REVISTA PRESEI 09.09.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 septembrie 2016

ADEVARUL

Distrigaz Sud a blocat conturile ELCEN

Distrigaz Sud a blocat conturile bancare ale ELCEN, poprirea fiind extinsă şi asupra clienţilor companiei de stat, printre care şi RADET, astfel că de sâmbătă există riscul ca societatea să nu mai poată produce apă caldă şi electricitate din data de 10 septembrie. Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru suma de 11, 67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale. Producătorul de energie acuză Primăria Bucureşti că tergiversează nejustificat plata subvenţiilor.

Cât de pregătiţi sunt copiii pentru creşă şi grădiniţă, în opinia specialiştilor

Singuratici, furioşi, hiperactivi şi fără abilităţi de bază. Astfel intră copiii în creşă şi grădiniţă, arată educatorii şi psihologii. Expunerea masivă la tabletă, televizor sau calculator, pe de o parte, şi tendinţa părinţilor de a hiperproteja, pe de altă parte, le reduc copiilor la minimum experienţa, autonomia şi, până la urmă, abilităţile motrice, cognitive şi sociale. Primii ani de viaţă sunt cei mai importanţi pentru formarea viitorului adult. Interacţiunea cu lumea înconjurătoare, cu adultul, experimentarea, sunt modurile în care copiii îşi dezvoltă capacităţile native. În ultimii 6-10 ani, educatorii şi psihologii au observat că din ce în ce mai puţini copii de vârstă antepreşcoalară şi preşcolară îşi pot lega şireturile, pot merge singuri la baie, pot vorbi sau socializa.

Biriş, după anunţul demisiei: Voi susţine cu tărie proiectul de modificare a Codului Fiscal

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care a demisionat joi, a scris pe Facebook, într-o primă reacţie după anunţul demisiei, că va susţine în continuare proiectul de modificare a Codului Fiscal, care ar fi fost greşit înţeles şi trebuie momentan "parcat", iar munca depusă în acest proiect nu trebuie irosită. Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, obţinut de Profit.ro, aducea schimbări majore în ceea ce priveşte taxarea muncii. Astfel, potrivit proiectului, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.

Dan Dungaciu: Ideea renunţării la Transnistria va apărea în campania electorală din Republica Moldova

Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române şi preşedintele Fundaţiei Mării Negre, susţine că mişcarea făcută de preşedintele aşa-zisei Republici Transnistrene, Evghenii Şevciuk, de a semna decretul de aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă are două dimensiuni. Decretul semnat miercuri, 7 septembrie, de către Evghenii Şevciuk, prin care solicită ca sistemul de drept din Transnistria să fie adus în concordanţă cu cel al Federaţiei Ruse, conturează un joc electoral intern, în perspecţiva alegerilor prezidenţiale transnistrene, unde Sevciuk şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat, dar şi un serviciu făcut Moscovei, este de părere Dan Dungaciu.

Cu ce i-a supărat Ghinea pe social-democraţi

PSD pregăteşte o moţiune simplă în Parlament împotriva ministrului Fondurilor Europene, Sebastian Ghiţă. Motivul formal va fi acela al ratei absorbţiei fondurilor europene, însă cea mai mare supărare a greilor din PSD constă în dezvăluirile lui Ghinea privind contractele primite de Sebastian Ghiţă în guvernarea PSD. Ghinea a scormonit prin contractele semnate în timpul guvernării PSD cu firmele controlate de deputatul Sebastian Ghiţă, prietenul fostului preşedinte al PSD, Victor Ponta. El a trimis deja la DNA un raport efectuat de Corpul de Control al ministerului, din care reiese că 36 de milioane de euro au fost plătite firmelor lui Ghiţă pe sisteme informatice care nu au fost folosite. În raport se arată că achiziţia a fost cu suspiciuni, iar sistemul a fost recepţionat fără a fi testat, ceea ce reprezinta o încalcare flagrantă a procedurilor.

Învinşii de la locale, şefi de filiale

Cinci dintre cei şase şefi ai PNL de la filialele Capitalei sunt politicieni care le-au condus şi înainte de alegerile din 5 iunie şi au scos rezultate slabe la locale. Majoritatea acestor lideri sunt din vechiul PNL, însă jocurile la PNL Bucureşti sunt făcute de oamenii apropiaţi de Vasile Blaga. Senatoarea Anca Boagiu este politicianul care întregeşte echipa şefilor liberali de la cele şase organizaţii de sectoare ale Capitalei, după ce a fost realeasă, miercuri seară, în funcţia de preşedinte al organizaţiei PNL Sector 2 cu 379 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă", în urma unei şedinţe tensionate.

Scăderea numărului de studenţi decimează facultăţile

Necorelarea specializărilor din cadrul universităţilor cu piaţa muncii, declinul demografic, dar şi introducerea camerelor de luat vederi în sălile de examen la Bacalaureat au cauzat diminuarea drastică a numărului de studenţi în comparaţie cu ultimii ani. Acest lucru a dus la reducerea numărului de facultăţi, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, susţin experţii în Educaţie. Un raport al Ministerului Educaţiei arată că numărul de studenţi ce-i revine unui cadru didactic a scăzut de la 24,9, câţi erau în 2009/2010, la 14,8, câţi au fost în anul universitar 2014/2015. Între 2009 şi 2015 s-au desfiinţat şase universităţi private, însă o singură instituţie de învăţământ superior de stat. Astfel, numai între 2014 şi 2015, numărul tinerilor care învaţă pentru o diplomă de licenţă, una de master sau un doctorat a scăzut cu peste 37.000, de la aproape 579 de mii, la mai puţin de 542 de mii.

Guvernul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanţă privind RCA

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, joi, că Executivul va pune în debatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă privind poliţa de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie, urmând ca Guvernul să se coordoneze şi cu Parlamentul. Între timp, patronatele transportatorilor fac pregătiri intense pentru megaprotestul din 15 septembrie. Proiectul legii RCA se află în discuţie în Parlament încă din luna februarie a acestui an şi a suferit mai multe modificări în urma negocierilor purtate între parlamentari, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi transportatori. Reprezentanţii transportatorilor au solcitat de mai multe ori Guvernului să aprobe o Ordonanţă de Urgenţă prin care să îngheţe tarifele RCA, motivând solicitarea prin dezechilibrul existent pe piaţă şi de lipsa unei concurenţe reale.

BANCHERUL

ROBOR la 3 luni, indicele de referinţă pentru creditele in lei, a revenit la nivelul dinainte de Brexit

ROBOR la 3 luni, dobânda interbancară de referinţă pentru majoritatea creditelor in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor, a revenit la cel mai mic nivel înregistrat până acum, de 0,73%, înainte de votul pentru Brexit de la finalul lunii iunie. Si asta in ciuda faptului că excesul de lichidităţi al băncilor româneşti, menţinut in depozite la BNR, a scăzut in august la cel mai mic nivel din acest an, respectiv o medie zilnica de 4,3 miliarde lei, la jumătate fată de nivelul din iulie, când era de 9,6 miliarde lei, si cu aproape trei ori mai mic fata de iunie, când era de 11,7 miliarde lei. In acelaşi timp, dobânzile la creditele acordate de bănci au început încă din prima parte a acestui an o tendinţa de creştere, in ciuda reducerii indicelui ROBOR la 3 luni, precum si a scăderii continue a dobânzilor la depozite.

CURENTUL

Firea acuzată că nu-şi respectă promisiunile din programul electoral

Deşi promitea în campania electorală marea cu sarea, Gabriela Firea nu şi le respectă. Nici măcar în cazul RADET-ELCEN, acum când bucureştenii rămân fără apă caldă. Cel puţin aşa susţine vicepreşedintele PNL Bucureşti Ovidiu Raeţchi care îi recomandă primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, ca în loc să trimită scrisori către premierul Cioloş şi miniştrii guvernului său pentru rezolvarea crizei RADET-ELCEN, mai bine să îşi citească propriul program de guvernare locală şi să aplice propunerile pe care le prezenta în timpul campaniei electorale. Astfel, înainte de alegerile locale, Gabriela Firea promitea reorganizarea RADET şi transformarea sa în societate comercială, regândirea eficientă a întregului sistem centralizat de alimentare cu energie termică în baza strategiei de gestionare integrată şi eficientă a energiei.

Secretar de Stat în MAI, Arafat insistă să nu respecte deciziile CEDO, obligatorii pentru România

Nu a mai existat în România un oficial guvernamental până la Raed Arafat care să refuze cu emfază să respecte deciziile CEDO. Aroganţa acestui funcţionar al statului care continuă să se lupte cu jurnaliştii deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă "autorităţile unui Stat democratic să tolereze critica chiar şi atunci când aceasta este considerată provocatoare sau insultătoare" şi totodată "permite publicaţiilor să stigmatizeze ideologia dominantă a Statului, chiar şi în legătură cu subiecte sensibile precum integritatea teritorială a acestuia, pentru că publicul are dreptul de a fi informat într-un mod diferit în legătură cu aceste chestiuni chiar şi atunci când acest lucru este dezagreabil pentru autorităţi". Dar Arafat nu vrea să respecte şi pace deciziile obligatorii ale CEDO. Ori este atât periculos de obsedat de controlul absolut al statului, ori pur şi simplu manipulator pentru că dacă vreun jurnalist critică eşecurile sau minciunile sale, imediat Arafat îl cataloghează ca fiind sluga privaţilor şi a societăţilor comerciale

CURIERUL NATIONAL

Cât de rău o duc românii

Creşterea economică de anul trecut, a doua cea mai mare dintre toate statele UE, nu se reflectă sub nicio formă în traiul de zi cu zi al românilor, o treime dintre familii înregistrând, potrivit INS, restanţe la plata utilităţilor. Aproape jumătate din gospodării suportă cu dificultate cheltuielile curente ale vieţii. Procentul atinge 85,2 puncte, dacă acestora li se adaugă şi cei care au declarat că acoperă greu şi cheltuielile de zi cu zi. Pe lângă faptul că aproape două treimi dintre gospodăriile de la ţară au încă toaletă în curte, statistica arată că cel puţin una din şapte familii are o serioasă problemă cu locuinţa, pe care nu o poate rezolva din cauza lipsei banilor

Mastercard şi PayPal îşi extind parteneriatul

Mastercard (NYSE: MA) şi PayPal (NASDAQ: PYPL) au anunţat că intră într-o nouă etapă a parteneriatului lor pe termen lung, cu scopul de a îmbunătăţi experienţa de plată furnizată consumatorilor, prin demarcarea clară a Mastercard printre opţiunile de plată disponibile în cadrul PayPal, integrarea serviciilor Masterpass ca opţiune de plată pentru comercianţii înrolaţi pe platforma Braintree a PayPal şi extinderea prezenţei PayPal la momentul efectuării plăţii. Aceasta le va oferi plusvaloare deţinătorilor de carduri Mastercard, instituţiilor financiare şi clienţilor PayPal. În urma extinderii parteneriatului, consumatorii şi micii comercianţi îşi vor putea încasa instant fondurile deţinute în conturile PayPal direct pe cardul lor de debit Mastercard.

Raport UNICEF: aproape 50 milioane de copii "dezrădăcinaţi" cutreieră lumea în căutarea unui adăpost

Criza migraţiei în Europa şi în lume va figura pe agenda apropiatei sesiuni a Adunării generale a ONU ce se va desfăşura în curând la New York. Cu acest prilej, UNICEF vine cu un raport în care demonstrează mai mult decât argumentat că primele victime ale crizei migraţiei sunt copiii, ei reprezentând aproape jumătate din refugiaţii existenţi la ora actuală în lume. Aproape 50 de milioane de copii au traversat frontierele sau s-au refugiat forţat în zone învecinate ţărilor lor, se arată în raportul UNICEF intitulat "It's about Child" dat publicităţii miercuri şi care urmează a fi dezbătut în cadrul sesiunii Adunării generale a ONU, ale cărei lucrări se deschid în 13 septembrie.

Unde au călătorit românii în vara anului 2016 şi cât au plătit pentru vacanţa lor

Insulele greceşti au fost cele mai solicitate pentru sejururi, în timp ce Roma, Barcelona şi Veneţia au fost solicitate pentru city-break-uri. Vola.ro: Turiştii români au plătit în medie 550 de euro de persoană pentru un sejur de 7 zile în afara ţării, cu transportul şi cazarea incluse. Cel mai scump sejur a fost al unei familii care a dat 10.000 de euro pentru a merge 14 zile în Tokio.

EVENIMENTUL ZILEI

Înainte de Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu a schimbat echipa de negociere cu KazMunaiGaz, după vizita lui Blair în România

O coincidenţă stranie face ca imediat după vizita lui Tony Blair la Bucureşti, din 26 martie 2012, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu să ia o decizie majoră în negocierile dintre Statul român şi compania care deţinea Rompetrol, Kaz- MunaiGas (KMG). De altfel, Blair s-a întâlnit în acea zi şi cu Ungureanu, la Palatul Victoria. O zi după vizita lui Blair, la 27 martie, purtătorul de cuvânt al guvernului Ungureanu, Dan Suciu, a anunţat "relansarea" negocierilor cu grupul KMG, pentru recuperarea creanţelor statului la Rompetrol. "Conducerea grupului interministerial revine acum Ministerului Afacerilor Externe şi a fost atribuită ambasadorului cu însărcinări speciale, Mihnea Constantinescu", a spus Suciu. Până la acel moment, negocierile dintre Statul român şi KMG fuseseră purtate de Direcţia de Informaţii a Ministerului de Interne (DIPI).

Alertă naţională. ANSVSA a transmis că o bacterie groaznică ameninţa viaţa românilor

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis un comunicat de presă care a pus în stare de alertă autorităţile din mai multe judeţe. Bacteria E.coli a fost depistată în magazine, abatoare şi restaurante din opt judeţe din ţară, conform b1.ro. Inspectorii ANSVSA au descoperit E.coli 14 probe prelevate, iar situaţia este alarmantă, având în vedere că tulpina de E.-coli a provocat anul acesta moartea mai multor bebeluşi din Argeş. Produsele infestate cu bacteria E.Coli au fost găsite în judeţele Vâlcea, Suceava, Tulcea, Sibiu, Caraş Severin, Bistriţa Năsăud, Olt şi Prahova. Bacteria a fost descoperită în abatoare din Vâlcea şi Suceava, în carnea tocată şi cârnaţii din Tulcea, în pasta de mici dintr-un restaurant din Caraş Severin, în telemeaua de oaie din Olt, dar şi în laptele de la o fermă din Prahova.

Rusia pregateste ceva de amploare lângă Moldova. STARE DE ALERTĂ în România

De la Cotroceni vine o reacţie după ce autorităţile separatiste din Transnistria au semnat un decret prin care cer armonizarea legislaţiei locale cu legislaţia rusă, ceea ce înseamnă că vor să facă un salt important către aderarea la Federaţia Rusă. Procedura ar trebui încheiată până la 1 noiembrie, conform intenţiilor liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Conform digi24.ro, analiştii moldoveni susţin că este un simplu exerciţiu electoral în condiţiile în care în decembrie în Transnistria vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale. Nici Republica Moldova, nici Rusia n-au comentat decizia de la Tiraspol, dar purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a transmis că "se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă" a situaţiei din Tiraspol, pentru a evita "escaladarea artificială a tensiunilor".

JURNALUL NATIONAL

Ritualul de initiere a lui Mircea Basescu in masonerie

Mihai Gâdea a prezentat, în premieră naţională, la "Sinteza Zilei", imagini de la ritualul de ridicare în grad în Masoneria de Rit Scoţian Antic şi Acceptat a unui personaj extrem de controversat. În imagini poate fi văzut Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu, despre care se crede că are rangul 33, făcând astfel parte din elita masonică a României. Senatorul Şerban Nicolae, prezent în platoul emisiunii, a explicat că o sursă de încredere confirmă că Mircea Băsescu a primit direct rangul 33 după ritualul de iniţiere.

350.000 de bugetari cu mapa, 158.000 cu sapa

România are peste 507.200 de bugetari în administraţia publică centrală, însă doar 158.700 sunt funcţionari publici, restul sunt demnitari sau personal auxiliar. Un funcţionar duce în spate alţi doi bugetari: secretare, consilieri, şoferi sau şefi şi înalţi demnitari. În afară de Guvern, Preşedinţie, Senat şi Camera Deputaţilor, alte 4.361 de autorităţi şi instituţii publice, multe cu filiale în judeţe, sunt conduse de demnitari, care la rândul lor au cabinetele ticsite de consilieri, secretare, xeroxişti, asistente personale şi şoferi. Cum peştele de la cap se împute, în Camera Deputaţilor şi în Senat lucrează, în total, 2.600 de angajaţi care-i deservesc pe cei aproape 500 de parlamentari, deputaţi şi senatori, câţi mai sunt acum.

NATIONAL

Tehnocratul de la Sănătate, pionul "mafiei medicamentelor"!

Tehnocratul scârbit de politică Vlad Voiculescu face presiuni si negociază in secret, cu fervoare, să prindă un loc eligibil din partea organizaţiei Partidului National Liberal Sector 1 pe lista liberalilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii are un unchi, cunoscut in tot sistemul sanitar drept "Nic" Voiculescu, cel mai mare "lobbist" al marilor companii din domeniul pharma. Multinaţionale care îl desemnează invariabil pe Nic Voiculescu să negocieze cu Ministerul Sănătăţii contractele de sute de milioane si chiar miliarde de euro cu statul roman. Unchiul Nic nu negociază direct cu nepotul Vlad, ca prea ar bate la ochi, ci cu o fostă angajată de la firma sa, pe care ministrul tehnocrat a implantat-o secretar de stat la Sănătate, tocmai pe problema medicamentelor!!!

Cine conduce Romania?

După aproape 27 de ani, încă nu este limpede, pentru mulţi, cine conduce România. Zece ani cu Ion Iliescu, patru cu Emil Constantinescu, alţi zece cu Traian Băsescu si de aproape doi ani cu Iohannis. Unul mai breaz ca altul. Ce au înţeles oamenii de aici? Au aflat care este adevăratul preşedinte? Nici la al patrulea preşedinte întronat la Cotroceni românii nu îşi pot da seama cine ii conduce. Cine stabileşte regulile jocului? Si, ca totul să fie cat mai tulbure, din când in când, peste Romănia se aşterne cate o ceaţă deasă, ba de peste Atlantic, ba din vestul Europei, ba răsăriteană.

World Trade Center, 11 septembrie 2001: Turnurile, prăbuşite prin explozie controlată

Se apropie comemorarea a 15 ani de la atacul asupra World Trade Center, din New York, iar pentru americani încă nu este clar ce s-a petrecut atunci, in fatidica zi de 11 septembrie 2001. Mai mult, ultima teorie lansată pe piaţă aruncă in aer tot ce se ştia pana acum. Cotidianul The Sun scrie că este posibil ca Turnurile Gemene să fi fost puse la pământ de o explozie controlată! Imaginile filmate cu 15 ani in urmă arată două avioane lovind impunătoarele clădiri din New York, însă se pare ca impactul nu putea provoca prăbuşirea lor. Decât dacă nu cumva s-a folosit explozibil, notează sursa citata! Noua teorie se bazează pe un video publicat pe canalul YouTube, in care se arata cum se prăbuşesc clădirile puse la pământ prin explozie controlată. Iar asemănările cu ce s-a petrecut la WTC sunt uriaşe.

Ministrul de Interne trage la DOS!

Dragoş Tudorache a fost înscăunat ministru de Interne, primind de la preşedintele Klaus Iohannis nu doar misiunea de a organiza corect alegerile parlamentare, dar si pe cea de a reforma din temelii Direcţia de Informaţii si Protecţie Interna. Ceea ce este mai mult decât lăudabil, cu toate ca este greu de crezut cum se va reuşi această "minune" in doar trei luni de zile. Asta daca nu cumva tehnocratul Tudorache trage deja speranţe că mandatul sau va fi cu mult mai lung. Iată însă că, pe lângă aceste doua priorităţi, se află deja că Tudorache a mai primit o misiune, deşi nu pe cale oficiala si in niciun caz de la Palatul Cotroceni. Astfel ca noul ministru de Interne vrea nu doar sa-si tragă DIPI-ul in propria sfera de influenta, dar si DOS-ul. Este vorba despre Direcţia de Operaţiuni Speciale, considerată una dintre unităţile de elita ale Politiei Romane.

Cristina Tarcea, aviz unanim de la CSM pentru şefia Instanţei Supreme

Sunt mari şanse ca, in următorii ani, Curtea Suprema să aibă in frunte tot o femeie judecător. Este vorba despre vicepreşedintele ICCJ, care asigura interimatul in fruntea forului după ce Livia Stanciu a ieşit la pensie. Cu unanimitate de voturi, reprezentanţii Secţiei pentru judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii au decis înaintarea propunerii de numire a Iuliei Cristina Tarcea in fruntea Înaltei Curţi. Aceasta nominalizare va lua calea Cotrocenilor, ultimul cuvânt in chestiunea numirii noii conduceri a Curţii Supreme aparţinându-i lui Klaus Iohannis. In cazul in care Tarcea va primi undă verde in vederea instalării la conducerea Curţii Supreme, va avea un mandat de trei ani, urmând să exista o singura posibilitate de reinvestire pe acest post.

PUTEREA

Gata cu şotronul! Firea a interzis scrisul cu creta în parcuri!

Ceea ce în urmă cu trei ani era posibil, în 2016 este imposibil. Ieri, o mamă, Cristina Milicescu, a ieşit cu copiii în Parcul Herăstrău. Cei mici au vrut să deseneze cu creta pe asfalt, dar stupoare. Un paznic a avertizat-o că nu este voie. Contrariată, femeia a telefonat la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) unde vestea i s-a confirmat. "Am aflat că desenatul cu creta este o activitate în sine, parcul fiind gândit doar pentru plimbări, aşa că trebuie să facem un protocol de organizare de activităţi pe care să ni-l aprobe Primăria Capitalei. N-am avut suficiente abilităţi de convingere că e vorba de o cretă care se duce la prima ploaie. Doamna de la telefon mi-a spus că, deşi nu e lege, primăria nu ne mai dă voie cu creta pe asfalt în parc", a scris pe pagina sa de socializare Cristina Milicescu.

ROMANIA LIBERA

"Rostock", epava care s-a blocat în sala de judecată

Nava ucraineană s-a scufundat pe braţul Sulina acum 26 de ani, scoaterea ei la suprafaţă a durat 14 ani, canalul fiind blocat complet o lungă perioadă de timp, în operaţiuni au murit trei scafandri, iar de mai bine de un deceniu este subiectul unui litigiu juridic care nu s-a încheiat nici până în prezent. După ce au pierdut, prin decizia Curţii de Apel Constanţa, procesul de recunoaştere în România a daunelor de 12,5 milioane de euro pe care le pretind pentru scoaterea din Dunăre a epavei, reprezentanţii Rostock Wreck Removal Consortium (RWRC) încearcă şi ultima cale de atac, contestaţia în anulare. Daunele invocate au fost stabilite iniţial de Tribunalul arbitral de la Zurich, însă de-a lungul celor zece ani de procese partea română, respectiv Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, nu a recunoscut competenţa instanţei arbitrale, fapt acceptat şi de judecătorii români.

Sebastian Ghiţă susţine că, înainte de Tony Blair, în România a fost invitat Bill Clinton, contra sumei de 500.000 de dolari

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, joi, că nu doar Tony Blair, ci şi alţi oficiali occidentali au fost aduşi la conferinţe în România, contra unor sume de bani, informează Agerpres. Sebastian Ghiţă i-a indicat, în acest sens, pe fostul preşedinte american Bill Clinton, precum şi pe un fost director al CIA. Prezent joi la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă a fost întrebat de jurnalişti despre implicarea sa în aducerea fostului premier britanic Tony Blair în România. "În 2005, o fundaţie, împreună cu mai mulţi sponsori, printre care o firmă din IT - Omnilogic, l-a invitat cu 500.000 de dolari pe Bill Clinton. Procedura a fost aceeaşi ca la domnul Blair. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost că sute de şefi de instituţii din România au mers la acel eveniment gratuit."

Îngrijorător: Bucureştiul, ameninţat de seisme, ruperea unui baraj şi o răscoală

Următorul cutremur major care va avea loc în ţara -noastră va produce de 4 ori mai multe victime decât cel din 1977, avertizează specialiştii. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat la finalul lunii august "Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016" (PAAR), pentru Capitală, întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Fiecare judeţ are câte un asemenea plan, care analizează riscurile locale şi defineşte modul de preîntâmpinare a catastrofelor şi de acţiune în caz de sinistru. Cutremurul este fenomenul cel mai periculos care s-ar putea petrece în Bucureşti, "teroristul numărul 1" pentru locuitării săi, se arată, aşadar, în acest document.

ZIARUL FINANCIAR

Dan Pascariu: "Există şefi de bănci care câştigă mai mult decât guvernatorul BNR

Veniturile nete ale conducerii BNR, publicate după lungi dezbateri, sunt justificate, menţionează bancherul. "Cred că Mugur Isărescu a fost prost sfătuit să nu îşi facă publice veniturile mai devreme. Poate este singurul lucru care ar trebui să îi fie reproşat." Veniturile unui guvernator de bancă centrală nu ar trebui să fie calculate în funcţie de mărimea unei ţări sau PIB-ului ei, întrucât funcţia şi responsabilităţile pe care le presupune sunt aceleaşi peste tot, a declarat Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit România. El a explicat că în UE există nenumărate exemple de state slab dezvoltate unde guvernatorii lor câştigă enorm. "Până la urmă eu judec omul şi aici mă refer la traseul său profesional: de unde a luat instituţia şi unde a adus-o. În ceea ce priveşte BNR a României, sunt multe lucruri bune de spus", a menţionat Pascariu la ZF Live.

Proiectul de modificare a Codului fiscal introducea momentul T0 al declarării averilor de peste 1 mil. euro

Cine are avere de peste 1 milion de euro şi nu poate dovedi de unde o are ar putea fi "iertat" de Fisc dacă declară întreaga sumă şi plăteşte impozitul de 16%, în cazul în care se schimbă Codul fiscal. Cine are avere de peste 1 milion de euro şi nu poate dovedi de unde o are ar putea fi "iertat" de Fisc dacă declară întreaga sumă şi plăteşte impozitul de 16%, în cazul în care se schimbă Codul fiscal. O parte dintre modificările Codului fiscal discutate în prezent la Ministerul de Finanţe vizează persoanele cu averi mai mari de 1 milion de euro care nu pot fi justificate, cărora autorităţile intenţionează să le acorde un moment T0 de la care să poată intra în legalitate.

Preşedintele Franţei vine să deschidă noua fabrică de elicoptere Airbus de la Braşov

Airbus Helicopters România a fost înfiinţată în 2002 la Braşov şi este principalul centru industrial de la nivel mondial pentru repararea şi upgradarea elicopterelor Puma. François Hollande, preşedintele Franţei, va participa la inaugurarea noii fabrici de elicoptere Airbus Helicopters Industries de la Braşov, eveniment la care vor fi prezenţi şi Dacian Cioloş, premierul României şi Christian Cornille, vicepreşedinte executiv pe zona de industrie al Airbus Helicopters. Inaugurarea fabricii vine după ce piatra de temelie a fost dezvelită în luna noiembrie a anului trecut în prezenţa mai multor oficiali ai grupului Airbus, ambasadori, secretari de stat şi autorităţi locale. În unitatea gigantului Airbus de la Braşov se va asambla elicopterul H215, iar atunci când linia va ajunge la capacitate maximă, adică în 2019, fabrica va putea asambla 15-20 de elicoptere anual.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb