REVISTA PRESEI 08.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 februarie 2016

ADEVARUL

Liberalii combat birocraţia cu o instituţie nouă şi inutilă

Pacienţii bolnavi ar putea să-şi plătească singuri tratamentul dacă, anterior îmbolnăvirii, nu au participat la programe de prevenţie. Ideea aparţine PNL, care a iniţiat un proiect de lege ce urmăreşte înfiinţarea unei noi Agenţii, o structură politizată, finanţată de la bugetul de stat. Parlamentarii PNL vor ca odată cu adoptarea proiectului de lege pentru prevenţie în sănătate, românii să beneficieze gratuit de consultaţii care să ajute la prevenirea şi depistarea timpurie a bolilor, dar şi de tratamente gratuite pentru pacienţi care se află încă în primele stadii ale unei boli. Intenţia pozitivă a liberalilor e urmată, însă, de o prevedere a proiectului de lege aspru criticată de mai multe partide, doctori sau reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, în această prevedere fiind precizat că, în cazul în care cineva refuză participarea la acţiunile de prevenţie, acea persoană trebuie să plătească, parţial sau în totalitate, costurile tratamentelor medicale.

Otrava din pământul României. Principalele surse de poluare

Industria comunistă a crezut în planuri cincinale, nu în poluare. 26 de ani mai târziu, România încă nu ştie cum să scape de moştenirea otrăvită rămasă în urmă. Pentru a curăţa pământurile contaminate cu toxine periculoase avem nevoie de peste opt miliarde de euro şi de legi, care astăzi lipsesc cu desăvârşire. O situaţie din 1992, folosită în rapoartele guvernamentale de mediu până la începutul anilor 2000 din lipsa datelor mai recente, arăta că în jur de 900.000 de hectare de sol din România era contaminate cu metale grele - cupru, plumb, zinc şi cadmiu, precum şi cu dioxid de sulf. "Zonele tipice" invocate ca exemplu erau Baia Mare, Zlatna şi Copşa Mică. Alte puncte fierbinţi pe harta pământurilor otrăvite cu alte substanţe toxice erau Târgu Mureş, Turnu Măgurele şi Tulcea. Oficial, avem 210 situri contaminate şi alte aproape 1.200 potenţial contaminate. În realitate însă, situaţia este mult mai gravă.

Investiţie aberanta a ISJ Suceava. Sediu de 2 mil. EUR in vârful unui deal, fără acces la utilităţi

Inspectoratul Şcolar din Suceava a investit doua milioane de euro in noua clădire a Casei Corpului Didactic. Toate ar fi bune daca locul in care ar trebui sa se formeze dascălii nu ar fi amplasat in vârful unui deal, fără acces la drumurile publice sau la utilităţi. Comuna Scheia, judeţul Suceava. In vârf de deal sta părăsita ceea ce ar fi trebuit sa fie mândria Inspectoratului Şcolar Suceava: noua Casa a Corpului Didactic, o construcţie începuta in 2010, in prezent părăsită. Investiţia a fost aprobata in 2009. Locul a fost ales de fostul director, care acum nu vrea sa explice de ce a ales un teren fără acces la drumurile publice sau utilităţi. In mod normal, aici ar fi trebuit sa vina profesori la cursuri si sa le li se pună la dispoziţie o biblioteca, un amfiteatru, dar si locuri de cazare.

Anul Maimuţei de Foc

Chinezii sărbătoresc astăzi ultima zi din an, iar de luni trec sub semnul Maimuţei de Foc. Este un an al aventurii, spune astrologul Cristina Demetrescu. "Anul maimuţei de foc este un an foarte dinamic, schimbări de situaţie din care au de profitat foarte mult oamenii inteligenţi, oamenii care se afla pe faza, oamenii intuitivi. Este un an in care trebuie sa gândim foarte bine lucrurile si cam toate planurile pot fi afectate de acest dinamism, având in vedere ca avem si alegeri nu numai in Romania sunt alegeri", a explicat astrologul.

Capcanele plăţilor online: Cum ne dispar bani de pe card la unele achiziţii de pe internet

Mai mulţi utilizatori ai serviciilor de comerţ online au descoperit că deşi cumpărau un produs al cărui preţ era afişat în lei, pe extrasul bancar apare o sumă diferită, rezultat al unei conversii în euro. Centrul European al Consumatorilor (ECC Romania) a primit mai multe reclamaţii împotriva unor agenţi economici care vând online, având ca subiect plata cu cardul. Cumpărătorii online au constatat că între preţul afişat pe site şi banii reţinuţi de pe card apare o diferenţă notabilă. Potrivit ECC România problema apare în momentul în care avem o tranzacţie în care apar mai multe bănci.

Bugetul Primăriei Capitalei pentru 2016 şi unde se vor duce cei mai mulţi bani

Anul acesta, Primăria Capitalei are alocat un buget de 4,1 miliarde de lei, potrivit proiectul de buget aflat în dezbatere publică. Din această sumă, peste un miliard de lei vor fi alocaţi pentru subvenţiie RADET şi RATB. Din veniturile totale, trei miliarde de lei reprezintă bugetul total de cheltuieli şi investiţii ale direcţiilor din subordinea Primăriei Capitalei, în timp ce 1,1 miliarde de lei reprezintă bugetul total de cheltuieli şi investiţii ale unităţilor din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, potrivit Mediafax. Anul acesta, din totalul de 3.011.927.000 lei, municipalitatea va aloca 1.783.534.000 pentru cheltuieli curente şi 1.228.393.000 lei pentru investiţii.

Ucraina propune Republicii Moldova şi României să creeze un spaţiu economic comun

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Hnatişin, a propus crearea Zonei Economice Internaţionale "Reni-Giurgiuleşti-Galaţi" ce va permite Ucrainei, Republicii Moldova şi României unificarea potenţialului porturilor celor trei state. "Ideea principală de realizare a Zonei Economice Internaţionale "Reni-Giurgiuleşti-Galaţi" este de a trece de la concurenţă la unificarea potenţialului porturilor celor trei ţări. Acest fapt va contribui nu doar la restabilirea traficului pe Dunăre, dar şi la renaşterea social-economică a anumitor regiuni din Ucraina, Moldova şi România", a subliniat diplomatul în cadrul mesei rotunde cu participarea oamenilor de afaceri din Ucraina şi Republica Moldova, trasmite ukrinform.ru.

The Guardian: UE pregăteşte o lege care ar obliga multinaţionalele mari să facă publice datele privind încasările şi taxele în statele membre

Companii multinaţionale precum Facebook, Google sau Amazon ar putea fi obligate să facă publice toate datele privind încasările şi taxele plătite în statele membre ale Uniunii Europene, în cazul în care legislatorii europeni vor adopta o serie de propuneri discutate în acest sens, relatează "The Guardian". Publicaţia engleză citează trei oficiali europeni de rang înalt care s-ar afla la curent cu propunerile, aparent aflate momentan în faza de evaluare a impactului. Multe companii multinaţionale sunt suspectate de evaziune fiscală în ţările membre ale Uniunii Europene, fie prin tertipuri la limita legii, fie prin acorduri secrete cu guvernele unora dintre ţări, practici îngăduite de lipsa transparenţei financiare. În 2014, o investigaţie jurnalistică a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor Investigativi a scos la iveală înţelegeri secrete între Luxemburg şi 30 de companii multinaţionale mari, precum Pepsi, Ikea sau FedEx care le asigura acestora din urmă un regim fiscal preferenţial, salvând plata a miliarde de euro în taxe.

BANCHERUL

Olteanu, BNR: E posibil să apară bănci străine cu credite ipotecare mai avantajoase

O posibila consecinţă a legii privind darea in plata a caselor ipotecate ar fi apariţia in Romania a băncilor străine care sa ofere credite ipotecare supuse legislaţiei din tarile de origine, mai exact cu un avans mai mic decât cel care va fi impus de băncile romaneşti, considera viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. "E util sa realizam faptul ca ne aflam pe o piaţă a Uniunii Europene care este libera pentru serviciile financiare si ca este posibil sa apară soluţii de finanţare supuse legislaţiei altor state, daca acelea vor fi mai atrăgătoare pentru consumatori", a declarat Olteanu in cadrul unui conferinţe de presa la banca naţională. Întrebat daca e posibil ca bănci din alte tari sa acorde creditare ipotecare in România care sa fie supuse legislaţiei din tara de origine a băncii, Olteanu a spus: "Serviciile financiare circula liber in întreg spaţiul european. De aici încolo cei care vor dori sa gândească o astfel de schema o vor gândi."

Alior Bank, senzaţia băncilor poloneze, îşi începe activitatea in Romania din aprilie, oferind depozite si credite clienţilor Telekom

Banca poloneză Alior Bank, înfiinţată in 2008, adică exact in anul izbucnirii crizei (care nu s-a simţit, însă, in Polonia), a reuşit de atunci sa atragă 1,6 milioane de clienţi, datorita unei reţete simple: fără comisioane la plăţile online si la retragerile de bani de la ATM-uri, oriunde in tara si in lume. Acum a ajuns la aproape 3 milioane de clienţi. După numai 20 de luni de la înfiinţare, Alior Bank a ajuns pe profit, iar peste alţi doi ani, in decembrie 2012, a reuşit cea mai mare listare (IPO) din Europa, la Bursa din Varşovia. Un alt secret al succesului sau, in afara costurilor reduse, servicii inovatoare, precum deschiderea unui cont exclusiv online (ceea ce au început sa facă si băncile mai mici din Romania), pătrunderea in centrele comerciale si in alte zone aglomerate cu unităţi mici tip expres, precum si prin parteneriate cu diverşi comercianţi si furnizori de servicii, precum cei de telefonie mobila, printre care germanii de la T-Mobile.

CAPITAL

Teia Sponte intră în topul milionarilor după vânzarea unui teren grupului Inter IKEA

Omul de afaceri Teia Sponte (56 de ani), fost vicepreşedinte al echipei Steaua Bucureşti şi prieten apropiat al lui George Becali, a intrat în topul celor mai bogaţi români, după ce luna trecută a reuşit să vândă terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoşoaia companiei Vastint România, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA, pentru o sumă estimată de Capital la circa 48 mil. euro. Contactat telefonic, Teia Sponte nu a vrut să comenteze informaţiile obţinute de revista Capital. Recent, Vastint România a anunţat achiziţia terenului de circa 48 de hectare situat pe Şoseaua Gheorghe Ionescu Siseşti, nr. 194, pe care vrea să dezvolte un complex imobiliar de locuinţe. Aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în scop imobiliar din istoria modernă a pieţei imobiliare.

2016, anul marilor falimente

Economia Chinei e în scădere evidentă, chiar dacă o eventuală prăbuşire este atent studiată în special de factorii de decizie de la Beijing, care au luat şi măsuri ferme de limitare a pagubelor. Dar este vorba în principal despre pieţe şi raţiuni economice, aşa încât consecinţele sunt imprevizibile. Ne aflăm într-un cerc vicios şi pare că tensiunile din sistemul financiar sunt acum mai grave decât în 2007. William White, presedinte al Comitetului OECD şi fost economist-şef al Bancii Reglementelor Internaţionale, spune că sistemul financiar mondial a devenit periculos de instabil şi s-ar putea confrunta cu o avalanşă de falimente care vor testa stabilitatea socială şi politică. Cum s-a ajuns la această situaţie? Muniţia macroeconomică folosită în lupta contra recesiunii este, în esenţă, folosită în totalitate. "Datoriile au crescut în ultimii 8 ani şi au ajuns la niveluri alarmante în fiecare parte a lumii, devenind un puternic motiv de nenorocire", spune White.

700.000 de persoane sunt încă înregistrate la Biroul de Credit cu restanţe de peste 30 de zile

Numărul persoanelor fizice, aflate în Biroul de Credit, cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare, a scăzut la 704.246 persoane, la finalul anului precedent, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Faţă de luna decembrie 2014, numărul restanţierilor este mai mic cu 0,72%, iar comparativ cu noiembrie 2015 cu 1,07%. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, aceasta se ridica la 11,3 miliarde lei, din care peste 4,34 miliarde lei erau în moneda naţională, 4,84 miliarde lei în euro, 2,13 miliarde lei în alte valute şi 50,2 milioane lei în dolari. Potrivit datelor BNR, în luna decembrie, valoarea totală a restanţelor firmelor şi populaţiei la bănci se ridica la peste 20,9 miliarde lei, Bucureştiul reprezentând 34,8% din total.

CURENTUL

Recomandările poliţiştilor pentru elevii aflaţi în vacanţă

Elevii au intrat în vacanţa inter semestrială, care se va încheia în 14 februarie, potrivit structurii anului şcolar în curs. Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din IPJ Suceava au desfăşurat în săptămâna premergătoare vacanţei, în perioada 01 - 06 februarie activităţi preventive şi de informare în şcoli, tocmai pentru ca elevii să se poată bucura în siguranţa de vacanţă. Temele abordate au vizat prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, atât în viaţa reală cât şi în mediul on-line, precum şi siguranţa rutieră. De asemenea, poliţiştii le-au adresat elevilor recomandări utile siguranţei lor, cu atât mai mult cu cât în vacanţa inter semestrială, unii dintre ei vor pleca în tabere şi excursii. Părinţii sunt sfătuiţi ca, în cazul în care s-au hotărât să-şi lase copilul singur, să se asigure că acesta ştie numele său complet, numele părinţilor, adresa şi numărul de telefon, locul de muncă al părinţilor săi, dar şi numerele de telefon ale acestora.

Lipsuri - de Tia Şerbănescu

Din când în când Curtea de Conturi mai descoperă câte ceva în arhive fără ca aceste descoperiri să influenţeze prezentul: acum a constatat că lipsesc două miliarde de euro din bugetele ultimului deceniu. Cauzele dispariţiei ar fi corupţia, neglijenţa şi schimbarea permanentă a legislaţiei. Ei, bravos. A descoperit şi dl. Văcăroiu - acest Hagi al finanţelor cum singur îşi spunea - lanţul de la bicicletă. Două miliarde au dispărut legal, cu acte şi ştampile. Dar câte n-au dispărut pe furiş! La Transgaz s-au risipit sute de milioane pe vacanţe de lux în locuri exotice, sporuri şi prime uriaşe: pentru "condiţii grele de muncă" se dădeau sporuri iar "pentru condiţii penibile de muncă" se acordau prime. Şi chiar sunt penibili. Speriat de cele câteva zile de ger, Transgaz s-a repezit să cumpere gaze de la Gazprom, prin intermediarul acestuia, astfel că le-a plătit aproape dublu. Efectul a fost rapid: cum le-a cumpărat, cum s-a făcut cald în ţară. În schimb dna Gorghiu-Dej (căsătorită Isar, fost ministru la Ponta) umbla prin SUA cu Gâdea şi Mihalache. Ar trebui lămurite totuşi principiile de înnoire a clasei politice: PNL candidează pe listele PSD? Sau PSD pe listele PNL?

EVENIMENTUL ZILEI

De ce a renunţat Klaus Iohannis la pledoaria pentru ridicarea MCV?! - de Ion Cristoiu

După Publicarea Raportului pe 2015, Klaus Iohannis a reacţionat printr-un Comunicat. Nici vorbă de renunţarea la MCV. Dimpotrivă, din tot textul se degajă o poziţie mult apropiată de cea a Monicăi Macovei, interesată în păstrarea MCV, pentru că e singurul mijloc prin care ea mai poate influenţa viaţa politică din România. Cum să ceară el ridicarea MCV în condiţiile în care Raportul dă an de an credibilitate instituţiilor de forţă din România? De ce dă Bruxelles-ul credibilitate acestor instituţii în detrimentul democraţiei? Cum de ce? Păi babuinii au nevoie de democraţie? Babuinii au nevoie de bice!

Cine este şeful puşcăriilor, care nu vrea să-şi dea demisia

Actualul şef al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) , Cătălin Claudiu Bejan, cel în mandatul căruia mai mulţi deţinuţi VIP au beneficiat de la instanţă de reduceri ale pedepselor în baza unor lucrări considerate ştiinţifice, este un apropiat al baronilor din Constanţa, Nicuşor Constantinescu - Radu Mazăre. Între 2002 şi 2007, acesta a fost directorul Penitenciarului Poarta Albă, din Constanţa, judeţ "patronat" de cuplul Mazăre-Constantinescu. Între 2007 şi 2012 a fost retrogradat în funcţia de director al Direcţiei de reintegrare şi apoi ca adjunct al închisorii. Din 2012 a fost promovat la ANP, iar în 2013, Robert Cazanciuc l-a propulsat în fruntea ANP. "În această perioadă, s-au încheiat contracte cu RAJA, societatea Consiliului Judeţean Constanţa, prin care deţinuţii lucrau pentru această regie publică. Bejan este un cunoscut al lui Nicuşor Constantinescu", ne-a declarat un fost sindicalist din sistem. De altfel, ascensiunea lui Bejan a avut loc în timpul mandatului fostului ministru PSD al Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Băsescu se joacă cu nervii MP în chestiunea candidaturii

Liderii Mişcării Populare nu vor să anunţe pe cine vor arunca în bătălia pentru Bucureşti. Pe fondul acestei strategii, presa anunţă "pe surse" candidaturi spectaculoase: cea a jurnalistului Robert Turcescu sau a fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu. La fiecare câteva săptămâni, sâmbăta, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, îi cheamă la Bucureşti, la Palatul Parlamentului, pe liderii de filiale şi, împreună cu membrii conducerii centrale, pregăteşte campania pentru alegerile locale. Alături de şefii de organizaţii judeţene vin şi unii dintre candidaţii la primărie, aşa că sala Mihai Viteazul este arhiplină. Acum două săptămâni, MP a stabilit, după o reuniune maraton de peste patru ore, cea mai mare parte a candidaţilor la primării.

JURNALUL NATIONAL

Cum au salvat liberalii partidul lui Gabriel Oprea

Fără să vrea, liberalii au ajutat UNPR să renască din propria cenuşă. Forţând alegerea primarilor în două tururi de scrutin, PNL a provocat pe scena politică un întreg carusel de decizii care au salvat partidul lui Gabriel Oprea. Cu imaginea distrusă de scandalurile în care este implicat propriul lider, progresiştii au profitat din plin de mâna întinsă de PSD şi au şanse să prindă un loc călduţ după parlamentare. Chiar dacă nu l-au convins pe Dacian Cioloş să schimbe modul de alegere a primarilor printr-o ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii, liberalii au reuşit să schimbe ecuaţia pe scena politică. Până acum, singurul rezultat concret este un "refresh" puternic dat indirect UNPR-ului lui Gabriel Oprea. Prin demersul lor, liderii PNL au resuscitat formaţiunea Generalului, aflată în sondaje la o cotă alarmantă în urma scandalurilor în care este implicat numele lui Gabriel Oprea.

Românii, pedepsiţi dacă se îmbolnăvesc

Cei care nu merg la medic în mod regulat şi refuză să participe la programele de prevenţie derulate de oficialii din Sănătate pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor, potrivit unui proiect de lege semnat de 126 de aleşi din patru grupuri parlamentare. Medicii spun că statul ia măsuri punitive fără să educe populaţia şi fără să asigure accesul la asistenţă medicală. Mai mulţi deputaţi, în frunte cu preşedintele PNL, Alina Gorghiu, şi fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au depus în Parlament proiectul legislativ prin care îşi propun să-i oblige pe români să facă investigaţii medicale preventive. Acesta prevede şi ca un bolnav, inclusiv un pacient cu cancer, care a refuzat în scris programele de prevenţie, să fie nevoit să îşi plătească singur terapia, chiar dacă boala sa a avansat.

Ce spune Cioloş despre contractul pentru Autostrada Sibiu-Piteşti: "A trebuit ales răul cel mai mic"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat vineri că relicitarea contractului pentru Autostrada Sibiu - Piteşti ar fi întârziat şi mai mult executarea lucrării şi că a trebuit ales "răul cel mai mic". "Sigur, ar fi fost şi rezilierea o soluţie. Niciuna din soluţii nu e foarte bună şi a trebuit ales răul cel mai mic, pentru a evita să întârziem încă şi mai mult proiectul de autostradă, dar şi pentru a ne asigura că acest studiu de fezabilitate nu va împiedica continuarea proiectului şi că n-o să ne creeze probleme mai târziu. Rezilierea ar fi presupus, într-un fel sau altul, un conflict cu compania care a realizat acest studiu de fezabilitate, pentru că, din câte am înţeles, nici ei nu au fost mulţumiţi de modul cum s-a derulat contractul, nici ministerul n-a fost mulţumit de modul cum au derulat contractul", a afirmat Cioloş, la Ministerul Transporturilor. El a adăugat că, din cunoştinţele sale, "caietul de sarcini a fost destul de imperfect, ceea ce a dus la situaţia de fapt".

NATIONAL

Dragnea se retrage in Brazilia, Petrache la Crevedia!

Liviu Dragnea după cum susţin sursele National, ar fi in stare sa facă si o paranghelie pe cinste, chiar daca ar fi sa primească o condamnare in dosarul "Referendumul", numai ca aceasta sa fie cu suspendare. Pentru ca in acel moment ar fi gata sa se retragă pe loc din viaţa politica. Si, probabil pentru a se tine departe de orice ispita in perioada obligatorie de suspendare a pedepsei, se pare ca Liviu Dragnea îşi "va linge rănile" tocmai in Brazilia. Acolo unde, după cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, exista informaţii ca s-ar fi dus o mare parte din agoniseala de atâţia ani a ambiţiosului politician. Situaţia pare similara si la PNL, Marian Petrache, chiar daca nu are aceleaşi gusturi rafinate ca ale "rivalului" Dragnea si se va mulţumi doar cu ferma din Crevedia. Localitate de unde, de altfel, si-a si pornit cariera, din postura de director la combinatul avicol, pe vremuri in care, ce-i drept, "puiul de Crevedia" era moneda forte ...

Robert Negoiţă, luat cu pietre chiar de pesedişti

Primar al Sectorului 3 si lider al PSD Bucureşti, Robert Negoiţă este contestat de colegii de partid din Sectorul 5, care îl acuza ca "vinde" adversarilor politici alegerile locale care se vor desfăşura in primăvară la nivelul Capitalei. După ce a mocnit in interiorul PSD, scandalul social-democrat a dat in fiert public, odată cu ieşirea la rampa a preşedintelui executiv al PSD Sector 5, Ilie Rafael. Care nu numai ca îl acuza pe Negoiţă de trădare si înţelegeri pe sub mana făcute cu fostul edil Marian Vanghelie, dar îl si ameninţă pe liderul PSD Bucureşti cu debarcarea din funcţie, daca nu îşi baga rapid minţile in cap. Ca dovada ca nu glumeşte, Ilie Rafael nu numai ca a renunţat la spălatul rufelor in familie si i-a făcut un rechizitoriu public lui Negoiţă, dar l-a si ameninţat pe acesta cu un protest stradal, organizat (de pesedişti!) astăzi, in fata primăriei Sectorului 3.

PUTEREA

Che Guevara de Brăila şi revoluţia PSD-istă

Cristian Rizea, un personaj social-democrat autointitulat urmaş al lui Marian Vanghelie la Primăria Sectorului 5, ar pune la cale două mitinguri de protest anti PSD. El promite să scoată în stradă circa 500 de susţinători, care vor demonstra în faţa Primăriei Sector 5 şi împotriva lui Robert Negoiţă. Ambele motive par că se desprind dintr-un SF absurd. Supărat că i s-ar putea nărui speranţele ca PSD să-l bage în seamă, Rizea vrea să-şi pună fanii să ceară partidului nominalizarea sa pentru candidatura la sectorul 5, care, în ciuda anunţurilor sale, nu a fost validată nici până acum. El a anunţat un alt miting "revolutionar" pentru luni 8 februarie 2016 ora 10 în faţa Primăriei Sector 3. Rizea vrea să îl dea jos pe Robert Negoiţă, dar nu din funcţia de primar al Sectorului 3, ci din funcţia de preşedinte PSD Bucureşti. Imaginaţia lui Rizea merge la un miting organizat chiar şi în faţa sediului PSD Bucureşti şi, de ce nu, în faţa sediului din Kisseleff.

Treabă românească pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Produse medicale inutile la preţuri gigantice

La 100 de zile de la tragedia de la Colectiv, asistăm la o dispută jenantă legată de kit-urile medicale pentru răniţi. Controversele dintre Crucea Roşie România şi Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, s-au iscat în legătură cu preţurile kit-urilor medicale. Pe lângă preţuri, au existat şi controverse legate de cremele şi gelurile care nu corespundeau tratamentelor unor persoane rănite. Mai întâi a fost dezinformarea autorităţilor cu privire la numărul de kit-uri destinate răniţilor de la Colectiv. Apoi, s-a demonstrat că preţul de 2.800 de lei pentru un kit era mai mult decât dublul preţurilor din farmacii.

ROMANIA LIBERA

Ce nu ştie premierul despre Portul Constanţa

Pe cât de important este Portul Constanţa pentru economia României şi pentru siguranţa naţională, pe atât, parcă, se ţin lanţ scandalurile. Cel mai recent vizează aprobarea Master Planului, care a pus pe jar operatorii şi sindicaliştii. Privite de departe, problemele din port nu sunt clare. Nici măcar pentru prim-ministrul Dacian Cioloş, care s-a întâlnit vineri cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi i-a cerut să facă o analiză proprie privind situaţia de acolo. "Ne-am concentrat pe discuţii privind funcţionarea Portului Constanţa, unde am cerut domnului ministru (al Transporturilor - n.r.) să vină în perioada următoare cu o analiză proprie a dânsului, pentru că sunt acolo câteva lucruri care mie cel puţin nu îmi sunt foarte clare. Portul Constanţa nu e doar o companie care trebuie să fie profitabilă şi, aşa cum arată, este profitabilă, dar, în ciuda profitului pe care îl realizează, se fac prea puţine investiţii acolo, sunt lucruri care nu sunt foarte clare legate de modul cum se fac contractele de alocare a spaţiilor acolo", a afirmat Cioloş.

După "fasciştii" de la Kiev, urmează "fasciştii" de la Bucureşti

Atacul lansat de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus la adresa Bucureştiului privind o presupusă "rescriere a istoriei" celui de-Al Doilea Război Mondial nu este nici întâmplător, nici singular, ci debutul unei campanii propagandistice care urmăreşte să descrie România drept un stat revizionist, cvasi-fascist, care ar căuta să rescrie graniţele în Europa de Est. Scopul evident al demonizării României este să ofere muniţie forţelor pro-ruse din Republica Moldova şi separatiştilor din Transnistria şi Găgăuzia şi delegitimarea măsurilor de apărare pe care le-ar lua România pentru a răspunde militarizării agresive a peninsulei Crimeea şi Mării Negre. Ruşilor le place să creadă despre ei că sunt sofisticaţi şi subtili în politica externă, unde încă se bucură de reputaţia că ar juca şah în vreme ce americanii, simpli şi bădărani, ar juca poker.

ZIARUL FINANCIAR

De ce vrea Isărescu Legea dării în plată

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a surprins piaţa vineri, prin poziţia pe care a avut-o pentru Legea dării în plată. Eu cred că această lege "nu ar strica", a spus Isărescu. Pentru BNR, Legea dării în plată rezolvă una dintre cele mai mari probleme de supraveghere şi sănătate a sistemului bancar: 1. aduce bancherii cu picioarele pe pământ în ceea ce priveşte businessul bancar şi prudenţialitatea acordării creditelor; 2. temperează creşterea preţurilor din real-estate, terenuri, apartamente, evitându-se astfel supraîncălzirea creditării şi supraevaluarea bunurilor, lucruri care au dus sistemul bancar românesc aproape de colaps în primii ani de criză; 3. consolidează sistemul bancar (mai puţine bănci, dar mai mari şi mai uşor de supravegheat), reducând din pretenţiile financiare ale celor care vor să-şi vândă băncile; 4. curăţă piaţa imobiliară de proiecte făcute în câmp, care nu aveau clienţi, dar aveau finanţare bancară, prin care iniţiatorii afacerii, cot la cot cu directori din bănci, îşi scoteau banii investiţi în teren plus câştigul aferent, lăsând în urmă clădiri goale.

Steven van Groningen, Raiffeisen Bank, explică: "Am majorat avansul din cauza legii dării în plată

Decizia de a majora avansul la creditele imobiliare a fost luată din cauza impactului pe care estimăm că îl va avea aplicarea legii dării în plată asupra riscului asumat de bancă, iar dacă lucrurile nu se clarifică, vom renunţa şi la programul "Prima casă", a spus la ZF Live preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. Raiffeisen, un jucător de top cinci din sis­te­mul bancar, a luat săptămâna trecută o decizie surprinzătoare, hotărând să ma­jo­reze avan­sul cerut clienţilor la creditele imo­biliare chiar înainte de reluarea discuţiilor în Par­la­ment pri­vind le­gea dării în plată. Banca a decis să urce avansul pentru creditele imobiliare standard în lei la 35%, iar pen­tru finanţările în euro la 40%. Conform reglementărilor BNR, avansul minim pentru creditele imobiliare în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.

Banca japoneză Nomura a redus prognoza pentru România, dar o vede în continuare lider la creştere în 2016

Banca japoneză Nomura, care a preluat Lehman Brothers în 2008 după colapsul acesteia ca urmare a crizei fi­nanciare mondiale, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că vede o creştere economică de 4,2% pentru economia românească, faţă de prognoza anterioară de 4,3%, conform Bloomberg. Chiar şi cu rectificarea negativă, creşterea economică din România va rămâne cea mai înaltă din Uniunea Europeană în 2016, în condiţiile în care zona euro este estimată să crească cu 1,4%. După România, ur­mătoarele ţări ca nivel de creştere prognozată pentru 2016 sunt Iralnda cu o prognoză de plus 3,8% şi Polonia, cu 3,7%. Scăderea ritmului de creştere poate fi cauzată de ameninţările din ce în ce mai mari care se întrevăd la adresa creşterii economice mondiale determinate de situaţia din China şi scăderea burselor mondiale. China va avea o creştere de 5,8% anul acesta, prevede Nomura.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb