REVISTA PRESEI 05.11.2016

Willy Homner
Revista Presei / 5 noiembrie 2016

ADEVARUL

Un an de la căderea Guvernului Ponta

La un an de la căderea Guvernului Ponta, "Adevărul" reconstituie filmul demisiei lui Victor Ponta, generate de tragedia de la Colectiv. Specialiştii arată că partidele, în frunte cu PSD, nu au învăţat lecţia reformei, cerută de glasul străzii. Pierderea Puterii în urmă cu un an a însemnat pentru PSD o lovitură uriaşă, după aproape patru ani de guvernare. Pe lângă echipa lui Ponta din Guvern, o mulţime de social-democraţi care lucrau pentru stat şi-au pierdut locurile de muncă, fapt ce a condus la reproşuri interminabile din partea partidului, potrivit unor surse din PSD. După demisia sa, nimeni nu a mai ştiut nimic câteva luni de Victor Ponta, fostul premier refuzând să răspundă la telefon colegilor din PSD sau redacţiilor de ştiri. În tot acest timp, preşedintele PSD Liviu Dragnea a încercat, prin interpuşi, să-l arate pe Victor Ponta în faţa partidului drept singurul vinovat pentru piederea guvernării.

Alegeri SUA 2016. Prezidenţialele americane, pe înţelesul românilor

Alegerea preşedintelui SUA este un proces complex, care implică mai multe etape. În primul rând, candidaţii sprijiniţi de partidele politice sunt desemnaţi , apoi americanii votează următorul şef al statului. SUA folosesc un sistem de vot indirect pentru a-şi alege preşedintele. Există, practic, două voturi: unul popular, în care votează cetăţenii, şi unul al electorilor, în care votează reprezentanţi aleşi din fiecare stat pentru un candidat. Preşedintele Statelor Unite ale Americii este ales, potrivit Constituţiei SUA, în fiecare an bisect, pentru un termen de patru ani, de către un Colegiu Electoral, ales la rândul său prin vot direct de către alegători. Legislaţia stabileşte şi ziua de vot, în marţea de după prima zi de luni din noiembrie.

Alegeri SUA | Wikileaks: Administraţia Obama a încercat să blocheze ancheta emailurilor lui Hillary Clinton

Administraţia Barack Obama a încercat să blocheze dezvăluirea informaţiilor din ancheta iniţială privind emailurile private utilizate de Hillary Clinton, a dezvăluit Wikileaks. Echipa de campanie prezidenţială democrată a fost înştiinţată despre acest lucru de un oficial de la Departamentul Justiţiei. Wikileaks dezvăluie că un oficial de rang înalt de la Departamentul Justiţiei a transmis informaţii echipei de campanie democrate despre ancheta care viza serverul de email privat utilizat de Hillary Clinton, scrie cotidianul The Washington Times, potrivit Mediafax.

Delta Văcăreşti. Lacul lui Ceauşescu, transformat în cel mai frumos parc natural urban din Europa

Piste de bicicletă şi de alergare, alei, un centru de cercetare, un observator special, tururi ghidate pentru copii şi şcoli. Aşa ar putea arăta într-un viitor apropiat Delta Văcăreşti dacă proiectul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti se va concretiza. În curând, Ministerul Mediului va lansa procedura legală de dare în administrare a "deltei dintre blocuri", după ce, în mai 2016, Guvernul a emis o hotărâre pentru protejarea ariei.

Candidaţii independenţi din Capitală care vor un loc în Parlament

Biroul Electoral Municipal (BEM) a emis decizii de admitere a candidaturii în cazul a şase candidaţi independenţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, se arată pe site-ul instituţiei. Astfel, în Capitală au fost admise candidaturile pentru mandatul de deputat ale Elenei Udrea, Theodor Paleologu, Remus Cernea, Costel Vişinel Bălan, Gabriel Ion Linţă, George Alexandru Manciu. BEM a respins candidatura depusă de Marian Staş, întrucât acesta a prezentat doar 1.788 de semnături, faţă de necesarul de 17.797

Al-Qaeda ar pregăti atacuri teroriste în trei state americane cu o zi înainte de alegeri

Organizaţia teroristă al-Qaeda ar putea pregăti atacuri teroriste în trei state americane luni, relatează CBS News, citând surse sub acoperirea anonimatului, care au precizat că forţele comune de combatere a terorismului sunt în alertă. Potrivit informaţiilor existente, cele trei state vizate sunt New York, Texas şi Virginia. Autorităţile americane iau ameninţarea în serios, dar informaţiile sunt încă în curs de evaluare şi credibilitatea lor nu a fost confirmată deocamdată, scrie CBS News.

MApN intenţionează să cumpere patru nave militare, construite de Şantierul Naval Damen Galaţi

MApN a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care intenţionează să cumpere patru nave militare care vor fi puse la dispoziţia NATO. Navele ar urma să fie construite în România în maximum şapte ani, iar Impactul bugetar estimat pe cinci ani este de 3,6 miliarde de lei. Navele militare sunt parte a programului "Corvetă Multifunţională", care fost propus pentru includerea în "Lista de Programe de Înzestrare Esenţiale" destinate să asigure interesele de securitate ale statului roman, arată Mediafax. Navele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare sau separat şi vor constitui, alături de două fregate T22, prin rotaţie, un grup de nave care vor fi puse la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România.

Niculina Tâlvar este noul secretar de stat la Ministerul Agriculturii

Niculina Tâlvăr a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş. Totodată, premierul l-a numit, prin detaşare, în funcţia de vicepreşedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, pe Petre-Dragoş Voinescu, cel care va coordona DGAF. Voinescu a fost eliberat din funcţia publică de conducere de inspector general antifraudă al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din structura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). În locul acestuia la DGAF a fost numită Carmen-Elena Tatu, potrivit unei alte decizii a premierului. Deciziile au fost publicate vineri în Monitorul Oficial.

Topul celor mai puternice ţări din punct de vedere militar

Numărul de militari, de tancuri, de avioane, de nave, dar şi puterea financiară sunt principalele criterii după care au fost întocmite în 2016 topurile celor mai puternice ţări din lume. Atât în topul "The Global Firepower", cât şi în cel realizat de Credit Suisse, SUA este, de departe, superputerea militară a Pământului. Pe primele trei locuri se află SUA, Rusia şi China. SUA este lider absolut în ceea ce priveşte alocările bugetare pentru armată: 581 de miliarde de dolari în 2016, urmate de China (155 de miliarde de dolari) şi Rusia (46,6 miliarde de dolari). SUA este net superioară şi în ceea ce priveşte avioanele - având 13.444, faţă de cele 3.547 ale Rusiei şi cele 2.942 ale Chinei.

EVENIMENTUL ZILEI

Mariana din Obor, vânzătoarea de struguri care a apărut în clipul omagial al Laurei Codruţa Kovesi

O vânzătoare din Piaţa Obor a devenit vedetă peste noapte, după ce a apărut într-un videoclip în care oameni simpli, dar şi personalităţi, îi adresează mesaje de susţinere în lupta împotriva corupţiei Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA. Pentru lupta susţinută împotriva corupţiei din România, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a fost distinsă, în urmă cu câteva zile, cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară de către regele Suediei. Premiul i-a fost înmânat de Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny, iar în cadrul ceremoniei a fost proiectat şi un colaj de mesaje realizat de Ambasada Suediei la Bucureşti, în care simpli cetăţeni,psihologi, artişti, jurnalişti şi diplomaţi îi adresează mesaje de susţinere Laurei Codruţa Kovesi.

DW: Rusia îl vrea pe Trump

Moscova nu face niciun secret din faptul că îl vrea pe Trump la Casa Albă. Republicanul este privit ca un prieten al ruşilor. Dar este Trump cu adevărat candidatul cel mai bun pentru Rusia? Vladimir Putin speră într-un dialog. Aşa susţine. Un dialog în locul dictatului. Preşedintele Rusiei s-a plâns pe 12 octombrie, cu ocazia unui forum pe teme economice desfăşurat la Moscova afirmând: "Este dificil să porţi un dialog cu actuala administraţie americană. Nu există practic dialog. Ea îşi formulează cererile şi insistă să fie duse la îndeplinire. Dar acesta nu este un dialog. Este un dictat", a spus Putin, vizibil iritat.

Posibila preşedinţie Trump: un şoc pentru S&P500

Peter Garnry, seful strategiei pe equity la Saxo Bank, scrie despre cele doua posibile scenarii legate de rezultatul alegerilor din SUA si constata ca, orice s-ar intampla, tot vor exista zone financiare "socate" de presedintia Clinton, respectiv Trump, cum ar fi industria farma, in primul caz sau companiile S&P500, in al doilea. În acest moment, pare că Hillary Clinton va câştiga alegerile pe baza majorităţii sondajelor - cel puţin la acest lucru se aşteaptă toată lumea acum. Acest lucru se vede din marea sub-performanţă a acţiunilor din domeniul medical din care rezultă foarte clar că Partidul Democrat are o atitudine foarte negativă faţă de sectorul medical - vor să scadă preţurile.

Rompetrol Rafinare, în situaţie de dizolvare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a notificat în urmă cu câteva zile KMG Internaţional că Rompetrol Rafinare, care administrează Petromidia, cea mai mare rafinărie de pe piaţa locală, se află în situaţie de dizolvare, societatea aflându-se sub incidenţa articolului 153 din Legea 31/1990. Articolul menţionat mai sus se referă la faptul că activele nete ale unei societăţi (diferenţa dintre valoarea activelor totale şi totalul datoriilor ) trebuie să reprezinte cel puţin jumătate din capitalul social al acesteia. În caz contrat, societatea trebuie dizolvată, dacă nu se organizează o AGA pentru remedierea acestei situaţii. O soluţie ar fi diminuarea capitalului social, ori majorarea activelor nete.

Anunţ pentru românii care stau LA BLOC: se schimbă totul

O propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost depusă la Senatul României, fiind iniţiată de mai mulţi parlamentari de la PNL. Modificarea presupune modul de calcul a cheltuielilor pentru spaţiile comune, care se fac în general pe cotă indiviză (adică în funcţie de suprafaţa apartamentului). Iniţiatorii spun că acest mod de calcul este unul care nu reflectă corect realitatea şi dă naştere unor cheltuieli inutile.

JURNALUL NATIONAL

Cioloş nu ştia de "penalii" de pe listele PNL?

Deşi se laudă că au aplicat la sânge criteriile de integritate şi au făcut un titlu de glorie din retragerea lui Vasile Blaga şi Ludovic Orban în urma acuzaţiilor DNA, liberalii au şi ei "penalii" lor. Pe listele PNL pentru alegerile parlamentare figurează totuşi doi candidaţi condamnaţi în instanţă. Este vorba despre Verginel Gireadă şi Virgil Guran, ambii deputaţi în actuala legislatură. Ridicaţi în slăvi de premierul Dacian Cioloş, care i-a lăudat pentru faptul că "au dat tonul schimbării" şi s-au lepădat de penalii de pe liste, liberalii au şi ei corupţii lor. Chiar dacă Vasile Blaga şi Ludovic Orban au făcut un pas în spate din cauza problemelor cu Justiţia, pe listele PNL au fost "uitaţi" doi deputaţi care au la activ condamnări în diferite dosare de corupţie.

Aberaţii legale: bunicii, obligaţi să încaseze chirie de la nepoţi

În România săracă, unde zeci de mii de oameni au rămas fără casele pe care le-au pierdut, din cauza creditelor la bănci pe care nu au mai putut să le plătească, statul cere bani obligatoriu de la cei care ar putea să le dea o mână de ajutor prietenilor sau rudelor care nu mai au unde să locuiască. Acţiunea în forţă anunţată de ANAF, pentru obligarea tuturor românilor de a încheia contracte de închiriere, dacă nu locuiesc în casele lor, pare logică până la punctul în care se poate observa că statul impune, practic, şi celor care nu plătesc o chirie, să dea bani la buget, iar sumele nu sunt mici.

Producătorul bijuteriilor Cartier şi al ceasurilor IWC elimină postul de director general

Grupul elveţian Cie. Financiere Richemont SA, producătorul bijuteriilor Cartier şi al ceasurilor IWC, a anunţat vineri că a luat o decizie neobişnuită de a elimina postul de director general pe fondul prăbuşirii vânzărilor de ceasuri de lux, informează The Wall Street Journal. Richemont a precizat că directorul general Richard Lepeu şi directorul financiar Gary Saage se vor retrage anul viitor, iar directorii reponsabili de mărcile individuale din portofoliul Richemont, care include Cartier, Montblanc şi IWC Schaffhausen, vor raporta direct boardului condus de preşedintele Johann Rupert, care revine practic la conducerea companiei pe care a fondat-o la finele anilor 1980. Richemont susţine că această schimbare a structurii manageriale îi va permite să reacţioneze mai rapid la provocările cu care se confruntă industria produselor de lux.

Penalităţi de 75 milioane lei firmei care se ocupă de construcţia autostrăzii Barcău-Borş şi notificare de reziliere a contractului

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a emis penalităţi de 75 milioane lei firmei care se ocupa de construcţia autostrăzii Barcău-Borş şi a trimis notificare prin care solicită rezilierea contractului, se arată într-un comunicat al companiei remis, vineri, AGERPRES. 'De la emiterea Ordinului de Începere (luna iunie 2015) pentru execuţia lucrărilor aferente autostrăzii Suplacu de Barcău - Borş, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a solicitat Antreprenorului să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale, urmărind în paralel activitatea desfăşurată pe şantier. În toată această perioadă, Antreprenorul şi-a demonstrat incapacitatea îndeplinirii obligaţiilor contractuale prin lipsa de mobilizare în vederea finalizării lucrărilor la acest obiectiv', se arată în document.

Fermierii ar putea primi circa 70 - 80 de euro pe zi prin programul de acordare a voucherelor pentru formare profesională

Fermierii ar putea primi circa 70 - 80 de euro pe zi prin programul de acordare a voucherelor pentru formare profesională, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. "Am gândit şi premierul a fost de acord în acest an, ca de aici înainte să nu mai organizăm licitaţii. Oricum în acest an a fost în premieră, nu am mai organizat licitaţii la nivelul Bucureştiului pentru formarea profesională, ci la nivel de fiecare judeţ, în fiecare oficiu judeţean pe de o parte", a subliniat Irimescu. Acesta a precizat că fermierii care vor primi aceste vouchere vor decide fiecare la ce instituţie specializată se vor duce, iar cu suma prevăzută îşi vor plăti cursul respectiv.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb