REVISTA PRESEI 10.02.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 februarie 2016

ADEVARUL

Liderii lumii se strâng la München pentru a discuta despre sancţiunile împotriva Rusiei

Preşedintele Klaus Iohannis va participa în perioada 11 - 14 februarie la Conferinţa de securitate de la München, o întâlnire informală, desfăşurată anual începând din 1963, la care participă zeci de lideri politici din întreaga lume. "Este un bun prilej ca personalităţi de cel mai înalt nivel să discute informal pe subiecte legate de securitate", după cum au povestit surse prezidenţiale. Anul acesta, principalul subiect aflat pe agenda reuniunii de la München va fi poziţia faţă de Rusia. "Relaţii mai strânse sau abordarea din 2015?", în jurul acestei întrebări va gravita discuţia, potrivit surselor prezidenţiale. Practic, întâlnirea de la München pregăteşte, într-un cadru mult mai relaxat, decizia oficială pe care o vor lua liderii europeni la Consiliul European din iunie cu privire la Rusia. "O izolare completă a Rusiei nu este cea mai bună soluţie", spun oficiali de la Palatul Cotroceni.

Cancelarul german Angela Merkel este pentru prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, marţi, că Uniunea Europeană ar putea prelungi sancţiunile împotriva Rusiei pentru că "acordurile de la Minsk" privind conflictul din estul Ucrainei nu sunt respectate. Kremlinul nu stă cu mâinile în sân, susţine unul dintre cei mai importanţi experţi germani pe problema Rusiei, ci şi-a intensificat acţiunile de propagandă pentru a o răstoarna pe Angela Merkel de la putere. Cancelarul german Angela Merkel subliniase marţi, într-un comunicat, că sancţiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate decât în cazul respectării acordurilor semnate în februarie 2015 la Minsk, sub egida sa şi a preşedintelui francez Francois Hollande. Tot marţi, Merkel i-a cerut într-o convorbire telefonică preşedintelui Vladimir Putin să-şi folosească "influenţa" asupra rebelilor separatişti din estul Ucrainei pentru a-i face să respecte acordurile de la Minsk şi încetarea focului, a relatat AFP.

Donald Trump şi Bernie Sanders, victorii detaşate în alegerile primare din New Hampshire

Miliardarul Donald Trump a câştigat detaşat alegerile primare din New Hampshire pentru nominalizarea Partidului Republican în cursa pentru preşedinţia SUA. În tabăra democrată, senatorul Bernie Sanders a învins-o fără drept de apel pe Hillary Clinton. Potrivit datelor CNN, după numărarea a circa 16% din voturi, cifrele arată că Trump a obţinut un scor de 35% în alegerile primare ale republicanilor, urmat de John Kasich (16%), Ted Cruz (12%), Jeb Bush (11%), Marco Rubio (10%), Chris Christie (7%), Carly Fiorina (4%) şi Ben Carson (2%). În tabăra democrată, după numărarea a 21% din voturi, Bernie Sanders conduce cursa cu un avans de 58%. în timp ce Hillary Clinton a reuşit să obţină numai 40% din voturi. În tabăra democrată, echipa de campanie a lui Hillary Clinton a dat publicităţii o declaraţie în care admite înfrângerea din New Hampshire. Şeful ei de campanie, Robby Mook, a declarat presei că nominalizarea democrată va fi decisă, cel mai probabil, în martie.

Diabolizarea Casei Regale a României

Familia Regală a României a fost, timp de aproape cinci decenii, una dintre ţintele principale ale imensului aparat de propagandă comunistă, care a înglobat sistemul educaţional, presa ori cinematografia. Minciuni sfruntate, adevăruri trunchiate şi fapte reinterpretate în cheia ideologică bolşevică s-au numărat printre instrumentele cu care nomenclaturiştii au încercat să îi dezveţe pe români să îşi iubească regii. Unul dintre mecanismele cele mai perverse a fost utilizarea manualelor şcolare pentru a inocula ura în mintea şi în sufletele copiilor. Acest mecanism este analizat de istoricul clujean Cornel Jurju în cartea sa "Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi propagandă în România comunistă". De asemenea, este analizată şi presa anilor "90, care a continuat propaganda anti-regalistă.

Reţeta romilor din Dâmboviţa să-şi ridice vile acasă

Ţiganilor din Odobeşti, judeţul Dâmboviţa, le merge atât de bine, încât comuna este un imens şantier. Casele s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, iar primăria, pentru a face faţă acestui fenomen, a disponibilzat o suprafaţă mare de teren. În Suedia curge lapte şi miere, spun ţăganii din Odobeşti şi nu ar mai munci în România când văd cât de uşor se lipsesc suedezii de câteva sute de coroane dacă stai cu mâna întinsă (100 de coroane suedeze = 10,62 euro). Trăgând linie, cerşetorii pot pleca acasă şi 100-150 de euro într-o singură zi, bani pe care în România îi câştigau în două săptămâni. Cu simţul proprietăţii, ţiganii se întorc acasă în fiecare an, dar nu mai mult de o lună. Cât timp sunt plecaţi trimit bani pentru construirea caselor. În Odobeşti nimeni nu se sfieşte să spună că "stă jos", adică cerşeşte. Mai şi muncesc, mai şi fură, dar nu dau în cap. Cei mai mulţi s-au convertit la credinţa adventistă, aşa că sunt cu frică de Dumnezeu.

Deputaţii jurişti au adoptat "Legea defăimării" iniţiată de Dragnea

Deputaţii din Comisia Juridică şi din cea pentru Drepturile Omului au adoptat marţi "Legea defăimării", iniţiată de liderul PSD, Liviu Dragnea, mărind la propunerea preşedintelui PSD cuantumul amenzilor până la 100.000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. În cadrul lucrărilor Comisiei, cuantumul amenzilor a fost modificat, iar amenda pentru defăimări aduse unui grup social s-a mărit de la maximul de 60.000 la 100.000 de lei. Mai precis, în varianta adoptată de Senat proiectul prevedea că defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 100.000 de lei, dacă vizează un grup social sau o comunitate. ceste amenzi se vor aplica oricarei defaimari facute in spatiul public, inclusiv in presa si pe retelele de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter.

Venezuela, disperare pentru mâncare

Situaţia devine disperată în Venezuela, unde a fost declarată acum două săptămâni starea de urgenţă economică. Sute de oameni stau la coadă în faţa magazinelor care rar au mâncare pe rafturi. Grav este că şi farmaciile sunt goale. Opozantul Henrique Capriles cere plecarea preşedintelui Maduro. Autorităţile au decretat starea de urgenţă economică pentru 60 de zile ca să poată apela la companiile private pentru a furniza produse de primă necesitate. Situaţia nu este deloc roz, iar cozile din faţa magazinelor şi rafturile aproape goale sunt cea mai bună dovadă, iar tensiunile s-au transformat în bătăi între populaţie şi forţele de ordine. Într-un material video apărut pe internet se poate observa cum oamenii care fac cozi lungi în faţa unui supermarket au rupt barierele şi au intrat în clădire pentru a obţine produsele de care au nevoie pentru a trăi.

BANCHERUL

Când si cum intervine BNR pe piaţa valutara

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat in ce momente intervine banca naţională pe piaţa valutara pentru a influenta direcţia cursului valutar si care este politica instituţiei in privinţa intervenţiilor pentru protejarea monedei naţionale. El a mai subliniat ca piaţa valutara a devenit acum mai adânca si mai matura, astfel ca este nevoie de cate sute de milioane de euro pentru a se vedea o creştere sau scădere a cursului cu 2-3 bani.

Mugur Isărescu: băncile sa mai coboare nasul la nivelul clientului, să nu mai aibă atâta aroganţă

"Băncile trebuie să se apropie mai mult de clienţi, să lase mai jos nasul, să nu mai aibă atâta aroganţă, să explice mai mult cum funcţionează sistemul bancar", le sfătuieşte Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, precizând in acelaşi timp că in bănci sunt profesionişti care au clădit o piaţă valutara si monetara mature, in stare să preia şocurile de dobânda si curs valutar, astfel ca ar fi păcat sa fie stricate cu diverse iniţiative legislative. El a făcut acest apel in contextul in care in ultima perioada banca naţională a fost deseori acuzată că ia apărarea băncilor atunci când a oferit informaţii pe diverse teme controversate precum problema creditelor in franci elveţieni sau legea privind darea in plata a caselor ipotecate. "Nu neapărat noi (trebuie sa oferim aceste informaţii), pentru ca de cate ori explicam noi, apărem iarăşi ca suntem apărătorii lor (bancherilor). E treaba lor, sunt o industrie care s-a dezvoltat, sunt 40 de bănci, au credite", a spus guvernatorul.

CURENTUL

Examenul din 2015 de admitere la UMF Carol Davila, sub spectrul falsului

Una din cele mai apreciate Universităţi din România, cea de Medicină şi Farmacie, Carol Davila din Bucureşti a ajuns într-o situaţie de neconceput în urmă cu 30 de ani când admiterea era una dintre cele mai dificile din ţară iar cine spunea că e student la Medicină stârnea măcar o privire admirativă. Acum am ajuns să descoperim cu stupoare că examenul de admitere din iulie 2015 a stat sub spectrul falsului în acte publice. Astfel, rectorul în funcţie, Ioanel Sinescu, prorectorul Ecaterina Ionescu, secretarul şef Aurora Prunescu precum şi de cineva de la serviciul juridic (semnătura pentru) au semnat două decizii cu acelaşi număr, având conţinut diferit. Deciziile au fost prezentate de jurnalista Simona Vlădica pe contul său de facebook. Deciziile care poartă numărul 17510/24,06,2015 reprezintă desemnarea membrilor Comisiei De Admitere şi diferă, în sensul că într-o decizie la poziţia 6 este trecut prof.univ.dr. Armean Petru iar în cealaltă prof.univ.dr. Stoicescu Silvia Maria.

Minori din Craiova furau în Franţa 7000 de euro pe zi

DIICOT anunţă că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova au efectuat împreună cu autorităţile judiciare din Franţa un număr de 14 percheziţii domiciliare (10 pe teritoriul României şi 4 pe teritoriul Franţei) în cadrul unei acţiuni comune vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi furt calificat. În cauză exista suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 - 2015 membrii grupului au racolat mai multe persoane din România pentru a se deplasa cu mai mulţi copii minori pe teritoriul Franţei, unde aceştia erau exploataţi prin obligarea la practicarea cerşetoriei şi la furturi din buzunare. S-a reţinut că activitatea infracţională s-a desfăşurat în principal în parcul de distracţii Disneyland Paris, în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franţei (TGV) şi în zone foarte aglomerate (metrou, pieţe publice etc.). Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit ca minorii obţineau în anumite zile sume de bani de până la 7000 de euro.

Ora - de Tia Şerbănescu

Premierul Cioloş a fost invitat de PNL să ţină "ora premierului" la Cameră pe tema alegerilor locale în două tururi. Subiectul n-a prea atras asistenţa astfel că au fost prezenţi doar 130 de deputaţi. 250 au chiulit de la oră. Premierul a spus în această oră ce-a spus şi de celealte ori: guvernul nu poate schimba legile electorale, depinde de majoritatea parlamentară. Asta l-a cam enervat pe Orban care a strigat la premier că trebuie să-şi rişte funcţia de dragul democraţiei în două tururi întrucât PSD a înhăţat toate şansele în alegeri iar celor din ALDE şi UNPR "le-a luat Dumnezeu minţile dacă-şi închipuie că pot câştiga din primul tur cu satrapii locali ai PSD". Marian Neacşu (PSD) i-a atras atenţia liberalului asupra comportamentului său suborban: "nu înţeleg acest ton faţă de un prim ministru pe care tu l-ai invitat aici" adăugând că "unii se pricep mai mult la muzică decât la discursuri". Nu e cazul lui Neacşu. El nu se pricepe nici la muzică. Ora premierului s-a terminat prost pentru PNL şi la Senat - camera neagră unde-şi developează Tăriceanu toate resentimentele.

EVENIMENTUL ZILEI

123 de medicamentele originale dispar din farmacii

Ieri, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionale de Medicamente (ARPIM) a anunţat că de la 1 iulie, 123 de medicamente dispar de pe piaţă. În plus, din acestea, 20 nu au generic (înlocuitor ieftin). Cele 123 de inovative sunt folosite în tratamentul bolilor cronice: 28 în cardiologie, 19 în neurologie, 8 pentru boli endocrine, 7 pentru afecţiuni respiratorii, 6 în oncologie şi 6 în dermatologie. Practic, 800.000 de pacienţi riscă să rămână fără tratament. Problema porneşte de la articolul 8.1 din Ordinul nr. 75, adoptat în 2015, care stabileşte că, odată pierdut patentul, inovativele (decontate de stat) trebuie vândute la preţ de generic. Asta în condiţiile în care, în România ele sunt decontate la cel mai mic preţ din grupul de referinţă format din 12 ţări europene, motiv pentru care s-a şi dezvoltat o piaţă paralelă - cu tranzacţii de 600 de milioane de euro anual - prin care medicamentele sunt importate la noi, apoi exportate în alte ţări.

Marele BLAT. De ce îl lasă Obama pe Putin să CÂŞTIGE Războiul din Siria?

Evoluţia evenimentelor din Orientul Mijlociu confirmă tot mai mult ipoteza unei înţelegeri de culise, în care Washingtonul şi Moscova şi-au dat mâna peste capul tuturor celorlalţi actori. "Mama tuturor bătăliilor". Aşa a fost numită, în 2012, lupta pentru Alep, dintre rebeli şi forţele guvernamentale siriene. O luptă care durează de patru ani, dar care abia în aceste zile a ajuns să-şi merite numele. Săptămâna trecută, aviaţia rusă a abătut iadul asupra oraşului care a fost cândva mândria Levantului. Circa 300 de raiduri zilnic este cadenţa infernală a loviturilor aeriene ale Moscovei, la care participă inclusiv aparate Su-35, vârful de lance al aviaţiei ruse, aduse special pentru această ofensivă, pe care mulţi o consideră decisivă pentru soarta războiului din Siria. La adăpostul acestei "umbrele de protecţie", forţele terestre siriene, sprijinite de trupe Hezbollah şi de miliţii şiite iraniene, au reuşit să elibereze cea mai parte din oraş.

Mutări BOMBĂ făcute de Liviu Dragnea. Gabi Firea, şefă la PSD Bucureşti în locul lui Robert Negoiţă

La propunerea lui Liviu Dragnea, Consiliul Naţional al PSD l-a mazilit pe preşedintele social-democraţilor din Capitală, Robert Negoiţă, şi l-a înlocuit cu senatoarea Gabriela Vrânceanu Firea. Totodată, Dragnea l-a suspendat pe deputatul Cristian Rizea, aspirant la Primăria Sectorului 5. Gabriela Vrânceanu Firea rămâne prima opţiune a PSD pentru Primăria Capitalei, a mai anunţat Liviu Dragnea. Pe de altă parte, preşedintele executiv al PSD Sector 5, Ilie Mario Rafael a fost exclus din PSD, deoarece a iniţiat atacuri împotriva colegilor din partid. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, este noul preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, graţie votului unanim al delegaţilor chemaţi la Bucureşti. Printr-o astfel de mişcare, Dragnea o mazileşte pe Rovana Plumb, considerată o apropiată a lui Victor Ponta.

Motivele pentru care Vladimir Putin este atât de apropiat de un fost bodyguard

Un personaj apărut din neant, insipid la prima vedere, începe să capete un contur tot mai clar graţie suportului şi atenţiei pe care Vladimir Putin i le tot acordă de ceva vreme. Pe la Moscova se speculează deja că individul, un bărbat dur, dar docil, ar fi succesorul, viitorul preşedinte al Rusiei, pe care actualul lider de la Kremlin a decis să-l pregătească şi să-l testeze personal. Hodoronc-tronc, după ce media rusă a început să-i laude "faptele curajoase", Alexei Diumin, 43 de ani, a fost recompensat, săptămâna acesta, cu funcţia de guvernator al regiunii Tula. Fost bodyguard şi portar în meciul de hochei cu ajutorul căruia liderul de la Kremlin şi-a consolidat imaginea de campion, Alexei Diumin este prezentat astăzi drept un erou al intervenţiei ruse în Ucraina. Pe lângă faptul că a condus o misiune secretă de salvare a preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, căzut în dizgraţie în ţara sa, portarul instruit să-i permită, artistic, hocheistului Putin să marcheze în faţa camerelor de luat vederi, a fost şi cel care a condus Forţele Speciale ale Armatei Ruse în misiunea de anexare a Crimeei, în 2014.

JURNALUL NATIONAL

Alina Gorghiu: Dacă 'Legea defăimării' va fi adoptată de plenul Camerei, o vom contesta la CCR

Liberalii vor contesta la CCR proiectul de lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, copreşedintele PNL Alina Gorghiu. PNL a anunţat că va vota în plen împotriva proiectului de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinând că iniţiativa reprezintă "un atentat la libertatea de expresie". "Prevederile acestei legi sunt periculoase şi reprezintă un atentat la libertatea de expresie garantată de Constituţia României. Libertatea de exprimare este un drept care trebuie apărat cu orice preţ, iar limitarea lui înseamnă un regres şi o pierdere în termeni de democraţie. Liviu Dragnea forţează mâna propriilor parlamentari şi le cere să voteze o lege anti-democratică, translatând politica de partid, politica pumnului în gură, la nivel de lege", se arată într-un comunicat PNL.

Fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, pus sub urmărire penală de DNA

Fostul procuror general al României Tiberiu Niţu a fost pus sub urmărire penală în dosarul coloanelor oficiale, potrivit unor surse citate de Antena 3. Fostul procuror general al României Tiberiu Niţu s-a prezentat, marţi dimineaţa, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat de procurori. La intrare, Tiberiu Niţu nu a dorit să facă declaraţii. Săptămâna trecută, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general al României. "Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis - ca un gest de responsabilitate şi onoare - să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a precizat atunci Niţu.

Reuters: Comisia Europeană ia în calcul posibilitatea de a folosi pentru refugiaţi fonduri destinate ţărilor est-europene

Discuţiile despre o posibilă redirecţionare a unor fonduri europene, alocate statelor din est, către gestionarea crizei migraţiei ar putea provoca dispute la reuniunea miniştrilor europeni de finanţe, care se va desfăşura vineri, relatează agenţia Reuters. UE şi Turcia au convenit la sfârşitul anului trecut un plan de acţiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să stăvilească valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar european cu o valoare iniţială de trei miliarde de euro. Însă strângerea acestor fonduri pare să fie o sarcină complicată. După negocieri îndelungate, statele membre ale blocului comunitar au convenit ca o treime din această sumă să fie alocată din bugetul UE, iar diferenţa să fie asigurată din contribuţiile naţionale. Însă cum afluxul de migranţi nu pare să scadă, iar costurile cu întreţinerea acestora cresc, Comisia Europeană caută acum soluţii pentru a găsi noi fonduri.

Isărescu, îngrijorat de căderea productivităţii

Banca Naţională a României (BNR) este îngrijorată mai mult de căderea productivităţii, decât de evoluţia salariului brut nominal în industrie, a arătat, marţi, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, într-o conferinţă de presă. "Decalaj mare (între productivitate şi salarii n.r.). Din păcate ce ne îngrijorează este căderea productivităţii, nu atât evoluţia salariului brut nominal în industrie. Nu dă deloc bine. Creşterea salariilor şi în sectorul public, dar mai ales în sectorul privat, nu cred că poate să fie stăvilită uşor şi cel mai bun indicator este factorul pieţei. În sectorul privat, faptul că prin creşterea salariului cresc costurile şi nu le mai poate acoperi din preţuri. Preţul pieţei nu-i mai dă voie. Dincolo, disciplina fiscală, adică nivelul deficitului fiscal, nivelul şi ponderea cheltuielilor cu salariile în total cheltuieli bugetare. Au crescut necorelat (salariile n.r.)", a spus el. De asemenea, el a mai spus că BNR se uită la venitul disponibil, elementul esenţial luat în calcul de orice bancher.

NATIONAL

A început Anul Maimuţei Antifraudă!

Odată cu intrarea in "Anul maimuţei" după calendarul chinezesc, tocmai s-a deschis si o noua serie de angajări pe banda rulanta la Direcţia Antifraudă. Care, deşi are deja statutul unei organigrame umflate cu pompa, va beneficia pe următorul an de o noua "explozie" a organigramei, una si aşa prea stufoasa. Drept urmare, alte câteva sute de norocoşi, cel puţin din punct de vedere financiar, daca este sa ne luam după lefurile frumuşele pe care le vor primi, vor îngroşa rândurile inspectorilor antifraudă. Pretextul este preluarea activităţii de trafic-control de către Antifraudă, in încercarea de a da odată de pământ cu atotputernica mafie a legumelor si fructelor.

Gabriela Firea preia PSD Bucureşti, conform scenariului

Un scenariu pus la cale de Liviu Dragnea, ca urmare a înţelegerii perfectate recent cu Gabriel Oprea. O înţelegere care prevede susţinerea candidatei Firea de către UNPR si a candidatului progresist Neculai Ontanu de către PSD. Susţinerea acordata Gabrielei Firea de către Gabriel Oprea nu mira pe nimeni familiarizat cat de cat cu realităţile judeţului Ilfov, conform surselor care au făcut cunoscut scenariul. Mai exact cu legăturile transpartinice existente intre PSD-UNPR-PNL pe plaiurile controlate de primarul pesedist Florentin Pandele (primar al celebrei localităţi Voluntari si soţ al doamnei Firea in timpul liber), liberalul Marian Petrache (sef al Consiliului Judeţean) si uneperistul Gabriel Oprea (personaj cu multiple interese in judeţ).

Isărescu: "2016 va fi un an tumultos!" Ne pândeşte o noua criza?

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a estimat, ieri, ca 2016 va fi un an tumultos, in special din cauza preţului scăzut la petrol, fapt ce da dureri de cap directorului FMI, Christine Lagarde. Şeful BNR susţine ca, spre sfârşitul anului, inflaţia va deveni pozitiva, iar din 2017, după alegerile parlamentare, preturile administrate (la energie, gaze etc.) vor creste. Conform şefului BNR, este posibil sa asistam in acest an la amânarea unor decizii de majorare a preturilor administrate (la energie, gaze etc.), respectiv, la scumpiri începând din 2017. Pe acest considerent, BNR estimează ca, încă de la sfârşitul acestui an ne putem aştepta la majorări de preturi si la trecerea inflaţiei de la un nivel negativ la plus 1,4%, ca urmare a scăderii efectului produs de reducerea TVA la alimente.

PUTEREA

Restructurări la o televiziune de ştiri

Dinspre presă vin numai veşti proaste. Probabil că în curând în România se vor consuma numai ştiri despre facebook, atât timp cât datul cu părerea va rămâne gratuit. Bursa Zvonurilor speră că ceea ce a auzit să nu fie adevărat. Se zice că, începând cu 15 februarie, majoritatea moderatorilor de la B1 TV vor fi puşi pe liber, urmând să mai fie păstraţi vreo trei. Motivul? Deja cotidienele restructurări. Frumos ar fi ca presa să facă un cartel, ca formă de protest, şi să nu sufle o vorbuliţă despre candidaţii la locale şi parlamentare. Să vedem, le convine?

Robert D. Kaplan: Europa nu are succes. "Problemele din UE sunt extrem de grave"

Analistul american Robert D. Kaplan, desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre "Primii 100 de gânditori ai lumii", fost consilier al unor preşedinţi şi alţi politicieni de top ai SUA, consideră că Uniunea Europeană nu poate depăşi problemele cu care se confruntă şi nu are cum supravieţui în forma actuală. La finele acestei săptămâni, la Ambasada României din Washington D.C., Kaplan îşi va lansa noua carte dedicată României şi care se intitulează "In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond" ("În umbra Europei: Două războaie reci şi o călătorie de treizeci de ani prin România şi mai departe"). Cu acest prilej, a acordat un amplu interviu AGERPRES.

ROMATSA, instituţia de stat cu cele mai "babane" salarii

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA are cu siguranţă cele mai "babane" salarii la o instituţie de stat din România. Acestea ajung, în medie, câteva mii de euro bune, lunar. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aferent anului 2016, publicat marţi în Monitoriul Oficial, ROMATSA şi-a stabilit pentru acest an cheltuieli cu salariile de aproape 400 de milioane de lei. Având în vedere că în instituţie lucrează acum în medie 1.540 de angajaţi, înseamnă că pentru fiecare salariat ROMATSA cheltuieşte aproape 260.000 lei, adică 58.000 de euro. Aici intră cel mai probabil şi taxele plătite statului de angajator pentru fiecare salariat, cum ar fi pe asigurările de sănătate. Din cei circa 1.500 de angajaţi, 600 sunt controlori de trafic aerian. Între 2.500 - 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.

ROMANIA LIBERA

100.000 de lei amendă pentru defăimare

Deputaţii din Comisia juridică şi din cea pentru drepturile omului au adoptat, ieri, "Legea defăimării", mărind, la propunerea preşedintelui PSD, cuantumul amenzilor pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi. Actul normativ are ca obiective prevenirea şi sancţionarea defăimării sociale definite ca "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social". Potrivit proiectului, în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei, care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale. Deputaţii jurişti au majorat sancţiunile pe care le poate aplica acest departament, adoptând un amendament depus chiar de Liviu Dragnea. Astfel, contravenţiile se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Importurile depăşesc exporturile, fiindcă nu mai există "Made in Romania"

Consumăm mai mult decât producem, la sfârşitul anului importurile depăşind exporturile cu 8,36 miliarde euro. România exportă cereale şi importă produse prelucrate, cu valoare adăugată. Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 38% anul trecut faţă de 2014. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că acest dezechilibru a apărut fiindcă oferta internă nu poate acoperi cererea în creştere. "Noi ne aşteptăm să se deterioreze balanţa comercială într-un context în care consumul creşte foarte repede. Ultimele cifre din trimestrul III indică o creştere a consumului 6,6% faţă de perioada similară a anului anterior. Există un exces de cerere care nu poate fi acoperit din oferta internă", a precizat Ionuţ Dumitru. Acesta arată că este important ca cererea să fie acoperită în mare parte din oferta internă, în ceea ce priveşte bunurile de consum.

Yuanul face să tremure planeta

Potrivit cifrelor publicate la 7 februarie de Banca Centrală a Chinei (PBoC), rezervele de schimb ale ţării au scăzut masiv de la 99,5 miliarde dolari în ianuarie, baza monetară chineză fiind acum la cel mai jos nivel de după 2012, simptom al luptei duse de Beijing pentru a susţine deviza naţională, yuanul. Între stat şi pieţe, chinezii nu au ales încă, susţine analistul Ludovic Subran, economist-şef la Euler Hermes. În ce priveşte moneda, creşterea şi finanţarea economiei, ei vor trebui să-şi fixeze priorităţile. "O ţară nu poate beneficia în acelaşi timp de rate fixe de schimb, de o politică monetară independentă şi de mobilitate a capitalurilor", arată canadianul Robert Mundell, care a primit Premiul Nobel pentru Economie. Dacă doreşte să-şi deschidă pieţele capitalurilor şi să susţină economia, China va trebui să lase moneda să fluctueze. Or, noua cădere a rezervelor de schimb ale PBoC, dezvăluită în urmă cu câteva zile, întreţine "temerile de a vedea a doua economie a lumii ratând aterizarea".

ZIARUL FINANCIAR

Ce spun dezvoltatorii imobiliari despre Legea dării în plată şi majorarea avansului de către bănci

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare în care apartamentele se apropie sau depăşesc pragul de 100.000 de euro spun că legea dării în plată în forma actuală şi majorarea avansului de către bănci la 35% la creditele în lei şi 40% pentru euro, de la 15% respectiv 25%, nu va influenţa vânzările. "Targetul nostru de client are venituri destul de bune, cu un salariu mediu pe membru de familie de 1.000 de euro. Mare parte din creditele contractate pentru achiziţii în The Park sunt ipotecare şi şi-ar permite un avans atât de mare şi nu ar fi o problemă. Spre exemplu avem foarte mulţi care lucrează în IT şi au birouri în partea de nord deoarece noi suntem aproape de metrou. Avem şi clienţi din sectorul bancar şi din brokeraj, toţi cu venituri peste medie", spune Silviu Grigorescu, director general al Hanner România.

Bursa de la Bucureşti obţine profit din dobânzi şi diferenţe de curs

Profitul financiar, alimentat de dobânzile, de dividendele de la Depozitarul Central şi de diferenţele favorabile de curs valutar, a asigurat mare parte din câştigul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în 2015, în condiţiile scăderii cu 43% a încasărilor din tranzacţii. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat anul 2015 cu un profit net de 7 milioane de lei, mai mic cu 41% decât rezultatul raportat în 2014, potrivit rezultatelor financiare preliminare raportate de principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital. Scăderea profitului a avut loc în contextul în care veniturile operaţionale s-au depreciat cu 35% până la 17,7 mil. lei, iar cheltuielile operaţionale au fost de 14,5 milioane de lei, mai mici cu 10% decât în 2014. Astfel, profitul din operaţiuni al BVB a fost de 3,2 milioane de lei, cu 70% sub indicatorul din 2014. Profitul financiar al BVB a fost de circa 5 mil. lei în 2015.

BNR nu ştie cum să oprească intrările de capital, iar piaţa bancară înoată într-un ocean de lei care nu se duc în economie

Guvernatorul BNR spune că 2016 va fi un an tumultuos, dar România este încă departe de valul turbulenţelor externe. România se confruntă cu intrări de ca­pital, ceea ce va contribui şi mai mult la creşterea lichidităţii din sis­te­mul bancar şi prin urmare va duce la scăderea dobânzilor. Însă guver­natorul BNR Mugur Isărescu, cel mai longeviv şef de bancă centrală din lume, susţine că în economia locală nu se va ajunge la dobânzi negative. "Economia românească nu va avea dobânzi negative. Inflaţia negativă este tranzitorie, temporară şi se va reveni la alte cifre chiar din vara acestui an. Al doilea motiv este chiar excesul de lichiditate. Vom avea noi grijă să nu se ajungă la dobânzi negative. Sperăm ca semnalele noas­tre şi comportamentul băncilor să fie rezonabile. Vom lucra cu toate meca­nismele necesare să nu se ajun­gă la dobânzi negative", a spus Isărescu ieri la o conferinţă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb