REVISTA PRESEI 08.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 8 februarie 2014

ADEVARUL

Autocar cu numere de România, implicat într-un accident în Ungaria. Toţi cei 22 de pasageri au fost răniţi, trei din aceştia fiind români

Un autocar înmatriculat în România a fost implicat vineri seară într-un accident pe o şosea din Ungaria. Potrivit primelor informaţii, 22 de persoane au fost rănite, trei fiind în stare gravă. Autocarul a căzut în gol, într-o prăpastie adâncă de 10 metri. Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să se deplaseze de urgenţă la Szeged, acolo unde vineri seara a avut loc un accident în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judeţul Harghita. Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat că din cei 22 de răniţi, doar trei sunt români. De asemenea, reprezentantul guvernamental a precizat că din cei trei români, doi sunt adulţi (unul este în stare gravă) şi unul este o persoană minoră. Potrivit Ministerului Transporturilor, autocarul a plecat vineri de la Băile Homorod şi avea ca destinaţie localitatea Pecs, din Ungaria.

Jocurile de culise din USL: miza numirii lui Iohannis la Interne

Propunerea PNL pentru Ministerul de Interne, dar şi pentru postul de vicepremier a fost una surprinzătoare, în contextul în care Klaus Iohannis, cel ofertat, a precizat în repetate rânduri că ar refuza să facă parte din actualul Guvern. "Sacrificiul" primarului de la Sibiu nu este, însă, unul fără miză. Informaţiile apărute pe surse nu îl menţionau pe Iohannis în rândul celor care ar fi avut şanse să fie propuşi pentru un post în Guvernul Ponta. Totuşi, acest lucru s-a întâmplat dintr-un motiv simplu: Crin Antonescu a dorit să păstreze ce a fost mai bun pentru final. Mutările din Guvern, anunţate astăzi, au în spate o strategie amplă. Ţintind pentru postul de vicepremier concomitent cu acela de şef la Interne, Iohannis a fost atenţionat deja de către ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, că ar putea uzurpa funcţia vicepremierului Gabriel Oprea. Potrivit unor surse politice, nominalizarea primarului Sibiului a avut la bază o înţelegere între Crin Antonescu, Dan Voiculescu şi Liviu Dragnea, al cărei scop era detronarea lui Oprea, pe motiv că nu ar fi suficient de obedient.

Cum a reuşit Klaus Iohannis să rămână, aproape 14 ani, la cârma Sibiului. Cum s-au stricat relaţiile cu Traian Băsescu

Investiţiile masive în infrastructură, dar şi definirea şi promovarea Sibiului ca şi brand turistic cultural sunt printre atuurile majore care i-au făcut pe sibieni să-l aleagă pe Iohannis cu majorităţi covârşitoare, patru mandate la rând. În mandatele lui Klaus Iohannis, oraşul de pe Cibin a cunoscut o dezvoltare fără precedent iar investiţiile în infrastructură au fost substanţiale. Dacă în anii premergători programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 investiţiile majore la străzi au fost concentrate în centrul istoric al oraşului, din anul 2007 au fost începute lucrările mari de infrastructură în cartiere. 2008 este anul în care Iohannis câştigă cel de-al treilea mandat de primar, cu 83,2 la sută din voturi, dar şi anul în care PDL şi edilul Sibiului rup relaţiile bune de până atunci. Dacă în 2007, anul Capitalei Culturale Europene, Traian Băsescu a făcut mai multe vizite la Sibiu şi a deschis împreună cu Iohannis, în Piaţa Mare, anul Capitalei Culturale Europene, în 2008, înainte de alegeri, PDL avea să-l racoleze pe primarul FDGR al Mediaşului din acea perioadă, Daniel Thelmann, fapt care a dus la ruperea relaţiei cu Iohannis.

Au început Jocurile! Festivitatea de deschidere a Olimpiadei: românii au intrat pe arenă cu steguleţe tricolore

Ceremonia a început la 18.14 minute, adică 20.14 ora Rusiei (după anul 2014). După un spectacol de artificii, s-au înălţat cinci cercuri olimpice uriaşe, care ar fi trebuit să fie luminate. S-au aprins doar patru. Au fost prezentaţi preşedintele CIO, Thomas Bach, secretarul ONU şi Vladimir Putin. S-a interpretat imnul Rusiei, iar culorile alb, albastru şi roşu au fost proiectate pe întreg stadionul. Showul a început şi s-a încheiat cu o celebrare a Rusiei, "întreruptă" de parada atleţilor. Biatlonista Eva Tofalvi, aflată la a cincea Olimpiadă a carierei, a purtat drapelul României. Sportivii au fost aplaudaţi din tribună de oficialităţile române prezente la Soci: premierul Victor Ponta, soţia acestuia, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu.

Industria de apărare va beneficia de ştergerea unor datorii care totalizează un miliard de lei

Companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare vor beneficia de o ştergere de datorii de circa un miliard de lei, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Ministerul Finanţelor dându-şi deja acordul pentru acest lucru, a declarat Andrei Gerea, ministrul Economiei. "Asta înseamnă că această industrie are o nouă şansă, pentru că se poate din nou finanţa, se pot vinde anumite active care nu mai sunt utilizate, în scopul asigurării de capital de lucru. Se pot desfăşura activităţi, retehnologizări absolut necesare, în condiţiile în care, totuşi, alocările bugetare nu sunt foarte mari", a explicat el. Statul deţine prin mai multe companii din sectorul industriei de apărare: Romarm, Carfil Braşov, Uzina Mecanică Plopeni, Metrom Braşov sau Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Sadu sau Uzina Mecanică Cugir. Romarm deţine o zestre imobiliară impresionantă, constituită în principal din terenuri.

ANRE autorizează zece noi centrale fotovoltaice şi trei noi microhidrocentrale în ţara noastră

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 5 februarie, autorizaţii de înfiinţare pentru zece noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru trei microhidrocentrale. Informaţia a apărut pe site-ul instituţiei şi a fost citată de Agerpres.ro. Producţia de energie regenerabilă a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, când capacitatea totală instalată a proiectelor existente în sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decât la sfârşitul anului 2012, potrivit datelor ANRE. Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă - 65 MW şi hidro - 530 de MW. Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, certificate pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura la electricitate.

Temele lui Antonescu pentru Atanasiu, propus la Economie: privatizări, soluţii rapide pentru Roşia Montană şi regimul exploatărilor

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că aşteaptă de la Teodor Atanasiu, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, să construiască rapid, împreună cu premierul şi viitorul ministrul de Finanţe, Eugen Nicolăescu, soluţii pentru Roşia Montană şi pentru regimul exploatărilor. "Aştept şi aşteptăm de la domnul Atanasiu, un om cu experienţă ministerială la Ministerul Apărării şi în fruntea AVAS, să atace marile probleme care ţin de privatizări, marile probleme şi marile proiecte care ţin de perspectiva reindustrializării României, să construiască împreună cu colegii de Guvern, cu premierul, ministrul Finanţelor, formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice, între care Roşia Montană, între care regimul exploatărilor în general şi aşa mai departe", a spus Crin Antonescu. La rândul său, Teodor Atanasiu a spus că rolul său va fi de a implementa politicile publice liberale, care pot duce la recuperarea decalajelor economice faţă de celelalte ţări.

Temele lui Antonescu pentru Nicolăescu, propus la Finanţe: scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că aşteaptă de la Eugen Nicolăescu, propus pentru funcţia de ministru de Finanţe, ca obiectivele pe termen scurt ale PNL, între care a enumerat scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS, să devină rapid realitate. "Aşteptăm ca obiectivele pe termen scurt ale PNL, şi anume măsurile ferme pentru stimularea mediului economic, a mediului privat, a mediului de afaceri, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, celelalte măsuri discutate, convenite şi cu premierul, şi cu FMI, să devină cât mai repede realitate", a spus Crin Antonescu. El a precizat că aşteaptă de la Nicolăescu să dovedească în fruntea Ministerului de Finanţe aceeaşi claritate şi tenacitate şi acelaşi curaj în asumarea şi realizarea unor proiecte, aşa cum a făcut şi la Ministerul Sănătăţii.

Rand Refinery, principalul furnizor de aur din lume, intră pe piaţa românească

Rand Refinery, principalul furnizor mondial de aur, companie înfiinţată ân 1920 în Africa de Sud, va intra pe piaţa din România, a anunţat compania. Compania va anunţa mai multe informaţii despre activitatea pe piaţa locală luni, într-o conferinţă de presă. Rand Refinery a fost înfiinţată în anul 1920, în Africa de Sud, de către Ministerul Minelor, cu scopul de a rafina aurul din minele naţionale. De la înfiinţare, Rand Refinery a rafinat aproape 50.000 tone de aur pur, ceea ce reprezintă 30% din cantitatea totală de aur rafinată în lume până în prezent, potrivit companiei. Compania produce o gamă largă de produse finite, de la lingouri turnate la lingouri ştanţate, monede, medalioane şi plancheţi, semi-fabricate pentru industria bijuteriilor şi industria producătoare, şi furnizează servicii suport, logistică şi depozitare de valori. De asemenea, Rand Refinery este singura companie autorizată legal să bată moneda sud africană Kruggerrand.

EVENIMENTUL ZILEI

PSD nu-l vrea pe "neamţ" în coasta lui Ponta

PSD nu este încântat să-l aibă pe Iohannis în coasta lui Ponta. Ca urmare, social-democraţii au ieşit ieri la atac, într-o încercare de a demonstra că acesta poate fi ministru, dar nu şi vicepremier. Pesediştii argumentează că, deşi postul de vicepremier rămâne tot la PNL, trecerea lui de la ministrul de Finanţe la cel de Interne ar schimba structura Executivului şi ar duce la un nou vot acordat guvernului în Parlament. Mai mult, social-democraţii spun că acesta nu poate fi şi primar, în speranţa că, astfel, Iohannis, care nu vrea să renunţe la Primăria Sibiului, se va retrage din Guvern. Argumentaţia a fost prezentată pe larg de ministrul PSD Dan Şova, care a explicat ieri, pe Facebook, de ce nu poate fi Iohannis vicepremier.

Sorina Matei se întoarce la B1 TV

Prezentatoarea tv Sorina Matei a semnat, în cursul zilei de ieri, un contract cu televiziunea B1 TV. Jurnalista va avea un talk show politic. Potrivit Reporter Virtual, Sorina Matei va apărea la postul B1TV începând cu duminica viitoare. Deşi nu s-a stabilit numele emisiunii pe care o va prezenta, moderatoarea va avea un talk show politic. Nu este pentru prima dată când Sorina Matei colaborează cu postul B1 TV deţinut de Bobby Păunescu şi Sorin Oancea. Prezentatoarea tv a lucrat şi pentru România TV în perioada 2011- 2013.

Documentarul care a stârnit controverse în Rusia! Producătorului i s-au oferit 600.000 de lire sterline pentru a nu-l face public

Documentarul pe care ruşii l-au interzis în cinematografele din Rusia, deşi există pe internet, care se numeşte "Jocurile lui Putin", este foarte controversat deoarece face referire la cazurile de corupţie din spatele Jocurilor Olimpice. Sâmbătă, 9 februarie, B1 TV difuzează documentarul interzis în Rusia despre Jocurile Olimpice de iarnă 2014, care se vor desfăşura în oraşul Soci. JO au fost extrem de costisitoare, căci s-au investit 51 de miliarde de dolari. Pelicula prezintă cazurile de corupţie din spatele acestui eveniment grandios, plecând de la achiziţii şi construcţii care nu au nici o justificare şi ajungând până la probleme legate de degradarea mediului înconjurător. "Jocurile lui Putin" a fost filmat în doi ani şi este o coproducţie Germania, Austria, Israel din 2013. Deşi ruşii au încercat să oprească difuzarea documentarului, acest lucru nu s-a mai întâmplat. El a putut fi vizionat în mai multe ţări.

John Kerry: Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în cazul unui conflict cu China

Secretarul american de stat, John Kerry, l-a asigurat vineri pe omologul său japonez, Fumio Kishida, aflat în vizită la Washington, că Statele Unite sunt pregătite să apere Japonia în eventualitatea în care aceasta din urmă va ajunge la un conflict armat cu China din cauza diferendului privind un arhipelag din Marea Chinei Orientale, informează AFP, citată de Agerpres. Şeful diplomaţie americane a reamintit de tratatul din anul 1960, prin care Statele Unite se angajează să protejeze Japonia. "Am subliniat că Statele Unite sunt în continuare determinate să-şi respecte obligaţiile înscrise în tratatul semnat cu aliaţii noştri japonezi. Iar acest lucru priveşte de asemenea ceea ce se întâmplă în Marea Chinei Orientale", a precizat Kerry, care a mai anunţat că va efectua o vizită în China săptămâna viitoare.

Deutsche Welle: Turcia o ia pe urmele Chinei şi Iranului

Parlamentul de la Ankara a votat o nouă şi foarte restrictivă lege a internetului. Opoziţia şi presa vorbesc despre o poartă larg deschisă cenzurii. Chiar nu era nevoie de noile reguli pentru a putea spune despre Turcia că are reglementări restrictive cu privire la internet, raportat la ce există în plan internaţional. Ani de zile, accesul la ZouTube a fost interzis din cauza unui singur videoclip în care se exprima o opinie neconformă cu linia oficială despre părintele naţiunii, Mustafa Kemal Atatürk. Autorităţile au dorit chiar să interzică postarea în online a unor întrebări critice adresate actualei puteri de către membrii partidului de opoziţie CHP. Noua legislaţie simplifică intervenţia statului. O plângere, venită fie de la o persoană fizică, fie de la o instituţie care s-ar putea simţi jigniţi de conţinutul unui text, de o imagine sau un material video, duce la închiderea portalului, în interval de patru ore, fără nici un fel de audieri a părţii acuzate, fără preaviz, fără sentinţă judecătorească. Abia după aceea se declanşează o anchetă.

Ţara care a primit 9 milioane de euro pe zi timp de 25 de ani încearcă să evite falimentul. Nu este Grecia!

De când Portugalia a intrat în Uniunea Europeană în 1986, şi până în 2011, ţara a primit aproape 81 de miliarde de euro din fonduri europene. Deşi a primit aceste miliarde de euro Portugalia nu a realizat investiţii majore, iar în prezent se zbate să evite falimentul. Cu banii de la UE portughezii au construit podul Vasco da Gama, cinci noi stadioane de fotbal, 9 spitale, 622 de şcoli şi 248 de staţii de epurare. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, Portugalia posedă o reţea formată din autostrăzi, itinerarii principale, itinerarii complementare şi drumuri naţionale. În 2011 reţeaua rutieră pe continent era de 13.411 km, din care 2.737 km cu regim de autostradă. Creditorii internaţionali au aprobat pentru Portugalia în mai 2011 împrumuturi de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro.

Investitori din China, România şi Ungaria vor să preia Oltchim

Consorţii din China, România şi Ungaria şi-au manifestat interesul pentru preluarea Oltchim, a declarat, ministrul demisionar al Economiei, Andrei Gerea, într-o conferinţă. "Şi-a mai exprimat interesul o companie din Rusia, însă nu considerăm în acest moment că există un interes real din partea lor", a spus Gerea, care a adăugat că Ministerul Economiei continuă şi discuţiile cu azerii de la SOCAR, dar şi cu două firme din Turcia. Zilele trecute, Andrei Gerea s-a declarat optimist joi cu privire la privatizarea Oltchim, afirmând că pe 28 martie vor fi cu siguranţă cel puţin trei oferte de preluare a combinatului. Tocmai pentru ca investitorii să aibă răgazul necesar pentru pregătirea ofertelor, termenul de depunere a acestora a fost amânat. Totodată, ministrul demisionar al Economiei a adăugat că nu este mulţumit de faptul că Oltchim înregistrează pierderi în continuare.

Gerea: Proiectul Roşia Montană se poate face şi fără Legea Minelor

Ministrul demisionar al Economiei, Andrei Gerea, a declarat că proiectul Roşia Montană poate fi demarat dacă se obţin avizele necesare, nefiind condiţionat de adoptarea Legii Minelor. "Proiectul Roşia Montană se poate face dacă îşi ia toate autorizaţiile de mediu şi cultură, nu aşteaptă niciun fel de lege de la Ministerul Economiei", a declarat ministrul demisionar al Economiei, Andrei Gerea. El a precizat că Legea minelor are ca scop renaşterea mineritului, sector unde lucrează zeci de mii de oameni. Legea Minelor a fost respinsă în decembrie 2013 de deputaţi, neîntrunind numărul necesar de voturi adoptării. În condiţile în care era nevoie de 204 voturi, actul normativ a întrunit doar 160 de voturi, în vreme ce împotrivă au votat 105 deputaţi, iar 22 s-au abţinut.

JURNALUL NATIONAL

Conferinţa de presă de la Departamentul de Stat al SUA. Nuland are "gură de marinar"!

Expresia "Fuck the UE", slobozită de Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat al SUA, face deliciul presei americane. Conferinţa de presă zilnică a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat a fost concentrată în 6 februarie pe acest subiect. Ziariştii acreditaţi au supus-o pe Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt, unui tir de întrebări legat de derapajul doamnei Nuland. Discuţia s-a purtat pe un ton care a trecut din registrul ironic la cel grav, Psaki încercând să limiteze "pierderile" de imagine pentru diplomaţia americană din acest caz. S-au adus în discuţie în conferinţa de presă elemente biografice ale doamnei Nuland, inclusiv stagiul de opt luni petrecut pe un trailer sovietic de pescuit oceanic, pentru a învăţa limba rusă. Are gura de marinar, a învăţat să înjure pe vapor, au întrebat ziariştii acreditaţi la Washington.

Sediul Preşedinţiei bosniace, incendiat de manifestanţii furioşi. Presa locală scrie despre "Primăvara bosniacă"

Protestele violente provocate de situaţia politică, economică şi socială din Bosnia au escaladat în cursul după-amiezii de vineri. Manifestanţii furioşi au dat foc Preşedinţiei din Sarajevo, iar în cursul zilei au devastat şi incendiat imobilul în care se află sediul administraţiei regionale din Tuzla, relatează posturile B92 şi RTL France. Manifestaţia contra sărăciei şi şomajului a luat o turnură violentă la Tuzla (în nord-estul Bosniei), unde protestatarii au pătruns în sediul administraţiei cantonale, pe care l-au vandalizat şi incendiat. Circa o sută de tineri cu cagule purtând însemne ale echipei locale de fotbal au pătruns în imobil, unde au distrus piese de mobilier şi au aruncat televizoare pe geam. Peste 5.000 de manifestanţi prezenţi la aceste scene aplaudau, potrivit AFP. Mai multe sute de poliţişti s-au repliat la circa o sută de metri distanţă, unde au format un cordon în jurul unui imobil ce găzduieşte serviciile de urgenţă ale oraşului. Flăcări, însoţite de un fum gros şi negru, erau vizibile la primul etaj al clădirii-turn cu zece etaje.

Marius Vizer, şeful Sportului Mondial, despre SOCI 2014: "E cea mai prestigioasă Olimpiadă"

SOCI 2014. Prezent la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la SOCI 2014, Marius Vizer, preşedintele Sportului Mondial, a vorbit, la Realitatea TV, despre această experienţă, comentând şi dezvoltarea oraşului Soci şi făcând câteva predicţii despre ţările care vor câştiga cele mai multe medalii la JO SOCI 2014. Marius Vizer, preşedintele SPORTULUI MONDIAL a descris Ceremonia de Deschidere de la SOCI 2014, la care a fost prezent, la Realitatea TV: "A fost un spectacol grandios, iar pentru că sportul e una din cele mai mari valori ale umanităţii, aşa că spectacolul a fost pe măsura. Vorbind despre tentativa de deturnare a unui avion către Soci a unui cetăţean ucrainean, Marius Vizer a replicat: "Nu s-a simţit nimic, nimeni n-a fost panicat, informaţia cred că le-a parvenit după terminarea ceremoniei". Despre noul Soci: "Pot să vă spun că s-a născut un oraş nou. E o atmosferă spectaculoasă, o infrastructură incredibilă, cred că e cea mai prestigioasă Olimpiadă organizată vreodată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb