REVISTA PRESEI 05.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 5 decembrie 2015

ADEVARUL

Iohannis îl trimite pe Cioloş la Consiliul European

Preşedintele Klaus Iohannis îl deleagă pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European de la jumătatea lunii decembrie. Reprezentarea României la Bruxelles a reprezentat un motiv de harţă atât între Traian Băsescu şi Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a delegat pe Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloş, să participe la Reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 17-18 decembrie a.c. În virtutea dispoziţiilor art. 80 alin. 1 din Constituţia României, Preşedintele României poate delega în mod expres Prim-ministrului atribuţia participării la reuniunile Consiliului European", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei. La ultimul Consiliu European, Victor Ponta, încă premier, a spus că la reuniunea de la Bruxelles la care a participat preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebui să meargă premierul pentru că tema refugiaţilor este o problemă care ţine de Guvern, şi nu de Preşedinţie.

La spital, vii bolnav şi pleci şi mai bolnav

La spital, vii bolnav şi pleci şi mai bolnav - este o vorbă a celor care au fost internaţi măcar o dată în spitalele din România. Aşa se rezumă plastic definiţia unei infecţii intraspitaliceşti (sau nosocomiale - de la nosocomion, termen medical desemnând spital). Medicii recunosc situaţia de fapt din spitalele româneşti şi spun că aceasta n-ar fi vina exclusivă a stării sistemului sanitar. "Sunt foarte mulţi factori care declanşează o infecţie intraspitalicească: începând cu flora pacientului (care depinde de starea sa socială, implicit de starea lui de igienă), până la condiţiile hoteliere din spital şi de personal, de cât de aglomerată este secţia. Nu există unitate spitalicească să fie ferită de astfel de infecţii şi teoretic nu există unitate sanitară care să nu raporteze cel puţin o infecţie nosocomială ", explică prof. univ. dr. Ion Bordeianu, medic primar, şeful secţiei Chirurgie Plastică din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Avertismentul lui Putin: bluff tactic sau ameninţare reală?

După doborârea avionului de luptă rusesc care violase spaţiul aerian turc, preşedintele Putin a trecut la măsuri directe şi la ameninţăti. Primul set de măsuri, un pachet de sancţiuni economice, se pare că nu a avut efectul moral scontat nici asupra Turciei şi nici asupra partenerilor săi din NATO, mai ales că este extrem de probabilă o decizie care să oprelungească sancţiunile UE împotriva Rusiei până în vara anului viitor. A urmat o escaladă, sub forma unei ameninţări directe: 'Să nu se aştepte nimeni la o reacţie nervoasă, isterică, periculoasă pentru noi şi lumea întreagă. Acest lucru nu se va întâmpla. Noi nu intenţionăm şi nu vom zăngăni din arme...Dacă cineva crede că, după ce a comis o crimă de război josnică - uciderea unor cetăţeni ruşi - va scăpa doar cu roşii sau doar cu unele restrictii în construcţii sau alte domenii, se însală amarnic', a declarat Vladimir Putin. Ce presupune însă asta? care va fi reacţia de răspuns a Rusiei dacă cea militară este exclusă, cel puţin aparent?

Sibiul rupt de Orăştie: Istoria cu iz de DNA a unei autostrăzi construite doar pentru a fi demolată

După demolarea lotului Cunţa - Sălişte al tronsonului de autostradă Orăştie - Sibiu procurorii DNA verifică modul în care s-a derulat contractul de execuţie, în condiţiile în care au apărut indicii de fapte de corupţie, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri europene. Problemele CNADNR nu se opresc însă doar la anchetele începute de DNA, în condiţiile în care aspectele legate de instabiliatea terenului erau cunoscute de responsabilii din compania de drumuri încă din perioada proiectării autostrăzii, după cum reiese din rapoartele unor cercetători independenţi. Spiritele s-au inflamat abia după ce Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a luat decizia de a demola o porţiune de 600 de metri din lotul de 22 de kilometri dintre Cunţa (judeţul Alba) şi Sălişte (judeţul Sibiu). Un caz unic până acum în Europa.

Erupţie spectaculoasă a vulcanului Etna; cerul Siciliei, acoperit de fulgere vulcanice

Vulcanul Etna a erupt joi pentru prima dată în ultimii doi ani, determinând apariţia unor fulgere vulcanice pe cerul din Sicilia, un fenomen misterios observat la unele dintre cele mai puternice erupţii, relatează The Guardian online, citat de Mediafax. Erupţia s-a produs în craterul Voragine, care s-a format în craterul central al vulcanului Etna în 1945. Norul imens de fum şi cenuşă format în urma erupţiei a generat apariţia unor fulgere vulcanice, un fenomen misterios şi spectaculos observat la unele dintre cele mai puternice erupţii vulcanice. Cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, Muntele Etna are 3.329 de metri altitudine. Fenomenul "fulgerelor vulcanice" apare atunci când mici fragmente de rocă, cenuşă şi gheaţă interacţionează prin frecare, producând electricitate statică, potrivit cotidianului Mirror.

Bacteria care ii mănâncă de vii pe jihadiştii Statului Islamic

Tot mai mulţi jihadişti suferă de Leishmanioza, o bacterie care le distruge pielea, mucoasele si organele interne. Experţii susţin ca boala, numita si "febra neagra", este rezultatul cadavrelor lăsate sa putrezească pe străzi. Din nefericire, bacteria, care mănâncă si distruge carnea oamenilor, s-a împrăştiat rapid si in zonele rurale din Siria. Primul caz a fost înregistrat in septembrie 2013, însă pana la mijlocul anului 2014, 500 de persoane au fost afectate. Printre ele, mulţi copii, bătrâni si femei.

Legea salarizării unitare, prima piedică pusă de PSD Guvernului Cioloş

Preşedintele PSD Liviu Dragnea vrea să treacă legea salarizării unitare prin Parlament în condiţiile în care Guvernul Cioloş ezită să ducă la îndeplinire proiectul din motive bugetare. Legea salarizării unitare este un cartof fierbinte pe care Dragnea îl pune în braţele Guvernului Cioloş. Adoptarea proiectului lăsat de Guvernul Ponta ar duce deficitul bugetar peste limita impusă de UE. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că, dacă proiectul legii salarizării unitare nu este asumat de Guvern, se gândeşte să-l promoveze printr-o iniţativă legislativă. "Dacă proiectul de lege respectiv, care a fost lăsat în minister de către doamna Rovana Plumb cu toate avizele din interiorul ministerului nu va fi asumat de către Guvern, ne gândim serios să-l promovăm printr-o iniţativă legislativă. Acest proiect de lege are în spate negocieri finalizate cu toţi partenerii sociali, atât sindicate cât şi asociaţiile autorităţilor locale şi nu numai", a spus Dragnea.

Israelul a atacat un convoi militar pe teritoriul Siriei

Aviaţia militară israeliană a atacat un convoi militar sirian care transporta armament, raidul aerian având loc într-o zonă muntoasă situată la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Damasc, afirmă surse citate de site-ul israelian Ynetnews.com şi de postul Al-Arabiya. Bombardamentele atribuite Israelului au avut loc în Munţii Qalamoun, în apropierea frontierei Siriei cu Libanul. Potrivit unor surse militare citate de presa siriană, avioane militare israeliene au atacat un convoi al Brigăzii 155 a armatei siriene. Bombardamentul ar fi vizat un transport de rachete Scud. Regimul de la Damasc nu a comentat informaţiile apărute în presă. "Este vorba de un atac cu drone ce a vizat camioane cu armament care se îndreptau spre Liban", au precizat oficiali sirieni citaţi de postul Al-Arabiya.

Dacian Cioloş i-a eliberat din funcţia de consilier de stat pe Mirel Palada şi pe Teodor Meleşcanu

Premierul Dacian Cioloş a decis numirea a trei secretari de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv a lui Viorel Traian Lascu, Corina Lupu şi Erika Stanciu. Deciziile premierului au fost publicate, joi, în Monitorul Oficial, arată Digi24 Primul ministru a decis şi eliberarea, la cerere, din funcţia de consilier de stat din Cancelaria primului ministru a lui Teodor Viorel Meleşcanu, precum şi eliberarea din funcţia de consilier de stat a lui Theodor Mirel Palada, decizii publicate, de asemenea, în Monitorul Oficial. Totodată, Anne Rose Marie Jugănaru a fost eliberată din funcţia de secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Şova urla de disperare pentru a impune contractul care-i aducea lunar 5.000 de euro de la CET Govora

Senatorul PSD a făcut presiuni pentru ca CET Govora să încheie un contract cu o firmă de avocatură, acesta primind 50% din sumele din această înţelegere. Fostul ministru de la Transporturi şi Mari Proiecte s-a abţinut să ia banii publici doar în perioada în care DNA a început să-l cerceteze, în 2014, în alt dosar. Banii îi primea cash şi i-a folosit pentru a-şi plăti un apartament luat de la deputatul Cristian Rizea. Şova a cerut ajutorul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Câlea, când Mihai Bălan a refuzat să semneze înţelegerile. Senatorul PSD a fost denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de o avocată al unui cabinet de specialitate pentru care Şova a aranjat contractul de 10.000 de euro lunar de reprezentare a Complexului Energetic Govora.

Unde se duc miniştrii când pleacă de la Guvern

Decizia lui Victor Ponta de a-şi depune mandatul i-a luat prin surprindere pe miniştrii Cabinetului său. Peste noapte, aceştia s-au trezit cu mai mult timp liber. Unii au plecat în străinătate, alţii s-au dus la mănăstiri sau au preferat să petreacă mai mult timp cu familia. La doar două zile după ce a demisionat din fruntea Executivului, Victor Ponta s-a prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat. "Acum nu mai am nicio funcţie publică", a spus Ponta. Imediat după ce a plecat de la instanţă, fostul premier s-ar fi dus la Timişoara cu o cursă TAROM, cu care s-a deplasat şi echipa de fotbal Dinamo.

Dosarul lui Băsescu "Demisia în 5 minute", REDESCHIS

Judecătoria Sectorului 5 a decis să redeschidă dosarul fostului preşedinte Traian Băsescu, "Demisia în cinci minute". Dosarul priveşte o declaraţie pe care Traian Băsescu a făcut-o în 2007, potrivit căreia îşi va da demisia în 5 minute: "În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maxim cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional". "Dosarul este redeschis la cererea Parchetului General, ca urmare a unei reclamaţii făcute de un domn din Craiova, în 2007. Mi se reproşează că am făcut declaraţia politică legată de demisia în 5 minute, dar eu am revenit în aceeaşi zi anunţând că nu mai demisionez", a precizat Traian Băsescu, la un termen anterior.

Arafat, răspuns SIDERANT pentru DRAMA #colectiv: "Nu puteam face mai mult"

Raed Arafat a răspuns scrisorii publicate de tatăl celei de-a 60-a persoane decedate în urma incendiului din Colectiv, Alex Hogea. Într-un mesaj publicat pe contul personal de Facebook, secretarul de stat afirmă că "semne de întrebare vor rămâne şi discuţiile vor continua". Secretarul de stat în MAI a scris că înţelege "durerea tatălui tânărului" Alex Hogea, care a murit la vârsta de 19 ani, în urma tragediei din Clubul Colectiv, dar susţine că "nu puteam, din păcate, face mai mult şi nu puteam transfera fiul lui în altă parte din motive obiective cauzate de starea lui, care nu pemitea transferul".

RĂSUCIRE spectaculoasă a Statelor Unite: "Se poate COLABORA cu guvernul sirian FĂRĂ ca Assad să plece!"

Secretarul de stat american John Kerry a declarat vineri că este posibil ca guvernul sirian şi grupările rebele să colaboreze împotriva ISIS fără ca preşedintele Bashar Al-Assad să plece de la putere. Totuşi, şeful diplomaţiei americane, citat de Reuters, a comentat că va fi "extrem de dificil" de realizat o astfel de cooperare fără vreun semn că există o soluţie privind viitorul lui Assad. Poziţia lui Kerry reprezintă o schimbare majoră a Washingtonului, care, până acum, a cerut plecarea imediată a lui Assad de la putere. Ca de altfel, şi ceilalţi lideri occidentali. Primul care şi-a schimbat percepţia asupra şefului regimului de la Damasc a fost şi cel mai mare inamic al său: François Hollande. Până la atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Pe 24 noiembrie, aflat în vizită la Casa Albă, Hollande a declarat că nu poate furniza o dată la care Assad trebuie să plece. Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, declara încă de vinerea trecută că este posibilă o colaborare cu trupele regimului de la Damasc în lupta contra ISIS. O poziţie împărtăşită şi de ministrul Apărării german, Ursula van der Leyden.

JURNALUL NATIONAL

Bugetul pe 2016. Ce ministere primesc cei mai mulţi bani

Guvernul Cioloş împarte ministerelor banii, în 2016, în funcţie de bugetele cheltuite în acest an, nu de alocările din buget, iar cea mai mare sumă va merge la Ministrul Muncii, respectiv 33,17 miliarde de lei (4,4% din PIB), în scădere de la 36,96 miliarde de lei cheltuiţi în 2015 (5,25% din PIB), potrivit proiectului bugetului de stat publicat de Ministerul Finanţelor Publice. A doua sumă ca mărime va merge, anul viitor, la Ministerul Finanţelor Publice - Acţiuni Generale, respectiv 21,5 miliarde de lei (2,88% din PIB), în creştere de la 19,8 miliarde de lei (2,82% din PIB în 2015). Ministerul Transporturilor primeşte 11,9 miliarde de lei în 2016 (1,59% din PIB), sumă mai mică decât anul acesta, când se estimează că s-au cheltuit 12,8 miliarde de lei (1,82% din PIB). Ministerul Afacerilor Interne va primi aproape 11 miliarde de lei ( 1,46% din PIB), iar Ministerul Apărării Naţionale - 10,3 miliarde de lei, ambele în creştere faţă de anul acesta. În schimb, bugetul Justiţiei scade la 3,11 miliarde de lei (0,42% din PIB), de la 3,37 miliarde de lei în 2015.

Adrian Stănculea, şeful ATI de la Spitalul de Arşi: "Răniţii sunt spălaţi cu apă de la robinet; cu filtru n-are debit"

Medicii din România par că au ajuns la limita răbdării şi se comportă ca şi cum nu mai au nimic de ascuns. Au început să dispară în fum iluzii precum faptul că avem cele mai curate judeţe din România. Medicii înşişi ne aruncă în faţă adevărurile reci, scrie Cătălin Tolontan, pe blogul său, tolo.ro. Ieri, într-o conferinţă de presă, Spitalul de Arşi a confirmat majoritatea lucrurilor dezvăluite, ieri, pentru cititorii Gazetei Sporturilor de doctorul din interior. "Da, trei răniţi de la Colectiv spitalizaţi la noi au murit din cauza germenilor", a spus Adrian Stănculea, şeful ATI şi purtător de cuvînt al Spitalului de Arşi. E vorba doar de cei care au murit în Spitalul de Arşi, dar situaţia suprainfecţiilor, potrivit lui Stănculea, "este aceeaşi în toate spitalele". Oficialul spitalului a insistat pe ideea că "răniţii au primit cele mai bune îngrijiri posibile în România, dar evident că nu la nivel european".

Fostul şef al Fiscului s-a lansat în afaceri

Sorin Blejnar a intrat în afaceri. Mai exact, el a preluat o parte din acţiunile firmei Tetacons SRL, compania deţinută de soţia sa, avocata Andreea Florentina. Tetacons SRL a deţinut, până de curând, pachetul majoritar de acţiuni al companiei arădene de distribuţie a cartelelor telefonice pre-pay în reţeaua benzinăriilor ruseşti Lukoil, dar şi în lanţul Rompetrol. Afacerile cu cartele au fost demarate de Andrea Florentina Blejnar pe vremea când soţul conducea Fiscul din România, chiar la scurt timp după ce ANAF a ridicat, în anul 2011, sechestrul instituit pe acţiunile Rompetrol. Blejnar s-a ales, însă, nu doar cu acţiuni în firmele soţiei sale, ci si cu un nou dosar penal. Judecătoria Sectorului 5 a decis, în 2 septembrie, ca Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 să înceapă urmărirea penală împotriva acestuia, pentru infracţiunea de abuz în serviciu pentru demiterea ilegală a unui inspector din cadrul Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb