REVISTA PRESEI 07.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 7 aprilie 2014

ADEVARUL

Nicolae Minea este noul preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) va fi condusă de Nicolae Minea, în baza unei decizii semnate vineri de premierul Victor Ponta. În perioada noiembrie 2012-noiembrie 2013, AAAS a fost condusă de Adrian Volintiru, fost director la Rompetrol, Relad şi Vulcan Bucureşti. Ulterior, interimatul a fost asigurat de Stan Popa, vicepreşedinte al instituţiei. Numele instituţiei a fost schimbat anul trecut din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). La finele anului trecut, Volinturu a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei, post din care a fost retras însă în urmă cu două săptămâni, după ieşirea PNL de la guvernare. Stan Popa, preşedintele interimar al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), declara în luna ianuarie, la Adevărul Live, că România ar putea obţine "câteva miliarde de euro" din vânzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, dar care sunt folosite de către societăţi care între timp au fost privatizate.

Manifestaţiile antişist, contra vântului. Vremea şi "vremurile", inoportune mitingiştilor

În peste 60 de localităţi din ţară şi din străinătate au avut loc duminică proteste faţă de exploatarea gazelor de şist, deşi vremea a fost potrivnică. La fel este şi contextul internaţional, în care gazele de şist sunt văzute ca o soluţie la dependenţa la gazul rusesc. Cei mai mulţi manifestanţi s-au strâns în judeţele Vaslui şi Arad. Protestatarii au cerut Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice ca metodă în explorare şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist. Protestele au loc în contextul în care Occidentul îşi pune tot mai acut problema înlocuirii gazelor ruseşti cu cele obţinute prin fracturarea hidraulică. Arad La miting au participat aproximativ 1.500 de persoane. Despre efectele exploatării gazelor de şist a vorbit Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici. Alături de el, pe scenă, s-a aflat şi fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără, dar şi primari din judeţ.

România, somată să restituie Comisiei Europene 4,5 milioane de euro din sumele alocate prin Politica Agricolă Comună

Comisia Europeană (CE) solicită restituirea unei sume totale de 318 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune cheltuite în mod incorect de 11 state membre UE, în cazul României fiind vorba despre 4,51 milioane de euro, se arată într-un comunicat al CE. Potrivit sursei citate, unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, astfel că impactul financiar al deciziei va fi de aproximativ 315 milioane de euro. Banii revin la bugetul Uniunii Europene deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. România trebuie să dea înapoi 4,51 milioane de euro, iar impactul corecţiei va fi de 4,24 de milioane de euro. Corecţiile au fost aplicate pentru nedefinirea anumitor condiţii agricole şi de mediu, pentru controale efectuate în mod parţial şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni. Cele mai mari corecţii au fost aplicate Franţei, care va da înapoi 255,66 milioane de euro.

România capitalismului de cumetrie: patru milionari din cinci au supt de la stat

Peste 80% dintre averile celor mai bogaţi o sută de români sunt construite pe baza relaţiei dintre oamenii de afaceri şi autorităţile statului. Metoda de calcul porneşte de la o cercetare The Economist. Studiu de caz: averile celor patru miliardari în dolari pe care România i-a dat în ultimii opt ani. Există însă şi multimilionari care şi-au ridicat averile nu prin afaceri cu statul, ci preponderent prin iniţiative în zona privată. Era 19 decembrie 2002, când Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României, lansa într-un discurs adresat Parlamentului o sintagmă care avea să facă istorie. "Trebuie să spargem acest capitalism de cumetrie care s-a format în România unde un grup de indivizi interesaţi parazitează finanţele statului, naţionalizând pierderile lor şi reţinând profitul", spunea Ion Iliescu la împlinirea a 13 ani de la Revoluţie. La 12 ani după declaraţia lui Iliescu, revista britanică The Economist a realizat un studiu despre caracterul global al fenomenului. Capitalism de cumetrie există, în ponderi diferite, atât în state emergente (Brazilia, Rusia, India, China), cât şi în Occident (Statele Unite sau Marea Britanie).

Victorie pentru Orban: Partidul premierului maghiar, pe primul loc în alegeri

Maghiarii par decişi să îl menţină pe premierul Viktor Orban la putere pentru încă patru ani, cel puţin asta arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne, după votul de la alegerile parlamentare. În acelaşi timp, partidul extremist Jobbik vine cu putere din urmă. După numărarea a 47% din voturi, FIDESZ a obţinut 47 la sută din sufragii şi ar putea obţine 96 din cele 106 de mandate disputate în scrutinul uninominal majoritar cu un singur tur, în timp ce alianţa de stânga condusă de socialişti ar obţine numai zece mandate. Celelalte 93 de locuri din Dieta de la Budapesta sunt atribuite potrivit unui sistem de "compensare". Conform rezultatelor oficiale preliminare, FIDESZ ar urma să obţină 134 de mandate, alianţa de stânga 39 de mandate, iar Jobbik un număr de 26 de mandate.

Antonescu: Unde se retrage Ponta? La Cotroceni, ca preşedinte, nu ca portar

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat duminică seara, la România TV, că ruperea USL a fost cauzată de comportamentul social-democraţilor, care "au început să fure". Totodată, el a spus că nu dă crezare zvonurilor privind retragerea premierului Victor Ponta din politică şi a afirmat, în schimb, că acesta s-ar pregăti pentru a candida la alegerile prezidenţiale.

Sebastian Ghiţă: "Opoziţia se zbate ca broasca-n beton. Nu câştigi nimic dacă îl blochezi pe Ponta"

Întrebat, într-un interviu realizat de jurnaliştii de la "Evenimentul Zilei", cum priveşte atacurile venite dinspre Opoziţie, Ghiţă a răspuns că "se zbate ca broasca în beton". "S-au făcut de râs timp de 10 ani. Ne-am săturat cu toţii. Nu câştigi nimic prin încercările de a-l bloca pe Victor Ponta. Doar cu eforturile de PR ale Elenei Udrea nu fac mare lucru. Restul sunt praf. Iar ideea că, dacă uneşti cinci fraieri, faci unul bun, e falsă", a spus deputatul PSD. În ce priveşte lupta din interiorul Partidului Mişcarea Populară, social-democratul a susţinut că europarlamentarul Cristian Preda "face pe lupul moralizator". Totodată, el a vorbit despre preşedintele PSD, Victor Ponta, şi a afirmat că liderul social-democrat "va conduce lupta pentru adevăr, în noiembrie", odată cu alegerile prezidenţiale. "E singura speranţă care a mai rămas nemăsluită. Victor Ponta spune clar că nu va fi păpuşa Sistemului. Este singurul care transmite Sistemului că îi cere să evolueze, să devină mai european, mai aplecat spre prevenţie, spre drepturi şi libertăţi, spre curmarea abuzurilor", a conchis Ghiţă.

CAPITAL

Cristian Păun: PIB-ul ascunde o creştere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale

Produsul Intern Brut al României 'ascunde' o creştere importantă a cheltuielilor guvernamentale, înregistrate în special pe final de an, consideră Cristian Păun, director executiv al Societăţii Române de Economie. 'Dacă ne uităm mai atent la componentele Produsului Intern Brut, el ascunde de fapt o iluzie. Ascunde o creştere semnificativă a cheltuielilor statului, a cheltuielilor guvernamentale. Mai ales pe final de an, avem o creştere undeva la 6,5 la sută a cheltuielilor guvernamentale. Creşterea de anul trecut nu s-a făcut pe o colectare mai bună a taxelor, ci s-a făcut pe datorie, adică noi am crescut economic pe datorie, ori treaba aceasta nu asigură o creştere durabilă şi nu cred că se va repeta nici partea cu agricultura şi nici partea cu exporturile, în anii care urmează, dacă vom continua să agresăm economia cu măsuri antipiaţă, cu taxe tot mai mari', a spus Păun, citat de Agerpres. Directorul executiv al SRE identifică, de asemenea, o serie de contradicţii legate de progresia PIB în 2013 şi evoluţia pe piaţa muncii şi în mediul de afaceri.

RDS a decis: introduce reclame pe televiziunile sale

Digi 24 vrea să introducă publicitatea în grila sa de programe. RCS&RDS, compania care operează licenţa postului de ştiri, a depus pe 3 februarie o solicitare în acest sens la Consiliul Naţional al Audiovizualului, scrie paginademedia.ro. RCS&RDS a solicitat modificarea structurii serviciilor de programe a postului Digi 24, astfel încât să poată difuza publicitate în proporţie de 20% din grilă. Societatea a depus această solicitare în privinţa tuturor posturilor din portofoliul său. De la lansarea postului, din 1 martie 2012, şi până în prezent, postul Digi 24 nu a difuzat publicitate, ci doar spoturi de autopromovare. RCS&RDS a solicitat modificarea structurii de programe în sensul introducerii publicităţii în privinţa tuturor posturilor din portofoliul său. Martie a fost prima lună în care Digi 24, postul de ştiri al cabliştilor de la RCS&RDS, a oferit date oficiale de audienţă, măsurate de firma specializată, Kantar Media. Digi 24 ocupă locul 17 între televiziunile măsurate, scrie reportervirtual.ro.

BCR, BRD, Raiffeisen şi UniCredit Ţiriac Bank înfiinţează primul patronat bancar din România

Conducătorii executivi ai Băncii Comerciale Române, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank au depus actele constitutive pentru înfiinţarea primei organizaţii patronale din sectorul bancar românesc. Conform unui comunicat, aceştia au lansat invitaţia ca la această organizaţie să se alăture cât mai multe instituţii de credit. Cele patru bănci, ale căror active însumează peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar şi peste o treime din totalul salariaţilor, au depus cererea de înfiinţare şi actele constitutive la Tribunalul Bucureşti pentru înfiinţarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). Se estimează că procesul de înregistrare al organizaţiei patronale ar putea să se încheie până la sfârşitul primului semestru al acestui an.

CURENTUL

Sfânta manipulare! De dragul lui Ponta, sondajele comandate de putere sfidează logica, depăşind 100%

Chiar dacă preţurile cresc odată cu creşterea preţului la combustibili, în urma celebrei taxe pe carburanţi, echipa lui Ponta se străduieşte să ne arate zi de zi că premierul este cel mai iubit om politic din ţară şi că, dacă va accepta în cele di urmă să candideze la preşedinţie vom fi norocoşi că nu a decis să-şi dedice timpul familiei, aşa cum a anunţat că intenţionează. Iar pentru a ne convinge de faptul că Ponta e cel mai iubit dintre politicieni, institutele de sondare sunt dispuse să se facă chiar de râs, sfidând prin rezultatele date publicităţii, logica elementară. Cel mai recent exemplu din această gamă de manipulări este ultimul sondaj realizat de IMAS, institut condus de sociologul de casă al Kiseleff-ului, Alin Teodorescu, fost deputat PSD. La capitolul încredere în oameni politici, clasamentul IMAS arată aşa: 1) Victor Ponta- 29%, 2) Răzvan Ungureanu- 22%, 3)Traian Băsescu- 20%, 4) Corneliu Vadim Tudor- 16%, 5) Crin Antonescu- 15%. Numai că la o simplă aritmetică rezultatele IMAS-ului lui Alin Teodorescu, indică un scor de 102% .

Crin Antonescu: Socialismul românesc e al dracului de milos cu Ponta şi Sârbu

Socialismul românesc este al dracului de milos, pentru că socialiştilor români le e milă de Ponta şi Sârbu, dar nu le este milă de familiile care nu au ce să le dea de mâncare copiilor, a declarat duminică, la Piatra Neamţ, preşedintele PNL, Crin Antonescu. "Nu am vrut să comentez însemnările lui Ponta pe Facebook. Este un lucru serios când e vorba de un premier, sau de un preşedinte de partid cum sunt eu, să discutăm public de legi, măsuri, şi am fost unul dintre puţinii care nu am făcut-o. Când văd că preşedintele executiv al PSD, vicepremierul şi ministrul Liviu Dragnea, face un mic seminar de interpretare a însemnărilor nu mă pot abţine să nu spun: al dracului de ciudat e socialismul românesc, sunt miloşi, le e milă de familia Ponta sau Sârbu. Dar ele sunt bine, să le dea Dumnezeu sănătate, dar când vom plânge de familiile care nu au ce să dea de mâncare copiilor? Când vor plânge de mila sutelor de mii de taţi din Italia sau Spania, care strâng un bănuţ să îi hrănească", a întrebat retoric Crin Antonescu.

CURIERUL NATIONAL

Pseudo-agricultorii culeg doar subvenţii

Ministerul Agriculturii va pregăti în acest an o "listă neagră", care va include fermierii inactivi şi instituţiile care deţin terenuri şi care primeau subvenţii, astfel încât aceştia să nu mai beneficieze de plăţile pe suprafaţă, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Aeroporturile şi terenurile de golf vor fi incluse pe lista neagră a "fermierilor inactivi" şi nu vor mai putea primi subvenţii pentru teren agricol, pe listă urmând să intre şi societăţile imobiliare, care trebuie să dovedească, pentru a primi bani, că lucrează pământurile pe care le deţin. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Benu: Cei care se regăsesc pe listă şi se consideră nedreptăţiţi au posibilitatea ulterior să vină cu dovezi că şi-au dezvoltat o activitate agricolă pentru a accesa fonduri. Olteanu, UNPCPR: Această "listă neagră" nu-şi va atinge scopul de a-i descuraja pe cei care fac declaraţii neconforme la APIA. Şi mai este o vorbă: "Nu-i prost cine cere, este prost cine dă".

Vremea ciudată şi conflictele politice fac mâncarea tot mai scumpă

Iarna anului 2014 nu prea a fost blândă cu costurile micului dejun, al prânzului şi al cinei, bugetul oamenilor de pretutindeni având de suferit de pe urma vremii tot mai capricioase şi a conflictelor din întreaga lume. Preţurile la alimente au crescut cu mai mult de 5% de la începutul anului, potrivit indicelui preţurilor alimentelor realizat de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU, indice care a fost actualizat pentru luna martie, săptămâna trecută. Preţurile alimentelor au atins în luna martie cel mai ridicat nivel din ultimul an, ca urmare a tensiunilor din Ucraina şi a vremii nefavorabile, se arată în ultimul raport al ONU.

În acest an, AAAS speră să plătească 110 mil. lei păgubiţilor FNI

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare şi valorificare a activelor statului pe anul 2014 al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), postat spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei prevede, printre altele, şi plata către păgubiţii FNI a sumei de 110 mil. lei. "Cheltuielile ocazionate de procesul de privatizare şi valorificare sunt suportate din venituri proprii şi vor fi în anul 2014 în sumă de 161.498.000 lei. Aceste cheltuieli includ şi plata despăgubirilor pentru păgubiţii FNI, precum şi alte obligaţii de plată stabilite prin titluri executorii, în sumă totală de 110.000.000 lei, conform O.G. nr.22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice stabilite prin titluri executorii", se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG.

De ce Depozitarul Central nu se poate spăla pe mâini de Afacerea Harinvest-BCR

Deşi a sesizat, în ianuarie 2013, supraveghetorul pieţei, suspectând tranzacţiile sell-out dintre Harinvest şi BCR, Depozitarul Central a relaxat ulterior prevederile regulamentului privind aceste operaţiuni. După modificarea Codului Depozitarului în care se scotea o referire la solicitarea acordului scris al clienţilor pe tranzacţiile sell-out, volumul acestora a sporit de patru ori, iar paguba de peste şapte ori. Victimele furturilor de acţiuni şi-au pierdut încrederea în instituţiile pieţei şi cred că numai ancheta DNA va face lumină în acest caz. Lovitură de teatru în cazul Harinvest! Pierderile investitorilor individuali în cea mai gravă fraudă din piaţa de capital românească ar fi fost minime dacă la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut Depozitarul Central ar fi recurs la tranzacţii impuse după ratarea unei decontări de către casa de brokeraj vâlceană, iar acestea s-ar fi desfăşurat după prevederile Codului Depozitarului aşa cum acestea arătau până în aprilie 2013.

Ucraina vrea să importe gaze din statele UE vecine

Ucraina poartă discuţii în regim de urgenţă cu statele vecine membre UE, pentru a importa gaze naturale din vest în urma creşterii preţului perceput de Rusia, principalele surse de aprovizionare vizate fiind Slovacia, Ungaria şi Polonia, potrivit premierului Arseni Iaţeniuk, citat de Reuters. Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an către Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. România ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi către Ucraina, însă nu s-a ajuns la un acord ferm în acest sens, notează agenţia Reuters. Asigurarea unei surse de aprovizionare cu gaze naturale la un preţ rezonabil a devenit o urgenţă pentru noul guvern de la Kiev, după ce Rusia, care a anexat în luna martie Peninsula Crimeea, a renunţat la tarifele de discount practicate în cazul exporturilor către Ucraina şi a crescut recent cu aproximativ 80%, prin două majorări succesive, preţul perceput acestei ţări. Iaţeniuk a declarat sâmbătă că una dintre posibilităţile discutate ar fi funcţionarea în regim invers a gazoductelor care fac legătura cu statele UE vecine Ucrainei.

EVENIMENTUL ZILEI

Baronii PSD s-au încurajat singuri, în lipsa lui Ponta

În lipsa lui Victor Ponta, care a preferat o vizită privată la Ierusalim variantei alternative de a da ochii cu baronii partidului, i-a revenit lui Liviu Dragnea sarcina de a-i îmbărbăta pe aceştia. Preşedintele executiv al PSD s-a achitat de sarcină cu brio: sâmbătă, la Braşov, le-a spus că PSD va câştiga alegerile şi, mai important, le-a promis că va avea o discuţie serioasă cu ANI, pentru a-i scăpa de incompatibilităţi. Cu asemenea mesaje liniştitoare, Dragnea îşi consolidează puterea în PSD, pe fondul nemulţumirilor preşedinţilor de filiale faţă de premier. Întrucât o seamă de preşedinţi de Consilii Jude ţene şi de primari ai PSD au fost în conducerea regiilor de apă şi canal sau ale altor servicii aflate în directa lor subordine, Dragnea s-a angajat să facă demersuri ca aceştia să nu mai fie consideraţi incompatibili.

Cea mai rece zi de 6 aprilie din ultimii 52 de ani

Temperaturile diurne din Moldova Muntenia şi Oltenia sunt cele mai coborâte temperaturi maxime înregistrate din 1961 şi până în prezent. Astfel, există o diferenţă de 10-12 grade faţă de temperatura normală. Anul 2014 a adus o serie de extreme privind temperaturile înregistrate. Meteorologii spun că vinovaţii pentru această vreme sunt ciclonii mediteraneeni, pe termen scurt, dar în acelaşi timp clima din România pare să se schimbe din cauza efectului de seră. Surprinzător este că astfel de schimbări ale vremii de grade de pe o zi pe alta s-au petrecut şi înainte de cutremurul din 1977. Cutremur care a avut loc tot în primăvară. Un avertisment special vine de la experţi la nivel mondial care spun că România se va confrunta în deceniile următoare cu temperaturi mult mai ridicate.

JURNALUL NATIONAL

Oamenii lui Blejnar, prinşi în buncăr

Soţii Diana şi Radu Nemeş sunt acuzaţi împreună cu Codruţ Marta, şeful de cabinet al fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, de evaziune fiscală cu produse petroliere în valoare de peste 15 milioane de euro . Acuzaţiile au fost aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în urmă cu doi ani de zile . Dar, înainte de a fi acuzaţi oficial, soţii Nemeş au fugit din România în SUA. Tot în aceea perioadă a dispărut şi Codruţ Marta. Toţi trei au fost daţi în urmărire internaţională. Autorităţile americane i-a găsit pe soţii Nemeş în localitatea Yelm, un orăşel de munte situat la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Seattle, unde şi-au construit un buncăr de oţel pentru situaţii de urgenţă. Luat la scotocit, anchetatorii au găsit lingouri de aur, mitraliere, pistoale şi o cantitate impresionantă de muniţie. Pe lângă arsenalul de război, în buncăr se mai aflau provizii alimentare pentru o perioadă de supravieţuire de câţiva ani de zile.

Franţuzoaicele lui Cioloş: Băsescu şi DNA

Comisaraul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, ar putea fi audiat de DNA în urma unei plângeri penale depuse pe numele lui. În plângerea introdusă la Parchetul General de fostul vicepreşedinte al AVAS, Jean-Cătălin Sandu, acesta susţine că Ministerul Agriculturii s-a constituit parte vătămată într-un dosar de privatizare la "îndemnul" DNA deşi ministerul nu mai avea temei legal pentru aceasta. Cererea DNA a fost "înghiţită" pe nemestecate de Cioloş care a răspuns la solicitare fără o minimă expertiză. Tot la asemenea presiuni ale DNA s-a constituit parte civilă în "Trofeul Calităţii" şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru a-l înfunda pe Adrian Năstase. În privatizarea ICA, din care s-a întocmit celebrul dosar "Telepatia", ţinta a devenit Dan Voiculescu, adversarul lui Băsescu Traian. Procesul se află în faza de apel iar plângerea penală împotriva lui Cioloş poate duce la anularea sentinţei de la judecarea pe fond, în care liderul PC, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 5 ani închisoare.

Crin Antonescu, artizanul regimului Băsescu

Fostul premier Adrian Năstase îl acuză pe liderul PNL că a fost complice la alegerea şefului statului în 2004 şi la manipularea privind retragerea lui Theodor Stolojan din cursa prezidenţială. Fostul premier Adrian Năstase a acordat, sâmbătă, în premieră un interviu emisiunii Q&A de la Antena 3, realizată de Alessandra Stoicescu, în care a vorbit despre cauzele ruperii USL, aderarea la NATO şi politica externă a României. Întrebat cine a fost de vină pentru ruperea USL, Adrian Năstase a vorbit despre un interes personal al liderului PNL, Crin Antonescu. "A fost o eroare de strategie, inclusiv în ceea ce priveşte momentul ales. Determinant pare să fi fost interesul personal a lui Crin Antonescu legat de candidatura la prezidenţiale, dovedit şi de mutarea partidului la PPE, prin schimbarea ideologiei partidului, la fel cum a procedat Băsescu în 2005. În plus, nu trebuie ignorate informaţiile recente referitoare la negocierile cu Traian Băsescu, nedezminţite de nicio parte", a afirmat fostul premier.

NATIONAL

Ordin pervers de la Palatul Victoria: Declansati Jihadul amenzilor!

Se pare ca in ciuda zecilor de taxe si impozite suplimentare puse numai de la inceputul anului, bugetul de stat nu da semne de reanimare. In loc sa caute solutii de a stopa iminenta prabusire a veniturilor, diriguitorii finantelor publice se multumesc cu o stratagema inselatoare folosita de multi dintre sefii a diverse directii si servicii. Care, mai nou, si-au instruit subalternii, dar strict "neoficial", sa declanseze un adevarat Jihad al amenzilor, pentru a se putea raporta mai sus cresterea incasarilor. Insa situatia este cu atat mai hilara, cu cat tot "organele de control", ca sa scape de protestele tot mai vehemente ale bietilor afaceristi calcati zi si noapte de nenumaratii reprezentanti ai statului, ii invata pe acestia din urma sa conteste imediat amenzile primite. Astfel ca sumele respective ajung in visteria tarii doar pe hartie, "umfland" un buget deja supradimensionat.

Dupa Crimeea, Ucraina mai pierde o regiune!

Peste 2.000 de protestatari pro-Moscova au luat cu asalt Piata Lenin din orasul Donetk, din estul Ucrainei, ocupand cladirea administratiei publice. La inceput, manifestantii, care au venit in mod organizat, cu steaguri rusesti si pancarde pe care scria "Donetk, oras rusesc", au cerut eliberarea ofiterilor din trupele speciale Berkut, retinuti de fortele de securitate. Apoi, insa, manifestantii au cerut referendum privind independenta fata de Ucraina si alipirea la Rusia. "NATO, afara!", au strigat manifestantii prorusi, luand cu asalt cladirea administratiei locale, pe care au ocupat-o. Politia a adus in piata tunurile cu apa si este decisa sa le foloseasca pe protestatari, daca acestia nu se retrag. Protestatarii s-au declarat disidenti si deja cer ajutor impotriva autoritatilor care vor sa-i reprime. Autoritatile ii acuza pe rusi ca au organizat acest incident, pentru a le da un motiv de a mai desprinde o regiune din Ucraina.

PSD, de la "Valea Plangerii" la Zidul Plangerii

In timp ce Liviu Dragnea a fost nevoit sa mearga la Brasov si sa le scuipe-n san baronilor ca sa le mai treaca de spaima DNA, Victor Ponta a dat o fuga cu sotia pana la Ierusalim. Jale mare in PSD, dupa ce ANI si DNA i-au luat la tinta pe primarii si presedintii de consilii judetene. Demoralizati, social-democratii s-au reunit la Brasov ca sa treaca in revista pierderile si sa ia lumina de la liderii de la centru. Desi isi doreau sa schimbe impresii si cu Victor Ponta, pesedistii au trebuit sa se multumeasca doar cu presedintele executiv Liviu Dragnea si cu secretarul general Andrei Dolineaschi.

Putin se pregateste sa lanseze petrorubla

Degeaba nu a starnit presedintele rus, Vladimir Putin, "criza ucraineana". Analistii financiari se asteapta ca Rusia sa lanseze petrorubla, ca alternativa la petrodolar. "Vocea Rusiei" a anuntat ca Kremlinul se pregateste sa atace petrodolarul, asa cum spuneau multi analisti financiari. Ce rost avea sa genereze o criza, daca n-ar fi gandit sa obtina un avantaj de pe urma ei? Pana acum, China a facut mai multi pasi pentru a disloca dolarul de pe piata mondiala, lovindu-l acolo unde este cel mai puternic: in sectorul energetic. China a semnat mai multe contracte in acest sector, lasand in afara dolarul. Gazprom inca are toate contractele de furnizare de gaze spre Europa in dolari. Insa, amenintarile cu sanctiuni economice vor "forta" Rusia sa intocmeasca alta schema de plata.

PUTEREA

Ministrul Mircea Duşa închide ochii la încălcarea legii

Concursul pentru ocuparea funcţiei de comandant (manager general) al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" Bucureşti a fost organizat prin încălcarea prevederilor legale, fapt recunoscut chiar de Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale. Cu toate acestea, ministrul Mircea Duşa nu ia nici o măsură. Aceasta nu este singura ilegalitate de la Spitalul Militar, fostul manager Aurelian Ranetti fiind repus în funcţia pe care o obţinuse oricum ilegal datorită relaţiilor strânse cu Gabriel Oprea, la vremea aceea vicepremier. Potrivit răspunsului reprezentantului Direcţiei Medicale a MApN în comisia de concurs la sesizarea unuia dintre candidaţi, colonel dr. Laurenţiu Ene, au fost încălcate mai multe prevederi ale legii la procedura de numire a noului manager al Spitalului Militar Central.

Americanii îşi vor tura avioanele de luptă în România

Mai multe avioane americane F-16 vor sosi săptămâna viitoare în România, pentru a participa la exerciţii pe teritoriul ţării noastre, care se vor derula "pe o perioadă lungă de timp", conform ministrului Apărării Mircea Duşa. "Săptămâna viitoare vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât împreună cu americanii avem exerciţii în această perioadă în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne (avioanele F-16 - n.r.) o perioadă destul de lungă în România", a declarat la Antena 3, Mircea Duşa. Mai mult, ministrul Apărării a mai precizat că, pe lângă aceste acţiuni, Bucureştiul are şi "alte solicitări şi vizavi de partenerul american şi vizavi de NATO" privind "dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operaţională escadrila noastră de F-16". Pe de altă parte, Duşa a respins catalogarea de "avioane second hand" a aparatelor pe care România le va achiziţiona din Portugalia: "Un avion de vânătoare care are avionica de ultimă generaţie, care are sistemele de război electronice de ultimă generaţie.

ROMANIA LIBERA

"Viktatura" Orban şi consecinţele asupra României. Exit poll: Fidesz - 48 la sută, Jobbik - 18 la sută, alianţa de stânga - 27 la sută

Partidul conservator al populistului Viktor Orban, FIDESZ, acuzat de derive antidemocratice, se clasează pe primul loc în alegerile legislative, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, relatează AFP. Fidesz obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont. România a reuşit să gestioneze fără mari probleme relaţia bilaterală în precedentul mandat Orban, dar apropierea tot mai vădită a Budapestei de Moscova poate crea tensiuni în condiţiile post-Crimeea din Europa Centrală şi de Est. România se vede înconjurată de sateliţi sau acoliţi ai Rusiei, ceea ce o face principalul pilon al Occidentului în regiune. Budapesta n-a mai cunoscut o astfel de atmosferă pro-rusă din anii '50. Jobbik, partidul euroasianist apropiat de naţional-bolşevicii de la Moscova şi suspectat de finanţare rusească a calificat referendumul din Crimeea drept "un model exemplar de autoderminare politică" şi nu mai conteneşte să ridice în slăvi virtuţile de lider ale lui Vladimir Putin.

Cât te costă să-ţi petreci Paştele la mare sau la munte

Anul aceasta, vacanţa în zilele de Paşte, în staţiunile de pe Valea Prahovei, este mai scumpă decât cea de anul trecut. Preţurile încep de la 50 de lei pe noapte şi ajung la 1.900 de lei. Anul acesta, cele mai căutate staţiuni sunt Sinaia şi Buşteni, unde mai mult de jumătate din locurile de cazare sunt rezervate deja pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, tarifele la ofertele de Paşte de anul acesta sunt, în medie, cu zece procente mai mari comparativ cu cele de anul trecut, majorarea fiind justificată prin faptul că hotelierii au diversificat serviciile, incluzând în oferte locuri de joacă pentru copii, transport către biserică în noaptea de Înviere. La Sinaia, un hotel de patru stele a pregătit oferte care includ trei, patru sau cinci nopţi de cazare. Preţurile pornesc de la 1.500 de lei de persoană pentru trei nopţi într-o cameră dublă standard şi ajung până la 3.000 de lei de persoană pentru cinci nopţi de cazare într-un apartament.

ZIARUL FINANCIAR

Raiffeisen, Banca Transilvania şi BCR au ocupat podiumul profiturilor din sistem

Austriecii de la Raiffeisen ocupă locul 1 pentru al doilea an la rând, Banca Transilvania rămâne pe locul doi, iar BCR revine în top după o restructurare dură. Raiffeisen şi-a păstrat anul trecut poziţia de cea mai profitabilă bancă de pe piaţă, cu un rezultat net de 458 milioane de lei (104 mil. euro), fiind urmată de Banca Transilvania cu 375 mil. lei, BCR cu 336 mil. lei. Clasamentul primelor cinci profituri din sistemul bancar este completat de ING Bank cu un profit brut de 216 mil. lei şi de Garanti cu 93 mil. lei. BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, a revenit în topul celor mai profitabili jucători din sistemul bancar după o restructurare dură, depăşind astfel şocul unor pierderi de 1,2 miliarde de lei în 2012. Ga­ranti, un jucător de talie medie din sistem, a reuşit să intre în top cinci în condiţiile în care mai multe bănci mari precum BRD, Volks­bank şi Bancpost au raportat pierderi, iar altele şi-au văzut câştigurile diminuate drastic.

Cu dobânzi de până la 6,5% pe an, obligaţiunile listate la bursă au ajuns atât de preţioase încât nimeni nu vrea să le vândă

Rulajele cu obligaţiuni şi titluri de stat listate la bursa din Bucureşti s-au prăbuşit până la o valoare medie de 560.000 de lei pe zi, nivel similar celui din 2005, deoarece obligaţiunile listate sunt remunerate cu dobânzi atât de atractive încât nimeni nu vrea să le vândă, iar cei care le deţin în portofoliu sunt investitori instituţionali, fără nevoie de "cash" pe termen scurt. Astfel, în lipsa unor emisiuni noi, tranzacţiile sunt ca şi inexistente. Piaţa de obligaţiuni de la bursa din Bucureşti are toate atributele unui "club exclusivist": e dominată de marii investitori precum băncile, fondurile mutuale şi fondurile de pensii, iar "poarta de intrare" se deschide doar atunci când au loc noi emisiuni, având în vedere că tranzacţiile de zi cu zi de pe piaţa secundară sunt aproape inexistente. Drept dovadă sunt rulajele din acest început de an. Investitorii de la bursă au tranzacţionat obligaţiuni în medie de 561.000 lei pe zi în intervalul cuprins între 1 ianuarie şi 4 aprilie. Rulajul este de zece ori mai mic decât media zilnică raportată anul trecut.

Fuziunea dintre Lafarge şi Holcim ar crea un gigant cu afaceri de peste 400 mil. euro pe plan local, care ar lua două treimi din piaţa cimentului

Holcim (Elveţia) şi Lafarge (Franţa), doi dintre cei mai mari jucători din industria materialelor de construcţii, sunt în discuţii pentru a realiza o fuziune la nivel mondial care ar crea un gigant cu vânzări de peste 30 mld. euro. Mişcarea are efecte şi pe piaţă locală, unde businessul cumulat al celor două grupuri ar depăşi 400 mil. euro, potrivit calculelor ZF. Piaţa locală a cimentului, evaluată de ZF la 600-700 mil. euro, este împărţită aproape în mod egal de trei mari jucători - francezii de la Lafarge, nemţii de la HeidelbergCement şi elveţienii de la Holcim, ceea ce înseamnă că unirea operaţiunilor pe plan local a doi dintre cei trei va pune bazele unui grup ce va avea aproape două treimi din acest sector, potrivit unei analize ZF. Fiecare dintre cele două companii deţine pe plan local câte două fabrici de ciment şi, pe lângă activităţile din această industrie, ambele grupuri activează în România şi în industria agregatelor şi betoanelor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb