REVISTA PRESEI 08.08.2017

Willy Homner
Revista Presei / 8 august 2017

REVISTA PRESEI 08.08.2017

ADEVARUL

E oficial: Emmanuel Macron vine în România

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va veni în România pe 24 august, pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială. Macron, va efectua, în data de 24 august a.c., o vizită în România. Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi Preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună", anunţă Administraţia Prezidenţială.

"Concedii" de lux pe banii statului, pentru aleşii locali

Suedia, Danemarica, Turcia, Grecia, Bulgaria sunt ţările pe care le vor vizita, pe bani publici, aleşi locali din Prahova. A devenit deja o tradiţie ca, în sezonul concediilor de vară, consilieri locali şi angajaţi ai Primăriei Câmpina să-şi împartă deplasările în interes de serviciu la diferite conferinţe şi festivaluri organizate în staţiuni de lux la malul mării sau în capitale europene de top. În total, pentru fiecare participant, Primăria Câmpina va cheltui 17.700 de lei doar pentru cazare şi masă, fără transport şi diurnă, asta în condiţiile în care pe lista "turiştilor" din bani publici se află 24 de persoane care vor pleca în perioada august-septembrie în Alanya, Peloponez, la Malmo sau Copenhaga

Val de revoltă împotriva turismului în Occident

O simplă nemulţumire a veneţienilor faţă de creşterea numărului turiştilor s-a transormat într-un val de revoltă antiturism în Occident, fenomenul făcând ravagii în prezent mai ales în Spania. Acţiunile de împotrivire faţă de turismul în masă s-au radicalizat în Spania, stârnind spaimă printre turişti şi îngrijorare în rândul autorităţilor. Începute la Barcelona, în Catalonia, acestea s-au extins la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare, iar o manifestaţie de amploare antiturism urmează să aibă loc în curând în Ţara Bascilor. Iniţiatorii şi promotorii lor sunt grupuri de stânga, anticapitaliste, care susţin că îşi apără astfel cartierele de "ciuma" adusă de circulaţia banilor.

Spovedania revoltătoare despre desfrâul homosexual de la Seminarul Teologic din Huşi

În toiul scandalului care-l are în centrul atenţiei pe Corneliu Bârlădeanu, Episcopul Huşilor, acuzat de relaţii homosexuale cu elevi seminarişti sau clerici, o fostă angajată a Seminarului Teologic "Sfântul Ioan Gură de Aur" Huşi dezvăluie lucruri grave petrecute în instituţia de învăţământ. Este vorba despre o fostă pedagogă a seminarului unde Corneliu Bârlădeanu predă cursuri de Noul Testament încă de la înfiinţarea şcolii, în 1997. Fosta pedagogă, Didina Brănici, a trimis în ultimii ani mai multe plângeri la Mitropolia Moldovei şi Bucuvinei, la Patriarhia Română sau la Sfântul Sinod, în care spune că în seminar au loc orgii sexuale între elevi şi clericii care le sunt profesori, inclusiv cu Episcopul Corneliu.

Preot din Cluj, despre Untold: "Aţi spurcat oraşul nostru cu poluarea fonică şi spirituală din aceste zile de post

Un preot ortodox din Cluj-Napoca a scris pe pagina sa de Facebook că Untold e "închinat lui satan" şi că s-a săturat de "festivalurile drăceşti pline de alcool, tutun, droguri, sex şi zgomot" . Claudiu Melean aminteşte că în aceste zile este post şi se întreabă dacă "paguba spirituală, socială, psihică, energetică, s.a. nu e mult mai mare chiar decât câştigul financiar al celor puţini". Preotul Claudiu Melean din Cluj a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care critică mai multe aspecte legate de Festivalul Untold. Părintele subliniază că în aceste zile este post şi că va trebui făcută o sfeştanie în Parcul Central "ca să ne mai putem duce copiii".

Roman Abramovich divorteaza de a 3-a sotie

Miliardarul rus Roman Abramovich, 50 de ani, se desparte de sotia lui, Daria Zhukova, 36 de ani. Cei doi au anuntat aceasta decizie intr-un comunicat oficial remis presei ieri. "Dupa 10 ani impreuna, noi doi am luat aceasta decizie dificila de a ne separa, dar ramanem prieteni apropiati, parinti si parteneri in proiectele pe care le-am dezvoltat impreuna" scrie in comunicatul oficial. Abramovich a mai fost casatorit de 2 ori pana acum. Cu Daria Zhukova s-a intalnit in 2005, cei doi casatorindu-se 2 ani mai tarziu. Zhukova este fiica unui magnat petrolier din Rusia. Impreuna au doi copii.

Rusia şi SUA, în faţa unui nou război rece

Relaţiile dintre SUA şi Federaţia Rusă sunt din ce în ce mai tensionate, atingând cel mai scăzut nivel de la căderea Zidului Berlinului, cele două state negăsind soluţii comune şi de lungă durată pentru crizele din Ucraina sau Siria, spre exemplu, într-un context în care Moscova caracterizează NATO ca o ameninţare la adresa propriei securităţi naţionale. Decizia Rusiei de a impune reducerea numărului de angajaţi ai ambasadei americane de la Moscova arată că Vladimir Putin este convins că alegerea lui Donald Trump la Casa Albă nu poate aduce, cel puţin pentru moment, schimbări în relaţia bilaterală.

Presa rusă: Rogozin trebuie să plece

Publicaţia Moskovskii Komsomoleţ (MK) scrie despre întrevederea dintre Dmitrii Rogozin şi Igor Dodon de la Teheran, unde oficilii au participat la inaugurarea preşedintelui reales al Iranului, Hassan Rouhani, dar au avut şi o întrevedere bilaterală în cadrul căreia liderul de la Chişinău a cerut Kremlinului să nu impună sancţiuni Republicii Moldova, ca urmare a ultimilor evenimente legate de vizita eşuată a vicepremierului rus la Tiraspol. Jurnaliştii ruşi agreează ideea lui Dodon ca Moldova să nu fie sancţionată şi menţionează că cel care trebuie supus sancţiunilor este însuşi Dmitrii Rogozin.

Majoritatea britanicilor dezaprobă modul în care Theresa May negociază ieşirea din Uniunea Europeană

Numărul britanicilor nemulţumiţi de felul în care premierul lor, Theresa May, poartă negocierile asupra ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană creşte de la o lună la alta. Potrivit ultimului sondaj pe această temă realizat de ORB International şi preluat de Reuters, 61% dintre respondenţi se declară împotriva cadrului de negocieri cu privire la Brexit adoptat în prezent de Theresa May. Sondajul a fost realizat pe 2 şi 3 august. Luna trecută, 56% dintre britanici au dezaprobat maniera în care May conduce negocierile cu Uniunea Europeană, iar în luna iunie proporţia a fost de 46%. Negocierile sunt dificile. Ieri, Guvernul britanic a anunţat că "nu recunoaşte" suma de 40 de miliarde de euro evocată de Sunday Telegraph ca fiind preţul ieşirii din blocul comunitar.

BANCHERUL

Banca Transilvania este si ea in conflict cu ANAF privind optimizările fiscale

Nu doar BCR, cea mai mare bancă din România, ci si Banca Transilvania, a doua ca mărime după valoarea activelor, este in conflict cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) pentru optimizări fiscale, adică neplata impozitului aferent profiturilor obţinute după preluarea Volksbank. Banca Transilvania (BT) nu a plătit niciun impozit pe profit in ultimii doi ani, deşi a obţinut profituri brute extrem de mari: 2,3 miliarde lei in 2016 si 1,058 miliarde lei in 2015. Ba chiar a avut venituri cu impozitul pe profit: 147 milioane lei in 2016, astfel că profitul net a urcat la 2,448 miliarde lei, si 218 milioane lei in 2015, profitul net crescând la 1,277 miliarde lei.

COTIDIANUL

Sub preşul DNA, SRI şi al preşedinţiei Cornel Nistorescu

Tot vorbind despre afacerile cu drepturi litigioase, decartate pe bani de la buget, am înţeles de ce SRI-ul "n-a aflat nimic". Aceiaşi oameni care le ştiu pe toate povesteau despre sacoşele cu bani cărate unor generali din fruntea SRI. De ce n-a cercetat DNA-ul această afacere de mari proporţii, construită parcă pentru devalizarea bugetului public? Începe să sune logic? Cum să dispună DNA cercetarea restituirilor făcute lui Stelian Gheorghe, cînd toată lumea se distrează cum campionul ANRP-ului a cărat la greu pentru generali? De aceea afacerea este din ce în ce mai îngropată, lăsînd la suprafaţă cîteva victime condamnate de ochii lumii. ANRP-ul este unul din marile tunuri date statului român, mega-afacere pe cale de a se încheia în coadă de peşte. Ca şi Flota, ca şi Bancorex, ca şi ALRO (privatizarea), ca şi curentul ieftin pentru ALRO, ca şi Microsoft, ca şi EADS.

De ce a explodat preţul energiei

În ultimele zile, preţul spot al energiei de pe bursă a atins recorduri istorice. Pe fondul caniculei şi al preţurilor de asemenea foarte mari din regiune, 1 MWh a ajuns să se vândă şi cu 150 euro, de peste două ori mai scump decât, spre exemplu, vara trecută. Sau acum două veri. Practic, acum, în plină vară, când preţurile sunt tradiţional mai mici, energia a ajuns să se tranzacţioneze la aceleaşi preţuri din iarnă, chiar şi 150 euro (680 lei)/MWh. Spre comparaţie, pe piaţa contractelor bilaterale pe termen lung, 1 MWh se tranzacţionează cu doar 45 euro, de trei ori mai puţin. Preţurile neobişnuit de mari ale energiei din prezent au mai multe cauze. În primul rând, tot acest an este unul scump. Aşa a început din iarnă, când, pe fondul unor consumuri-record cauzate de valul de frig ce s-a abătut peste Europa, preţul curentului "a urcat la cer".

ANRE a suspendat licitaţia trimestrială de energie electrică

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat luni seara că a suspendat licitaţia pentru electricitatea necesară clienţilor beneficiari de serviciul universal, categorie care include clienţii casnici şi firmele mici, aferentă trimestrului al treilea al acestui an, motivând decizia prin faptul că nu ar fi îndeplinite condiţiile necesare desfăşurării acesteia, iar varianta alternativă, de anulare a licitaţiei, ar fi putut genera o creştere semnificativă a facturilor. Potrivit legislaţiei, serviciul universal este serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clienţilor casnici şi firmelor cu mai puţin de 50 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 10 milioane de euro, la un nivel de calitate şi la preţuri rezonabile, transparente, uşor comparabile şi nediscriminatorii.

CURENTUL

Propunerea privind "Split TVA" a profesorului de sport ajuns ministru stârneşte protestele specialiştilor

Ministrul IMM-urilor, Ilan Laufer, profesor de sport la bază l-a convins pe premierul Tudose că salvarea încasării TVA vine dintr-o invenţie numită split TVA ce reprezintă introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA în care se va încasa TVA-ul şi din care se va plăti TVA-ul, diferenţa plătindu-se doar la buget. Coaliţia pentru Dezvoltarea României, iniţiativă care reuneşte marile asociaţii de afaceri din România, avertizează Guvernul Tudose asupra efectelor măsurii şi cere consultarea prealabilă a Comisiei Europene şi efectuarea unui "studiu de impact profund". Şi Partidul Uniunea Salvaţi România avertizează că prevederile Ordonanţei Guvernului prin care se introduce obligaţia de plată defalcată a TVA vor duce la un blocaj total în economie.

CURIERUL NATIONAL

Aberaţia TVA

Colectarea TVA-ului la bugetul de stat a fost şi rămâne o problemă importantă cu care se confruntă fiecare guvern în parte. În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, România deţine un record negativ în ceea ce priveşte GAP-ul de TVA, la nivelul anului 2014 acesta fiind de 37,89%, aproximativ 7 mi­liarde euro, în creştere faţă de anii precedenţi. La nivel european acesta este în medie de 14,03%, la polul opus situându-se două ţări cu grad mare de dezvoltare, respectiv Suedia cu 1,24% şi Luxemburg cu 3,8%. Gap-ul de TVA este definit ca diferenţa dintre valoarea TVA colectată şi suma de TVA totală care ar fi trebuit colectată conform declaraţiilor fiscale depuse de societăţi la ANAF.

Noi şanse pentru industria naţională de apărare

Guvernul a emis o Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. În ceea ce priveşte schimbările preconizate, acestea urmăresc îmbunătăţirea cadrului legislativ privind realizarea activităţilor de autorizare şi mentenanţă, se precizează în nota de fundamentare. Proiectul va fi supus dezbaterii publice, prin afişare pe pagina de Internet a Ministerului Economiei. Astfel, acesta urmează să fie dezbătut marţi, 08.08.2017, la Ministerul Economiei, în cadrul şedinţei de dialog social.

Poliţa RCA - o sursă de venit pentru Poliţia Română

Începând cu data de 12 iulie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 132 /31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. Poliţele de asigurare RCA se încheie în baza prevederilor prezentei legi şi a reglementărilor emise de Agenţia Naţională de Supraveghere A.S.F. Aşa cum se prevede la art. 2 pct.18, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale.

ONU înăspreşte sensibil sancţiunile împotriva Coreei de Nord

Dacă rezoluţia Consiliului de securitate adoptată sâmbătă, 5 august, va fi respectată, ea va priva Coreea de Nord de un miliard de dolari venit anual. Deşi au fost mult înăsprite sancţiunile împotriva regimului de la Pyongyang, presa internaţională remarcă faptul că rezoluţia Consiliului de securitate a fost adoptată "în unanimitate". Adoptată cu titlu de ripostă la programul balistic şi nuclear nord-coreean, rezoluţia votată în unanimitate sâmbătă în Consiliul de Securitate reprezintă, în opinia corespondenţilor de presă, un "succes pentru Statele Unite, care au reuşit să convingă partenerii, în primul rând pe cel chinez - principalul susţinător al regimului nord-coreean - dar şi pe cel rus de necesitatea intensificării presiunii internaţionale împotriva unei ţări acuzate că reprezintă un pericol mondial".

Unicredit Bank listează la Bursa de Valori Bucureşti obligaţiuni corporative de 610 milioane lei

Obligaţiunile corporative emise de UniCredit Bank SA, membră a Grupului UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din România după active, au intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe data de 7 august. Emisiunea de obligaţiuni corporative a avut o valoare totală de 610 milioane de lei. Peste 30 de investitori instituţionali locali şi internaţionali au subscris în cadrul ofertei de vânzare de obligaţiuni derulată în perioada 17-21 iulie.

EVENIMENTUL ZILEI

Procurorii care au arestat ilegal sute de români în iunie 1990 au fost făcuţi scăpaţi de colegii lor de la Parchetele Militare

Doar 14 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, au fost trimise în judecată pentru atrocităţile din urmă cu 27 de ani. În dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990", procurorii militari, care au întocmit rechizitoriul din 12 iunie 2017 prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 14 persoane pentru infracţiuni contra umanităţii, au scăpat de răspundere penală două categorii de persoane implicate în săvârşirea actelor criminale de atunci. Este vorba, pe de o parte, despre procurorii care au întemniţat, pe criterii politice, oameni nevinovaţi, iar pe de altă parte, de reprezentantii eşaloanelor doi şi trei din structura piramidei infracţionale.

În pragul ruperii relaţiilor diplomatice ruso-americane, întâlnirea ultimei şanse Tillerson-Lavrov la Manila - Iulian Chifu

Relaţia SUA-Rusia, aşa complexă cum este ea, a ajuns la nivelul minimal în care s-a aflat vreodată după Războiul Rece, ba mai mult, ameninţă să coboare şi mai jos. După sancţiunile majore ale SUA la adresa Moscovei şi mişcarea de retorsiune faţă de expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi, anul trecut, prin solicitarea reducerii a 755 de poziţii în statele de funcţiuni ale reprezentanţelor americane în SUA, Secretarul de Stat Rex Tillerson şi Ministrul de Externe Sergey Lavrov s-au întâlnit la Manila în încercarea de a identifica ceva pentru a nu prăbuşi relaţiile şi a nu retrage reprezentarea diplomatică bilaterală.

"DRAGNEA A MINŢIT!" Ce informaţie-bombă are Ponta despre liderul PSD?

Victor Ponta, invitat la Realitatea TV a declarat că Ordonanţa despre care s-a tot vorbit în presă care viza pensiile speciale, nu are nicio legătură cu aceste pensii, ci face referire la pensiile militare de stat. Nici măcar Olguţa Vasilescu habar n-are despre ce vorbeşte", a precizat Ponta, la Realitatea TV. "Toată lumea a vorbit de pensii speciale, însă Ordonanţa nu face referire la acestea ci se referă la pensiile militare de serviciu", a declarat Ponta. "Am auzit cea mai mare minciună a lui Dragnea. Dragnea a zis că pensiile în cazul medicilor vor creşte. Medicii nu au pensii speciale, dom`le. Deci nu s-a atins nimeni de pensii speciale. Uitaţi de ele", a declarat Ponta.

Dragnea e vizat prin învăluire. Dan Andronic a devoalat detalii despre atacul decisiv al DNA.

Jurnalistul Dan Andronic a publicat luni un mesaj în care arată că războiul rece dintre şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a devenit din ce în ce mai fierbinte. Astfel, Dan Andronic a dezvăluit că percheziţiile recente de la sediul Guvernului au avut de fapt şi un alt scop în afară de cel declarat iniţial. "Percheziţiile DNA la Tel Drum au avut loc vinerea trecută, urma să fie reţinută şi o persoană, numai că procurorii DNA s-au răzgândit. Au stat toată ziua acolo şi au ridicat saci cu documente. Mai mult, percheziţiile de la Guvern au avut o componentă care viza TelDrum. În special documente aflate în biroul secretarului general al Guvernului. Eu cam bănuiesc despre ce este vorba. Dar Ponta ştie sigur...", a scris Dan Andronic pe contul lui de Facebook.

JURNALUL NATIONAL

Afacerile lui Puiu Popoviciu, controlate prin mama sa octogenară

Separarea laturii civile a dosarului "Băneasa" din procesul penal în urma căruia omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare săptămâna trecută ridică, inevitabil, problema recuperării prejudiciului. Oficial, în acest moment Puiu Popoviciu nu mai deţine, în nume propriu, nicio afacere în România, iar ultima dată când a administrat în mod direct o astfel de afacere a fost în anul 2004. Însă mai multe companii imobiliare, care posedă zeci de proprietăţi importante, sunt deţinute de mama lui Puiu Popoviciu, Ligia Popoviciu, o femeie în vârstă de 87 de ani. Aceasta împarte acţionariatul firmelor imobiliare cu companii de tip offshore, înregistrate în Cipru, Nicosia.

Afacerea Daewoo - Damen. Când peştele cel mic îl înghite pe cel mare

Preluarea şantierului coreean Daewoo din Mangalia de către olandezii de la Damen din Galaţi reprezintă o afacere de miliarde de euro şi are inclusiv implicaţii militare pentru România. Tranzacţia care ar urma să fie finalizată în 2018 are efecte benefice pentru toate părţile: colosul sud-coreean se mai îndepărtează cu un pas de faliment, olandezii devin cel mai mare constructor de nave din Europa, iar românii îşi păstrează mii de locuri de muncă şi opţiunea de a dezvolta aici o industrie militară navală. Vânzarea şantierului coreeano- român din Mangalia către Damen, proprietarul şantierului naval din Galaţi, este, la prima vedere, una atipică. Asta şi pentru faptul că Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) este de patru ori mai mare decât Şantierul Naval Damen Galaţi SA.

Destinaţia momentului: Dubai înregistrează record de turişti

Ofertele turistice foarte bune în Dubai au adus creşteri spectaculoase în acest an, cu peste opt milioane de vizitatori în plus faţă de aceeaşii perioadă a anului trecut, în primele şase luni. Turiştii care caută destinaţii exotice şi servicii de cea mai bună calitate aleg din ce în ce mai mult această destinaţie. Autorităţile au făcut investiţii importante pentru menţinerea trendului ascendent, pe piaţa mondială. Creştererea este de 10,6%, faţă de anul trecut, conform Departamentului de Comerţ şi Turism din Dubai (Dubai Tourism), care susţine constanţa şi progresul înregistrate de sectorul turistic.

Băncile îşi vând neperformantele în offshore

Ministerul de Finanţe vrea să ia la puricat băncile care nu au realizat în ultimii cinci ani profit să vadă dacă chiar nu le merg afacerile sau dacă se folosesc de tot felul de inginerii financiare ca să iasă pe pierdere. Ionuţ Mişa, ministrul Finaţelor, suspectează că aceste bănci îşi transferă creditele neperformante către companii offshore sau intragrup, provocând pierderi statul român. Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a explicat că nu este vorba despre tot sistemul bancar, ci doar de 31 de bănci, din 46, care în ultimii cinci ani nu au plătit impozit pe profit. Băncile au vândut pe nimic creditele cu probleme profitând de faptul că legislaţia fiscală permite deducerea integrală a provizioanelor constituite.

NATIONAL

Tudose, penetrat de Pahonţu!

Deşi ceasul bate "tic-tac" si "brigada" care i-a fost alături timp de 12 ani se subţiază pe zi ce trece, generalul Lucian Pahonţu continuă sa se agate cu disperare de scaunul din fruntea Serviciului de Protecţie si Pază, făcând ce ştie el mai bine. Si anume băgând oameni la înaintare pe lângă demnitarii zilei, sperând că "bagajul informaţional" astfel obţinut sa-i servească la întărirea poziţiei. Numai că, de această dată, s-ar putea să-si fi făcut calculele greşit, pentru că după cum o demonstrează pe zi ce trece, premierul Mihai Tudose nu este genul tradiţional de politician. Si de când este la Palatul Victoria a continuat sa fie acelaşi om dintr-o bucată dintotdeauna.

Renault semnează un mega contract cu Iranul

Renault va produce in 2018 peste 150.000 de modele Dacia Duster si Symbol in Iran, una dintre cele mai mari tranzacţii auto din istoria tării. Contractul de 660 de milioane de euro a fost semnat după zece luni de negocieri cu compania Negin Khodro si Fondul iranian de investiţii Industrial Development and Renovation Organization of Iran (IDRO). Noua companie mixta va fi instalata in Saveh, la 120 km sud-vest de Teheran. Renault este deja prezent in Iran cu o capacitate existentă de producţie de 200.000 de vehicule. La rândul său, grupul PSA, rivalul Renault, a semnat in iunie 2016 un acord cu cel mai mare producător auto iranian, Iran Khodro, pentru a produce anual 400.000 de vehicule Peugeot si Citroen.

PUTEREA

BISERICA intervine în polemica VACCINĂRII

Biserica susţine programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice, însă trebuie o informare precisă, detaliată şi transparentă cu privire la toate activităţile din procesul de vaccinare, iar părinţii copiilor să primească asigurări de la autorităţile competente şi companiile farmaceutice că vaccinurile provin din surse sigure şi că sunt stabilite responsabilităţile producătorilor şi ale autorităţilor publice pentru erorile medicale şi posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, arată Patriarhia Română într-un comunicat de presă.

Băsescu, ATAC DUR împotriva lui Dragnea: "ŢEPAR ordinar de Teleorman"

Supărat că şeful Camerei Deputaţilor a plecat în vacanţă, deşi convocase sesiune extraordinară a Parlamentului, Băsescu îl numeşte pe Dragnea "ţepar de Teleorman". "Ţeparul de Telorman, Liviu Dragnea, a convocat sesiune extraordinară a Parlamentului. Sesiunea extraordinară va prilejui guvernului Tudose ocazia unor ordonanţe de urgenţă care vor face pulbere tot programul de guvernare cu care Dragnea a înşelat un popor întreg în campanie. Un program pe care incompetentul Vâlcov i l-a servit, iar "păcăliciul" de Teleorman l-a înghiţit fără să înţeleagă aberaţiile din acest program. Dar drama mare nu este că Dragnea, în incompetenţa lui, a crezut într-un program fantezist. Marea problemă este că 3 milioane de români, votanţi ai PSD, în propria lor naivitate, iar pentru unii sărăcie, l-au crezut", scrie Traian Băsescu, pe pagina personală de Facebook.

ROMANIA LIBERA

Primarii şi şefii de consilii judeţene şi-au dat salarii cât al preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedinţii de CJ şi edilii marilor oraşe au ajuns să câştige lunar un venit similar cu cel al preşedintelui Klaus Iohannis. Funcţionarii locali de rang înalt sunt principalii câştigători al noului sistem de salarizare. Salarizarea funcţionarilor din primării şi din Consiliile Judeţene a devenit o adevărată cursă contra cronometru pentru bunăstarea angajaţilor din aceste instituţii. Legea salarizării unice, aprobată de Parlament în iunie, stabileşte doar indemnizaţiile celor care conduc administraţiile locale, lăsând la îndemâna autorităţilor locale stabilirea veniturilor subordonaţilor. Singura condiţie este ca ei să nu depăşească salariile vicepreşedinţilor de consilii judeţene sau ale viceprimarilor.

Linia "expres" spre Otopeni s-a transformat în rată comunală

Gândită iniţial ca o linie "expres", care să asigure legătura rapidă între centrul Bucureştiului şi Aeroportul Henri Coandă, linia 783 este folosită şi de locuitorii din Otopeni, care în general nu plătesc călătoria. Lăsând la o parte faptul că Aeroportul Otopeni nu are o legătură civilizată cu Bucureştiul - metrou sau tren -, nici cele două linii de autobuz spre Henri Coandă nu mai reprezintă de mult o opţiune viabilă. . De unde la început autobuzul nu oprea deloc în Otopeni, acum are nu mai puţin de cinci staţii, din care localnicii se urcă bine-mersi fără să valideze, în general. Şi asta pentru că de mult timp accesul nu se mai -face exclusiv pe uşa din faţă, ci pe toate, iar pe şofer nu-l mai interesează cine a -plătit călătoria şi cine nu.

Curtea de Conturi, controlată de personaje dubioase

La 26 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care şi inginerii pot fi membri ai Curţii de Conturi. Iniţiativa îl are în spate pe controversatul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, care a absolvit o facultate de inginerie şi speră ca, în octombrie, să ajungă preşedintele Curţii de Conturi. Bădălău, care ar urma să supravegheze cum sunt folosite resursele statului, a fost cercetat de către DNA pentru trafic de influenţă. PSD, pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta, l-a promovat în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi pe Ilie Sârbu, deşi acesta are studii de teologie şi este sub ancheta DNA.

ZIARUL FINANCIAR

Judeţele din Transilvania au luat toată spuma creării de joburi din ultimii şapte ani

Structura pe judeţe a noilor joburi create între 2011 şi 2017 arată accelerarea divergenţei economice între Transilvania şi restul ţării. Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Timiş, Cluj şi Sibiu sunt pe primele cinci locuri la numărul de locuri de muncă nou-create în perioada 2011- 2017, cu un ritm de creştere între 24% şi 37%, faţă de o creştere medie naţională de 18%, arată datele INS. De partea cealaltă, cu creşteri doar de 4- 6%, de trei ori mai mici decât media naţională, sunt judeţele Gorj, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa şi Vâlcea. Dintre acestea, Gorj, Brăila sau Caraş-Severin oricum erau în topul cu cei mai puţini angajaţi din economie raportat la populaţia totală. În cei şapte ani de revenire după criză, locurile de muncă s-au creat în special tot în zonele care erau deja campioane la numărul de angajări.

UPC România a crescut în trim. 2, inclusiv în urma unor achiziţii

Compania de cablu UPC România a înregistrat creşteri în linie ale numărului de clienţi şi de abonamente pentru principalele servicii oferite, rezultate obţinute inclusiv pe fondul unor achiziţii şi ale extinderii reţelei fixe către noi zone, conform datelor publicate de gigantul american Liberty Global, acţionarul operatorului. Evoluţia a fost determinată şi de achiziţii realizate de UPC în al doilea trimestru, conform raportului Liberty Global. Compania a raportat achiziţia unui număr neprecizat de operatori, cu reţele care acoperă 7.000 de gospodării, şi care aveau 3.500 de abonamente la cablu TV analogic şI 2.000 de abonamente la net fix.

Administratorii fondurilor de pensii private au încasat 327 mil. lei anul trecut din comisioanele plătite de clienţi

Profiturile nete ale administratorilor pensiilor private s-au majorat cu 51% şi au ajuns la 143 milioane de lei. Cei şapte administratori de pensii private de pe piaţa locală au înregistrat venituri de 327 milioane de lei (73 mil. euro) din comisioanele plătite de participanţi anul trecut, o sumă mai mare cu 23% faţă de anul precedent, arată datele agregate de ZF din bilanţurile companiilor de profil. Duminică, într-o emisiune la Antena 3, ministrul finanţelor Ionuţ Mişa a acuzat fondurile de pensii private că iau comisioane de sute de milioane din pensiile românilor şi a afirmat că în această perioadă poartă discuţii cu reprezentanţii Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) şi cu reprezentanţii managerilor de fonduri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb