, Andrei Chiliman. El a adăugat că desemnarea lui Tăriceanu s-a făcut prin votul Delegaţiei Permanente a PNL sector 1. Anunţul lui Chiliman a venit după ce conducerea centrală a PNL cedase respectivul colegiu conservatorilor. Conducerea USL a finalizat negocierile pentru desemnarea candidaţilor din Bucureşti. La aceste negocieri, PC a cerut un număr mare de colegii în sectorul 4, condus de conservatorul Cristian Popescu Piedone. Pentru a echilibra balanţa, conducerea PNL a acceptat să cedeze către PC colegiul de la Senat în care filiala sectorului 1 îl vrea candidat pe Tăriceanu. Liberalii au primit, la schimb, un colegiu din sectorul 4 care revenea, iniţial, conservatorilor .
• Comisia Europeană strică jocul pentru şefia parchetelor
Negocierile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror-şef al DNA sunt "bruiate" de noile cerinţe ale oficialilor europeni care invocă mai multă transparenţă. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a avut ieri o întâlnire cu comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, căreia i-a explicat întregul proces privind numirile pentru funcţiile de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie şi de procuror-şef al Parchetului General. Comisia Europeană are semne de întrebare privind transparenţa acestui proces. Criticile au fost formulate într-o scrisoare trimisă ministrului român al Justiţiei de către Catherine Day, cu care Mona Pivniceru s-a întâlnit ieri după-amiază. Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei, a precizat pentru TVR Info că se aşteaptă ca ministrul român să prezinte eventuale modificări la procedura de numire pentru cele două posturi, procedură care - sublinia Gray - trebuie să fie corectă şi transparentă pe tot parcursul ei.
• Ce-a păţit presa scrisă în ultimii 200 de ani
Cum arăta presa scrisă din România atunci când internetul nu era dictator, când televiziunea încă nu impunea moda ochelarilor de cal? "Weekend Adevărul" vă prezintă o frescă din istoria gazetelor româneşti, de la primul ziar până aproape de ultimul. Vezi aici cum se făcea jurnalism acum aproape 200 de ani, incredibil!, n-o să-ţi vină să crezi cum arăta presa când era a patra putere în stat, şi nu un instrument al Puterii! Presa românească s-a născut timid, romantic, oricum, târziu - la distanţă de peste 200 de ani faţă de primul ziar din lume, apărut în Strasbourg la începutul secolului al XVII-lea. "Curier Românesc", întâia publicaţie editată în limba română, a văzut lumina tiparului abia la 8 aprilie 1829, în Muntenia, sub patronajul lui Ion Heliade Rădulescu.
• Rusia, despre tezaurul românesc: Nu dezgropaţi trecutul!
Subiectul restituirii tezaurului românesc de către Rusia şi-a pierdut demult din actualitate, susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukaşevici, referindu-se la aducerea acestui subiect în atenţia Consiliului Europei. Moscova regretă faptul că România încearcă să abordeze în cadrul Consiliului Europei problema privind returnarea a peste 93 de tone de aur evacuat în Rusia în perioada celui de-al doilea Război Mondial. Totodată, Rusia solicită Bucureştiului să nu "dezgroape trecutul", a mai spus Lukaşevici. Potrivit oficialului rus, în dialogul politic actual dintre Moscova şi Bucureşti subiectul "aurului românesc" lipseşte.
• CURENTUL
• Iată de ce a respins CSAT privatizarea CFR Marfă propusă de piţiponcul Silaghi
Neavând probabil argumente sau cunoştinţele necesare pentru a susţine strategia de privatizare a CFR Marfă pe care venise să o prezinte în faţa CSAT, în calitate de invitat, Silaghi nu a făcut altceva decât să converseze pe facebook cu prietenii săi, dând chiar like unuia care-i sugera o şedinţă în aer liber, având în vedere vremea frumoasă de afară, ca un piţiponc veritabil. În aceste condiţii, în care ministrul s-a plictisit de moarte la şedinţa CSAT, cine ar mai fi putut susţine strategia de privatizare a CFR Marfă? Poate, premierul Ponta , în calitate de şef al guvernului, dacă nu ar fi părăsit şedinţa după o jumătate de oră, pentru a demonstra că nu poate coabita cu preşedintele nici măcar la nivelul CSAT. Guvernul a redus taxa de participare la licitaţia pentru CFR Marfă de la 3 milioane de euro la 20 000 de euro
• PSD-ul s-a făcut stăpân pe 139 de picturi din patrimoniul naţional. Muzeul de artă a apelat la justiţie ca să-şi reîntregească colecţia
Capitalul de imagine al Partidului Social Democrat este iarăşi ştirbit de un scandal care a ajuns în justiţie. Muzeul de Artă a chemat partidul în judecată, după ce fostul PDSR a împrumutat 139 de picturi şi sculpturi ale unor artişti contemporani, pe care, după aproape 20 de ani, refuză să le restituie. Reprezentanţii muzeului au încercat mai mulţi ani să găsească o soluţie, dar au primit un răspuns halucinant de la trezorierul partidului. Aristide Roibu, le-a scris, negru pe alb, că cel care a semnat pentru tablouri a murit, iar termenul de restituire a lucrărilor a trecut de mult! Cu alte cuvinte, ar fi cazul să-şi ia gândul de la ele. În aceste condiţii, judecătorii au fost investiţi să tranşeze, la tribunal, disputa.
• CURIERUL NATIONAL
• Mai poate fi privatizat CFR Marfă?
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a dat avizul necesar, astfel încât procedurile nu vor fi demarate anul acesta. O altă problemă sunt datoriile enorme, de aproape 2 mld. lei, pe care statul vrea să le transforme în acţiuni înainte sau în timpul privatizării. Conversia creanţelor, propusă în strategia de privatizare, ar putea fi interpretată de CE drept ajutor de stat. O altă problemă sensibilă ar putea fi şi contractele pe care CFR Marfă le-a încheiat cu NATO şi pe care potenţialul cumpărător ar trebui să le respecte, acesta putând fi unul dintre motivele pentru care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu şi-a dat avizul în şedinţa de miercuri.
• Hoţia, ajustată la hoţie
Fără ca şeful Executivului să fi ştiut, oficialii de la Finanţele Publice au trecut la punerea în aplicare a unei prevederi mai vechi din Codul Fiscal care stipulează că impunerile asupra populaţiei ar trebui să fie ajustate cu rata inflaţiei la fiecare trei ani. Demersul ar părea legitim dacă statul ar fi cu totul străin de fenomenul inflaţiei care persistă în România şi care vedem că nu e nici tocmai mic. A ajusta însă hoţia taxelor cu valoarea unei alte forme de hoţie, cea a inflaţiei, este revoltător. Reprezentanţii statului nu numai că fură din ceea ce taxează, dar fură şi din ceea ce nu au. Acesta este şi motivul pentru care statul se împrumută. Banii creaţi din nimic de sistemul bancar şi împrumutaţi binevoitor statului pentru plata contractelor prietenilor politici se răsfrâng asupra preţurilor, ceea ce echivalează cu o a doua jefuire a populaţiei.
• Fuga micilor investitori din pieţele de acţiuni nu poate fi oprită
Retragerile nete de bani din fondurile mutuale americane s-a ridicat acum două săptămâni la 5,1 miliarde dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. De la începutul anului investitorii de retail au fugit cu peste 100 miliarde dolari din pieţele de equities. Încercarea băncii centrale a SUA de direcţionare a capitalului către activele de risc pare a fi sortită eşecului
• Guvernul pregăteşte "lista ruşinii" cu firmele obişnuite să conteste licitaţii
Firmele care au avut mai mult de 10 contestaţii respinse la licitaţii publice şi cele care îşi retrag contestaţia fără ca plângerea să fi fost rezolvată vor fi prezentate public pe o pagină de Internet, iar statul va reţine o cotă din garanţia de participare chiar dacă firma renunţă la contestaţie, relatează Mediafax. Cota din garanţia de participare este calculată în funcţie de valoarea estimată a contractului. Garanţia de participare va fi returnată integral doar dacă respectiva contestaţie este retrasă pentru că autoritatea contractantă a remediat problemele reclamate. Procedura va fi reglementată de Guvern printr-o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice.
• "România, citeşte!", un proiect ambiţios de promovare a lecturii
Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania (FEDCR) demareaza in aceasta toamna campania nationala de promovare a lecturii "Romania, citeste!", menita sa incurajeze lectura in randul publicului larg. "Fiecare carte citita deschide o fereastra in suflet. Doar cartile pot oferi raspunsuri la intrebarile esentiale care ne framanta. Ele ne conduc intr-un refugiu plin de farmec din viata cotidiana, intr-un loc unde ne putem construi propria lume. Astfel putem deveni mai buni, mai fericiti, mai bogati dupa fiecare intalnire cu cartea..."Romania, citeste!" un indemn catre imbogatire spirituala, o cale care odata urmata va transforma realitatea din alb si negru intr-un tinut plin de culoare", declara Lucia Ovezea, presedinte al FEDCR.
• EVENIMENTUL ZILEI
• România, în faţa primei ameninţări teroriste directe, din ultimii 22 de ani
Prima ameninţare directă, formulată ieri de şeicul Omar Bakri, a fost prevăzută încă din martie de şeful SRI, George Maior: "Percepţii de tipul: nouă nu ni se poate întâmpla nimic, sunt false!" Declaraţia şeicului Omar Bakri, unul dintre cei mai radicali lideri islamişti, prin care România, alături de Bulgaria, a fost etichetată drept "ţintă legitimă" pentru terorişti nu a luat prin surprindere autorităţile române cu responsabilităţi în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului. George Maior, director în ultimii şase ani al Serviciului Român de Informaţii(SRI) a atenţionat cu privire la riscul crescut al atentatelor teroriste încă de acum şase luni, într-un interviu acordat în exclusivitate "Evenimentului zilei".
• MEGA-AFACEREA deputatului Preda: 25 DE MILIOANE DE EURO pentru o centrală solară
Deputatul Cezar Preda se află la un pas de o mare lovitură pe piaţa energiei electrice. La marginea oraşului Buzău, Consiliul Local a dat avizul construirii unei centrale fotovoltaice. Mega-afacerea cu panouri destinate transformării energiei solare în energie electrică aparţine societăţii Atlas Invest SRL, în care acţionar este însuşi parlamentarul PDL şi soţia lui, Jeanina. "Minunea judeţului" presupune atragerea a circa 25 de milioane de euro din fonduri PHARE, susţin autorităţile locale. Sistemele solare fotovoltaice folosesc panouri fotovoltaice şi au ca scop producerea de curent electric.
• TELENOVELA CONTINUĂ. Dan Diaconescu a "arătat" că avea banii pentru cumpărarea Oltchim
Dan Diaconescu a prezentat, în aseară, la sosirea de la Londra trei documente originale care atestă că vineri, 30.09, el deţinea 43 de milioane de euro pentru cumpărarea combinatului Oltchim. "Am depus actele în regulă la licitaţie, am fost acceptaţi cu un preţ de 15 ori mai mare decât cei care au pierdut-o. Bazându-ne pe informaţii că domnul Ponta pregăteşte o contraofensivă de ordin penal, ne-am grăbit ca începând de vineri (30.09 n.r) să semnăm acest contract, chiar şi condiţiile impuse de guvern" , a spus Diaconescu înainte de prezentarea documentelor. Patronul OTV a precizat că a fost scos ilegal anticipat din licitaţie pentru că se aflase că deţine banii necesari.
• Ce să mai înţelegem? Remus Vulpescu, bufon pentru Ponta, specialist pentru Fondul Proprietatea!
Fondul Proprietatea l-a propus pe fostul preşedinte al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, pentru poziţia de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, împreună cu Oana Truţă, care era deja reprezentanta Fondului în conducerea companiei de stat. Deocamdată, propunerea nu are decât valoare simbolică, pentru că Hidroelectrica se află în procedura de insolvenţă, declanşată la propunerea aceluiaşi Vulpescu.
• Vasile Blaga: Victor Ponta e la fel ca Dan Diaconescu. Sunt doi oameni de un cinism ieşit din comun
"Ponta şi Diaconescu seamănă foarte mult. Sunt doi oameni de un cinism ieşit din comun, care-şi bat joc de salariaţii din tot judeţul respectiv", a spus Blaga la postul Realitatea TV. "Ponta a minţit încă de la început în cazul privatizării Oltchim. A cerut FMI-ul, spune Ponta, să se privatizeze imediat Oltchimul. Cum încheiase Guvernul Boc negocierile cu FMI? Privatizare cu un investitor strategic. A venit Ponta, a schimbat regulile jocului, astfel încât n-a mai pus nici măcar minima condiţie ca să te şi pricepi la ceva. Obligaţie era să faci privatizarea, nu era termen s-o finalizezi. Nu era termenul de 18 septembrie pentru finalizare", a adăugat preşedintele PDL. "Cum să-l cred pe Ponta de bună credinţă că vrei să privatizezi ceva şi închizi instituţia aceea exact pe parcursul de privatizare? Cine-ţi mai dă bani pe ea? Cine l-a adus în joc pe Diaconescu în cazul ăsta? Ponta avea posibilitatea să ofere ajutor de stat, putea să aibă răbdare", a precizat Vasile Blaga.
• JURNALUL NATIONAL
• Probe pentru revizuirea procesului "Trofeul Calităţii"
"Trofeul Calităţii" a fost un dosar politic. Jurnalul Naţional a susţinut de-a lungul acestui lung şi întortocheat proces, finalizat cu sentinţe profund nedrepte şi viciate, că mascarada judiciară a avut drept ţintă "pedepsirea" candidatului Adrian Năstase la alegerile prezidenţiale din 2004 confruntat cu Traian Băsescu. Timp de aproape 8 ani procurorii lui Daniel Morar şi judecători au lucrat cu energie indusă de factorii politici pentru a însăila o poveste care să asigure condamnarea cu orice preţ a inculpaţilor din "Trofeul Calităţii". "Lotul Năstase" este în puşcărie, condamnat pe baza unor mărturii smulse cu forcepsul sau a unor supoziţii, aşa cum stipulează şi motivaţia Curţii.
• Noile liste electorale, abia la anul. Ponta e mulţumit de şefii SRI şi SIE
Într-un interviu acordat portalului luju.ro, Victor Ponta spune că listele electorale permanente vor fi clarificate abia anul viitor, prin modificarea Constitutiei. "Nu putem sa gasim decat solutia prin care, în primul rand, anul viitor, prin modificarea Constituţiei, să lămurim foarte clar cine este pe lista în România, vorbesc de cei care locuiesc în mod efectiv în România, şi cum se întâmplă într-o situaţie viitoare problema cu cvorumul. Pentru ca acum deciziile CCR se bat cap în cap", a declarat premierul. Victor Ponta a acuzat DNA că ar tergiversa deliberat anchetarea unor grave cazuri de corupţie: "vorbesc aici, în primul rând, de ceea ce s-a întâmplat cu reţeaua de corupţie organizată şi politică de la ANAF. Milioane de euro. Vorbesc de frauda comisă la Poşta Română.
• "Băieţii deştepţi" pot lăsa România în beznă. Curtea de Apel judecă anularea insolvenţei Hidroelectrica şi i-ar putea repune în drepturi pe traderi
Folosind diverse tertipuri avocăţeşti, "băieţii deştepţi" ar putea obţine falimentul Hidroelectrica, fapt ce ar putea lăsa întreaga Românie "în beznă" la propriu. Acesta este un scenariu pe care Remus Borza, administratorul judiciar în cazul insolvenţei Hidroelectrica, l-a prezentat în ultimele două zile. "Băieţii deştepţi" au atacat la Curtea de Apel decizia Tribunalului Bucureşti de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica, iar o decizie finală va fi luată peste o săptămână, pe 11 octombrie. În cazul în care instanţa anulează procedura de insolvenţă, "băieţii deştepţi" vor fi repuşi în toate drepturile anterioare, potrivit lui Borza. Mai exact, vor avea din nou contracte de 19,8 TWh de energie hidro la preţuri mult sub preţul pieţei, în condiţiile în care în acest an, din cauza secetei, Hidroelectrica nu va produce decât 12 TWh. Astfel, compania nu şi-ar mai putea onora obligaţiile, ceea ce ar duce, în final, la lichidarea sa.
• NATIONAL
• Interviu in exclusivitate cu Fratii Musulmani despre viitorul tarilor arabe
Greu, foarte greu sa gasesti un membru al Fratilor Musulmani in Romania. Nu pentru ca n-ar fi, ci pentru ca nu vor sa se declare ca atare. In alte tari, ies in fata, pentru ca a venit timpul lor. Marile puteri ii sustin, ii ajuta sa vina la putere in urma regimurilor schimbate de "primaverile arabe". Ce vor sa puna in locul vacant al puterii Fratii Musulmani? Ne explica un membru al acestei organizatii, un sirian care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Vrem expulzarea ambasadorului Siriei din Romania"
• In ce scandal au bagat MApN-ul misiunile din Afganistan
Corneliu Dobritoiu a confirmat, de curand, ca trupele Armatei Romane vor fi retrase din Afganistan incepand cu a doua jumatate a anului viitor. Ceea ce a involburat si mai mult apele in Ministerul Apararii, unde se da o adevarata lupta pe viata si pe moarte pentru ocuparea unui loc in ultimele misiuni internationale ISAF. Cei aproximativ 15.000 de euro castigati in sase luni de misiune sunt o atractie irezistibila. Ceea ce, dupa cum sustin sursele noastre, a marit si pretul spagilor traditionale platite pentru a prinde un loc pe lista. Mai ales ca poate fi vorba de ultima plecare...
• Basescu, "abordaj" la veliere in largul Marii Negre
Batranul lup de mare Traian Basescu nu se poate abtine atunci cand este vorba despre vreo escapada in larg. Fara SPP-isti, fara prieteni, fara prima doamna. Doar el si marea. In timp ce Alianta Romania Dreapta - formata din Partidul Democrat Liberal, Partidul Forta Civica si Partidul National Taranesc Crestin Democrat - se lansa la Bucuresti, pentru alegerile parlamentare, presedintele Traian Basescu s-a dus departe. Departe de ochii presei, de politicieni, de alegatori, de SPP-isti... A vrut sa simta din nou aerul sarat si valurile inspumate ale Marii Negre. Cursantii care invatau tainele navigatiei pe un velier au dat prova-n prova cu presedintele Basescu
• PUTEREA
• Privatizările ratate şi debandada din politicile fiscale ale Cabinetului Ponta. Guvernul gafelor
Guvernul Ponta merge din gafă în gafă în privinţa marilor privatizări şi a politicilor fiscale. După ce s-a făcut de râs cu privatizarea Oltchim, Executivul e nevoit să pun frână şi la vânzarea companiei CFR Marfă, pentru care CSAT a refuzat să dea un aviz pozitiv, din cauza strategiei iniţiată de liberalii de la Ministerul Transporturilor. Ministrul de resort, Ovidiu Silaghi, nu pare dispus să cedeze şi, potrivit informaţiilor noastre, ar fi decis să vândă integral CFR Marfă până la alegeri. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a retras ieri de pe site proiectul privind majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16% din 2013, motivând că publicarea documentului a fost o eroare, întrucât reprezintă un calcul făcut de fosta guvernare. De altfel, premierul Ponta a explicat senin că nu are habar de această iniţiativă a Ministerului de Finanţe.
• Fostul şef al ANRE a pretins 500.000 de euro şpagă. Deputatul UDMR Olosz, încolţit de DNA
Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe deputatul UDMR Gergely Olosz, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru trafic de influenţă în formă continuată. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dat ieri publicităţii, deputatul UDMR a pretins 500.000 de euro şi a primit 400.000 de lei de la patru oameni de afaceri pentru a le atribui contracte oneroase.
• Andronescu vede pierdut procesul cu asociaţia Corinei Dumitrescu. Juriştii Ministerului Educaţiei, înlocuiţi după ce au câştigat în faţa universităţilor particulare
Ecaterina Andronescu spune că Ministerul Educaţiei va pierde procesul cu Asociaţia Universităţilor Particulare, condusă de colega sa de partid Corina Dumitrescu, dacă nu se vor găsi documente dispărute, ce au stat la baza clasificării instituţiilor de învăţământ superior. Ministerul Educaţiei a câştigat totuşi trei prezentări în instanţă în acest proces. Drept "răsplată", juriştii ministerului au rămas fără loc de muncă. Andronescu spune că se poartă procesul cu asociaţia Corinei Dumitrescu, împotriva voinţei sale, pentru că în minister nu se mai găsesc documente ce au stat la baza procesului de clasificare a universităţilor.
• Angajaţii lui DD îşi cer banii şi ameninţă cu oprirea OTV
Deşi ar fi trebuit, conform declaraţiilor sale, ca zilele acestea să depună o plângere împotriva felului în care au decurs negocierile pentru privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu a plecat joi din nou din ţară, spre o destinaţie necunoscută. Cel mai probabil, Diaconescu s-ar fi dus în Germania să caute alţi susţinători alături de care ar putea să participe în viitor la privatizarea unor alte companii de stat, după ce licitaţia pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost anulată. Între timp, se pare că omul care s-a oferit să plătească din buzunarul propriu salariile muncitorilor vâlceni are probleme şi cu oamenii din ograda sa. Conform unor informaţii, angajaţii lui DD de la OTV se pregătesc de grevă spontană, după ce nu şi-au mai primit salariile din 20 septembrie.
• ROMANIA LIBERA
• Lecţia Snagov: Ce păţesc primarii care cer prea mulţi bani în campania electorală
O ştire aparent de fapt divers demonstrează cum se face, în realitate, politică în România. După regula "eu te-am făcut (primar), eu te omor", finanţatorul campaniei primarului de Snagov l-ar fi luat la bătaie pe edil când a văzut că acesta nu-i întoarce serviciul după ce s-a instalat în funcţie. În România nu există alegeri - locale, parlamentare sau prezidenţiale - în care să nu se vorbească despre voturi cumpărate cu tot felul de produse, de la îmbrăcăminte până la alimente sau chiar plicuri cu bani. Sumele totale cheltuite în campanii atât pentru mita şi pentru celelalte mijloace de promovare electorală depăşesc frecvent milioane de euro, chiar şi în cazul unor localităţi mici sau comune.
• EXCLUSIV. Cine sunt procurorii care candidează pentru conducerea Parchetului General şi DNA
Pentru funcţiile de procuror general al României şi de şef al DNA s-au înscris 11 procurori, spun surse judiciare. S-au vehiculat şi alte cifre - 14 sau 15 candidaţi. Numele candidaţilor nu vor fi cunoscute, conform regulamentului stabilit de ministrul Justiţiei Mona Pivniceru. După o preselecţie secretă, Ministerul Justiţiei va face publice, la 5 octombrie, doar numele candidaţilor care vor participa la etapa a doua a selecţiei: interviu ȋn faţa unei comisii din care fac parte trei procurori, un psiholog şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, care va decide cine sunt câştigătorii. Evaluările celorlalţi membrii ai comisiei sunt secrete. Mona Pivniceru le poate lua sau NU ȋn considerare. Decizia definitivă aparţine ministrului.
• De ce minte Victor Ponta că este cine nu este?
Victor Ponta minte, într-adevăr, aşa cum respiră: natural, regulat şi fără efort. Capacitatea sa de disimulare - marele şi unicul, de altfel, talent dovedit - este pe măsura aroganţei sale: Nemăsurată. Până la un punct, cultivarea acestei calităţi este de înţeles în măsura în care omul a putut compensa astfel cu succes lipsa organului etic sau în măsura în care îi serveşte în mod foarte concret pentru a escamota eşecurile guvernării, adică în măsura în care minciuna îi aduce beneficii politice măsurabile. Dar ce Dumnezeu câştigă Ponta dacă minte cu privire la propria biografie şi simte nevoia să îşi inventeze un trecut fals? Minciunile despre Piaţa Universităţii, votul din 1990 şi '96 ne vorbesc insa despre cine este şi cine nu este Victor Ponta. Ponta nu a dorit să îşi confecţioneze doar un trecut mitologic de revoluţionar anticomunist convertit la valorile social-democraţiei, ci a dorit să se reinventeze pe sine drept personalitatea istorică care, prin însăşi existenţa sa, reface legitimitatea revoluţionară a socialismului în România.
• ZIARUL FINANCIAR
• România învaţă să trăiască cu tot mai puţină finanţare externă. Băncile străine au schimbat direcţia şi au scos 200 mil. euro din titluri de stat în S1
Scăderea expunerii suverane înseamnă o schimbare la 180 de grade a strategiei străinilor, care au cumpărat agresiv titluri de stat în criză. Expunerea băncilor europene pe titluri de stat româneşti a scăzut cu 190 mil. euro în primele şase luni din acest an în contextul presiunii legate de nevoile de capital şi pe fondul tensiunilor de pe scena politică internă. Grupul italian UniCredit, Société Générale din Franţa şi austriecii de la Raiffeisen au raportat cele mai mari scăderi ale expunerilor - de 146 mil. euro, 111 mil. euro şi respectiv 82 mil. euro, potrivit datelor de la Autoritatea Bancară Europeană. La polul opus se află Erste, grupul austriac care deţine cea mai mare bancă locală - BCR, care şi-a majorat expunerea cu 120 mil. euro în şase luni.
• Încă o lovitură pentru bursă: americanii de la Artio lichidează tot
Fondurile administrate de grupul american Artio Global Investors (fostul Julius Baer), care în 2007 erau cei mai mari investitori străini de pe bursă cu un portofoliu de peste jumătate de miliard de dolari, şi-a lichidat în ultimul an majoritatea participaţiilor în companii locale. În prezent, americanii se chinuie să vândă ultimele două pachete pe care le mai au, dar care sunt şi cele mai mari: 3,3% din BRD şi 0,8% din Petrom, în valoare de circa 100 de milioane de dolari. Ieşirea de pe piaţă a Artio a lăsat bursa fără oxigen. Astfel se poate explica scăderea din ultimul an a acţiunilor BRD, în condiţiile în care pe lângă Artio şi SIF-urile au vândut pachete mari de acţiuni, şi faptul că acţiunile Petrom nu reuşesc să crească deşi compania are profituri record.
• Presiunile de depreciere a leului revin. Euro a urcat ieri spre 4,55 lei
Moneda naţională s-a depreciat ieri, iar cotaţiile au urcat spre finalul sesiunii interbancare de ieri spre 4,55 lei/euro, cererea de euro venind atât din partea clienţilor comerciali, cât şi din partea jucătorilor străini, potrivit dealerilor. Pentru moneda americană, cursul a urcat cu 1,04 bani, la 3,5104 lei/dolar, iar referinţa pentru francul elveţian a crescut cu 0,89 bani, la 3,7482 lei/franc. Curs de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
• Analiştii spun că bursa are acţiuni interesante, dar puţin lichide
Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,7% într-o piaţă apatică, în care atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni, şi lichiditatea a ajuns cu greu la 11,9 milioane lei. "Volumele au scăzut şi scad de vreun an peste tot. Pe plan local, putem găsi motive diferite de la caz la caz. Astfel, acţiunea Banca Transilvania este interesantă şi ieftină după părerea mea, dar free-float-ul este foarte mic. La fel este şi la Petrom, unde preţul a crescut, dar free-float-ul este foarte mic. În cazul Fondului Proprietatea avem de-a face cu multe amânări din cauze exterioare Fondului (privatizări amânate, listarea la Varşovia pare că nu se vrea aprobată) plus povestea cu acţionarul contestatar care ţine programul de buy back pe loc", a afirmat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.