REVISTA PRESEI 05.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 decembrie 2011

ADEVARUL

Planul german de salvare a zonei euro

Cu patru zile înainte de summitul decisiv pentru soarta euro, ministrul german de Finanţe prezintă o propunere pentru reducerea datoriilor. Ţările din zona euro cu datorii care depăşesc plafonul de 60% din PIB permis de legislaţia UE ar trebui să creeze un fond special pentru sumele care sunt peste acest prag. "Avem nevoie de un astfel de fond în fiecare stat din zona euro. Fiecare stat trebuie să transfere într-un fond special sumele datorate care depăşesc 60% din PIB şi să le plătească din veniturile fiscale. În decurs de 20 de ani, datoriile trebuie reduse la 60% din PIB", a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, citat de publicaţia "Passauer Neue Presse". Aceasta este propunerea pe care o va înainta Germania la summitul european de vineri, a spus el.

Consultare franco-germană

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi canceraul german, Angelea Merkel, se întâlnesc astăzi, la Paris, în încercarea de a se pune de acord asupra divergenţelor care mai există între cele două state în privinţa modului cum trebuie acţionat pentru salvarea monedei unice. Potrivit preşedinţiei franceze, Parisul şi Berlinul vor face "propuneri" pentru "garantarea viitorului Europei", ameninţată de extinderea crizei actuale, notează AFP. După prânzul de lucru de astăzi de la Palatul Elysée, cei doi lideri se vor întâlni la sfârşitul săptămânii la Bruxelles cu partenerii lor europeni. Sarkozy şi Merkel vor participa apoi, joi, la reuniunea Partidului Popular European (PPE), la Marsilia, unde sunt aşteptaţi şi alţi lideri ai familiilor democrat-creştine şi conservatoare.

Cum ar arăta economia după destrămarea euro

Marile grupuri bancare analizează deja toate scenariile posibile în cazul în care zona euro se va destrăma, iar moneda unică va dispărea. Lira irlandeză şi cea italiană s-ar deprecia cu 25% în raport cu noua marcă germană, în timp ce peseta spaniolă ar pierde 50%. Cea mai lovită ar fi, bineînţeles, drahma grecească, al cărei curs ar pierde 80% în raport cu marca. Impactul destrămării asupra economiei zonei euro va fi mai puternic decât cel al colapsului Lehman Brothers asupra economiei americane, spun economiştii ING. Luna trecută, analiştii Bank of America Merril Lynch au arătat că monedele Spaniei, Italiei, Portugaliei şi Franţei s-ar deprecia în raport cu dolarul american în cazul destrămării zonei euro, în timp ce cele ale Germaniei, Olandei şi Irlandei s-ar putea întări. Dacă doar Germania ar părăsi euro, cursul de schimb euro/dolar ar putea cădea cu 2%, după un şoc iniţial cu o depreciere mai puternică.

"Planul B" pentru dispariţia euro: de la război civil la criză mondială

Chiar dacă şase dintre cele mai mari bănci centrale din lume au anunţat miercuri măsuri extraordinare pentru sprijinirea sistemului bancar european, viitorul euro rămâne sub semnul întrebării, transmit jurnaliştii "The Wall Street Journal". Costurile de împrumut ale ţărilor supraîndatorate din zona euro, precum Italia, rămân la cote-record, considerate nesustenabile de economişti. Câţiva dintre cei mai mari jucători de pe pieţele valutare discută deschis despre ceea ce s-ar întâmpla dacă una sau mai multe ţări ar fi forţate să iasă din zona euro. Ipotezele acestora variază de la izbucnirea de războaie civile până la reintrarea economiei mondiale în recesiune.

Ultima şansă pentru euro? Americanii şi FMI vin să supravegheze liderii UE

Administraţia Obama şi Fondul Monetar Internaţional încep să intervină tot mai ferm în ceea ce priveşte criza datoriilor de stat din Europa, după ce liderii UE nu au reuşit să elaboreze un plan coerent în acest sens. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, va începe marţi o vizită oficială de trei zile în Europa, unde se va întâlni cu oficiali din Germania, Franţa, Italia, Spania şi cu reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene (BCE). Purtătorii de cuvânt ai trezoreriei americane au declarat că vizita are ca scop "discuţiile privind eforturile autorităţilor UE pentru consolidarea instituţiilor din zona euro", transmite "The Wall Street Journal".

Comasare pentru liniştea PDL

Iniţiativa Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), condus de vicepreşedintele PDL Traian Igaş, de comasare a alegerilor locale şi parlamentare, este pusă de analiştii politici chestionaţi de "Adevărul" pe seama "panicii" ce i-a cuprins pe democrat-liberali, speriaţi de posibilitatea pierderii alegerilor. În opinia analistului politic Cristian Pârvulescu, reprezentanţii MAI, în frunte cu Traian Igaş, au elaborat cu bună-ştiinţă un text antidemocratic, dar care să-i avantajeze în perspectiva alegerilor. După ce mai multe voci din coaliţie, atât din UDMR, cât şi din PDL şi-au arătat surprinderea în legătură cu prevederile MAI, premierul Emil Boc a declarat ieri că textul este doar unul tehnic, ce va fi discutat cu partenerii de guvernare şi va putea include unele modificări.

Ministrul Afacerilor Sociale din Italia a izbucnit în lacrimi când a anunţat o reformă dură a pensiilor

Ministrul Afacerilor Sociale din Italia, Elsa Fornero, a anunţat duminică, printre lacrimi, o reformă adoptată de Guvern care înăspreşte sistemul de pensii. În cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul Mario Monti, ministrul a subliniat că reforma se traduce printr-o creştere a vârstei de pensionare şi a numărului anilor de cotizare din ianuarie 2012. Doborâtă de emoţii ea nu a putut termina fraza în care vorbea despre "constrângerile financiare (internaţionale, n.red.) foarte severe" şi "sacrificii", informează Reuters. Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminică o cură anticriză de o rigoare draconică pentru a încerca să pună Italia la adăpost de criza datoriilor.

Coplata nu ajunge în salariile medicilor

Legea privind coplata pentru anumite servicii medicale a fost recent adoptată de Parlament, ca o modificare la reforma sanitară. Coplata este contribuţia în bani pe care orice persoană asigurată va trebui să o dea suplimentar pentru anumite servicii medicale din pachetul de bază. Practic, de la simpla consultaţie cerută medicului de familie şi până la investigaţiile complicate făcute în spital înaintea unei operaţii, toate aceste servicii vor fi plătite suplimentar de către pacienţi. "Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate", se scrie în legea privind coplata. Cu alte cuvinte, banii se duc tot în sacul mare de cheltuieli incontrolabile din sistem.

Cum a ajuns Bogdan Buzăianu "Nicolas elveţianul"

Unul dintre cei mai cunoscuţi băieţi deştepţi din energie, Bogdan Nicolae Buzăianu, a renunţat la cetăţenia română şi s-a apucat de judo şi de afaceri cu aur. Transformarea lui Bogdan Nicolae Buzăianu s-a produs în anul 2008 când a renunţat de bunăvoie şi nesilit de nimeni la cetăţenia română pentru a se face elveţian şi a se muta de tot în ţara Alpilor. După schimbarea cetăţeniei, Bogdan Nicolae Buzăianu şi-a schimbat şi numele, devenind, din Nicolae, Nicolas. Cu un nume nou şi o nouă patrie, Nicolas Buzăianu avea nevoie şi de un job nou, aşa încât... şi-a luat mai multe. Prin intermediul lui Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ), elveţianul Nicolas Buzăianu a devenit ambasador onorific al FIJ.

CAPITAL

Euro ar putea coborî la 4 lei în trimestrul I din 2012

Implementarea IFRS va elibera în piaţă circa un miliard de euro până la sfârşitul lunii martie, fapt care va conduce la aprecierea leului până la nivelul de 4 lei pentru un euro. Efectul clar al implementării normelor internaţionale de contabilitate, IFRS, pentru sistemul bancar din România va fi trecerea de la sistemul de provizionare a creditelor neperformante de la RAS la IFRS, ceea ce va permite eliberarea unei sume considerabile de valută în piaţă, fapt recunoscut şi de raportul de stabilitate BNR 2011.

Ce fac bogaţii lumii pe timp de criză: Sfaturi de investiţii de la oamenii care controleaza averi colosale

Bursele sunt la un nivel scăzut. Lichidităţile generează un profit minim. Preţul mărfurilor, în special cel al aurului, pot creşte sau se pot prăbuşi într-o secundă. In ce se poate investi? Bloomberg a realizat un material în care a chestionat mai mulţi miliardari legat de oportunităţile de investire pe care le văd în criză. Iată unde îşi ţin ei banii. În urma sondajului a rezultat că există un punct comun al miliardarilor: aceştia nu îşi ghidează opţiunile de investiţie în funcţie de indicatorii tradiţionali, ci în funcţie de indicatori personali.

Barilul ar putea ajunge la 250 USD dacă SUA şi UE închid robinetul iranian

Preţul barilului de petrol va ajunge la 250 dolari, în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Europa decid sancţiuni privind achiziţionarea de ţiţei iranian, a estimat şeful comisiei economice a parlamentului de la Teheran, Arsalan Fathipour, citat duminică de cotidianul Kayhan. Conform AFP, Uniunea Europeană a extins joi lista companiilor şi personalităţilor iraniene lovite de sancţiuni legate de controversatul program nuclear iranian şi a anunţat că examinează noi măsuri privind domeniile petrolier şi financiar ale Iranului. Franţa şi Germania doresc impunerea unui embargou asupra importului de petrol iranian. China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia sunt principalii cumpărători ai petrolului iranian, iar Teheranul continuă să vândă zilnic 450.000 de barili de ţiţei, aproximativ 18% din totalul exporturilor sale, unor ţări din Uniunea Europeană, în special Italiei, Spaniei şi Franţei, conform datelor furnizate de Ministerul Energiei american.

CURENTUL

Stadiul recuperării creanţelor României din lumea a treia

Este vorba despre câteva miliarde de dolari care reprezintă, în termeni oficiali, "creanţele externe rezultate din activitatea de export şi alte acţiuni derulate înainte de 31 decembrie 1989", creanţe pentru care nu există un termen de prescriere. Conform evidenţelor Ministerului Comerţului Exterior, la schimbarea de regim din 1989, cuantumul acestor creanţe se ridica la 2468,7 milioane dolari şi 938,8 milioane ruble transferabile (1001.4 milioane dolari la valoarea din 1989), plus alte sume în diverse valute (lire sterline, franci francezi, dinari libieni, lire siriene etc). Asta înseamnă un total de aproximativ 3,47 miliarde dolari.

Premieră în învăţământ: Conducerea Liceului Jean Monnet, demisă în bloc pentru disfuncţionalităţi grave

Conducerea Liceului Jean Monnet a fost demisă în bloc, iar instituţia va fi monitorizată timp de un an, după ce Corpul de Control al Ministrului Educaţiei a descoperit aici, în ultimele două săptămâni, mai multe şi grave nereguli legate atât de scandalul în care a fost implicat profesorul de sport arestat după ce ar fi violat o elevă, cât şi de managementul defectuos al instituţiei. Ancheta declanşată aici a evidenţiat nu numai că acesta nu este un caz izolat, dar şi că "mediul emancipat" din acest liceu le încurajează elevilor un comportament deviant. Elevii chiulesc pe rupte, au zeci de absenţe nemotivate şi nu sunt sancţionaţi, iar părinţii lor nu sunt înştiinţaţi.

CURIERUL NATIONAL

Curierul Naţional: 21 de ani de informaţii corecte

5 decembrie este o zi specială pentru marea echipă Curierul Naţional. Este ziua când, acum 21 de ani, primul ziar privat de după Revoluţie ajungea la dumneavoastră. 21 nu este o cifră rotundă, cum s-ar spune, dar, cu siguranţă, reprezintă încă o Sărbătoare. Sunt 21 de ani de muncă şi peste 6.000 de apariţii, totul pentru Dumneavoastră. Vremurile au trecut, dar Curierul Naţional a rămas. Secretul longevităţii acestui cotidian naţional? Am avut de la cine învăţa. Valentin Păunescu, Adrian Vasilescu, Horia Alexandrescu, Marius Petrean, Ralu Filip, Oprea Georgescu, Eugen Ovidiu Chirovici, Răzvan Bărbulescu, Paul Dobrescu, Dan Dumitrescu, Alexandru Câmpeanu, Natalia Stancu şi, Doamne, lista este prea lungă a celor care ne-au fost mentori şi mai ales prieteni.

După Sarkozy, Merkel şi-a expus şi ea propria viziune despre Europa

Azi este aşteptată din nou la Paris Angela Merkel, în vederea ajungerii la un acord asupra propunerilor comune franco-germane de ieşire din criza datoriilor ce urmează a fi prezentate partenerilor europeni la summitul de la Bruxelles din 8-9 decembrie. Angela Merkel consideră că nu există alternativă la modificarea tratatelor europene. Dezacorduri între Paris şi Berlin continuă să existe şi în alte probleme, ceea ce îi face pe observatorii mai sceptici să considere încă dificilă punerea de acord în totalitate asupra propunerilor comune de ieşire din criză.

EVENIMENTUL ZILEI

Legile noi care dau peste cap toate licitaţiile din România. Aberaţiile lui Trăilă au paralizat economia!

Investiţiile care ar salva economia României sunt blocate de birocraţia creată de ANRMAP. Asta chiar dacă legea din acest domeniu a fost modificată în septembrie. Astfel, mii de licitaţii sunt blocate pentru că Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) nu are oameni să controleze documentaţiile de atribuire, iar sistemul public de licitaţii este blocat de mai multe luni.

Candidatura lui Ioan Rus, surpriza lui Ponta pentru PNL

Cercetările PSD arată că opoziţia poate câştiga în capitala Transilvaniei pe mâna lui Ioan Rus, dar e nevoie ca liberalii să cedeze poziţia de candidat obţinută la negocierile din USL. Listele de candidaţi USL, bătute în cuie de Crin Antonescu şi Victor Ponta în septembrie, ar putea fi renegociate. În PSD se ia în calcul o candidatură a liderului clujean Ioan Rus. Cei care ar putea avea o problemă sunt liberalii. La negocieri, judeţul Cluj a fost cedat de Ponta PNL-ului, care urma să desemneze candidaţii atât la primăria municipiului Cluj-Napoca, cât şi la preşedinţia CJ.

JURNALUL NATIONAL

Românul care ar putea conduce lumea . Albert-László Barabási dezvăluie pentru Jurnalul Naţional că în scurt timp toate lucrurile vor putea fi controlate

Practic, toate lucrurile, de la organismele unicelulare până la reţelele sociale, ar putea fi controlate. Şi asta pentru că tot Universul e o reţea. "Trăim într-o lume de reţele. Toţi! Oriunde privim! Ne alimentăm cu energie de la o reţea electrică şi de la una termică, vorbim printr-o reţea telefonică, ne informăm şi ne distrăm apelând la reţele radio,TV şi Web", explică profesorul Andrei Dorobanţu- fizician cercetător, printre puţinii români care sunt familiari cu munca de cercetare a lui Albert-László Barabási. Fizicianul Albert-László Barabási s-a născut în România, iar descoperirile sale recente au revoluţionat teoria sistemelor. Experimentele sale arată că orice reţea, de la cele de socializare, cele 5 bilioane de websiteuri, lanţul trofic, afacerile şi comerţul, evoluţia aşezărilor urbane, comportamentul uman, metabolismul proteinelor intracelulare, toate pot fi descrise prin aceleaşi legi matematice.

Saloanele lui Udrea duc la uşa lui Băsescu

Frunza Elenei Udrea, promovată de firma cumnatului şefei de cabinet a lui Băsescu. Standurile cu care MDRT promovează frunza Elenei Udrea în străinătate sunt amenajate de firma cumnatului şefei de cabinet a preşedintelui Traian Băsescu, Claudia Copaci. Firmele New Consulting & Engineering Grup şi 911 Casa de Print şi Producţie au primit bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, pentru a amenaja standurile expoziţionale în cadrul târgurilor de turism de la Londra din 2010, respectiv 2011. Unul dintre patronii celei de-a doua firme este Alexandru Theodor Copaci, cumnatul Claudiei Copaci, care ocupă funcţia de director de cabinet la Cancelaria preşedintelui Traian Băsescu.

380.000 de contribuabili sunt înregistraţi ca plătitori de TVA deşi se află sub plafonul legal. Fiscul taie rambursările ilegale de TVA

Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede măsuri de simplificare şi îmbunătăţire a administrării fiscale, precum şi măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. Proiectul de act normativ prevede acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, precum şi acordarea unei deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA la achiziţia acestora şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală, când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.

NATIONAL

Geoana a vandut "mucenicii" PSD pe argintii DNA

Ca sa se puna la adapost, Mircea Geoana se pare ca ar fi dat pe goarna, la DNA, faptele de arme ale fostilor sai colegi. Dincolo de bazaconiile statutare, invocate odata cu excluderea sa din PSD, cel mai grav cap de acuzare in cazul lui Mircea Geoana il reprezinta tradarea. Sau mai bine zis de turnatoria, avand in vedere ca fostul social-democrat si-a aranjat ploile la DNA, dandu-si in gat colegii de partid. Concret, la ultima vizita pe care a facut-o la DNA, fara avocat, Geoana se pare ca a dat tot din casa, bagand la apa nume grele social-democrate. La schimb, fostul presedinte al Senatului a primit garantii ca nicio acuzatie de coruptie nu-i va umbri viitorul politic.

PDL reduce parlamentarii de la 471 la ... 484!

Traian Igas continua traditia vasnicilor militieni de pe vremuri si confunda scaderea cu adunarea. Si uite asa ii inmulteste dintr-un condei pe parlamentari. Ocazia de a-si manifesta lacunele aritmetice i-a oferit-o comasarea alegerilor locale cu generale, operatiune care impune modificarea legilor electorale. In mod evident, cand a compus proiectul, primul politist al tarii ori nu auzise, ori nu i-a pasat de intelegerea la care au ajuns liderii Coalitiei, respectiv reducerea numarului de parlamentari cu aproape o suta de bucati, astfel incat sa ramana maximum 300 de deputati si 88 de senatori.

Guvernul secret de pe Wall Street a halit datoria SUA

Wall Street si intregul Washington sunt conduse de un guvern secret economic, care nu se sinchiseste de datoria SUA. Invocand libertatea informatiei, Bloomberg News a obtinut documente de la Fed, inclusiv tranzactii facute fara transparenta, prin care se arata cum bancile "prea mari ca sa se prabuseasca" au inghitit banii cu care ar fi fost achitata datoria SUA. Acestea au devenit si mai mari prin ajutor guvernamental din fonduri publice si fonduri secrete. Raportul de audit GAO al Fed - mandatat de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection - arata ca 16.000 de miliarde de dolari, jumatate din fonduri secrete, au fost gestionate de Fed, intre 2007 si 2009, in folosul marilor banci. Cu acesti bani, se putea achita datoria nationala a SUA, care este de "doar" 15.000 de miliarde de dolari.

Vezi cum se configureaza Al Treilea Razboi Mondial

Evenimentele ce vor rasturna vechea ordine mondiala sunt prezentate in diverse versete ale Bibliei, dar cel mai relevant pentru prezent este profetia lui Ezekiel despre razboiul dintre Gog si Magog. Profetul Ezekiel a prezis razboiul dintre Gog si Magog - vestitor al Armaghedonului - care se configureaza a fi Al Treilea Razboi Mondial. Ezekiel a dat lista "natiunilor" care vor lupta in acest razboi, impotriva Israelului. "Fiul omului, intoarce fata spre Gog, spre pamantul lui Magog, printul din Ros, Mesec si Tubal si profeteste impotriva sa. Persia, Etiopia si Put sunt cu ei, Gomer cu trupele sale, casa lui Togarma cu toate trupele lui, asemenea.

Goana dupa razboi

Prezentul arata ca toata lumea se pregateste febril sa indeplineasca profetia biblica. Cartelul bancar si-a luat masuri sa se sustraga crizei, pentru a finanta razboiul. SUA este traditional de partea Israelului, alaturi de cateva state arabe aliate cu SUA, ca Arabia Saudita, Qatar, Oman, Kuwait, Bahrain, monarhii aflate sub presiunea maselor. Un astfel de razboi acum, ar pune sub incidenta legii martiale orice miscare sau protest social si in final v a aduce la putere guvernul mondial.

PUTEREA

Ilie Şerbănescu: "România nu va ieşi din criză nici dacă iese Europa"

România este într-o perpetuă criză, nu din cauza evenimentelor financiare de pe mapamond, ci din cauza modelului economic adoptat, spune analistul economic Ilie Şerbănescu, într-un interviu acordat ziarului "Puterea". În opinia sa, principala "hibă" a sistemului bancar românesc este lipsa băncilor cu capital autohton şi consideră că Europa de Est ar trebui să-şi creeze un nucleu bancar propriu pentru a supravieţui unui posibil colaps economic. România este în aceeaşi criză în care a fost şi în care va fi. Este o criză care nu are absolut nici un fel de legătură cu ciclul economic, adică ţara va fi în criză chiar dacă va avea şi creştere economică. Această criză este cauzată de modelul economic adoptat. Este modelul de tip colonialist, care nu duce la dezvoltare.

E.On pleacă din Bulgaria

Din cauza climatului ostil, compania energetică germană E.On a hotărât să iasă de pe piaţa din Bulgaria. E.On Bulgaria va fi vândută unei companii private din Cehia, Energo Pro, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 133 de milioane de euro. Tranzacţia poate fi considerată ca parte a planului global anunţat de E.On, de a vinde active de 15 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2013, de pe pieţele considerate necompetitive şi de a se concentra pe piaţa din Rusia. Şi în România a apărut informaţia că grupul german intenţionează să părăsească ţara.

BCR împrumută RCS&RDS

Banca Comercială Română (BCR) a acordat companiei RCS&RDS, unul din jucătorii de top de pe piaţa locală de IT&C, un credit de 101 milioane euro, cel mai mare credit acordat de bancă în anul 2011, a anunţat duminică BCR, informează Agerpres. Creditul face parte dintr-o facilitate sindicalizată de finanţare de până la 300 milioane euro, la care au mai participat Credit Suisse şi CEC Bank. Creditul acordat de către BCR acoperă prima tranşă din cele trei pe care a fost structurat împrumutul sindicalizat cu o maturitate de cinci ani. Tranşa BCR va fi utilizată pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de către companie şi ajunse la maturitate.

Finanţele vor un miliard de lei împrumut

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează luni o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu scadenţa la şapte luni, în valoare de un miliard de de lei, informează Agerpres. Trezoreria are un program de împrumuturi de 4,5 miliarde de lei de la bănci în decembrie, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat. În primele 11 luni din 2011, MFP a împrumutat de la bănci aproximativ 46 de miliarde de lei, iar în 2010 a împrumutat de pe piaţa internă peste 41 miliarde de lei.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în noiembrie cu aproape jumătate de miliard de euro

Rezervele valutare la BNR au scăzut în noiembrie cu 454 milioane euro, de la 32,2 miliarde la 31,7 miliarde de euro, într-o perioadă în care dealerii băncilor au suspectat frecvent banca centrală că a intervenit pe piaţa valutară prin vânzări indirecte de euro pentru a susţine moneda naţională. BNR a înregistrat în noiembrie ieşiri de la rezerva valutară de 1,55 miliarde de euro, reprezentând, potrivit unui comunicat al băncii centrale, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

ROMANIA LIBERA

O victorie cât un eşec pentru ţarul Putin

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, era dat drept câştigător al alegerilor parlamentare de ieri din Rusia, cu 53% din voturi, un procent care ar fi considerat zdrobitor în orice parte a lumii. Nu şi în Rusia, unde reprezintă un cvasieşec al lui Putin. Din acest motiv, atacurile cibernetice împotriva site-urilor independente s-au înmulţit ieri, semn de nelinişte la Kremlin. În 2007, Rusia Unită a obţinut 64% din voturi şi, în consecinţă, 315 din cele 450 de fotolii de deputaţi în Duma de Stat, semnificativ mai multe decât majoritatea de două treimi necesară modificării Constituţiei.

Tunurile Romarm trag în bugetul de stat

Şase din filialele companiei responsabile de producţia de armament - Romarm produc cele mai mari pierderi din industria de apărare a ţării. De mai bine de 20 de ani, producţia de armament din România, una din activită­ţile industriale care în general în lume este generatoare de profit, aduce pagube consistente la buget. Astfel, Compania Naţio­nală Romarm SA a fost trecută anul trecut pe lista societăţilor monitorizate de Fondul Monetar Internaţional şi Guvern. Un studiu recent al Băncii Mondiale releva că, pe lângă alte 200 de companii de stat, şi o filială a Romarm, Uzina Mecanică Bucu­reşti, se află "de facto" în faliment (numai anul trecut a avut pierderi de aproape două milioane de euro).

ZIARUL FINANCIAR

Băncile au scumpit din nou creditele ca să-şi păstreze marja

Scumpirea creditelor în ultimele luni vine după ce în prima jumătate a anului bancherii au redus constant dobânzile, atât la credite, cât şi la depozite. Confruntându-se cu creşterea provizioanelor, bancherii au urcat dobânzile. Bancherii au scumpit în octombrie pentru a patra lună consecutiv creditele pentru populaţie şi companii deoarece încearcă să-şi rotunjească veniturile din dobânzi în condiţiile în care cheltuielile cu provizioanele de risc sunt în continuare ridicate. Dobânda medie la creditele noi în lei acordate populaţiei ajungea la 12,8% pe an în octombrie, în creştere cu aproape un punct procentual faţă de sfârşitul lunii iunie.

CEO la stat, recrutat pe un comision record de 250.000 euro

Statul va plăti 250.000 de euro head-hunterului care va găsi şeful potrivit pentru Hidroelectrica, cel mai valoros activ din portofoliul Ministerului Economiei, evaluat la 3,49 mld. euro. Suma apare pentru prima dată într-un document publicat pe site-ul Ministerului Economiei, care stabileşte paşii pe care o firmă de recrutare de executivi de top trebuie să-i parcurgă pentru a participa la licitaţia organizată de stat în perioada 9 decembrie 2011-16 ianuarie 2012. Într-o perioadă în care Guvernul anunţă ca va continua reducerea cheltuielilor bugetare, cei 250.000 de euro puşi la bătaie de stat reprezintă un comision-record. Suma este de cel puţin zece ori mai mare decât tariful încasat de un head-hunter care plasează un manager pe poziţia de CEO într-o multinaţională locală.

Topul companiilor cu cel mai mult cash de pe bursă

Criza datoriilor suverane a prins cele mai importante 50 de companii de pe bursă cu rezerve de cash care cumulau la 30 septembrie circa 4 mld. lei (930 mil. euro), însă datoriile pe termen scurt ale acestora depăşeau pe medie de circa 2,6 ori creanţele pe care le aveau de încasat la aceeaşi dată. Compania cu cele mai multe lichidităţi de pe bursă la finele trimestrului trei erau OMV Petrom, cu rezerve de 867 mil. lei (201 mil. euro) urmată de monopolurile în transportul de gaze şi de electricitate Transgaz Mediaş (TGN) şi Transelectrica Bucureşti (TEL) cu lichidităţi de 537 mil. lei (124,9 mil. euro) şi respectiv 423 mil. lei (98,4 mil. euro). Cel mai mare fond listat pe bursă, Fondul Proprietatea (FP) deţinea la aceeaşi dată rezerve de cash de 357 mil. lei (83 mil. euro), de 3,7 ori mai puţin faţă de începutul anului când lichi­dităţile fondului se ridicau la 1,3 mld. lei (306 mil. euro).

Investitorii din Europa au retras 83 mld. euro din fondurile mutuale pentru că s-au temut de un nou Lehman Brothers

Fondurile mutuale din Europa au înregistrat retrageri nete record de 82,8 mld. euro în trimestru al treilea, în contextul temerilor investitorilor privind un posibil default necontrolat al Greciei. Maximul istoric a fost înregistrat în trimestrul al treilea 2008 când din fondurile europene au ieşit 92 mld. euro, investitorii pierzându-şi încrederea după falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers. România, deşi una dintre cele mai mici pieţe de fonduri mutuale din Europa, a reuşit performanţa în trimestrul al treilea de a fi printre singurele trei ţări care au înregistrat intrări nete, în valoare de 56 milioane de euro, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Europeană a Administratorilor de Fonduri (EFAMA). În România, activele nete totale ale fondurilor mutuale erau de 1,871 miliarde euro la finele lunii septembrie.

Care sunt pregătirile de război ale europenilor în lupta cu criza datoriilor şi cine le sunt aliaţii

Vineri 9 decembrie este data terminus până la care pieţele, o mare parte din analişti şi chiar oficiali europeni spun că zona euro trebuie să găsească soluţii veridice pentru combaterea crizei datoriilor, altfel riscă să intre într-un vârtej al incertitudinii şi neîncrederii cu efecte devastatoare pentru uniunea monetară. Franţa vrea un rol mai activ al BCE în lupta cu criza, în timp ce Germania insistă pe rigoarea bugetară. Între timp, SUA presează Europa să rezolve criza, iar FMI modifică structura de conducere a regimentului european. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a declarat că summitul nu va aduce o soluţie definitivă crizei din zona euro, atenţionând că va trebui să treacă ani pentru ca problemele monedei unice să fie rezolvate, scrie EUobserver.

Ţările latine îşi fac o uniune economică şi politică proprie

Ţările din America Latină şi Insulele Caraibe au semnat în Venezuela "Declaraţia de la Caracas" pentru a oficializa formarea Comunităţii Statelor din America Latină şi Insulele Caraibe, o uniune economică şi politică din care SUA şi Canada nu fac parte. Liderii şi oficialii din 33 de ţări au aprobat declaraţia prin care se angajează să îmbunătăţească relaţiile din regiune, notează Bloomberg. Celac, aşa cum este cunoscută uniunea şi despre care preşedintele venezuelean Hugo Chavez spune că înde­plineşte visul lui Simon Bolivar şi al altor luptători pentru eliberare din regiune, va căuta să îmbunătăţească comerţul regional şi integrarea şi ar putea crea un fond de salvare internaţional pentru a proteja ţările membre împotriva crizei economice mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb