REVISTA PRESEI 07.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 martie 2012

ADEVARUL

Guvernul olandez, în pericol

Liderul populiştilor olandezi, Geert Wilders, cere Executivului de la Haga să organizeze un referendum pentru renunţarea la moneda unică europeană şi revenirea la gulden. Până mai ieri cunoscut pentru ideile sale xenofobe, Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), de extremă dreapta, care a pus şi aşa destule probleme guvernului condus de liberalul Mark Rutte, mai aruncă o bombă pe scena politică olandeză. El a cerut, nici mai mult nici mai puţin decât organizarea unui referendum pentru renunţarea la moneda unică europeană şi revenirea la fosta monedă naţională, guldenul. "Dacă lui Herman van Rompuy (preşedintele Uniunii Europene) i se pare că euro e sexy, noi spunem că guldenul este sexy", a declarat într-o conferinţă de presă Wilders. "Înainte eram foarte mândri de gulden, era cea mai bună monedă din Europa", a continuat liderul populist.

Datoriile private, risc major pentru economie

Criza datoriilor de stat a eclipsat un pericol mult mai serios pentru stabilitatea economiei europene: nivelul uriaş de îndatorare a cetăţenilor şi a companiilor. În pragul unei noi recesiuni, Europa trebuie să-şi mute atenţia de la datoria publică a Greciei către un alt factor de risc, unul mult mai serios, spun economiştii. Datoriile cetăţenilor şi cele ale companiilor au potenţialul de a destabiliza întreaga economie europeană, avertizează aceştia. Supraîndatorarea nu mai este o problemă limitată la periferia Uniunii Europene. State din "inima" zonei euro, precum Danemarca, Suedia şi Olanda au probleme cu nivelul datoriei private, cea deţinută de cetăţeni şi de companiile autohtone. Nivelul depăşeşte lejer pragul de 160% din PIB, limita impusă de Comisia Europeană pentru datoria privată.

Care sunt posibilele consecinţe ale crizei iraniene pentru preţul ţiţeiului

Julius Walker, strategul pe piaţa mărfurilor al UBS a emis o notă despre posibilitatea unei crize petroliere în Iran, despre cum ar arăta această criză şi despre potenţialul impact al acesteia asupra preţului mărfurilor. Walker, citat de portalul de ştiri Business Insider, consideră patru posibile scenarii, de la cel mai puţin costisitor la cel mai grav. Conform primului scenariu, sancţiunile Uniunii Europene intră în vigoare pe 1 iulie, fapt care rezultă în dispariţia de pe pieţe a 0,6 milioane de barili pe zi. În acest caz, preţul ţiţeiului Brent va creşte la 130 de dolari pe baril. Cel mai costisitor scenariu ia în considerare o întrerupere completă a producţiei iraniene de petrol. Aceasta ar putea surveni în urma unei acţiuni militare şi unor largi revolte populare. În acest caz, piaţa globală va pierde 4 milioane de barili de ţiţei pe zi, fapt care va împinge preţul petrolului la 270 de dolari pe baril.

Finanţistul digital. "Watson", primul calculator angajat pe Wall-Street

Computerul Watson realizat de International Business Machines (IBM), care i-a învins pe campionii concursului televizat "Jeopardy", a fost angajat ca analist financiar pe Wall Street în domeniul riscurilor, portofoliilor şi clienţilor. Citigroup, a treia instituţie de creditare din Statele Unite, va fi primul client a serviciilor financiare oferite de computerul Watson, se arată într-un comunicat IBM publicat ieri, citat de agenţia de ştiri Bloomberg. Watson va analiza necesităţile clienţilor şi va procesa informaţiile financiare şi economice şi ale clienţilor pentru a crea soluţii personalizate de banking electronic, se arată în comunicat.

Opoziţia germană face presiuni pentru introducerea taxei pe tranzacţii financiare

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, se confruntă cu creşterea presiunii pentru accelerarea introducerii taxei pe tranzacţii financiare în Europa, aceasta fiind condiţia pusă de opoziţie pentru susţinerea tratatului de disciplină fiscală în parlament. Pentru ratificarea noului tratat, recent semnat la Bruxelles de către 25 dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, Merkel va avea nevoie de o majoritate de două treimi în Bundestag şi în Bundesrat, cele două camere ale Parlamentului german. În consecinţă, susţinerea parlamentarilor opoziţiei este necesară pentru adoptarea acestuia.

Fondurile suverane de investiţii au ajuns la active de 4.900 de miliarde de dolari

Valoarea activelor fondurilor suverane de investiţii a depăşit la începutul lunii martie 2012, nivelul de 4.900 de miliarde de dolari, în creştere cu aproximativ 50% faţă de valoarea înregistrată la finele celui de-al treilea trimestru din 2007, înainte de debutul crizei. Din cele 4.900 de miliarde de dolari (4,9 trilioane), mai mult de 1.462 de miliarde sunt deţinute de cinci fonduri originare din China. Cel mai mare fond suveran de investiţii este Abu Dhabi Investment Authority, cu active de 627 miliarde de dolari.

Frânarea creditării a tras în jos economia în 2011

Agricultura şi industria au contribuit decisiv la avansul Produsului Intern Brut, dar sectorul de intermedieri financiare a coborât media generală a creşterii economice până la 2,5%. Intermedierile financiare, tranzacţiile imobiliare şi sectorul de asigurări se numără printre puţinele domenii din economie care au ieşit pe minus în anul 2011 faţă de 2010, reiese din datele detaliate privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în anul trecut, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Per ansamblu, PIB a avansat cu 2,5% în 2011, pe fondul creşterilor puternice din agricultură (+11,3%), industrie (+5%), turism şi servicii (+4,8%), dar a fost influenţat negativ de scăderile din domenii precum informatică şi comunicaţii (-2,2%), intermedieri financiare (-1,1%), tranzacţii imobiliare (-0,3%) sau administraţia publică (-2,7%).

România a pierdut cel mai lung proces din istoria sa

Procesul a început în urmă cu 29 de ani, fiind cel mai lung proces din istoria României şi unul dintre cele mai lungi din lume. Cele două părţi: pe de o parte fosta companie de comerţ exterior a României, Metalexportimport (MEI), iar pe de cealaltă parte două concerne germane Thyssen Krupp şi Otto Wolf, arată Economica.net. La masa credală, firma românească nu a acceptat cinci milioane de dolari şi a intentat un proces în care a cerut 60 de milioane de dolari. Acum, după pronunţarea sentinţei, românii au pierdut şi acei cinci milioane de dolari. Nemţii au fost apăraţi de avocaţii de la Muşat şi Asociaţii şi Ana Diculescu, mama lui Dan Şova, în timp ce firma românească a fost apărată, printre alţii, şi de avocatul Gheorghe Piperea.

Se îngroaşă gluma! Petroliştii amendaţi pentru că au făcut cartel în România primesc sancţiuni şi în Bulgaria

Bulgaria va amenda şi ea patru companii petroliere, inclusiv OMV şi Rompetrol, care au primit sancţiuni şi în România pentru formarea unui cartel. Autoritatea antitrust din Bulgaria a decis să amendeze patru mari retaileri de carburanţi - Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol şi OMV - pentru formarea unui cartel în vederea creşterii preţurilor, potrivit presei locale, citate de Novinite.

Lehman Brothers, gigantul bancar al cărui colaps a dus la izbucnirea crizei, a ieşit din faliment după 1.268 de zile

Lehman Brothers a ieşit ieri din falimentul declarat la 15 septembrie 2008, prăbuşire ce a marcat începutul crizei economice mondiale şi care a destabilizat întregul sistem bancar mondial. Grupul va începe să ramburseze datoriile către creditori la 17 aprilie. Falimentul Lehman Brothers încă este considerat cel mai mare din istoria SUA. La momentul colapsului, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari. După 1.268 de zile, încheierea procedurii de faliment permite grupului să distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru a recupera peste 300 de miliarde de dolari, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

CURENTUL

Chirieac şi cei 75 de şantajişti de la Facultatea de Jurnalism

Culmea ironiei, un individ exclus din breaslă de un exponent al autorităţii profesionale a acesteia, cum este Comisia Media, este plătit acum cu sute de mii de euro ca să instruiască jurnalişti. Pare incredibil, dar proiectul accesat de firma lui Chirieac pentru integrarea pe piaţa muncii a viitorilor jurnalişti este făcut în colaborare cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, o instituţie care se descalifică astfel, automat, încălcând recomandările Comisiei Media.

Isărescu bate cu graţie câmpii finanţelor

"​Ceea ce s-a întâmplat ieri nu a fost doar un fenomen balistic - faptul că a plecat un glonţ dintr-o arma şi a omorât pe cineva". Declaraţia nu-i aparţine lui Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al IGPR , persoană îndreptăţită să-şi dea cu părerea în astfel de subiecte, ci întâiului finanţist al ţării, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, aflat evident într-o pană de inspiraţie. Care-i legătura dintre masacrul din coafor şi seminarul privind relaţia dintre masa monetară şi inflaţie anunţat de BNR, doar Mugur Isărescu ştie, motiv pentru care a şi avut un discurs care s-a desfăşurat în nota paradigmei "Inflaţia e un fenomen monetar dar a spune ca e doar monetar e ca şi cum ai spune ca un împuşcat e doar un fenomen balistic".

CURIERUL NATIONAL

Reducerea CAS, necesară, dar nu suficientă

Premierul Ungureanu a declarat că analizează reducerea contribuţiilor asigurărilor sociale cu 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori". Dan Matei Agathon (ACPR): Orice reducere a fiscalităţii duce la creşterea puterii de cumpărare şi la creştere economică. Patronii din ţară spun că măsura ar trebui dublată şi de altele, cum ar fi reducerea impozitului pe profit sau plata TVA la încasarea facturilor.

Prăbuşirea Imperiului Datoriilor

Autorul Charles Hugh Smith spune că un cartel bancar a înlocuit regulile capitalismului cu un mecanism de perpetuare a datoriilor. "Dacă datoriile sunt mai importante decât oamenii, atunci înseamnă că întregul sistem este malefic şi el trebuie demolat". "Etica nu îşi are locul în Imperiul Datoriilor", îşi începe Charles Hugh Smith unul dintre articolele sale de pe blogul Of Two Minds, explicându-şi afirmaţia prin faptul că actualul sistem consideră datoriile mai importante decât oamenii. Criza elenă ne arată că austeritatea şi suferinţele din Grecia sunt privite cu detaşare, fiind expediate în planul secund. Mai mult decât atât, tonul este unul superior, reprezentanţi ai sistemului financiar având un discurs care spune că grecii, "aşa cum şi-au aşternut, aşa să doarmă".

Vistieria ţării dă pe dinafară?!

"Săraca ţară bogată" este o expresie care leşină în faţa rezervelor incredibile ale statului. Valabilă doar pentru românii de rând, adică pentru oamenii absolut normali, care muncesc bine şi corect contra unui salariu, în general de mizerie, sintagma asta încropită pe un paradox, în care se suspină şi se plânge cu adevărat de zeci şi sute de ani, începe să-şi piardă... credibilitatea. Fiindcă în realitate şi dincolo de ochii populaţiei, majoritar săracă, România pare a fi ţara salariilor de huzur. Nimeni n-ar fi crezut, până mai ieri! Noroc însă cu dezvăluirile din raportul Curţii de Conturi: un salariu de un miliard şi jumătate de lei pe lună(!) primit de "şefa" Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Adică, persoana care, încasând un salariu de 29.000 de euro pe lună (aproape de 20 de ori mai mare decât al şefului statului!) a creat dezordine şi haos financiar în perioada 2006-2011, transferând din bugetul statului în buzunarul propriu circa 2.000.000 de euro!

EVENIMENTUL ZILEI

Cât ne costă ineficienţa birocraţiei fondurilor europene

Rezultatele slabe ale funcţionarilor care gestionează fondurile UE au fost răsplătite cu sporuri care au cumulat, în intervalul 2007 - ianuarie 2012, peste 83 de milioane de euro de la bugetul naţional şi mai mult de 12 milioane de euro de la bugetul UE, prin Programul de Asistenţă Tehnică. Adică peste 95 mil. euro. Faptul că România are rezultate modeste în ceea ce priveşte rata absorbţiei fondurilor UE nu mai este un secret. Însă, ceea ce se încearcă să treacă neobservat este faptul că o armată de funcţionari angajaţi pentru a gestiona fondurile comunitare au încasat sporuri salariale de până la 75% pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, trecute în fişa postului, în vreme ce altora li se cere să strângă cureaua. Mai precis, este vorba, în medie, de peste 6.000 de bugetari pe an.

Israelul ameninţă, UE vrea dialog cu Iranul

La o zi după ce premierul israelian a sugerat că nu mai vede rostul discuţiilor cu Teheranul, oficialii europeni au anunţat o nouă rundă de negocieri. Aflat luni la Washington, unde s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu mai poate aştepta prea mult ca diplomaţia să dea rezultate în dosarul nuclear iranian. În schimb, liderul de la Casa Albă a insistat asupra rezolvării pe cale diplomatică a problemelor cu Iranul, subliniind că mai este timp pentru a evita o intervenţie militară. Cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Anglia, Franţa, Rusia, China - şi Germania sunt gata să reia negocierile cu Iranul pe tema programului nuclear iranian, a anunţat, ieri, şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Lazea, BNR: Politica monetară nu substituie reformele, dar câştigă timp pentru politicieni

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, a declarat recent că politica monetară dusă de o bancă centrală nu poate substitui reformele economice, ea poate doar să câştige timp pentru politicieni. În discursul său cu tema "politica monetară între posibil şi dezirabil", Valentin Lazea încearcă să arate de ce e importantă politica monetară şi care sunt puterile sale reale. Astfel, una dintre precizările lui Lazia s-a referit la faptul că, printre obiectivele BNR nu poate fi susţinerea deflaţiei deoarece, chiar dacă teoretic puterea de cumpărarea a omului simplu creşte în condiţii de deflaţie, cel puţin trei alţi factori pot afecta negativ viaţa omului simplu: existenţa unui credit care poate crea probleme în condiţiile de nemajorare a veniturilor vor fi probleme, angajatorul omului simplu poate avea probleme în caz de deflaţie, iar problema concedierilor în caz de deflaţie este din nou o hibă. "Tocmai de aceea, nici o bancă centrală din lume nu ţinteşte deflaţia.

JURNALUL NATIONAL

Mircea Druc:"Ucraina vrea să se extindă în Moldova şi Transnistria"

Imediat după Crăciunul de anul trecut, în aşa numita republică Transnistria au avut loc alegeri. Din cauza sărbătorilor şi apoi a evenimentelor de la noi, scrutinul separatiştilor a trecut neobservat. Cert este că Igor Smirnov şi Vladimir Antiufeev (şeful securităţii nistrene, implicat în crime în Letonia în 1990) au părăsit puterea după mai bine de 20 de ani. "Preşedinte" a fost ales Evgheni Sevciuk, un fost miliţian de origine ucraineană. Fostul premier al Moldovei dintre 1990 şi 1991, Mircea Druc, a descifrat, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, schimbarea de garnitură de la Tiraspol. În viziunea domniei sale, e vorba despre o tentativă de extindere a sferei de influenţă a Ucrainei, chiar în dauna Rusiei, asupra Transnistriei şi chiar a întregii Republici Moldova.

Ungureanu o atacă pe Udrea. Premierul cere tăierea cheltuielilor pentru deplasările externe şi promovarea la târguri

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniştrilor să taie din cheltuielile pregătite pentru deplasări externe, acţiuni de promovare în străinătate, respectiv târguri şi expoziţii, precum şi reducerea cheltuielilor cu săli de sport şi piscine. "Premierul i-a atenţionat pe miniştri că trebuie să reducă totalul cheltuielilor şi le-a cerut să taie din banii pregătiţi să fie alocaţi pentru deplasări şi acţiuni de promovare în străinătate", potrivit Mediafax. Principalul minister vizat de Ungureanu este Ministerului Dezvoltării Regio­na­le şi Turismului, condus până nu demult de Elena Udrea, însă solicitări în acest sens au fost transmise şi către alte instituţii.

Primul verdict în procesul colectiv împotriva BCR

Grupul clienţilor nemulţumiţi a obţinut o primă victorie împotriva BCR, a anunţat avocatul Gheorghe Piperea. "Tribunalul Bucureşti ne-a admis în parte acţiunea formulată de grupul de clienţi BCR, în dosarul nr. 51316/3/2010. Comisionul de administrare şi cel de monitorizare a riscului, prezent doar în contractele de nevoi personale, au fost declarate abuzive", a mai adăugat Piperea. În schimb, reprezentanţii BCR sunt de cu totul o altă părere. Aceştia au precizat că "decizia instanţei a confirmat mai presus de orice legitimitatea clauzelor de calcul al dobanzilor". În ceea ce priveşte cele două comisioane în care instanţa a dat dreptate grupului de clienţi reprezentat de Piperea, BCR a anunţat că va face recurs.

Fondul Proprietatea vrea să vândă acţiunile de la distribuţiile de energie şi gaze

Fondul Proprietatea a desemnat Citigroup ca intermediar exclusiv pentru vânzarea unei serii de acţiuni deţinute la distribuţiile de curent electric şi gaze naturale din România, evaluate la 527,6 milioane de euro, a anunţat compania într-un comunicat.

NATIONAL

Asasinul de la coafor era agent "Doi s' un sfert"!

Amanuntele despre masacrul de la salonul de coafura de langa restaurantul "Perla" se succed cu repeziciune. Apar astfel la iveala dedesubturi terifiante ale conjuncturii care a dus la acest carnagiu fara precedent in Romania, anchetele se tin lant la toate nivelurile, iar criminalul joaca la audieri cartea nebuniei temporare. Insa pasivitatea tematoare a politistilor in legatura cu agresiunile si amenintarile repetate ale lui Gheorghe Vladan fata de familie si vecini, ca si faptul ca el detinea legal o arma cu glont pe care nu o au multi dintre cei care lucreaza in structuri operative se poate explica prin informatiile bomba intrate in posesia Natonal. Astfel, soferul angajat al Policlinicii Ministerului de Interne ar fi lucrat, de cativa ani, si pentru serviciul secret DGIPI!

Ungureanu isi pregateste prelungirea mandatului

Premierul Razvan Ungureanu ignora scrutinul din toamna si se aranjeaza gospodareste la Guvern. Un Guvern pe care nu are de gand sa-l paraseasca dupa alegeri. Intrebat cum e cu mandatul de premier, Ungureanu a spus clar ca nu vrea sa-l vada incheiat dupa alegeri: "Nu vreau sa ma opresc in noiembrie. Nu-mi pun problema ca trebuie sa ma opresc in noiembrie (...) Daca as fi gandit asa, ar fi trebuit sa peticesc. Am venit sa construiesc, nu sa peticesc".

CNA: Banciu, amendat pentru ca l-a facut pe Antonescu "Carici pogonici"

CNA a amendat cu 20.000 de lei postul B1 TV, pentru limbajul injurios folosit de Radu Banciu in emisiunea "Lumea lui Banciu" din 12 februarie, cand moderatorul a folosit un cuvant vulgar referindu-se la Crin Antonescu.

Berlusconi, despre Putin: "Este un barbat extraordinar, simplu si modest!"

Fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a felicitat pentru victoria in alegeri pe vechiul sau prieten, Vladimir Putin, pe care il considera o binefacere pentru Rusia. Fostul premier italian Silvio Berlusconi, in varsta de 75 de ani, s-a bucurat la culme de succesul pe care l-a repurtat in alegerile de duminica prietenul sau de-o viata, Vladimir Putin. "Vladimir este un barbat extraordinar, simplu si modest, cu mari calitati umane si care are un simt adevarat al prieteniei", l-a laudat italianul pe proaspatul presedinte rus. "A facut multe pentru tara sa si va juca un rol decisiv si pe viitor. Sunt convins ca Putin este liderul de care este nevoie pentru a conduce aceasta tara imensa", a adaugat Berlusconi.

Grecia poate cauza pagube de 1.000 de miliarde de euro

Falimentul Greciei ar putea genera pagube de 1.000 miliarde euro in zona euro. Intrarea in incapacitate de plata a statului elen ameninta si economia Spaniei si Italiei. Institute of International Finance (IIF), cel mai important grup de lobby pentru marile banci ale lumii, avertizeaza ca un faliment "dezordonat" al Greciei poate cauza daune uriase. Conform IIF, acestea ar putea fi de cel putin 1.000 de miliarde de euro in statele membre ale zonei euro. IIF avertizeaza ca Grecia poate trage dupa ea Spania si Italia, care vor avea nevoie de finantare externa de 350 miliarde euro.

PUTEREA

Cum ne recuperăm banii de la bănci

Băncile care au perceput comisioane abuzive sau au crescut nejustificat rata de dobândă au fost nevoie să returneze consumatorilor aproximativ 90.000 de euro. În urma reclamaţiilor, multe nereguli au fost soluţionate pe cale amiabilă prin intermediul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti (CPCMB).

Marea famiglie de la RATB

Una din tentaculele caracatiţei Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, pentru care Comisia Europeană ar putea tăia 3,5 miliarde de euro din fondurile pentru România, se întinde în interiorul Regiei Autonome de Transport Bucureşti. RATB, instituţie păstorită de Viorel Popescu, urmăreşte tocarea unor fonduri POSDRU, în valoare de peste un milion de euro, de către prieteni şi clientela de partid a PDL. Conducerea RATB refuză să ne pună la dispoziţie componenţa echipei pentru acest proiect şi care este valoarea lefurilor "nesimţite" ale acestora.

Şeful Gărzii Financiare vrea TVA de 10% la alimente

Comisarul general al Gărzii Financiare, Arpad Ladanyi, a declarat că, în vederea combaterii evaziunii fiscale, ar fi oportună reducerea TVA la 10% pentru alimente. Totodată, oficialul a precizat că obţinerea de venituri echivalente cu 1,5% din PIB din evaziune (cerută de premierul Ungureanu, n.r.) se referă la întreg anul 2012, nu la două luni.

ROMANIA LIBERA

Israelul nu mai aşteaptă

În cadrul întâlnirii avute la Casa Albă cu preşedintele american, Barack Obama, premierul israelian a avertizat că ţara sa nu va mai trăi sub "ameninţarea unei nimiciri" şi a asigurat că responsabilitatea sa ca premier israelian este de a veghea ca Israelul să rămână stăpânul destinului său" în faţa ameninţării Iranului. Preşedintele american a estimat de partea sa că o soluţie diplomatică este încă posibilă cu Teheranul. Asigurând că SUA sunt garant al securităţii Israelului, Obama a încercat să convingă premierul israelian să nu lanseze un atac preventiv şi să lase timp sancţiunilor să îşi facă efectul.

Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit pe străzile din Petroşani au întrerupt protestul

Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit, marţi, pe străzile din Petroşani, întorcându-se apoi în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), au întrerupt protestul marţi seară, până miercuri dimineaţă, la cererea unui lider de sindicat. Liderul de sindicat Petre Nica le-a cerut ortacilor, marţi seară, să plece acasă, iar miercuri dimineaţa la ora 8.00 să revină toate cele patru schimburi în faţa CNH pentru a continua protestul, transmite corespondentul MEDIAFAX. Petre Nica le-a cerut sindicaliştilor să întrerupă protestul din cauza frigului de afară şi a faptului că nu au dormit pe parcursul nopţii de luni spre marţi, fiind foarte obosiţi. Înainte de plecare, minerii au cântat imnul ortacilor.

ZIARUL FINANCIAR

Nici când a mers bine economia veniturile la buget nu au fost colectate eficient. Guvernul Boc a lăsat o restanţă de 10 mld. lei la veniturile bugetare

Statistica a anunţat ieri un PIB de 578 miliarde de lei, mai mare cu 31 miliarde de lei decât PIB-ul pe care fusese construit bugetul. Rezultă că ponderea veniturilor în PIB a fost doar 31,3% din PIB şi nu de 33,1% aşa cum fusese estimat. Statul nu a putut strânge 10 miliarde de lei la buget. Din bugetul pentru 2012 lipsesc 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut.

Mişcare fără precedent. Ratele la depozitele în euro şi lei se aliniază spre 5%

BRD-SocGen, a doua mare bancă după active şi prima la profit, oferă până la jumătatea anului o dobândă extrem de generoasă de 5% la contul de economii în euro, în timp ce la lei a redus dobânda la depozitele pe o lună până la 5,1% pe an. Este pentru prima dată când pe piaţa depozitelor apare o asemenea apropiere marcată între preţul la lei şi cel la euro, acesta fiind rezultatul presiunilor cu care se confruntă băncile locale pentru a face rost de euro, în timp ce BNR încearcă din răsputeri să comprime dobânzile la lei. Unele bănci precum cele cu capital elen continuă să ofere dobânzi de peste 7% la depozitele în lei atât pentru a-şi păstra clienţii, cât şi pentru a folosi leii în operaţiuni de swap prin care fac rost de euro.

Dacia şi Ford au ieşit din epoca low-cost. Începe era hi-tech

Până acum România era în lumea auto ţara de unde a început revoluţia low-cost. Din 2012, la Craiova şi Mioveni se vor produce automobile din ce în ce mai avansate tehnologic. Modelul Dacia Lodgy, lansat ieri la Geneva, în Elveţia, are o miză mult mai mare decât se estimase iniţial, fiind un model pe platforma căruia urmează a fi proiectate modele precum Logan 2, Sandero facelift sau Duster facelift. Ce are nou Lodgy? Viitoarele modele Dacia ar putea împrumuta noul sistem multimedia cu navigaţie, noul motor lansat sau partea frontală proiectată în premieră pentru a reduce impactul asupra pietonilor în eventualitatea unui accident. La Craiova, Ford se pregăteşte să demareze în forţă producţia lui B-Max, care va fi cel mai avansat model asamblat vreodată în România.

Transporturile vor să construiască în trei ani autostrada Sibiu - Piteşti, care trece munţii, deşi fac şosele de 30 km la câmpie în 3-4 ani

Ministerul Transporturilor şi-a propus un obiectiv extrem de ambiţios: finalizarea în doar trei ani a autostrăzii Sibiu-Piteşti, un tronson de 116 km care trece prin munţi. În cel mai optimist caz, şansele de reuşită sunt de 60-70%, având în vedere experienţa locală de a construi tronsoane de 20-30 km la câmpie în 3-4 ani, spun executivii şi consultanţii din construcţii chestionaţi de ZF.

Cât de independentă energetic este Europa şi care este locul României pe harta rezervelor de combustibili

Revenirea lui Vladimir Putin la conducerea Rusiei, de la care UE cumpără 36% din importurile totale de gaze naturale şi 30% din cele de petrol, perturbările livrărilor de gaze ruseşti devenite deja tradiţionale pe timp de iarnă şi tendinţa Germaniei de a favoriza proiectele de energie ruseşti în detrimentul celor europene scot în evidenţă necesitatea diversificării surselor de combustibili şi a măririi gradului de independenţă energetică al Europei, dar şi al României. Comisia Europeană a atenţionat luna trecută România, Estonia, Olanda, Bulgaria, Spania Slovacia, Cipru şi Luxemburg că acţionează prea lent pentru liberalizarea pieţei energiei şi a avertizat că aceste ţări ar putea fi amendate de Curtea Europeană de Justiţie dacă nu implementează reformele cerute de UE.

Păgubiţii Mic.ro şi Minimax Discount ÎŞI FAC SINGURI DREPTATE: Intră în fostele magazine şi IAU MOBILA pentru a-şi recupera O PARTE DIN BANI

Unii dintre proprietarii de spaţii închiriate către Mic.ro Retail şi Minimax Discount au pătruns în fostele magazine şi au luat părţi din mobilier, pentru a-şi mai recupera din banii de chirii datoraţi lor de firmele controlate de Dinu Patriciu. Administratorul judiciar al celor două firme îi avertizează pe păgubiţi că pătrunderea în aceste spaţii reprezintă fapte penale, precizând că niciunul dintre contractele de închiriere nu a fost denunţat de administratorul judiciar.

Goldman Sachs a zdrobit Grecia acum un deceniu, când a ajutat-o să-şi mascheze datoria şi să adopte euro

Împrumutul secret pe care Grecia l-a luat de la Goldman Sachs în 2001 a fost încă de la început o greşeală costisitoare. În ziua în care s-a ajuns la un acord pentru încheierea tranzacţiei, guvernul grec îi datora deja băncii cu 600 mil. euro mai mult decât suma de 2,8 mld. euro pe care a împru­mutat-o, a afirmat Spyros Papanicolau, cel care a preluat în 2005 conducerea agenţiei de management al datoriei Greciei, citat de Bloomberg. În 2005, preţul tranzacţiei, un instrument financiar derivat care a mascat creditul şi despre care Grecia nu s-a consultat cu alţi creditori din cauza presiunilor băncii americane, urcase la 5,1 miliarde de euro, explică Papanicolau. El şi predecesorul său Christoforos Sardelis dezvăluie pentru prima dată detaliile contractului care a ajutat Grecia să îşi mascheze datoria suverană în creştere pentru a părea că respectă cerinţele Uniunii Europene,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb