REVISTA PRESEI 10.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 10 aprilie 2014

ADEVARUL

Radu Mazăre, eliberat. DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre

Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar. Aşa au decis, miercuri seara, magistraţii Curţii Supreme care astfel au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a edilului constănţean care este acuzat de luare de mită. Prin aceeaşi decizie, şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, cel care i-ar fi dat 175.000 de euro primarului, a scăpat de cătuşe. Elan Schwartzenberg este cel care ar fi intermediat şpaga. "În cursul anului 2011, Avraham Morgenstern , administrator unic al Shapir Structures S.R.L., a oferit primarului municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre , prin intermediul unui apropiat al celor doi, Emilian Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă", se arată într-un document al procurorilor obţinut de Adevărul. Mai mult, Elan Schwartzenberg ar fi fost şi cel care a virat banii în conturile lui Mazăre şi apropiaţilor acestuia.

Mircea Băsescu, despre Radu Mazăre: "E un circar"

Ziarul Adevărul a vorbit cu principalii factori din viaţa publică a oraşului Constanţa, oameni de afaceri, foşti adversari politici ai edilului, despre acuzele care planează asupra lui Radu Mazăre, de luare de mită. Unii au spus că Mazăre este un circar şi când e vorba de distracţie şi când e vorba de lucruri grave, însă nimeni nu s-a bucurat să-l vadă pe primar cu cătuşe la mâini. Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a spus că nu-l mai miră nimic la primarul Constanţei, Radu Mazăre. Ştie că edilul oraşului l-a arătat cu degetul pe preşedinte atunci când a fost scos în cătuşe de la DNA, dar nu îl ia în seamă. "El a fost un circar întotdeauna. Cum să nu facă circ în astfel de situaţii? I-a intrat în sânge", a spus Mircea Băsescu. Laurenţiu Mironescu, director Coremar, spune că Mazăre i-a fost întotdeauna adversar politic, chiar dacă au fost colegi de institut. "Nu am fost niciodată de acord cu ce a făcut ca primar. Constănţean fiind, pot spune că oraşul meu a ajuns un kitch mizerabil, ca şi Mamaia. Mi se pare un oraş fără concepţie, fără valori arhitecturale", spune Mironescu.

Sebastian Ghiţă: Înregistrarea identităţii celor care utilizează cartele preplătite, necesară în lupta cu evaziunea şi corupţia

Deputatul social-democrat Sebastian Ghiţă susţine că proiectul trimis miercuri de Guvern la Parlament, potrivit căruia utilizatorii de cartele preplătite trebuie să se înregistreze la operatorul de telefonice mobilă, este necesar şi util în "lupta cu marile reţele de evaziune şi corupţie". "Este un proiect absolut necesar atât pentru securitatea naţională şi pentru siguranţa cetăţenilor, cât şi pentru lupta cu marile reţele de corupţie şi evaziune. Acest proiect este unul modern şi ţine cont de realităţile în care trăim astăzi", a declarat Ghiţă. El susţine că proiectul nu afectează intimitatea utilizatorilor de cartele preplătite. "Ar fi aberant ca acest proiect să fie considerat un atac la intimitatea persoanelor, în condiţiile în care utilizatorilor de abonamente telefonice le sunt preluate astfel de informaţii de ani de zile. Singura zonă rămasă expusă, fără niciun control din partea statului, era cea a cartelelor neplătite - de aceea este bine că şi în România s-a intrat în această normalitate", a mai spus el. Potrivit proiectului, persoanele care deţin o cartelă preplătită trebuie să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii.

Preoţii care ne-au trădat şi au făcut pact cu Securitatea

Arhivele Securităţii au scos la iveală faptul că printre turnătorii regimului comunist s-au numărat şi înalţi prelaţi sau simpli preoţi. O parte dintre ei şi-au păstrat şi astăzi funcţiile în ierarhia Bisericii, alţii s-au răspopit şi au eşuat în politică. Adevarul.ro vă prezintă poveştile turnătorilor cu sutană. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este unul dintre cei mai cunoscuţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române despre care s-a stabilit cu siguranţă că a fost turnător la Securitate. Acest lucru este confirmat chiar şi de o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, din octombrie 2012. Rezoluţia CNSAS, dată în 2007, susţine că Nicolae Corneanu a fost colaborator al poliţiei politice comuniste şi că a furnizat, între 1950 şi 1988, informaţii despre "duşmanii poporului". Mitropolitul Corneanu este singurul ierarh din Banat care şi-a cerut iertare pentru colaborarea cu Securitatea. Epifanie Norocel, fost Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei până în ianuarie 2013, când a decedat, a fost unul dintre multele personajele din tagma preoţilor care înainte de 1989 au pactizat cu Securitatea comunistă.

Taxele şi strictul necesar topesc bugetele românilor. În ultimii cinci ani, veniturile gospodăriilor populaţiei au crescut cu 13%, preţurile din magazine - cu 24%

Cheltuielile cu hrana, întreţinerea locuinţei şi impozitele au crescut cel mai mult în ultimii cinci ani. Pentru a le acoperi, unele familii au ajuns să vândă obiecte din casă. Din 2008 până în 2013, cheltuielile gospodăriilor şi-au crescut semnificativ ponderea în totalul veniturilor, cei mai mulţi bani fiind alocaţi de familii pentru asigurarea hranei, întreţinerea casei şi plata taxelor, arată statisticile oficiale. În ultimul trimestru din 2008, când România intra în marea criză economică globală, veniturile medii ale unei gospodării erau de 2.319 lei lunar, iar cheltuielile însumau 2.081 lei (89,8% din total venituri); după cinci ani, în trimestrul al patrulea din 2013, veniturile au ajuns la 2.624 de lei şi cheltuielile au însumat 2.394 de lei (91,2% din total venituri), reiese din anchetele privind bugetele de familie realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Matematic vorbind, creşterea veniturilor gospodăriilor populaţiei a fost de 13,1% între 2008 şi 2013, perioadă în care media preţurilor a crescut cu 24,3%.

Decalajul dintre importuri şi exporturi creşte din nou. Motoarele comerţului exterior au obosit, importurile de mâncare au început iar să crească

România a avut, în februarie, un decalaj între importuri şi exporturi - deficit comercial - de 314,8 milioane de euro, cu 106,4 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Ultima creştere a deficitului comercial lunar a fost înregistrată în octombrie 2012. În februarie 2014, exporturile au însumat 4,3 miliarde de euro, iar importurile - 4,6 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi lună din 2013, exporturile au crescut cu 12%, iar importurile - cu 14%. În fiecare lună, începând din toamna anului 2012, creşterea exporturilor a depăşit-o pe a importurilor, dar iată că în februarie 2014 acest fenomen, benefic pentru economie, a început să dea semne că se opreşte.

Valentin Lazea, BNR: Singurele state care au devenit, din sărace, bogate au fost Finlanda şi Irlanda. Şi asta pentru că au investit în capitalul uman şi educaţie

Singurele state care şi-au depăşit condiţia şi au devenit, în ultimele zeci de ani, din state sărace, bogate sunt Finlanda şi Irlanda, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că au investit masiv în educaţie şi în capitalul uman, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României la o conferinţă privind riscul de ţară. El a mai spus că în acest moment, singurele ţări europene care continuă acest model sunt Estonia şi Polonia. Lazea a mai spus că ţara noastră ar trebui să încurajeze natalitatea, iar familiile cu mai mulţi membri ar trebui să primească ajutoare şi beneficii, aşa cum se întâmplă în Suedia, pentru a rezolva problema demografică cu care se confruntă ţara noastră, respectiv scăderea natalităţii şi sporul negativ la populaţie. Economistul a mai spus că România ar trebui să se gândească deschis la migraţia controlată a forţei de muncă. Mai exact, ţara noastră să ofere deja cetăţenilor străini bine-pregătiţi în anumite domenii posibilitatea de a se stabili în România, mai ales că între două şi trei milioane de români au plecat deja peste graniţă, în special în Spania şi Italia. Lazea a menţionat că vorbeşte în nume propriu şi nu angajează în niciun fel BNR.

CURENTUL

Săracul baron bogat! Averea lui Mazăre a dispărut peste noapte, tot din motive de DNA

În urmă cu şase ani, jurnaliştii scriau despre modul misterios în care s-a topit averea primarului Radu Mazăre, peste noapte, după ce au apărut informaţii legate de un sechestru pe avere solicitat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, dosar în care este judecat şi în prezent edilul Constanţei. Excentricul primar al Constanţei a pozat permanent într-un om bogat, care deţine case şi maşini scumpe, vacanţele sale în locuri exotice fiind de referinţă la acest capitol. Radu Mazăre a fost primul demnitar român care a recunoscut că a devenit milionar în dolari după instalarea în funcţie. De la primul mandat ca primar al Constanţei (2000 - 2004), Mazăre şi-a trecut în declaraţia de avere suma de 1 milion dolari, potrivit relatărilor din presă din vremea aceea. Ulterior, după ce a figurat ani la rând în Top 300 cu o avere estimată la 5 - 6 milioane euro, Mazăre a "sărăcit" brusc.

Încă o sinecură pentru "guriştii" puterii: Socaciu - trimis consul la Montreal, spre disperarea românilor din Canada

Hotărât lucru: consulatele de peste mări şi ţări au devenit, de o bună bucată de vreme, un veritabil "cimitir al elefanţilor" în care, imediat ce ajung la putere, penibilii noştri politruci îşi trimit oamenii de încredere ca să "mănâncă şi gura lor o pâine". Andrei Zaharescu, unul dintre cei mai penibili purtători de cuvânt care s-au perindat vreodată prin Palatul Victoria, a fost numit consul general la Cape Town- Africa de Sud. Iar acum, când abia dacă s-a uscat cerneala de pe ordinul de trimitere a acelui "moftangiu" în diplomaţie, Premierul nostru recidivează: îl trimite şi pe "lăutarul" Victor Socaciu la celălalt capăt al lumii, ca să "mobileze" consulatul României de la Montreal. Ce-l recomandă pe acesta pentru acest post? Absolut nimic în afara calităţii lui de membru fidel al PSD. Marina Almăşan, aflând despre această propunere surprinzătoare: "Ce să spun? Dacă primul ministru a considerat că el e omul cel mai potrivit pentru această funcţie, aşa o fi! Sper să mai aibă puterea să înveţe franceza şi să ia şi ceva lecţii de diplomaţie, ca să facă faţă."

CURIERUL NATIONAL

Valentin Lazea: Intrarea României în zona euro, nu mai devreme de 10 ani

Economistul-şef al BNR spune că ţara nu va putea adera la zona monetară înainte ca PIB-ul pe cap de locuitor să nu fie măcar de 60% din media europeană a acestui indicator. Aceasta ar presupune ca economia ţării să crească în următorii 9-20 de ani cu două procente peste media creşterii UE. Politicile în partea stimulării ofertei reprezintă soluţia pentru o convergenţă mai rapidă a României cu ţările dezvoltate din Uniune. România este încă mult în urma ţărilor membre ale Uniunii Europene, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare reprezentând numai 50% din media europeană a acestui indicator. Cum ultima ţară admisă în zona euro, Letonia, avea un PIB per capita la 60% din media UE, este puţin probabil ca zona euro să deschidă uşile pentru o ţară care se află sub acest prag, a declarat ieri Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României.

În ce fel de buncăre îşi ascund averile bogătaşii lumii

Oamenii înstăriţi au ieşit la vânătoare după locuri sigure şi fără taxe, unde îşi pot ascunde şi ţine la loc sigur obiectele de artă şi de lux, alimentând astfel creşterea cererii de buncăre top-end cunoscute sub numele de "freeports". Aceste buncăre gigantice arată ca FortKnox din exterior, cu caracteristici de securitate demne de un film cu James Bond - senzori cu laser invizibili, scanere corporale, încuietori digitale, detectoare de mişcare, uşi secrete cu coduri, identificări biometrice, gărzi înarmate. Toate aceste aspecte ce fac parte din tehnologia high-end ascund grămezi de comori în valoare de miliarde - de la picturi de Picasso, la diamante, aur, vinuri fine, maşini de epocă etc. Aceste depozite de lux au locuri bine stabilite cum ar fi Elveţia, Singapore, Monaco, urmând să se deschidă multe altele în Luxemburg şi China. Boom-ul construcţiilor de astfel de buncăre de depozitare de lux a fost urmat de o explozie în piaţa de artă la nivel mondial. Vânzările internaţionale de artă s-au triplat ajungând la peste 66 miliarde de dolari în ultimii ani.

Prea îndatoraţi ca să o luăm de la capăt

Sectorul privat din România a atins deja praguri de îndatorare ridicate, astfel încât nu este loc pentru o accelerare semnificativă a creditării, spune Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank România. "Potenţialul de creştere a intermedierii financiare s-a epuizat", a declarat ieri acesta, subliniind că în perioada următoare creditarea va avansa doar în ritm cu majorarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor. Împrumuturile în moneda naţională, în special, nu au consemnat o etapă favorabilă care să marcheze atingerea unor minime la lei, observă Muscalu, senior economist la ING Bank România, care caracterizează drept dezamăgitoare evoluţia de pe segmentul creditului. O veste bună ar fi aceea că economia naţională ar putea obţine ritmuri de creştere superioare actualului potenţial de 2% chiar şi în absenţa reluării creditării, afirmă economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.

Mass-media sub control public - de Alin Teodorescu

Mass-media din România se află într-o situaţie financiară foarte gravă. Societatea românească este o societate de tip mediteranean în care consumul presei scrise este mai degrabă apanajul unei minorităţi (în jur de 20% din populaţia de peste 18 ani, comparativ cu populaţiile central-europene şi nordice, unde presa scrisă este consumată constant de 70% din populaţie). Internetul a distrus difuzarea presei scrise ca hârtie tipărită, dar nu a distrus jurnalismul. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu presa scrisă când a apărut radioul. Sau cu cinematografele când a apărut televiziunea. Problema jurnalismului românesc este controlul asupra jurnaliştilor. În România (dar şi în Grecia, Rusia, Kazahstan şi Ucraina...), câţiva oameni cu interese politice majore deţin controlul asupra celei mai mari părţi a profesiunii de jurnalist. Toate marile corporaţii de media din lume sunt listate la Bursă, cu excepţia celor controlate integral de guverne. Jurnalismul din România va fi listat la Bursă sau va dispărea sub presiunea mogulilor cu afaceri de stat, adesea penale.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta ar trebui să demisioneze

Cazul baronului de Mehedinţi care, cu complicitatea primului-ministru, dorea să-şi pună oamenii în Poliţie şi în Parchetul General este, cel mai grav caz de corupţie în care este implicat Victor Ponta. Mai grav decât plagiatul, o formă de furt intelectual, dar pe care a reuşit să-l îngroape, cu complicitatea instituţiilor subordonate, iar societatea românească pare extrem de înţelegătoare cu astfel de situaţii. Dacă Duicu venea la Palatul Victoria să negocieze funcţii politice - poziţii de ministru sau de secretar de stat - era acceptabil. Însă ceea ce a făcut Ponta a fost să intervină brutal într-o structură semimilitarizată, care se ocupă de impunerea legii. Pe Ponea îl promova adjunct al şefului direcţiei de ordine publică - fără absolut nici o evaluare profesională, unicul criteriu fiind că era susţinut de preşedintele CJ Mehedinţi. În plus, soţia lui Ponea urma să fie adusă în Parchetul General - condus de Teodor Niţu, acest efect pervers al coabitării - după ce nu reuşise să o plaseze în DNA. Tot acest trafic de influenţă se petrecea în cabinetul premierului României.

Ponta felicită Antena 3 pentru premiile pe care le-ar fi luat la New York

Antena 3 si Observator au obtinut impreuna sapte premii, dupa ce au concurat cu cele mai importante televiziuni din lume. Cum ar spune americanii - keep up the good work!", a scris Ponta. Postarea este însoţită de o fotografie de grup în care apar Mihai Gâdea şi Mircea Badea. Nu este pentru prima oară când premierul PSD îşi exprimă admiraţia faţă de acest post de televiziune şi faţă de Mihai Gâdea, căruia i-a transmis public că-l admiră "fff mult". În schimb, Ponta nu a avut nici o reacţie atunci când personalităţi publice, precum Andrei Pleşu, au fost jignite în emisiunile Antenei 3. Evenimentul zilei a scris că premiile obţinute de Antena 3 la acest festival sunt de fapt cumpărate.

Mihai Vlasov, "împărat" şi la Romexpo. Cum şi-a mutat familia în "zona zero" a Bucureştiului

Centrul de Investigaţii Media a publicat un articol despre vilele-fantoma de pe cel mai valoros teren al statului, aflat în zona zero a Bucurestiului, şi despre unul dintre locatarii privilegiaţi, Mihai Vlasov. Deşi şeful Camerei de Comerţ şi Industrie a României a fost arestat pentru o mită de 200.000 de euro, el locuieşte în continuare în complexul expoziţional Romexpo. Potrivit investigatiimedia.ro, Vlasov ocupă etajul unei vile impunatoare aflate la doar câteva zeci de metri de pavilionul central al complexului, iar la parter stă fiica sa. Ingrid Vlasov a primit pentru o chirie la un sfert din preţul pieţei, un întreg pavilion din complexul expoziţional pentru a-şi amenaja atelierul de creaţie şi un studio foto. Nu înainte ca imobilul să fie modernizat pe banii Romexpo SA, pentru a corespunde exigenţelor designerului. Mihai Vlasov s-a mutat aici la începutul anului 2012, după ce a părăsit cu scandal casa RA-APPS din zona 1 Mai. Pentru întreaga casă aflată în cea mai buna zonă a Bucureştiului, Mihai şi Ingrid Vlasov plăteau doar 200-300 de euro chirie pe lună. În renovarea imobilului au fost investiţi aproximativ 200.000 de euro.

Artefactul care pune sub semnul întrebării teoria evoluţionistă

Este vorba de un ciocan care a fost descoperit învelit într-un strat de rocă, care s-a format în urmă cu o sută de milioane de ani. Obiectul a atras curiozitatea mai multor arheologi, care au făcut diferite teste pe el pentru a descoperi autenticitatea lui. Ciocanul Londra, aşa cum a mai fost numit, a stârnit mai multe teorii. O analiză efectuată la laboratorul Battelle din Ohio, în acelaşi loc în care NASA a trimis mai multe roci de pe lună pentru testare, a concluzionat faptul că ciocanul poseda proprietăţi metalurgice neobişnuite .Carl Baugh, care deţine în prezent artefactul, susţine că ciocanul conţine 96,6% fier, 2,6% clor şi 0,8% sulf. Lipsa carbonului din compoziţie indică faptul că ciocanul misterios a fost realizat printr-un procedeu straniu şi cu siguranţă nu a putut aparţine civilizaţiei actuale. El este de părere că ciocanul este din aceeaşi perioadă cu stânca în care a fost găsit. Şi atunci, putem să ne întrebăm care este adevărata istorie a planetei noastre şi care este originea omului pe Terra?

Grecia: Criza împrumuturilor s-a terminat!

Mâine va avea loc un moment reper pentru criza financiară demarată în 2008. Grecia, cel mai afectat stat european, va putea din nou să se împrumute pe pieţele financiare, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani. Grecia nu a mai accesat pieţele internaţionale după 2010, când randamentele cerute de investitori pentru a achiziţiona obligaţiuni greceşti au atins un nivel nesustenabil, ceea ce a precipitat intrarea ţării în criză, scrie Reters. Din 2010 şi până în prezent Grecia a emis doar certificate de Trezoreria cu maturitatea la trei şi şase luni. Prin emisiunea pe cinci ani Grecia speră să strângă 2,5 miliarde de euro.

JURNALUL NATIONAL

Băsismul, duşmanul libertăţii de opinie. Antenele şi jurnaliştii de la Intact, "ţintele" represiunii

Atacurile la adresa jurnaliştilor incomozi şi a posturilor de televiziune care îşi permit să nu se dezică de rolul pe care îl au, de "câine de pază al societăţii", au fost, în ultimii doi ani, din ce în ce mai dese, iar acum au ajuns într-un punct critic în care e pusă în joc chiar democraţia. Tendinţa de a restrânge libertatea de opinie şi exprimare se manifestă prin mijloace perverse, destinate unui singur scop: acela de a reduce vocea critică a jurnaliştilor prin butoane folosite excesiv sau abuziv de instituţii precum CNA, CSM şi componente ale sistemului judiciar. În ultimii doi ani, Antena 3 şi Trustul Intact au devenit ţintele favorite ale preşedintelui Traian Băsescu. În acest "război rece" declarat, practic, împotriva libertăţii de opinie şi exprimare, preşedintele are aliaţi puternici, instituţii-cheie în stat, precum DNA, CNA, CSM şi un cor al magistraţilor care se autodeclară victime ale jurnaliştilor pentru orice ştire sau informaţie care le dezvăluie greşelile sau abuzurile.

Afacerea de la Nana, deznodământ la Paşti

Membrii Comisia parlamentară de anchetă Nana au dezvăluit că tranzacţia prin care Ioana Băsescu a achiziţionat aproape 300 de hectare de teren agricol în Călăraşi este nulă, pentru că firma de la care s-a cumpărat terenul era inactivă la momentul încheierii afacerii. Corpul de control al primului-ministru a efectuat un control, din dispoziţia prim-ministrului, la Primăria Comunei Nana, control care a avut ca obiect verificarea modului în care a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri aflate în extravilanul comunei. S-a constatat că cele mai multe dintre terenuri au fost retrocedate ilegal, printre beneficiari aflându-se şi angajaţii Primăriei Nana şi rude ale acestora, ceea ce înseamnă şi conflict de interese. Aceste drepturi de proprietate sunt nule, conform membrilor comisiei parlamentare, astfel că prefectul de Călăraşi ar trebui să deschidă o acţiune în instanţă. Comisia trebuie să explice şi rolul notarului Liuba Alexandrescu, care a parafat afacerea şi ce se va întâmpla cu creditul luat de la CEC de Ioana Băsescu.

Spionajul suedez: Rusia se pregateste de razboi!

Politia de securitate a Suediei (Sapo), care se ocupa, printre altele, de contraspionaj, considera ca manevrele armatei ruse reprezinta un pericol la adresa securitatii nationale. Informatiile obtinute pe durata crizei ucrainene permite serviciilor speciale suedeze sa afirme ca fortele militare ale Rusiei se pregatesc de o agresiune armata. "Rusia a angajat actiuni specifice unei pregatiri de razboi, ceea ce ne ingrijoreaza", a declarat analistul sef al Sapo, Wilhelm Unge, pentru publicatia Svenska Dagbladet. Potrivit spuselor sale, pe fondul evenimentelor din Ucraina si din Crimeea, spionajul rus si-a intensificat activitatea, inclusiv pe teritoriul Suediei. Detaliind, Unge a vorbit, printre altele, despre incercari de racolare de catre serviciile ruse de spionaj a mai multor cetateni suedezi, despre mutiplicarea atacurilor ciberneteice asupra sistemelor suedeze de IT, despre achizitia de catre partea rusa a unui numar foarte mare de harti "ale unor regiuni suedeze extrem de vulnerabile".

NATIONAL

Cine ii va semna lui Basescu contractul de munca la Palatul Victoria

Traian Basescu arunca o vorba si intreaga clasa politica o rastalmaceste in fel si chip. Asa s-a intamplat si cu "proiectul pilot" - premier pentru un an, despre care a vorbit recent seful statului. Pe vremea cand USL inca mai functiona, se spune ca Traian Basescu ar fi batut palma, dar nu cu Antonescu, ci cu Victor Ponta. Intelegerea presupune, printre altele, o rocada intre cei doi demnitari si o lunga si frumoasa coabitare. Mai exact, seful statului a promis sa-i lase drumul liber spre Cotroceni lui Victor Ponta, in timp ce acesta din urma s-a angajat sa-l nominalizeze premier pe Basescu. Parteneriat care a ramas in picioare, chiar si in aceste vremuri tulbure, sustin surse din cadrul PSD.

Presedintele CJ, alungat din RAI-ul ilfovean in iadul DNA: Urmeaza Petrache!

Odata declansata, "Apocalipsa Baronilor" nu mai poate fi oprita de nimeni! Iar dupa ce nume grele ale administratiei locale ca Nicusor Constantinescu, Adrian Duicu sau Radu Mazare au iesit incatusati din sediul DNA, acum procurorii anticoruptie se pregatesc de noi capturi de marca. "Lista scurta" a DNA este deschisa de Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov fiind anchetat in mai multe spete. Mai mult, dosarul creatorului asa numitei Republici Autonome Ilfov este de departe cel mai stufos de pana acum, numerosi alti politiceni de frunte, in special de la PNL, dar si miliardari de top fiind implicati in "combinatiile" suspecte. De asemenea, conexiunile dosarului duc si la nume rasunatoare de la varful MAI, unele parasind intre timp ministerul, in vreme ce altele se afla inca pe importante functii de conducere.

Radu Mazare, despre "mita" de 175.000 de euro: "Elan Schwartzenberg mi-a returnat niste bani fara sa ma anunte"

Acuzat de luare de mita de catre procurorii DNA, Radu Mazare a precizat ca povestea celor 175.000 de euro este cu totul alta. Primarul Constantei sustine ca Elan Schwartzenberg, fostul proprietar al Realitatea TV, i-a virat cei 175.000 de euro in cont, dupa ce a recuperat o parte din creantele unui cetatean grec. "Elan e prietenul meu si e de notorietate lucrul asta. Eu am imprumutat un cetatean grec acum 12 ani si creanta pe care o avea catre mine a fost preluata de Elan care mi-a returnat o parte din ea fara sa ma anunte", a spus edilul, conform romaniatv.net. In schimb, procurorii DNA sustin ca banii respectivi reprezinta o mita pe care Radu Mazare a incasat-o din partea afaceristului israelian Avraham Morgenstern, care era interesat sa castige o licitatie pus la cale pentru constructia cartierului social "Henri Coanda", din Constanta.

Balcerowicz: Deflatia in UE este o poveste fabricata

Economisti de renume si oameni politici atrag atentia ca UE este amenintata de deflatie, care duce la stagnare si recesiune, dar fostul vicepremier al Poloniei, Leszek Balcerowicz, sustine ca povestea este fabricata. Inflatia anuala din zona euro a scazut in martie la 0,5%, iar preturile de consum din zona euro au crescut cu 0,7%, cu mult sub tinta asumata de BCE. Reprezentantii FMI, premierul francez Jean-Marc Ayrault, precum si laureatul premiului Nobel, profesorul Joseph Stiglitz, au atras atentia asupra pericolului deflatiei, care induce stagnare si recesiune in zona euro. Leszek Balcerowicz, promotorul programului de reforme in Polonia (stat care nu a avut nicio zi de recesiune in ultimii cinci ani, ca restul lumii), sustine ca deflatia e o poveste fabricata, un argument al autoritatilor UE in favoarea tiparirii de bani si a amanarii reformelor structurale.

PUTEREA

Premierul Ponta trece prin Guvern ceea ce contesta vehement anul trecut

Executivul a dat ieri undă verde legii care prevede identificarea cu Cod Numeric Personal a tuturor celor care deţin cartele pre-pay, deşi, cu un an în urmă, a respins aceeaşi reglementare, pe motiv că încalcă dreptul la viaţa privată garantat de mai multe directive europene. Decizia Guvernului, adoptată în urma discuţiilor din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, a venit la mai puţin de 24 de ore după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât că stocarea informaţiilor legate de apelurile telefonice sau de navigarea pe internet este ilegală. De la 1 ianuarie 2015, cartelele pre-pay vor permite identificarea, interceptarea şi localizarea persoanelor care le utilizează, la fel ca în cazul abonamentelor de telefonie.

Cupru Min va fi vândut pe bursă

Autorităţile par să fi găsit soluţia salvatoare pentru Cupru Min. Producătorul va fi vândut pe bursă, cel mai probabil anul viitor, au declarat surse oficiale pentru PUTEREA. "Se consideră că cea mai bună soluţie pentru Cupru Min este listarea pe bursă. Şi nu numai pentru Cupru Min, ci şi pentru alte companii de stat. Desigur, decizia finală va fi luată în baza unor analize", spun sursele. De altfel, ministrul Economiei, Constantin Niţă, spunea la sfârşitul lunii martie că este adeptul privatizării pe bursă şi, de aceea, ia în calcul o astfel de procedură pentru CFR Marfă. Oficialul a mai spus atunci că ar fi tentat de o privatizare pe bursă şi în cazul Cupru Min. Acum, această intenţie este ca şi sigură. În cazul privatizării pe bursă, Ministerul Economiei se bazează pe rezultatele bune obţinute în cazul listării companiilor energetice pe bursa de la Bucureşti, Transgaz, Romgaz şi Nuclearelectrica.

ROMANIA LIBERA

Executivul vrea un profit de 70 milioane de lei de la CFR Călători

Guvernul speră ca CFR Călători să treacă pe profit în acest an, cu venituri de 2,33 miliarde lei şi cheltuieli de 2,26 miliarde lei, conform proiecţiei bugetare aprobate, miercuri, de Executiv. Compania a înregistrat pierderi de peste 550 milioane lei în perioada 2008 - 2010, un câştig de 1,5 milioane lei în 2011 şi un rezultat negativ de 992 milioane lei în anul următor. Pentru 2013, compania a avut aprobat un buget care prevedea pierderi de 400 milioane lei, dar estima că va încheia anul cu o reducere a rezultatului negativ până la 395 milioane lei, potrivit informaţiilor transmise MEDIAFAX la jumătatea lunii decembrie.

UE renunţă la South Stream ca să sancţioneze Rusia

UE intenţionează să oprească finanţarea conductei de gaz South Stream, în valoare de 50 de miliarde de dolari, care urma să treacă prin Marea Neagră către Rusia, pentru a pedepsi această ţară care a anexat Crimeea, anunţă The Telegraph. Gazoductul urma să aibă o lungime de 900 kilometri pe sub Marea Neagră, între Rusia şi Bulgaria, unde s-ar fi ramificat o dată către nord-vest spre Austria, apoi către sud, spre Grecia şi Italia. Detalii cheie au apărut într-un briefing al şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu politicieni bulgari. Barroso a avertizat ca acest stat membru să nu stea în calea noii linii a UE în ceea ce priveşte acest proiect sau să încerce să submineze un răspuns comun al UE în problema din Ucraina.

ZIARUL FINANCIAR

Vine scadenţa. Cei din noua generaţie în loc să pornească cu o casă, aşa cum au pornit părinţii lor, pornesc cu o datorie. 100 mld. euro

În faţa deciziei politice a băncilor străine de a reduce expunerea pe România - ceea ce se vede limpede în stagnarea din decembrie 2008 încoace a soldului creditului neguvernamental la 50 de miliarde de euro - economiştii acestor bănci vin acum cu explicaţii incredibile: creşterea economică ar fi independentă de reluarea creditării. Dar o simplă privire asupra evoluţiei soldului creditului neguvernamental în paralel cu evoluţia PIB arată că între 2004 şi 2008, perioadă în care în fiecare an s-au mai adăugat circa 10 miliarde de euro la credite, PIB-ul şi-a adăugat în medie circa 20 de miliarde de euro pe an. Astfel, creditul a crescut în perioadă de la 10 la 50 de miliarde de euro, deci cu 40 de miliarde de euro, în timp ce PIB-ul a crescut de la 60 la 140 de miliarde de euro, deci cu 80 de miliarde de euro. Iată aici chiar efectul de multiplicare a investiţiilor în evoluţia PIB, evaluat la un raport de 2 la 1. La doi euro creştere a soldului creditului, PIB-ul a crescut cu un euro.

Emisiunile de titluri de stat pentru populaţie rămân un obiectiv scriptic pentru Finanţe

Titlurile de stat pentru populaţie rămân pe agendă, Ministerul Finanţelor reafirmând în noua strategie pentru managementul datoriei publice intenţia de a analiza oportunitatea de a emite "instrumente specifice pentru populaţie". Acest obiectiv s-a regăsit şi în strategiile din anii trecuţi, dar până acum nu s-a concretizat. Trezoreria urmăreşte să lărgească baza de in­ves­titori, să susţină piaţa titlurilor de stat şi să promoveze procesul de economisire pe termen lung, iar pentru a realiza acest lucru readuce în discuţie şi intenţia de a lansa obligaţiuni indexate, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2014-2016. La titlurile de stat pentru populaţie Ministerul Finanţelor a renunţat în 2005. (Prima dată Finanţele au vândut titluri indexate la inflaţie în 2004, când marja aplicată peste rata inflaţiei era de 5%. Astfel de titluri protejează investitorii de riscul inflaţiei.)

Statul începe pregătirile pentru vânzarea a 26% din Petromidia pentru care kazahii au promis 200 mil. $

Departamentul pentru Energie va iniţia în perioada următoare strategia pentru vânzarea pachetului de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), licitaţia finală urmând să aibă loc abia după întocmirea unui raport de evaluare, spune Gabriel Dumitraşcu, omul care a semnat din partea statului român memorandumul cu Rompetrol. Dumitraşcu nu a înaintat un termen concret pentru realizarea acestei tran­zacţii, dar potrivit celor mai recente informaţii, licitaţia ar urma să aibă loc în vara acestui an. Surse citate de Mediafax în martie spuneau că de pachetul reprezentând 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare sunt interesate mai multe companii, printre care şi o companie arabă, aceasta urmând să fie una dintre cele mai importante tranzacţii în care este implicat statul în 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb