REVISTA PRESEI 05.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 decembrie 2014

ADEVARUL

Traian Băsescu cere demisia lui Victor Ponta: A devenit un bolovan legat de piciorul României

Traian Băsescu a declarat joi seară că Victor Ponta este discreditat în interiorul Uniunii Europene, iar prezenţa sa în fruntea Guvernului reprezintă un element de discreditare şi pentru România. În context, şeful statului i-a cerut premierului să demisioneze, rugându-l să formeze un nou guvern din care "domnia sa să lipsească". "Vreau să spun că politicianul Ponta este complet discreditat în interiorul UE şi prezenţa sa în fruntea Guvernului nu este decât un element de discreditare şi pentru România. Elementele pe care susţin aceste afirmaţii sunt faptele domniei sale. Nu s-a uitat că a fost artizanul loviturii de stat din 2012. Ponta a reconfirmat înclinaţia sa spre lipsă de democraţie, când, deşi prin lege, responsabilitatea organizării alegerilor, aparţine Guvernului, nu s-au asigurat condiţii pentru ca românii să-şi poată exercita votul. Nimeni din UE nu a înţeles că a fost o întâmplare. Nu a existat ministru sau demnitar din UE care să nu demisioneze când a fost acuzat de plagiat. Domnia sa încă mai crede că plagiatul nu contează. Nu contează pentru el, care are o biografie falsificată, dar pentru europeni contează."

Cum au primit liderii Puterii şi ai Opoziţiei mutarea dosarului "Diaspora" la DNA

DNA a preluat ieri de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora. Premierul Victor Ponta a spus că Justiţia trebuie să-şi facă datoria, refuzând să facă mai multe comentarii pe marginea acestui subiect. Cea care a opinat pe îndelete a fost Gabriela Vrânceanu Firea, purtător de cuvânt al PSD, care a spus că partidul pe care îl reprezintă crede că legea a fost respectată în cele două scrutine prezidenţiale. Premierul Victor Ponta a fost mult mai rezervat în declaraţii. "Justiţia să-şi facă datoria", a declarat premierul. Întrebat cum vede faptul că dosarul legat de votul din diaspora de la prezidenţiale a fost transferat de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie, prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a ţinut să precizeze că DNA are în competenţă combaterea corupţiei.

Percheziţii în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro

Peste 30 de persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Capitalei pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. În acest sens, anchetatorii fac, joi, 41 de percheziţii în trei judeţe din ţară şi în Capitală. 27 de oameni martori şi suspecţi. Printre cei săltaţi ieri de anchetatori în dosarul "MediaPro" se numără şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza. Acesta a fost dus la sediul Poliţiei Capitalei, unde se fac audierile, cu mandat de aducere. Andrei Boncea este producător, şi un apropiat al omului de afaceri Adrian Sîrbu. Boncea a fost mulţi ani mâna dreaptă a lui Sîrbu în firma MediaPro. Concret, anchetatorii au început, în cursul lunii decembrie, urmărirea penală pe numele a 32 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce s-ar fi folosit de documente false pentru a evita plata taxelor către stat.

Cum şi de ce sabotează partidele adoptarea votului prin corespondenţă

Votul prin corespondenţă, atât de necesar românilor din diaspora, ar putea fi legalizat abia în a doua jumătate a anului viitor, pentru că unele partide se tem de votul din străinătate. Comisia de Cod Electoral, care s-a întrunit în această săptămână pentru a discuta despre un proiect legislativ privind votul prin corespondenţă, un demers esenţial pentru românii din străinătate. Însă parlamentarii dovedesc din nou că lucrează haotic, fără să ştie când se ţin şedinţele şi în ce se va concretiza rezultatul muncii lor. Potrivit unor surse politice, PSD şi UDMR ar fi cele mai dezavantajate de legea votului prin corespondenţă. După cum am văzut la alegerile din 16 noiembrie, dar şi la prezidenţialele din 2009, românii din străinătate nu votează decât pe alocuri candidatul PSD la alegerile prezidenţiale. UDMR ar fi al doilea partid care ar avea de suferit de pe urma votului prin corespondenţă, mai ales la alegerile europarlamentare, când ar putea rata chiar pragul electoral, pentru că procentele marilor partide ar creşte proporţional cu numărul voturilor din străinătate, iar pentru diaspora UDMR aproape că nu există.

Robert Negoiţă: Dacă vorbim de remaniere de Guvern, de ce să nu cooptăm şi PNL şi PMP?

Vicepreşedintele PSD, Robert Negoiţă, propune formarea unui Guvern de Uniune Naţională, prin cooptarea noului PNL şi a PMP la guvernare. Primarul Sectorului 3 crede că această soluţie ar conveni tuturor forţelor politice. "Un astfel de guvern, într-o coabitare cu ceea ce eu sper să fie un Altfel de Preşedinte - Klaus Johannis, poate reprezenta o reacţie inspirată a clasei politice în urma votului din noiembrie. În plus, aceasta mutare va fi si pe placul noului presedinte ales, care astazi declara ca este nevoie de un Guvern care sa aiba in vedere si măsuri de dreapta....", a mai spus Negoiţă. Robert Negoiţă, împreună cu Dan Şova şi Marian Vanghelie, au cerut demisia lui Liviu Dragnea după înfrângerea lui Victor Ponta de la alegerile prezidenţiale.

Lista stângace a lui Dughin şi politizarea forţată a Ortodoxiei - de Eugen Tănăsescu

"Deconspirarea" filoruşilor din România într-o aşa-zisă "listă a lui Dughin" este doar un nou episod (cam stângaci) de luptă geopolitică. Ţinta este evident stânga din România. Instrumentul ales este anti-occidentalismul, pus în cârca "ortodoxiei filoruse". Cine a citit Noul Testament cu atenţie, probabil că a observat un lucru repetabil şi astăzi: în vreme ce Hristos propovăduia desăvârşirea umanităţii, anumite cercuri politice vedeau în el un adversar politic, care încerca să le fure electoratul. Dacă opozanţii regimului de ocupaţie romană (zeloţii) au vrut să-L pună conducător, fariseii, saducheii şi cărturarii au văzut în El un duşman, ceea ce, în final, I-a adus Răstignirea. Istoria se repetă şi pe plaiurile noastre, la scara corespunzătoare. În încleştarea geopolitică dintre America+NATO şi Rusia, România este fix la mijloc. Deşi suntem integraţi în structuri euro-atlantice, se pare că nu suntem integraţi cum trebuie. Printre multe defecte (unele reale, altele doar închipuite) s-au găsit, în ultima perioadă, două: stânga şi ortodoxia.

BANCHERUL

O singura banca a inteles noua paradigma a riscului de credit: garantiile nu mai conteaza deloc, ci doar cash-flow-ul

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a schimbat si normele de risc in privinta garantiilor, astfel ca un credit devine automat neperformant in momentul in care afacerea nu mai genereaza profit sau cash-flow, chiar daca nu exista restante la plata imprumutului. Iar cerinta de provizionare a creditului neperformant este mult mai restrictiva, colateralul fiind luat in considerare intr-o proportie tot mai mica. Chiar si evaluatorii si consultantii bancilor interesati de achizitii in Romania aplica aceleasi standarde in privinta creditelor neperformante, dezvaluie Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR: "Din pacate, semnale ca au priceput cu ce se mananca noua definitie a neperformantei am primit de la o singura banca: BRD. Aceasta a inteles perfect ca din 30 septembrie neperformanta apare si in situatia in care dai un credit si realizezi dupa doua zile ca nu se ramburseaza din cash-flow-ul afacerii ci din executare de colateral, caz in care este vorba de expunere neperformanta si trebuie provizionata", spune seful supravegherii bancilor.

CURENTUL

Udrea îl indică pe Boc drept cauza blocării fondurilor europene în 2011. Preşedintele Băsescu o umileşte înfiorător

100% blondă, Elena Udrea a emis astăzi în jurul orei 12.00, un comunicat prin care anunţa că "PMP depune moţiune simplă pe energie dacă nu se renegociază redevenţele. Prin amânarea cu un an a renegocierii redevenţelor pe care România le primeşte de la companiile care îi exploatează resursele naturale, Guvernul condus de Victor Ponta a demonstrat încă o dată că îşi urmăreşte propriile interese şi nu interesele românilor. "Decizia Executivului de a amâna cu un an renegocierea redevenţelor reprezintă un act de trădare şi de sabotare a economiei naţionale" a declarat Elena Udrea, preşedintele PMP." Şase ore mai târziu, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Băsescu a explicat că redevenţele NU se pot modifica şi a explicat cum funcţionează mecanismele: "Penibili trebuie sa fie unii. O scurta referire la redevente. Am inteles ca asta il framanta pe premier, stabilitatea fiscala sa nu deranjeze prin modificarea redeventelor companiilor. Il atentionez ca nu poate modifica redeventele si trebuie sa inteleaga cum functioneaza aceste mecanisme.

Confuzii - de Tia Şerbănescu

Marton Arpad a pretins că la 25 de ani de la căderea dictaturii, colegii săi "vor să readucă statul poliţienesc aflat sub înalta oblăduire a dnei Macovei". Halal deputat. Nici acum nu ştie pe ce lume se află dacă nu deosebeşte statul poliţienesc de statul de drept. Confuzie dragă tuturor inculpaţilor: după ce petrec o vreme în arest şi scriu diverse cărţi, aceştia ajung să judece ei societatea. Proaspăt eliberat, S.O.Vântu s-a arătat nemulţumit de actuala clasă de politicieni care produce numai "dobitoci" recunoscând însă (cu cinism) că a meritat închisoarea. Iată o mărturisire la care ar putea subscrie mai toţi marii inculpaţi care practică, dimpotrivă, cinismul de a se declara victime politice. Lista e lungă - mai lungă decât cea a agenţilor de influenţă folosiţi de Rusia în România pe care hackerii au scos-o din fişierul lui Dughin. Col. Dogaru a declarat prompt că "lista îl onorează" dar că s-a întâlnit cu Dughin fiindcă acesta "era interesat de Vlad Ţepeş" întrucât Putin însuşi e fascinat de celebrul domnitor pe care mulţi îl invocă dar de la care au preluat doar ţepele pe care le dau economiei. În acest context istoric, la Slobozia s-a dezvelit statuia lui Mihai Viteazul care a devenit de nerecunoscut în zilele noastre: gras, scund, fără gât şi cu o bască pe cap. Părea Gelu Voican Voiculescu într-o reclamă la pitici de grădină.

CURIERUL NATIONAL

România, ţara internetului mobil

Potrivit ultimului raport publicat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pe parcursul a doar 12 luni, în intervalul 30 iunie 2013 - 30 iunie 2014, au fost create peste 2 milioane de conexiuni noi la internet. "Rata de creştere a internetului mobil continuă să fie superioară celei a internetului fix, confirmându-se tendinţa din ce în ce mai puternică a utilizatorilor din România de a accesa internetul oricând şi oriunde. În cazul internetului fix în bandă largă, se înregistrează, în medie, o creştere de peste 100.000 de conexiuni la fiecare 6 luni, evoluţia fiind de la 3,7 milioane de conexiuni la 30 iunie 2013 până la 3,9 milioane la aceeaşi dată a anului 2014, în timp ce internetul mobil de bandă largă a înregistrat un salt de la 8,2 milioane de conexiuni active la jumătatea anului 2013 până la 10,5 milioane la jumătatea anului 2014, adică, în medie, peste un milion de conexiuni în plus la fiecare 6 luni", se arată într-un comunicat al ANCOM, remis redacţiei.

Fiscul se transformă în Big Brother

MFP a elaborat o Ordonanţă prin care băncile vor fi obligate să comunice automat rulajele şi soldurile conturilor deschise la acestea de către persoanele fizice şi juridice. Casele de marcat vor avea jurnal electronic şi vor fi conectate la sistemul de supraveghere şi monitorizare pentru a transmite tot către ANAF. "Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea constituirii unei baze de date la nivelul administraţiei fiscale în scopul combaterii evaziunii fiscale".

Menţinerea cotei de TVA la carne scoate industria în stradă

Nerespectarea promisiunii făcute de guvernanţi de a reduce cota de TVA la carne şi produse din carne, de la 24 la 5%, a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor industriei, sindicaliştii anunţând deja, pentru astăzi, un miting de protest în faţa Ministerului Finanţelor, în incinta căruia se va afla şi delegaţia FMI. "În urmă cu două luni, premierul Victor Ponta îşi arăta susţinerea faţă de propunerea industriei de a reduce TVA la carne, de la 24 la 5%. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus că nu se poate reduce TVA la mai mult de 15%, această cotă urmând să fie aplicată cel mai devreme la 1 decembrie 2015. Adică nu se poate diminua TVA la carne, dar la produse bio se poate. Guvernanţii preferă să aibă în supermarketuri un raft de produse bio, dar nu văd avantajele aduse de zeci de rafturi cu produse din carne. ", a declarat pentru Curierul Naţional Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA.

Predoiu: În ianuarie, am putea avea program de guvernare

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că, în luna ianuarie, PNL ar putea avea un program de guvernare, aceasta fiind acum principala preocupare a partidului, nu problema funcţiilor din guvern. "Plecăm de la proiectul de ţară prezentat în campania electorală, validat în alegerile din 16 noiembrie, de la comandamente urgente legate de infrastructură, de absorbţie a fondurilor europene, de relansare a investiţiilor, de creare de locuri de muncă şi ridicarea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare a românilor. Astea sunt obiective fundamentale. Grupul de lucru a adunat în şedinţă membrii comisiei de specialitate din cadrul fostului PNL şi membrii din guvernul alternativ al fostului PDL. Deci acest grup de lucru al noului PNL lucrează pe un program de guvernare. Sunt cam 15 grupuri de lucru.

Piaţa Rasdaq dispare... în ceaţă

Legea privind piaţa Rasdaq are o serie de imperfecţiuni, iar ASF are deschidere pentru modificarea chiar şi săptămânală a regulamentului după consultările cu piaţa, mergând până la legislaţia primară. La o întâlnire de ieri cu emitenţii şi investitorii, consultanţii de specialitate au indicat că multe speţe nu îşi pot găsi rezolvarea decât în faţa instanţelor de judecată. Cine ştie să citească legile nu cunoaşte speţele din piaţă, iar cine are o percepţie corectă asupra realităţilor pieţei Rasdaq nu poate să desluşească în ce fel legea se va răsfrânge asupra diverselor cazuri ale unor societăţi cotate pe această piaţă. Cam acesta pare a fi tabloul desprins din noua întâlnire a celor care ar urma să intre sub incidenţa legii 151/2014, votată în această toamnă în Parlament.

Procesatorii de plăţi din România integrează tranzacţii cu Bitcoin

NETOPIA mobilPay anunţă integrarea tranzacţiilor cu Bitcoin, cea mai utilizată monedă virtuală descentra­lizată din lume. Astfel, peste 6.000 de comercianţi parteneri mobilPay vor avea acces instant la procesarea Bitcoin, fără costuri suplimentare de dezvoltare. Potrivit reprezentanţilor NETOPIA mobilPay, compania va procesa Bitcoin în urma unui parteneriat încheiat cu BTCXChange.ro, platforma locală de tranzacţionare a monedei virtuale, care numără, în prezent, peste 3.000 de utilizatori şi care a tranzac­ţionat, în 2014, plăţi Bitcoin în valoare de 2,5 milioane dolari. "Odată cu integrarea Bitcoin, facem încă un pas în viitor, iar mobilPay devine singura platformă regională care integrează toate metodele posibile de plată: card, mobil, SMS, cash, transfer bancar, apel telefonic şi închidem, momentan, cercul cu Bitcoin. Toţi comercianţii parteneri mobilPay au acces instant, fără efort şi costuri de dezvoltare la toate aceste metode de plată", a declarat Antonio Eram, CEO şi Fondator NETOPIA mobilPay.

EVENIMENTUL ZILEI

Prin ultima decizie a Instanţei Supreme, şi "CADOUL" de mulţumire îi poate duce în arest pe medici

Curtea Supremă a decis că medicii care primesc un venit de la stat sunt funcţionari publici şi pot fi cercetaţi pentru şpagă şi abuz în serviciu. Specialiştii consultaţi de "Evenimentul zilei" consideră că decizia luată de Instanţa Supremă, privind statutul medicilor care lucrează la stat, va unifica practica judiciară şi ea este obligatorie pentru instanţele din România. Cei mai mulţi dintre medici sunt beneficiarii sistemului de salarizare dual, adică sunt plătiţi atât de stat, cât şi de la privat. Doctorii au susţinut că nu pot fi cercetaţi de procurori atunci când primesc mită deoarece ei profesează o meserie liberală. În acest sens au obţinut şi sprijinul Guvernului, care a promovat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a dorit punerea la adăpost cu privire la acuzaţiile de luare de mită şi abuz în serviciu. Până la recenta decizie a judecătorilor, un medic care nu condiţiona prestarea de servicii medicale către un pacient de primirea unei sume de bani, rar era anchetat. Denunţurile erau aproape inexistente şi pacienţii refuzau să depună plângere.

Justificarea incredibilă a premierului Ponta: De ce rămân redevenţele la fel în 2015

Prim ministrul Victor Ponta susţine că nu poate modifica redevenţele în decembrie pentru că s-ar aplica de la 1 ianuarie 2015 şi ar afecta planurile companiilor. Guvernul său a avut, însă, la dispoziţie doi ani pentru a lua această decizie. "Se vorbeşte foarte mult de redevenţe pentru resursele naturale şi eu cred că România trebuie să aibă un sistem modern, european de redevenţe, dar cum ar fi să le adoptăm prin ordonanţă de urgenţă azi şi să se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeşte miliarde de euro va spune < Da, aţi discutat azi, pe 3 decembrie, aţi adoptat-o pe 7 decembrie şi pe 1 ianuarie mă puneţi să îmi fac tot planul de afaceri pe nişte reguli pe care le luaţi peste noapte >", a afirmat Ponta. În programul de guvernare este propusă "regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare".

Tensiuni diplomatice între Ungaria şi SUA, după ce John McCain l-a numit pe Viktor Orban "dictator neo-nazist"

Senatorul american John McCain l-a numir pe premierul Ungariei, Viktor Orban", un "dictator neo-nazist". Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat, miercuri, pe însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta pentru a da explicaţii. Reprezentantul Statelor Unite în Ungaria, André Goodfriend, a fost nevoit să ofere explicaţii despre comentariul făcut de senatorul american. John McCain a făcut aceste afirmaţii marţi, în cadrul Senatului, înaintea votului privind numirea unui nou ambasador american la Budapesta, scrie b1.ro. "Nu sunt împotriva numirilor politice. Pot înţelege jocurile, dar în prezent vedem cum o ţară este pe punctul de a-şi ceda suveranitatea pentru un dictator neo-fascist care stă în pat cu Vladimir Putin", a spus marţi, senatorul John McCain. Oficialii ungari au respins afirmaţiile senatorului, pe care le consideră inacceptabile.

Aurelian Pavelescu s-a baricadat în sediul PNŢCD

Un grup de vechi ţărănişti, cu vârste venerabile, au luat cu asalt o şedinţă a conducerii PNŢCD în care s-a decis vânzarea sediului istoric, din perioada interbelică, a acestui partid. În faţa protestatarilor, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, s-a baricadat în actualul sediu, de pe Bulevardul Rosetti din Bucureşti. Până la urmă, la reuniunea Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al PNŢCD s-a decis vânzarea clădirii din Bucureşti, strada Clemenceau nr.9. Aurelian Pavelescu a spus că speră să obţină astfel suficienţi bani pentru a plăti datoriile partidului şi pentru a-i relansa activitatea. Potrivit preşedintelui PNŢCD, protestatarii erau persoane excluse din partid în urmă cu mulţi ani şi nu aveau nici un drept să intre în şedinţa CNC a PNŢCD. La această reuniune a conducerii ţărăniste au participat circa 50 de persoane, din care doar patru s-ar fi opus vânzării.

JURNALUL NATIONAL

Bomba "loialităţii" la Chişinău: CINCI DEPUTAŢI PRO-RUŞI AU CETĂŢENIE ROMÂNĂ! Una fumăm, alta vorbim!

Comisia Centrală Electorală a Republicii Moldova a terminat verificarea voturilor după alegerile parlamentare de duminică. Repartiţia celor 101 mandate în noul Parlament este următoarea: Partidul Socialist - 25 locuri, Partidul Liberal Democrat - 23 de locuri, Partidul Comunist - 21 de locuri, Partidul Democrat - 19 locuri, Partidul Liberal - 13 locuri. Surpriza mare vine din componenţa grupului de deputaţi socialişti, cei mai înverşunaţi contestatari ai integrării în Uniunea Europeana, promotorii aderării Moldovei la Uniunea Vamală cu Rusia şi adversari înverşunaţi ai unirii destinului istoric cu România. Cinci deputaţi socialişti au şi cetăţenie română, obţinuta ca urmare a cererii adresate autorităţilor de la Bucureşti şi dovedirii cu acte că au fost dezmoşteniţi, ei sau predecesorii lor - părinţi, bunici, de cetăţenia română de autorităţile sovietice. Printre pro-ruşii cu paşaport românesc se află deputatul socialist Andrei Neguţ, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Rusia, buget avariat de preţul petrolului

Preşedintele Putin a aprobat bugetul Rusiei pentru 2015, care se echilibrează doar la un preţ mediu al petrolului de 100 dolari/baril. Bugetul are un nivel de 290 miliarde dolari, veniturile din petrol asigurând jumătate din sumă. Publicaţia Moskow Times menţionează ca preţul petrolului a scăzut cu 40 la sută în ultimele 6 luni, de la 115 dolari la 75-80 dolari/baril, adăugând că o scădere de 1 dolar a cotaţiei ţiţeiului produce o diminuare de 2 miliarde a veniturilor bugetare în Rusia. Experţii consideră ca preţul mediu al petrolului se va menţine în 2015 la nivelul de 80 dolari/baril. Bugetul Rusiei este calculat pentru o inflaţie de 5,5 la sută şi un deficit de 8 miliarde dolari, dar evaluări pesimiste dau o inflaţie de 10 procente, potrivit sursei citate.

Se cere capul lui Daniel Constantin. Lider PC: "Mai că nu-i cară servieta lui Ponta!"

Un vânt de răscoală bate ameninţător în PC. Mai mulţi parlamentari PC, plus şase organizaţii judeţene, solicită de urgenţă ruperea de PSD pentru 2016 şi Congres-fulger în partid, informează stiripesurse.ro. Nemulţumirile sunt foarte mari şi surse din partid au declarat pentru stiripesurse.ro că demersul presupune schimbarea lui Daniel Constantin din fruntea partidului. La o şedinţă a organizatiilor PC din Nord-Vest, de săptămâna trecută, s-a spus clar că mai toată lumea e nemulţumită de conducerea actuală şi că un Congres ar fi binevenit, spun surse din partid pentru stiripesurse.ro. Congresul ar trebui să ducă la înlocuirea lui Daniel Constantin de la conducerea PC, cel puţin aşa reiese din discutiile purtate. În partid, sunt discutate două variante privind înlocuitorul lui Constantin: primarul de la sectorul 4, Cristian Popescu Piedone şi senatorul Vasile Nistor.

NATIONAL

Se strange latul in jurul lui Adrian Sarbu

Procurorii bucuresteni avanseaza rapid cu ancheta in dosarul de evaziune fiscala MediaPro, iar itele incalcite ale acestei spete pe care anchetatorii incearca sa le descurce cu ajutorul SRI duc catre nimeni altul decat Adrian Sarbu. Astfel, un numar record de persoane au fost puse sub urmarile penala, iar omul de incredere al fostului boss Pro Tv, Andrei Boncea, a fost luat cu mandat si dus la audieri. Potrivit anchetatorilor, suspectii au initiat, derulat si participat la circuite evazioniste si de spalare a banilor, prin intermediul carora, folosindu-se de documente false si inregistrari contabile fictive, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale transferand sume importante in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii erau retrasi in totalitate in numerar. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridica la suma de aproximativ 6 milioane de lei, reprezentand TVA si impozit pe profit. Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 15 milioane de lei.

DNA a descifrat codul secret al blaturilor din justitie

Procurorii Laurei Codruta Kovesi nu trec cu vederea nici anchetele in care nu au reusit sa obtina condamnarile dorite. Chiar daca, nu in putine cazuri, probele prezentate erau de-a dreptul zdrobitoare, insa dosarele "beton" inaintate instantei nu au reusit sa-i convinga pe anumiti judecatori. Impotriva acestor judecatori, tocmai datorita unor decizii pur si simplu halucinante, planau tot mai multe suspiciuni de "blat" cu inculpatii pe care ii judecau. Insa cum Inspectia Judiciara a CSM nu a putut sau mai degraba nu a vrut sa descalceasca ce se ascunde in spatele acestui mister, misiunea de a face lumina in respectivele cazuri le-a revenit tot procurorilor anticoruptie. Care au reusit sa descifreze codul secret prin care erau "blatuite" dosarele in justitie, astfel ca, odata cu prima trimitere in judecata a unui magistrat care actiona in acest mod uluitor, retelele de judecatori corupti vor cadea una dupa alta.

Evazionistii fenteaza statul cu 2.250 de lei pe secunda

Romania pierde, din cauza unui sistem de colectare ineficient si din cauza lipsei unei politici unitare, 16 miliarde de euro pe an, adica aproximativ 2.250 de lei pe secunda. Aceasta este evaziunea oficiala, iar criminalitatea economica organizata ridica la aproximativ 23 de miliarde de euro suma furata de evazionisti de la buget. Academia Romana, Consiliul Investitorilor Straini, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Consiliul Concurentei, o serie de organizatii patronale si de economisti si avocati de marca au lansat o initiativa care se vrea un avertisment pentru evazionisti si o alternativa la incapacitatea statului de a aduna taxele. Este vorba de Pactul pentru Fiscalitate, prin care mediul academic, societatea civila si asociatiile patronale vor sa gaseasca solutii pentru o politica fiscala unitara si toleranta zero fata de evaziune.

PUTEREA

Efectul PUTEREA. DNA anchetează votul din Diaspora!

Tiberiu Niţu, supranumit Domnul NUP, a rămas fără obiectul muncii. "Unde dai şi unde crapă" zice un vechi proverb românesc. După cum se ştie, de ochii lumii, procurorul-general Tiberiu Niţu a deschis "in rem" un dosar penal pentru încălcarea dreptului la vot al românilor din străinătate. Aşa a sperat Tiberiu Niţu, cel supranumit Domnul NUP, să pună batista pe ţambal. Numai că ziarul PUTEREA i-a luat faţa! Cu doar câteva zile înainte de anunţul lui Niţu, cotidianul nostru a publicat, în exclusivitate, un prim nume vinovat de ilegalităţile comise în cazul votului din Diaspora - Liviu Dragnea. Între timp, după ce au fost exmatriculaţi samavolnic din PSD, Marian Vanghelie şi Mircea Geoană au confirmat dezvăluirile din PUTEREA. Atât Vanghelie, cât şi Geoana au afirmat că binomul Ponta-Dragnea s-a opus înfiinţării de secţii de votare suplimentare în Diaspora.

ROMANIA LIBERA

Revoluţia germană din şcolile profesionale româneşti

România îşi pregăteşte prima generaţie de muncitori calificaţi după model german, aplicat din 2012, la cerererea investitorilor, în special cei străini, 35.000 de elevi fiind înscrişi acum în peste 600 de şcoli profesionale. Fenomenul este completat de noua legislaţie, din 2013, vizând ucenicii, care încurajează firmele să califice tineri la locul de muncă. Un prim exemplu este în Braşov. La marginea urbei, dincolo de cartierul Tractorul, pe locul unor foste întreprinderi socialiste, se află Şcoala Profesională Germană "Kronstadt". Aceasta este şcoala fără manuale, aici se face o cu totul altă educaţie, în comparaţie cu învăţământul clasic românesc. Şcoala aceasta s-a deschis cu doi ani în urmă, la iniţiativa companiilor germane prezente în industria judeţului Braşov. Primul pas fusese făcut încă din 2010, când s-a format Clubul Economic German, format din 13 firme. Noua şcoală intră în sistemul educativ de stat. Nu vă gândiţi deci la o instituţie privată, unde elevii ar plăti o taxă. Dimpotrivă, şcolarii primesc bani. Pe lângă bursa de 200 de lei pe lună, din partea statului, specifică elevilor din şcolile profesionale, se adaugă încă 200 de lei din partea firmelor din Clubul German.

Moldova ar putea fi cooptată ca acţionar la reactoarele 3 şi 4

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuză ANRE că nu a făcut public studiul de impact privind liberalizarea preţului la gaze şi că nu a introdus măsuri pregătitoare. Acesta vorbeşte despre necesitatea includerii unei firme din Republica Moldova în acţionariatul companiei mixte româno-chineze pentru construcţia reactoarelor de la Cernavodă. În privinţa redevenţelor, Nicolescu spune că statul trebuie să beneficieze în mod corect de banii proveniţi din resursele naturale. Şi da, România poate avea gaze de şist, însă sunt necesare mai multe foraje pentru a se constata acest lucru.

ZIARUL FINANCIAR

"Cine uită să investească în brand face cea mai mare greşeală. Contextul economic nu contează"

Investiţiile în crearea unui brand, în promovarea şi poziţionarea acestuia pe piaţă pot ajuta companiile locale să crească, influenţând astfel economia naţională să atingă un ritm anual de creştere de 5%. Puterea stă în mâinile managerilor şi ale antreprenorilor de pe plan local, care trebuie să investească în comunicare, marketing şi în brandul companiei sau al produselor, indiferent de contextul de piaţă. Crearea şi consolidarea unui brand este un proces lung şi costisitor, putând dura până la 20 de ani şi putând costa milioane sau chiar zeci de milioane de euro. Totuşi, efectele pot fi benefice şi la nivelul companiei respective, dar şi la nivelul economiei în ansamblu.

Omniasig a renunţat la clienţii cu daune şi a scăpat de pierderi

Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor generale, a raportat un profit net de 2,2 milioane de lei (circa 500.000 de euro) în primele nouă luni, ieşind astfel dintr-o perioadă de doi ani cu pierderi cumulate de peste 400 mil. lei, ca urmare a procesului de curăţare a portofoliului de conturile cu daunalitate ridicată. "Pentru clienţii cu un grad de daunalitate de 200-300%, putem face o analiză pentru a stabili dacă merg sau nu mai departe cu noi. Pe segmentul RCA, partea cea mai grea e legată de frecvenţa daunelor. De exemplu, în România frecvenţa daunelor este undeva la 11%, în Ungaria este de 3%", a declarat Mihai Tecău, preşedintele directoratului Omniasig. El a adăugat că gradul ridicat al frecvenţei daunelor este determinat în principal de condiţia drumurilor şi a traficului.

Ce pericole se ascund în spatele desfiinţării pieţei RASDAQ

Cea mai mare temere a micilor acţionari este că prin desfiin­ţarea pieţei RASDAQ companiile se vor muta pe un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS) unde nu se aplică regulile de ofertă publică de preluare, în timp ce companiile listate pe această piaţă trebuie să facă faţă unei provocări şi mai mari: să facă rost de bani pentru a putea plăti acţiunile răscumpărate de la acţionarii care vor să se retragă din firmă. Piaţa RASDAQ, pe care acum se tranzacţionează 900 de companii în valoare de 7,6 miliarde de lei, se va desfiinţa pe 24 octombrie 2015. Micii acţionari se tem astfel că transferul de pe RASDAQ pe ATS nu ar fi decât temporar şi că vor fi prejudiciaţi prin faptul că acţionarul majoritar va retrage compania de la tranzacţionare, iar ei vor rămâne captivi într-o societate închisă. "Vom modifica chiar săptămâna viitoare Regulamentul 17 astfel încât să nu mai fie posibilă retragerea unei companii de la tranzacţionare de pe ATS fără a face ofertă de preluare minoritarilor", a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, responsabil cu piaţa de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb