REVISTA PRESEI 08.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 noiembrie 2016

ADEVARUL

Alegeri SUA 2016. Cât şi pe cine mizează pariorii

Scrutinul prezidenţial din acest an din Statele Unite este pe cale să devină evenimentul politic cel mai pariat vreodată pe internet. Numai o singură casă de pariuri online a raportat până duminică pariuri în valoare de 130 de milioane de dolari la rubrica "Next President", iar internauţii nu se mai opresc din mizat pe o victorie a candidatei democrate la Casa Albă Hillary Clinton sau a adversarului său republican Donald Trump. Un sondaj Reuters/Ipsos publicat vineri o creditează pe democrata Hillary Clinton cu un avans de numai 5% în faţa rivalului său republican, Donald Trump, înainte de alegerile de marţi. Însă principalele case de pariuri sunt mult mai încrezătoare într-o victorie a lui Clinton, scrie Reuters, care prezintă cotaţiile fiecăruia dintre candidaţi.

Ce secrete ascund dosarele Revoluţiei

Adevărul despre Revoluţia din decembrie 1989 a fost bine ascuns de guvernanţi, care au invocat secretul de stat pentru ca documentele emise în acele zile să nu fie dezvăluite. Cel puţin asta reiese din decizia Parchetului General de a cere declasificarea unor documente. Specialiştii consultaţi de "Adevărul" susţin că odată cu desecretizarea documentelor ţinute la secret procurorii vor putea stabili responsabilităţi individuale. Decizia de a cere declasificarea unor documente despre care s-a vorbit în ordonanţa de redeschidere a dosarului Revoluţiei naşte însă o altă întrebare legitimă: de ce autorităţile au aşteptat 26 de ani pentru a face acest demers? Procurorii care lucrează la anchetă au stabilit că în decembrie 1989 s-ar fi acţionat după un plan bine pus la punct, arătând cu degetul spre cei care au preluat puterea după fuga lui Nicolae Ceaşescu.

Preot ortodox român despre avort: "Nu mai ucideţi copii în pântece. Mai bine naşteţi-i, botezaţi-i şi apoi omorâţi-i"

Preotul Matei Vulcănescu slujeşte în cadrul Parohiei ortodoxe "Panaghia Odighitria" din localitate grecească Pireu şi-şi exprimă părerile pe contul personal de Facebook. Potrivit unei postări din fata de 7 noiembrie, preotul recomandă urmăritorilor din spaţiul virtual: "Nu mai omorâţi copii în pântece pentru că îi trimiteţi în iad, mai bine naşteţi-i, botezaţi-i şi apoi omorâţi-i. E un păcat mai mic!". Postarea a fost desfiinţată cu critici extrem de dure de către internauţi, iar preotul a modificat-o, între timp, şi a extins-o: "A ucide este păcat strigător la cer! Atunci când un copil este ucis în pântecele mamei, atunci, conform Sfântului Paisie Aghioritul, sufletul copilului ajunge în iad; în schimb, sufletul unui om matur botezat sau al unui un copil botezat care ar fi ucis, nu ajunge în iad, ci în Împărăţia Cerurilor.

Andrei Pleşu: Corupţie, incompetenţă, prostie

Că explicaţia precarităţii noastre politice, economice, instituţionale este corupţia generalizată pare s-o ştie toată lumea. E un loc comun al discursului public. De la o vreme, s-au auzit şi voci ceva mai nuanţate. Nu doar corupţia ne omoară, ci şi incompetenţa. Nu suntem întotdeauna pe mîna unor hoţi, ci, de multe ori, şi pe mîna unor nepricepuţi, ajunşi în posturi de decizie. Sigur că a accepta să ocupi o demnitate de vîrf, ştiind că îţi lipseşte expertiza necesară e, pînă la urmă, tot o formă de hoţie. Dar, în asemenea cazuri, mobilul psihologic al derapajului nu e lăcomia, ci vanitatea. Incompetentul speră ori să păcălească lumea, ori să "se descurce" cumva, aşa încît să nu i se clatine soclul.

Creşterile salariale pentru medici şi profesori, adoptate cu scandal

Proiectul de lege care prevede creşteri salariale în educaţie şi sănătate a a fost adoptat cu 184 de voturi "pentru" şi o abţinere. Liberalii au ieşit din sală, iar după adoptarea iniţiativei au contestat votul. Argumentul acestora e că în sala de plen nu erau suficienţi deputaţi pentru a asigura cvorumul de şedinţă. Doar 153 de parlamentari se aflau în sala de plen a Camerei Deputaţilor la votul final în care a fost adoptată Legea de aprobare a OUG privind majorările salariale, sub numărul de 177 necesar cvorumului de şedinţă şi sub numărul de 185, anunţat oficial odată cu votul final, potrivit înregistrării video realizate de News.ro imediat după anunţarea rezultatului.

NATO pune 300.000 de soldaţi în alertă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele aliate au pus în aleră ridicată sute de mii de soldaţi într-un efort conjugat de a descuraja ameninţarea tot mai vizibilă care vine din partea Moscovei. Militarii vor fi gata în două luni să intervină, dacă va fi nevoie, să apere statele baltice de o eventual agresiune din partea Rusiei, scrie "The Times. Adam Thomson, reprezentantul permanent al Marii Britanii pe lângă NATO , estimează că în prezent alianţei militare i-ar lua 180 de zile pentru a implementa o forţă de 300.000 de militari, şi că accelerarea acestei rate la doar două luni de zile este de o importanţă covârşitoare. Măsurile vin ca răspuns la faptul că Rusia îşi întăreşte puterea militară în străinătate.

Circa 42% din elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional

Aproximativ 42% din elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, arată un studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. Deşi ştiu să citească, elevii nu reuşesc să înţeleagă textele, susţin experţii care atrag atenţia că aceasta este o consecinţă a faptului că programele şcolare sunt în continuare prea stufoase, elevii fiind obligaţi să memoreze informaţiile, nu să analizeze textele. Concret, potrivit studiului, elevii de 15 ani ştiu să scrie, să citească sau să opereze calcule, dar nu înţeleg noţiunile învăţate.

Alegeri Republica Moldova. Preoţii ortodocşi sar la gâtul Maiei Sandu

Campanie electorală murdară în Republica Moldova. Pe ultima sută de metri, preoţii ortodocşi o atacă dur pe proeuropeana Maia Sandu. Efectul este, însă, invers celui scontat: diaspora şi tinerii se mobilizează pentru turul doi al prezidenţialelor. Preoţii ortodocşi din Moldova, sub influenţa Moscovei, au lansat în spaţiul public jigniri inimaginabile la adresa Maiei Sandu. În opinia înaltelor feţe bisericeşti, candidata proeuropeană nu este demnă pentru a ocupa cel mai înalt scaun din stat, ea nefiind creştină. Ei au atacat-o pe candidata dreptei şi pentru că nu are familie şi copii şi ar fi o femeie stearpă:

BANCHERUL

Băncile au vândut recuperatorilor credite neperformante de valori mici, negarantate, însumând 2 miliarde de lei

Centrala Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR arata ca restanţele la creditele cu valori de peste 20.000 de lei acordate de bănci atât populaţiei căt si firmelor au rămas in septembrie la niveluri apropiate de cele din luna august, in contrast cu statisticile Biroului de Credit, care indica o diminuare de doua miliarde de lei a restanţelor la creditele persoanelor fizice. Cum la Biroul de Credit sunt raportate restanţele de peste 30 de zile pentru toate creditele, indiferent de valoarea acestora, rezulta ca scăderea de doua miliarde de lei a restanţelor raportate la Biroul de Credit este aferentă creditelor de valori mici, sub 20.000 de lei, care sunt de regulă creditele de nevoi personale (de consum) fără garanţii si carduri de credit.

CURENTUL

Parada de 1 Decembrie va avea loc la Arcul de Triumf

Gabriela Firea a anunţat că lucrările la Arcul de Triumf vor fi finalizate până pe 25 noiembrie, iar defilarea de 1 decembrie va fi la Arcul de Triumf. 'Constructorul ne-a garantat că, pe data de 25 noiembrie, şantierul va fi finalizat, gardul care înconjoară acest obiectiv va fi dat la o parte, iar toate lucrările şi finisajele care mai sunt de făcut, vor fi terminate. De asemenea, aici, in aceasta zona, Administraţia Străzilor va reorganiza trecerile de pietoni, se vor amplasa semafoare, astfel încât acest obiectiv sa fie redat circuitului turistic. Sunt foarte bucuroasă, ca româncă, să anunţ faptul ca, anul acesta, după ani de pauză, parada militară de Ziua Naţională, pe data de 1 decembrie, va putea să aibă loc la Arcul de Triumf', a spus Gabriela Firea.

CURIERUL NATIONAL

Misiunea Mosul: Coaliţia împuţinează loviturile aeriene de frica victimelor colaterale

Forţele speciale irakiene continuă asaltul asupra militanţilor ISIS, dar viteza de înaintare a scăzut considerabil. Asta pentru că Statul Islamic a construit o serie de fortificaţii şi, cam ca în Evul Mediu, canale pe care le-au umplut cu apă. În plus, sprijinul aerian pe care coaliţia îl poate da este mult mai mic pentru că în zonă sunt mulţi civili şi s-ar risca producerea unui număr mare de victime colaterale. Forţele speciale irakiene sunt unele dintre cele mai bune trupe din ţară, dar se bazează în mare măsură pe sprijinul aerian pentru a câştiga teren.

Piedone, fostul primar al sectorului 4, trimis în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au dispus ieri trimiterea în judecată a fostului primar al sectorului 4, Cristian Piedone Popescu, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese (11 acte materiale). Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Judecătoriei Sectorului 4, în perioada 2013 - 2014, Piedone "a semnat acorduri şi autorizaţii de funcţionare pentru SC G.T.E. SRL, având ca obiect principal de activitate restaurante, societate la care numiţii P.V. şi P.A.M., copiii acestuia, rude de gradul I, deţin calitatea de asociat şi funcţia de administrator, şi în urma obţinerii cărora unitatea a început/şi-a desfăşurat activitatea comercială".

731 mil. lei, creanţele colectate de Grupul Kruk în 9 luni

În primele trei trimestre, Grupul Kruk a înregistrat un profit net de 194 milioane lei (186 milioane zloţi), în creştere cu 16% comparativ cu perioada similară a anului trecut, reprezentând 91% din rezultatul aferent întregului an 2015. În T3 profitul net a înregistrat valoarea de 77,1 milioane RON, în creştere cu 48% în comparaţie cu trimestrul anterior. Potrivit companiei specializate în recuperarea creanţelor din Europa Centrală, "sumele colectate aferente portofoliilor cesionate au ajuns la 731 milioane RON, în creştere cu 16% comparativ cu perioada similară a lui 2015".

BCR a înregistrat un profit net de 1,1 mld. lei în 9 luni

Banca a acordat credite noi pentru clienţii retail şi corporate în valoare totală de 6 mld. lei. În ceea ce priveşte creditele noi acordate persoanelor fizice, valoarea totală a acestora a atins 3,8 miliarde lei, înregistrându-se vânzări solide de credite negarantate şi garantate - în special datorită programului Prima Casă. Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat în 9 luni un profit net de 1,1 mld. lei şi a acordat credite noi clienţilor retail şi corporate în valoare de 6 mld. lei, a anunţat ieri banca, precizând că are deja 200.000 de clienţi.

François Hollande - acuzat de violarea secretelor de stat privind apărarea

Eric Ciotti, deputat din partea Partidului Republicanilor, apropiat al fostului şef de stat Nicolas Sarkozy, a sesizat justiţia în legătură cu unele "confesiuni" făcute de preşedintele Hollande - apărute în cartea ziariştilor de la "Le Monde" Gerard Davet şi Fabrice L'homme, intitulată"Un preşedinte nu ar trebui să spună asta". Este vorba de confesiuni considerate secrete de stat din domeniul apărării şi securităţii naţionale. Faptele incriminate de deputatul Eric Ciotti au făcut obiectul unei sesizări adresate Procurorului Republicii din Paris, o copie a documentului respectiv ajungând şi în posesia agenţiei Reuters, citată de "Les Echos". Preşedintele Hollande ar fi dezvăluit existenţa unui plan de lovituri aeriene în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad ce ar fi urmat să fie aplicat în urmă cu doi ani.

Cererea de birouri şi de spaţii industriale a depăşit deja nivelul din întreg anul trecut

Activitatea de închiriere pe piaţa de birouri şi cea industrială şi de logistică a consemnat creşteri semnificative faţă de anul trecut, iar ceea ce este de remarcat este ponderea ridicată a cererii noi în totalul suprafeţei tranzacţionate. Pe piaţa de birouri, suprafaţa închiriată în primele nouă luni a depăşit nivelul consemnat în întreg anul trecut, peste 45% din volumul tranzacţionat fiind cerere nouă. "Companiile au închiriat în primele nouă luni ale anului spaţii de birouri în Bucureşti pentru cel puţin 11.000 de noi locuri de muncă, în condiţiile în care aproape 110.000 de metri pătraţi din cererea totală reprezintă contracte noi", a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Andrei Drosu, research consultant JLL Romania.

EVENIMENTUL ZILEI

Black Cube. Închisorile CIA din Romănia, secretul care o poate distruge pe Kövesi

Noi fragmente din stenogramele discuţiei cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, publicată integral de Ion Cristoiu pe blogul său. Acesta povesteşte spionilor israelieni secretele relaţiei Kovesi-Coldea. Printre acestea se numără şi subiectul închisorilor CIA din România. O anchetă veche de câţiva ani care trenează la Parchetul General, este decriptată de fostul ofiţer SRI agenţilor Black Cube. La fel şi despre răpirea jurnaliştilor în Irak, unde Dragomir spune că s-au plătit bani ca răscumpărare, iar banii au dispărut.

Gazprom investeşte anul acesta peste 595 de milioane de dolari în proiectul Turkish Stream

Gazprom a anunţat luni că intenţionează să cheltuiască anul acesta peste 595 de milioane de dolari pentru extinderea sistemului de conducte prin care se vor livra gaze naturale către Turkish Stream şi pentru implementarea proiectului transmite Itar TASS. Programul revizuit de investiţii al Gazprom arată că vor fi alocaţi 228 de milioane de dolari pentru extinderea sistemului de conducte şi 368 de milioane de dolari pentru implementarea proiectului Turkish Stream. În octombrie, Rusia şi Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcţia conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale ruseşti în sud-estul Europei.

Analistul militar Sebastian Sârbu: "Rusia pregăteşte un atac preventiv în România"

În acest moment, Rusia are elaborate planuri strategice operaţionale de pregătire a unui atac preventiv care ar viza scutul de la Deveselu, susţine analistul militar Sebastian Sârbu. S-au făcut şi teste de armament în acest scop, spune analistul militar. Astfel, Rusia ar efectua teste cu arme de înaltă precizie care ar lovi scutul sau ar face inoperabilă baza de unde se transmit informaţii către scut. Atuul Rusiei este o armă anti satelit de înaltă precizie care ar distruge satelitul care transmite informaţii scutului antirachetă făcând inoperabil scutul de la Deveselu.

Donald Trump are INTERZIS la Twitter, spre amuzamentul lui Barack Obama

Echipa de campanie republicană i-a interzis candidatului Donald Trump să utilizeze Twitter în ultimele zile înaintea scrutinului prezidenţial, situaţia fiind o temă de amuzament pentru preşedintele Barack Obama, informează site-ul cotidianului The Washington Post. Conform presei americane, consilierii politici i-au interzis lui Donald Trump să utilizeze Twitter, pentru a nu transmite vreun mesaj controversat în ultimele zile de campanie. În trecut, Donald Trump a postat pe Twitter o serie de mesaje controversate, inclusiv unele în care a numit-o pe Hillary Clinton "escroacă" şi a calificat teoria încălzirii climatice drept "o înşelătorie chineză", potrivit jurnal.md.

JURNALUL NATIONAL

Emil Boc curăţă Clujul cu "penalul" lui Apostu

Cu doar o lună înainte de alegerile parlamentare, o instituţie condusă de un important membru al PNL, formaţiune ce insistă în reformarea clasei politice prin eliminarea oricăror suspiciuni de corupţie, a atribuit un contract de aproximativ 20 de milioane de euro unei companii de salubritate controlate de un personaj trimis în judecată în nu mai puţin de două dosare de corupţie. Este vorba despre Primăria Cluj-Napoca, condusă de fostul lider democrat-liberal Emil Boc. Societatea care a pus mâna pe contractul cu pricina se numeşte Compania de salubritate Brantner Vereş SA, al cărei administrator, Călin Mihail Stoia, este judecat în dosarul de corupţie al fostului edil, Sorin Apostu, pentru mită, complicitate la spălare de bani şi complicitate de fals în înscrisuri.

Ministerul Pensiei Speciale înghite anual 1,5 miliarde euro

Peste 8.185 de persoane beneficiază de pensii civile speciale de peste 3.500 de lei. Sunt foşti parlamentari, diplomaţi, magistraţi, grefieri, personal aeronautic sau de la Curtea de Conturi. Bugetul de stat a alocat în acest an 655 de milioane de lei pentru plata acestor privilegii. Alţi 150.000 de foşti militari beneficiază şi ei de pensii speciale, care costă bugetul alte 5,4 miliarde de lei. În total, statul dă peste 6 miliarde de lei, anual, pentru a suplini pensiile a 158.185 de oameni. În medie, 37.930 de lei pentru fiecare pensionar special. Cei mai norocoşi sunt pensionarii civili, adică foştii procurori, judecători, parlamentari, diplomaţi, angajaţi ai Curţii de Conturi şi aviatori care beneficiază de pensii de serviciu sau speciale, cum li se mai spune. Fiecare astfel de pensionar "special" ne costă, în medie, 80.023 de lei, anual, adică circa 17.783 de euro.

Românii, electrocutaţi de preţul KWh din facturi

La nivelul Uniunii Europene, România se plasează printre ţările care au cele mai variate şi mari resurse energetice. Cu toate acestea, reuşim să avem printre cele mai scumpe facturi la energia electrică şi gaze raportate la puterea de cumpărare. Cei mai mulţi bani nu intră însă în conturile producătorilor, ci în buzunarele statului şi companiilor de distribuţie. Potrivit unui studiu, Bucureştiul se clasează pe locul şase din 29 într-un top al capitalelor europene din UE în care consumatorii casnici plătesc cele mai mari preţuri la energia electrică raportat la puterea lor de cumpărare. Bucureştenii plăteau pe curentul electric, în octombrie 2016, un preţ echivalent cu 24,14 eurocenţi/KWh, în conţiile în care media europeană era de 20,38 eurocenţi/WWh.

NATIONAL

După Blejnar, vine potopul in ANAF!

DNA a dispus punerea in mişcare a urmăririi penale si reţinerea inculpatului Sorin Blejnar, care la data faptelor comise era preşedintele ANAF, cu rang de secretar de stat, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă. Însă, după cum reiese din informaţiile National, deja mai mulţi şefi importanţi din ANAF se aşteptau la începerea "marii decapitări", prin reţinerea lui Sorin Blejnar procurorii nefăcând decât să dea "cep" la aceasta operaţiune, prin care vor fi luaţi "cu autobuzul" zeci de directori implicaţi de-a lungul vremii in achiziţii frauduloase. Si, totodată, prin spulberarea mitului intangibilităţii lui Blejnar, se poate spune că, de acum înainte, si zilele lui Vasile Blaga sunt ca si numărate, acesta fiind momentan o altă "ţintă" in mişcare pentru DNA.

"Putin de Romania", pus să se bata cu Ciolos!

Fără o propunere de premier in faţa căruia să nu poată crâcni nici Klaus Iohannis, dar nici influenţii comisari de la Bruxellles, PSD-ul nu va pupa in veci o nouă guvernare. Astfel, conducătorii PSD-ului au început sa caute cu disperare un "stranier" căruia sa-i ofere cheile Palatului Victoria. Iar surse de ultima oră susţin ca "ultima soluţie" găsită de un grup restrâns de lideri "iniţiaţi" pesedişti ar fi primul tehnocrat al ţării. Cel puţin in ordine cronologica, pentru că, in vara anului 2011, Călin Georgescu a fost la un pas, dacă nu se opunea vehement Traian Băsescu, sa fie desemnat urmaşul lui Emil Boc. Si implicit primul premier tehnocrat al ţării. Daca liderii pesedişti chiar îşi ţin in frâu orgoliile politice si merg până la capăt pe această variantă pe cât de surprinzătoare, pe atât de pragmatică, este posibil ca să asistăm la un adevărat "război al tehnocraţilor" intre Dacian Ciolos si Călin Georgescu.

PUTEREA

Dosarul Manhattan. Omar Hayssam a deranjat interese superioare

La 1 noiembrie a.c., Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, în aşa-numitul dosar "Manhattan", la o pedeapsă cu închisoarea de 24 de ani şi 4 luni, pedeapsă rezultată din contopirea mai multor pedepse. Hayssam a fost un afacerist veros şi departe de tiparul de întreprinzător onest şi contribuabil model. Dar, 24 de ani pentru infracţiuni economice ordinare e cam mult. În Uniunea Europeană, ca să primeşti o asemenea pedeapsă, trebuie să fi molestat, torturat, ucis foarte multe persoane, să le fi profanat cadavrele şi să fi pus în pericol siguranţa naţională şi ordinea mondială. Concluzie: sentinţa de 24 de ani şi patru luni este un act de punere la punct. Fraţii Omar au deranjat serios interese superioare. Pe ale cui - poate vom afla într-o zi. Pe lista suspecţilor: Traian Băsescu, SRI, SIE, Bashar Al Assad, Mossad, CIA.

Alegerile cele mai controversate din istoria SUA

Rareori s-a văzut mai multă furie în timpul unei campanii electorale. Rareori s-au văzut mai multe acuzaţii reciproce şi mai multe atacuri în presă. Rareori suporterii celor doi candidaţi s-au detestat reciproc mai mult decât acum şi rareori o naţiune a fost mai dezbinată pe considerente politice. Indiferent de rezultatul acestor alegeri, falia care de zece ani încoace desparte cele două jumătăţi ale Americii va continua să se adâncească, iar potenţialul seismic al acesteia îl poate depăşi, în cele din urmă, pe cel al Faliei San Andreas din California.

ROMANIA LIBERA

Ziarişti înstăriţi şi ziarişti modeşti vor să devină parlamentari

Deşi mai multe nume celebre, precum Denise Rifai, au refuzat să candideze, în aceste alegeri s-au implicat şi jurnalişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi. Pe listele USR sunt mai mulţi jurnalişti, însă aceştia au avut câştiguri modice. În schimb, patronul Evenimentului Zilei, Dan Andronic, are o avere impresionantă, însă cei mai mulţi bani au fost plasaţi în Evenimentul Zilei. Potrivit declaraţiei de avere depuse de acesta, care candidează pentru PMP în judeţul Giurgiu, a împrumutat Editura Evenimentul Zilei şi Capital cu peste 1,6 mi­lioane de euro. Pe de altă parte, el are datorii de 2,3 milioane de euro. Tot pentru PMP candidează un alt fost jurnalist, Robert Turcescu, dar averea acestuia este cunoscută din campania de la locale. El are aproximativ 1.300.000 lei, 173.279 euro şi 12.170 de dolari, acţiuni.

Opt persoane au fost arestate în Germania pentru violenţă împotriva refugiaţilor

Procurorii germani au dispus arestarea a opt persoane acuzate că au fondat o organizaţie teroristă de dreapta în Freital, oraş din estul Germaniei, care a devenit cunoscut pentru o serie de atacuri de extremă dreapta împotriva solicitanţilor de azil, informează luni agenţia DPA citată de Agerpres. Potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, şapte bărbaţi şi o femeie sunt acuzaţi că au format aşa-numitul Grup Freital, care a avut ca ţinte cazarea refugiaţilor şi oponenţii politici. Au existat mai multe atacuri de incendiere a caselor solicitanţilor de azil în întreaga Germania, iar refugiaţii au fost agresaţi în mod repetat de extremişti de dreapta.

Băsescu spune că "Reţeaua Soroş" este o gogoriţă prin care Ghiţă denigrează

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a condamnat, pe pagina sa de Facebook, demersul lui Sebastian Ghiţă de a denigra ONG-urile finanţate de George Soros, declarând că acestea vor să acapareze România. Preşedintele PMP declară că aceste organizaţii "au avut contribuţii importante la evoluţia democraţiei în România".

ZIARUL FINANCIAR

Analiză ZF. Ce se ascunde în spatele cifrelor privind creşterea angajărilor în România

Firmele care au activităţi de închiriere de personal în regim temporar au avut afaceri cumulate de 2,28 mld. lei în 2015, cifra de afaceri totală a industriei fiind de peste nouă ori mai mare faţă de anul 2008, când a fost de 247 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. "Evoluţia explozivă a pieţei are mai multe explicaţii: în 2008 a fost o perioada de vârf, când firmele căutau angajaţi, în condiţiile în care emigrarea era intensă. Apoi, în 2009, piaţa practic s-a prăbuşit din cauza crizei economice. A urmat o perioadă, 2010 - 2012, cu cerere foarte mare de angajaţi, venită din partea firmelor care erau nevoite să îşi reducă costurile ca urmare a presiunilor provocate de criză", a spus Florin Godean, country manager al grupului Adecco, cea mai mare firmă de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar de pe plan local.

ZF 10 ani de UE: Cu 7,6 miliarde de euro din fonduri europene, valoarea producţiei agricole a crescut cu 35% în 10 ani

Cu o absorbţie de circa 7,6 mld. euro fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvol­tare Rurală 2007-2013, producă­torii agricoli români au reuşit să crească valorea producţiei ramurii agricole cu circa 35% în ultimii 10 ani de la circa 51 mld. lei (11,3 mld. euro) în 2006, la aproximativ 69 mld. lei (15,3 mld. euro) anul trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul acesta, producţia medie la hectar la nivelul ţării a fost de 4 tone, o premieră pentru România, potrivit declaraţiilor ministrului agriculturii, ceea ce se traduce într-o creştere a productivităţii de 48% faţă de anul 2006, când producţia medie de grâu era de 2,7 tone la hectar, potrivit INS.

Cel mai mare parc logistic din România a fost vândut unui fond de investiţii gigant din Singapore

Grupul ceh P3 Logistic Parks, care deţine cel mai mare parc logistic din România, a fost preluat într-o tranzacţie internaţională de 2,4 miliarde de euro de fondul suveran al statului Singapore, GIC, care administrează active de peste 100 de miliarde de dolari la nivel global. În România, P3 deţine un parc logistic de 305.000 de metri pătraţi împărţiţi în 11 depozite pe autostrada Bucureşti - Piteşti, iar raportat la întregul potrofoliu construit, piaţa locală reprezintă aproape 10% din total. Tot grupul are 163 de depozite în 62 de locaţii în 9 ţări, un portofoliu de 3,3 milioane de metri pătraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb