REVISTA PRESEI 05.11.2013

Willy Homner
Revista Presei / 5 noiembrie 2013

ADEVARUL

Troica FMI-PSD-PNL a decis: mărim salariile, dar şi accizele

Pentru a putea creşte cu câteva procente unele venituri salariale, Guvernul s-a prezentat în faţa Fondului Monetar cu măsuri de taxare a construcţiilor speciale şi cu majorări de accize. După două săptămâni de negocieri intense cu delegaţia FMI la Bucureşti, Guvernul (PSD-PNL) a decis să majoreze accizele şi să aducă sub incidenţa impozitării unele construcţii care acum sunt exceptate. Iar pentru a mai îndulci mesajul de înăsprire a regimului fiscal, Executivul a promis o creştere a salariului minim pe economie şi o majorare a veniturilor acordate profesorilor debutanţi şi medicilor rezidenţi. Dacă din punctul de vedere al Guvernului aceste negocieri au fost "finalizate cu bine", pentru contribuabili nu toate veştile sunt bune. Guvernul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, adică vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. "Toate companiile care deţin construcţii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz", a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Bugetul pe 2014, scenariul de bază

Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657-659 de miliarde de lei, cu o creştere economică de 2,1% (scenariu de bază), şi un deflator puţin peste 2%. În funcţie de mărimea deficitului acceptată de FMI, care este negociat între 2,2% şi 2,3% din PIB, cuprinzând clauza de investiţii aferente co-finanţării fondurilor UE, creşterea economică s-ar putea ridica la 2,2%. Rata inflaţiei luată în calcul pentru anul viitor este în jur de 2%.

Un raport despre destabilizarea climei anunţă un viitor sumbru pentru omenire: foame, violenţă, boli şi sărăcie

Un raport asupra evoluţiei climei de-a lungul secolului XXI a "scăpat" de la ONU şi prezintă concluzii sumbre. Acesta va fi publicat oficial în martie, dar până atunci poate fi consultat de către guvernele lumii. Extrase dintr-un raport recent privind evoluţia climei de-a lungul secolului al XXI-lea, publicate de "The New York Times", prezintă un viitor sumbru al omenirii. Studiul a fost realizat pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) de către Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (IPCC) şi va fi publicat abia în martie, dar până atunci e disponibil guvernelor spre consultare. Raportul conţine prognoze extrem de grave: dacă lucrurile nu se schimbă, acest secol va fi marcat de secetă, conflicte armate între ţări şi diverse grupări, iar migraţia în căutarea zonelor mai bune va fi fără precedent.

Cine e folclorista care conduce Anticorupţia lui Liviu Dragnea

Serviciul Anticorupţie din Ministerul Dezvoltării Regionale este condus de către bistriţeanca Ioana-Maria Ardelean, o tânără speranţă a folclorului românesc. Înainte de minister, ea a fost angajată la Partidul Naţional Liberal. O investigaţie realizată de "Gazeta Sporturilor", privind finanţarea dubioasă a galei de box în care Lucian Bute şi-a apărat titlul la Bucureşti, a relevat că o tânără cîntăreaţă de muzică populară, Ioana-Maria Ardelean, conduce Serviciul Anticorupţie din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. Serviciul în cauză nu are funcţii de control şi sancţionare, ci vine să sprijine implementarea marii strategii anticorupţie la nivelul ministerului şi al structurilor teritoriale. Bistriţeanca a ajuns în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2012, fiind consiliera şi şefa de cabinet a fostului ministru, liberalul Eduard Hellvig.

Fenomenul "transportatorilor" ilegali de bani ia amploare

Cât de uşor se mută banii dintr-o ţară comunitară în alta pentru evaziune fiscală? Agenţii vamali şi cei din aeroporturi numesc fenomenul "navetiştii de bani" şi atrag atenţia că este în creştere. În prezent, orice persoană care călătoreşte dintr-o ţară comunitară în alta are dreptul să aibă asupra sa echivalentul a 10.000 de euro. Din ce în ce mai mulţi încearcă însă să ascundă teancuri de bani în valize, cutii de prăjituri, pungi de chipsuri sau chiar în buzunarele copiilor, dezvăluie cotidianul american "The New York Times" într-o anchetă amplă despre fenomen. Banii sunt transportaţi cel mai des în bancnote de 500 de euro pentru ca teancurile să fie cât mai puţin voluminoase. Totul în încercarea europenilor de a scăpa de impozitele tot mai mari, tendinţă accentuată şi de puternicul curent anti-sistem care se propagă în UE. În medie, agenţii vamali francezi au confiscat zilnic 300.000 de euro, cu 50% mai mult decât media din 2011, potrivit datelor guvernamentale.

CURENTUL

Ioan Păun le-a povestit judecătorilor cum a primit 700.000 de dolari de la Năstase

Principalul martor al procurorilor anticorupţie în dosarul "Zambaccian" şi-a menţinut ieri, în faţa magistraţilor Curţii de Casaţie, acuzaţiile împotriva fostului premier Adrian Năstase. Fostul consul al României în China, Ioan Păun, a detaliat judecătorilor cum a primit de la familia Năstase aproximativ 700.000 de dolari, bani provenind din suma de 630.000 de euro dată acestora de Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru a fi menţinută în funcţie. Ioan Păun a mai arătat că a fost şantajat de Năstase în anul 2006 pentru a nu face dezvăluiri în faţa procurorilor care anchetau acest dosar. Adrian Năstase a fost condamnat în primă instanţă la trei ani cu suspendare pentru luare de mită şi şantaj, iar dacă nu va fi achitat la recursul judecat de instanţa supremă, va ajunge din nou după gratii pentru a executa şi restul de pedeapsă rămas din dosarul "Trofeul Calităţii".

CE avertizează Bucureştii cu noi instrumente de presiune, PSD se face că plouă

Noile atacurile ale USL pe zona justiţiei şi ingerinţa declarativă evidentă în actul de justiţiei au determinat noi reacţii ale Comisiei Europene care ar vrea UE să funcţioneze după noi reguli şi cu noi instrumente de prezervare a statului de drept în ţarile membre. Chiar dacă ambii lideri ai USL - Ponta şi Antonescu - au atacat recent, pe rând, DNA, Parchetul General, CSM, ANI şi nu în ultimul Curtea Constituţională, fruntaşii PSD s-au făcut ieri că plouă şi că nu înţeleg mesajele lansate de comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding. Ea a declarat că, odată cu criza economică, mai multe ţări din UE ar înregistrat un deficit la capitolul respectarea statului de drept şi că astfel de derapaje ar trebui evitate în viitoare prin măsuri de protecţie.

CURIERUL NATIONAL

Poşta se pregăteşte să revină pe profit

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) vrea să obţină un profit net de 100 de milioane de lei în 2014, în condiţiile în care operatorul de servicii poştale va intra pe piaţa brokerajului de asigurări, se va extinde prin sistem de franciză şi îşi va diversifica portofoliului de servicii, potrivit directorului general, Ion Smeeianu. "În primele nouă luni, suntem încă pe minus, iar veniturile sunt în stagnare. Rezultatele financiare s-ar putea îmbunătăţi după ce am redus fondul de salarizare cu 12%, în urma disponibilizării a 3.650 de salariaţi. Din aceştia, 600 de angajaţi chiar au solicitat singuri disponibilizarea. Pentru 2014, ne-am propus atingerea unui profit de 100 de milioane de lei", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Smeeianu. Compania de stat va intra din luna ianuarie pe piaţa brokerajului de asigurări. Operatorul poştal va mai deschide ghişee speciale pentru persoanele juridice în toată ţara, agenţii în regim de franciză şi oficii în centrele de afaceri

Procurorii vor închisoare pentru Şereş şi Nagy

Instanţa supremă a judecat ieri ultimul termen, al 59-lea, din procesul în care foştii miniştri sunt acuzaţi de trădare şi atentat la siguranţa naţională. Soluţia va putea fi atacată la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La mai bine de patru ani de când au fost trimişi în judecată, timp în care au avut loc nu mai puţin de 59 de termene, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar putea lua o decizie în dosarul în care foştii miniştrii Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy sunt acuzaţi că au aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi inculpaţii Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea şi Mihail Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Bonusurile membrilor CS al Transelectrica vor depinde de performanţe şi preţul acţiunilor

Membrii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica ar urma să primească remuneraţii brute de minimum 47.000 lei (10.000 euro) pe an, însă sumele încasate pot creşte semnificativ datorită unor bonusuri determinate de atingerea unor indicatori de performanţă şi de rentabilitatea acţiunilor companiei. Astfel, Transelectrica ar urma să fie prima companie de stat unde remuneraţiile Consiliului de Supraveghere vor depinde în principal de atingerea indicatorilor financiari estimaţi de conducere şi de evoluţia acţiunilor la Bursă şi dividendele acordate. Fondul Proprietatea a propus într-o AGA din luna septembrie ca o componentă variabilă a remuneraţiei membrilor Consiliului de Supraveghere şi a Directoratului să fie legată de evoluţia acţiunilor Transelectrica la Bursă, însă la acea dată discuţiile privind indemnizaţiile au fost amânate pentru luna noiembrie.

PDL va depune o moţiune privind situaţia economiei naţionale

PDL va depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă privind situaţia economiei naţionale, a anunţat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, informează Mediafax. "Considerăm că se impune o discuţie serioasă în Parlament pe probleme foarte importante, şi anume situaţia economică, golul imens în buget şi situaţia locurilor de muncă. Teama noastră este că USL va breveta în continuare acelaşi model utilizat şi în 2013, şi anume creşterea impozitelor şi taxelor pentru a acoperi incompetenţa acestui guvern şi furtul de la bugetul de stat", a precizat Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, într-o conferinţă de presă. El a mai spus că PDL doreşte ca membrii Guvernului să vină în faţa Parlamentului "cu răspunsuri foarte clare" privind redresarea economiei, bugetul pe 2014 şi modul în care consideră că vor fi create locuri de muncă.

EVENIMENTUL ZILEI

Băncile austriece "părăsesc" încet România. Câte MILIARDE DE EURO au plecat în ultimii ani?

Cei mai importanţi acţionari din sistemul financiar românesc, băncile austriece, şi-au redus expunerea pe ţara noastră cu peste 4 miliarde de euro în ultimii doi ani, arată un studiu al Băncii Naţionale a Austriei în care România este, alături de Ucraina, un exemplu negativ în ceea ce priveşte afacerile Vienei în Europa Centrală şi de Est. La sfârşitul lunii iunie 2013, expunerea totală a băncilor austriece pe România se ridica la aproximativ 26,7 miliarde de euro, cu 2 miliarde de euro mai puţin decât în iunie 2012, arată studiul " Facts on Austria and its banks" , realizat de banca centrală a Austriei. Comparativ cu anul 2011, reducerea depăşeşte 4 miliarde de euro. De altfel, în raportul lansat în octombrie 2013, ţara noastră este dată ca exemplu negativ. " La sfârşitul lui iunie 2013, băncile austriece aveau o expunere totală de 209,7 miliarde de euro pe zona Europei Centrale şi de Sud-Est. În privinţa "calităţii activelor" ‚ţara noastră stă cel mai prost din Europa. Cea mai mare bancă locală, deţinută de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urcă spre 30% în timp ce media pe sistem a sărit deja de 20%.

Victoria lui Mănescu la Tarom. Pascariu şi membrii CA au zburat din funcţii

Ieri, epoca Dan Pascariu la Tarom s-a încheiat. Ex-preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei a fost revocat din funcţie, împreună cu toţi ceilalţi membri CA. Ministerul Transporturilor, care deţine 97% din acţiunile Tarom, le-a reproşat celor revocaţi că au încălcat statutul companiei şi mandatul cu care au fost învestiţi atunci când au redus mandatul managerului general, Christian Heinzmann, de la patru ani la un an. "Dacă CA era în mod real nemulţumit de activitatea domnului Heinzmann şi de impactul negativ al măsurilor luate zi de zi de către acesta din funcţia de director general, o abordare prudentă se impunea luarea de urgenţă a măsurii de revocare a acestuia", a comunicat ministerul.

Pensionarii cu indemnizatie, o nouă categorie inventată de USL. Vezi cât câştigă în PLUS faţă de CEILALŢI

Senatul a aprobat astăzi ordonanţa Guvernului prin care foştii diplomaţi aflaţi la pensie vor beneficia de o indemnizaţie specială, care le va suplimenta pensia cu până la 3.571 lei. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2013, privind acordarea de drepturi unor membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, a fost aprobată cu sprijinul majorităţii USL din Senat. "Membrii Corpului diplomatic şi consular al României, cu o vechime neîntreruptă de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, care la data de 31 august 2010 erau pensionari, pot beneficia de o indemnizaţie diplomatică în cuantum lunar de maximum 3.571 lei", este textul documentului aprobat de senatori. Indemnizaţiile pentru pensionarii speciali se vor acorda începând cu 1 ianuarie 2014. Beneficiarii pensiilor speciale vor fi stabiliţi prin ordin al ministrului afacerilor externe.

Zgonea, Ponta şi Corlăţean, făcuţi de râs de Viviane Reding

După ce Victor Ponta şi Valeriu Zgonea au dat vina pe traducerea eronată, comisarul european a revenit cu declaraţii explicite despre faptul că România nu a respectat statul de drept. Aceasta a apreciat că CE are nevoie de noi mecanisme de apărare a statului de drept, după ce în ultimii ani au apărut diverse probleme în acest sens, menţionând explicit criza constituţională din România, din 2012. În cazul României, "intervenţia Comisiei a ajutat la restabilirea autorităţii Curţii Constituţionale şi a pus capăt conflictului constituţional", a punctat oficialul european.

JURNALUL NATIONAL

DLAF, anexa DNA. Şefii DLAF sunt procurori DNA, iar UE acuză complicităţile DNA în blocarea anchetelor

România trebuie să plătească Comisiei Europene peste un miliard de euro pentru deficienţele în sistemul de accesare a fondurilor europene din perioada 2009-2011, potrivit ministrului Eugen Teodorovici. "E o sumă fabuloasă, o sumă care ar fi putut merge, desigur, la proiectele de care vorbim cu toţii, sumă pe care o plătim cu toţii pentru că am avut un sistem deficitar, pentru că am avut persoane în acest sistem fără pregătirea necesară şi fără determinarea necesară de a face lucrurile să fie aşa cum trebuie", a declarat Eugen Teodorovici.

Marea Britanie.Campanie împotriva imigranţilor români şi bulgari, cu accente fasciste

Ultimele numere ale publicaţiei britanice Daily Express dovedesc că aceasta s-a îndepărtat de realitate şi a ajuns pe tărâmul miturilor în problema imigraţiei, se arată, luni, într-un text postat la secţiunea de bloguri a ediţiei de Marea Britanie a publicaţiei Huffington Post, sub semnătura jurnalistului Steve Rose. Săptămâna trecută, pe prima pagină a Daily Express se putea citi că "Marea Britanie este plină de imigranţi şi s-a săturat" de ei, iar răspunsul ar trebui să fie lansarea unei "cruciade" pentru a opri "invazia" de imigranţi români şi bulgari care ar putea pătrunde în această ţară începând de anul viitor. Huffington Post combate această idee, precizând că românii şi bulgarii au încă din anul 2007 acces pe piaţa britanică a muncii, iar deschiderea completă a acesteia de la 1 ianuarie 2014 nu va conduce la o invazie, pentru că cei mai mulţi care îşi doresc să lucreze în Marea Britanie sunt deja acolo.

NATIONAL

DNA il plimba pe Ludovic Orban din jeep-ul de la Nelu Iordache in vagoanele lui Gruia Stoica

Nelu Iordache si-a adus aminte ca, pe cand era ministrul Transporturilor, Orban a fost demnitarul care i-a bagat primul miliard in conturi si l-a facut ditamai "regele asfaltului". ROMSTRADE a primit, in doar cateva luni, contracte de 1.700.000 lei din bugetul Companiei Nationale de Drumuri. Culmea e ca Iordache i-a mai purtat odata ghinion politicianului, acesta intrand intr-un tramvai cu jeep-ul primit "suvenir" de la afaceristul din Adunatii Copaceni. Mai mult, in rapoartele serviciilor secrete cu privire la incercarea de privatizare a CFR Marfa se reamintesete si de misterioasa afacere "Rolling Stock", care i-a legat pe Ludovic Orban si Gruia Stoica. Pe cand era ministrul Transporturilor, liberalul i-ar fi ordonat directorului companiei de stat, Gratian Calin, sa infiinteze o societate noua impreuna cu concurentul privat de moarte, Gruia Stoica. Astfel a aparut "Rolling Stock Company", care a preluat cele mai bune vagoane ale CFR Marfa. Dupa care, Gruia Stoica ar fi preluat pachetul majoritar de actiuni ai noii firme, privatizand astfel o buna bucata din compania de stat.

Cum a ajuns casa de avocatura Nestor sa-i numere pantofii lui Patriciu

Cu o cariera plina de controverse, lucrand cu statul roman, dar si impotriva sa, trecut prin "furtunile" marilor privatizari, precum Petrom, BCR sau Romtelecom, cunoscutul avocat Ion Nestor a ajuns acum sa se preteze la un partaj si sa numere pantofii lui Dinu Patriciu. Divortul lui Dinu Patriciu de sotia sa, Dana, pare sa fie miza vietii marelui avocat Ion Nestor. Aflat la carma casei de avocatura care ii reprezinta interesele miliardarului, Ion Nestor e dispus la toate tertipurile, avocatesti si nu numai, pentru a castiga. Indarjirea acestuia e cu atat mai greu de inteles, cu cat potlogariile la care s-a dedat ii pot afecta pe termen lung integritatea, moralitatea, dar si business-ul.

Crin Antonescu a ajuns Mircea Geoana

Liderul PNL Crin Antonescu este prins intr-o capcana din care foarte probabil nu va reusi sa scape. Electoral vorbind, nu-si mai permite sa gireze masurile stangiste ale Executivului condus de Victor Ponta, dar nici nu poate sa rupa alianta cu PSD pentru ca si-ar pune propriul partid in cap. Viitorul politic al lui Crin Antonescu este intens dezbatut zilele acestea in PNL. Chiar daca este vorba de presedintele lor, liberalii nu se abtin de la comentarii acide. In opinia lor, prezidentiabilul PNL calca apasat pe urmele lui Mircea Geoana. Realisti insa, penelistii sustin ca Antonescu nu va apuca sa rosteasca sintagma "Adina, dragostea mea!", pentru simplul motiv ca nu va prinde turul doi al alegerilor. Cea mai mare problema a lui Crin Antonescu este pierderea credibilitatii. Acum incearca sa castige capital politic criticand masurile Cabinetului Ponta. Dar se afla in aceeasi pozitie in care se gasea si Mircea Geoana in 2009, cand PSD si PDL guvernau impreuna. Este presedintele Senatului (la fel ca Geoana -n.r), co-presedinte al USL si parte din guvernare. In consecinta, acuzatiile pe care le formuleaza nu sunt verosimile.

Adrian Sarbu, la DNA in dosarul Realitatea Media

Fostul sef al trustului Pro, Adrian Sarbu, a fost audiat, luni dupa-amiaza, la DNA, in dosarul Realitatea Media. Dupa ce iesit din sediul DNA, Adrian Sarbu a spus ca a fost intrebat de procurori daca i s-a oferit spre vanzare, direct sau indirect, postul tv Realitatea si ca raspunsul sau a fost "nu". El mai spune ca nu stie daca va fi chemat din nou la audieri. Intrebat daca il cunoaste pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg, Adrian Sarbu a raspuns: "Sigur ca il cunosc pe Elan Schwartzenberg, toata lumea il cunoaste de aici". Vineri, la sediul DNA au fost audiati Ioan Niculae, Marian Vanghelie, Adriean Videanu si Remus Truica. Doar acesta din urma a recunoscut in fata presei negocierile pentru preluarea postului de televiziune. Truica a declarat vineri seara, la iesirea de DNA, ca a participat, "in toamna-iarna anului trecut", alaturi de alte persoane la discutii privind posibilitatea preluarii de actiuni Realitatea Media, insa a refuzat sa precizeze despre ce sume a fost vorba si cu cine s-a discutat.

PUTEREA

Măneasca s-a ţinut de cuvânt. Perfidul asasin Pascariu, zburat de la TAROM de Mihai Pâlşu

În urmă cu ceva timp, ministrul Ramona Mănescu ne-a anunţat că se gândeşte serios să-l demită pe Dan Pascariu de la şefia CA al TAROM.. Ramona Mănescu a avut o tentativă pe 22 octombrie, dar asasinul Pascariu s-a dovedit a fi o nucă tare pentru ministrul liberal al Transporturilor. Luni, 4 noiembrie, la ora 18.00, am fost martorii finalizării unei manevre manageriale perfecte, pusă în practică de Ramona Mănescu. Concret, Măneasca l-a lăsat pe asasinul Pascariu să-şi torpileze singur cariera la TAROM. Ministrul Transporturilor a aşteptat cuminte ca perfidul Pascariu să arate cât se poate de clar că nu-l interesează revigorarea TAROM, ci vrea doar să spolieze compania aviatică. La un moment dat, Ramona Mănescu a aruncat o nadă: "Vom schimba doar doi membri ai CA". Ceilalţi reprezentanţi ai Consiliului au înţeles mesajul şi s-au distanţat de lacomul Pascariu. A fost însă prea târziu. Luni, Măneasca a tăiat toate capetele de la TAROM.

DNA l-a încolţit rău pe Ăla Micu

Ministrul Agriculturii, zis Ăla Micu, a încercat să minimalizeze percheziţiile făcute vineri de DNA la minister. El a declarat că descinderea viza activitatea ADS şi că a avut la bază două sesizări făcute de către o angajată a instituţiei. Situaţia e mult mai groasă. Procurorii au ridicat patru calculatoare de la Corpul de control al domnului ministru Daniel Constantin. Anchetatorii au început să descopere note de control făcute la ADS şi "nuanţate" în urma negocierilor dintre oamenii lui Ăla Micu şi preşedintele ADS. Tot în calculatoarele luate de la Corpul de control există notele măsluite cu milioanele de euro de la APIA care au ajuns în Cipru. La APIA trebuia destituit directorul general, însă, după modificarea notei, s-a decis doar ca APIA să facă demersuri pentru recuperarea banilor de la licitaţia cu uleiul de anul ăsta, dar şi de la cea cu alte alimente pentru persoane defavorizate, câştigată de Rompan.

Procesul succesorului lui Hosni Mubarak se prelungeşte

Căderea lui Hosni Mubarak după 30 de ani de dictatură în Egipt nu a liniştit deloc apele la Cairo. Luni a venit rândul primului preşedinte ales prin scrutin democratic, liderul islamist Mohamed Morsi, destituit recent de armată, să apară în faţa instanţei, inculpat fiind de 'instigare la crimă'. Însă procesul acestuia a fost amânat pentru 8 ianuarie 2014. În acest dosar Morsi, aflat la prima apariţie publică după destituire, riscă pedeapsa cu moartea. Organizaţia Amnesty International apreciază acest proces ca fiind un 'test' pentru a evaluarea respectării drepturilor omului de către autorităţilor interimare egiptene. Mai mult, Human Rights Watch acuză guvernul instalat de armată că nu anchetează forţele de ordine responsabile de uciderea manifestanţilor pro-Morsi.

ROMANIA LIBERA

Scumpirea benzinei e sigură, reducerea CAS - incertă

În urma discuţiilor de ieri va rezulta o creştere a preţului la carburanţi şi noi taxe pentru firme. În schimb, vor fi indexate pensiile, dar cu un procent mic, iar de majorări de salarii nu vor beneficia toţi bugetarii. Acestea sunt certitudinile. Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu CAS-ul, în condiţiile în care pentru a-l reduce cu cinci puncte Guvernul trebuie să caute în continuare soluţii bugetare. "Am finalizat cu bine negocierile referitoare la bugetul pe anul 2014. S-a stabilit pentru anul viitor un deficit de 2,2% din PIB care va fi luat în calcul într-un PIB ce îşi va continua creşterea cu 2,2%. -Pentru investiţii am prevăzut investiţii care să depăşească 6% din PIB", a anunţat premierul Victor Ponta.

SUA, Japonia şi multe ţări europene văd România ca pe o ţară cu probleme specifice lumii a treia. Cum ne vedem noi şi cum ne văd străinii

Deşi, în ultimii ani, s-au cheltuit din bani publici sute de milioane de euro pentru promovarea imaginii României în străinătate, turiştii care vin aici sunt sfătuiţi de propriile autorităţi să se păzească de rabie, hepatită sau să se vaccineze împotriva febrei tifoide. În vara acestui an, Autoritatea Naţională pentru Turism a venit cu o nouă idee de a cheltui fără folos banii cetăţenilor - o campanie de promovare în staţiile de metrou şi pe panourile publicitare stradale în oraşele din Germania, Rusia, Franţa, Austria, Italia şi Spania. Reprezentanţii turismului românesc funcţionează pe principiul "reclama, sufletul comerţului", ignorând faptul că, pe lângă drumurile cârpite, furturile din buzunare sau supratarifele la cazare, altele sunt cauzele care-i îndepărtează pe călători de atracţiile româneşti intrate în patrimonial mondial.

ZIARUL FINANCIAR

Pierderile băncilor şi ale BNR au dat peste cap încasările bugetului la nouă luni

Statul a încasat în primele nouă luni din acest an doar 15,7 mil. lei de la bănci în contul impozitului pe profit, de 18 ori mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012, iar la vărsămintele din veniturile nete ale BNR figurează un minus de 29,4 mil. lei, potrivit informaţiilor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea ZF. "BNR nu este o instituţie al cărei scop principal este profitul. Profitul nu este o valoare care are legătură cu performanţa BNR. Profitul este o valoare care apare în împrejurări specifice - ce nu ţin de performanţele BNR, care sunt constant bune -, ci ţin de realitatea economică, de conjunctura internaţională. Unii ani sunt cu profit, alţii cu pierdere. În anii cu profit este bucuria Finanţelor pentru că BNR varsă 80% la buget", a comentat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Anul trecut, sumele virate la buget de BNR din veniturile nete au depăşit nivelul prognozat de Ministerul Finan­ţelor, ajungând la 1,33 mld. lei.

Şefa FMI prezintă concluziile negocierilor cu autorităţile române

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România, va prezenta azi la BNR rezultatele primei evaluări a acordului preventiv şi concluziile negocierilor cu autorităţile române. Delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, a ajuns în 22 octombrie la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române în cadrul noului acord preventiv aprobat în septembrie, şi îşi încheie oficial evaluarea marţi, 5 noiembrie. Bugetul pentru 2014, colectarea veniturilor la buget, principalele politici fiscale pentru anul viitor, procedura de privatizare a CFR Marfă şi absorbţia fondurilor europene s-au aflat pe lista discuţiilor dintre partenerii externi şi autorităţile române.

Directorul general al BVB: Investitorii care au achiziţionat certificate de depozit în oferta Romgaz ar trebui convinşi să le convertească în acţiuni

"Ambiţia noastră ar trebui să fie să îi convingem pe cei care au cerut GDR-uri sau au fost convinşi să ia GDR-uri să convertească aceste instrumente în acţiuni. Am vrea să avem mai multe acţiuni tranzacţionate pe piaţa locală decât rezultatul de acum din IPO. Pentru această realizare trebuie să avem active interesante pe piaţa locală, nu doar Romgaz, ci şi alte companii", a afirmat Sobolewski la un seminar organizat de BVB. Investitorii au cumpărat 36% din acţiunile Romgaz sub formă de certificate de depozit (GDR-uri), restul de 64% fiind achiziţionate direct ca acţiuni care sunt tranzacţionate la bursa de la Bucureşti. Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde lei (534 milioane dolari sau 391 milioane euro). Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde euro.

Şeful Eurobank vine să discute cu Isărescu despre Bancpost

Christos Megalou, 54 de ani, CEO al grupului Euro­bank controlat de statul elen prin Fondul de Stabilitate Finan­ciară, face săptămâna aceasta o vizită la Bucureşti, având pe agendă şi o întâlnire cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Un subiect fierbinte de discutat: ce opţiuni există pentru Bancpost, filiala locală a grupului elen, în condiţiile în care pe de o parte Eurobank se pregăteşte de privatizare, iar pe de alta Comisia Europeană le-a cerut celor patru mari bănci elene Alpha, NBG, Piraeus şi Eurobank să oprească finanţarea subsidiarelor din regiune. Megalou a fost numit în funcţia de CEO al Eurobank în iunie anul acesta după ce banca fusese recapitalizată exclusiv cu ajutorul Fondului de Stabilitate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb