REVISTA PRESEI 07.12.2013

Willy Homner
Revista Presei / 7 decembrie 2013

ADEVARUL

Încă o problemă în sistemul financiar: băncile trimit acasă banii deponenţilor, nu pe cei din rambursările la credite

Banca Naţională a României (BNR) a constatat, în urma unor verificări, că băncile străine din România scot din ţara noastră mai mulţi bani din surse atrase şi nu din credite rambursate, a a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din cadrul băncii centrale. "Problema este cât va creşte în continuare neperformanţa. Pentru că verificări recente pe care le-am facut în sistemul bancar - şi le-am făcut datorită unor suspiciuni pe care le aveam şi care apoi s-au confirmat - ne arată că banii plecau prea rapid în afară, în condiţiile în care creditele nu se rambursau în acelaşi ritm. Adica banii trimişi în afară proveneau nu din rambursări de credite ci din surse interne atrase", a afirmat, ieri, Cinteză, în cadrul unui forum. Băncile nu scot fizic banii din conturile oamenilor sau companiilor, ci e vorba de cadenţa cu care creditele acordate se returnează comparativ cu ieşirile de bani.

Angajaţii Electrica vor putea prelua acţiuni la filialele privatizate până la finele anului 2014. Cum a plimbat statul tranzacţii de 700 de milioane de euro

Angajaţii, conducerea şi pensionarii care au avut ultimul loc de muncă în cadrul Electrica vor putea achiziţiona pachetul de maxim 10% la filialele deja privatizate până la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Departamentului pentru Energie. Potrivit notei de fundamentare ce însoţeşte proiectul, termenul actual expiră în data de 31 decembrie 2013, şi că "există riscul ca persoanele îndreptăţite care nu şi-au putut exercita dreptul legal de a achiziţiona acţiuni să formuleze cereri în faţa instanţelor de judecată competente pentru revendicarea dreptului lor şi obligarea Guvernului României, a instituţiilor statului şi societăţilor la plata de daune ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a vinde acţiunile acestor societăţi". Electrica Moldova a fost privatizată cu grupul german E.ON, cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia, iar distribuţia de electricitate din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud a fost adjudecată de către italienii de la Enel.

Comenzile noi din industrie au crescut cu 8,1% în primele zece luni. Dacia e pe val, Ford se află la polul opus

Comenzile noi din industrie în intervalul ianuarie-octombrie au urcat cu 8,1% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cel mai mult crescând comenzile în industria bunurilor de capital. Acestea sunt urmate de comenzile noi din industria bunurilor de uz curent (+5,9%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-4,4%). Dacia tocmai a sărbătorit fabricarea Duster-ului cu numărul 500.000 şi a înregistrat cea mai mare creştere a înmatriculărilor în Franţa, în luna noiembrie, clasându-se pe primele 11 luni pe locul al doilea, după Fiat, în privinţa ratei de creştere. La polul opus, Ford a impus la Craiova încă o pauză forţată în luna decembrie, din cauza vânzărilor slabe ale modelului B-Max.

Arendaşii terenului cumpărat de Ioana Băsescu vor fi penalizaţi cu 143.000 de euro pentru că au încasat subvenţii deşi nu au lucrat terenul până la 1 decembrie

Firmele Amygo MT şi Royalagro, care au avut în arendă terenul cumpărat de Ioana Băsescu în Călăraşi de la firma Berfige, vor fi penalizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) cu o sumă totală de 143.000 de euro, pentru că au primit subvenţiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul până la 1 decembrie, aşa cum prevede legislaţia. Terenul cumpărat de Ioana Băsescu în luna septembrie este compus din două loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, şi au fost lucrate în acest an de firmele Amygo MT şi Royalagro. Arendaşii urmează să fie penalizaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervanţie pentru Agricultură pentru că la începutul anului au declarat că lucrează o suprafaţă, au primt deja o parte din subvenţiile aferente, dar între timp au ajuns să exploateze un teren mai mic.

Importurile de gaze ale României au scăzut aproape la jumătate în primele zece luni. Exporturile de curent electric, mai mari cu o treime

Importurile de gaze naturale au scăzut cu aproape 47% în primele zece luni ale anului, cele de cărbune s-au diminuat cu circa 31%, în vreme ce importurile de ţiţei au urcat cu 4%, relevă datele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile de electricitate au urcat şi ele cu 37%. Resursele de energie primară au scăzut cu 10,2% în primele zece luni ale acestui an, iar resursele de energie electrică s-au diminuat cu 4,9%. Principalele resurse de energie primară în primele zece luni au totalizat 25,5 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 2,89 milioane tep faţă de perioada similară a anului trecut. La ţiţei importurile au depăşit cu mult producţia internă: la 3,22 milioane tep produse în ţara noastră, avem importuri de 4,23 milioane tep. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, creşterea importurilor este de 4%.

Concluzii pentru dascăli după rezultatele de la testele PISA 2012

Profesorii britanici au realizat o listă a celor mai importante concluzii după publicarea rezultatelor la testele PISA, prin care au trecut în 2012 sute de mii de elevi de 15-16 ani din 65 de state ale lumii, relatează The Guardian. O educaţie de calitate înseamnă mai mult decât bani Ceea ce contează este modul în care sunt alocate resursele. Ţările cu cele mai bune rezultate la PISA sunt şi cele care plătesc salarii mai mari dascălilor, raportat la PIB-ul pe cap de locuitor. Ţările care au arătat că şi-au îmbunătăţit performanţele la testele PISA (cum ar fi Estonia, Polonia, Brazilia, Columbia, Japonia şi Israel) au creat politici menite să ridice calitatea corpului profesoral. Adică au înăsprit condiţiile de acces în rândul dascălilor, stimulente pentru studenţii de top care aleg să predea, salarii mărite, dar şi stimulente pentru a-i determina pe cei aflaţi la catedră să participe la cursuri de formare profesională, la traininguri pentru profesori. După trei ani de la ultimele teste PISA, România este din nou la coada clasamentului, pe locul 45 din 65, după rezultatele elevilor de 15 ani la matematică, citit şi ştiinţe, în urcare cu patru locuri şi depăşind Bulgaria.

Zidul Berlinului s-a mutat la Kiev

Moş Nicolae a reinstituit oficial limba română, între Prut şi Nistru. Şi meritul revine, în întregime, patrioţilor din Chişinău. Astfel, teoria imperială răsăriteană, care propovăduia existenţa "limbii moldoveneşti" a fost spulberată precum Zidul Berlinului. Numai că acesta a renăscut la... Kiev. Generând riscuri printre care se află şi incredibila, dar posibila secesiune a părţii vestice a Ucrainei. La Kiev se joacă, mai mult sau mai puţin vizibil, şi cartea dezintegrării Ucrainei. Un scenariu luat în calcul, în analiza evoluţiilor posibile în spaţiul ex-sovietic, de către experţi militari occidentali, încă din anul 2000. Sigur. Nimeni nu invocă, deocamdată, acest pericol real, în mod public. Dar cel mai elocvent argument, că există o asemenea îngrijorare, la nivel înalt, este faptul că ex-preşedinţii Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Victor Iuşcenko au decis să dea o declaraţie comună, în care şi-au exprimat solidaritatea cu manifestanţii paşnici proeuropeni.

Deutsche Welle - Pe cine reprezintă partidele politice?

Partidele româneşti sunt structuri nonideologice care nu au reprezentativitate, nu servesc interesele unor categorii sociale şi unor credinţe politice, ci doar vin în întâmpinarea electoratului cu măsuri populiste, aspiratoare de voturi. Cum a fost posibil ca partidele româneşti să se contamineze de-a lungul anilor cu atîta uşurinţă cu virusul clientelismului, cel care a provocat în 1990 boala numită FSN? Partidul clientelar pus pe picioare de Iliescu în primele luni ale anului 1990 nu a făcut în fond decît să legitimeze politic şi să dezvolte ceea ce a funcţionat în societatea românească în timpul regimului comunist, anume sistemul de "pile şi relaţii". Fesenizarea politică a mobilizat aşadar la începutul ei alegerea pe sprînceană a celor mai descurcăreţi indivizi care au susţinut sistemul de pile şi relaţii în timpul comunismului. Paradoxul e că încrederea în partide nu depăşeşte 15 procente, în timp ce USL a obţinut peste 70% din mandatele de parlamentar. E drept că acest procent înseamnă doar patru milioane de alegători.

Chelaru: Comisia pentru Constituţie s-ar putea reuni miercuri. Proiectul, definitivat în februarie

Comisia de revizuire a Constituţiei s-ar putea întruni miercuri pentru a discuta amendamentele formulate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, care va primi cel târziu în februarie varianta finală a proiectului, astfel încât noua Lege fundamentală să fie adoptată de Parlament toamna viitoare. Declaraţia a fost făcută vineri, pentru Mediafax, de vicepreşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, senatorul Ioan Chelaru (PSD). "Propunerea noastră, a celor de la PSD, - o să discutăm cu domnul preşedinte (preşedintele Comisiei de revizuire, Crin Antonescu - n.r.) luni -, va fi să încercăm, dacă programul domnului preşedinte permite, ca miercuri dimineaţă să avem o primă întrunire a comisiei", a adăugat el. Chelaru a precizat că data la care se va întruni această comisie va fi decisă de preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, senatorul PNL Crin Antonescu.

EVENIMENTUL ZILEI

Guvernul ascunde o copie a contractului Bechtel din 2003

Un raport fulger şi discutabil al Corpului de Control al prim-ministrului stă la baza plângerii înaintate la DNA împotriva a patru foşti miniştri. Corpul de Control al premierului Victor Ponta a găsit, luna trecută, o copie în engleză a contractului original Bechtel semnat în 2003. E cel puţin ciudat că Guvernul a făcut plângere la DNA înainte de a da publicităţii contractul din 2003. Aşa cum şi Ponta şi Şova au promis. În timp ce premierul Victor Ponta susţine că s-au comis fapte de natură penală de către foştii miniştri Gheorghe Dobre, Sebastian Vlădescu, Monica Macovei şi Radu Berceanu, atât cei acuzaţi, cât şi fostul ministrul al Transporturilor Anca Boagiu îl acuză pe premier de minciună: "Să facă public contractul original din 2003 şi atunci se va vedea cine este de vină. Dacă are copia originalului, de ce o ţine la secret?", a întrebat Boagiu.

Crin Antonescu: "Bucureştiul şi România sunt singura speranţă pentru Republica Moldova"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a fost invitat în aseară la emisiunea "Jocuri de putere", difuzată de Realitatea TV. Crin Antonescu a discutat despre vizita sa la Chişinău. Potrivit preşedintelui Senatului, "Bucureştiul şi România sunt singura speranţă pentru Republica Moldova". El consideră că principalul aliat al Republicii Moldova trebuie să fie România. Cei de la Chişinău se agaţă de cei de Bucureşti. 2014 este dificil din punct de vedere al evenimentelor. Avem nevoie de o acţiune convergentă care să fie concretizată de ambele părţi. John Kerry a făcut o escală la Chişinău şi vizita sa şine de relaţia dintre Washington şi Chişinău. Popasul său acolo este cel mai puternic semnal pe care SUA îl puteau da că sunt interesate de ce se întâmplă în partea aceasta a Europei.

Omul pe care eMAG l-a făcut celebru şi bogat

Ultimii patru ani de criză au fost de bun-augur pentru Iulian Stanciu: averea i s-a triplat şi a urcat de pe locul 143 - în ediţia din 2010 - pe poziţia a 38-a în ediţia din acest an a TOP 300 Cei mai bogaţi români. Iulian Stanciu controlează NOD, Dante International (eMAG) şi Flanco, cu afaceri cumulate de aproape 500 de mil. euro în 2012. Cea mai mare şi mai profitabilă firmă este NOD, liderul pieţei locale de distribuţie electro-IT, cu afaceri de 206 mil. euro anul trecut, însă cele mai importante planuri sunt legate de eMAG. După preluarea de către grupul sud-african Naspers a 70% din acţiunile eMAG, pentru suma de 83 de mil. dolari, planurile de dezvoltare ale celui mai mare magazin online de la noi s-au schimbat radical. Stanciu a declarat că de la investiţia făcută de grupul sud-african, eMAG nu mai are ca obiectiv profitul, ci expansiunea.

Ponta face concesii benzinarilor ca să ascundă suprataxa pe carburanţi

De teamă să nu încalce legile Concurenţei, Guvernul suprataxează carburanţii şi cedează în faţa companiilor petroliere în defavoarea cetăţenilor. Speriat de avalanşa criticilor primite ca urmare a creşterii accizelor la carburanţi, care va genera scumpiri în lanţ, Victor Ponta, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu şi alţi membri ai Cabinetului au luat parte, joi seara, la o întâlnire cu şefii companiilor petroliere. Cum orice discuţie legată de stabilirea unui preţ contravine legii, companiile petroliere au cerut ca la întâlnire să participe şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, potrivit surselor EVZ. Aşa se face că, după ce negocierile pe care premierul Victor Ponta vrea să le ţină secrete s-au încheiat, a fost scos ca din joben un proiect de proiect de hotărâre de Guvern, prin care se amână creşterea conţinutului de biocarburanţi din benzină şi motorină. Guvernul trebuia să majoreze în 2014 cota de biocarburant din benzină şi motorină. Această decizie ar fi condus la creşterea costurilor de producţie, iar majorările s-ar fi văzut în tarifele afişate la pompă.

Fraudă MONDIALĂ? DOVADA care CUTREMURĂ fotbalul!

Pe contul de Twitter unui jurnalist din Italia a fost prezentată o poză în care apare componenţa grupei B de la Mondialul din Brazilia. Partea halucinantă este că omul responsabil pentru poza de pe Twitter a prezis exact că Argentina, Bosnia, Iran şi Nigeria vor fi în grupa F cu o zi înainte de extragere! Acesta a menţionat că tragerea la sorţi este o fraudă. Mai mult de atît, în poză apare un comentariu care prezice şi că Italia va fi echipa care va fi extrasă din urna a 4 şi mutată în urna 2, exact cum s-a întîmplat la extragerea oficială din Brazilia! Poza a făcut mare "vîlvă" printre ziariştii italieni. Aceştia au început să discute aprins pe Twitter şi deja se pregătesc pagini pentru ediţiile din weekend ale publicaţiilor din peninsulă.

JURNALUL NATIONAL

Liderul administraţiei de la Tiraspol: Chişinăul are ca prioritate predarea puterii Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucureştiului

Evgheni Şevciuk, liderul administraţiei de la Tiraspol, a declarat că priorităţile politicii externe a Chişinăului constau în "predarea puterii, într-o formă sau alta, Bruxelles-ului sau, posibil, chiar Bucureştiului". Curtea Constituţională a Republicii Moldova a stabilit că limba română este limbă oficială. O limbă similară (cu cea moldovenească). De asemenea, ei au foarte mulţi consilieri politici din România. Au loc procese integraţioniste. Noi, bineînţeles, nu suntem împotrivă ca acest lucru să se întâmple, însă am vrea ca Republica Moldova să ia în considerare interesele locuitorilor din regiunea transnistreană", a adăugat Şevciuk. Şevciuk a apreciat, de asemenea, că acordul de asociere cu Uniunea Europeană, semnat de Republica Moldova, ar putea fi folosit pentru a exercita asupra Transnistriei presiuni economice, "în scopul de a obţine concesii în domeniul politic". El a reiterat că Transnistria doreşte o integrare cu Rusia.

DNA, sesizată în cazul Bechtel. Posibile fapte de natură penală comise de foştii miniştri Dobre, Vlădescu, Macovei şi Berceanu

Contractul original semnat în 2003 cu americanii de la Bechtel nu a fost găsit nici în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Guvernului, care a trimis notificări la şase dintre instituţiile statului pentru a identifica exemplarul original, potrivit sintezei Raportului de control privind verificările efectuate în legătură cu încheierea, modificarea şi executarea contractului de proiectare şi construcţie a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Guvernul sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, precum şi alte instituţii în cazul contractului cu firma Bechtel pentru realizarea autostrăzii Braşov-Cluj-Borş. Conform raportului întocmit de Corpul de Control al Guvernului, există posibile fapte de natură penală în legătură cu acest contract. Sunt vizaţi de aceste fapte Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor, Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, Radu Berceanu, fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi Cristian Duică, directorul general al CNADNR.

DNA cere 9 ani de închisoare pentru Dan Diaconescu

Procurorii DNA au cerut ieri, la Judecatoria sectorului 1 din Bucureşti, pedeapsa cu închisoarea pentru o perioadă de 9 ani pe numele lui Dan Diaconescu. Procurorii anchetează posibile fapte de şantaj asupra fostului primar al localităţii Zărani, Ion Moţ şi au omului de afaceri, Petre Ţîrdea. De asemenea, procurorul a mai cerut pentru Doru Pârv o pedeapsă de 8 ani de închisoare şi pentru Mituş Gheza o pedeapsă 7 ani de închisoare pentru şantajarea mai multor persoane prin intermediul unor emisiuni de televiziune realizate de OTV. În luna iulie 2013, Ion Moţ, primarul Zărandului-Arad, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru mită şi spălare de bani. Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada aprilie - iulie 2013 Ion Moţ, în calitate de primar al comunei Zărand, jud. Arad şi preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi 40.000 euro, de la un denunţător, cu titlu de mită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb