• ADEVARUL
• Greii fotbalului, în stare de şoc. Prima noapte de puşcărie pentru cei opt condamnaţi de lux
Cei opt condamnaţi de lux ai fotbalului românesc au ajuns în spatele gratiilor a trei penitenciare: Rahova, Poarta Albă şi cel de maximă siguranţă Craiova. Pentru toţi, prima noapte în închisoare a fost o noapte albă. După prima noapte petrecută după gratii, o parte dintre condamnaţii în dosarul "Transferurilor" au primit deja şi primele vizite. Cristi Borcea, cel care a primit cea mai mare pedeapsă după ce a fost găsit vinovat de corupţie, a fost vizitat miercuri de soţia sa, Alina. Potrivit oficialilor de la Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde dinamovistul a fost încarcerat, acesta a fost cazat în aceeaşi celulă cu fraţii Victor şi Ioan Becali. Cu toţii visează la un regim de detenţie deschis. După aproape şase ore de la anunţarea sentinţei, condamnaţii au ajuns în custodia Poliţiei Române. Gheorghe Popescu şi Gheorghe Copos s-au predat la sediile unor secţii de Poliţie din Capitală, Jean Pădureanu a fost ridicat de oamenii legii de la Spitalul Elias din Capitală unde era internat, iar Mihai Stoica a fost luat de acasă.
• Economia în 2013: creştere doar din industrie, IT şi agricultură, scăderi în comerţ şi construcţii
Creşterea industriei, cu 8,1%, şi cea a agriculturii, cu 23,4%, au susţinut avansul Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS), care a menţinut la 3,5% estimarea privind creşterea economică din 2013. "Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB în anul 2013, comparativ cu anul 2012, le-au avut industria (+2,3%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 8,1%, şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,1%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%) şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 23,4%", arată INS, într-un comunicat. Contribuţii pozitive la creşterea PIB au mai avut informaţiile şi comunicaţiile, tranzacţiile imobiliare şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport. Contribuţii negative la creşterea PIB au avut construcţiile, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante şi intermedierile financiare şi asigurări.
• Băsescu: Am aprobat şi memorandumul pentru acordul cu FMI
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, că a aprobat memorandumul pentru acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Băsescu a declarat că, aşa cum l-a informat pe premierul Victor Ponta în discuţia pe care au avut-o în cursul zilei, a aprobat memorandumul pentru semnarea scrisorii cu Fondul Monetar Internaţional. "Dacă veţi citi programul cu atenţie, veţi vedea că pentru fiecare dintre dumneavoastră este foarte mult de făcut", le-a spus preşedintele noilor miniştri care au depus jurământul la Palatul Cotroceni. El a adăugat că cea mai mare parte precondiţiilor sunt deja îndeplinite. "Sper ca acest acord cu FMI, care este practic un program de guvernare, să fie îndeplinit spre binele României. Chiar dacă unele măsuri nu sunt cele mai plăcute, am convingerea că ele vor duce al creşterea competitivităţii României", a mai spus preşedintele. Şeful statului a ţinut să precizeze că România are o problemă în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii în companiile de stat.
• Comisia Europeană a pus sub monitorizare Italia din cauza problemelor economice, şi a avertizat Franţa că va rata ţinta de deficit
Comisia Europeană (CE) a plasat Italia pe lista statelor monitorizate pentru dezechilibre economice, din cauza îndatorării ridicate a statului şi competitivităţii scăzute, şi a avertizat Franţa că va rata ţinta de deficit bugetar dacă nu ia măsuri. Executivul UE a analizat economiile a 17 state UE despre care consideră că sunt afectate de dezechilibre economice. Regulile comunitare prevăd că dacă dezechilibrele sunt considerate excesive într-o ţară, aceasta trebuie să adopte măsuri de remediere a situaţiei sub supravegherea Comisiei sau riscă să fie amendată, scrie Reuters. Comisia a arătat, miercuri, că Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie se confruntă cu dezechilibre economice. Problemele sunt, însă, excesive în Croaţia, Italia şi Slovenia, a avertizat executivul comunitar. Comisia va monitoriza cu atenţie economiile acestor state, pentru a se asigura că implementează reformele recomandate de miniştrii de Finanţe ai statelor din UE.
• Liberalii au depus la Parlament proiectul pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit
PNL a depus, miercuri, la Parlament proiectul de lege de modificare a Codului fiscal, în sensul reducerii cu 5 puncte procentuale a cotelor de contribuţii sociale şi a scutirii de la impozit a profitului reinvestit, măsurile urmând să intre în vigoare începând cu 1 iulie, dacă se adoptă actul normativ. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu şi purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, au anunţat, miercuri, depunerea acestui proiect de lege, susţinut de toţi parlamentarii liberali. Proiectul prevede că în cazul cotelor de contribuţii de asigurări sociale acestea se vor reduce cu cinci puncte procentuale în cazul angajatorului. O a doua modificare, cuprinsă în proiectul de lege, menţionează că "profitul reinvestit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru (...) folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile este scutit de impozit".
• De ce a demisionat Crin Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului: "Nu a fost din orgoliu, nici la nervi"
Liderul PNL, Crin Antonescu, a dezvăluit miercuri motivul care s-a aflat în spatele demisiei sale din funcţia de preşedinte al Senatului şi a ţinut să precizeze că nu a fost un gest făcut "la nervi". "Domnul Ponta, neavând curaj să spună clar că de acum încolo noi PSD cu UDMR guvernăm România, încearcă să o lungească cu USL. Am făcut pentru o limpezire politică foarte preţioasă gestul politic pe care l-am făcut. Nu din orgoliu, nu la nervi. Faptul că i-am propus retoric să demisioneze a fost pentru a insinua simetria situaţiei politice. Eu eram preşedinte al Senatului în numele USL. El a fost propus prim-ministru tot în numele USL. Dacă nemaiexistând USL eu trebuia să demisionez de la Senat, logic ar fi fost ca şi el să demisioneze din funcţia de prim-ministru", a declarat Antonescu, prezent la Bacău, la o întâlnire liderii ilberali din judeţele Moldovei.
• Gabriel Oprea, al doilea mandat la Interne. Cum a fost demis după 20 de zile, la primul mandat, de gruparea Vanghelie-Voicu
Gabriel Oprea a preluat ieri, pentru a doua oară, fotoliul de ministru al Afacerilor Interne. Preşedintele UNPR a mai deţinut această funcţie în 2008, însă a demisionat după numai 20 de zile. Motivul? Nu a numit secretari de stat doriţi de Cătălin Voicu şi Marian Vanghelie, pe atunci membri influenţi ai PSD. Gabriel Oprea a demisionat din postul de vicepremier, condiţie convenită, marţi seara, de premierul Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca acesta să preia, miercuri, ca titular, funcţia de ministru de Interne, având în vedere noua structură a Guvernului. Imediat, şeful statului a semnat decretul, iar la ora 14.00, Oprea a depus jurământul. Liderul UNPR a preluat interimatul la MAI, încă din ianuarie, după demisia liberalului Radu Stroe din Guvern, în urma scandalului legat de accidentul aviatic din Munţii Apuseni.
• CURENTUL
• Tupeu fără limite! Stelian Tănase vrea să achite datoriile de 180 milioane de euro ale TVR cu bani din buzunarele noastre
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, Stelian Tănase ne-a anunţat că a cerut, "la cele mai înalte niveluri", un soi de "amnistie fiscală" în urma căreia televiziunea publică să fie "iertată" de la plata celor 543,7 milioane de lei, echivalentul a circa 122 milioane de euro, pe care-i datorează bugetului de stat. Sau, după cum s-a exprimat, cu vorbele lui, fostul om de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu: "Noi am cerut la cele mai înalte niveluri ca să fim iertaţi de ea. Asta se poate face o singură dată. Săptămâna trecută am fost de trei ori pe la autorităţi. Avem un feedback în sensul în care am discutat cu ei şi nu li s-a părut ceva nefiresc. Se va discuta cu Uniunea Europeană." Aşadar, după ce că organismele financiare internaţionale au pus Guvernul Ponta "în genunchi pe coji de nucă" pentru modul haotic în care se ocupă de finanţele ţării, doar Stelian Tănase, cu tot cu "amnistia" lui fiscală mai lipsea.
• Rezultate dezastruoase la simularea evaluării naţionale. Doar 30% din elevi au obţinut peste 5.00 la Matematică
Doar 48,8 la sută dintre elevii de clasa VIII-a prezenţi la simularea evaluării naţionale au obţinut medii peste 5, respectiv 66,95 la sută la Limba română şi 30,4 la sută la Matematică, Ministerul Educaţiei recomandând efectuarea unor ore de pregătire. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a centralizat rezultatele examenelor din cadrul simulării naţionale la clasa a VIII-a. Din totalul celor 187.886 de elevi înscrişi, 177.946 (94,7 la sută) au participat şi la proba de Limba română şi la cea de Matematică. Dintre aceştia, 86.893 (48,8 la sută) au obţinut medii peste 5. La proba de Limba română, 119.963 (66,95 la sută) de elevi au obţinut note peste 5, în timp ce la Matematică au fost 54.465 (30,4 la sută) cu note de promovare. Prezenţa la proba de Limba maternă a fost de 94,5 la sută, iar 7.912 (76 la sută) elevi au obţinut note peste 5. Potrivit Ministerului Educaţiei, scopul simulării a fost aducerea în atenţia elevilor şi a profesorilor a situaţiei reale privind pregătirea înainte de evaluarea naţională din vară.
• CURIERUL NATIONAL
• DNA a început urmărirea penală pe numele lui Cristian David
Fostul ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, s-a prezentat, ieri, la sediul DNA pentru a lua la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală în privinţa sa, în calitate de suspect pentru abuz în serviciu, sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro, informează Mediafax. Fostul ministru Cristian David a precizat la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie că va face declaraţii după ce va discuta cu procurorii. Potrivit probelor administrate de procurori, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlul de "restituire împrumut", de la mama sa, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă la 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani.
• Taxa de protecţie, prostia anului 2014
Toţi operatorii economici sunt obligaţi să ceară şi să accepte evaluarea de risc la securitate fizică, pentru toate locaţiile pe care le deţin, inclusiv în privinţa incendiilor. Poliţia dă aviz proiectelor de securitate fizică, dar acesta nu este suficient, firmele fiind obligate să ceară o nouă evaluare experţilor. Potrivit datelor înregistrate în Registrul Comerţului, la finele anului trecut în România funcţionau aproape 475.000 de firme (fără a mai socoti câte puncte de lucru pot exista), iar în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică (RNERSF) figurează doar 198 de specialişti în analiza de risc. E lesne de înţeles că termenul impus de HG 301/2012 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor Legea 333/2003 - stabilit pentru data de 16 iunie a.c.- nu va putea fi respectat, experţii selectaţi de Poliţia Română neputând efectua, fiecare, în medie, aproximativ 230 de evaluări pe zi în cele puţin peste 100 de zile rămase...
• Renta de 75.000 de euro a preşedintelui de onoare al FRF şi celelalte beneficii, neanunţate în Adunarea Generală. Burleanu consideră "nesimţită" renta de care va beneficia Mircea Sandu
Surse din cadrul FRF au declarat, miercuri, că Mircea Sandu va avea o rentă viageră în valoare de 75.000 de euro anual, drept de administrare a etajului 2 al unei clădiri a FRF, orice intervenţie chirurgicală sau recuperare medicală plătită de FRF, o limuzină care aparţine FRF şi benzina decontată indiferent de numărul de kilometri parcurşi, telefon, personal angajat cu salarii în limita a 5.000 de lei lunar, deplasări la meciurile echipei naţionale cu decontarea cazării la hotel de cinci stele şi diurnă de 500 de euro pe zi. Noul conducător al FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, miercuri, că atât timp cât Mircea Sandu, în calitatea de preşedinte de onoare al forului, va beneficia de o "rentă viageră nesimţită", va fi greu să îl aibă ca partener de discuţie.
• China anunţă un buget de 131 miliarde de dolari pentru apărare
Cheltuielile militare ale Chinei vor atinge în acest an 802,2 miliarde de yuani (131,57 miliarde de euro), mai mare cu 12.2% faţă de anul trecut, reprezentând al treilea an consecutiv de creştere, a anunţat Ministerul de Finanţe într-un raport pregătit pentru o sesiune a Adunării Naţionale Populare (ANP) a Parlamentului chinez. Ca o dovadă a ambiţiilor sale de a-şi consolida statutul de putere militară, Beijingul şi-a sporit periodic cheltuielile pentru Apărare, care au crescut cu 11,2% în 2012, apoi 10,7% în 2013. Bugetul apărării chinez este al doilea cel mai ridicat din lume, dar se află cu mult în spatele celui al Statelor Unite (582 miliarde de dolari). Pe locul 3 se află Rusia (68 miliarde de dolari) urmată de Marea Britanie (58 miliarde de dolari), Japonia (56 miliarde de dolari), Franţa (53 miliarde de dolari), India (46 miliarde de dolari), Germania (44 miliarde de dolari).
• Nuclearelectrica explică oscilaţiile profiturilor, verdictul investitorilor rămâne
Diferenţa între profitul net preliminar anunţat pentru 2013, de 417,37 mil. lei, şi cel de 456,7 mil. lei menţionat în buget rezultă din folosirea unor standarde diferite de contabilitate, explică Nuclearelectrica. Bugetarea unui profit de 15 ori mai mic pentru anul în curs, de 27,9 mil. lei, este o consecinţă a unor factori externi. Managementul societăţii spune că informaţiile furnizate pieţei privind câştigurile nu sunt contradictorii, însă investitorii continuă să penalizeze acţiunea SNN, care se află cu 20% sub preţul ofertei publice. Dincolo de factorii externi, observaţia investitorilor rămâne în picioare: oscilaţiile la nivelul profitabilităţii companiei sunt foarte mari. Astfel, dacă în anul 2010 profitul net a fost de 16 milioane lei, acesta a crescut cu 493% până la 95 milioane lei în 2011 pentru ca apoi să se prăbuşească cu 64,21% la 34 milioane lei. În anul listării - fără a fi vorba, desigur, de "coafor" - profitul net a urcat cu 1.127%, până la 417,37 milioane lei, în timp ce bugetarea pentru anul în curs include premisa unui picaj de 93,31% al câştigurilor, până la 27,9 milioane lei, deşi estimarea din momentul listării pentru profitul net din 2014 era de 196 milioane lei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXCLUSIV EVZ. Premieră DNA. "Martorii ameninţaţi" l-au înfundat pe Ruşanu
Dan Radu Ruşanu şi-a dat, ieri, demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). A fost primul său gest după ce a fost încarcerat pentru 30 de zile, fiind acuzat de fapte de corupţie. Trei angajaţi din cadrul ASF au acceptat să dea declaraţii la DNA în care au povestit cum a funcţionat instituţia după ce la conducere a fost pus Ruşanu. Deoarece exista suspiciunea că activitatea profesională a acestora, ca angajaţi ASF, ar fi pusă în pericol, ca urmare a declaraţiilor, au primit statut de "martor ameninţat". Este o instituţie nou introdusă în noul Cod de Procedură Penală, similară cu cea a "martorului sub acoperire". Cei trei au primit nume de cod, Radu Bălteanu, Sînziana Vulcănescu şi Diana Neagoe, numele lor real fiind protejat. Ei au povestit despre modul în care ASF a fost condus de Ruşanu.
• Culisele reducerii veniturilor nesimţite de la ASF
Ieri, în cadrul audierilor conducerii ASF de către comisia Buget- Finanţe din Senat, au fost repuse pe tapet şi problema restituirii primelor uriaşe încasate anul trecut la ASF şi tema reducerii salariale. EVZ a aflat sumele pe care şefii ASF le-au înapoiat sau au promis că le restituie (prezentate în tabel), în contul primelor încasate. Acestea variază între 55.000 de lei şi 120.000 de lei. Singurul care a depus deja la comisia de buget-finanţe din Senat documente care probează înapoierea banilor este prim - vicepreşedintele Daniel Dăianu. Ceilalţi vicepreşedinţi au prezentat notificări că li se va reţine o treime din salariu până la acoperirea contravalorii primelor. Dan Radu Ruşanu este singurul care nu a depus nici sumele încasate şi nici un alt fel de angajament. "Din informaţiile mele, toţi membrii Consiliului ASF, deci şi Radu Ruşanu, vor returna primele încasate", a spus pentru EVZ purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani.
• Elan Schwartzenberg: "În spatele uşilor închise, au promis să mă distrugă"
O agentie israeliana de presa ii atribuie, marti, omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fostul proprietar Realitatea TV implicat intre altele in dosarul Codrut Marta, o serie de declaratii din care reiese ca acesta se considera o victima a bataliei politice din Romania, dar si tinta antisemitismului. Agentia scrie ca Schwartzenberg a fost un "om de afaceri de succes" care a cumparat Realitatea TV, "operand precum un CNN local", in mai 2011. Agentia noteaza ca Schwartzenberg avea "un istoric lung si public in lupta contra antisemitismului din tara sa", opunandu-se europarlamentarului "antisemit si cu pareri xenofobe" Corneliu Vadim Tudor, dar si ministrului Dan Sova, care a facut declaratii de negare a Holocaustului. Alte declaratii: "In spatele usilor inchise, au promis sa ma distruga", iar pierderea controlului asupra Realitatea TV s-a petrecut in 2012, "cand politicienii si PSD-ul aflat la putere au decis ca s-au saturat de mine".
• EXCLUSIV! Sîrbu dă 173 de milioane pe drepturile TV!
Lovitură devastatoare pentru DigiSport, Antena 1 şi DolceSport! Mogulul Adrian Sîrbu a achiziţionat, alături de "Grupul de la Monte Carlo", drepturile TV ale Ligii 1 de fotbal pentru următorii cinci ani! Despărţit la final de an de Central European Media Enterprises, companie ce deţine Pro TV, Adrian Sîrbu vrea să revină în forţă şi să deschidă un nou post de televiziune! El este personajul misterios aflat în spatele şi mai misterioasei firme Intel Sky Broadcast Ltd. Alături de Adrian Sîrbu au mai intrat în tranzacţia pentru drepturile TV ale Ligii 1 şi alţi potenţi financiar, care fac parte din frăţia selectă a oamenilor de business, supranumită "Grupul de la Monte Carlo"! Este vorba de Elan Schwartzenberg, Cristi Burci sau Mihai Văcăroiu, fiul fostului premier Nicolae Văcăroiu! Totalul sumei care va fi plătită LPF pentru următorii cinci ani este de minimum 173 de milioane de euro!
• JURNALUL NATIONAL
• Băsescu, după ce noii miniştri au depus jurământul de investitură: Mă impresionează numărul de miniştri tineri. Sper că Ponta e mai norocos decât mine
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat impresionat de numărul mare de miniştri tineri din Cabinetul Victor Ponta III, urându-le succes în activitate. "Este un moment important, o schimbare extrem de puternică de Guvern, o nouă compoziţie politică, mie nu îmi rămâne decât să vă doresc succes. Mă impresionează numărul mare de miniştri tineri. Şi eu am încercat, cu unii am reuşit, cu alţii nu. Sper ca domnul prim-ministru Victor Ponta să fie mai norocos decât mine la miniştri tineri", a declarat Băsescu, la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie de către noii miniştri ai Guvernului Victor Ponta. Băsescu a adăugat că nu are şampanie pentru a-şi servi invitaţii. "Şampanie n-am că premierul mi-a dat un buget mic. Aşa că discutaţi cu el să vă dea la Palatul Victoria", a spus Băsescu. Preşedintele a anunţat, cu această ocazie, şi că a semnat memorandumul privind scrisoarea de intenţie către FMI.
• Ponta îşi asumă răspunderea pe programul de guvernare
Executivul îşi asumă joi răspunderea pe noul program al guvernului, a anunţat premierul Victor Ponta. "Imediat după învestirea noilor miniştri, noul Guvern va adopta şi transmite către Parlament un program politic care să actualizeze anumiţi termeni, să nu mai apară sau să fie denumiţi în funcţie de noua compoziţie politică. În acest moment, obiectul contestării la Curtea Constituţională dispare, iar Guvernul îşi poate începe treaba. Este un acord politic care soluţionează această etapă a conflictelor constituţionale între Guvern, Parlament şi Preşedinţie", a spus Ponta, care a invocat articolul 114 din Constituţia României. Potrivit acestui articol "Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".
• NATIONAL
• Avocatul lui Borcea si Netoiu e convins: cei doi pot iesi repede din inchisoare!
Doi dintre cei opt condamnati in celebrul deja dosar al transferurilor, spera sa iasa din inchisoare cat mai repede. Avocatul Florian Surghie, cel care apara drepturile fostilor actionari dinamovisti, afirma ca spera sa-i poata scoate cat mai repede din inchisoare pe Gigi Netoiu si Cristi Borcea. Miercuri, acesta a depus recurs la verdictul Curtii de Apel si acum asteapta decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie. "Exista calea de atac extraordinara a recursului in casatie, care prevede ca este admisibila cand s-au aplicat pedepse in alte limite prevazute de lege.
• Liberalii, atac la premier: Ponta este prizonierul baronilor
Acum ca si-au oficializat divortul de PSD, penelistii pot sa vorbeasca liber despre tot ce le-a stat pe suflet cat timp s-au insotit cu Victor Ponta si ai lui. Evident, tinta principala ramane premierul, despre care fostii parteneri sustin ca este un lider slab si mincinos. Afirmatia lui Victor Ponta, potrivit careia Legea amnistiei ar fi fost pusa pe hartie la solicitarea penelistilor Relu Fenechiu si Crin Antonescu, i-a iritat la culme pe reprezentantii PNL, care s-au repezit sa-l acuze pe liderul PSD de "calomnie". Mai mult, liberalii sustin ca Ponta, in ciuda teatrului pe care-l joaca in fata liderilor straini, este la mana baronilor social-democrati."Aceasta nu este o minciuna banala, e scandalos sa afirmi asta ca premier in Parlament si in fata opiniei publice", a punctat si Crin Antonescu. "Se stie foarte bine ca legea a fost initiata de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun si se poate verifica acest lucru. PNL a blocat Legea amnistiei, nu a propus-o", a conchis Crin Antonescu.
• Tratatul de la Malta 2: Gino a dat, Paszkany a luat, Soros a platit!
Incurcate erau caile prin care Dumitru Dragomir stabilea cine primeste drepturile tv aferente Ligii 1, dar nici cu Gino Iorgulescu nu ne este rusine. Ba, din contra, noul presedinte al LPF parca vrea cu tot dinadinsul sa-si intreaca predecesorul! Din cate se pare, finantatorul echipei CFR Cluj ar fi cel care a cumparat drepturile tv, insa, la intrebarea "de unde a avut el 150 de milioane de euro?" , valoarea contractului pe urmatorii cinci ani, raspunsul este unul singur: George Soros, multimiliardarul de origine maghiara, ar fi adevaratul proprietar al drepturilor tv din Liga 1! "Intel Sky Broadcast" este o societate infiintata pe 1 octombrie 2013 (!) si inregistrata in Malta, intr-o vila luxoasa de pe malul Marii Mediterane, la adresa 6B Xghajra Beach Mansion, din Xghajra, mic orasel de coasta. Interesant este ca la aceeasi adresa mai figureaza cateva companii ungare, printre care si "LVG Eurobasket" (detinuta de Laszlo Vinko), specializata in management sportiv.
• PUTEREA
• Răzvan Burleanu, preşedintele FRF. PUTEREA a câştigat pariul cu fariseii fotbalului
Încă din 2 decembrie 2013 ziarul PUTEREA mergea pe mâna celor tineri şi nu a sprijinit candidaturile unor puşcăriabili ca Gică Popescu sau Vasile Avram la şefia Federaţiei Române de Fotbal. PUTEREA a susţiut revoluţia lui Răzvan Burleanu. De aceea a fost primul ziar care am publicat un interviu în exclusivitate cu junele Burleanu şi a mediatizat programul său demn de Mileniul III. După marţea neagră a fotbalului mioritic, când greii jocului cu balonul rotund au fost ei înşişi obiectul unui transfer, dar la puşcărie, a venit miercurea albă, când şefii cluburilor de fotbal l-au votat în fruntea lor pe tânărul Burleanu. Tentativele fostului preşedinte al FRF, Mircea Sandu, de a amâna alegerile au eşuat. Dintre cei 224 de reprezentanţi cu drept de vot s-au prezentat la apel 173. PUTEREA a fost primul cotidian care a mizat pe calităţile incredibile ale lui Răzvan Burleanu. Redacţia ziarului PUTEREA a fost prima pe care Răzvan Burleanu a vizitat-o după ce şi-a lansat oficial candidatura la alegerile FRF, pe 25 noimebrie 2013.
• Creşte reticenţa românilor faţă de asigurările private de pensii
Dezinteresul persoanelor tinere şi ignoranţa altora în materie de pensii private au făcut să cadă în derizoriu activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) după scandalul cu implicaţii penale ale conducerii instituţiei. Una dintre obligaţiile ASF este "asigurarea unei funcţionări eficiente a sistemului de pensii private şi protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor", stă scris negru pe alb pe site-ul instituţiei. La întrebarea dacă este sau nu afectat sistemul de administrare privată a pensiilor şi care este impactul scandalurilor asupra populaţiei răspunde profesorul Marian Preda, membru al Comisiei Naţionale pentru Populaţie. Fost preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, Marian Preda a publicat articole ştiinţifice şi lucrări care vizează problemele majore ale sistemului asigurărilor de pensii în România.
• ONU: Marile puteri sunt responsabile moral de crimele de război din Siria
Investigatori ai ONU privind drepturile omului acuză marile puteri de responsabilitate morală pentru crimele de război care sunt săvârşite în Siria. Raportul Naţiunilor Unite susţine că atât forţele guvernamentale siriene, cât şi opoziţia anti-Assad se fac vinovate de nenumărate încălcări ale drepturilor omului şi a le regulilor privind războiul. Anchetatorii acuză armata siriană de asedierea unor oraşe şi privarea lor de alimente în campanii "de înfometare până la supunere". Totodată, investigatorii ONU susţin că opoziţia anti-Assad şi-a înmulţit atacurile asupra civililor, ia ostateci, execută deţinuţi şi detonează maşini cu explozibil pentru a întreţine o atmosferă de teroare. Potrivit Comisiei ONU de anchetă privind Siria, "Consiliul de Securitate este responsabil pentru că le-a permis părţilor aflate în război să încalce cu impunitate aceste reguli", iar membrii săi sunt vinovaţi că s-au implicat de o parte sau de alte a conflictului.
• ROMANIA LIBERA
• Cadoul otrăvit al lui Nicolăescu pentru Bănicioiu
Cu doar o zi înainte să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu a emis un ordin care transparentizează total achiziţiile centralizate efectuate de Ministerul Sănătăţii. Documentul prevede că orice achiziţie la Sănătate trebuie precedată de două etape de dezbatere publică, încă din faza întocmirii documentaţiei tehnice de licitaţie. Ordinul lui Nicolăescu prevede şi că dezbaterea publică trebuie urmată de un comunicat de presă. Prevederile, fără precedent în achiziţiile publice din România vor face aproape imposibilă fraudarea prin lipsă de transparenţă a licitaţiilor din Sănătate.
• Putin, un "gangster politic" încolţit
Înaintea întrevederii prevăzută dintre şefii diplomaţiilor americană şi rusă, John Kerry şi Serghei Lavrov, la Paris, Statele Unite au menţinut presiunea asupra Moscovei şi spectrul sancţiunilor economice l-a determinat pe preşedintele rus să ameninţe că va riposta prin îngheţarea investiţiilor străine în Rusia. El continuă să joace strategia tensiunii în Crimeea pentru a accentua fragilitatea noii puteri de la Kiev. În ce îl priveşte pe Lavrov, înainte de a intra în prima sa întâlnire faţă-în-faţă cu Kerry de la debutul crizei din Ucraina, el a repetat afirmaţiile Kremlinului, ridiculizate de Occident şi contestate de ziariştii internaţionali prezenţi în Crimeea - că cei 16.000 de soldaţi care au invadat Crimeea nu sunt ruşi.
• Băsescu, joi, la reuniunea Consiliului European privind criza din Ucraina
Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, unde şefii de stat şi de guvern din UE urmează să aibă şi discuţii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Potrivit anunţului de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Băsescu va susţine o declaraţie de presă, înainte de plecarea spre Bruxelles, la ora 9.00, la Salonul oficial al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă".
• ZIARUL FINANCIAR
• Când consumul de energie scade, lupta dintre traderi pentru a aprinde becul consumatorilor atinge cote maxime
Piaţa de 2,5 miliarde de euro a marilor consumatori de energie pe care se luptă toţi marii furnizori de electricitate va trece anul acesta printr-un nou val de scăderi dictate de consumul redus. Cuvântul de ordine va fi adaptare, în contextul în care cu adevărat acum clientul este rege. "Cea mai mare provocare pentru anul acesta pentru furnizorii de energie va fi creşterea cantităţilor vândute în condiţiile în care consumul naţional a scăzut, iar concurenţa a crescut", spune George Voicu, directorul de furnizare al Tinmar Ind, cel mai mare comerciant privat cu energie electrică din România, care şi-a bugetat pentru anul acesta un business de 511 de milioane de euro şi un profit net de 26,2 milioane de euro. Compania estimează că în 2014 va reuşi să vândă 3 TWh de energie faţă de cei 2,1 TWh comercializaţi anul trecut. Anul trecut, consumul de energie s-a redus cu 4,5% potrivit datelor Transelectrica.
• Ursache îi cere lui Bîlteanu să facă ofertă de preluare la Biofarm. Acţiunile au crescut ieri cu 10%
SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4) ar fi obligate să lanseze ofertă de preluare pentru 46% din Biofarm, pentru care ar avea nevoie de circa 150 de milioane de lei. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis marţi, 4 martie, că SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au obligaţia de a derula o ofertă publică de preluare a producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), unde cele două SIF-uri deţin împreună 54% din acţiuni. Cele două SIF-uri au obligaţia ca în termen de 15 zile să lanseze oferta de preluare pentru restul de 46% din acţiuni pe care nu le deţin. Ele ar trebui să pună la bătaie circa 150 de milioane de lei (33 mil. euro), având în vedere capitalizarea actuală a companiei, de 328 mil. lei (72,7 mil. euro).
• Franklin Templeton a început să vândă din acţiunile deţinute la Petrom înaintea FP
Fondurile de investiţii administrate de grupul american Franklin Templeton au vândut în ultimele două săptămâni 14,7 milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), în valoare de 6,645 mil. lei (1,47 mil. euro), conform raportărilor publicate pe bursă de firma de brokeraj Swiss Capital, intermediarul tranzacţiilor. Franklin Templeton este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali de la Petrom, fondurile administrate de grupul american deţinând la finalul anului trecut o participaţie de 1,21% din Petrom (685 de milioane de acţiuni), în valoare de circa 70 mil. euro. Fondurile Templeton au început să investească în acţiuni Petrom de la finalul lui 2010, după ce grupul american a preluat administrarea Fondului Proprietatea. Fondul Proprietatea ar putea scoate la vânzare în lunile următoare un pachet mai consistent din acţiunile Petrom, de cel puţin 5%, potrivit unor surse din piaţă. FP ar fi mandatat în acest scop banca americană Goldman Sachs şi firma de brokeraj Wood din Cehia.