REVISTA PRESEI 07.08.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 august 2015

ADEVARUL

Un miliard de euro la jocurile de noroc

Operatorii din industria jocurilor de noroc din România reuşesc să scoată anual din buzunarele românilor mai bine de un miliard de euro. Piaţa locală de software e estimată la puţin peste 900 de milioane de euro. Până la înfiinţarea în 2013 a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, instituţia care supraveghează această industrie, singurele date oficiale, valabile pentru 2012, au fost furnizate de un studiu PwC care evalua piaţa jocurilor tradiţionale (păcănele şi pariuri în cotă fixă) la aproape 600 de milioane de euro. Acest studiu nu ia însă în calcul jocurile online - evaluat la rândul său câteva sute de milioane de euro -, întrucât acest segment nu era reglementat la acea dată. Anul acesta, piaţa de jocuri de noroc s-ar putea reduce puţin pe fondul noilor modificări legislative care au intrat în vigoare de la 1 iunie 2015, prin Legea 124/2015, care reglementează acest sector.

Topul salariilor: petroliştii câştigă de cinci ori mai mult decât ospătarii

Media generală a câştigurilor salariale a crescut uşor în iunie, ajungând la 1.818 lei net lunar, cu un maxim de 5.019 lei în extracţia petrolului şi gazelor şi un minim de 1.032 în hoteluri şi restaurante, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Salarii nete medii de peste 4.000 de lei mai câştigă - pe lângă petrolişti - şi informaticienii (4.343 de lei), angajaţii din rafinării (4.300 de lei), prestatorii de servicii anexe extracţiei (4.193 de lei) şi funcţionarii din bănci (4.185 de lei). La polul opus, cu cele mai mici salarii, se mai regăsesc - pe lângă angajaţii din hoteluri-restaurante - şi producătorii de îmbrăcăminte (1.184 de lei), de alimente (1.228 de lei) şi de mobilă (1.243 de lei). Practic, salariile maxime sunt de patru până la cinci ori mai mari decât cele minime, decalaj care a scăzut în anii dinaintea crizei (când raportul a ajuns de la 5,5-6 la 4-4,5), apoi a revenit pe creştere.

A început sezonul nunţilor romilor din Timişoara: maşinile eclipsează miresele

Romii bogaţi, numiţi în Timişoara şi "ţigani de mătase", marea lor majoritate cetăţeni germani, francezi, spanioli, italieni, belgieni sau ai altor state occidentale, revin acasă în perioda verii. Vin pentru aşa numitul "sezon al nunţilor", în care bulibaşii îşi căsătoresc fiii şi fiicele. Este şi momentul din în care rivalitatea dintre familiile de romi este reglată prin etalarea bogăţiilor. Mulţi cetăţeni, reprezentanţi ai majorităţi, sunt deranjaţi de nunţile lor, dar în special de luxul arătat. Hainele invitaţilor sunt de ultimul răcnet, cumpărate de cele mai renumite firme, ori comandate de cunoscute case de modă. Însă cele mai vizibile şi spectaculoase sunt maşinile cu care vin romii. Acestea transformă oraşul într-un veritabil salon auto, de unde nu lipsesc cele mai noi modele, care au fost puse în vânzare în 2015. Ultima nuntă de fiţe a avut loc miercuri, în sânul cunoscutelor familii Cârpaci şi Ionelaş. Şi-au unit destinele nepotul lui Gado Cârpaci, Marco, supranumit Ministrul de Finanţe, cu Iasmina, nepoata lui Ionel Sadner, unul din cei mai bogaţi romi din Timişoara.

Premierul Victor Ponta s-ar afla în croazieră în Caraibe, pe vasul Oasis of the Seas

Premierul Victor Ponta s-ar afla pe vasul Oasis of the Seas, într-o croazieră de o săptămână în Caraibe, potrivit EurActiv.Ponta a fost văzut îmbarcându-se sâmbătă, 1 august, pe vasul aparţinând companiei Royal Caribbean, în portul Everglades din Fort Lauderdale, Florida. Alături de prim ministru s-au îmbarcat soţia acestuia, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, şi cei doi copii ai acestora. Un oficial al companiei a precizat că "preţul unui apartament (de luxe suite) pe Oasis săptămâna aceasta este de aproximativ 5.933 de dolari (două persoane), incluzând taxele". "Din păcate, nu putem discuta detaliile pasagerilor pe care îi îmbarcăm pe vasele noastre, având în vedere acordurile de confidenţialitate pe care le avem cu companiile de croazieră", a mai afirmat reprezentantul companiei, citat de EurActiv. Itinerariul croazierei este: Fort Lauderdale, Florida - Labadee, Haiti - Fairmouth Jamaica - Cozumel, Mexic - şi înapoi la Fort Lauderdale, Florida.

Iisus s-ar fi născut în Dacia: teoria controversată pe care a lansat-o Gheorghe Funar

Prezent în Buzău, la Congresul Internaţional de Dacologie, desfăşurat în iulie 2015, Gheorghe Funar le-a propus spre dezbatere zecilor de pasionaţi de istorie prezenţi la eveniment teoria conform căreia Iisus Hristos s-a născut în Dacia. O broşură lansată de fostul primar al Clujului prezintă în 32 de pagini propriile argumente care îl determină pe autor să afirme că "Iisus nu-i Regele Iudeilor", ci fiu al meleagurilor locuite acum de români. Funar susţine că şi-a construit teoria în primul rând pe fondul unei incertitudini privind biografia lui Iisus. "Referitor la Fiul lui Dumnezeu există multe incertitudini privind: data şi locul naşterii; numele Său; etnia Sa; Adevăratul Popor Ales, ţara din care a venit în Galileea; Limba Sa maternă; a fost sau nu solomonar; înfăţişarea Lui; perioada de adolescenţă şi maturitate (de la 12 la 30 de ani); motivele Răstignirii Sale şi făptaşii; etnia celor care i-au dat lui Iuda 30 de arginţi pentru trădare; data Răstignirii şi data Învierii Sale", scrie Funar în broşura prin care argumentează teoria sa controversată.

Senatul SUA a aprobat numirea lui Hans Klemm în funcţia de ambasador în România

Hans Klemm, audiat în Comisia senatorială pentru Relaţii Externe pe 22 iulie, a primit confirmarea Senatului miercuri seară (joi dimineaţă, ora României), prin vot deschis. Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului SUA a acordat, pe 29 iulie, aviz favorabil numirii lui Hans Klemm în funcţia de ambasador american în România. România este un "prieten" şi un "partener strategic" al Statelor Unite, a declarat Hans Klemm pe 22 iulie, în faţa membrilor Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA, angajându-se să consolideze relaţiile bilaterale şi să susţină eforturile anticorupţie.

Ruşii au început nimicirea în masă a produselor aduse din Occident. Putin a dat ordinul

În mai multe regiuni din Rusia a fost iniţiată distrugerea tuturor produselor care au intrat în ţară provenite din statele care cad sub incidenţa sancţiunilor instituite de puterea de la Moscova. Potrivit postului TV "Russian Today", în Belgorod deja a început să fie distrus un lot de 10 tone de caşcavaluri aduse ilegal în Rusia. De asemenea, urmează să fie nimicite mai multe tiruri cu roşii, piersici şi nectare în Smolensk. Potrivit reprezentanţilor Rosselhoznadzor, produsele sunt călcate cu autospeciale cu compresor, iar apoi sunt aruncate în gropile săpate din timp. Şi în Orenburg au fost distruse mai multe tone de caşcaval. "Caşcavalul are denumire rusească, dar este marcat în Lituania. Producţia a ajuns din Kazahstan, iar şoferul era un german", a declarat reprezentantul Rosselhoznadzor, Iulia Melano.

BANCHERUL

Mugur Isărescu avertizează cu privire la o noua euforie a creditării imobiliare

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a avertizat ieri cu privire la conturarea unei creşteri prea rapide a creditării, in special in domeniul imobiliar, in timp ce a reluat semnalele de alarma cu privire la pericolele unei relaxări fiscale bruşte si prea accentuata avuta in vedere in noul cod fiscal, care ar afecta serios stabilitatea macroeconomica si ar duce la o supraîncălzire a economiei. "Creditul a plecat in sfârşit la drum si nu suntem supra prudenţi când spunem: da, creste, dar a început sa crească prea repede. Atenţie! Asta nu înseamnă lipsa de curaj! Poate sa însemne chiar curaj sa spui din timp ca lucrurile nu merg chiar bine. Atenţie foarte mare si la faptul ca o buna parte din creditul in lei a apărut din nou in domeniul ipotecar. Atenţie! Dar bine ca este in lei. Nu mai este in valuta, in euro sau, Doamne fereşte! in franci elveţieni, de data aceasta. Dar orice creştere mare, orice viteze de peste 10%, de doua cifre, pentru ca nu mai suntem la începuturi, trebuie sa ne tragă semnale de alarma, nu sa ne îmbete cu apa rece", a spus Isărescu.

Încă o lecţie de economie predata de Mugur Isărescu, pe înţelesul tuturor: ce este PIB-ul potenţial

De la pupitrul BNR, guvernatorul Mugur Isărescu a predat publicului o noua lecţie de economie, explicata in cuvinte pe înţelesul tuturor, despre ce înseamnă PIB-ul potenţial, cat de riguros se calculează de specialiştii băncii centrale si cum indica acesta ca ne paste o noua supraîncălzire a economiei, ca in perioada dinaintea crizei din 2008, in cazul in care relaxarea fiscala masiva din noul Cod fiscal se va aplica de anul viitor. Isărescu a ţinut sa sublinieze ca PIB-ul potenţial este un indicator foarte important, care se calculează foarte riguros intr-un departament al băncii centrale condus de un profesionist cu doctoratul luat in Statele Unite: Cezar Botel. Guvernatorul a subliniat ca economia României tinde sa crească peste PIB-ul potenţial, adică peste capacitatea ei reala, chiar începând de anul viitor, iar acest lucru va produce efecte negative precum creşterea inflaţiei si înrăutăţirea indicatorilor macroeconomici, mai ales daca se relaxează masiv politica fiscala.

CURENTUL

Crin Antonescu a încălcat exact legea iniţiată de el şi acum riscă închisoarea

Presa a semnalat încă înainte de votarea legii în Camera decizională a deputaţilor că operele lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Radu Gyr nu vor mai putea fi publicate integral, aceştia aderând în timpul vieţilor lor la Mişcarea legionară iar acum, iată că s-a adeverit. Militanţii antilegionari susţin că unele cărţi ale autorilor foşti legionari nu vor mai putea fi comercializate şi nici discutate în public fără consecinţa arestării. Legea iniţiată de Antonescu prevede că: "Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi."

Ţăruşul - de Tia Şerbănescu

Eveniment de proporţii la Giurgiu: au reuşit să demoleze alt bloc părăginit decât cel destinat şi care era locuit de câteva zeci de persoane. Uite-aşa am păţit şi noi: locuiam liniştiţi în ţară în timp ce unii o demolau cu noi înăuntru. Până şi Dunărea a secat şi vasele s-au împotmolit astfel că la Corabia portul a fost închis. Ni s-au înecat corăbiile, aşadar. Din pricina insolaţiei, agricultorii dau în judecată meteo fiindcă nu le-a spus că vine seceta, un deputat UNPR propune a 13-a pensie pentru cei care au sub 1500 de lei (şi salariaţii care au sub 1500 ce primesc?), un deputat PNL propune desfiinţarea Bacalaureatului şi a Evaluării, ca să se termine odată şi cu învăţatul ăsta fără rost iar Petre Roman concurează (ca şi Costică Canacheu) în sondajele PNL pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei. Petrică şi Costică, faceţi lampa mică: deja filează. Se pare că relaxarea fiscală (şi nu numai) s-a extins aşa că Ponta le-a bătut obrazul celor care se opun: ruşine celor care blochează Codul Fiscal! Nu-l blochează nimeni. Dimpotrivă C.F. a devenit ţăruşul care poate delimita majoritatea actuală de majoritatea viitoare.

CURIERUL NATIONAL

Avem 7.879 de bogaţi cu firme sărace

Aceştia sunt propuşi pentru verificarea amănunţită, după ce au fost selectaţi de ANAF din rândul celor 132.246 de contribuabili cu diferenţe mai mari de 10% între veniturile estimate şi cele declarate. În prima grupă de risc intră patronii bogaţi de firme sărace, în a doua persoanele cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice, iar în a treia persoanele din showbiz. Dintre cei 5.399 de contribuabili vizaţi pentru prima serie de verificări aprofundate, 313 vor fi luaţi la puricat de 60 de inspectori. După ce au trecut prin furcile caudine toate cele 14.365.236 de persoane care au venituri impozabile în România, inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au ajuns la concluzia că trebuie verificate în profunzime veniturile a 7.879 de bogaţi cu firme sărace sau persoane fizice care au un patrimoniu semnificativ fără a desfăşura vreo activitate economică, sau persoane fizice care activează în domeniul showbiz-ului şi ale căror venituri sunt considerate extrem de volatile.

Cât de corecte sunt companiile canadiene faţă de guvernele care le acceptă investiţiile?

Un studiu al Centrului Canadian pentru Politici Alternative (CJAP), publicat recent, evidenţiază faptul că majoritatea companiilor canadiene "abuzează de tratatele de investiţii şi hărţuiesc guvernele pentru a renunţa la măsurile de protecţie a mediului", exploatând "un mecanism controversat în tratatele internaţionale de investiţii pentru a contesta reglementări de interes public în 24 de ţări diferite". Raportul semnat de Hadrian Mertins-Kirkwood, cercetător pe probleme de comerţ şi de investiţii, documentează 55 de cazuri cunoscute în care investitorii canadieni, folosind mecanismul de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi stat (ISDS) au dat în judecată guvernele străine în tribunale comerciale internaţionale. S-a constatat că ISDS a fost utilizat în majoritatea covârşitoare a cazurilor pentru a contesta gestionarea resurselor şi a măsurilor de protecţie a mediului în ţările în curs de dezvoltare.

Black Hat 2015 - Pentagonul şi NSA s-au înghesuit să recruteze hackeri

La Black Hat 2015, cea mai mare conferinţă mondială a hackerilor care a avut loc la Las Vegas în perioada 1-6 august, şi-au făcut apariţia şi o serie de antreprenori în domeniul securităţii cibernetice, dar şi oficiali ai guvernului americani care caută tinere talente pentru a le angaja. Astfel, Black Hat a fost locul în care s-au discutat punctual vulnerabilităţile din sistem, dar şi un târg de joburi de unde chiar şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA) sau Pentagonul şi-au putut angaja specialiştii de care au nevoie. În ultimul timp, agenţiile guvernamentale şi-au făcut tot mai simţită prezenţa la această manifestare chiar şi prin directorul NSA, care a şi transmis un mesaj participanţilor. Interesant este că evenimentul găzduit de luxosul Mandalay Bay a avut zeci de sponsori, printre care Cisco, Lockheed Martin Corporation, IBM, Dell, Intel Security, Symantec, KPMG, BAE Systems Applied Intelligence sau Microsoft Corporation.

ASF a avut un excedent de peste 23 mil. lei în S1

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat primul semestru cu un excedent de 23.025.645 lei, cu 213,96% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, a informat Autoritatea, precizând că veniturile realizate - de 81.425.283 lei - au înregistrat o uşoară creştere faţă de semestrul I 2014 (cu 6,68%), deşi contribuţiile entităţilor reglementate, autorizate şi supraveghea­te de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie 2015 prin Regulamentul ASF nr. 16/2014.

EVENIMENTUL ZILEI

România e condusă de persoane numite în urma unor bătălii de culise şi nu alese de Popor în urma unor bătălii electorale - de Ion Cristoiu

Premierul, parlamentarii, preşedintele ţării, şefii de consilii judeţene, primarii au fost votaţi în cadrul a ceea ce se numeşte esenţa democraţiei: Scrutin liber. Din nenorocire, toţi cei votaţi de românii convinşi că au forţa de a desemna pe cineva într-o funcţie nu mai au nici o putere. Locul lor a fost luat de instituţiile de forţă, care au cunoscut, în cei zece ani de mandat ai lui Traian Băsescu o putere mai mare decît Securitatea sub regimul Ceauşescu. Securitatea era condusă, totuşi, de partidul deguvernămînt, PCR, pe cînd sub regimul Klaus Iohannis, Sistemul conduce partidul de guvernămînt, PSD. E mai mult decît interesant că vedetele vieţii noastre publice din ultimul timp nu mai sunt premierul, liderii de partide, preşedinţii celor două Camere. Vedetele vieţii noastre publice sunt şefa DNA, Codruţa Kovesi, primadjunctul directorului SRI, Florian Coldea, preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu. Acestea şi alte persoane numite în urma unor bătălii de culise conduc România şi nu persoanele alese de Popor să conducă România!

Dosarul lui Traian Băsescu a fost retrimis la Judecătoria Sectorului 5

nalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, joi, că nu are competenţa de a judeca dosarul în care Parchetul General solicită confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva fostului preşedinte Traian Băsescu, în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak. Curtea supremă a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5, instanţă care a fost sesizată iniţial de către procurori, după ce a admis o excepţie de necompetenţă materială ridicată de reprezentantul Parchetului, conform Agerpres. Parchetul General a cerut în acest dosar şi începerea urmăririi penale împotriva copreşedintelui PNL Vasile Blaga. Acesta susţine, însă, că dosarul său a fost închis, după ce în anul 2010 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele său.

Cea mai căutată destinaţie turistică din lume

The Independent a publicat un top al celor mai căutate destinaţii turistice din lume în mediul online. Londra se află pe primul loc, în special datorită muzeelor sale. Anul trecut, cei mai mulţi oameni au vizitat Louvre, dar cea mai căutată destinaţia în mediul online a fost Muzeul de Ştiinţă din Londra. Acesta a ajuns pe locul 6 în topul celor mai vizitate muzee din ţară, cu 3,3 milioane de vizitatori, însă pe internet, a fost pe primul loc în lume. Directorul Muzeului de Ştiinţă din Londra, Ian Blatchford, s-a declarat surprins de interesul oamenilor pentru acest muzeu. "Este incredibil că atâţia oameni au căutat muzeul nostru şi aceste noi informaţii reprezintă dovezi ale locului important ocupat de muzeele britanice în lume", a declarat acesta. Conform datelor furnizate de Google, pe locul 2 şi 3 sunt tot muzee din Londra. Mai mult, Londra este cel mai căutat oraş din lume în mediul online, datorită galeriilor de artă, a muzeelor şi a teatrelor, relatează The Independent.

JURNALUL NATIONAL

Codul Fiscal al Guvernului, la mâna lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea şi Vasile Blaga îşi transmit reciproc bezele de la distanţă sub pretextul interesului naţional. Codul Fiscal ar putea fi motiv de armistiţiu pe termen scurt între putere şi opoziţie, la fel de bine cum ar putea deveni o piatră de încercare pentru actuala majoritate. La sesiunea extraordinară, Cabinetul Ponta îşi va măsura susţinerea în Parlament. Cei care înclină de fiecare dată balanţa, UNPR-iştii şi-au întărit forţele prin noi racolări. De altfel, partidul lui Gabriel Oprea este şi principalul beneficiar al traseismului politic triplându-şi numărul de parlamentari de la alegerile din 2012 până azi. În oglindă, PPDD a avut cel mai mult de suferit de pe urma migraţiei. PSD a plecat în vacanţa parlamentară înfrânt în Parlament la votul pentru şefia SIE.

Mugur Isărescu, noi critici la adresa noului Cod fiscal

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, are un nou avertisment la adresa Codului Fiscal. "România nu-şi permite să scadă taxele şi să crească salariile bugetarilor în acelaşi timp", susţine Isărescu. "Şi de ce trebuie ca toate să se întâmple la 1 ianuarie? E vreo dată magică", s-a întrebat guvernatorul BNR, care a mai adăugat că poate deveni o dată letală, dacă nu există prudenţă. "Care e problema cu 1 ianuarie ăsta? De unde această dată magică de 1 ianuarie? Dacă nu se fac toate la 1 ianuarie, parcă se prăbuşeşte ceva. Constat că toate se fac la 1 ianuarie, de unde şi până unde? Şi toate la un loc. Pe ideea că dacă nu le face x, le face y? Nu le face nici x, nici y. Nu sunt aplicabile economic şi financiar. Ele sunt inaplicabile şi din punct de vedere juridic. Avem atâtea angajamente financiare, că nu o să ne lase nimeni să ajungem acolo", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

PUTEREA

Lăcomie sau prostie pe litoral. Clienţi mai mulţi, taxe mai mici, preţuri tot mari

Sosirile de turişti pe litoral au urcat cu 17,3% faţă de 2014. În pofida acestei evoluţii îmbucurătoare şi a scăderii TVA pentru sector la 9%, precum şi a scăderii TVA la alimente, preţurile au rămas la nivelul celor de anul trecut, iar în unele cazuri chiar au crescut. La Mamaia, o cameră într-un hotel de patru stele costă de patru ori mai mult ca în Grecia şi e mult mai scumpă şi decât una într-unul de cinci stele din Bulgaria. La Eforie Sud, un cuplu trebuie să achite şi peste 300 de lei pe noapte, la două stele! Doar în Costineşti sunt preţuri mai rezonabile, însă plaja şi serviciile lasă de dorit. Hotelierii mizează pe faptul că tot contextul regional va deturna o mare parte dintre turiştii arondaţi Greciei către noi. Însă, dacă preţurile nu scad la noi, nu vom avea parte de o creştere multianuală a turismului, aşa cum s-a întâmplat în Bulgaria, iar sezonul 2015 va rămâne doar o dulce amintire.

Ultimatumul soţilor Constanda. Vor peste 120 de milioane de euro de la Primărie

Soţii Costică şi Maria Constanda au adresat primarului general Sorin Oprescu şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) o scrisoare prin care propun o înţelegere amiabilă şi stingerea conflictului. În acordul solicitat, soţii Constanda reiterează povestea litigiului şi îşi expun condiţiile negocierii, având în vedere faptul că sunt mulţi aleşi locali care nu cunosc povestea schimbului de terenuri din Satul Francez şi Parcul Bordei. Ei propun municipalităţii să cumpere terenul de 24.000 mp din Satul Francez şi construcţiile aferente (23 de vile, o creşă şi o sală de sport) pentru suma de 120,8 milioane de euro. După procese care trenează din 2003, dosarul soţilor Constanda a fost reîntors pentru judecarea pe fond. Anterior acestei decizii, Primăria Capitalei i-a acţionat în judecată pe consilierii generali din mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, cerându-le daune pentru că nu i-au dat avizul de construire a unor blocuri în Satul Francez, aşa cum fusese înţelegerea iniţială.

Angela Merkel, ameninţată de jihadiştii din Statul Islamic

Şeful Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, este ţinta unei noi înregistrări a jihadiştilor din Statul Islamic. Aceştia ameninţă liderul occidental că Germania va plăti pentru contribuţiile sale la coaliţia internaţională contra SI şi solicită musulmanilor să pregătească atacuri în Austria şi Germania. În această vreme, filiala din Sinai a SI a dezvăluit că pregăteşte execuţia unui cetăţean croat. Teroriştii din organizaţia Statul Islamic au publicat pe internet un mesaj video în care o ameninţă pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu organizarea de atacuri teroriste. În înregistrarea filmată printre ruinele oraşului antic Palmira pot fi văzuţi doi jihadişti aflaţi în spatele a doi prizonieri. Cei doi islamişti au transmis un mesaj în limba germană adresat "fraţilor şi surorilor" din Germania, invitându-i să se alăture "califatului" din Siria şi Irak, relatează Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Cele 300 de averi care au trezit suspiciunile ANAF

Maneliştii, cămătarii, politicienii, dar şi vedetele din showbiz, grupaţi de Fisc în diferite grupuri de risc, vor fi luaţi la verificări. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le va controla veniturile, sursa de provenienţă a acestora, dar şi cheltuielile. Pentru început: 313 dosare. Fiscul a început programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori. Pornind de la cele 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a aplicat un prim filtru, selectând aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firme cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

Cele patru pericole care ameninţă UE

Starea constantă de dezordine în care se găseşte Europa este un rezultat al complexităţii în creştere a realităţilor sale interne şi externe, dar şi a încrucişării lor, modelate mai ales de patru ameninţări existenţiale care se suprapun. În primul rând, Rusia a reînviat o provocare tradiţională de securitate pe care Europa, se credea, o rezolvase cu mult timp în urmă. În al doilea rând, terorismul transnaţional reprezintă un pericol fundamental şi cu multiple faţete. A treia ameninţare: o criză a migraţiei în curs de dezvoltare care ridică întrebări cu privire la valorile şi identitatea europeană. Şi, nu în ultimul rând, o lipsă generală de viziune pentru viitorul proiectului european, care a dus la o pierdere de loialitate pe întreg continentul, subminând coeziunea şi, în consecinţă, capacitatea UE de a aborda încercările cu care se confruntă.

Deci e în regulă dacă defilez cu portretul lui Stalin pe stradă?

Domnul Andrei Muraru susţine că Legea anti-extremism a lui Crin Antonescu şi George Scutaru interzice cultul lui Nicolae Ceauşescu pentru că Ceauşescu a fost condamnat pentru genocid. Ei bine, Stalin nu a fost condamnat pentru nimic şi nu există absolut nimic în această lege care să interzică vreunei persoane să promoveze cultul personalităţii lui Stalin. Or, o lege menită să interzică manifestările extremiste dar care permite cultul unuia dintre cei mai odioşi criminali din istorie nu poate fi nici o lege bună, nici completă. "Un revoluţionar trebuie să devină o maşină de ucis cu sânge rece motivată de ură pură". Autorul acestei sentinţe, Che Guevara, este responsabil direct de uciderea câtorva mii de oameni, indirect de moartea câtorva zeci de mii şi de suferinţa câtorva milioane. Nici el nu a fost condamnat de vreun tribunal pentru crime de război sau crime împotriva umanităţii. Portretul lui este scos şi purtat de toţi tinerii planetei la manifestaţiile anti-globalizare şi anticapitalism şi chiar tânărul nostru prim-ministru a avut prostul gust să se afişeze cu un tricou înfăţişându-l pe acelaşi criminal cu sânge rece.

ZIARUL FINANCIAR

Prejudiciul de 1,7 miliarde de euro de la Petrotel Lukoil a fost creat printr-un "carusel fiscal" în patru paşi

Rechizitoriul de 123 de pagini realizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti detaliază în patru capitole majore modalităţile prin care Petrotel Lukoil, a treia cea mai mare rafinărie din ţară, a fost decapitalizată, acesta fiind de altfel "romanul" pe care se bazează cel mai mare scandal economic actual. În 2011-2014, perioada analizată de procurori, rafinăria ploieşteană a generat pierderi de a­proape 2 mld. lei, dar de fapt profiturile erau exportate în alte ţări, către firme controlate direct sau indirect chiar de cei cărora li se încredinţase administrarea unităţii, potrivit procurorilor. Pasul 1: imporţi scump, vinzi ieftin. Pasul 2: majorări de capital fictive. Pasul 3: împrumuturi de la compania-mamă la dobânzi umflate. Pasul 4: simularea de investiţii.

Timişoara, noul Bucureşti. Trei malluri de 200 mil. euro "ameninţă" supremaţia lui Dascălu

"Este oraşul cu cea mai dinamică economie din ţară şi cu un climat solid pentru investiţii." Trei proiecte de centre comerciale cu o suprafaţă de peste 150.000 de metri pătraţi vor fi ridicate în următorii trei ani în Timişoara, după investiţii estimate de ZF la peste 200 mil. euro. Două dintre proiecte - Timişoara Plaza al grupului israelian Plaza Centers şi Timişoara Centrum, un proiect ghidat de Ali Ergun Ergen - au fost anun­ţate în ultima lună. Al treilea, al sud-africanilor de la NEPI, construit pe terenul fostei fabrici Der­ma­tina, ar putea fi gata în acest an după investiţii de 80 mil. euro. "Pe lângă faptul că Timişoara aproape că nu are şomaj şi că este unul dintre foarte puţinele oraşe ale României care nu au resimţit criza, datele noastre arată că, în fiecare lună, noi avem surplus de monedă. Adică, la noi se cheltuieşte mai mult decât se câştigă în zonă. În weekend sunt foarte mulţi cetăţeni sârbi şi unguri care vin în Timişoara pentru cumpărături, chiar este o zonă de shopping suprapopulată", este de părere Aura Junie, care conduce Direcţia de dezvoltare a Primăriei Timişoara.

Şeful Ecopack: Se simte că lumea cheltuieşte mai mult

Remus Crăciun, directorul general al Ecopack, producătorul de ambalaje din carton ondulat cu cea mai mare "vechime" pe piaţa locală, susţine că românii au început să cheltuiască mai mult, lucru care se vede şi în rezultatele companiei - veniturile producătorului au ajuns anul trecut la 24,5 milioane de euro, peste nivelul din 2008, iar în primul semestru au avansat cu 9%. "Am depăşit nivelul din 2008. Anul trecut a fost chiar unul istoric în materie de producţie de carton, din toate timpurile. Principalul motiv este creşterea consumului, lumea cheltuieşte mai mult", spune Remus Crăciun, care lucrează de zece ani în compania controlată de omul de afaceri Vladimir Cohn. Ecopack produce zilnic un milion de cutii de carton, care ajung în proporţie de aproape 100% pe piaţa locală la clienţi precum Coca-Cola, Heine­ken, Starbev, Tuborg, Metro, Lidl, Carre­four, REWE, Mega Image, Caroli sau Hochland.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb