• ADEVARUL
• Trei prostii cunosc pe lume, Amintind de-un brav popor...
România - Franţa, primul meci de fotbal pe "Arena Naţională" din Bucureşti, ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Inaugurarea stadionului a fost stricată de trei mari erori. "Deşteaptă-te, române!", Imnul naţional, a fost interpretat trunchiat de Marcel Pavel, gazonul a fost oribil, iar Piţurcă s-a mulţumit cu o remiză sinucigaşă. Mai rămânea să fie intonat "Trei culori", fostul imn al RSR. Marcel Pavel, desemnat să interpreteze "Deşteaptă-te, române!" înainte de meci, a avut grijă să "cenzureze" Imnul naţional, scoţând versurile referitoare la împăratul Traian pentru că ar fi făcut, chipurile, trimitere la preşedintele Băsescu.
• 21 de adevăruri dure despre atacurile de la 11 septembrie
Peste 3.000 de copii au rămas orfani după atacurile din 11 septembrie 2011, din SUA, consumul de alcool a crescut cu 25% iar cel mai căutat cuvânt pe google.com, în zilele ce au urmat atentatelor, a fost "Nostradamus", nu Osama bin Laden. Totodată, pompierilor le-a luat 100 de zile ca să stingă toate incendiile iscate după prăbuşirea turnurilor gemene de la New York, scrie publicaţia "The Telegraph".
• Cum se va scumpi curentul fără rost
Subvenţiile pentru energia regenerabilă cresc preţul final al electricităţii, iar Parlamentul vrea să ignore încă o dată impactul asupra populaţiei. Deputatul Doru Leşe din Comisia de industrii spune că subvenţiile pentru energia eoliană trebuie să crească din nou, deşi admite că investitorii îşi vor ascunde adevăratele profituri. Pentru a ne atinge ţinta asumată în faţa Uniunii Europene (38% din electricitatea consumată în 2020 să provină din surse regenerabile, faţă de 35% anul trecut), România acordă subvenţii investitorilor din acest sector, sub forma certificatelor verzi. Până acum, pentru fiecare MWh livrat în reţea, producătorii primeau un certificat verde, pe care îl vând pentru un câştig în plus.
• Respiro pentru ratele în franci
Românii care au de rambursat credite în franci se bucură de ieftinirea valutei după ce Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că va lua măsuri pentru stabilizarea cursului monedei naţionale. Cursul de referinţă anunţat ieri de Banca Naţională a României pentru francul elveţian a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, stabilit la 3,5114 lei/franc. După ani întregi în care aprecierea francului elveţian i-a "sugrumat" pe cei care au credite în această valută exotică, apar şi veşti bune. Marţi, imediat după ce banca centrală a Elveţiei (SNB) a anunţat că a stabilit o ţintă pentru cursul franc/euro, moneda elveţiană s-a depreciat cu 10% în raport cu euro.
• Creditul va deveni un lux pentru români
Banca Naţională vrea să impună băncilor condiţii stricte de acordare a creditelor către populaţie, astfel că tot mai puţini români se vor putea împrumuta. Limitarea creditării de către BNR va afecta băncile comerciale, populaţia, dar şi economia românească, prin scăderea consumului, consideră analiştii financiari. După ce guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a anunţat cu câteva luni în urmă că pregăteşte restricţionarea creditului pentru populaţie, instituţia a publicat spre dezbatere proiectul de regulament ce prevede condiţii stricte de contractare a împrumuturilor. Creditele de consum se vor acorda pe maximum cinci ani, iar garanţia trebuie să fie de 133% din suma împrumutată. În cazul creditelor imobiliare, avansul minim va fi de minimum 15% pentru lei, 30% pentru euro, respectiv 40% pentru alte valute.
• Mobila de fiţe se mulează pe bugetul clientului
Intarsii de aur, pietre preţioase şi argint, electrocasnice încorporate care nu există pe piaţă sau piese cu design unicat în lume. Pe toate le puteţi obţine la preţuri mai mici, dacă negociaţi cu producătorul. Salonul Internaţional de Mobilă deschis ieri la Romaero Băneasa reuneşte designeri şi producători celebri, care au adus la Bucureşti exponate dintre cele mai luxoase. În aceşti ani grei ai crizei financiare, ai fi tentat să crezi că mobila de fiţe, cu preţuri exorbitante, a devenit piesă de muzeu pe care n-o mai cumpără nimeni. Ceea ce se observă însă la Salonul Internaţional de Mobilă ce se desfăşoară la Romaero Băneasa în perioada 7-11 septembrie contrazice această teză.
• Judecătorii nemţi susţin Grecia. Este această decizie suficientă pentru salvarea acestei ţări şi, prin extensie, a zonei euro?
Curtea Supremă a Germaniei a decis că planul de salvare a Greciei şi crearea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) sunt constituţionale. Judecătorii au acceptat justificarea guvernului Merkel cum că acestea nu reprezintă înfiinţarea unei "uniuni de transfer" care ar fi subminat autoritatea Bundestagului de a controla bugetul Germaniei. Faptul că Germania susţine din fonduri proprii aceste pachete de salvare a generat nemulţumiri chiar în rândurile coaliţiei de guvernământ CDU-FDP, existând temeri că autoritatea Bundestagului (Parlamentul german) precum şi controlul acestuia asupra cheltuirii banului public, este subminată de către guvernul German şi de către liderii Zonei Euro.
• Urmaşii lui Ausnit spun că Fondul Proprietatea va rămâne fără bani
Câteva sute de mii de foşti proprietari deposedaţi de comunişti ar trebui să primească în total 21 de miliarde de euro ca despăgubiri, însă Fondul Proprietatea are un capital social mult mai mic, au arătat azi-dimineaţă, într-o conferinţă de presă, urmaşii industriaşului interbelic Ausnit. Tergiversarea prelungită a soluţionării dosarului Steven şi Nuria Gimeno Ausnit, cu privire la fosta societate Uzinele Metalurgice Titan Nădrag Călan, deţinută de antecesorul lor, industriaşul interbelic Max Ausnit, a scos la iveală faptul că acesta nu este doar un caz singular, ci, dimpotrivă, reprezintă o practică păguboasă a ANRP, care poate conduce la numeroase litigii între statul român şi persoanele îndreptăţite la restituire, punând în pericol bugetul de stat.
• Raport ONU: Măsurile de austeritate atacă agresiv economiile lumii
Măsurile de austeritate pentru acoperirea deficitelor bugetare împing economia globală către dezastru, prin tentativa greşită de a satisface pieţele financiare din lume, arată raportul anual al unei grupări din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. "Mesajul este foarte pragmatic: trebuie să inversăm direcţia foarte repede", a declarat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi. Supachai, fost şef al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO), a atras atenţia că politicile restrictive financiar, concepute ca răspuns la recesiune, au fost eronate şi neadecvate. Principalul autor al raportului, Heiner Flassbeck, a afirmat că politicile actuale au fost un dezastru. Flassbeck este şeful diviziei de strategii pentru dezvoltare şi globalizare din cadrul ONU şi fostul ministru de Finanţe al Germaniei.
• CURENTUL
• Marcel Pavel, manelistul de casă al PSD, şi-a bătut joc de imnul naţional
Bătăliile politice între putere şi opoziţie au ajuns să ne otrăvească nu numai minţile, dar şi sufletele. Românii au devenit victimele ambulante ale unor războaie în care nu doresc neapărat să fie angrenaţi, dar devin victime colaterale. Disputele care se duc azi în planul manipulării maselor sunt la fel ca în urmă cu 21 de ani . Concret, este vorba despre episodul petrecut marţi seară, când Marcel Pavel, un soi de "wannabe Pavarotti" de Galaţi transformat în artist emerit al poporului, s-a gândit el cu mintea lui, să modifice imnul naţional.
• Voiculescu ascunde printr-o diversiune preluarea Prima tv
Într-un comunicat oficial, Intact Media Group afirmă: "Precizăm că zvonurile cu privire la preluarea iminentă a trustului german ProSiebenSat1 nu sunt reale. Intact Media Group îşi urmează obiectivul de a fi lider al pieţei media din România, în principal prin dezvoltare organică. Intact Media Group reprezintă un business media integral românesc, care contează pe cunoaşterea aprofundată a pieţei locale, acumulată în cei 20 de ani de experienţă". Or, ziarul "Curentul" nu a afirmat în niciun moment că Voiculescu va prelua grupul german ProSiebenSat1, ci doar acţiunile deţinute de acest grup de presă în România.
• Reglementările BNR nu omoră creditarea. Piaţa este oricum moartă
Noile reglementări ale BNR sunt corecte din punct de vedere prudenţial şi vor avea un impact neutru asupra băncilor, pentru că piaţa este oricum "moartă", însă restricţionarea creditării va nemulţumi potenţialii clienţi, afirmă Lucian Cojocaru, vicepreşedinte Volksbank pe zona de retail. "Sunt nişte măsuri pe care orice autoritate de reglementare este normal le ia, pentru că BNR se uită la nişte cifre - gradul de risc, gradul de îndatorare, cursul de schimb - şi ia măsurile necesare. Din perspectiva lor sunt măsuri corecte. Din perspectiva clienţilor, normal că acest lucru nu este convenabil", a spus Cojocaru.
• CURIERUL NATIONAL
• Câte case se mai construiesc în România?
Declinul numărului de locuinţe predate, început abrupt în 2008, continuă şi acum, fără a da semne de revenire. În semestrul 1 au fost finalizate 17.800 de case, mai puţine ca în 2010, şi s-au acordat mai puţine autorizaţii de construcţie. Ieftinirea terenurilor, a materialelor de construcţii şi a forţei de muncă nu reuşeşte să compenseze lipsa lichidităţilor. Unii analişti din piaţa imobiliară spuneau că cea mai grea perioadă a fost în 2008 şi 2009, dar datele Institutului Naţional de Statistică arată că declinul sectorului de construcţii continuă şi acum.
• Stimulii de care nu avem nevoie
Omenirea s-a încărcat de datorii până în gât, iar acum plata acestora pare a fi responsabilitatea nimănui. Statele parcă ar mai vrea să le escaladeze la proporţii şi mai ridicate, băncile nu vor să îşi asume pierderile şi preferă scheme ciudate de extindere a maturităţilor, iar debitorii invocă din ce în ce mai des condiţiile macroeconomice pe măsură ce şi rambursarea se arată din cale-afară de împovărătoare. Aşa se face că păstrăm în sistemele financiare o cantitate de datorie uriaşă, virtual imposibil de rambursat, ceea ce conduce implicit şi la o motivaţie redusă din partea actorilor economici de a acţiona în sensul restructurărilor.
• Parlamentarii europeni nu mai vor să plătească pentru Grecia
În aceste zile, pe ordinea de zi a Adunării Naţionale a Franţei se află aprobarea celui de-al doilea plan de ajutorare a Greciei. Dacă în Franţa ajutorarea Greciei şi consolidarea Fondului european de stabilitate sunt acceptate de clasa politică, dacă la nivelul Consiliului de Miniştri german este acceptat planul de ajutorare a Greciei, nu acelaşi lucru este valabil în alte state ale Uniunii Europene. Analiştii europeni privesc deja cu scepticism adoptarea - în termenul stabilit - de către Parlamentele tuturor celor 17 state membre ale zonei euro a celui de-al doilea plan de salvare a Greciei, adoptat de summitul zonei euro din 21 iulie.
• Senatul respinge urgentarea procedurilor de listare pe BVB a acţiunilor din portofoliul FP
Senatul a respins ieri o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, care se referea la urgentarea procedurilor de listare pe Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea în care statul român este acţionar majoritar. În cererea de reexaminare a şefului statului se arată că, prin alineatul (1) al art. 11 din Legea nr. 247/2005 s-a instituit obligaţia pentru ministerele şi autorităţile publice prevăzute de lege să iniţieze procedurile necesare pentru derularea de oferte publice iniţiale sau secundare de vânzare pentru pachete de acţiuni de minimum 5% emise de societăţile comerciale, societăţile naţionale şi companiile naţionale prevăzute în anexa la lege, în vederea admiterii acţiunilor acestora la tranzacţionare în sisteme de tranzacţionare administrate de Bursa de Valori Bucureşti.
• Roubini: Trichet a făcut cea mai mare greşeală din istoria BCE
Economistul Nouriel Roubini îl critică dur pe preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, pentru că a făcut cea mai mare greşeală atunci când a majorat dobânda-cheie de două ori în acest an, conform Business Insider. În mesajul postat de Roubini pe contul său de Twitter, acesta a declarat: "Tocmai am fost intervievat de CNBC. BCE trebuie să-şi îndrepte săptămâna aceasta cea mai mare greşeală pe care a făcut-o vreodată, atunci când a continuat să majoreze rata de dobândă monetară, având în vedere criza datoriilor din zona euro".
• EVENIMENTUL ZILEI
• SCANDALOS! Sorin Oprescu şi Mircea Sandu ne-au făcut de râsul lumii
AFACEREA "OPRESCU - GAZON". Primarul general şi preşedintele FRF au ştiut de problemele cu gazonul de pe "Naţional Arena", dar nu au mişcat un deget. Pe Sorin Oprescu l-a luat gura pe dinainte. Imediat după meciul cu Franţa, Primarul General a recunoscut că ştia că există o problemă cu suprafaţa de joc: "gazonul a fost acceptabil faţă de cum mă aşteptam să fie". Miercuri dimineaţa, primarul şi-a revizuit declaraţia: a anunţat că îi va cere socoteală constructorului pentru situaţia care a pus întreaga Românie într- o lumină proastă. L"Equipe, cel mai prestigios ziar de sport din Europa, a numit gazonul de pe "Naţional Arena" "un câmp de cartofi". Într-un document PSD de uz intern obţinut de EVZ, socialdemocraţii care apar la TV sunt instruiţi să îl menajeze pe primarul Sorin Oprescu în scandalul legat de gazonul de pe Naţional Arena. În schimb, conducerea social democraţilor le cere să arunce vina pe fratele lui Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD - Adrian Oprişan.
• Blocurile "Pe-aici nu se trece!". Cinci etaje, un locatar
Într-un bloc ridicat lângă Bucureşti bate vântul: are un singur locatar. Proprietarul spune că nu cedează clădirea statului, care intenţionează să dea locuinţele cu o chirie de 100 de euro pe lună. Într-un bloc cu cinci etaje pierdut pe un câmp din apropierea Prelungirii Ghencea stă un singur om. E vecin cu propria-i umbră. Cu toate acestea, proprietarul construcţiei ar refuza să concesioneze blocul către ANL , după un proiect propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi gândit în două direcţii. Una - ca românii să poată închiria apartamentele nevândute pentru mai puţin de 100 de euro pe lună; a doua - ca dezvoltatorii să îşi recupereze investiţia. Dacă acceptă, investitorul ar urma să primească, în timp, circa 450 de euro pe metrul pătrat construit. Altfel spus, pentru un apartament de 70 mp, dezvoltatorul s-ar alege cu vreo 31.000 de euro de la stat, sub formă de redevenţe plătite lunar, timp de câteva zeci de ani.
• Cum să te fereşti de Forex, mecanismul secret al unei uriaşe înşelăciuni
Tot mai mulţi români îşi pierd banii, păcăliţi de falşi brokeri, care le garantează mari câştiguri dacă "pariază" pe piaţa valutară internaţională. Aproape că nu este pagină de Internet, cu număr mare de vizitatori, din care să lipsească reclamele care-i îndeamnă pe cititori să tranzacţioneze valute pe piaţa Forex. "Evenimentul Zilei" a făcut o analiză a modului în care funcţionează această piaţă în România şi a descoperit că, în foarte multe cazuri, aşa-zise firme de brokeraj, folosind metode la limita legii, profită de naivitatea românilor de rând. Mai mult, sistemul nu poate fi verificat de nicio autoritate din România.
• Retrosexualii, o nouă "specie" de bărbaţi: neglijenţi, dar cu clasă
TREND URBAN. Metrosexualii cu sprâncene pensate şi unghii lăcuite sunt detronaţi de o altă categorie de bărbaţi, mult mai puţin preocupaţi de aspectul lor şi dornici să reînvie reperele din trecut ale masculinităţii. Adio David Beckham, Ricky Martin, Robbie Williams şi mulţi alţi bărbaţi celebri clasaţi drept metrosexuali. Alţi masculi faimoşi, care nu sunt deloc new entry, lansează un nou trend: retrosexualitatea. Tendinţa este interesantă şi se află în graţiile femeilor. Astfel, Russell Crowe, Vince Vaughn, Kid Rock, Will Ferrell, Jack Black, Ashton Kutcher, Orlando Bloom, Nicolas Cage, Matt Dillon, precum şi "veteranii" Tom Hanks, Bruce Willis, Harrison Ford ori Sean Connery sunt consideraţi motive de reînviere a aşa-numitului "gentleman"s club".
• Premieră pe piaţa bancară din România: Vin vânătorii unguri de credite ipotecare
Cea mai importantă bancă din Ungaria specializată în credite ipotecare s-a notificat la BNR pentru a desfăşura activităţi pe teritoriul României. Maghiarii desfăşoară şi activităţi care ar constitui o premieră în România şi care sunt asemănătoare cu cele ale mult mai celebrelor Fannie Mae sau Freddie Mac. FHB Mortgage Bank, o bancă maghiară fostă agenţie de stat, s-a notoficat la BNR pentru a începe activitatea în România. Reprezentanţii băncii s-au declarat interesaţi de piaţa locală încă din 2010 şi au studiat posibilitatea de a începe activitatea în România. Banca are printre acţionari trei alte instituţii de credit cunoscute la nivel internaţional şi se ocupă cu precădere de refinanţarea creditelor garantate cu ipotecă fiind o bancă eminamente ipotecară(mortgage bank).
• După băncile greceşti, Şeicul din Qatar vrea să cumpere şi insulele
Participarea lui Hamad Al Thani la fuziunea dintre băncile greceşti Alpha Bank şi Eurobank pare să-i fi stârnit interesul acestuia pentru activele greceşti scoase la vânzare în încercarea de a acoperi din datoriile ţării. Şeicul Al Thani, împreună cu premierul şi ministrul de afaceri ai Qatarului, ambii membri ai familiei sale, vizitează Grecia, având în program şi o croazieră pe Marea Ionică. Familia şeicului a ajuns pe Insula Corfu cu avionul, fiind preluaţi apoi de un iacht de lux, scrie Greek Reporter. Al Thani a fost întâmpinat cu toate onorurile de oficiali, care i-au pus la dispoziţie o coloană de poliţişti pe motociclete. Al Thani şi-ar fi exprimat interesul pentru achiziţia a cel puţin două insule din Marea Ionică. Una dintre acestea este Insula Scorpios, ce a aparţinut familiei Onasis. Insula nu are un preţ oficial, însă este estimată la peste 200 de milioane de euro, ceea ce ar duce totalul investiţiilor recente ale şeicului în Grecia la peste un miliard de euro.
• UNPR propune PDL un candidat comun pentru Capitală: Neculai Onţanu
UNPR vrea candidat comun cu PDL pentru Primăria Capitalei. Cu edilul de la sectorul 2, Neculai Onţanu beneficiind de o cotă bună de imagine, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat, la B1 Tv, că, la nivelul Bucureştiului, partidul său şi PDL vor negocia şi vor face măsurători pentru a stabili cel mai bun candidat comun pentru Primăria Generală.
• JURNALUL NATIONAL
• PDL deschide umbrela Ioanei Băsescu
"Mişcarea Populară", arma secretă a democrat-liberalilor în lupta cu USL pentru alegerile din 2012. Ideea enunţată de sociologul de serviciu Sebastian Lăzăroiu le este pe plac liderilor PDL, care, oficial, prin declaraţii publice, acreditează ideea necesităţii înfiinţării acestei Mişcări Populare, deşi neagă vehement că ar fi existat vreo discuţie la nivel de partid. Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat pentru Jurnalul Naţional că demersul construirii unei platforme de centru-dreapta este unul "firesc", având în vedere coalizarea opoziţiei în formula USL, iar PDL, partidul cel mai mare de centru-dreapta, poate deveni iniţiatorul acestei mişcări. Anastase spune că "este nevoie" de acest proiect şi că ar sprijini înfiinţarea sa, dar la nivel de partid nu s-a discutat deocamdată acest subiect. Cât priveşte numele acreditat public de "Mişcarea Populară", Anastase îl explică prin apartenenţa PDL la Partidul Popular European.
• Lichele, fiinţe extraordinare, jagardele: Mihai Atănăsoaei, prefectul Capitalei
Atănăsoaei s-a trezit şi el din somn şi văzând cu ochii încă plini de urdori pe televiziuni ştirea imn-Pavel şi-a zis: e de mine. A trântit amenzi Federaţiei de fotbal şi cântătorului care a umblat prin imn. Cine o fi amendatorul? Atănăsoaei Mihai este prefect al Bucureştiului, instituţie politică eminamente care ţine de guvern. Dorind să pună şi el puţin rahat pe clanţa primarului Oprescu a găsit prilejul: cel mai popular spectacol oferit cetăţenilor Capitalei din ultimii ani - inaugurarea Arenei Naţionale. A stat la cutie când s-a construit stadionul, nu a mişcat un pai pentru a împinge finanţarea acestuia, o bijuterie a întregii ţări. În mintea lui strâmtă, de politruc de categorie mică, incapabil să se afirme cu o iniţiativă în folosul bucureştenilor, Atănăsoaei iese ca bomboana pe colivă cu o amendă tâmpită.
• Elveţia îi refuză pe americani. Nu renunţă la secretul bancar
Elveţia nu a furnizat Statelor Unite noi date referitoare la evazioniştii fiscali americani, a declarat miercuri ministrul elveţian de Externe, Micheline Calmy-Rey, Guvernul rezistând presiunilor de a renunţa din nou la secretul bancar, transmite Reuters. Mai multe publicaţii au relatat la sfârşitul săptămânii trecute că Statele Unite au dat termen până marţi ca Credit Suisse şi alte nouă bănci să dea informaţii privind americanii care ascund bani în conturi elveţiene, în caz contrar urmând ca băncile să fie puse sub acuzate. Potrivit ziarului Tagesanzeiger, Elveţia urma să ofere până marţi o estimare privind activele deţinute de rezidenţi americani în conturi secrete la bănci elveţiene.
• NATIONAL
• Lazaroiu -premier, Boc la Curtea Constitutionala
Emil Boc la curte si Sebastian Lazaroiu la palat. Asa se sintetizeaza ultima varianta de remaniere vanturata pe piata. Concret, este vorba despre Curtea Constitutionala si Palatul Victoria, care si-ar putea schimba stapanii in aceasta toamna. Cei care insista pe aceasta varianta "hard" de remaniere (cu premier cu tot) amintesc ca oricum se va ajunge obligatoriu la votul Parlamentului, din moment ce infiintarea ministerului responsabil cu fondurile europene va schimba structura cabinetului. Ca urmare, ar fi si pacat sa nu se rezolve si delicata problema a lipsei de popularitate a lui Boc, daca tot trebuie sa stranga Coalitia la vot.
• PDL i-a pus gand rau lui Nicolae Vacaroiu
Pedelistii vor sa profite de expirarea mai multor mandate de consilieri ai Curtii de Conturi si sa-l debarce pe Nicolae Vacaroiu din fruntea institutiei. Asa acuza voci din Opozitie, care insista ca PDL are in plan si modificarea legii de organizare si functionare a Curtii de Conturi, nu numai inlocuirea celor sase consilieri carora le expira, in curand, mandatele. "Dotate" cu salarii bune si durata lunga (noua ani mandatul), functiile cu pricina sunt vanate de multa lume.
• Parlamentul si-a reluat activitatea cu o vacanta
Ca nu care cumva sa-si creeze vreun soc emotional dupa cele doua luni de concediu, senatorii si deputatii au decis sa o ia usor cu munca. Noua sesiune parlamentara a debutat cu o vacanta, alesii aranjand lucrurile in asa fel incat sa mai beneficieze de niscaiva zile libere. Motivul: deputatii si senatorii ard de nerabdare sa fie in mijlocul alegatorilor, pe 12 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an scolar.
• Radu Cristescu, acuzat ca l-a favorizat pe Dan Voiculescu
Acuzat de management "defectuos" si de favorizarea unei firme a lui Dan Voiculescu, seful ADS, Radu Mihai Cristescu, a fost demis. Numit in fruntea Agentiei Domeniilor Statului de Valeriu Tabara, in primavara acestui an, Cristescu se face vinovat de incheierea unor contracte care au adus statului prejudicii de milioane de euro, au concluzionat anchetatorii corpului de control al Ministerului Agriculturii. Printre firmele favorizate se numara si celebra Grivco, detinuta de Dan Voiculescu, despre care anchetatorii spun ca i-a fost redusa, ilegal, redeventa pentru terenurile concesionate. Alte contracte aflate in derulare au fost semnate intre ADS si firme care erau deja radiate.
• PUTEREA
• Tineretul Comunist ars de revoluţionari
Ziarul "Puterea" a scris de curând despre soarta banilor şi patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist. Potrivit lui Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, două miliarde de dolari erau la sfârşitul anului 1989 în conturile uniunii. De aceste fonduri era acuzat că s-a folosit Nicolae Mavrodin prin FundaţiaNaţională pentru Tineret. Mavrodin şi-a însuşit însă ilegal banii, el profitând de faptul că organizaţia al cărei şef era purta acelaşi nume cu adevărata beneficiară prin lege a patrimoniului UTC, potrivit lui Iulian Dascălu, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Tineret, care a ţinut ieri o conferinţă de presă.
• Se vrea preluarea pe nimic a Oltchim
La mai bine de o săptămână după ce directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, a fost înlocuit din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie, situaţia combinatului este la fel de incertă, iar tensiunile din cadrul acţionariatului persistă. Managerul Constatin Roibu afirmă că blocajul de la Oltchim se datorează exclusiv acţiunilor întreprinse de firma PCC SE - acţionarul minoritar al societăţii -, care se opune oricărui plan de redresare a activităţii, cu scopul de a scădea valoarea combinatului pe care doreşte să-l preia ulterior, integral, la un preţ derizoriu.
• ROMANIA LIBERA
• Cât de uşor putea fi evitat dezastrul de pe Naţional Arena
Starea proastă a terenului de pe Naţional Arena putea fi evitată dacă între momentul montării gazonului şi primul joc oficial ar fi trecut o perioadă mai lungă de timp, aşa cum s-a întâmplat pe alte stadioane mari din Europa. România liberă a căutat situaţii comparabile cu cea a inaugurării Naţional Arena. Am descoperit că, de pildă, la inaugurarea unui stadion din Marea Britanie autorităţile au aşteptat patru luni de la montarea gazonului până la organizarea primului meci oficial. Rezultatul? Terenul s-a prezentat ireproşabil.
• Petrom a fost dat gratis în contul poluării istorice
Cheltuielile estimate cu depoluarea şi dezafectarea vechilor instalaţii Petrom au crescut de aproape patru ori după privatizare. Statul va achita până în 2034 aproape 600 milioane euro pentru decontaminarea şi dezafectarea sondelor închise şi instalaţiilor Petrom, în condiţiile în care a încasat 669 milioane euro când care a vândut austriecilor de la OMV 33,34% din acţiunile companiei. Suma presupusă de decontaminare şi dezafectare este doar una relativă. Ea creşte an de an, în funcţie de noile obligaţii care revin OMV-Petrom.
• Udrea construieşte în sectorul lui Vanghelie creşe şi grădiniţe de 3 milioane de euro
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, începe construcţia celor 400 de creşe şi grădiniţe, program anunţat încă de anul trecut. Primele investiţii se fac în mai multe oraşe din ţară, printre care Clujul lui Emil Boc şi sectorul 5 din Capitală, unde primar e PSD-istul Marian Vanghelie. Potrivit anunţurilor de licitaţii publicate pe SEAP, investiţiile depăşesc 26 milioane de euro. Banii vor ajunge în opt judeţe din ţară şi două sectoare ale Bucureştiului. Astfel, din cele şase sectoare ale Capitalei, doar Marian Vanghelie de la 5, şi PDL-istul Liviu Negoiţă de la 3, vor beneficia de construcţia a noi creşe şi grădiniţe din banii Ministerului Elenei Udrea.
• Al Qaeda a schimbat regulile spionajului
Atentatele din 11 septembrie 2001 au dezvăluit opiniei publice mondiale existenţa reţelei teroriste islamiste Al Qaeda ("Baza"), al cărei cap, Osama bin Laden, era creierul atacurilor care au zguduit lumea. De atunci, serviciile secrete duc un încrâncenat război în umbră pentru anihilarea reţelei şi a teroriştilor jihadişti care au ca ţintă Occidentul şi valorile sale. În urmă cu câteva luni, Al Qaeda proiecta comiterea de acte teroriste vizând reţeaua feroviară americană pentru a marca în felul ei cea de-a 10-a aniversare a atentatelor din 11 septembrie 2001.
• ZIARUL FINANCIAR
• 17.700 de români şi-au pus titlul de "doctor" pe cartea de vizită în ultimii cinci ani. Numai 10% îl meritau
România trece printr-o fază de restructurare a sistemului de învăţământ, iar unul dintre cei mai importanţi paşi ai acesteia îl reprezintă corelarea dintre competenţele şi poziţiile obţinute de către cei care lucrează în sistem. Universităţile au devenit în ultimii ani cetăţi închise, în care promovările şi numirile în funcţie ale profesorilor se făceau după gradul de rudenie şi nu după numărul de lucrări ştiinţifice publicate la nivel internaţional. Exigenţele impuse în organizarea examenului de bacalaureat şi topul universităţilor reprezintă primele încercări majore ale Guvernului de a restructura sistemul de învăţământ şi de a pune în valoare competenţele şi rezultatele cercetărilor pe care le obţin cei care formează elita intelectuală a ţării.
• Cine defineşte şi cine apără interesul naţional al României?
Ultima modă la Bucureşti este să se vorbească de federalizarea Europei. Un lucru cumva de înţeles, în contextul în care evenimentele arată că lucrurile vor evolua înspre o asemenea direcţie. Dar este bine sau este rău pentru România un asemenea scenariu? Sunt puţine voci care analizează aceste aspecte, în rest tăcere. O întrebare se ridică, în această situaţie: cine (mai) defineşte şi cine susţine interesul naţional al României? Pentru Vladimir Pasti, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, interesul naţional este interesul populaţiei, iar cum populaţia este reprezentată de deputaţi şi senatori, instituţia care ar trebui să definească interesul naţional este Parlamentul.
• Opinie Daniel Dăianu: Criza suprafinancializării este adevărata temă
Originea crizei financiare si economice actuale rezida in supra-financializarea unor economii industrializate, proces care s-a produs in ultimele decenii. Aceasta supra-financializare (exprimata de ponderea industriei financiare in ansamblul activitatii economice si mai ales in profituri -care dupa unele date a ajuns la cca 40% in SUA) a vulnerabilizat si fragilizat economii in ansamblu, a accentuat dezechilibre in spatiul global. Si, ceea ce economisti care lucreaza in banci centrale nu pot subestima, a marit enorm riscuri sistemice prin interconectivitate, complexitate si inovatii financiare exotice/toxice.
• Tensiunea din sectorul financiar creşte din cauza temerilor că o mare bancă europeană se poate prăbuşi
În condiţiile în care Europa se luptă să aducă sub control criza datoriilor guvernamentale, cea mai mare temere este că una dintre cele mai importante bănci ale continentului s-ar putea prăbuşi, declanşând o panică financiară de genul celei care a dus la falimentul Lehman în septembrie 2008. Politicienii europeni, hotărâţi să evite repetarea scenariului Lehman, sunt pregătiţi să recurgă la fonduri de bailout de sute de miliarde de euro pentru a preîntâmpina prăbuşirea oricărei bănci majore, scrie The New York Times. În Europa, temerea este că valoarea obligaţiunilor guvernamentale deţinute de băncile europene ar putea înregistra o scădere dramatică a valorii dacă ţările cu probleme nu-şi vor putea rambursa creditele. Astfel, cele mai expuse bănci ar înregistra pierderi uriaşe. Drept rezultat, băncile ezită să se împrumute reciproc şi acumulează cash.
• Opinie Grzegorz Konieczny: Listarea la bursă şi management profesionist la companiile de stat: care este importanţa lor pentru România?
După o perioadă dificilă de recesiune cu inflaţie crescută şi şomaj, în România apar primele semne de revenire economică. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în august 2011, România înregistra trei trimestre consecutive de creştere economică (chiar dacă destul de mică). Acestea sunt întradevăr veşti bune, dar există veşti chiar mai bune la orizont, cu implicaţii mai largi pentru economia României. Guvernul României a prezentat un plan ambiţios de măsuri prin care este vizată eficientizarea companiilor de stat printr-o serie de măsuri agreate împreună cu Fondul Monetar Internaţional.