Adevărul
• Cum a ajuns Călin Popescu-Tăriceanu la mâna PSD
Ziarul Adevărul afirmă că liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ajunge la mâna PSD, odată cu votul dat pe cererea de ridicare a imunităţii sale, în condiţiile în care social-democraţii au jumătate dintre senatori. Astfel, după ce preşedintele Senatului a fost cel care a reuşit să-şi impună ideile pe mai multe proiecte ale coaliţiei PSD-ALDE, acum acesta se vede pus în situaţia de a fi cel care depinde de sprijinul partenerilor.
Potrivit aritmeticii din Senat, PSD are 71 de aleşi din totalul de 136 de parlamentari. Pentru trecerea unei moţiuni e necesar votul a 50% plus unul dintre senatorii prezenţi, adică de 69 de aleşi în cazul în care sunt toţi la votul din plen, ceea ce în seamnă că social-democraţii vor fi cei care fie îl vor lăsa pe Tăriceanu să-şi apere cauza ca orice om de rând, fie nu vor permite începerea urmăririi penale a acestuia. "Senatorii PSD trebuie să ia la cunoştinţă despre documentele şi informaţiile şi acuzaţiile care sunt trecute acolo şi abia pe urmă vorbim despre cum vor vota (...) Eu personal am o rezervă, dar neştiind conţinutul dosarului, nu pot face alte comentarii", a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD.
Bancherul
• Guvernatorul BNR ne transmite un mesaj optimist: economia şi finanţele se îndreaptă într-o direcţie mai bună
Publicaţia Bancherul scrie că Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a transmis ieri un mesaj destul de optimist cu privire la situaţia şi perspectivele economiei şi a finanţelor: PIB-ul şi preţurile scad la o turaţie normală, în timp ce dobânzile şi cursul valutar vor rămâne stabile.
În privinţa creşterii economice, guvernatorul BNR a spus că reducerea ritmului acesteia de la 7% anul trecut la doar 4% în acest şi la 3% anul viitor este mai degrabă benefică, întrucât reprezintă niveluri apropiate de potenţialul de turaţie a PIB-ului intern, fără riscul unei supraincalziri care să afecteze indicatorii macroeconimici, precum deficitul de cont curent sau datoria externă.
"Dacă vom reuşi să păstrăm tendinţa de creştere şi anul viitor, ar fi o reuşită pentru noi. Cu costurile de rigoare: dacă nu mai ai creştere aşa mare, trebuie să te adaptezi în privinţa veniturilor fiscale şamd", a spus Isărescuîn cadul conferinţei de prezentare a raportului privind inflaţia. Scăderea PIB-ului şi implicit a consumului, care a cauzat creşterea puternică a inflaţiei la finalul anului trecut, determina reducerea inflaţiei spre 3,5%, limita superioară a ţintei BNR, de 2,5%, pentru finalul acestui an.
Cotidianul
• Zi cu mari emoţii pentru Liviu Dragnea
Cotidianul notează că astăzi au loc, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au loc tragerile la sorţi prin şedinţă publică pentru desemnarea membrilor completelor de cinci judecători, după ce CCR a decis că există conflict juridic constituţional între instanţa supremă şi Parlament, conform unui anunţ al instanţei supreme.
Decizia vine după ce miercuri Curtea Constituţională a decis că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.
Unul dintre beneficiarii deciziei CCR este liderul PSD Liviu Dragnea. Aşa cum şi-a dorit, Dragnea va avea un nou Complet de 5 în procesul în care este judecat după ce a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni cu executare. Din Completul lui Dragnea ar urma să fie schimbat vicepreşedintele Iulian Dragomir, care a fost numit în complet, nu tras la sorţi. Ceilalţi patru judecători din dosarul lui Dragnea au fost traşi la sorţi, astfel că aceştia ar urma să rămână.
Curierul Naţional
• Economia României, în cădere liberă: Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei în 2018
Conform Curierului Naţional, Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere estimările cu privire la creşterea economiei româneşti în 2018, de la 4,5% la 3,6%. Cât despre estimările pentru anul 2019, oficialii europeni prognozează un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât se estima în primăvară, iar pentru anul 2020, se vorbeşte de un avans de 3,6%.
"Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat", arată reprezentanţii Comisiei Europene.
Astfel, în următorii doi ani se estimează o încetinire la consumului privat, pe măsură ce creşterea nominală a salariilor se moderează şi inflaţia va continua să afecteze veniturile disponibile. Totuşi, experţii europeni precizează că principalul motor al creşterii economice va rămâne consumul privat.
Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 5,5% în 2018, de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021.