REVISTA PRESEI 06.10.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 octombrie 2015

ADEVARUL

Refugiaţii au îngenuncheat Germania

Sute de migranţi se înghesuie în fiecare zi în jurul unui mic birou de înregistrare din Germania, aşteptând cu disperare ca numărul lor să fie strigat pentru a putea intra şi a primi un certificat - primul pas în procesul de obţinere a azilului. "Îmi doresc să fi rămas în Siria şi să nu vin aici. Am visat că Germania va fi un loc mai bun pentru noi, dar este atât de rău! Dormim în frig şi copilul mi s-a îmbolnăvit", spune unul dintre refugiaţi. În timp ce numărul refugiaţilor creşte, înregistrarea nou-veniţilor într-un timp decent a devenit o imposibilitate. La centrul din Berlin, solicitanţii de azil, dintre care mulţi dorm sub cerul liber, spun că aşteaptă şi de 25 de zile să fie luaţi în evidenţă. Aceleaşi întârzieri au loc şi în alte oraşe ale Germaniei. Şi apoi mai există şi provocarea de a-i trimite în apoi pe zecile de mii de migranţi cărora nu li se acordă azil şi să-i găsească pe cei care nici nu au depus cerere. Frank-Juergen Weise, şeful Biroului Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF), estimează că sunt aproximativ 290.000 de persoane în Germania care nu au fost înregistrate.

Cine şi de ce sabotează votul prin corespondenţă

PSD refuză categoric adoptarea votului prin corespondenţă pentru că o parte dintre voturile românilor din diaspora vor fi redistribuite la nivel naţional, unde tot PNL ar avea de câştigat. UDMR este un alt partid pentru care votul la distanţă ar fi o pacoste, iar liberalii se agită numai pentru imagine. Votul prin corespondenţă este cea mai importantă lege din această sesiune parlamentară, mai ales pentru iminenţa cu care trebuie adoptată. Dacă până la începutul lunii noiembrie nu va fi promulgată, mai târziu va fi deja inutil, pentru că lege electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de scrutin, iar alegerile parlamentare sunt programate pentru toamna anului viitor. Cu toate că stau cu sabia timpului deasupra capului, partidele par să ignore din nou diaspora, totul dintr-un calcul cât se poate de cinic.

În Siria, sunniţii luptă de partea rebelilor, în vreme ce şiiţi îl favorizează pe Bashar al-Assad

Conflictul dintre musulmanii şiiţi şi cei sunniţi se întinde pe secole întregi, începând cu moartea profetului Mohamed, în secolul al VII-lea. Însă acest conflict a ajuns din nou în lumina reflectoarelor, ciocnirile dintre cele două ramuri ale islamului intensificându-se pe fondul războiului civil din Siria. Marea majoritate a celor 1,6 miliarde de musulmani din lume este sunnită, potrivit unui studiu din 2009 realizat de Centrul de Cercetare Pew. Între 10 şi 13% din musulmani sunt şiiţi, iar 87-90% sunniţi. Musulmanii sunniţi sunt prezenţi în mai multe ţări şi regiuni din lume, în vreme ce şiiţi trăiesc în doar patru ţări: Iran, Pakistan, India şi Irak, notează "Business Insider". Separarea celor două grupuri a avut loc după moartea profetului Mohamed. Majoritatea credea că succesorul de drept este socrul şi prietenul apropiat al acestuia, Abu Bakr, dar un mic grup considera că succesorul profetului ar fi trebuit să fie Ali ibn Abi Talib, vărul, ginerele şi tatăl nepoţilor săi.

Românul Kemal Karpat: "Musulmanii sunt primii care suferă de pe urma extremiştilor"

Profesorul Kemal H. Karpat (92 de ani), care a cunoscut în egală măsură Răsăritul, Orientul şi Occidentul, fiind născut în România, şcolit în Turcia şi afirmat în Statele Unite ale Americii, unde a fost consultant al preşedinţilor Jimmy Carter, Ronald Reagan şi George Bush, într-un interviu acordat pentru "Adevărul", a analizat contextul internaţional, punându-l în oglindă cu trecutul şi cu viitorul. Specialistul spune c-a urmărit apelul la pace şi toleranţă al Papei Francisc. Iar gândul l-a dus la România, ţara mereu prezentă în viaţa lui. "În România, deosebirile de religie n-au fost niciodată o problemă majoră. Musulmanii sunt o minoritate mică, care întotdeauna au avut libertatea să creadă în ce vor ei. Intoleranţa nu este o chestiune cu rădăcini adânci în România", afirmă profesorul Karpat. "Emigrările nu sunt decât rezultatul tulburărilor socio-economice din Siria şi Irak, care sunt cauzate de tot felul de probleme: politice, religioase dintre şiiţi şi suniţi. Migraţia se va stinge când se sfârşeşte războiul civil din Irak şi Siria", consideră analistul Kemal H. Karpat.

Fata din Bârlad crescută de bunică şi ajutată de români să studieze, hărţuită de ANAF pentru ajutoarele primite

O femeie de 56 de ani, din Bârlad, asistent maternal pentru cei doi nepoţi ai ei, trăieşte spaima că va ajunge să fie îngropată în datorii după ce a primit somaţie de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vaslui prin care i se cere să declare veniturile încasate în 2014 din activităţi independente. Mariana Negru a primit anul trecut diferite sume de bani în scop umanitar de la persoane fizice şi juridice. Sprijinul acordat a venit la scurt timp după ce a apărut în "Weekend Adevărul" povestea tristă a Ralucăi (nepoata Marianei Negru), o fetiţă de 11 ani cu inteligenţă peste medie, care reuşea să fie preminata clasei şi să fie medaliată la concursuri naţionale de matematică şi limba română, deşi învăţa în condiţii inumane, printre gândaci şi miros de mucegai. Dintr-un comunicat de presă emis de conducerea AJFP Vaslui la solicitarea ziarului "Adevărul" reiese clar că ajutoarele umanitare nu trebuie declarate.

Scandalul Volkswagen: Merkel încearcă să spele eticheta "Made în Germany"

Cancelarul german Angela Merkel vrea să salveze reputaţia etichetei "Made in Germany", în contextul în care scandalul emisiilor poluante afectează deja constructorii auto Volkswagen şi Audi, iar mai multe organizaţii care militează pentru protecţia mediului au acuzat că şi autoturismele BMW, Mercedes şi Opel emit mai multe noxe în atmosferă decât prevăd regulile. "Scandalul emisiilor este grav", a admis Angela Merkel. "Dar nu cred că reputaţia economiei germane şi încrederea în economia germană sunt afectate într-o măsură în care Germania să nu mai fie considerată o zonă sigură pentru afaceri", a adăugat şeful Guvernului de la Berlin. Industria auto este unul dintre cele mai importante sectoare din economia Germaniei şi livrează unele dintre cele mai notorii produse autohtone, autoturismele nemţeşti fiind sinonimul calităţii. În 2014, în industria auto germană lucrau 775.000 de persoane, reprezentând aproape 2% din forţa de muncă totală. În plus, automobilele şi componentele auto sunt cele mai de succes exporturi ale Germaniei, cu vânzări în străinătate de peste 200 de miliarde de euro în 2014, respectiv aproape o cincime din totalul exporturilor ţării.

Statul a ratat toate privatizările programate pentru acest an

Guvernul a ratat toate privatizările şi listările programate pentru acest an şi nu mai are şanse să realizeze niciuna până la finele lui 2015, deşi autorităţile s-au lăudat de nenumărate ori că acestea vor continua. Poşta Română, Oltchim, CFR Marfă, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, toate au fost propuse pentru privatizare sau listare în acest an, alături de mai vechile restanţe din acordul cu FMI, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Şi toate au fost ratate "cu brio", rând pe rând, de către statul român.

UE va modifica regulile pentru a ajuta Grecia

Comisia Europeană propune o concesie retroactivă a regulilor blocului pentru ca Grecia să poată accesa ajutorul de dezvoltare regional pe care nu a reuşit să-l folosească din cauza crizei, a anunţat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. "Comisia a propus ca rata cofinanţării să fie ridicată de la 95% la 100% pentru perioada 2007-2013", a declarat în faţa reporterilor Corina Creţu, imediat după un dialog cu ministrul Economiei din Grecia. "Bugetul Greciei va beneficia de acest lucru imediat", a adăugat Creţu. Potrivit comisarului european pentru politică regională, schimbarea excepţională a regulilor UE, care are nevoie de aprobarea membrilor guvernelor şi a europarlamentarilor, ar economisi aproximativ două miliarde de euro pentru Atena şi va permite folosirea banilor care altfel ar fi fost pierduţi.

BANCHERUL

Piraeus Bank anunţă ca face un bine clienţilor cu credite in CHF si euro, reducându-le dobânda la nivelul pieţei

Piraeus Bank anunţă o oferta speciala pentru clienţii cu credite in franci elveţieni (CHF) si euro garantate cu un imobil, cărora le oferă "costuri sub media actuala a pieţei", mai exact o dobândă variabila compusa dintr-o marja fixa de 4,4% plus indicele de referinţă la 3 luni (EURIBOR sau LIBOR). Banca menţionează ca "nu vor exista comisioane/taxe iniţiale sau periodice legate de credit pentru această nouă ofertă. De asemenea, Piraeus Bank România va suporta costurile notariale şi orice alte costuri legate de înregistrarea garanţiilor. " Chiar si fără comisioane, marja fixa de 4,4%, care este de fapt costul creditului, ţinând cont ca indicii EURIBOR si LIBOR se afla in prezent la niveluri negative, dar aproape de 0%, este apropiata de nivelul dobânzilor medii ale pieţei pentru creditele imobiliare. Conform datelor publicate de BNR, dobânda medie la creditele imobiliare in derulare cu dobândă variabila in euro era de 4,71% in luna august, in timp ce la acelaşi tip de credite noi, dobânda anuala efectiva (DAE) medie era de 4,97%.

Creditele neperformante au crescut cu 310 milioane lei, iar numărul restanţierilor de la Biroul de Credit s-a majorat cu 1869 de persoane in august

Creditele neperformante (cu întârzieri de peste 90 de zile), se ridicau la 30,231 miliarde lei in luna august, in creştere cu 310 milioane lei fata de nivelul din iulie, de 29,921 miliarde lei, conform datelor publicate de Centrala riscului de credit de la BNR, in care sunt înregistrate creditele cu valori de peste 20.000 de lei, reprezentând peste 91% din volumul total de împrumuturi ale sectorului bancar. Restantele de peste 90 de zile înregistrate de persoanele fizice si raportate de 33 de bănci si 24 de IFN-uri la Biroul de Credit au scăzut uşor in august, cu 10 milioane lei, la un total de 7,9 miliarde lei, la care se adaugă creditele aflate in procesul de recuperare (colectare), in valoare de 2,2 miliarde lei, in creştere cu 30 de milioane lei, plus creditele neperformante scoase in afara bilanţurilor băncilor, in valoare de 1,1 miliarde lei, in scădere cu 10 milioane de lei fata de luna anterioara.

CURENTUL

Guvernanţii au decis să nu popularizeze investiţiile din fonduri europene

DNA a descins ieri peste funcţionari guvernamentali în căutarea a 26 milioane de EURO din fonduri europene plătite unei firme bulgăreşti care după ce a încasat nu a mai livrat produsele care erau ajutoare alimentare pentru românii săraci. Scandalul a pornit pentru că toată lumea ştia că pachetele cu mâncare trebuie să sosească dar acestea nu mai veneau. Şi asta pentru că în trecut proiectele din fonduri europene au fost popularizate. Guvernul Ponta are o atitudine cel puţin surprinzătoare faţă de ideea de a populariza investiţiile din fonduri europene. Dacă în ţările Uniunii Europene procentul prevăzut pentru cheltuielile de publicitate şi informare, activităţi obligatorii, se situează între 10% şi 15% din valoarea proiectului, Guvernul României le-a stabilit la maxim 5.000 euro. Aceeaşi sumă de 5.000 euro este prevăzută chiar şi pentru activităţile de marketing şi promovare turistică a obiectivului de patrimoniu, inclusiv digitizarea acestuia. Aceşti 5.000 EURO înseamnă pentru proiectele de 10 milioane de EURO impresionantul procent de 0.05%. Care o fi explicaţia? De ce nu vrea Guvernul să se afle ce se întâmplă cu fondurile europene care vin în România?

Ratări - de Tia Şerbănescu

De-acum PNL a intrat în grevă japoneză până la sfârşitul sesiunii şi pare să fi abandonat legea votului prin corespondenţă pentru diaspora - o obligaţie de onoare a preşedintelui Iohannis faţă de cei care l-au votat. Preşedintele a greşit grav în această privinţă: trebuia să discute cu partidele la primele consultări, la începutul anului, cât era pe caii cei mari şi Ponta era cu botul pe labe, exact această lege. În loc de asta a discutat mărirea bugetului pentru armată care era oricum aprobată de CSAT, a amânat legea votului pentru diaspora şi a ratat primul an de mandat. Aşa că nici Iohannis, nici PNL şi cu atât mai puţin Dan Mihalache (cabinetul doi) nu au nicio scuză. Şi nici Dragnea nu-i mai înţelege: "ne e greu să înţelegem greva japoneză a PNL". Să-şi ia traducător. Sau să-şi amintească de greva rusească făcută de USL în 2012 când nu se mai duceau deloc la Parlament.

EVENIMENTUL ZILEI

Este ARMATA liberă siriană o structură fantomă?

Armata liberă siriană (FSA) - braţul înarmat al opoziţiei siriene, formată din dezertori ai armatei regimului sirian - rămâne o structură fantomă, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă TASS. Cu patru zile în urmă, după ce Occidentul a denunţat loviturile aeriene ale aviaţiei ruse asupra poziţiilor Armatei de eliberare siriene din nordul Siriei în locul Statului Islamic, şeful diplomaţiei ruse afirmase că Moscova recunoaşte FSA ca parte a opoziţiei siriene. Tot atunci, Lavrov afirmase că reprezentanţii FSA nu sunt terorişti, după cum a relatat atunci agenţia de presă Interfax. Armată liberă siriană este necesară pentru a asigura un 'proces sustenabil în cadrul reglementării politice în Siria', afirmase ministrul rus de externe. 'Dar aceasta există în realitate? Oare majoritatea reprezentanţilor săi nu a trecut la Statul Islamic?', se întreba retoric la 30 septembrie, în ziua lansării primelor atacuri aeriene ruse în Siria, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Românii au fost fraieriţi cu tarife umflate pentru centralele de apartament

Scandalul Apa Nova a fost doar începutul. Zilele trecute, firme implicate în domeniul distribuţiei de gaze naturale au fost penalizate pentru înţelegeri anticoncurenţiale care au umflat serios notele de plată ale românilor. Şi firme din domeniul electricităţii ar putea avea probleme. Săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei anunţa că a amendat zece firme din domeniul distribuţiei de gaze pentru înţelegeri care au umflat mult preţul pentru consumatorul final. Potrivit surselor EVZ este vorba "în principal, de firme care montau centrale de apartament", iar tarifele exagerate erau percepute atât pentru lucrările de montaj, cât şi pentru executarea proiectelor. "Wirom, distribuitorul care şi aviza lucrările, a crescut artificial taxa de avizare, şi astfel au crescut şi tarifele pentru execuţie", au comentat, pentru EVZ, sursele citate. Celelalte firme amendate de Consiliul Concurenţei executau proiectele pentru centralele de apartament şi lucrările de montare. Acestea s-au înţeles asupra preţurilor, rezultând astfel o creştere de preţ de câteva zeci de procente, pentru românii care montau centrale de apartament.

Victor Ponta, la postul B1 TV: Iohannis m-a certat ca stăpânul pe şerbul lui

Premierul Victor Ponta a acordat un interviu postului B1 Tv în care a spus că refugiaţii sirieni vor avea aceleaşi drepturi ca un cetăţean român, mai puţin cel de a vota. El a spus că, atunci când a explicat că premierul trebuie să meargă la reuniunile Consiliului European, preşedintele Iohannis a răspuns "cu aroganţa unui baron". "Noi avem în regulament ora premierului. M-am trezit vineri că m-a sunat domnul Zgonea: vezi că opoziţia nu vrea să te întrebe nimic. Aşa am ajuns eu să prezint azi acest subiect, refugiaţii, pentru că opoziţia nu m-a întrebat nimic. La noi au venit patru afgani. În Ioradnia sunt 1,4 milioane, în Turcia, 2,2 milioane. Vine iarna, migraţia va încetini, la primăvară o iau de la capăt. Avem 3-4 luni să ne pregătim", a spus Ponta.

Raportul SRI pe 2014. Terorismul ocoleşte, deocamdată, România. Spionajul economic, nu!

Raportul asupra activităţii SRI pe anul 2014 scoate în evidenţă câteva elemente interesante, unele intuite de cei care au urmărit în ultimul timp evoluţia anumitor fenomene, altele complet noi, mai ales prin abordarea "operativ-informativă". Câteva date s-au schimbat din martie, când a fost întocmit raportul şi depus la Parlament, mai ales pentru că e vorba de procese în plină desfăşurare, ameninţările teroriste, relaţiile cu Federaţia Rusă, atacurile cibernetice asupra instituţiilor româneşti, sentimentele naţionaliste. O concluzie principală desprinsă din raport este că ameninţările teroriste la adresa României nu s-au intensificat decât în măsura în care ele au crescut pe întreg mapamondul, dar nu se impune schimbarea nivelului de alertă de la albastru-precaut, adică pe teritoriul nostru acţionează membri ai unor organizaţii teroriste, dar doar pentru procurarea de fonduri, pentru a accesa reţelele de crimă organizată în vederea introducerii ilegale a unor persoane în UE şi pentru înfiinţarea de instrumente de propagandă.

Putin s-a dezlănţuit. Ruşii au bombardat 10 ţinte ale Statului Islamic în Siria

Armata trimisă de Vladimir Putin în Siria pentru a distruge gruparea Statul Islamic a bombardat 10 ţinte ale teroriştilor, mai ales în provincia Damasc. Aceasta a fost a şasea zi de când Rusia şi-a trimis trupe în Siria. De altfel, acestea sunt primele lovituri aeriene ale Rusiei în zona capitalei siriene, informează Agerpres, citând AFP. Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, bombardiere tactice şi avioane de atac la sol ale aviaţiei ruse au efectuat 15 misiuni. "Zece ţinte teroriste au fost bombardate", se precizează în comunicat. Moscova afirmă că a distrus posturi de comandă în provincia Alep, o poziţie a combatanţilor SI, douăzeci de tancuri şi două depozite de muniţie în estul provinciei Homs, precum şi 30 de maşini şi vehicule blindate în provincia Idleb. Mai important, loviturile au vizat două poziţii în zona montană a provinciei Damasc unde au fost distruse un post de comandă al combatanţilor SI şi un nod de comunicaţie, potrivit comunicatului.

Plângere penală împotriva Primăriei Capitalei pentru lucrările de pe Calea Victoriei. Nu există autorizaţie de construcţie

După un control făcut de Inspectoratul Regional în Construcţii s-a constatat că Primăria Capitalei a executat lucrările de mobilier urban de pe Calea Victoriei fără autorizaţie. Reprezentanţii Inspectoratului Regional în Construcţii (IRCBI) vor iniţia demersurile pentru sesizarea organelor de urmărire penală, după ce s-a constatat că lucrările de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fără să existe proiect şi autorizaţie de construire.Controlul IRCBI a descoperit că montarea stâlpilor de metal sau din beton de pe trotuarele Căii Victoria s-a efectuat fără să existe aviz sau proiect, iar aceştia pot fi periculoşi pentru biciclişti. În cazul în care un biciclist se dezechilibrează impactul cu unul dintre aceşti stâlpi se poate tranforma într-un accident fatal.

JURNALUL NATIONAL

Misoginii din politică şi victimele lor. De la "paraşută" la "curvă" şi de la "fâţă" la "pipiţă"

"Sunteţi cam scumpă, doamnă" şi "hienă rârâită" sunt doar câteva dintre ultimele atacuri ale premierului Victor Ponta la adresa Alinei Gorghiu. Anul trecut, cu trimitere la Elena Udrea, acelaşi premier avertiza nonşalant că "Băsescu ne atacă cu paraşute". Nivelul limbajului, unul nedemn pentru un lider politic, atrage atenţia asupra unui fenomen ignorat în România: misoginismul marilor bărbaţi politici din spaţiul carpato-danubiano-pontic. Nu doar premierul Victor Ponta a adoptat în ultima vreme atitudinea băieţaşilor de cartier la adresa femeilor din clasa politică. În trecut, alţi lideri politici cu greutate, de la Traian Băsescu la Vasile Blaga şi Crin Antonescu, şi-au hrănit ego-ul de mascul alfa prin declaraţii care au depăşit cu mult limita bunului-simţ.

De ce nu au avut niciun efect denunţurile la adresa lui Vasile Blaga

Cutremurătoarele denunţuri din dosarul "Microsoft-EADS" care îl vizează pe liderul PNL Vasile Blaga zac de un an în nelucrare, în pofida indiciilor care arată că afacerea a fost supervizată de PDL. Acuzaţiile la adresa lui Vasile Blaga sunt extrem de grave. În alte dosare, pe baza unor simple denunţuri, mult mai laconice decat declaraţiile din cazul "Microsoft", denunţuri care uneori au vizat fapte vechi chiar şi de zece ani, DNA nu a ezitat să recurgă la reţineri şi să ceară arestarea inculpaţilor. Acum însă nimic nu s-a intâmplat. Subiectul a fost dezbătut, luni seară, şi în emisiunea "Subiectiv" de către Răzvan Dumitrescu şi invitaţii săi. În opinia senatorului PNL Cristian Bodea denunţurile pot fi şi mincinoase, iar procurorii DNA nu pot face nimic în lipsa unor probe adiacente. "A spus Codruţa Kovesi clar - nu putem face un dosar doar pe baza unui denunţ. Trebuie să existe încă ceva", a spus senatorul PNL.

Primele 9 luni. Veniturile colectate de ANAF, în creştere; Bugetul de pensii, în scădere

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri de aproape 146,58 miliarde de lei în primele nouă luni ale acestui an, cu 10,6 miliarde de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut, bugetul asigurărilor sociale de stat fiind singurul care a consemnat o reducere a veniturilor în perioada menţionată. 'Din cele 10,6 miliarde lei colectaţi în plus faţă de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 4,75 miliarde de lei ceea ce reprezintă o creştere cu 12,52% indice nominal, cu mult peste creşterea economică din primele 9 luni. Această diferenţă (obţinută după eliminarea impactului creşterii economice) este rezultatul direct şi exclusiv al combaterii evaziunii fiscale', se precizează într-un comunicat al ANAF remis, luni, AGERPRES. Potrivit sursei citate, la bugetul de stat s-au încasat peste 102,88 miliarde de lei, cu aproape 11 miliarde de lei (11,95% indice nominal) mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014,

NATIONAL

"Frăţia Chestorilor" a pus laba pe fondurile europene!

Serviciul Roman de Informaţii a încadrat fraudarea fondurilor europene printre principalele vulnerabilităţi la adresa siguranţei naţionale. Ceea ce înseamnă, desigur, si o accentuare a activităţii organelor abilitate ale statului roman pentru stoparea acestui fenomen infracţional care făcea deja ravagii in diverse instituţii. Printre care, din păcate, se numără si Ministerul de Interne, prin situaţia exploziva din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza". Unde atât rectorul Gheorghe Popa, cat si alţi ofiţeri superiori care fac parte din conducerea prestigioasei unităţi de învăţământ sau predau aici se afla in vizorul procurorilor anticorupţie pentru deturnarea banilor alocaţi in cadrul mai multor proiecte cu fonduri europene. Printre chestorii luaţi la ochi de către DNA se numără si Gheorghe Popa, Florentin Robescu, Liviu Croitorescu sau Zaharie Stefan Pop

Gorghiu le scrie biletele colegilor de partid

Alina Gorghiu încearcă sa-i transforme pe liberali in "trompete" bune doar sa repete obsesiv mesajele ei. Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu le-a promis colegilor săi liberali ca le va transmite periodic, in scris, punctul sau de vedere referitor la principalele acţiuni politice puse la cale de conducerea partidului. "Cred ca este un demers necesar pentru ca PNL este un partid mare, cu sute de mii de membri si milioane de simpatizanţi care au nevoie sa înţeleagă, sa sprijine si sa dezbată activitatea partidului", si-a justificat Gorghiu demersul. Primul mesaj livrat liberalilor din toata tara, in vederea sădirii lui in mintea romanilor, se refera la "datoria morala si politica" a PNL de a depune ultima moţiune de cenzura - care in fapt a constituit un eşec politic de proporţii al principalului partid de opoziţie. O a doua "toba" ce trebuie bătuta non-stop la urechile viitorilor votanţi se refera la vinovăţia exclusiva a PSD-ului in neadoptarea la timp a votului prin corespondenta.

Ministrul Economiei cere falimentarea RADET in prag de iarna

Regia de termoficare din Bucureşti, RADET, a acumulat datorii uriaşe in ultimii ani, in special către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), cu şanse zero de a le achita. Ministrul Economiei, Andrei Gerea, susţine ca singura soluţie pentru regie, ELCEN si bucureşteni o reprezintă falimentarea RADET si înfiinţarea de către Municipalitate a unui nou furnizor de servicii. Recent, directorul RADET Bucureşti, Gabriel Dumitraşcu, avertiza asupra situaţiei grave in care se afla instituţia pe care o conduce, in special pe partea tehnica, fapt pentru care exista riscul întreruperii energiei termice in sezonul de iarna. Situaţia catastrofala a echipamentelor, instalaţiilor si conductelor a fost remarcata si de reprezentanţii ELCEN. Aceştia susţin ca, in ultimii ani, regia a renunţat la reviziile anuale programate si la probele de presiune hidraulica a reţelelor de transport, pentru depistarea problemele tehnice.

Romania, noul El Dorado al recuperatorilor de datorii bancare

Potrivit unei analize realizate de analiştii KeysFin pe baza datelor depuse de firmele de management al creanţelor, in Romania exista in prezent 193 de recuperatori oficiali, care au realizat anul trecut afaceri de 194 de milioane de lei. Numărul companiilor specializate in recuperarea datoriilor aproape s-a dublat in intervalul 2010-2014. Marea majoritatea a firmelor de profil se afla in zona Capitalei. Pe locurile doi si trei se situează Moldova (Regiunea Nord-Est) si Ardealul (Nord -Vest si Centru). "Bucureşti-Ilfov a fost si zona in care s-au acordat cele mai multe credite in timpul «Epocii de Aur a Consumului». Dincolo de clienţi, care au avut de suferit de pe urma crizei (reduceri de salarii, concedieri etc.) sau care nu si-au estimat corect capacitatea de plata (consecinţă a slabei educaţii financiare), o parte din vina pentru numărul mare de datornici o poarta si bancherii, care au acordat finanţări cu ochii închişi, vestitul credit cu buletinul fiind poate cel mai bun exemplu", au explicat analiştii.

PUTEREA

Fondatorul Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, Ion Petrescu: Putin luptă în Siria pentru Crimeea şi Donbas

Într-o societate marcată încă de monologuri, un exerciţiu public de comunicare modernă, iniţiat de seniori cu o evoluţie anterioară în mediul militar, constituie un fapt inedit. Aici fiind vorba de Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, ai cărui fondatori sunt generalii, acum în rezervă, Constantin Degeratu, Mihaiu Mărgărit şi colonelul (r.) dr. Ion Petrescu. Ion Petrescu a condus opt ani Trustul de Presă al Armatei României, apoi direcţia care se ocupă de relaţii publice din Ministerul Apărării Naţionale. A colaborat ulterior la o serie de publicaţii, inclusiv la ziarul Puterea, acum realizând o emisiune de televiziune dedicată valorilor euroatlantice şi fiind invitat să îşi exprime opinia, ca analist militar, la posturi de televiziune şi radio. "Vladimir Putin foloseşte determinarea SUA de a se focaliza pe Asia pentru a obţine, prin reuşita dezirabilă, în Siria, ridicarea sancţiunilor economice occidentale aplicate Rusiei, recunoaşterea anexării peninsulei Crimeea şi validarea controlului Moscovei asupra Donbasului, prin federalizarea Ucrainei", spune Petrescu

Ministrul Pentru Dialog Social vrea 4,5% din PIB pentru Educaţie

Liviu Pop a anunţat că, pentru 2016, obictivul este alocarea unui procent de 4,5% din PIB pentru Educaţie, în condiţiile în care, anul acesta, au fost alocate 4 procente. "Până în 2030, aşa cum spune şi logo-ul anului 2015 - 'Profesori puternici pentru o societate durabilă', România trebuie să devină o societate durabilă numai cu ajutorul profesorilor. Astăzi, profesorii implementează numai nişte obiective operaţionale. Cu cât vom reuşi să aducem PIB-ul, şi anul acesta sunt convins că vom încheia cu o alocare în jurul a 4%, e un obiectiv ca anul viitor să facem un 4,5%. Poate fi numit obiectiv. Cu cât PIB-ul este mai mare cu atât putem aduce mai mulţi bani în Educaţie. Dialogul constructiv cu criticile constructive poate să ducă, anul viitor, când vom aniversa 50 de ani de la această implementare a acestui statut al cadrului didactic, la o creştere accelerată a sistemului de învăţământ prin Legea Educaţiei, Legea Salarizării şi prin tot ceea ce faceţi dumneavoastră şi colegii dumneavoastră", a spus Pop, ministrul pentru Dialog Social, citat de Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu directoarea biroului regional al German Marshall Fund: Cel mai mare pericol din Siria - Rusia şi SUA să intre accidental în coliziune

Alina Inayeh, directoarea biroului regional al German Marshall Fund pentru ­regiunea Mării Negre şi al Black Sea Trust, spune că "Marea Neagră - lac ­rusesc" este "o versiune simplificată a realităţii". "Tot repetând noi că Marea Neagră e lac rusesc", adaugă Inayeh, acest lucru "ne face să gândim într-un anumit fel" şi diminuează "puterea pe care România o poate proiecta în regiunea Mării Negre". De altfel, directoarea biroului regional al German Marshall Fund a ajuns la concluzia că politica externă a României la Marea Neagră este aceeaşi ca acum şase ani, fără să fi luat în considerare faptul că între timp Crimeea a fost anexată de Rusia. Cel mai mare pericol în Siria ar fi ca, "în absenţa coordonării, cele două tabere - cea din care face parte SUA şi cea a Rusiei - să intre într-o coliziune accidentală". Inayeh socoteşte că miza lui Putin în Orientul Mijlociu este repoziţionarea Rusiei ca putere globală. În ceea ce priveşte debarcarea sau menţinerea dictatorului sirian, şefa German Marshall Fund pentru regiunea Mării Negre argumentează că poziţiile ruse şi cele americane nu sunt chiar atât de divergente.

Megaordonanţele, soluţia lui Ponta pentru a poza în democrat

Criticat pentru numărul mare de ordonanţe de urgenţă, premierul Victor Ponta a redus, pe hârtie, numărul acestora printr-o şmecherie: înghesuirea mai multor acte normative într-unul singur. De la începutul anului şi până în prezent, Guvernul Ponta a aprobat 41 de ordonanţe de urgenţă, faţă de 63 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aparent, Executivul a scăzut numărul actelor normative care ocolesc Parlamentul, însă statistica este înşelătoare. Premierul Victor Ponta şi-a făcut un obicei din a emite ordonanţe de urgenţă prin care reglementează domenii total diferite, incluzând, în acest fel, mai multe ordonanţe într-una singură. Recent, Executivul a emis un astfel de act normativ care se referă la deblocarea situaţiei unor primării, dreptul universităţilor de a angaja profesori fără studii doctorale finalizate, modificarea Legii finanţelor publice, reprezentarea la Curtea de Arbitraj, reorganizarea ANAF.

ZIARUL FINANCIAR

Proprietarul francez al Apa Nova, despre scandalul de corupţie: Majorările de preţ la apă au fost substanţiale, dar justificate

Grupul francez Veolia, care controlează Apa Nova, compania ce furnizează serviciile de apă şi canalizare din Bucureşti printr-un contract de concesiune pe 25 de ani, susţine că majorările tarifare pe care le-a aplicat în ultimii ani şi pe care procurorii anticorupţie le suspectează în prezent au fost impuse şi de investiţia de peste 100 de milioane de euro în staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, inaugurată în urmă cu patru ani de Apa Nova. "Majorările de preţ au fost aplicate în conformitate cu amendamentele aduse în acordul de concesiune, prin care a fost inclusă şi staţia de epurare de la Glina în concesiune. Acest proces a fost aprobat şi acceptat în memorandumul de finanţare semnat de România, municipiul Bucureşti şi UE. Mai mult, memorandumul stipula că Apa Nova este viitorul gestionar al staţiei de epurare de la Glina", afirmă reprezentanţii Veolia. Ei adaugă că majorările de preţ nu au fost decise de municipalitate, ci, în concordanţă cu clauzele din contractul de concesiune, de o comisie de experţi internaţionali.

Germanii de la Kaufland au ajuns la un portofoliu imobiliar de 1 mld. euro, dublu faţă de 2008

Afacerile lanţului de hipermarketuri cu preţuri mici, cu 103 magazine în România, au crescut cu 10% în S1. Kaufland se afla după valoarea portofoliului imo­bi­liar de la finalul anului trecut, pe poziţia a doua în piaţă, la egalitate cu Immofinanz (care deţine printre altele par­cul de afaceri Iride din Pipera), cu ac­tive de circa 960 mil. euro, potrivit da­telor ZF. Ei erau depăşiţi de NEPI, care de­ţine printre altele mallurile Promenada şi Mega Mall şi care avea la finalul lui 2014 active imobiliare în valoare de 1,3 mld. euro. Pe poziţia următoare se afla omul de afaceri grec Ioannis Papalekas prin intermediul companiei Globalworth, cu active de 600 mil. euro. Niciun alt mare dezvoltator imo­bi­liar din România, precum grupul Iulius al antreprenorului Iulian Dascălu sau Immochan, divizia imobiliară a fran­cezilor de la Auchan, nu au ajuns la por­to­folii de 1 mld. euro. Nici în retailul local nu există o companie care să se apropie de această cifră.

Topul celor mai performante sisteme de pensii private din Europa

Fondurile de pensii private obligatorii din România au ra­por­tat cele mai mari randamente din rândul sistemelor administrate privat şi finanţate de stat din Europa, cu un câştig anual real de 5,56% în perioada 2008 -2014, potrivit unui raport realizat de organizaţia europeană Better Finance cu sediul la Bruxelles. Randamentul este ajustat cu rata inflaţiei şi cu comisioanele plătite de participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II). Olanda are însă fondurile de pensii private cu cele mai bune randamente pe termen lung, de 15 ani, de circa 1,93% pe an, valoarea reală din care au fost scăzute comisioanele. La coada clasamentului sunt fondurile de pensii private din Bulgaria. În perioada de zece ani cuprinsă între 2004 şi 2014, fondurile de pensii din Bulgaria au raportat un randament mediu anual cuprins între -0,21% pentru fondurile voluntare de pensii şi un minus de 0,77% pentru fondurile ocupaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb