REVISTA PRESEI 06.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 octombrie 2014

ADEVARUL

Ford Craiova şi Lukoil Ploieşti, două alarme pe harta economică

Două noduri industriale care marchează harta economică a ţării sunt pe cale să se destrame, cu consecinţe previzibile, dar deocamdată greu de cuantificat. Este vorba despre o unitate de producţie din cadrul complexului Ford de la Craiova, de unde acţionarii americani vor reloca linia de fabricaţie a motoarelor EcoBoost de 1,5 litri, şi despre rafinăria Petrotel Lukoil, unde se desfăşoară o anchetă care ar putea duce la suspendarea producţiei. Locurile de muncă ale câtorva mii de angajaţi sunt astfel puse în pericol, ca şi afacerile furnizorilor tradiţionali ai celor două unităţi industriale, care riscă să-şi piardă principalul cumpărător. Producţia motorului EcoBoost de 1,5 litri produs la Craiova va fi mutată la începutul anului viitor într-o fabrică din Marea Britanie. Compania americană a luat această decizie din cauza scăderii cererii de pe piaţa europeană. Motorul EcoBoost de 1,5 litri a fost produs pentru prima dată la Craiova anul trecut în luna aprilie şi a fost livrat pentru început pe piaţa chineză.

Combinatul Oltchim, greu de pornit. Secţia Oxo a fost închisă la doar trei săptămâni de la repornire

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea funcţionează din nou la capacitate redusă după ce secţia OXO, secţie repornită în luna septembrie 2014, a fost închisă vineri din lipsă de materie primă. Societatea ar fi trebuit să funcţioneze în acest moment la 40 % din capacitate. Potrivit sindicaliştilor, secţia s-a închis pentru că Oltchim a rămas fără materie primă, compania Lukoil sistând livrările de propilenă din cauza problemelor financiare pe care combinatul le are în acest moment. Administratorii combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea se întâlnesc luni cu reprezentanţii Lukoil pentru a ajunge la un acord. Sindicaliştii spun că, dacă nu se vor găsi soluţii pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă societatea si repornirea instalatiilor, angajaţii vor relua protestele.

Centrul Clujului, "împânzit" de cadouri: nu e "pomană" electorală, sunt cărţi gratuite

Festivalul Naţional de Literatură FestLit 2014 a debutat astăzi la Cluj-Napoca cu o acţiune inedită. În Parcul Central şi în diferite locuri din centrul oraşului au fost puse mai multe pachete cu cărţi, cadou, pentru clujenii care le găsesc. "Dacă vei găsi pe vreo bancă, în vreo cafenea ori pur şi simplu pe stradă un pachet ca cel din poză atunci nu-ţi fie teamă să-l deschizi! E pentru tine! Nu conţine nimic altceva decât CĂRŢI! Şi nu orice fel de cărţi, sunt chiar cărţile invitaţilor speciali ai Festivalul Naţional de Literatură FestLit (FICT)", anunţă pe o reţea de socializare primarul Emil Boc. Acţiunea a fost ocazionată de debutul Festivalului Naţional de Literatură FestLit 2014. La deschidere a fost prezent şi Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Între 5 şi 7 octombrie 2014, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014.

Băsescu e ciumă, Parlamentu-i mumă?

Preşedintele Traian Băsescu a cerut începerea urmăririi penale pentru cinci foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft, în timp ce alţi trei au scăpat deocamdată, pentru că Parlamentul şi-a luat vacanţă. Şeful statului i-a cerut lui Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, începerea urmăririi penale pentru cinci din cei nouă foşti miniştri implicaţi în dosarul Microsoft. Este vorba despre Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Daniel Funeriu. Decizia Preşedintelui a venit foarte repede, la numai trei zile după ce a primit solicitarea din partea ministrului Justiţiei. Însă Parlamentul de la Bucureşti nu a acţionat cu aceeaşi celeritate ca Preşedinţia, pentru că ziua în care a primit solicitarea ministrului Justiţiei a coincis cu prima zi de vacanţă parlamentară. Aleşii şi-au votat singuri o lună şi jumătate de pauză sub pretextul că trebuie să se implice în campania electorală din teritoriu.

Scandal în direct la Antena 3. Cristina Ţopescu: Dan Şova, un discurs model Băsescu

Cristina Ţopescu şi senatorul Dan Şova au avut mai multe schimburi de replici tăioase, duminică, pe parcursul emisiunii "Dincolo de ştiri". Disputa cea mai încinsă a plecat de la dicţionar: Şova l-a făcut gângav pe Klaus Iohannis, iar moderatoarea emisiunii i-a demonstrat că nu cunoaşte înţelesul cuvântului folosit. Cristina Ţopescu afirmă, într-un text trimis DC News, că îşi rezervă dreptul de a nu-l mai invita pe Şova la emisiunile pe care le moderează, considerând că are un discurs "model Traian Băsescu". - See more at: http://www.dcnews.ro/cristina-opescu-dan-ova-un-discurs-model-basescu-imi-rezerv-dreptul-de-a-nu-l-mai-invita-in-emisiuni_455505.html#sthash.bDC4r9YE.dpuf

De ce nu sunt raportate infecţiile din spitalele româneşti

Spitalele româneşti mustesc de germeni şi bacterii pe care bolnavii cu imunitatea scăzută le contractează în perioada spitalizării. La externare, unii dintre ei se trezesc cu infecţii urinare sau chiar cu probleme mai serioase care îi determină să revină în unităţile sanitare. Recent, doi pacienţi, un copil şi un bolnav de cancer, riscau să intre în şoc septic după ce săpunul folosit la Spitalul Elias era infectat cu o bacterie. Spre exemplu, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) spune că, la ora actuală, orice pacient care este internat mai mult de patru zile într-un spital românesc contractează câte ceva. "Nu există pacient care să nu ia câte ceva din spital, e drept că nu se întâmplă peste tot, dar infecţii nosocomiale sunt întâlnite în majoritatea spitalelor din ţară, chiar şi în Bucureşti, la unităţi sanitare precum Spitalul Sfântul Ioan sau Spitalul Pantelimon", a declarat pentru adevarul.ro reprezentantul pacienţilor.

BANCHERUL

Seful BCR, Tomas Spurny, propune un pact social cu clientii pe o perioada de 3-5 ani, in care creditele in valuta sa fie schimbate in lei

Seful BCR, Tomas Spurny, spune ca o lege privind conversia creditelor din valua in lei este, in principiu, de interes public, dar daca se va aplicata in actuala forma, retroactiv si peste noapte, este o lege suicidara care va arunca economia romaneasca intr-o noua criza, intrucat ar provoca deprecierea leului cu 20% si implicit pierderi uriase pentru toata lumea. "Daca inceram sa facem justitie sociala peste noapte, vom ucide economia romaneasca", a spus seful BCR. In schimb, el propune un pact social cu clientii, astfel incat creditele in valuta sa fie schimbate in lei, in conditii avantajoase, pe parcursul urmatorilor 3-5 ani. In Parlament exista doua proiecte de lege, dintre care unul initiat de deputata PSD, Ana Birchall, in care se propune posibilitatea conversiei tuturor creditelor din valuta in lei la cursul zilei si la dobanda in lei din prezent, iar celalalt, initiat de mai multi parlamentari UDMR, prevede conversia la cursul istoric din data acordarii creditelor.

Dezvoltarea agresiva i-a fost fatala: Volksbank se transforma intr-o "bad bank"

Volksbank Austria si-a prezentat propriul necrolog, in cadrul unei conferinte de presa in care a anuntat un plan amplu de restructurare care prevede transformarea bancii intr-un vehicul tip "bad bank", dupa ce statul austriac a anuntat ca nu mai este dispus sa cheltuie bani publici pentru a-i acoperi pierderile, intrucat cel mai probabil banca nu va trece testele de stres ale Bancii Centrale Europene (BCE) si va avea nevoie de capital suplimentar. Transformarea Volksbank intr-un vehicul tip "bad bank" implica pierderea licentei bancare, astfel ca va scapa de obligativitatea de a se supune cerintelor legale privind cerintele de capital, banca avand nevoie de o injectie de lichiditate de aproximativ 1 miliard de euro in urmatorii ani, conform noilor cerinte impuse de BCE. Planul de restructurare prevede ca Volksbank isi va vinde serviciile de trezorerie si celelalte functii operationale si va returna licenta bancara, a declarat presedintele executiv al bancii, Stephan Koren.

CAPITAL

România condamnată la subdezvoltare: consum pe datorie, investiţii abandonate

Fiecare român are de plătit 3.000 de euro în contul datoriilor făcute de stat, cu 15% mai mult decât în 2012 şi cu 30% în plus faţă de 2010. Împrumuturile s-au umflat pentru salarii şi pensii, fără investiţii productive. Datoria publică a depăşit 271 miliarde lei, la jumătatea lui 2014, fiind de două ori şi jumătate mai mare decât în 2008, anul în care criza economică a explodat în România. Sume imense au fost împrumutate pentru plata salariilor şi a pensiilor, într-un moment în care statul nu a mai fost în stare să-şi achite obligaţiile curente. În ciuda tăierilor şi a încercărilor de echilibrare a bugetului, tendinţa se menţine până în prezent: guvernul continuă să ia bani pentru consum, fără să genereze investiţii productive. Din această cauză, datoria devine tot mai riscantă pentru că, în loc să creeze condiţii de creştere în viitor, pune presiune pe generaţiile următoare. Reîntregirea salariilor bugetarilor, dar şi angajarea altor cheltuieli au însemnat noi credite. În acest timp, PIB - ul abia a recuperat prăbuşirea din vârful crizei, apropiindu-se de nivelul pe care îl avea în urmă cu şase ani.

Ponta: Ultimul tronson din autostrada Sibiu-Deva trebuie să fie gata până pe 15 noiembrie, altfel constructorul nu ia banii

Premierul Victor Ponta spune că, până pe 15 noiembrie, ar trebui să fie gata ultimul tronson din autostrada Sibiu - Deva, altfel avertizează constructorul că nu îşi va primi banii. El crede că această autostradă ajută la dezvoltarea potenţialului foarte mare nu doar al Sibiului, ci al întregii zone. În luna septembrie, la ultima vizită la Sibiu, premierul declara că reprezentanţii constructorului şi cei ai CNADNR au promis că va respectat termenul de 15 noiembrie pentru finalizarea autostrăzii Sibiu - Deva.

Kim Jong-un ar fi fost îndepărtat de la putere, susţine un leader nord coreean

Jang Jin-sung, un fost oficial nord coreean, parte a sistemului de propagandă al Phenianului, a afirmat că dictatorul a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat, potrivit Metro. Acesta a sugerat ca Kim Jong-un a fost redus la tacere si este tinut de forma in fruntea statului de catre un grup numit Departamentul de Organizare si Indrumare, care ar detine de fapt puterea reala in Coreea de Nord. Grupul a fost infiintat de Kim Jong-il, ale carui doctrine inca le urmeaza, dar de la care Kim Jong-un a deviat adesea. Jang spune ca respectiva organizatia a preluat puterea intr-un mod non-agresiv si are propria agenda pentru tara, ignorand toate ordinele date de liderul oficial. "Nu este razboi civil in toata puterea cuvantului. Insa, sunt doua forte care se lupta intre ele", a spus Jang.

CURIERUL NATIONAL

Crime comise de djihadişti: Femeile, mai ales creştine, supuse sclaviei

Mărturiile obţinute de unele ziare pariziene, inclusiv "Le Figaro", din partea unor tinere care au reuşit să scape din ghearele djihadiştilor, precum şi un raport al ONU demonstrează fără tăgadă modul în care Statul Islamic transformă metodic femeile, violate, în mărfuri de vânzare sau ca recompensă dată luptătorilor din trupele islamiste. O mărturie de-a dreptul înspăimântătoare aparţine tinerei Amcha, din minoritatea Yezidie, care a reuşit să scape din rezervaţiile destinate sclavelor la dispoziţia djihadiştilor. Ea a dezvăluit la postul francez de televiziune TF1 modul în care în zonele ocupate de Statul Islamic este orchestrată dezumanizarea femeilor de către trupele Daech care acţionează în Irak şi Siria. Ea s-a aflat printre femeile "vândute pentru 10 sau 12 dolari", fiecare fiind "destinată poftelor a 10 musulmani".

Eurostat: România a suferit cea mai abruptă cădere economică din Uniunea Europeană

România a suferit cea mai abruptă cădere economică din Uniunea Europeană la sfârşitul trimestrului II din 2014, anunţă Eurostat. Ţara nostră se situează pe primul loc în U.E. în luna august 2014, la scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, şi tot pe primul loc în iulie, în ceea ce priveşte reducerea locurilor de muncă. Eurostat a anunţat că la sfârşitul trimestrului II din 2014, România a înregistrat cea mai abruptă cădere economică din Uniunea Europeană. Ţara noastră se situează pe primul loc în U.E. în luna august 2014 privind scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, asta după ce în luna iulie se situase pe locul al doilea. În luna august 2014 volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere de 0,6% faţă de luna precedentă. În luna iulie 2014 România s-a situat tot pe primul loc în Uniunea Europeană şi în ceea ce priveşte reducerea locurilor de muncă.

Păgubiţii de la Harinvest întreabă, ASF răspunde... pe lângă

La o lună şi jumătate după sesizarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul dispariţiei a 240.000 de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), pensionarul din Târgu Mureş care era proprietarul acestui pachet este nemulţumit de răspunsul primit de instituţia care, potrivit legislaţiei, reprezintă interesele investitorilor pe piaţa de capital. El nu ştie dacă Autoritatea a efectuat un control la Depozitarul Central din al cărui registru au fost înstrăinate acţiunile şi nici dacă a făcut sesizarea către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Suplimentele alimentare, în vizorul Concurenţei

Consiliul Concurenţei recomandă Ministerului Sănătăţii, Minis­terului Agriculturii şi Auto­rităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să acorde termene rezonabile de eliberare a avizului şi certificatului notificator pentru comercializarea suplimentelor alimentare, constatând, în urma analizei efectuate asupra plângerii unui astfel de distribuitor, că nu întotdeauna aceste termene sunt cunoscute de către solicitanţi. Decizia Consiliului Concurenţei a fost emisă ca urmare a depunerii, în primăvara acestui an, a unei plângeri din partea Advanced Nuţrition SRL, al cărei domeniu de activitate este distribuţia la nivel naţional de suplimente pentru sportivi prin magazine on-line, prin care aceasta semnala că modalitatea în care sunt consacrate şi aplicate prevederile referitoare la obligaţia de a notifica introducerea spre comercializare a suplimentelor alimentare.

Comisia lui Juncker, în pragul prăbuşirii

O parte din echipa concepută de Jean-Claude Juncker pentru următorul mandat al CE are probleme mari în Parlamentul European. Azi şi mâine, cinci comisari aflaţi pe "banca acuzaţilor" vor fi reaudiaţi, iar marţi la Bruxelles va avea loc o reuniune de criză pentru a încerca evitarea unei respingeri a Comisiei propuse. Francezul Moscovici şi britanicul Hill sunt ţintele principale ale atacurilor, dar circulă informaţii alarmante şi despre alţi candidaţi, inclusiv despre Corina Creţu. O reuniune de criză este prevăzută pentru marţi, la Bruxelles, în încercarea de a se găsi o soluţie şi a se evita astfel o catastrofă cu prilejul votului de învestitură a noii Comisii Europene din PE, la 22 octombrie.

Ponta: Statul are bani să majoreze pensiile cu 5% din ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat, întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu cinci procente din luna ia­nuarie, că Guvernul are această "capacitate pe baza strategiei fiscal-bugetare", dincolo de indexarea făcută în fiecare an. Întrebat dacă vor fi majorate pensiile cu cinci procente de la începutul lunii ianuarie, premierul a spus: "Avem capacitatea pe baza strategiei fiscal-bugetare, avem capacitatea de a creşte, dincolo de indexarea pe care au făcut-o în fiecare an, noi avem posibilitatea să indexăm pensiile cu până la 5 la sută".

EVENIMENTUL ZILEI

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Călin Popescu Tăriceanu, liberalul de stânga

A avut şansa de a fi primul premier liberal după 80 de ani. Fostul premier doreşte acum să ajungă preşedinte, din postura de independent. Cititorii "Evenimentului zilei" pot adresa întrebări politicienilor prezentaţi în cadrul campaniei "Dosar de prim-ministru" la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa officeredactie@evz.ro. Se spune în popor că bucuria mai ia şi minţile. (...) Este de datoria mea, ca prim-ministru, să atrag atenţia că aderarea la UE nu este biletul câştigător la loterie, care ne face pe toţi, instantaneu, bogaţi, celebri şi fără griji", declara Călin Popescu Tăriceanu în discursul susţinut în Parlament, în şedinţa din 20 decembrie 2006, dedicată admiterii în UE. Dacă în ceea ce priveşte "efectul miraculos" asupra românilor, vorbele de atunci s-au adeverit, nu acelaşi lucru este valabil şi pentru viaţa lui Tăriceanu, care, până acum, a tras lozul câştigător.

Ne apropiem de SFÂRŞITUL iminent al lumii

Un articol din Nature intitulat "Approaching a state-shift in Earth's biosphere" a avut nu demult efectul unei mici bombe în comunitatea ştiinţifică, prezicând sfârşitul iminent al planetei. Această fatalitate ar putea apărea în anul 2100 şi se datorează creşterii numărului de schimbări radicale în ecosisteme şi climatului de pe Pământ. Studiul, realizat de 18 oameni de ştiinţă, ridică mai multe puncte de interes: degradarea generală a naturii şi a ecosistemelor, fluctuaţiile climatice extreme şi schimbările radicale în balanţa energetică globală. Modificările ar putea duce în cele din urmă la un punct fără întoarcere, adică devin ireversibile. Arne Moers, care a condus cercetarea, a declarat: " Punctul final de basculare în istoria Pământului a apărut în urmă cu 12.000 de ani. Acesta a fost momentul în care lumea a trecut de la faza glaciară la cea din prezent, numită interglaciară. Modificările biologice cele mai extreme care au dus la starea noastră actuală au apărut în doar 1000 de ani.

Fostul primar Poteraş a fost achitat pe motiv că nu s-a dovedit că a primit mita şi că Primăra Generală nu a recunoscut paguba

Un judecător a motivat decizia de achitare a fostului primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, acuzat alături de alţi şase funcţionari din Primărie de abuz în serviciu. Deşi prejudiciul stabilit de DNA este de 58 milioane de euro, Octavian Grozav de la Judecătoria sector 6 a decis ridicarea sechestrului în cazul tuturor inculpaţilor. Decizia nu este definitivă. Magistratul a decis că fostul primar este nevinovat deoarece "nu s-a dovedit în cadrul procesului penal că acest inculpat ar fi prevăzut, urmărit sau acceptat posibilitatea producerii unei tulburări însemnate bunului mers al organului sau instituţiei de stat în care funcţiona sau o pagubă patrimoniului acesteia. De altfel, nici nu s-a dovedit în cursul procesului penal că s-ar fi cauzat o tulburare însemnată sau o pagubă acestei instituţii. Dat fiind acest lucru, Municipiul Bucureşti, prin primarul general, nici nu s-a constituit parte civilă în cauză".

JURNALUL NATIONAL

Evazioniştii ruşi i-au donat bani lui Băsescu

Evazionişti ruşi de la Lukoil România au fost cei mai importanţi sponsori ai preşedintelui Traian Băsescu, înaintea campaniei prezidenţiale din 2009. Atunci, Băsescu candida la funcţia supremă din partea Partidului Democrat Liberal (PDL). Potrivit Monitorului Oficial al României, nr. 203 din 31 martie 2010, ruşii au virat în conturile partidului suma de 143.250 de lei, în data de 19.11.2009. În aceeaşi zi, Lukoil România a mai donat încă 286.500 de lei. Dar, în urmă cu câteva zile, Inspectoratul General al Poliţiei Române au anunţat că, compania Lukoil este cercetată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care ţeapa dată bugetului de stat este de peste un miliard de lei, adică în jur de 230.000.000 de euro. O publicaţie centrală a stat de vorbă cu directorul general al Lukoil România, Constantin Tampiza, care a explicat nu l-a sponsorizat direct pe Traian Băsescu, ci a dat banii la PDL.

George Maior, stăpânul bugetelor?

Ponta lasă bugetul 2015-2016 pe seama viitorului premier şi nu respinge scenariul conform căruia şeful SRI ar putea fi desemnat prim-ministru. Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Sibiu, că bugetul pentru 2015 este foarte probabil să fie trimis în Parlament de viitorul premier şi viitorul Guvern, la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie. "Noul buget pentru 2015, care va fi de fapt un buget multianual, trebuie să gândim 2015-2016, trebuie prezentat şi însuşit de către viitorul prim-ministru şi viitorul Guvern. Altfel, ar fi incorect din partea mea să-i fac eu bugetul şi să-l pun la anul să guverneze ţara după cum am făcut eu bugetul. Deci, foarte probabil, din acest motiv avem şi vizita Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, la sfârşitul lunii noiembrie. Foarte probabil, sfârşit de noiembrie, început de decembrie, trimitem în Parlament noul buget, cu această perspectivă multianuală 2015-2016", a declarat premierul, citat de Agerpres.

Gaze pentru Uniunea Europeană: Iran sau Rusia?

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a atenţionat că ţara sa nu poate înlocui Rusia ca principal furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană, chiar dacă se va ajunge la un acord privind dosarul nuclear iranian ce ar permite ridicarea sancţiunilor impuse de statele occidentale Teheranului, transmite duminică agenţia EFE. 'Iranul are cele mai mari rezerve de gaze, dar suntem în urmă cu extracţia şi trebuie să ne gândim mai întâi la cererea internă', mai ales că uneori Iranul se confruntă în timpul iernii cu un deficit în aprovizionarea cu gaze, a semnalat preşedintele Rohani într-un interviu acordat postului rus de televiziune Rossia. 'Avem în jurul nostru numeroşi clienţi. Toţi vecinii noştri din est, vest şi sud doresc să cumpere gaze pe care în acest moment nu le extragem', a adăugat preşedintele iranian. Aşadar, 'nu se întrunesc condiţiile ca Iranul să furnizeze (Uniunii Europene) gazele care nu vor mai fi primite din Rusia dacă aceasta sistează livrările', a conchis el.

Mugur Isărescu, pentru cei care vor să viziteze MINUNĂŢIILE Olteniei

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat sâmbătă seara, la Mănăstirea Hurezi, în cadrul unui simpozion organizat cu ocazia anului comemorativ Brâncoveanu, că nordul Olteniei are monumente de cel puţin aceeaşi valoare ca şi cele din nordul Moldovei. Guvernatorul a menţionat că BNR a fost alături de Arhiepiscopia Râmnicului în proiecte care au vizat reabilitări sau renovări de lăcaşe de cult. " Recomand tuturor celor care nu sunt din Oltenia să vină să viziteze Mănăstirea Dintr-un Lemn, Govora, Surpatele şi mai ales Arnota, este o minune aflată la 900 de metri altitudine", a subliniat guvernatorul BNR. Acesta a donat o replică a sabiei domnitorului Constantin Brâncoveanu Arhiepiscopiei Râmnicului.

Exportăm mai multe produse agricole decât importăm

În prima jumătate din 2014 am vându cu 200 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2013. România are şanse pentru al doilea an consecutiv ca-n 2014 să exporte mai multe produse agricole decât exportă. Vânzările în afara ţării de produse agroalimentare pe pieţele terţe au crescut cu 75%, deşi Uniunea Europeană rămâne principala piaţă de export, însă pieţele trebuie diversificate astfel încât producătorii români să obţină preţuri mai bune, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013.

NATIONAL

Patru ministri de Interne in fata plutonului de executie al DNA!

Operatiunea "Octombrie negru", anuntata in exclusivitate de catre ziarul nostru, este de-abia la inceput. Asa ca, dupa ce si-au facut mana cu dosarul MICROSFOT, in care se regasesc zeci de ministri, demnitari si importanti oameni de afaceri, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pregatiti sa treaca la nivelul urmator. Este vorba despre reluarea anchetei in ceea ce priveste contractul semnat cu firma germana EADS pentru securizarea frontierelor Romaniei, in vederea intrarii tarii noastre in Spatiul Schengen. Lucru care nu s-a petrecut nici in ziua de astazi, desi s-a cheltuit in acest scop peste un miliard de euro! Iar proiectul demarat in 2004, pe cand Adrian Nastase era inca premier, se anunta a fi nu doar cel mai mare fiasco din politica guvernamentala postdecembrista, dar si cel care va declansa, in cel mai scurt timp, un scandal de coruptie fara precedent.

Udrea, la butoanele PSD

Indiferent care va fi rezultatul alegerilor prezidentiale, Elena Udrea simte ca are o misiune importanta de indeplinit: primenirea clasei politice. Dupa ce "a curatat" Partidul Miscarea Populara de oportunisti (intelectualii care se bateau pentru un post de europarlamentar - n.r), Udrea a pus ochii pe o alta formatiune politica. Este vorba de PSD, cel mai mare partid din Romania, care, daca ne luam dupa candidatul PMP, ar trebui sa treaca printr-o operatie de extirpare a coruptiei plus o slujba de exorcizare. Cu sau fara acordul social-democratilor, Elena Udrea s-a angajat sa indeplineasca aceasta sarcina dificila. Si nu a facut aceasta promisiune oriunde, ci la Mehedinti, intr-un fief rosu.

PUTEREA

Variantele lui Băsescu şi trădarea lui Dragnea în bătălia pentru Preşedinţie

Băsescu a pornit un război pe două fronturi: servicii secrete şi politică. Cu toţii ne-am întrebat ce l-a apucat pe preşedintele Băsescu să atace cu atâta ură serviciile secrete, care au muncit pentru el vreme de 9 ani, începând cu 2005, când a pus pe picioare Comunitatea Naţională de Informaţii (CNI) în interiorul CSAT. Pe atunci, PSD, prin purtătorul de cuvânt Cristian Diaconescu - cel care avea să devină omul lui Băsescu în vara suspendării din 2012 şi candidat anunţat în primă fază de PMP, pentru Preşedinţie, în iunie anul acesta -, a atacat foarte dur iniţiativa de înfiinţare a CNI, organism ce cuprinde cele trei servicii secrete importante din România: SRI, SIE şi DGIPI. Oare acum, în prag de evacuare a Cotrocenilor, să fi început preşedintele Băsescu atacul la servicii, ca să arate că el rămâne prima gaură de la fluier?

Laserul de mare putere s-a fâsâit

Ziarul PUTEREA a avut dreptate când anunţa în noiembrie anul trecut că proiectul laserului de mare putere, ce urma să fie construit la Măgurele, este o escrocherie. Propaganda făcută de Guvern era doar un anunţ prin care marile firme erau "invitate" să participe la finanţarea proiectului. După un an, nici o construcţie nu a fost începută, iar contractele personalului angajat cu înaltă calificare expiră în scurt timp. Profesorii, inginerii şi cercetătorii vor deveni şomeri în scurt timp, pentru că banii s-au terminat, iar proiectul a murit. Responsabilă de "mega afacerea" laserului de mare putere, dar şi de marele fâs este Dana Gheorghe, acolită a Ecaterinei Andronescu. Dana Gheorghe este cea care a răspuns comenzii lui Victor Ponta de a găsi resurse pentru a stoarce fonduri europene. Merge vorba că Dana Gheorghe era persoana ideală care putea născoci metoda perfectă de a face rost de bani fără să i se impute ei ceva.

PRO TV, anchetat de concurenţă

Postul de televiziune PRO TV, retailerii şi piaţa acumulatorilor au intrat în vizorul autorităţii de concurenţă. Consiliul Concurenţei a anunţat că a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către PRO TV SA. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul televiziunii, iar documentele ridicate în cadrul acestei inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specific investigaţiei. "Investigaţia are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al SC PRO TV SA, manifestat prin modul prin care îşi comercializează canalele de televiziune începând cu luna iulie 2013, mai precis de la data emiterii Ofertei Generale a PRO TV pentru retransmiterea serviciilor de programe audiovizuale şi radio", a anunţat Consiliul Concurenţei.

ROMANIA LIBERA

Ce riscă România după avertismentul Victoriei Nuland

Deşi atât Victor Ponta, cât şi PSD au negat că cel mai important diplomat american în relaţia cu Europa, Victoria Nuland, ar fi vizat România într-un discurs foarte critic la adresa unor lideri din Europa de Est, în realitate, Nuland s-a referit la trei ţări: Ungaria, România şi Bulgaria. Avertismentul său este unul extrem de serios. Dacă veţi continua în acest fel, garanţiile de securitate americane nu mai sunt de la sine înţelese. Riscul pentru România este ca Victor Ponta şi PSD să reacţioneze la fel ca şi până acum şi să neglijeze avertismentele americane. În decembrie anul trecut, după reacţia americană la Marţea Neagră, Ponta a ameninţat cu retragerea licenţelor pentru Chevron şi Exxon Mobil. Prim-ministrul favorit la prezidenţiale pare să creadă că are forţă de negociere care îi permite să continue politica de protejare a corupţiei fără consecinţe serioase în relaţiile cu SUA.

Cei mai bogaţi români din cele mai sărace judeţe

România liberă continuă campania sa "Cei mai bogaţi români din cele mai sărace judeţe" cu dezvăluirile despre modul cum Vasile Iliuţă, deputat PDL şi unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Călăraşi, a reuşit să strângă o avere estimată la 15 milioane de euro. Mărturisirile despre cât de mult a contribuit politica la sporirea avuţiei, despre cum a adunat fonduri europene pentru firmele sale, cât timp era primar într-o comună din judeţ, şi despre cum îşi cheltuie acum banii le-a făcut chiar Vasile Iliuţă, într-un moment neaşteptat de sinceritate pe care l-a avut în timpul interviului pe care ni l-a acordat. Astfel, fermierul deputat a recunoscut că a intrat în politică pentru că era singurul mod prin care afacerile sale puteau rămâne prospere.

ZIARUL FINANCIAR

Antreprenorii locali încep să ridice glasul

De la Bucureşti, unde se învârt marile companii, multinaţionalele sau oamenii de afaceri puternici, business-ul local nu intră chiar în topul priorităţilor. Companiile sunt mult mai mici, iar antreprenorii locali nu sunt atât de cunoscuţi la nivel naţional, "nu trec sticla", deci pot să nu fie luaţi în considerare, nu intră în breaking news. Criza prelungită, lipsa încrederii în viitor, pe care nu îl mai văd, şi mai ales mediul economic românesc stresant îi face pe antreprenorii locali să devină mai vocali, să se revolte, chiar dacă acum într-un cadru mai restrâns, în cercul lor din oraş sau din judeţ. Ei cred că statul le ia tot prin taxe (taxa pe stâlp) şi impozite şi nu le dă nimic înapoi, nicio facilitate, nicio autostradă (parcă aici în Moldova vor să rămânem săraci), nu le aduce niciun investitor străin (să vină străini nu ne ferim, avem nevoie de investiţii în Constanţa), şi oricum discută numai cu multinaţionalele (cărora le dă HG-uri, iar nouă ne trimite DNA-ul - Bucureşti).

Alexandra Copos a preluat conducerea ANA Hotels

Cele 272 de camere ale hotelului de cinci stele Athénée Palace Hilton, una din clădirile simbol ale Capitalei, vor fi renovate integral începând cu anul vi­itor, investiţia fiind estimată la 8 milioane de euro. "Pe 15 decembrie vrem să începem renovarea celor zece săli de conferinţă de la etajul unu, pe care le vom redeschide pe 1 martie, iar la finalul anului viitor avem în plan începerea renovării camerelor, care se va face treptat. Hotelul va fi deschis", a declarat pentru ZF Alexandra Copos, fiica omului de afaceri George Copos, care a preluat în acest an conducerea companiei ANA Hotels, ce administrează mai multe hoteluri în ţară. Ea a menţionat că procesul de renovare va dura doi-trei ani. Întrebată de ZF de unde vor proveni banii pentru această investiţie, ea a precizat că vor fi surse proprii, dar şi credite, ANA Hotels având ca partener banca BRD încă de la preluarea hotelului în 2005.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, inclusă în topul revistei Fortune al celor mai puternice femei din lume

Faţă de ierarhia din 2013, Mariana Gheorghe a avansat opt poziţii, ajungând pe locul 19 în clasamentul EMEA (Europa - Orientul Mijlociu - Africa). Mariana Gheorghe, 58 de ani, cea care din 2006 conduce operaţiunile din România ale grupului OMV Petrom, a fost inclusă şi în acest an în topul celor mai puternice femei din lume realizat de revista americană Fortune, ierarhie în fruntea căreia se menţine Ginni Rometty, CEO-ul şi preşedintele grupului IBM. Mariana Gheorghe a avansat de pe locul 27 până pe poziţia 19 în clasamentul regiunii EMEA care le include pe cele mai puternice femei din lumea afacerilor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. În această regiune, cea mai puternică femeie este considerată a fi Ana Botin, preşedintele băncii Santander din Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb