REVISTA PRESEI 07.12.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 7 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 07.12.2016

ADEVARUL

Scandalul calendarelor religioase cu însemnele PSD

În plină campanie electorală, în Argeş PSD distribuie calendare religioase în care, alături de Maica Domnului cu Pruncul, apare sigla Partidului Social Democrat. "Numai PSD-ul a dat calendare? Dacă oamenii au solicitat, am oferit. Sunt ortodocşi credincioşi care n-au un calendar. S-a făcut la cererea cetăţenilor. E gratuit. Preoţii le dau cu 10-15 lei, iar la oraş - cu 20 de lei. Aşa am auzit. Nu sunt preot ca să ştiu. Noi suntem ortodocşi, suntem în luna cadourilor, a Crăciunului, şi dacă oamenii au cerut, le-am dat. Nu scrie pe ele «Votaţi PSD!», ci «PSD vă urează un AN NOU fericit!»", a declarat, pentru "Adevărul", Ion Georgescu, preşedinte executiv al PSD Argeş. Reprezentantul Patriarhiei Române spune că nimeni n-a cerut acordul BOR pentru folosirea icoanei pe un material considerat electoral.

Culmea manipulărilor! Cioloş - fiul ilegitim al lui George Soros

Premierul Dacian Cioloş a fost ţinta a numeroase atacuri mediatice în care era prezentat drept reprezentant al miliardarului George Soros. Cu timpul, acestea nici măcar nu au mai fost băgate în seamă. Însă, în prag de alegeri, mai multe site-uri de ştiri obscure au mers cu dezinformările până la prezentarea faptului că Dacian Cioloş ar fi un fiu ilegitim al miliardarului de origine maghiară. Luni, site-ul de ştiri exclusiv24.ro a publicat un material al cărui titlu era "Şoc! Soros şi-a pus propriul copil în fruntea Guvernului României. Cioloş, fiul nelegitim?", nesemnat, care în mai puţin de o zi a avut 23.000 de vizualizări.

Firmele de comerţ online, obligate să accepte returnarea produselor, fără explicaţii

Returnarea produselor este litera de lege in comerţul online. Orice obiect poate fi dat înapoi in maximum 14 zile, din orice motiv. Excepţie fac doar 7 categorii de produse si servicii, bine stabilite de lege. Cu toate acestea, uneori, clienţii nu-si cunosc drepturile, iar comercianţii nu respecta legea. Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: "S-ar putea ca produsul care a fost comandat sa nu corespundă nevoilor, in sensul ca una era afişat pe site si nu mai corespunde nevoilor, sau poate să fie evident nemulţumit si poate să-l returneze. Se poate răzgândi pur si simplu, fără sa invoce niciun motiv, aşa e legislaţia in domeniul achiziţiilor online." Doar 3,5 % dintre clienţi dau înapoi produse IT, electronice sau electrocasnice si nu mai mult de 20% sunt aceia care se răzgândesc după ce cumpăra îmbrăcăminte sau încălţăminte.

Adolescenţii români, analfabeţi funcţional

Curriculum-ul bazat pe teorie, profesorii insuficient pregătiţi şi lipsa investiţiei în sistemul de învăţământ plasează România la coada Europei la testele PISA, care verifică dacă adolescenţii pot aplica informaţiile pe care le primesc la şcoală în lumea reală. Experţii atrag atenţia că, dacă sistemul de predare va fi structurat în continuare doar pe memorare şi nu pe înţelegerea unor fenomene, nu vom reuşi să depăşim faza analfabetismului funcţional. România s-a clasat pe locul 48 (din 72) sub Bulgaria şi Ungaria. Asta în condiţiile în care în anul 2012, ne-am aflat pe locul 45 din 65 de ţări. Cât îi priveşte pe cei mai buni adolescenţi, aceştia sunt în Singapore.

UE încearcă să se pună la adăpost de şantajul rusesc cu gaze

Miniştii Energiei din Uniunea Europeană reuniţi, luni, la Bruxelles au luat în discuţie acordarea unui drept de control Comieiei Europene privind acordurile energetice ale statelor membre, scrie Bloomberg citând trei oficiali europeni, sub protecţia anonimatului. Oficialii europeni ar mai fi analizat şi posibilitatea achiziţionării coordonate de gaze naturale. Executivul european îşi doreşte să primiească dreptul de a verifica acordurile naţionale de furnizare de energie înainte ca acestea să fie semnate. Miniştrii energiei lucrează şi la crearea a nouă zone geografice pentru a aprofunda cooperarea europeană în caz de criză a gazului. Germania, Franţa şi Italia s-ar opune acestui plan.

Vox populi, vox dei? Se va renunţa la referendumuri?

Sunt multe vocile care spun acum. din ce în ce mai apăsat, că arma referendumului nu numai că este greşit folosită, iar temele ce sunt supuse votului public sunt dezastruos de prost alese şi explicate şi că, mai pe scurt, referendumul în sine ar trebui desfiinţat ca procedeu în panoplia politică atunci când este vorba despre decizii strategice într-o lume globalizată.

BANCHERUL

BCR pierde prima înfruntare cu Curtea de Conturi in procesele privind băncile pentru locuinţe

BCR a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti una dintre primele înfruntări in justiţie cu Curtea de Conturi in procesul prin care contesta acuzaţia că a prejudiciat statul cu aproape 300 de milioane de lei. Mai exact, Curtea de Conturi considera că atât BCR Banca pentru Locuinţe, cât si Raiffeisen Banca pentru locuinţe au plătit din fonduri publice, furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, prime de stat in valoare de pana la 250 de euro pe an clienţilor lor, deşi aceştia nu au utilizat banii pentru investiţii imobiliare, după cum prevede legea de funcţionare a băncilor pentru locuinţe.

COTIDIANUL

Miliardarii lui Clinton profită de alegerea lui Trump

Unul dintre criticii lui Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din Statele Unite a devenit marele beneficiar al influenţei exerctate de victoria acestuia de pe 8 noiembrie. Miliardarul Warren Buffett, patronul companiei Berkshire Hathaway, a avut parte de cea mai bună lună noiembrie din ultimii şase ani, acum acţiunile crescând în toate domeniile în care a investit, de la bănci şi până la căile ferate. Acum, capitalizarea conglomeratului său, care nu valora în 1965, în anul preluării fostei companii de textile decât, 20 de milioane de dolari, a ajuns la 400 de miliarde de dolari, scrie The Wall Street Journal. Buffet este un democrat şi susţinut-o pe Hillary Clinton.

Alegerile prezidenţiale schimbă conducerea Guvernului. Noul premier al Franţei

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a fost numit marţi dimineaţă la şefia Guvernului francez, după demisia premierului Manuel Valls, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. "Domnul Manuel Valls a prezentat astăzi demisia Guvernului său preşedintelui Republicii, care a acceptat-o. Preşedintele Republicii l-a numit pe Bernard Cazeneuve premier şi l-a însărcinat cu formarea unui nou Guvern", a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat. Socialistul Bernard Cazeneuve a fost ministru delegat al Afacerilor Europene (2012-2013), ministru delegat al Bugetului (2013-2014) şi ministru de Interne din 2014 până în prezent. Manuel Valls şi-a anunţat demisia din Guvern pentru a-şi putea lansa campania pentru prezidenţialele din Franţa.

Uniunea Creştin-Democrată a decis viitorul Angelei Merkel

Angela Merkel a fost realeasă, marţi la Essen, în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), obţinând 89,5% din voturile celor aproape 1.000 de delegaţi ai formaţiunii sale politice, relatează Reuters şi DPA. În urmă cu doi ani, Merkel a fost realeasă lider al CDU cu 96,7% din voturile delegaţilor creştin-democraţi. Decizia de anul trecut a cancelarului german de a permite intrarea în ţară a circa 1 milion de migranţi a erodat sprijinul popular pentru Merkel, dar şi pentru CDU. La Congresul CDU-Merkel promite că va expulza mai mulţi refugiaţi

CURENTUL

Premierul a demascat minciunile Antenei 3 chiar în emisiunea lui Mihai Gâdea

Prezent la emisiunea lui Mihai Gâdea, premierul Dacian Cioloş a arătat câteva minciuni ale Antenei 3 despre guvernul său, justificând astfel termenul mocirlă preluat cu câteva ore înainte de la filosoful Gabriel Liiceanu. Gâdea s-a enervat pe loc, iar premierul a declarat că îi respectă pe toţi telespectatorii Antenei 3 şi că nu la ei s-a referit atunci când a vorbit despre a te coborî în mocirlă pentru a îţi face treaba. "Nu a fost niciun moment referirea mea la telespectatorii dumneavoastră faţă de care am respect, de asta am fost la dumneavoastră în emisiune şi de asta sunt aici. S-au spus minciuni care au fost repetate şi pe care nu am avut ocazia atunci să le corectăm", a spus Cioloş, la Antena 3. Întrebat dacă este deranjat de criticile care i se aduc, Cioloş a replicat: "Nu critica, minciuna mă deranjează!"

Luminiţele de Crăciun de pe Calea Victoriei nu mai funcţionează

Primarul Gabriela Firea a aprins iluminatul festiv din Capitală chiar de Ziua Naţională, glăsuind: "Bună seara, Bucureşti! Bună seara, România! La mulţi ani tuturor românilor din ţară şi de peste hotare! Primăria Generală a Capitalei organizează, în premieră, Târgul de Crăciun în Piaţa Constituţiei, un eveniment extraordinar, deosebit, pe care dorim să-l dedicăm tuturor bucureştenilor şi tuturor românilor care trec să ne viziteze. Sunt aici, alături de mine, primarii celorlalte sectoare. Suntem o echipă care dorim să transformăm Bucureştiul. Să fim mândri că suntem bucureşteni, să fim mândri că suntem români", a spus Firea cu acest prilej. În seara asta, însă, pe Calea Victoriei, beculeţele nu mai funcţionau în porţiunea de la Piaţa Victoriei şi până la Parcul Nicolae Iorga.

CURIERUL NATIONAL

Creşte neîncrederea în bănci

Un studiu realizat de Banca Mondială arată că neîncrederea în bănci în rândul cetăţenilor din ţările în curs de dezvoltare din Europa şi Asia Centrală este mai mare decât în orice altă regiune a lumii. Una dintre cauzele acestei neîncrederi este, potrivit BM, "gradul scăzut de creştere a veniturilor, în special în rândul persoanelor cu venituri mici". BM: Politicile publice trebuie să se concentreze pe crearea unor stimulente pe pieţe, diminuând obstacolele, pentru a se asigura că sistemul financiar beneficiază de pe urma contribuţiilor unui amplu spectru de oameni şi firme

Generalul Walter Sharp cere un atac preventiv asupra Coreei de Nord

Fostul comandant militar american din Coreea de Sud a declarat că administraţia Trump trebuie să fie gata să lanseze un atac preventiv asupra Coreei de Nord înainte ca aceasta să testeze o rachetă cu rază lungă de acţiune capabilă să lovească Statele Unite. "Nu cred că discuţiile sau diplomaţia îl vor face pe Kim Jong-un să se schimbe", a declarat generalul în retragere Walter Sharp, sugerând că soluţia pentru eliminarea ameninţărilor este un atac preventiv. Armata americană trebuie, apoi, să fie pregătită să răspundă cu forţe covârşitoare în cazul în care Coreea de Nord ripostează, a spus Sharp. Conform generalului, SUA nu poate risca să se bazeze exclusiv pe apărarea antirachetă pentru a contracara un atac nord-coreean cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Pentagonul a muşamalizat un raport ce identifica o risipă de 125 de miliarde de dolari

Un studiu al Departamentului american al Apărării în care se propunea reducerea cu 125 de miliarde de dolari a unor costuri administrative a fost muşamalizat de Pentagon, pe motiv că i-ar da Congresului o scuză perfectă pentru a reduce şi mai mult cheltuielile destinate apărării, a dezvăluit cotidianul Washington Post, citat de Reuters. Raportul datează din ianuarie 2015, iar autorii identifică "o soluţie clară" pentru ca Pentagonul să economisească 125 de miliarde de dolari în cinci ani, în special printr-un program de pensionare anticipată, prin limitarea folosirii contractorilor şi prin utilizarea mai eficientă a tehnologiei informaţiei, indică sursa citată, potrivit Agerpres.

Câţi bani vor să cheltuiască românii pe cadourile de Crăciun

Românii intenţionează să cumpere online cadourile de Crăciun pentru cei dragi, iar suma medie alocată shopping-ului de Sărbători se ridică la 190 de euro, potrivit unui studiu realizat la nivel european de DPDgroup. Bugetul conaţionalilor este identic cu cel al belgienilor şi dublu faţă de cât şi-au propus croaţii să cheltuiască. Topul darurilor cumpărate online pe care vor să le pună românii sub brad este dominat de produsele de beauty şi îngrijire, spre deosebire de restul europenilor, care pun accent pe cărţi sau jucării. Dintre cele 21 de ţări analizate, România se află la jumătatea clasamentului, după suma medie pe care vor să o cheltuiască online pe cadourile de Crăciun. Ţara noastră devansează, astfel, state cu economii mai puternice şi e-commerce mult mai dezvoltat, precum Olanda, Polonia, Portugalia sau Ungaria.

Comerţul online românesc bate record după record

Cumpărăturile online au devenit un lucru obişnuit şi în România, zi de zi, tot mai mulţi români descoperind avantajele retailului online, iar evoluţia afacerilor companiilor din acest domeniu, din ultimii 5 ani, arată cât de important este acest sector economic. "2016 va fi anul în care comerţul online românesc va depăşi graniţa de 6 miliarde de lei, afacerile din acest sector urmând să se situeze la un nivel istoric pentru România", afirmă experţii de la KeysFin, într-o analiză privind business-ul din comerţul online din intervalul 2011-2016. Potrivit datelor financiare analizate de KeysFin, cifra de afaceri din e-commerce-ul românesc a crescut susţinut în ultimii ani, de la 1,68 miliarde de lei în 2011 la 5,47 miliarde de lei în 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

750 de milioane de euro au "mâncat" revoluţionarii de la stat

Procurorii şi inspectorii Corpului de Control al Executivului au început cea mai mare anchetă postdecembristă prin care se vrea stabilirea adevărului: cine are carnet de revoluţionar legal şi cine nu. Patru ani le-au trebuit inspectorilor de la Corpul de Control al Guvernului să verifice hârtiile de la Secretariatul General al Revoluţionarilor, pentru a stabili câţi bani s-au plătit de la bugetul de stat celor aproximativ 21.000 de persoane care deţin carnet de revoluţionar. E vorba de toate certificatele emise, din 1992 şi până în prezent. 3.500 de persoane ar beneficia ilegal de indeminzaţii şi de alte facilităţi de la stat. Potrivit raportului de control, din vistieria statului s-au alocat aproximativ 750 de milioane de euro, drepturi băneşti pentru revoluţionari.

Frank Timiş ar putea falimenta o ţară. Cere despăgubiri cât veniturile statului pe doi ani

Trei companii care fac parte din Pan African Minerals Group, controlat de milionarul român Frank Timiş, cer despăgubiri în valoare de 385 mil. dolari statului african Burkina Faso pe care îl acuză că a blocat dezvoltarea uneia dintre cele mai mari mine de mangan din lume. Potrivit unei cereri de arbitraj adresată Curţii Internaţionale de Arbitraj a Camerei Internationale de Comerţ, situaţia provine dintr-o dispută asupra depozitului Tambao din colţul nord-estic al ţării vest-africane. Una dintre firmele lui Timiş, Pan African Burkina Limited (PAB), a cumpărat în iunie 2012 drepturile de exploatare a minei Tambao, care se presupune că are rezerve de mangan de 100 milioane de tone, şi spune că a investit peste 100 mil. dolari în dezvoltarea ei. Dictatorul statului african, Blaise Compaore, care a parafat afacerea, a fost răsturnat de la putere doi ani mai târziu şi în ianuarie 2015 noile autorităţi au suspendat permisul de export al companiei lui Timiş.

Producătorul de huilă, în pragul lichidării

Situaţie incredibilă la Complexul Energetic Hunedoara. Instanţa va judeca astăzi dacă societatea va intra în insolvenţă, pentru a treia oară într-un an. Asaltat de creditori, producătorul e în stare critică. În acest moment, toate conturile societăţii sunt blocate de creditori, ceea ce înseamnă că nu pot fi făcute plăţi pentru plata furnizorilor. Practic, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) riscă oricând să îşi oprească activitatea, ceea ce înseamnă oprirea, în plină iarnă, a celor două termocentrale de la Mintia şi Paroşeni, dar şi sistarea producţiei de huilă în cele patru mine de huilă deţinute - Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Compania nu a putut plăti nici huila extrasă la minele Paroşeni şi Uricani, intrate într-un program de închidere. Cu salariile întârziate, peste 360 de mineri de la cele două mine s-au blocat ieri în subteran. Până după-amiază, situaţia lor s-a rezolvat totuşi.

JURNALUL NATIONAL

Munca la negru creşte în tandem cu venitul minim

Pe ultima sută de metri, Guvernul Ciloş a iniţiat discuţiile pe tema salariului minim. Îngheţarea lui, o creşterea cu 10% sau o creştere cu 20% sunt variantele luate în calcul, dar nici una din acestea nu mulţumeşte sindicatele. În mod normal, stabilirea lui trebuie să se facă prin negocieri între sindicate şi patronate, rolul guvernului fiind doar de mediator în cazul în care cele două părţi nu se pun de acord. În cazul de faţă, discuţiile pe această temă sunt pur formale şi, mai degrabă, electorale, pentru că mediatorul are toate şansele să se schimbe peste puţin timp. Din cei 4.722.300 de salariaţi înregistraţi la nivel naţional, 992.362 (21,01%) sunt plătiţi cu salariul minim care este în prezent de 1.250 lei brut.

Produsele contrafăcute lovesc la buget şi job

România pierde anual 3,6 miliarde de lei şi 26.000 de locuri de muncă din cauza contrafacerii de produse, conform unui studiu realizat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Până acum au fost analizate nouă mari sectoare: produse cosmetice şi de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii; articole sportive; jucării şi jocuri; bijuterii şi ceasuri de mână; genţi de mână; muzică înregistrată; băuturi spirtoase şi vin; produse farmaceutice. Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările pierdute reprezentând 16,6 % din vânzările legitime, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media. Din cauza contrafacerilor şi piratării, la nivelul UE se pierd în fiecare an peste 80 miliarde de euro şi aproape 800.000 de locuri de muncă.

NATIONAL

Kövesi încasează "perversa" de la Parchetul General!

Cu doar câteva zeci de ore înainte de pronunţarea verdictului in scandalul de plagiat "al secolului" si după ce, pe surse, au fost date informaţii că şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, "nu prea ar fi copiat", Parchetul General arunca pur si simplu in aer sistemul. Totul odată cu recunoaşterea faptului că procurorii lui Augustin Lazar au dispus începerea urmăririi penale, fie si in rem, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu in cazul plângerii penale depuse de fostul ministru de Interne, Petre Toba, împotriva Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare(CNATDCU). Ceea ce arată, după cum susţin surse din sistem, că "încă se joacă" in "războiul doctoratelor"...

Statul, 40% taxa de şmecherie pentru constructorii străini!

Odată cu declanşarea isteriei anticorupţie si mazilirea constructorilor români implicaţi in tot felul de reţele transpartinice de influentă, marile firme străine de profil câştiga pe bandă rulantă contractele de infrastructură, mai ales cele care se bazează pe finanţare externa, din "sacul fără fund" al fondurilor europene. Însă, după ce semnează contractele pe fonduri europene, constructorii trag de timp sub tot felul de pretexte puerile, până ce expira termenele de construcţie si se termina anul exerciţiu, pentru ca povara plăţilor sa cada de acum încolo in spatele autorităţilor romane. Reprezentanţii constructorilor străini forţează mana autorităţilor romane sa "înghită" sumele astronomice pe care le trec in actele adiţionale la contractele iniţiale, sub forma unor "cheltuieli neprevăzute" in cuantum de nu mai puţin de 40% din valoarea negociată.

PUTEREA

Cioloş peste Dragnea. Războiul electoral al asistaţilor social

Ce sunt ghetourile din Ferentari pentru Bucureşti, e Teleormanul pentru România. Asta ar fi trebuit să spună premierul Dacian Cioloş, şi n-ar fi fost departe de adevăr. Cum n-a greşit afirmând că judeţul al cărui deputat este preşedintele PSD, după ce a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, conduce topul naţional al asistaţilor social. Pentru această afirmaţie corectă, Cioloş a fost făcut albie de porci de condamnatul penal Dragnea. De fapt, situaţia este mult mai gravă, primul ministru a fost gentil. PUTEREA a aflat că Teleorman este singurul judeţ care apare în top 3 la toate cele 3 ajutoare sociale - venit minim garantat, ajutor pentru susţinerea familiei, ajutor de încălzire. Şi la şomaj, Teleorman este tot pe primul loc în septembrie 2016, cu 11,8%, faţă de media naţională de 4,8%!

UNPR-iştii se regrupează sub comanda lui Onţanu

Arestat pentru luare de mită, Neculai Onţanu de la Primăria Sectorului 2 a demisionat anul acesta din toate funcţiile politice. Acum, sub aura de ONG-ist, lucrează la regruparea membrilor UNPR, deşi unii candidează deja pe listele Mişcării Populare. Astfel, Onţanu îşi poate face intrarea în Parlament pe uşa din dos, în cazul în care va putea să spargă PMP şi să mai racoleze şi alţi foşti colegi de partid, care s-au "rărăcit" pe la alte partide. Fuziunea UNPR-iştilor cu Partidul Mişcarea Populară este tot mai contestată de progresiştii nemulţumiţi că nu au prins un loc pe listele de parlamentari.

RATB "toacă" mai mult decât RADET

În pofida risipei, execuţia bugetară pe primele 10 luni ale anului arată că doar jumătate din bugetul Capitalei a fost consumat. Intenţia primarului general de a demonstra proasta gestionare a banului public de către administraţia de 7 luni a liberalului Răzvan Sava a eşuat. Cu toate acestea, Gabriela Firea nu vrea să recunoască sau "nu s-a prins" ce buget lejer are la dispoziţie. Cert este că au crescut cheltuielile instituţiilor publice de spectacole şi concerte de când Firea a preluat administrarea Capitalei. Un alt element de remarcat este faptul că regia de transport public "toacă" mai mulţi bani decât RADET, care a intrat în insolvenţă. Ierarhizarea cheltuielilor pe primele 10 luni: Transportul în comun 529.695.922,88 de lei; Energie termică 499.848.328,75 de lei.

ROMANIA LIBERA

Ancheta ANAF în scandalul Panama Papers, împotmolită în hârtii

Fiscul controlează cinci firme în scandalul Panama Papers. Verificarea aceasta durează, pentru că instituţia nu este informatizată. "E clar că o asemenea investigaţie nu are cum să se desfăşoare rapid", a declarat pentru "România liberă" Gabriel Sincu, fost înalt funcţionar la Finanţe, în prezent expert în fiscalitate la Ernst&Young. "Trebuie văzute documente, mers la faţa locului, analizate contracte, facturi, tot ce înseamnă tranzacţii ce au legătură cu subiectul. O astfel de anchetă fiscală poate dura şi ani de zile. Sunt companii controlate de ANAF, la care Fiscul stă şi doi ani", explică Sincu. În nici un caz nu se poate vorbi despre o investigaţie serioasă care să dureze o săptămână sau două, spune Gabriel Sincu.

Un fost general SRI, veriga banilor din dosarul Blaga

Dan Constantin Grigoriu a fost arestat preventiv în anii "90, pentru contrabandă cu motorină, şi a fost condamnat pentru un credit luat de la Bancorex. DNA susţine că ar fi intermediat şpaga pentru fostul lider al PNL. Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis în judecată, săptămâna trecută, pe Vasile Blaga pentru trafic de influenţă. Acesta este acuzat că între 2011 şi 2012 "a primit în patru rânduri, de la o societate comercială repre-zentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale.

ZIARUL FINANCIAR

Întrebarea numărul 1 a alegătorului chemat la urne ar trebui să fie: ce se întâmplă cu taxele pe care le plătesc?

Un salariu mediu net de 2.037 de lei, la nivelul lunii septembrie, a însemnat un cost cumulat (angajat şi angajator) de 3.565 de lei - de 1,75 ori salariul net care a fost plătit angajatului. Privind spre aceste cifre, campania electorală a dat partidelor prilejul de a se întrece în promisiuni de reducere a taxelor. Angajatul şi angajatorul plătesc statului în România echivalentul a 75% dintr-un salariu net. Totuşi, România are unele dintre cele mai mici taxe din UE, iar veniturile fiscale încasate de buget sunt cele mai mici din Uniune. Taxele au fost reduse în ultimii doi ani, oamenii au mai mulţi bani în buzunare, dar nu au şosele şi autostrăzi, autobuzele în Bucureşti vin şi la jumătate de oră, trenurile întârzie cu orele, pentru că din cei 30% echivalent PIB, bani strânşi la buget, trebuie să asigure pensii pentru toţi, sănătate pentru toţi, ajutoare sociale pentru toţi.

Daniel Dăianu: Convergenţa într-o Uniune răvăşită de crize?

Perspectiva aderării României la UE a impulsionat enorm influxul de capital străin. Acesta a contribuit la modernizare, la aducere de know-how şi cultura organizaţională; a creat expectaţii foarte mari amplificând totdată o bulă speculativă ce s-a spart în 2008-2009, când economia a implodat cu cca 7% din PIB pe fondul crizei financiare. Deficite externe de două cifre s-au redus dramatic după 2008. De-a lungul anilor pre- şi post aderare s-a redus decalajul PIB/loc faţă de media din UE de la cca.25% la cca. 57% în prezent la paritatea puterii de cumpărare. Această cifră este însă înşelătoare dacă ignorăm distribuţia veniturilor. Mai mult, România este economia emergentă din UE unde ponderea muncii în PIB s-a diminuat foarte mult după 2008 la cca 32%; în Ungaria, Cehia, Polonia, Bulgaria, raportul este substanţial mai echilibrat. Mult din exportul României se bizuie pe salarii mici.

Opt zile de foc pentru MedLife, în cea mai mare listare privată de pe bursă din ultimul deceniu

Cel mai mare furnizor de servicii medicale private MedLife (care ar putea avea simbolul bursier M) va încerca pe parcursul a şapte zile lucrătoare să atragă investitorii de retail aşteptaţi să subscrie la un preţ maxim de 35 de lei/acţiune. În a opta zi sunt aşteptaţi investitorii instituţionali. Investitorilor de retail le-au fost alocate 1,3 milioane de acţiuni, adică 15% din total, iar cei care vor cumpăra în primele patru zile vor avea un discount de 5%, adică la un preţ de 33 lei. Acţiunile rămase, un număr de 7,5 milioane, vor fi oferite către investitorii instituţionali (fonduri de investiţii, fonduri de pensii, traderi, societăţi de asigurare). Ei pot subscrie pe durata a opt zile la orice preţ până la cel maxim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb