REVISTA PRESEI 08.03.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 martie 2016

ADEVARUL

Război între Ambulanţă şi SMURD. Raed Arafat, atacat cu criteriul eficienţei

Serviciile Judeţene de Ambulanţă (SAJ) şi SMURD-ul sunt la cuţite după ce o serie de cifre au arătat că deşi au personal mai puţin, maşini mai prost dotate şi un buget înjumătăţit faţă de pompierii SMURD, cei care lucrează pe ambulanţă au rezolvat de trei ori mai multe cazuri în decursul unui an. Arafat respinge acuzaţiile aduse, iar experţii şi pacienţii nu înţeleg de ce aceste două servicii nu reuşesc să se completeze. Conflictul mocnit din ultimii ani dintre serviciile judeţene de ambulanţă şi SMURD s-a acutizat după ce în spaţiul public au apărut următoarele cifre: 11.000 de angajaţi ai Ambulanţei au rezolvat 3,7 milioane de intervenţii într-un an, în timp ce 28.000 de pompieri au soluţionat 900.000 de cazuri. Asta în condiţiile în care bugetul alocat pompierilor este aproape dublu faţă de cel alocat serviciilor de ambulanţă din România

Sfârşitul lumii occidentale aşa cum o ştim

Două alegeri prezidenţiale şi un referendum ameninţă mai mult ca oricând sfârşitul ordinii mondiale liberale şi unitatea Occidentului, avertizează jurnalista Anne Applebaum într-un editorial publicat în Washington Post. Alegerile prezidenţiale din SUA. O eventuală victorie a lui Donald Trump ar putea aduce la Casa Albă un personaj total dezinteresat de "valorile comune" promovate în special de preşedinţii aleşi de americani după Al Doilea Război Mondial. Alegerile prezidenţiale din Franţa. Nici Europa nu este scutită de lideri politici care gândesc că alianţele din prezent sunt împovărătoare. Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional din Franţa, un partid de extremă dreapta, a promis deja, în caz că va ajunge la putere, ieşirea ţării sale din UE şi NATO, naţionalizarea companiilor franceze şi restricţionarea investiţiilor străine. Referendumul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit). Până la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marea Britanie ar putea fi cu un picior în afara UE, semnalează Anne Applebaum.

CNADNR: Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, gata în 15 septembrie

Studiul de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti va fi terminat până la data de 15 decembrie a acestui an, iar proiectarea şi execuţia lucrărilor vor fi demarate după finalizarea documentului, anunţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Precizările vin după un nou miting organizat de salariaţii Dacia, care cer realizarea acestei autostrăzi de trei ani. Comunicatul reaminteşte faptul că noul termen estimat pentru darea în trafic a tronsonului de autostradă este anul 2021. Aproximativ 8.000 de persoane au participat luni la un miting organizat de Sindicatul Autoturisme Dacia pentru urgentarea construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu.

Darren White, "fostul şef Secret Service" care o atacă pe Kovesi, este partener de afaceri cu Adrian Sârbu

Darren Terrell White a acordat recent un interviu de o jumătate de oră jurnalistului Robert Turcescu, pentru postul online de televiziune Unde Tv. De-a lungul discuţiei, White, prezentat drept "fost şef al Secret Service din Statele Unite ale Americii", atacă Justiţia românească, vorbind despre corupţia endemică şi motivaţiile politice din spatele marilor dosare. Fostul agent american a omis însă problemele personale pe care le are cu DIICOT, una dintre instituţiile pe care le numeşte corupte. Darren Terrell White este asociat în România cu Adrian Sârbu, patronul trustului media Mediafax. Cei doi sunt parteneri în firma American Security Consultants, înfiinţată la începutul anului 2013 de Roxana Grigoruţă, fost director în cadrul firmei Mediafax Grup. Grigoruţă a fost arestată preventiv pentru evaziune fiscală în dosarul Mediafax. Ea a fost eliberată luna trecută şi rămâne sub control judiciar.

Martorii din dosarul "Referendumul" îşi menţin declaraţiile la Curtea Supremă

Mai mulţi martori au fost audiaţi luni în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea contestă condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Martorii au spus că semnăturile de pe lista suplimentară, aferentă urnei mobile, de la Spitalul Alexandria, nu sunt ale lor şi nu-şi explică modul în care au ajuns acolo datele de identitate. Liviu Dragnea nu a fost prezent la termenul de ieri la care toţi martorii audiaţi şi-au menţinut declaratiile date la DNA. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 17 martie, când vor fi audiaţi noi martori. Martorii audiaţi luni aveau legătură directă cu modul în care s-a făcut votarea la Spitalul Alexandria, devenit celebru după ce Dragnea ar fi "comandat" ca alegătorii să fie legaţi şi duşi la vot.

Preşedintele Israelului, către Iohannis: "Iranul constituite un pericol real pentru pacea Israelului

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de către omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reşedinţa prezidenţială "Beit Hanasi, fiind prima vizită a şefului statului în Israel, unde îşi va petrece următoarele patru zile. Klaus Iohannis va avea, în continuare, o întrevedere cu premierul Benjamin Netanyahu şi va vizita Mormântul Sfânt. Conform protocolului, preşedintele Klaus Iohannis a fost însoţit de soţia sa, Carmen Iohannis, numai la întâlnirea cu preşedintele Rivin, nu însă şi la discuţiile cu premierul Netanyahu. Benjamin Netanyahu, înainte de întâlnirea cu Iohannis: Apreciez poziţia pe care România a adoptat-o împotriva antisemitismului. Este importantă nu numai în contextul istoric dar şi în prezent şi viitor. Am observat uitându-mă pe notiţele pentru pregătirea acestei întâlniri că România este singura ţară europeană care are relaţii diplomatice consistente de 68 de ani cu Israel. Este o tradiţie puternică.

Fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codrut Marta, ar putea fi declarat, oficial, mort

Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, în perioada în care acesta era preşedintele ANAF, dispărut din 2012, ar putea fi declarat mort de instanţă, după ce o femeie a cerut magistraţilor declararea judecătorească a morţii. Pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 a fost introdusă o acţiune prin care se cere declararea judecătorească a morţii în cazul lui Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar din perioada în care acesta din urma deţinea funcţia de preşedinte al ANAF. Solicitarea a fost introdusă pe rolul instanţei de o femeie pe nume Raluca Merfu, urmând a fi soluţionată în funcţie de probele depuse, potrivit mediafax.ro. Cererea a fost depusă pe 18 februarie şi nu a primit un termen de judecată. Potrivit codului civil, articolul 49, atunci când o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin 2 ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă.

Onţanu: Încrederea UNPR în PSD s-a micşorat. Am putea susţine alegerea primarilor în două tururi

Liderul interimar al UNPR, Neculai Onţanu, a declarat, luni, că recentele afirmaţii ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, privind preluarea unor parlamentari ai Uniunii au "mişcorat" încrederea formaţiunii sale în PSD şi, din acest motiv, UNPR ar putea susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Întrebat despre protocolul PSD-UNPR, încheiat recent, care spune că cele două formaţiuni nu vor susţine un asemenea proiect, liderii UNPR au explicat că speră că nu se va ajunge la o încălcare a protocolului din partea PSD, care ar duce şi la denunţarea acestuia.

BANCHERUL

Restantele la credite tip C, cu întârzieri de peste 30 de zile, s-au triplat in ianuarie

Restantele din categoria C, cu întârzieri intre 31 si 60 de zile, la creditele cu valori de peste 20.000 de lei din statisticile Centralei Riscului de Credit de la BNR, au crescut de peste trei ori in luna ianuarie, de la 211 la 745 milioane lei. De asemenea, creditele din aceeaşi categorie scoase in afara bilanţului de către bănci au avansat de la doar 13 milioane lei in decembrie 2015 la 123 milioane lei in ianuarie 2016.

Băncile româneşti sunt mai solvabile si mai profitabile decât media sistemului bancar european

O analiza a sistemului bancar romanesc realizata de BNR după standardele europene stabilite de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) arata ca sistemul bancar romanesc a fost anul trecut mai solvabil si mai profitabil decât media europeana, in ciuda faptului ca volumul de credite neperformante si restructurate este dublu fata de media europeana. De asemenea, in timp ce rata rentabilităţii (ROE) băncilor din UE era in medie de 6,4% in septembrie 2015, sistemul bancar avea un indicator de 7,64%, care a urcat la 13,16% la finalul lui 2015. In acelaşi timp, rata creditelor neperformante era 15,73%, fata de media UE de numai 5,9%. Paradoxul este cu atât mai mare cu cat băncile româneşti au si o rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante de 58%, substanţial mai mare decât media europeana, de 43%. După cum se ştie, cu cat o banca are mai multe provizioane, cu atât profitabilitatea este mai redusa.

CURENTUL

PSD şi-a mai făcut prin lege o Academie condusă de fostul proprietar GELSOR, Ioan Chelaru

Doar 164 de români sunt membri ai Academiei Române. Prin lege şi statut Academia Română, poate avea un număr maxim de 181 membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare. Văzând ei aşa, parlamentarii noştri care şi-au dat pensii speciale, vor să se facă din mineri ambasadori, şi-au înfiinţat şi nişte Academii paralele cu Academia Română, să fie şi ei academicieni şi să-şi ia indemnizaţii ca şi cei autentici. Aşa s-a înfiinţat şi Academia de Ştiinţe Juridice din România prin Legea 139/2015. 17 deputaţi au iniţiat legea prin care se înfiinţează AŞJR. Legea a trecut, a fost promulgată de preşedintele Iohannis şi în 16 decembrie este ales preşedinte al AŞJR, "academicianul" Ioan Chelaru, senator PSD. Conform legii, AŞJR "reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative din domeniul ştiinţelor juridice, cu o înaltă ţinută morală, care s-au distins prin activităţile depuse, se bucură de recunoaştere naţională sau internaţională şi au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor şi culturii juridice." Ioan Chelaru este fost avocat în Roman şi cel care a cumpărat de la Vântu în plin scandal FNI Grupul Gelsor pentru ca Vântu să păstreze banii furaţi de la români.

Lui Andrei Tinu îi place să-şi spele rufele în public. Vadim: "tatăl lichea, fiul lichea"

După ce Corpul de control al ministrului Justiţiei a definitivat inspecţia efectuată la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi a concluzionat că Andrei Tinu (fost Iucinu) a condus dezastruos instituţia, acesta i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş în care, plin de tupeu, contestă numirea în funcţia de preşedinte a ANC a Iulie Ciobanu, el rămânând astfel, subalternul acesteia. Acum Tinu alege să ducă mai departe "opera" mamei sale: mahalagismul. Ştiind că va fi schimbat din funcţie şi că proctorii săi din PSD nu se mai simt aşa de bine, acesta nu contestă pe cale legală actul de control, ci îi scrie lui Dacian Cioloş o scrisoare publică. E şi de înţeles, băiatul, unde o să lucreze el acum? În privat? Ce ştie el să facă? În urmă cu câţiva ani, tânărul Iucinu s-a înscris în PRM, unde a obţinut o funcţie de conducere la tineret, deşi Vadim Tudor, l-a făcut zdrenţe pe taică-său descriindu-l ca pe un KGB-ist, duplicitar şi corupt avid de bani şi putere.

EVENIMENTUL ZILEI

Toate puterile de după '89 au ascuns averea PCR în spatele unui ordin dat de Ceauşescu acum 44 de ani

Guvernul evită să spună direct dacă va declasifica documentele în care se află datele despre avuţia PCR. RA-APPS anunţă că lucrează în acest sens. De acolo putem afla ce au luat comuniştii de la cetăţeni înainte de 1990, şi ce au furat "emanaţii Revoluţiei" după 1989 din ce agonisise PCR. Cabinetul Cioloş a evitat să dea un răspuns direct la întrebările "Evenimentului zilei" privind secretizarea arhivei Gospodăriei CC al PCR, aflată în păstrarea Regiei Autonome a Administrării Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Ministerul pentru Consultare Publică, condus de Violeta Alexandru, a răspuns prin intermediul RA-APPS, iar Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia se află Regia, tace mâlc.

Puţină lume ştie: Regele Mihai a fost director de ziar pentru o zi

În 10 mai 2007, Majestatea Sa a condus o şedinţă de sumar. Avea 85 de ani şi ce se anunţase la început ca o acţiune de promovare "încrucişată", ziar - Casa Regală, s-a transformat într-un prilej de a vedea luciditatea cu care radiografia fiecare subiect al unei zile încărcată de actualitatea vremii. E vorba de ziarul "Gardianul" şi de un proiect în care o personalitate era invitată să conducă principala şedinţă de sumar a zilei. Regele a fost primul invitat.

Evenimentul zilei rămâne lider între ziarele de calitate

Evenimentul zilei rămâne cel mai vândut ziar din categoria quality, potrivit cifrelor publicate astăzi de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT). Cu aproape 12.000 de exemplare vândute zilnic, în perioada octombrie-decembrie 2015, Evenimentul zilei rămâne lider la categoria quality. Cel mai slab în vânzări stă Jurnalul Naţional, care în ultimul trimestru din 2015 a avut o medie de doar 4.005 de exemplare pe apariţie. În topul celor mai vândute publicaţii quality, Evenimentul zilei este urmat de România liberă, cu 10.630 de exemplare vândute şi de cotidianul Adevărul, ce înregistrează zilnic vâzări de 8.774 de exemplare în aceeaşi perioadă. Cu doar 4.005 de exemplare vândute, Jurnalul Naţional se află pe ultimul loc în topul ziarelor quality şi înregistrează şi cea mai mare scădere faţă de perioada iulie-septembrie 2015, un procent de 2%. Atât Evenimentul zilei, cât şi Adevărul înregistrează o scădere faţă de valul precedent de numai 1%, conform Biroului Român de Audit Transmedia.

Primăria Sectorului 1 acuză: poligonul Jandarmeriei a fost omologat ilegal

In cea mai cunoscută bază de antrenament a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) trupele speciale au ajuns să se pregătească cu gloanţe oarbe. Primăria Sectorului 1 a transmis că omologarea poligonului Jandarmeriei Române este nelegală. Decizia de suspendare a tragerilor a fost luată până la clarificarea situaţiei construcţiilor civile din zona poligonului. MAI a dat în judecată Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 pe motiv că la întocmirea Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu s-a ţinut cont de zonele de siguranţă din jurul poligonului. PUZ-ul a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti pe data de 30 ianuarie 2014. Miza acestui "război" este o suprafaţă uriaşă, de 730 de hectare, în perimetrul: Şos. Odăi - Şos Bucureşti- Ploieşti - str. Jandarmeriei - Şos. Gheorghe Ionescu Siseşti - Şos. Bucureşti- Târgovişte, din Sectorul 1.

Ce se întâmplă acum pe cerul României din cauza RĂZBOIULUI!

In ultima perioadă, pe cerul României se văd din ce în ce mai multe "urme" de la avioane, respectiv reacţia pe care aeronavele o lasă în urma lor, numita si trena de condensare. Ei bine, traficul aerian pe deasupra României este din ce în ce mai aglomerat. El a crescut foarte mult după tragedia din Ucraina, când un Boeing a fost doborât de o rachetă, dar ar fi fost suplimentat şi din cauza războiului din Siria. Foarte multe aeronave care aveau culoarul de zbor prin spaţiul aerian din estul Ucrainei au fost redirecţionate către cel din România. Este vorba mai ales de cursele care leagă Olanda, Germania sau Marea Britanie de Emiratele Arabe. De cele mai multe ori, atunci când este senin, aeronavele din Emirate se pot observa foarte bine, mai ales cele Airbus A380, avioane care sunt foarte mari.

Reîncepe goana după aur!

Mărfurile au trecut prin cea mai bună săptămână de ceva vreme încoace. Indicele Bloomberg Commodity a crescut cu 2.4% la metale - atât la preţioase, cât şi la cele industriale - demonstrând vigurozitate, arată cea mai recentă analiză a Saxo Bank. Mai exact, aurul a atins cel mai înalt nivel de preţ din ultimul an şi s-a întors la un trend bullish - susţinut de acest impuls şi de un dolar mai slab - crescând cu 20%. În ceea ce priveşte metalele industriale, conduse de zinc şi nichel, acestea au avut cel mai bun parcurs din ianuarie încoace. În timp ce accelerarea de săptămâna trecută a fost generată de evoluţia pozitivă a cuprului şi de speranţele legate de Congresul Naţional al Poporului din China (început la 5 martie).

JURNALUL NATIONAL

Scandalos. Un traficant de droguri la nunta fiicei lui Băsescu

Traian Băsescu, SRI şi SPP au acceptat ca la nunta Elenei Băsescu să participe un traficant internaţional de droguri, condamnat în Germania în 2001. În acţiunea pe care a făcut-o la CEDO împotriva statului german, Sorin Săpunărescu a susţinut că este informator al SRI, însă acţiunea sa a fost respinsă. 1 septembrie 2012. Traian Băsescu, preşedintele României, demis prin referendum, salvat de o succesiune de "erate" ale unor judecători de la Curtea Constituţională, îşi mărită mezina. La nuntă sunt invitaţi toţi liderii PDL, parlamentarii formaţiunii, miliardari celebri, beizadele care ocupă prima pagină a tabloidelor, familia Cioabă şi... şocant, un traficant de droguri. Sorin Săpunărescu, în prezent patronul unor restaurante de lux şi cluburi de fiţe din Bucureşti, a fost arestat pe 17 iulie 2001 la Frankfurt, după ce a vândut 115.000 tablete de Ecstasy unui informator al Oficiului de Investigaţii Criminale din Landul Hessa.

Ingredientul care face carnea proaspătă şi... cancerigenă

În România lui 2016, carnea nu se mai strică. Oricât de veche ar fi, ea se colorează cât ai clipi şi devine, cel puţin la aspect, proaspătă, de parcă ieri ar fi fost tăiat porcul. Chimicalele sunt cele care transformă carnea şi ce e mai grav e că ele se găsesc în peste 90% din preparatele din carne de la noi. Nitritul de sodiu este de departe vedeta industriei cărnii. Deşi este foarte toxic şi cancerigen, acest compus este folosit în mai tot ce iese de pe poarta fabricilor. Şi nu numai. Comercianţii din piaţă îl strecoară, din când în când, în carnea tocată veche, pentru a-i schimba culoarea. Nitritul de sodiu înroşeşte carnea şi îi dă un aspect de proaspăt.

Ce va face Kovesi fără interceptările SRI?

DNA ar putea rămâne fără interceptările realizate de SRI în marile dosare de corupţie, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional articolul din Codul de Procedură Penală care prevedea că supravegherea tehnică poate fi efectuată de către "alte organe specializate ale statului", pe lângă organul de cercetare penală şi poliţie. Până la publicarea motivării, decizia Curţii lasă în aer dosarele aflate deja în curs de cercetare, în care procurorii DNA strâng probe cu ajutorul ofiţerilor SRI. Până acum, exprimarea "alte organe specializate ale statului" le-a permis procurorilor din parchete să lucreze cot la cot cu ofiţerii SRI în instrumentarea marilor cazuri de corupţie. Majo-ritatea dosarelor celebre s-au bazat pe interceptări, înregistrări ambientale şi operaţiuni de filaj realizate cu ajutorul exclusiv al SRI.

NATIONAL

Gelu Diaconu, rechin imobiliar!

Gelu Diaconu s-a decis sa schimbe tabăra bugetară si să intre pe cai mari in mediul privat. Unde samsarii de terenuri din Ilfov ii dau deja toate şansele sa devina un adevărat rechin imobiliar, cu ambiţioase proiecte de construcţie a unor ansambluri rezidenţiale de lux in zona de la marginea Capitalei. In timp ce şeful ANAF declanşase prigoana împotriva micilor comercianţi si Gelu Diaconu anunţa noi si noi bilanţuri triumfaliste cu banii "jepcuiti" la buget de la "marii evazionişti" din pieţele de cartier, afacerile familiei Diaconu înfloreau parca in ciuda crizei. Indiferent ca este vorba de cele din turism, prin elegantul hotel "International", condus de soţia fostului şef al ANAF, Mihaela Diaconu, sau de cele cu gaze vândute in Ucraina, prin intermediul unei reţele de off-shore-uri găzduite in căsuţe poştale din Cipru.

Liberalii suspectează conducerea de blat cu PSD

Cu excepţia sectorului 6, PNL Bucureşti si-a definitivat candidaţii pentru primăriile de sector. Deciziile luate la sectoarele 1 si trei au surprins neplăcut pe mulţi dintre membrii celor doua filiale. Lista prezentata ieri de Catalin Predoiu este: Alexandru Nazare (sector 1), Dan Cristian Popescu (sector 2), Florin Stefan Vasile (sector 3), Razvan Sava (sector 4) si Ovidiu Raetchi (sector 5). In ceea ce priveste sectorul 6 (teren minat pentru liberali de prestatia jalnica a edilului PNL Rares Manescu), Predoiu a declarat ca mai este necesara efectuarea unei "analize calitative" inainte de nominalizarea unui candidat. Daca multe dintre nume erau deja cunoscute, nominalizarea lui Alexandru Nazare si a lui Florin Stefan Vasile a zgâriat urechile mai multor liberali.

Canada îşi vinde toate rezervele de aur

Guvernul canadian a finalizat, practic, vânzarea graduala a rezervelor sale de aur, care se cifrau, săptămâna trecuta, la doar 77 de uncii, evaluate la aproximativ 130.000 de dolari. Ministerul canadian de Finanţe a indicat ca Ottawa a vândut aproximativ 22.000 de uncii de aur in luna februarie pentru o suma echivalenta cu 35 milioane de dolari. Un purtător de cuvânt al ministerului a explicat ca politica guvernului este o diversificare a portofoliului sau, vânzând materii prime, precum aurul, pentru a investi in active care sunt mai usor negociabile pe pieţe, informează presa canadiana. Aurul simbolizează de secole bogăţia unui stat însă Canada s-a orientat de câţiva ani spre dolarul american si lira sterlina. In luna februarie, americanii deţineau aproximativ 8.133 de tone de aur, Germania 3.381 iar Italia si Franţa fiecare cate 2.400 de tone.

Bancherii englezi vor face închisoare daca provoacă faliment

In virtutea unei noi dispoziţii legale care a intrat, ieri, in vigoare, directorii băncilor britanice ar putea intra după gratii pentru erori vădite din partea lor care au antrenat falimentul instituţiei. Aceasta măsura face parte din noile reglementari destinate sa-i facă direct responsabili pe bancheri de eventuale eşecuri pentru a fi evitate greşeli de management care au agravat situaţia din Londra in timpul crizei financiare internaţionale din 2008-2009, informează RTBF. In virtutea acestor masuri, directorul unei bănci sau unei importante instituţii financiare este pasibil cu o pedeapsa de pana la şapte ani cu închisoarea daca este vinovat ca a luat "o decizie care a provocat falimentul instituţiei" sau "daca a fost conştient ca riscul indus de deciziile sale ar putea provoca falimentul", a explicat administraţia Trezoreriei intr-un comunicat.

PUTEREA

Constanţa. Partidul lui Geoană, absorbit de Mişcarea Populară

Nu au contat prea mult pe plan local, dar probabil vor conta de acum încolo. Membrii Partidului Social Românesc, înfiinţat de Mircea Geoană, au abandonat lupta şi au trecut în bloc în barca Mişcării Populare. Numitorul comun: USL, despre care "popularii" şi foştii adepţi ai lui Geoană susţin că s-a reactivat prin protocolul de colaborare semnat între PNL şi PSRo. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele MP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, a defilat cu noile "achiziţii": fostul UNPR-ist, Constantin Niţe şi primarul de la Cogealac, Gheorghe Alexa. Ultimul s-a prezentat ca "băsist convins" şi a precizat că, alături de domnia sa, s-au alăturat şi alţi şapte consilieri locali.

Peste 500.000 de tineri nu sunt nici la şcoală, nici angajaţi

Rezultatele finale, oficiale, prezentate de Ministerul Educaţiei, cu privire la simularea Evaluării Naţionale a elevilor din clasele a VIII-a, arată că situaţia Învăţământului gimnazial este în regres faţă de anul trecut. Unul din zece elevi a absentat de la seria de testări, cei mai mulţi cu siguranţă nemotivat. Dintre cei 166.498 de elevi care au susţinut probele, doar 44,04% au obţinut nota de trecere, faţă de 50,68% la simularea din 2015. În actualul sistem, în cazul în care ajung la liceu, mare parte dintre ei se vor regăsi printre cei nu vor participa/nu vor trece examenul de Bacalaureat. Deja avem pierduţi, în ultimii cinci ani, din zona ocupării oficiale, între 500.000 şi 700.000 de tineri", se spune într-un comunicat al Federaţiei "Coaliţia pentru Educaţie".

Băsescu face clasamentul celor mai puternice femei

Traian Băsescu a vrut să realizeze un clasament al celor mai puternice femei din România. Primele locuri aparţin, evident, Laurei Kovesi şi Elenei Udrea. Care sunt cele mai puternice femei din România? Una se numeşte Laura Codruţa Kovesi, dar e puternică pentru că e şefă de instituţie, o instituţie puternică, şi asta te face şi pe tine puternic, şi Elena Udrea, care suportă presiunile unor instituţii. Marea problema a femeilor este că, oricât ar fi de susţinute de bărbaţi, la rându-le, nu se susţin ele între ele. Am promovat foarte multe femei, dar niciodată n-au reuşit să se susţină ele pe ele", a spus Traian Băsescu la TVR 1, enumerând câteva nume pe care le-a promovat în politică: Anca Boagiu, Roberta Anastase, Elena Udrea, Laura Codruţa Kovesi.

ROMANIA LIBERA

Proiectul legii tutunului, o "chestiune de natură penală"

Proiectul de lege care trebuie să transpună în România Directiva tutunului, aprobat în şedinţa de Guvern din 24 februarie, a fost modificat înainte de a ajunge la Senat, documentul făcut public iniţial fiind înlocuit cu un altul. Acest fapt poate fi de natură penală, au avertizat producătorii de ţigări prezenţi pe piaţa autohtonă, care au sesizat deja Senatul şi Secretariatul General al Guvernului. Concret, producătorii reclamă faptul că Ministerul Sănătăţii devine reglementator unic al pieţei ţigaretelor, fiind exclusă obligativitatea consultării cu alte instituţii, care au competenţe în ceea ce priveşte producţia, comercializarea, şi combaterea comerţului ilegal (Ministerul Economiei, ANAF etc.). Potrivit unei Hotărâri de Guvern care este deja în vigoare, acest lucru este apanajul Comitetului interministerial pentru tutun, care însă va rămâne fără obiectul muncii dacă proiectul de lege trece în forma în care a ajuns la Senat.

Pentagonul neagă informaţiile privind construirea unor baze aeriene în Siria

Pentagonul a dezminţit luni afirmaţiile unor responsabili sirieni potrivit cărora Washingtonul construieşte două baze aeriene în nordul Siriei în cadrul ofensivei împotriva Statului Islamic (SI), relatează AFP, citată de Agerpres. "Nu construim şi nu ne servim de baze aeriene în Siria", a declarat jurnaliştilor un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, căpitanul Jeff Davis. Responsabili militari şi ai serviciilor siriene de informaţii au afirmat în ultimele săptămâni că Statele Unite amenajează o bază aeriană la Rmeilane, în provincia Hassake (nord-est), noi informaţii sugerând existenţa unei baze în apropierea oraşului Kobane. În toamnă, Statele Unite au anunţat public trimiterea unui mic contingent format din aproximativ 50 de membri ai forţelor sale speciale în nord-estul Siriei, pentru a sprijini pe teren bombardamentele aeriene desfăşurate împotriva jihadiştilor ultra radicali din SI.

ZIARUL FINANCIAR

Cum ajunge laptele de la 80 de bani litrul la poarta fermei la 4 lei litrul în supermarket

Preţul laptelui creşte de 4-5 ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar cres­cătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puţin rentabilă şi sunt ameninţaţi cu închiderea. Din 2007 până în prezent şeptelul de bovine a scăzut cu 30%, până la 2,07 milioane de capete de animale în 2014, potrivit celor mai recente informaţii disponibile. Preţul mediu de achiziţie al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adaugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei şi 1 leu, preţ care include analize, costul de procesare, ambalajul, costuri care sunt mai mari la laptele fără lactoză sau la ambalaje "ultrasecurizate", diferenţa fiind reprezentată de TVA şi marja de venit a supermaketurilor, potrivit lui Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Europa se va izbi de o criză a pensiilor

În Europa, din cauza discrepanţei dintre durata de viaţă şi ratele natalităţii, prea puţini angajaţi contribuie la sistemele de pensii de stat, scrie Wall Street Journal. Sistemele de pensii de stat se află în centrul modelului de asistenţă socială al Europei, protejând oamenii de sărăcie extremă la bătrâneţe. Majoritatea ţârilor europene n-au pus deoparte aproape nimic pentru plata acestor beneficii, pur şi simplu finanţându-le anual din venituri fiscale. Populaţia de pensionari a Europei, deja cea mai numeroasă din lume, continuă să crească. În ceea ce priveşte europenii în vârstă de 65 de ani sau mai mult care nu muncesc, raportul este de 42 la fiecare 100 de angajaţi, iar acesta va creşte la 65/100 până în anul 2060, potrivit agenţiei Eurostat a Uniunii Europene. Spre comparaţie, în SUA raportul este de 24 la 100, potrivit datelor Biroului pentru Statistică în domeniul muncii, care nu are o proiecţie pentru 2060.

Cine sunt cele mai influente femei din bankingul românesc

Sectorul bancar românesc este în continuare dominat de bărbaţi la nivel de top management. Băncile locale de talie mare nu au preşedinte sau director general o femeie, însă în echipa de conducere executivă a primilor zece jucători din sistem şi-au găsit loc câteva femei pe poziţii de director general adjunct, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total al şefilor. În consiliul de administraţie al BNR, autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei bancare, există o singură femeie - Agnes Nagy, care este este membră a board-ului din decembrie 1998 şi se află la al patrulea mandat. Femeile sunt cel mai bine reprezentate în boardul UniCredit Ţiriac, unde trei din şase membri sunt femei. Daniela Bodircă este din 2008 vicepreşedinte responsabil cu riscul, Alina Drăgan a preluat în 2010 funcţia de vicepreşedinte responsabil cu resursele umane, iar din decembrie 2013 Mihaela Lupu este vicepreşedinte pe financiar.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb