REVISTA PRESEI 06.06.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 iunie 2012

ADEVARUL

România, printre ţările europene care au restrâns drepturile lucrătorilor prin măsurile de austeritate

România, alături de Portugalia şi Ungaria, a restrâns în 2011 drepturile lucrătorilor prin măsurile de austeritate adoptate, relevă un raport realizat de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (ITUC).Agravarea crizei economice a afectat mişcarea sindicală în Europa, arată raportul citat de AFP. "Portugalia, Ungaria şi România au restrâns şi mai mult drepturile lucrătorilor în cadrul măsurilor de austeritate", precizează ITUC. Documentul subliniază totuşi că "cele mai marcante schimbări au fost operate în Grecia". Pe de altă parte, ITUC atrage atenţia că 76 de persoane au fost ucise în 2011 în lume pentru activităţile lor sindicale, Columbia rămânând de departe cea mai periculoasă ţară. America Latină rămâne de departe continentul cel mai periculos din acest punct de vedere, cu decese în Columbia (29), Guatemala (10) şi Honduras. În Asia, opt sindicalişti au fost omorâţi.

Companiile se pregătesc de ce e mai rău în Grecia

Multinaţionalele au planuri de acţiune în cazul în care Grecia ar renunţa la euro: noi clauze, retrageri şi măsuri de protejare a clienţilor. În timp ce liderii europeni încearcă să potolească temerile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, multe dintre companii care au afaceri în statul elen se pregătesc pentru ce e mai rău, scrie "The Wall Street Journal" . Cei mai mulţi directori, analişti şi alţii sunt de acord cu un singur lucru: impactul retragerii Greciei din zona euro este imposibil de prezis. De aceea, companiile multinaţionale iau în calcul o serie de situaţii neprevăzute. Recuperarea numerarului este una dintre principalele preocupări ale companiilor. În cazul în care Grecia ar reveni la vechea monedă, multe companii se tem că orice euro plecat de acolo va fi convertit într-o sumă mai mică în drahme. Dacă s-ar întâmpla asta, este de aşteptat ca Grecia să impună controale privind fluxul de capital pentru a menţine păstrarea numerarului în ţară.

Şedinţă de urgenţă. Cele mai mari şapte puteri ale lumii sunt îngrijorate de băncile din Spania şi de consecinţele votului grecilor

Şefii finanţelor grupului celor 7 puteri industrializate vor avea discuţii de urgenţă pe tema crizei datoriilor zonei euro, după ce mai multe ameninţări au apărut în interiorul grupului celor 17 state care au moneda unică. Cu Grecia, Irlanda şi Portugalia aflate în programe de salvare internaţională, pieţele financiare sunt îngrijorate de riscurile şi tulburările legate de o criză bancară spaniolă şi de posibilul rezultat al alegerilor din Grecia, pe 17 iunie, şi care ar putea duce Atena în situaţia de a renunţa la moneda unică. "Am ajuns într- un punct în care avem nevoie de o înţelegere comună cu privire la problemele cu care ne confruntăm", a declarat ministrul de finanţe japonez Jun Azumi, citat de Reuters.

Forumul Economic Mondial se reuneşte la Istanbul pe fondul crizei europene

Istanbul, fosta capitală a Imperiului Otoman, va fi gazda Forumului Economic Mondial în această săptămână, subiectele principale care vor fi discutate de către liderii lumii financiare fiind, fără îndoială, criza europeană şi transformările sociale care au loc în Orientul Mijlociu. Ţara gazdă, Turcia, va spera, la rândul său, că crizele care afectează vecinii săi de la est şi vest îi vor creşte profilul internaţional şi vor atrage atenţia asupra rapidei sale creşteri economice, în încercarea de a transforma Istanbulul într-un centru financiar global, anunţă publicaţia financiară "Wall Street Journal".

Berlinul caută o alternativă la eurobonduri

Germania ar putea accepta punerea în comun a datoriilor excesive ale zonei euro, dar nu sub forma emisiunii de eurobonduri, ci sub forma unui fond comun al datoriilor. Propunerea aparţine unui grup de experţi independenţi care consiliază guvernul german şi începe să câştige teren la Berlin, scrie "New York Times". Planul a fost ignorat atunci când a fost propus guvernului german, anul trecut, însă este acum luat în calcul, în condiţiile în care criza se extinde. Datoriile excesive sunt definite drept cele care depăşesc 60% din PIB, adică aproape 3.000 de miliarde de euro, după unele estimări. Aceste datorii ar urma să fie transferate într-un fond comun, garantat de toate ţările eurozonei, şi ar urma să fie achitate în 25 de ani. Propunerea diferă de introducerea eurobondurilor deoarece garanţia acordată de Germania este limitată la acest fond, iar măsura ar putea fi aprobată de Curtea Constituţională a Germaniei.

Asta da lovitură! România îşi depune candidatura pentru Euro!

După finala Ligii Europa, ţara noastră poate găzdui un alt eveniment sportiv de mare importanţă. Preşedintele FR de Handbal a dezvăluit că România îşi va depunde astăzi candidatura pentru a găzdui Campionatul European de handbal feminin în acest an, după ce Olanda a renunţat. "Chiar azi voi depune candidatura. Am vorbit cu premierul Victor Ponta, pentru a urgenta lucrările la sălile care ar putea găzdui meciurile din cele 4 grupe. Ar fi Piatra Neamţ, care nu este perfect omologabilă în acest moment, Bucureşti, Craiova, care este gata, dar mai are nevoie de dotări, şi Cluj-Napoca, unde există o sală de 7.000 de locuri", a afirmat Cristian Gaţu pentru GSP. România e deja calificată la Europeanul de handbal, competiţie ce va avea loc în luna decembrie.

Putin întoarce faţa Rusiei spre Asia

Preşedintele rus se află într-o vizită în China, ţară care a devenit principalul partener comercial şi strategic al Rusiei. Moscova caută noi alianţe în zona asiatică, pentru a contracara presiunile americane. Întoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin şi primele sale vizite în străinătate i-au făcut pe analişti să se întrebe dacă Rusia mai are o politică de reală apropiere de Occident. Fostul agent KGB se arată mult mai rece şi mai sever cu occidentalii decât predecesorul său, Dmitri Medvedev. Faptul că Putin nu s-a deplasat luna trecută în Statele Unite, la reuniunea G8, şi nici la Summit-ul NATO de la Chicago, preferând să-şi trimită premierul, spune multe despre relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington.

CURENTUL

În dispreţul legii, Ponta a numit prefect de Neamţ un incompatibil

Prin numirea lui Dan Vasile Constantin, candidatul USL la funcţia de consilier judeţean, în poziţia de prefect al judeţului Neamţ , guvernul Ponta a încălcat nu una ci chiar două legi. În primul rând este vorba de art.118 din Legea alegerilor locale care prevede cât se poate de clar că "Prefecţii şi subpre­fecţii nu pot candida şi nu pot participa la acţiunile din campania electorală, sub sancţiunea demiterii din funcţie, decât în situaţia în care demisionează cu cel puţin 50 de zile înaintea datei alegerilor". Or, în acest moment, prefectul Constantin candidează pentru o poziţie în CJ şi bineînţeles că participă şi la campania USL din judeţ, având în vedere că a fost propus pe listele acestei alianţe.

Vasile Blaga: Ar trebui taxat preşedintele Parlamentului ungar pentru aprecierile incalificabile

Potrivit preşedintelui Sena­tului, în primul rând, preşedintele ungar a făcut aprecieri incalificabile la adresa poporului român, a României, pe de o parte, iar pe de alta, ''dânsul este în două campanii electorale: una în care este preşedinte de onoare a Partidului Civic Maghiar, motiv pentru care nu vine ca simplu cetăţean - şi-a lăsat haina de preşedinte acasă? - pentru că în calitate de preşedinte de onoare al PCM, face un turneu de vreo trei zile, prin 40-50 de localităţi din ţară, pentru a susţine acei candidaţi''. Pe de altă parte, spune Blaga, omologul său ungar se află şi în campanie internă în partid, în FIDESZ, pentru că este într-o dispută permanentă cu preşedintele partidului, Viktor Orban, şi premier ungar.

CURIERUL NATIONAL

De ce scumpesc benzinarii carburanţii?

Motivaţia avansată de companii este că majorarea se face în funcţie de preţul petrolului brent, cursul valutar, TVA, accize sau redevenţe. Preţul petrolului brent era ieri cu peste 25% mai ieftin decât în aprilie, iar leul s-a depreciat anul acesta doar cu 7-8% faţă de dolar. În ultimii doi ani, benzinarii au majorat preţul carburanţilor cu 42 - 47%, deşi TVA şi redevenţele sunt la acelaşi nivel, iar scumpirile datorate accizelor sunt de numai 0,017 euro/litru. Preţul mediu al benzinei ar trebui să fie cel puţin la nivelul din ianuarie 2011, adică cu cel puţin 35% mai ieftin decât acum. Ilie Şerbănescu: Statul ar trebui să le retragă autorizaţia de funcţionare.

Sfârşit de joc în pieţele financiare

Datoriile de 70 trilioane dolari acumulate în statele dezvoltate şi contractele derivate de 700 trilioane dolari vor împinge sistemul financiar către colaps, spune un raport al Macro Global Investor. Falimentele statelor vor forta închiderea pietelor financiare, iar finantarea economiei reale se va opri brusc. "Este sfârşitul sistemului bancar bazat pe rezervă fracţionară şi a banilor de hârtie". Lumea nu mai are motor de creştere, iar economia globală se apropie de a doua recesiune dintr-o depresiune prelungită, scrie un document al publicaţiei electronice Macro Global Investor preluat de Zero Hedge. Din 1930, SUA reintră în recesiune pentru prima dată înainte ca indicatori importanţi precum producţia industrială, comenzile pentru bunuri de folosinţă îndelungată, angajările şi produsul intern brut privat să depăşească maximele precedente.

Cum se conduc angajaţii români şi cum diferă ei de cei străini

Felul în care sunt conduşi angajaţii şi comportamentele lor la locul de muncă sunt influenţate foarte mult de cultura naţională. Pentru ca angajatorii să obţină performanţe cât mai bune trebuie să înţeleagă faptul că românii sunt angajaţi care se ataşează mai mult de persoane decât de idei. În România, responsabilitatea angajaţilor nu se face faţă de sarcini sau de organizaţie, ci are loc faţă de oameni.

Stolojan cere Guvernului să facă urgent rectificarea bugetului pe 2012

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan susţine că Guvernul Ponta trebuie să facă, de urgenţă, rectificarea bugetului pe anul 2012, întrucât acesta este în afara realităţii economice, fiind depăşit în raport cu noua prognoză de PIB pe 2012 şi noul curs de schimb al leului. "Înainte de bugetul pe 2013, Guvernul Ponta are o misiune mult mai urgentă: să facă rectificarea bugetului pe anul 2012, deoarece acesta este deja în afara realităţii economice din România, fiind total depăşit în raport cu noua prognoză de produs intern brut pe anul 2012 şi noul curs de schimb al leului", precizează Stolojan, într-o declaraţie remisă ieri Mediafax. Stolojan apreciază că, în ceea ce priveşte bugetul pe anul 2013, nimic nu împiedică Guvernul Ponta să elaboreze din timp proiectul bugetului şi să-l înainteze Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, precum şi să elaboreze programul public de investiţii, multianual.

Pariurile pieţelor împotriva monedei euro, la un nou maxim record

Pariurile fondurilor de hedging împotriva monedei euro au crescut la un nou maxim record, fiind aşteptate noi deprecieri după ce valuta unică europeană a scăzut deja la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, pe fondul crizei bancare din Spania şi temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro. Rezultatul alegerilor din Grecia din 6 mai şi inflamarea crizei din sistemul bancar spaniol au pus capăt rezistenţei manifestate de moneda euro pe pieţele valutare în ultimii doi ani. Euro s-a depreciat cu 6,6% faţă de dolar în luna mai, cea mai abruptă scădere din ultimele opt luni, şi se tranzacţionează în apropierea minimului ultimilor doi ani, citează Mediafax.

Singapore devine oraşul milionarilor, în timp ce SUA rămâne ţara cu cele mai multe averi

Singapore are de departe cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, oraşul-stat fiind urmat de Qatar şi Kuweit, în timp ce SUA continuă să domine topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi, potrivit unui raport prezentat marţi de Boston Consulting Group (BCG). Numărul familiilor cu avere de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut în Singapore la 188.000, reprezentând 17,1% din totalul gospodăriilor din metropola cu o populaţie de 5 milioane de oameni, cunoscut pentru industria serviciilor financiare şi devenit unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume. Tot mai mulţi milionari aleg Singapore ca reşedinţă, datorită taxelor mici şi calităţii ridicate a vieţii, citează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Tunul lui Oprescu. "E adevărat. Şi ce-i cu asta?"

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, confirmă dezvăluirile făcute de EVZ cu privire la cei care manageriază proiectul Dogtown: "Da, sunt prietenii fiului meu!". În ciuda altor legături evidente, pe care EVZ vi le-a prezentat în ancheta publicată în ediţia de ieri, Oprescu a susţinut că Dogtown nu este "o afacere de familie".

Partidul-stat: Mazăre scapă de-o afacere murdară

Radu Mazăre şi-a pus propriul subaltern director la Inspectoratul în Construcţii, imediat ce se declanşase o anchetă despre trei turnuri construite la Mamaia. Partidul e în toate ce sunt! La Constanţa, directorul regional al Inspectoratului în Construcţii a fost schimbat fulgerător după ce şi-a permis să verifice două autorizaţii de construcţie emise de primarul PSD Radu Mazăre. Joi şi vineri, 17-18 mai, a trimis doi inspectori la Primăria Constanţa, iar luni, pe 21, directorul Petrişor Cruceanu a fost demis prin ordin de la Bucureşti. De cine credeţi? De celebrul Aurel Grăjdan. După un interimat de 3 zile al altei persoane, la şefia ISC Constanţa a aterizat chiar şeful de la Disciplina în Construcţii din Primăria lui Mazăre, Dayan Fetislam, adică cel care, cu o săptămână înainte, era vizat de controlul Inspecţiei în Construcţii. Nimic nu se compară cu eficienţa edilului Radu Mazăre.

Antonescu despre Băsescu: "În acest moment nu ne ocupăm cu demersuri concrete pentru suspendare"

PNL nu are o obsesie în legătură cu debarcarea lui Traian Băsescu şi nu se ocupă de această problemă acum, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, la Realitatea TV. "În acest moment nu ne ocupăm cu demersuri concrete pentru suspendare", a spus Antonescu. Liderul liberal a subliniat că nu este o dorinţă a lui personală de a grăbi preluarea mandatului prezidenţial, ci o atitudine împărtăşită de toate partidele din USL. "Se vorbeşte despre dorinţa PNL de a-l suspenda pe Traian Băsescu. Nu. Dorinţa de a avea un nou preşedinte este în egală măsură a PNL, PSD şi PC", a precizat el. "S-a povestit că ar fi o urgenţă pentru mine personal, în calitate de candidat al USL. Nu e nicio urgenţă".

Exportatorii evadează spre zona non-euro. Azimut - Africa şi Orientul Mijlociu

"Noi mizăm, în continuare, pe creşterea exporturilor. Ne menţinem optimismul şi credem că, în 2012, vom atinge un nou record, cu exporturi de 50 de miliarde de euro, după ce în 2010 am avut 37,4 miliarde, iar anul trecut 45 de miliarde de euro", spune secretarul general al ANEIR. Pe ce se bazează acest optimism? "Încercăm să ieşim cât mai mult în afara UE",explică Mihai Ionescu, precizând că "dependenţa aceasta a exporturilor de zona euro, de peste 70%, este bună, în sensul integrării noastre, al pregătirii pentru adoptarea euro, dar este şi foarte periculoasă, aşa cum am văzut în ultimii ani. Practic, atunci când UE tuşeşte, noi facem gripă".

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele Parlamentului ungar le-o întoarce românilor: Micea Eliade poate fi comparat cu Nyiro Joszef

Kover a comentat şi situaţia tensionată care există la nivel diplomatic între România şi Ungaria: "Puteţi califica cum doriţi, este cert că există o discuţie între parlamentul Ungariei şi şeful executivului de la Bucureşti. În ceea ce mă priveşte, eu consider această discuţie încheiată şi nu doresc să reîncălzesc acest subiect". Kover le-a transmis celor prezenţi la întâlnirea PCM că nu sunt singuri, şi că cei din Ungaria îi sprijină. El a pedalat din nou pe ideea autonomiei şi i-a îndemnat pe maghiar să lupte pentru acest obiectiv.

Vanghelie termină campania în forţă. Discurs electoral la 100 de decibeli, sala plină, consilieri care au lucrat cu Sarkozy...

Primarul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a terminat campania electorală în forţă, cu un discurs în care vocea acestuia a acoperit vocea sutelor de susţinători veniţi să asculte bilanţul şi promisiunile de viitor ale acestuia. Vanghelie a vorbit mai întâi despre oameni şi abia apoi despre utilităţi, punând mult accent pe educaţie care, potrivit lui, a fost şi va fi o prioritate nu doar a administraţiei de sector, dar şi a Guvernului.

Cine îl caută pe Marta? Dispariţia fostului şef de cabinet al lui Blejnar pare anchetată doar de presă

Din 21 mai, Codruţ Marta a dispărut. Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, pe vremea când acesta conducea Fiscul, a lăsat în urmă o mulţime de întrebări fără răspuns, întrebări pe care organele de anchetă nu dau semne deocamdată că sunt dispuse să răspundă. Codruţ Marta a fost văzut pentru ultima dată în Bucureşti, în apropierea Casei Scânteii (unde are sediul postul Realitatea TV), în seara zilei de 21 mai. Ultima persoană care ar putea confirma că l-a văzut înaintea dispariţiei este, potrivit surselor noastre, bunul său prieten şi naş Elan Schwartzenberg. În ziua dispariţiei, Marta a lăsat telefoanele în maşină şi i-a cerut şoferului său să se plimbe prin oraş!!! A doua zi după dispariţia lui Marta, Sorin Blejnar şi Elan Schwartzenberg au fost pozaţi de paparazzi într-un local cu pretenţii de pe Şoseaua Kiseleff.

Isărescu nu crede că euro va ajunge 5 lei. Prognozele sunt greşite, pentru că moneda europeană se depreciază faţă de dolar, spune guvernatorul BNR

Prognozele care indică un curs 5 lei/euro dacă se întâmplă "ceva în Grecia" sunt eronate, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Acesta a explicat că nu poate fi atins un astfel de nivel, datorită faptului că dolarul s-a întărit foarte mult în raport cu euro, şi acest decalaj ar afecta puternic economia. "Ce ne deosebeşte prognozele de acum versus 2007-008? Atunci euro se întărea faţă de dolar. Acum este de-a-ndoasele. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului de 5 lei/euro. Dacă se întâmplă ceva în Grecia, cursul euro/dolar se duce deja la 1,1 sau 1. În mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar", a spus Isărescu la finalul unui seminar privind politica monetară, organizat la BNR.

Prigoană către oamenii de afaceri: Deschideţi firme în Irak! Taxele sunt zero

În România, mediul de afaceri este prietenos. Taxele din România reprezintă 50% faţă de cele din Europa şi SUA. Există vreun om de afaceri mulţumit de România? Toţi se plang! Acestea sunt câteva din relatările făcute de omul de afaceri Silviu Prigoană pentru ECONOMICA.NET. Prigoană a dat lovitura peste hotare. Compania Rosal, deţinută în prezent de Honorius, fiul lui Silviu Prigoană, va curăţa, din vară, străzile unui oraş din Irak, contractul ridicându-se la 700.000 de dolari pe lună. Firma mai activează şi în Serbia.

NATIONAL

Basescu se teme de o conspiratie pusa la cale de Maior, Ponta si Rus

Seful statului a declansat o actiune secreta de marire a efectivelor Sectiunii 1, directia din SPP insarcinata cu protectia sa. Mai mult, din informatiile intrate in posesia noastra, Traian Basescu nu ar mai dori sa se bazeze sub nicio forma pe cadrele Ministerului de Interne, indiferent ca este vorba de jandarmii care pazesc Palatul Cotroceni sau de "civilii" care asigura traseele prezidentiale. Desi neoficial, garda personala a presedintelui va fi intarita zilele acestea cu profesionisti din cadrul altor sectiuni din SPP. Care vor actiona atat la vedere, dar mai ales din umbra, inlocuind jandarmii si membrii altor structuri insarcinati cu aceste misiuni pana acum.

Analistii economici: Scapati de euro, cumparati dolari!

Analistii economici estimeaza ca fuga de euro va permite revenirea in prim plan a dolarului SUA. Guvernatorul Mugur Isarescu estimeaza chiar o paritate de 1:1 cu moneda unica, dar sustine ca BNR nu va permite atingerea unui curs de 5 lei/euro. Analistii de peste Atlantic se intrec in ultima vreme sa cante prohodul monedei unice, iar unii, printre care si economistul american Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, o spun pe sleau: scapati de euro, cumparati dolari! Summers sustine ca, in aceasta perioada, guvernele ar trebui sa se imprumute in dolari SUA.

Erste Group, aproape stapan pe BCR

Erste Group si-a majorat participatia de la BCR la 93,27%, in urma unei oferte pentru actionarii minoritari. Actionarul majoritar al BCR, Erste Group Bank, a preluat 0,23% din actiuni, cu 1,09 lei/titlu, prin oferta de cumparare, de la actionarii minoritari ai bancii din Romania. Austriecii au platit echivalentul in lei a peste 8,4 milioane euro si, in urma tranzactei, participatia Erste la BCR a crescut de la 93,04% la 93,27%.

Facebook va disparea in cinci ani

Analistii estimeaza ca dupa esecul listarii pe NASDAQ si pierderea a 30% din valoarea initiala a actiunilor, Facebook ar putea disparea in cinci ani. Analistii pietei de capital din domeniul IT&C sustin ca firma lui Zuckerberg va disparea precum Yahoo!, a carei valoare s-a redus la 10% din cea initiala, din anul 2000. Yahoo! inca mai face profit, dar ca valoare "a disparut" de pe piata, sustin analistii, care prevad aceeasi soarta si pentru Facebook.

Globalistii impun o singura autoritate bancara europeana

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca "e deschisa" ideii de a se infiinta o autoritate bancara europeana. Aceast organism bancar ar putea fi o solutie pe termen lung la criza financiara care tensioneaza continentul", a subliniat Merkel. "Conceptul", de sorginte globalista, face parte din strategia infiintarii unei banci mondiale, care incepe de la baza "piramidei", unul din punctele "fierbinti" de pe agenda Bilderberg. Se pare ca Merkel a inceput sa se abata de la dorinta de a impune Germania ca lider al Europei, in folosul strategiei globaliste a elitei bancare. Deja incepe implementarea ideii ca o singura autoritate bancara europeana - alta decat Banca Centrala Europeana - va stabiliza zona euro si va calma pietele.

PUTEREA

Patriciu, executat silit: Adevărul Holding şi Click, scoase la licitaţie. Află cât valoarează!

Pe 6 iunie 2012, marca deţinută de Dinu Patriciu este scoasă la licitaţie la Biroul Executorului Judecătoresc Raportoru Georgeta. Licitaţia cuprinde mărcile Adevărul Holding, Click!, TV Click ţi Click FM. Licitaţia vine în contextul în care lichidatorul judiciar al Odyssey Communication, Acsis Solv IPURL, a cerut recuperarea datoriei pe care Adevărul Holding o are către agenţia de publicitate. Firma Odyssey, intrată în insolvenţă la începutul acestui an, este deţinută tot de Dinu Patriciu, după cum informează, în exclusivitate, Paginademedia.ro. Vânzarea vine la doar câteva zile după ce ziarul Click! a fost confirmat, prin datele de tiraj şi audienţă, drept cel mai vândut şi cel mai citit ziar din România.

Lacul Văcăreşti devine arie protejată

Ministerul Mediului a găsitsoluţiapentru a contracara ofertaPDL cu privire la unul dintre cele mai grele dosare de retrocedare din Bucureşti - Lacul Văcăreşti, care urmează să fie declarat arie protejată. Miza este foarte mare, acum, cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, mai ales că principalii adversari ai USL, cei de la PDL, au avansat ideea creării unui parc pe terenul lacului. Cei mai nemulţumiţi se menţin foştii proprietari, care, nici în această variantă, nu vor avea parte de terenurile lor. Zona Lacului Văcăreşti din Capitală va deveni arie protejată sau rezervaţie naturală, a declarat, marţi, Rovana Plumb, ministrul mediului. Demnitarul a precizat că urmează să se facă un studiu ştiinţific ce va sta la baza emiterii hotărârii de Guvern pentru instituirea ariei protejate.

România, dependentă de importuri

România a ajuns să importe mai mult de 90% din produsele alimentare prezente în magazine. Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, această situaţie s-a manifestat inclusiv în 2011, consemnat drept cel mai bun an agricol din istoria modernă a ţării. Potrivit Prognozei de primăvară elaborate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), deficitul comercial FOB-CIF va ajunge anul acesta la 12,48 miliarde euro (9% din PIB) şi va continua să crească în următorii trei ani, până la 18,52 miliarde euro în 2015 (10,9% din PIB). Prognoza de primăvară a CNP arată că exporturile FOB vor însuma, în acest an, 48,335 miliarde euro (plus 7,3% faţă de 2011), iar importurile CIF - 60,815 miliarde euro (plus 10,9%).

Franţa mârâie la SUA

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a afirmat ieri în urma discuţiilor de la Roma cu omologul său italian, Giulio Terzi, că criza economică "nu a început în Europa", replicându-i astfel preşedintelui american, Barack Obama, care anterior se declara îngrijorat de o posibilă contagiune a crizei europene către SUA. "Criza nu a început în Europa. Lehman Brothers nu a fost o bancă italiană sau franceză", a răspuns ironic şeful diplomaţiei franceze la întrebarea unui reporter legată de afirmaţiile preşedintelui Obama, care a încercat în ultimele sale declaraţii să pună presiune pe Europa. "Dar nu are nici un sens să aruncăm responsabilitatea unii către ceilalţi. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă", a continuat Fabius, potrivit AFP.

ROMANIA LIBERA

America şi Israelul au declanşat primul război cibernetic din istorie

La fel cum a fost prima ţară care a detonat bomba atomică, Statele Unite şi Israelul sunt primele ţări care au folosit arma cibernetică împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului, afirmă corespondentul-şef al New York Times la Washington, David E. Sanger, într-o carte apărută ieri, care oferă detalii despre operaţiunea secretă "Jocurile Olimpice" şi despre "fiara scăpată din cuşcă" Stuxnet. În vara anului 2010, un virus nou s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume prin intermediul Internetului. Ex­perţii în securitate ciber­ne­tică chemaţi să îl studieze şi să încerce să descifreze din ce este alcătuit şi cum funcţionează ştiau că virusul provenea din Iran şi era cauza unei defecţiuni majore a centrifugelor de îmbo­găţire a uraniului din laboratoarele subterane ale centralei de la Natanz, în Iran.

Preşedintele Partidului Popular European: Ar fi foarte riscant pentru România să schimbe legile DNA şi ANI

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, 76 de ani, consideră că România trebuie să continue lupta anticorupţie şi să demonstreze în continuare că justiţia este independentă pentru a avea şanse să adere la Spaţiul schengen. "Ar fi foarte periculos şi extrem de riscant" pentru România să modifice legile care reglementează Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Dacă totul va merge bine din acest punct de vedere, Wilfried Martens crede că România ar avea şanse să adere la spaţiul Schengen anul viitor. În ce priveşte ideea suspendării lui Traian Băsescu despre care ministrul de Externe a spus că ar fi "benefică" României, şeful Partidului Popular European (PPE) consideră că "este în contradicţie cu stabilitatea, cu bunele practici democratice, cu legile clare ale ţării".

Incredibil: chinezii au ajuns să COPIEZE un oraş austriac

China este renumită pentru faptul că reuşeşte să copieze aproape tot ceea ce poate fi copiat: de la automobilele marilor branduri, la genţi şi iPhone-uri. Însă o nouă realizare chinezească a uimit o lume întreagă: chinezii au copiat, în întregime, un întreg sat austriac, relatează businessinsider.com. Replica fidelă a celebrului sat Hallstatt a beneficiat de o lansare turistică cel puţin controversată, din moment ce locuitorii autrieci ai oraşului original nu au ştiut că străzile şi clădirile lor istorice sunt "mutate" în China. Planurile chinezilor au ajuns în atenţia austriecilor abia anul trecut, când un turist chinez a vizitat localitatea Hallstatt şi a vorbit despre lucrările de realizare a unei copii fidele a satului în China, relatează Associated Press. Construirea versiunii "made în China" a localităţii austriece, declarată ca făcând parte din patrimoniul mondial al UNESCO, a costat aproximativ 940 de milioane de dolari, conform Reuters.

ZIARUL FINANCIAR

Cât de pregătiţi sunteţi să munciţi până la adânci bătrâneţi pentru a salva economia de datorii

Sistemele de pensii publice nu mai sunt sustenabile în economii care se zbat sub povara deficitelor, iar tendinţa generalizată de îmbătrânire a populaţiei pune presiune suplimentară pe bugetele de stat. Angajat până la 80 de ani, soluţie propusă de directorul general al gigantului american AIG, pare astăzi şocant, însă România, ca şi restul statelor din Europa, se îndreaptă cu paşi înceţi, dar siguri spre creşterea vârstei de pensionare. Vârstele de pensionare va trebui să urce spre 70, 80 de ani. Astfel, pensiile şi serviciile me­dicale se vor încadra în buget. Lumea va munci mai mult, ridi­când povara de pe tineret", a comentat Robert Benmosche (68 de ani), di­rectorul general al asigurătorului american AIG, citat de Bloomberg

Petrolul a scăzut cu 24% din martie, dar benzina s-a scumpit cu 2%

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, care este referinţa pentru piaţa europeană, a scăzut în ultima săptămână sub nivelul de 100 de dolari, ajungând la nivelul din ianuarie 2011, iar de la maximul de 128 de dolari/baril atins în martie preţul s-a redus cu 24%. În ciuda evoluţiei preţului petrolului, nicio companie petrolieră locală nu a anunţat deocamdată ieftinirea vizibilă a carburanţilor. Pe de altă parte însă cursul leu/dolar a crescut cu 9% din martie, anulând astfel o parte semnificativă a scăderii barilului.

Spania a cerut pentru prima dată ajutor extern pentru bănci şi negociază un tratament preferenţial care să nu o oblige la austeritatea dură cerută de UE şi FMI

Spania, a patra economie ca mărime din zona euro, a surprins ieri Europa cerând pentru prima dată ajutor financiar extern pentru a lupta cu o criză complexă care-i erodează sistemul bancar şi-i blochează accesul la finanţarea de pe pieţe. Madridul a asigurat de mai multe ori în ultimele săptămâni, în stricta tradiţie europeană, că poate face faţă singur situaţiei, scrie presa inter­naţională. Schimbarea de ton a fost făcută de ministrul spaniol al bugetului Cristobal Montoro, care a atenţionat ieri că instituţiile europene ar trebui să contribuie la spriji­nirea băncilor spaniole, potrivit Bloomberg. El a avertizat că Spania se apropie de momentul în care nu se va mai putea împrumuta de pe pieţele de obligaţiuni fără ajutor din partea partenerilor europeni.

Merkel cere punerea băncilor mari sub supravegherea Europei

Cancelarul german Angela Mer­kel, politicianul cu cea mai mare putere de decizie în zona euro, a făcut un pas spre crearea unei uniuni bancare indi­când că Germania este deschisă ideii înfiinţării unei autorităţi bancare europene care să supravegheze cele mai mari bănci din regiune, scrie cotidianul francez Les Echos. "Lumea vrea să ştie cum concepem uniunea politică ce va însoţi uniunea monetară şi trebuie să aducem curând un răspuns acestei întrebări", a afirmat Merkel înaintea unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb