REVISTA PRESEI 07.12.2017

Willy Homner
Revista Presei / 7 decembrie 2017

REVISTA PRESEI 07.12.2017

ADEVARUL

Protest în faţa Parlamentului faţă de votul pe legile Justiţiei

Câteva sute de persoane au protestat, miercuri seară, în faţa Parlamentului, după decizia parlamentarilor PSD-ALDE-UDMR de a vota modificările la legile Justitiei, în contextul în care PNL si USR au cerut amânarea şedintei, apelând la proteste cu pancarte chiar în plenul Parlamentului. Mitingul este organizat de comunitatea "Corupţia ucide" care a anunţat pe Facebook un protest sub titlul "HAI La Parlament ! ACUM! #faraviolenta". "Vă mulţumim, contează foarte mult să veniţi aici, măcar am reuşit să nu avem votul final. Este trist că se întâmplă în aceste zile, în care regele a murit. Mesajul a fost de decenţă, dar domnul Dragnea dăduse ordin să se profite de aceste momente, sperând că societatea nu va reacţiona", a spus liderul USR, Dan Barna.

Florentin Pandele le cere parlamentarilor să nu susţină bugetul pe 2018 adoptat de Guvern

Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari şi soţul Gabrielei Firea, a lansat un apel către toţi primarii din România, cărora le cere să folosească "toate pârghiile legale" pentru a convinge parlamentării să nu susţină proiectul de buget pe 2018 adoptat miercuri de Guvern, ameninţând că, în caz contrar, va ieşi la proteste în Piaţa Victoriei. Fără Gabriela Firea, care trebuie să rămână acasă, cu cei mici. Florentin Pandele se declară nemulţumit de faptul că prin noul proiect de buget adoptat de Guvernul Tudose primăria pe care o conduce va pierde 8 milioane de euro, adică "20% din buget". Într-o intervenţie telefonică la Antenă 3, Florentin Pandele a declarat că nu vrea să facă "niciun scandal", dar i se pare "ciudat că primarii din România nu fac nimic" în această privinţă.

Putin şi-a anunţat candidatura pentru al patrulea mandat prezidenţial

Vladimir Putin, aflat de 18 ani la putere, a anunţat miercuri că va candida pentru al patrulea mandat de preşedinte al Rusiei. Alegerile sunt programate pe 18 martie anul viitor. "Îmi anunţ candidatura pentru postul de preşedinte al Rusiei", a spus Putin la o întâlnire cu muncitorii unei uzine auto din Nijni Novgorod. Discursul a fost transmis în direct la televiziune. Potrivit tuturor sondajelor, el ar urma să câştige detaşat următorul scrutin prezidenţial din Rusia. Astfel, va rămâne preşedinte până în anul 2024, când va avea 71 de ani. Va fi al şaptelea scrutin prezidenţial din istoria Rusiei. Printre candidaţi figurează Grigori Iavlinski, liderul Iabloko, Ghennadi Ziuganov, şeful comuniştilor, Vladimir Jirinovski, reprezentantul naţionaliştilor, şi jurnalistele Katia Gordon şi Ksenia Sobceak.

Biserica Romano-Catolică, ameninţată de o nouă schismă?

Papa Francisc se confruntă cu o ostilitate pe faţă în cadrul Curiei Romane, aparatul administrativ al Sfântului Scaun. Cel de-al 266-lea lider spiritual al catolicilor este contestat pentru veleităţile sale progresiste, dar şi pentru felul în care gestionează relaţia cu rivalii săi conservatori. Un lider al acestora din urmă a tras recent chiar un semnal de alarmă, chemându-l pe Suveranul Pontif "să asculte de cei care au întrebări serioase de pus şi reclamaţii juste de făcut" şi avertizând, în caz contrar, cu "riscul unei separări lente", "o schismă a unei părţi a lumii catolice dezorientate şi dezamăgite". El a exprimat punctul de vedere al unei tabere tot mai marginalizate şi tot mai revoltate de politicile sale, scrie pentru slate.fr jurnalistul Henri Tincq, specializat în Biserica Catolică.

Şase "triburi politice" decid viitorul Uniunii Europene

Institutul Regal de Afaceri Internaţionale Chatham House de la Londra a făcut un studiu referitor la modul în care cetăţenii europeni privesc prezentul şi viitorul blocului comunitar. Analizând alături de compania de cercetare de piaţă Kantar Public răspunsurile date de 10.000 de persoane din zece ţări europene, studiul a arătat că opinia publică europeană este împărţită în şase "triburi politice". Este vorba despre: europenii ezitanţi (36%), europenii mulţumiţi (23%), contestatarii UE (14%), proeuropenii frustraţi (9%), rebelii austerităţii (9%) şi federaliştii (8%).

Ierusalimul, unul dintre cele mai spinoase puncte ale conflictului israeliano-palestinian

In jumătatea de est a Ierusalimului se află Oraşul Vechi şi locurile sfinte ale celor trei religii monoteiste (Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt şi Moscheea al-Aqsa). Marea majoritate a comunităţii internaţionale persistă să nu recunoască nici o suveranitate asupra oraşului. De la Acordurile de la Oslo, există un consens larg că Ierusalimul de Est este destinat să devină capitala unui viitor stat palestinian. Negocierile au fost iniţiate în această direcţie la începutul anilor 2000, dar s-au încheiat. Liderii coaliţiei de dreapta care se află la putere în Israel sunt ostili ideii de a renunţa la o parte a oraşului. Recunoaşterea statutului său de capitală de către Statele Unite ar fi, din punctul lor de vedere, o victorie. Pentru palestinieni ar fi eşecul visului lor de independenţă.

Cea mai in vârstă persoană de pe planetă

Trei femei se bat la titlul de cea mai bătrână persoană din lume. O japoneză se află pe primul loc, fiind singura si ultima persoana născută in secolul 19 care încă mai e in viaţă. Nabi Tajima are 117 ani si e născută in iulie 1900, fiind cea mai in vârstă persoană "înregistrată" vreodată. Aceasta are 9 copii, 28 de nepoţi, 56 de strănepoţi, 35 de stră-strănepoţi si deja a început sa aibă stră-stră-strănepoţi. Pe locul 2 se afla tot o femeie din Japonia, Chiyo Miyako, care are 116 ani si 211 zile. Aceasta o precedă in clasament cu doar "câteva" zile pe prima europeană din clasament, Ana Vela Rubio, din Spania, care e cu 180 de zile mai tânără.

BANCHERUL

Scandalul băncilor pentru locuinţe produce degringoladă in Parlament

Scandalul celor două bănci pentru locuinţe (BCR Banca pentru Locuinţe si Raiffeisen Banca pentru Locuinţe) izbucnit in urma cu doi ani, când Curtea de Conturi le-a acuzat de delapidarea fondurilor publice, produce degringoladă in Parlament, care era cât pe-aici să adopte o nouă lege de funcţionare a băncilor pentru locuinţe...aproape identica cu cea in vigoare, fără vreo modificare de substanţă. Si asta in ciuda faptului Senatul a aprobat anul trecut o variantă complet diferită, iar Guvernul a trimis o opinie de asemenea in contradicţie cu varianta finală ajunsă săptămâna trecută pentru votare in plenul Camerei Deputaţilor, care însă a retrimis-o comisiei de buget pentru revizuire.

COTIDIANUL

Cătălin Zamfir: Nu s-au plătit redevenţe uriaşe României!

Potrivit senatorului PNL Daniel Zamfir, marile firme, deşi exploatează resurse de peste 20 de ani, nu au plătit redevenţe României. La audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Simon, confirma, de altfel, jaful păstorit de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale. "Angajaţii Statului n-au urmărit, şi când au urmărit şi au constat că nu plătesc, nu le-au retras licentele şi nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!", a scris Daniel Zamfir într-o postare pe Facebook. "Am solicitat de urgenţă conducerii nou instalate a ANRM sa recupereze de urgenţă sumele datorate Statului român şi să prezinte un raport detaliat al situaţiei. S-a tot vorbit de jaf in tara, dar aşa ceva, de atâţia ani, cu complicitatea autorităţilor Statului, eu nu mi-am imaginat!!! Apropo, n-ar trebui sa intervină şi alte organe ale Statului??" a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

40 milioane euro pentru Călin Mitică

Compania Remarul 16 Februarie, deţinută de milionarul clujean Călin Mitică, a câştigat un contract de maximum 176 milioane lei pentru revizia capitală a 73 de automotoare Siemens, aflate în exploatarea CFR Călători, aşa-numitele Săgeata Albastră. În fapt, contractul fusese câştigat încă din luna august, dar competitorul de la licitaţie, societatea Electroputere VFU, deţinută de un alt milionar celebru care a făcut avere din trenuri, Gruia Stoica, o contestase la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Pe 24 noiembrie, CNSC a respins contestaţia Electroputere, care cerea anularea licitaţiei, ceea ce înseamnă că, automat, contractul a intrat deja în vigoare. Revizia automotoarelor Siemens se va întinde pe următorii patru ani, contractul fiind împărţit în mai multe subsecvente, pe şase luni, cu o valoare cuprinsă între 10 şi 17 milioane lei.

Trump recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie "o nouă abordare" în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. Donald Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Fiecare preşedinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obţinerea păcii" între Israel şi palestinieni, a afirmat Donald Trump.

CURENTUL

Margareta a decis să nu mai respecte tradiţia înmormântării. Le e frică să nu strige monarhiştii la apariţia lui Nicolae, "Trăiască Regele"?

Ziarul Profit din Curtea de Argeş atrage atenţia asupra mai multor ciudăţenii de la înmormântarea Regelui Mihai. Conform programului oficial, funeraliile Regelui Mihai I al României nu vor respecta toate regulile impuse de gradele acestuia, având in vedere faptul ca vorbim de un fost şef de stat si ultimul mareşal al României, scrie sursa citată. Deşi fiica cea mare a fostului suveran, Margareta, anunţa că din iniţiativa ei se va respecta tradiţia, acest lucru nu mai este valabil după ce a fost anunţat programul oficial in care nu se aduce vorba de tradiţia trenului regal. Nici regulile nu mai sunt respectate pentru că in program nu se vorbeşte de afetul de tun pe care trebuia depus sicriul ultimului mareşal in viaţă al României. In plus, nu s-a mai pomenit ca o înmormântare să aibă loc noaptea, este chiar împotriva tradiţiei ortodoxe.

CURIERUL NATIONAL

Revolta transportatorilor

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a obţinut autorizaţie pentru organizarea unor proteste, pe 13 decembrie. Transportatorii rutieri aduc anual 4,7% din PIB-ul României. În anul 2010, Ordonanţa 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a obţinut autorizaţie pentru organizarea unor proteste, pe 13 decembrie, în Bucureşti şi în toate marile oraşe din ţară, iar pe 20 decembrie 2017, din toată ţara se vor deplasa coloane de maşini către Bucureşti, pentru un miting în faţa Guvernului, în vederea respectării legislaţiei în vigoare.

Pesimism pe piaţa forţei de muncă pentru 2018

61% dintre angajaţi nu se aşteaptă la o mărire a salariului în următoarele şase luni. 64,5% dintre participanţii la sondaj resimt un volum mai mare de stres la locul de muncă. 60% dintre respondenţi îşi doresc să îşi schimbe locul de muncă în anul care urmează. Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare şi contribuţii anunţate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajaţii români să nu mai fie la fel de optimişti în privinţa viitorului lor pe piaţa muncii. Împreună cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucrează, aceste schimbări îi determină pe angajaţi să se aştepte la un an cu mai multă muncă depusă, mai mult stres şi mai puţini bani.

Arabia Saudită: Recentele epurări aduc în vistieria statului peste 100 mld. dolari

Unul dintre prinţii blocaţi în "palatul de aur" Ritz-Carlton din Riyad, Miteb, a fost eliberat contra unui miliard de dolari. În total, relatează corespondenţi de presă din Riyad, peste 200 de prinţi şi oameni de afaceri saudiţi sunt blocaţi, din 4 noiembrie, la Ritz-Carlton. Toţi sunt implicaţi în diverse acte de corupţie. Miliarde de dolari încep să ajungă în vistieria statului saudit. Corespondenţi ai agenţiilor internaţionale de presă, citaţi de "Challenges", informează că, în afara prinţului Miteb, eliberat săptămâna trecută contra unei sume de peste un miliard de dolari, cel puţin alţi trei prinţi saudiţi acuzaţi de implicare în afaceri de corupţie urmează a fi eliberaţi după ce au negociat cu autorităţile sumele ce le vor vărsa statului.

EVENIMENTUL ZILEI

Bugetul pe 2018

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, bugetul de stat pentru 2018, bazat pe o creştere economică de 5,5%, după cum a anunţat premierul Mihai Tudose. Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. "Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", precizează sursa citată. Conform proiectului adoptat de Guvern, sunt prevăzute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari faţă de 2017, fiind pentru prima dată când PIB-ul României va depăşi nivelul de 200 miliarde euro.

Time Magazine a anunţat PERSONALITATEA anului 2017

Celebra revistă Time Magazine a făcut public cui acordă titlul de personalitatea anului 2017. Distincţia merge anul acesta la militanţii "The Silence Breakers", celor care " au rupt tăcerea" la îndemnul hashtagului #metoo în legătură cu hărţuiriea sexuală, transmite CNN. Acele femei curajoase care au dezvăluit şi au ajutat la aducerea în presă a cazul Harvey Weinstein şi susţinătorii, mai mult sau mai puţin cunoscuţi ai hashtagul #Metoo au fost desemnaţi, la modul generic, ''Personalitatea Anului 2017''. Dezvăluiri au provocat un imens scandal la Hollywood. Unul dintre cei mai cunoscuţi producători din cetatea filmului, Harvey Weinstein, a fost acuzat până acum de peste 100 de femei că le-a agresat sexual.

JURNALUL NATIONAL

Dorin Cocoş a preluat administrarea firmei prin care a "albit" banii din afacerea "Microsoft"

La aproximativ o lună de când a fost eliberat din penitenciar, unde a fost trimis pentru infracţiunile reţinute în primul dosar "Microsoft", fostul soţ al Elenei Udrea, controversatul Dorin Cocoş, a revenit în afaceri. Şi nu în orice afaceri, ci chiar în cea despre care procurorii DNA susţineau, într-un referat din anul 2015, că a fost folosită pentru a disimula sumele de bani provenite cu titlu de mită exact în dosarul "Microsoft". Cocoş şi-a concediat, la începutul lunii noiembrie administratorul de la SC Clamari Trading Impex SRL şi a preluat, pe persoană fizică, administrarea acestei companii. Societatea, care se ocupă, conform actelor, de închirierea imobilelor, a derulat, în perioada de glorie a guvernelor PDL, contracte cu spitalele din Bucureşti, în valoare de 40 de milioane de lei, prin furnizarea de reactivi.

Chinezii de la Ping An plătesc o avere a deveni al doilea mare acţionar al HSBC

Ping An a devenit al doilea mare acţionar al HSBC, după ce compania chineză de asigurări şi-a majorat la peste 5% participaţia la cea mai mare bancă europeană. Divizia Ping An de gestionare a activelor a achiziţionat marţi încă zece milioane de acţiuni la banca britanică HSBC, astfel încât participaţia sa a urcat de la 4,96% la 5,01%, a precizat Ping An, într-un comunicat remis Bursei de la Hong Kong. Participaţia - evaluată la 7,3 miliarde de lire sterline (9,8 miliarde de dolari) la actualele preţuri de pe piaţă - face din Ping An al doilea mare acţionar al HSBC, după BlackRock, conform datelor Bloomberg. Ping An este este cea mai mare companie de asigurări după capitalizarea bursieră şi a patra după totalul activelor.

Ford se aliază cu Alibaba în China pentru a vinde maşini online

Producătorul auto american Ford Motor ar urma să semneze un acord cu Alibaba Group Holding Ltd care va permite producătorului auto american să testeze vânzarea maşinilor către consumatorii din China prin intermediul diviziei de retail online a Alibaba - Tmall - precum şi prin noul concept "automat pentru vânzări auto", au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Joi, în Hangzhou, reprezentanţii Ford, respectiv preşedintele Bill Ford Jr şi directorul general Jim Hackett, ar urma să se întâlnească cu reprezentanţii Alibaba pentru a semna o scrisoare de intenţie privind noul parteneriat, susţin sursele.

NATIONAL

DNA si-a rupt dinţii la Cluj!

După ce au dat iama in baronimea locala, băgându-i la zdup, in doi timpi si trei mişcări, pe primarul Sorin Apostu sau pe preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, dintr-o data, anchetele pe rol ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu doar ca nu au mai avansat, dar nimeni nu îndrăzneşte sa le mai şteargă de praf prin sertarele unde zac. Astfel ca Emil Boc rămâne singura "oază de moralitate" deşi a condus atâta amar de vreme un guvern plin de penali, nenumăraţi miniştri din subordinea sa fiind "tocaţi" in tot felul de dosare de către procurorii anticorupţie.

Şeful contrainformaţiilor militare, arestat ca spion FSB!

Anchete secrete ale agenţiilor americane de contraspionaj au loc in mai multe state est-europene, printre care in Cehia, in Romania si in Polonia, unde situaţia deja a escaladat, fostul şef al Contrainformaţiilor Militare fiind arestat, după ce a fost acuzat ca a colaborat cu FSB, temutul serviciu de spionaj al Federaţiei Ruse. Astfel, intr-un scandal fără precedent pentru comunitatea de informaţii din Polonia, stat considerat principalul aliat strategic al Statelor Unite ale Americii din Europa, ofiţeri înarmaţi ai Politiei Militare l-au arestat pe Piotr Pytel, unul dintre cei mai influenţi oameni din sistemul de siguranţă naţională al Varşoviei. In acelaşi dosar a fost deja audiat inclusiv fostul premier al Poloniei, Donald Tusk, adică nimeni altul decât actualul preşedinte al CE!

Statul paralel, buget diferenţiat

Guvernul a aprobat, ieri, proiectul de buget pentru anul 2018. Bizar este că, deşi pesediştii nu contenesc să acuze si să critice existenţa "statului paralel", instituţiile de forţă au primit bani in plus faţă de sumele alocate in acest an. Concret, favorizate in 2018 sunt SRI, SIE si STS - instituţii care beneficiază de bugete majorate. Guvernanţii PSD echivalează probabil aceste servicii cu instituţiile de cultură si or crede că "statul paralel" se bazează pe ministerele Transporturilor, Muncii si Mediului, de exemplu, care primesc toate trei bugete mai mici decât cele alocate in 2017. Necaz care ocoleşte Înalta Curte de Casaţie si Justiţie care, prin proiectul de buget, primeşte 128 de milioane de lei - sumă mai mare cu 29% fata de 2017.

PUTEREA

S-a ADOPTAT Statutul magistraţilor. Judecătorii vor plăti pentru greşelile lor

Miercuri seară, după îndelungi dezbateri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă. "După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii", se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

SCANDAL monstru la Colegiul Psihologilor din România

Aproximativ 435 de atestate profesionale false au fost eliberate de către un grup infracţional organizat, susţine directorul general al Colegiului Psihologilor din România (CPR), Ştefan Iulian-Laurenţiu. Potrivit sursei citate, grupul infracţional organizat a emis şi timbre profesionale false psihologilor membri ai CPR. "Doar Poşta Română emite, la cererea noastră, timbre profesionale. Atestatele au fost semnate în fals de către Ion Dafinoiu, care ar fi preluat o stampilă falsă din iulie 2017 şi se autointitulează preşedinte al Colegiului, în mod fraudulos", a explicat directorul general al Colegiului Psihologilor din România. Potrivit acestuia, pe data de 28 noiembrie, Colegiul a depus o plângere penală împotriva psihologului Ion Dafinoiu pentru înşelăciune, fals, uz de fals şi uzurparea calităţii oficiale, prin emiterea ilegale a unor acte oficiale.

ROMANIA LIBERA

Parlamentarii aflaţi în conflict de interese, salvaţi. Legea ANI, modificată în punctele esenţiale

Deputaţii jurişti au modificat legea pe baza căreia funcţionează Agenţia Naţională de Integritate (ANI) - Legea 176/2010. Modificările operate, la iniţiativa deputatului PSD Florin Iordache, afectează deciziile luate în legătură cu două categorii majore de infracţiuni. Este vorba de conflictul de interese (cazurile în care demnitarii iau decizii în care au şi interese personale) şi de incompatibilităţi (este vorba de funcţiile care nu pot fi cumulate cu cele de parlamentari). Astfel, deputaţii au votat un articol, propus de Iordache, conform căruia încetează de drept "interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013".

Mahmoud Abbas către Donald Trump: Ierusalimul este capitala eternă a Palestinei

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat miercuri că Ierusalimul este "capitala eternă a statului Palestina", informează Reuters citată de Agerpres. Declaraţia liderului palestinian este primul său răspuns la anunţul făcut în aceeaşi zi de preşedintele Donald Trump, care a spus că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului. Într-un discurs înregistrat în ajun şi difuzat la postul Palestine TV, Abbas a respins anunţul lui Trump care include o decizie de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, unde se află în prezent, la Ierusalim, demers care - în opinia lui Abbas - "echivalează cu abdicarea de către SUA de la rolul lor de mediator al păcii".

ZIARUL FINANCIAR

De ce este "altfel" preluarea Bancpost de către Banca Transilvania

Preluarea Bancpost de către Banca Transilvania este cea mai mare achiziţie făcută de o entitate cu capital majoritar românesc a unui mare jucător străin. De obicei, cele mai mari tranzacţii sunt în sens invers, adică o bancă/firmă/fond din străinătate cumpără o companie cu capital privat românesc. Iată însă că a venit şi momentul în care o bancă privată fondată de acţionari români se bate pe locul 1 pe piaţă într-un peisaj dominat 80% de capitalul străin. Aparent, toată lumea aplaudă. Este nevoie de consolidare în sistemul bancar. Grecii trebuia să se retragă, bine că s-a găsit o soluţie prin care chiar o bancă locală să devină mai puternică. Dar trebuie spus că în niciun caz mişcarea nu este privită cu ochi buni de ceilalţi competitori.

Mega Image îşi anunţă planurile pentru 2018

Retailerul are o reţea de 573 de magazine, din care circa 90% în Bucureşti şi Ilfov, unde salariul mediu sare de 3.000 de lei net pe lună, iar rata şomajului este minimă. "Oraşul se dezvoltă şi noi creştem odată cu el." Lanţul de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image are un buget de investiţii de 50 de milioane de euro şi pariază pe deschiderea a 50-60 de magazine. "În 2018 vom merge înainte cu expansiunea în ritmul deja obşnuit. Spre exemplu, anul acesta la final vom avea mai multe deschideri decât în 2016 (când au fost peste 50 - n.red.)", spune Vassilis Stavrou, executivul grec care conduce operaţiunile locale ale Mega Image din vara lui 2015.

Miniştrii de finanţe din UE cer României să-şi restrângă cheltuielile bugetare şi să-şi reducă deficitele

Consiliul pentru Afaceri Economice şi Fi­nanciare (ECOFIN) a emis o nouă reco­man­dare pentru România, prin care cere, în temeiul "procedurii de abatere semnificativă", să-şi ajusteze soldul structural în vederea atingerii "obiectivului bugetar pe termen mediu" la care s-a angajat în 2012 şi care obligă ţara să-şi limiteze deficitul structural la 1% din PIB (ajuns la 3% din PIB în 2017). Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) susţine: "România este responsabilă pentru o abatere semnificativă de la traiectoria stabilită pentru ajustare cu scopul atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se îndreaptă - pe după VIȘIN - vs X,Y,Z...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb