REVISTA PRESEI 10.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 10 iunie 2014

ADEVARUL

BACALAUREAT 2014 - Ce trebuie să ştie liceenii despre proba orală la română

Elevii susţin, în perioada 10-12 iunie, proba orală de evaluare a competenţelor de limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. Rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, dar un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă şi la probele orale, atrage atenţia Ministerul Educaţiei. Candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, precizează Ministerul Educaţiei. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă.

Cum văd ruşii harta Europei în 2035

Acum doi ani, în presa rusă era rostogolită o hartă a Europei. Sursa era "Express Gazeta", un cotidian tabloid care se face remarcat pentru titlurile senzaţionaliste. Harta ar fi fost elaborată, susţineau jurnaliştii ruşi, de "experţi în geopolitică" pe care nu-i numea, care ar fi folosit şi lucrări ale analiştilor Alvin Toffler, Zbignew Brzezinski şi Samuel Huntington. Atunci, harta era considerată cel mult o încercare de a aţâţa spiretele naţionaliste în rândul categoriei de ruşi nemulţumiţi de declinul Rusiei în rândul puterilor mondiale. Acum, harta a fost reluată de publicaţiile internaţionale şi, deşi ea nu a suferit nicio modificare, o graniţă s-a schimbat categoric: cea a Ucrainei. Aşa cum anunţa harta acum doi ani, Peninsula Crimeea a trecut înapoi la Rusia, de care a aparţinut până în 1953. Aceeaşi hartă delimitează estul separatist al Ucrainei, care ar urma să treacă tot la Rusia. Germania, după Rusia, bineînţeles, câştigă cel mai mult în noua ordine trasată de ruşi. Germania ar prelua Luxemburgul, iar de la Polonia ar prelua Pomerania, Silezia şi Prusia.

Ponta: Lista PSD pentru prezidenţiale s-a redus. Am rămas eu şi Oprescu

Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus, luni seara, să candideze la alegerile prezidenţiale şi a subliniat că tandemul Klaus Iohannis-Vasile Blaga "nu este de nebătut". El a arătat, de asemenea, că Sorin Oprescu este o altă variantă luată în calcul în cursa pentru Cotroceni, însă a admis că nu ştie dacă acesta din urmă doreşte să candideze.

Ce surprize mai pot apărea în procesul omului de afaceri Dan Voiculescu

Tergiversat aproape 6 ani, marţi ar trebui să aibă loc unul dintre ultimele termene. Concret, instanţa Curţii de Apel este aşteptată să se pronunţe asupra cererilor pe care inculpaţii judecaţi în dosarul privatizării Institutului pentru Cercetare Alimentară (ICA) le-au formulat la un termen anterior. Una dintre ele se referă la anularea Hotărârii de Guvern prin care ICA a fost trecut din proprietatea statului în proprietate privată să fie anulată. Mai exact, apărătorii au cerut ca privatizarea să fie declarată nelegală. Cealaltă solicitare se referă la legalitatea trimiterii în judecată a inculpaţilor. Practic, prin această cerere, avocaţii lui Dan Voiculescu şi ai celorlalţi inculpaţi speră să obţină retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale.

Teodor Atanasiu, noul dirijor al PNL

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, conduce întreaga mişcare de trupe în PNL cu scopul de a-l scoate pe Klaus Iohannis preşedinte al liberalilor. Tot el este cel care i-a şubrezit scaunul lui Crin Antonescu. În toate partidele politice din România există acel om care se ocupă de organizare, care ţine direct legătura cu liderii din teritoriu, care, mai pe scurt, face jocurile de culise. PSD îl are pe Viorel Hrebenciuc, PDL îl are pe Gheorghe Flutur, PMP îl are pe Florin Popescu, iar PNL l-a avut pe Dan Radu Ruşanu, mult mai cunoscut ca "Unchiul", aflat de trei luni în arest preventiv. Imediat după ce Ruşanu a plecat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar mai ales după ce a fost condus după gratii, sforile în PNL au fost preluate de un personaj pe cât de tăcut, pe atât de influent: Teodor Atanasiu. După o lungă perioadă de acalmie, Atanasiu a reapărut în prim - planul politicii în luna februarie, când a fost la un pas să preia Ministerul Economiei, după demisia forţată a lui Andrei Dominic Gerea.

Companiile care explorează după petrol şi gaze ameninţă Guvernul cu procese din cauza "taxei pe stâlp"

Impunerea de noi taxe sau creşterea nivelului altora deschide "o cutie a Pandorei", iar statul trebuie să fie conştient de riscuri, inclusiv de posibilitatea de a fi acţionat în instanţă de firme, a declarat Arthur Stratan, vicepreşedinte Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA). "Modul de impunere a taxei pe stâlp s-a făcut greşit, clar taxa nu a fost gândită, pentru că Guvernul a colectat mai mult decât dublu decât a estimat iniţial. (...) Se va deschide o cutie a Pandorei în ce priveşte redevenţele. Dacă majorarea redevenţelor va fi foarte mare se va ajunge la dispute între companii şi Guvern, posibil inclusiv în tribunal, datorită impunerii unilaterale", a afirmat Stratan, citat de Mediafax.

Verdictul Eurostat: România nu poate garanta autostrada Comarnic-Braşov

Riscul pe care statul român vrea să şi-l asume prin contractul de construcţie a autostrăzii presupune cheltuieli care depăşesc plafonul de deficit excesiv, iar biroul de statistică al UE - Eurostat - nu acceptă schimbarea metodei de calcul bugetar. Statul român trebuie să acopere riscul de nerealizare a traficului de autovehicule pe autostrada Comarnic-Braşov şi să garanteze, astfel, plăţi de trei milioane de euro lunar (52.000 de euro/kilometru, lună de lună), lucru care presupune un efort bugetar mult prea mare. Aceste cheltuieli ar trebui să fie contabilizate în afara balanţei bugetare, însă Eurostat - biroul de statistică al Uniunii Europene - nu acceptă această variantă. Dacă Eurostat nu acceptă varianta extrabilanţieră, atunci bugetul României ar înregistra un deficit peste plafonul de 3% din PIB în cazul în care traficul de maşini pe viitoarea autostradă nu se va realiza. Iar deficitul excesiv (peste 3%) nu este acceptat în rândul statelor membre UE.

Băncile, brokerii şi asigurătorii din România dau cu subsemnatul la Fiscul american, care îi vânează pe cei ce ascund bani în străinătate

Peste 100 de bănci, asigurători, firme de brokeraj şi administratori de fonduri din România s-au înregistrat pentru a pune la dispoziţia SUA date despre americanii care au peste 50.000 de dolari în conturi, după ce statul român a încheiat o înţelegere de principiu cu SUA pentru transferul datelor. România a ajuns la un acord de principiu cu SUA pentru transferul de date în baza unei legii care îi vizează pe contribuabilii americani cu conturi în străinătate (Foreign Account Tax Compliance Act). Autorităţile române şi-au dat acceptul pentru includerea pe o listă a ţărilor cu acord de principiu de la 2 aprilie 2014, potrivit Trezoreriei americane. Înţelegerea dintre România şi SUA urmează modelul stabilit de acordurile cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. Acordul prevede ca instituţiile financiare străine din jurisdicţiile partenere să poată raporta direct autorităţilor fiscale naţionale, care transmit datele ulterior celor din SUA.

CAPITAL

Guvernul schimbă macazul: 10.000 de ceferişti vor ajunge şomeri

Mii de angajaţi din industria feroviară ar putea să îşi piardă locul de muncă odată ce măsurile privind închiderea unor linii de cale ferată vor fi aplicate. În plus, vor apărea tot felul de costuri neprevăzute. Tocmai pentru că funcţiona foarte bine înainte de 1990, calea ferată nu a fost văzută ca o prioritate timp de aproape 25 de ani. Nu s-au făcut investiţii importante şi nici nu s-au luat în calcul proiecte care să mute România în rândul ţărilor europene cu o infrastructură feroviară modernă. Aşa s-a ajuns astăzi la o situaţie extremă, în care se pune problema ca circa 40% din calea ferată să dispară. În termeni oficiali, este vorba despre un memorandum privind "măsuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar al României". Documentul, redactat de ECOM ca o "necesitate" pentru aprobarea Master Planului General de Transport, a fost aprobat de Guvern. Teoretic, reţeaua naţională de cale ferată va fi redusă la aproximativ 6.200 km (n.r. - 10.000 km de linie desfăşurată, faţă de 20.000 km câţi sunt în prezent).

Cum vrea UE să sancţioneze Rusia pe furiş

Acţiunile Uniunii Europene împotriva realizării proiectului de gazoduct South Stream pot fi considerate 'o trecere pe furiş la sancţiuni economice împotriva Rusiei', a declarat luni, pentru ITAR-TASS, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov. 'În Bulgaria a avut loc o licitaţie pentru construirea unui tronson al South Stream, licitaţie câştigată de câteva companii bulgare şi de compania rusă Stroitransgaz. Aceasta din urmă a fost inclusă pe lista americană de sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu şi pe cea a UE', a subliniat Cijov. Potrivit lui Vladimir Cijov, această situaţie a devenit 'un test la capacitatea UE de a desfăşura o politică independentă faţă de SUA'. Reprezentantul Rusiei la UE a atras atenţia asupra faptului că guvernul de la Sofia a decis, la 8 iunie, să suspende lucrările la South Stream după negocieri cu un grup de senatori americani, inclusiv cu senatorul american John McCain, cunoscut pentru atitudinea sa critică la adresa Rusiei.

CURIERUL NATIONAL

Şefii PNL şi PDL se vor întâlni mâine cu delegaţia FMI

Liderii PDL şi PNL Vasile Blaga şi Klaus Iohannis, împreună cu reprezentanţi ai celor două partide, urmează să aibă, miercuri, o întâlnire comună cu membrii delegaţiei FMI pentru a discuta şi despre reducerea CAS cu 5%, a declarat, luni deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu. Ialomiţianu a precizat că delegaţiile celor două partide care vor fi prezente la întâlnirea cu reprezentanţii FMI vor fi stabilite marţi în forurile de conducere ale celor două partide, în cazul PDL în şedinţa Biroului Permanent Naţional. El a spus că întâlnirea cu FMI va avea loc miercuri, la ora 11.30. Deputatul PDL, fost ministru de Finanţe în Guvernul Boc, a arătat că la întâlnire va ridica problema ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale să nu fie însoţită de măsuri compensatorii sau de tăierea banilor pentru investiţii.

Centrala de la Cernavodă va trece prin procedura de evaluare a impactului de mediu

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă va trebui sa fie supusă evaluării de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viaţă, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Măsura vizează toate centralele nucleare din Europa ce îşi depăşesc durata de viaţă şi va fi aplicată înainte de reînnoirea licenţelor. Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viaţă a reactoarelor nucleare 1 şi 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina. Înnoirea licenţelor permite centralelor nucleare să îşi extindă durata de viaţă de 30 de ani cu încă 10 ani. Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă a intrat în exploatare în anul 1996 şi va mai funcţiona cu actuala licenţă cel mult până în anul 2026.

Ponta: Doar PSD va ceda funcţii către PPDD

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că acordul de colaborare cu PPDD va fi semnat doar de PSD, celelalte formaţiuni politice componente ale USD, respectiv PC şi UNPR, nefiind parte, el arătând că doar PSD va ceda funcţii. "S-au blocat de Rusalii, doar nu credeţi că de sărbători, ieri, stăteam să facem negocieri. Ieri eram cu familia de exemplu, sunt convins că şi doamna Man a stat cu familia şi toţi ceilalţi, că aşa stau oamenii normali de Rusalii", a spus Ponta. Solicitat să comenteze faptul că PPDD încheie alianţe cu partidele de dreapta în teritoriu, respectiv la Braşov, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Dâmboviţa, Ponta a răspuns: "Ei...discută". "Evident că, dacă semnăm un acord, îl semnăm ca să se aplice în practică. Dacă nu, nu are rost să-l mai semnăm, dar, din câte am văzut eu şi am discutat cu colegii noştri, la Timiş s-a făcut majoritate, la Galaţi. Singurul lucru este la primăria Braşov, acolo unde PNL, PDL şi PPPD au schimbat vicepremierul nostru", a menţionat Ponta.

Niţă a fost în China şi a transmis că România aşteaptă investiţii şi creşterea exporturilor pe piaţa chineză

În perioada 6 - 9 iunie, ministrul Constantin Niţă, a participat la Conferinţa ministerială a miniştrilor economiei şi comerţului din China şi ţările Europei Centrale şi de Est, eveniment organizat la Ningbo, în R.P. Chineză, informează Ministerul Economiei. În cadrul reuniunii au fost evidenţiaţi următorii paşi de urmat în dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, prin adoptarea Documentului comun de către cei 17 miniştri. ,,Guvernul României apreciază abordarea regională a cooperării dintre R. P. Chineză şi statele din Europa Centrală şi de Est, în formatul 16 + 1. În acest sens, reuniunea de la Ningbo a reprezentat un bun prilej de evaluare a principalelor oportunităţi de dezvoltare la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Est", a declarat Ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Rusia ameninţă NATO cu măsuri militare!

Nu putem vedea consolidarea puterii militare a Alianţei Nord-Atlantice la frontierele Rusiei altfel decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile, susţine un oficial din MAE rus. "Vom fi forţaţi să luăm toate măsurile politice şi militare pentru a ne garanta securitatea". Rusia va considera orice suplimentare a forţelor militare NATO în apropierea frontierelor sale drept "o demonstraţie a intenţiilor ostile" şi va lua măsuri politice şi militare pentru a-şi garanta securitatea, avertizează Vladimir Titov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de Interfax. Declaraţiile intervin pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei ucrainene şi după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promis suplimentarea ajutorului militar destinat statelor est-europene membre ale NATO.

EVENIMENTUL ZILEI

Şantaj la Înalta Curte: 20.000 de euro pentru a nu vorbi la televizor

Preşedinta Instanţei Supreme, Livia Stanciu, a fost şantajată prin SMS-uri de o femeie care cerea bani în baza unei presupuse datorii a fostului soţ. Şantajista a fost adusă aseară la DNA, pentru audieri. O fostă colaboratoare a soţului judecătoarei Livia Stanciu a încercat să o şantajeze pe preşedinta Instanţei Supreme. Femeia susţine că avocatul Andrei Stanciu, decedat în urmă cu trei ani şi jumătate, ar fi avut o datorie faţă de ea. Şantajul ar fi constat în defăimare, femeia ameninţând că dă publicităţii detalii despre presupusa datorie. Pentru a nu face acest lucru, ea a cerut 20.000 de euro de la judecătoarea Stanciu. În acest caz sunt implicate mai multe persoane. Astfel, DNA a anunţat că face trei percheziţii la Galaţi, din care una la punctul de lucru al unui agent economic.

RISCURI MAJORE pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Peste 200 de persoane sunt CERCETATE PENAL pentru folosirea ILEGALĂ de SUBSTANŢE CHIMICE

O amplă acţiune coordonată de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din I.G.P.R. a avut loc pe parcursul a trei luni, în toată ţara. Poliţia Română arată că în timpul operaţiunii de depistare a neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător, au fost confiscate peste 1,3 tone şi aproape 7.000 de litri de produse de protecţie a plantelor. Peste 200 de persoane sunt cercetate de poliţişti pentru deţinerea ori folosirea ilegală a substanţelor din categoria erbicidelor, insecticidelor sau a îngrăşămintelor chimice.

NATO efectuează, în Ţările Baltice, cele mai ample exerciţii militare de la anexarea Crimeii de către Rusia

Peste 4.700 de militari şi 800 de vehicule aparţinând Marii Britanii, Canadei, Statelor Unite, Finlandei sau Poloniei participă la exerciţiile militare ce au loc în apropiere de Riga, capitala Letoniei. Exerciţiile militare din statele baltice vor continua marţi în Lituania şi vor avea loc până la 20 iunie. Fostele republici sovietice, Lituania, Letonia şi Finlanda, care au aderat în 2004 la NATO, sunt îngrijorate de sporirea prezenţei militare a Rusiei la frontierele lor, în contextul crizei ucrainene. Pe de altă parte, Rusia a catalogat exerciţiile NATO "o demonstraţie de intenţii ostile", potrivit ministrului rus adjunct al Apărării, Vladimir Titov, citat de agenţia Interfax. "Desfăşurarea de trupe suplimentare NATO în Europa Centrală şi de Est, chiar în baza rotaţiei, constituie o încălcare a acordurilor între Rusia şi Alianţa (Nord-Atlantică)", a declarat oficialul rus.

Gruparea Chiliman, la un pas să intre în PDL

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, deputatul Diana Tuşa şi fostul primvicepreşedinte al PNŢCD, Vlad Moisescu, sunt în negocieri cu Partidul Democrat Liberal, nefiind exclusă înscrierea acestora în formaţiunea condusă de Vasile Blaga, au declarat surse parlamentare pentru EVZ. Ei negociază şi cu liberalii, dar discuţiile cu partidul condus de Klaus Iohannis merg mai greu, din cauza reticenţei acestuia de a relua colaborarea cu cei trei, excluşi din PNL, în aprilie 2013, ca urmare a unor conflicte repetate cu fostul preşedinte al PNL, Crin Antonescu. Prin cooptarea lui Andrei Chiliman, Vlad Moisescu şi Diana Tuşa, PDL-iştii urmăresc să controleze Sectorul 1 al Capitalei, condus de Chiliman, şi să beneficieze de resursele financiare ale lui Vlad Moisescu, care a sponsorizat cea mai mare parte din campania electorală a PNŢCD.

JURNALUL NATIOANL

Tokes atacă "Trianonul" cu popularii europeni

Europarlamentarul FIDESZ predică despre unificarea naţiunii maghiare în Parlamentul European, Reales europarlamentar pe listele FIDESZ (Ungaria), Laszlo Tokes îşi face noi calcule mutându-şi discursul privind unificarea naţiunii maghiare la popularii europeni (PPE). Într-o declaraţie de presă dată publicităţii săptămâna trecută, Tokes "dirijează" Ziua Apartenenţei Naţionale către Parlamentul European (PE) pentru a ajunge la... Trianon. "În virtutea actualităţii politice europene, mesajul din acest an al Zilei Apartenenţei Naţionale poate fi formulat astfel din Parlamentul European. E grăitor faptul că aniversarea din 2014 a Păcii de la Trianon (1920) coincide cu ziua constituirii nou alesului Parlament European. Alcătuirea celei mai mari fracţiuni parlamentare, grupul deputaţilor Partidului Popular European, se referă la coagularea forţelor creştin-naţionale din Europa.

A fost realizată inteligenţa artificială. Celebrul test Turing, trecut de un supercomputer

Un program de computer realizat de doi specialişti din Rusia şi Ucraina a trecut celebrul test Turing menit să ateste naşterea inteligenţei artificiale. Programul de computer, care s-a prezentat drept Eugene Goostman într-o conversaţie online cu membrii unui juriu, a reuşit să-i convingă pe aceştia că stau de fapt de vorbă cu un copil de 13 ani. În anii '50, matematicianul şi unul dintre părinţii ciberneticii, britanicul Alan Turing, a teoretizat că inteligenţa artificială va fi realizată atunci când într-o conversaţie nu vom putea face diferenţa dintre o maşină şi o persoană reală. În cursul dezvoltării tehnologiei computerelor, s-a inventat testul Turing, menit să ateste apariţia inteligenţei artificiale. Testul presupune ca peste 30% din membrii unui juriu să creadă că stau de vorbă cu o persoană reală, nu cu o maşină, în timpul unei conversaţii online de minimum cinci minute.

Sexul, drogurile şi traficul, incluse în PIB-ul UE

Economia subterană fără muncă ilegală cântăreşte 18,6% din PIB-ul european. Ce s-ar întâmpla dacă sexul, drogurile şi traficul de toate tipurile ar fi incluse în PIB-ul ţărilor europene? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mai multe ţări, după ce, recent, noile standarde ale Sistemului European de Conturi (SEC 2010) recomandă ca din luna septembrie aceste activităţi subterane să fie luate în calculul produsului intern brut care măsoară activitatea economică a unei ţări şi crearea de bogăţie, notează Le Monde. Ţările care sunt cele mai afectate sunt Finlanda şi Suedia, în parte pentru că schimbarea în calculul PIB-ului include, de asemenea, luarea în considerare a cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare, în calitate de investiţii şi, prin urmare, ca parte din PIB, potrivit calculelor Comisiei Europene.

NATIONAL

Se prabuseste bursa eliberarilor din justitie!

Anihilarea, pe banda rulanta, a mai multor fiiliere de magistrati corupti care, pentru sume uneori de-a dreptul modice, ajunsesera sa imparta dreptatea cu plata inclusiv in rate, a venit dupa ce, in urma cu ceva vreme, Laura Codruta Kovesi a infiintat, la nivelul central al DNA, o structura speciala destinata doar combaterii coruptiei din justitie. Iar arestarile de pana acum sunt doar preludiul "tsunami"-ului care va lovi in curand justitia romana, urmatoarea lovitura pe care DNA o va da "mafiei" in robe aruncand practic in aer "bursa" eliberarilor. Dupa cateva luni de monitorizare intensa si retinerea catorva magistrati manjiti, procurorii DNA sunt pe cale de a da lovitura vietii. Pentru ca, dupa cum sustin sursele National, a fost depistata o filiera formata din intermediari, avocati si judecatori specializata in eliberari la comanda si ale carei ramificatii se intind pana la Curtea Suprema.

Vatican : ruga pentru pace istorica cu Shimon Peres si Mahmoud Abbas

Printr-un gest calificat drept "istoric", Papa Francisc i-a reunit, duminica, in gradinile Vaticanului, pe Shimon Peres si pe Mahmoud Abbas, la "o rugaciune pentru pace in Oientul Apropiat". Chiar daca nu a fost gasit un efect imediat pentru relansarea procesului de pace intre israelieni si palestinieni, cei doi presedinti s-au declarat satisfacuti in prezenta suveranului Pontif, urcand, alaturi de acesta si de patriarhul ordotox al Constantinopolelui, Bartomoleu, intr-un microbuz alb in drum spre locul de rugaciune, situat in gradinile din apropierea muzeelor Vaticanului. "Rugaciunea poate indrepta orice. Sa o folosim pentru a aduce pacea in Orientul Mijlociu si in lumea intreaga", a cuvantat Papa Francisc.

PUTEREA

Fraţii Daniel şi Dorin Dăianu se încurcă în case

Apartamentul de lux din strada Paris, cumpărat de familia Dăianu de la ICRAL Herăstrău în 1997, chiar în perioada în care actualul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu era ministru de Finanţe, dă cu rest în declaraţia de avere a fostului consilier onorific al premierului Victor Ponta. Imobilul, aflat încă în litigiu după ce a fost revendicat de foştii proprietari, nu apare în declaraţia de avere a nici unuia dintre fraţii Dăianu, deşi aceştia sunt citaţi în continuare de instanţă, ca deţinători ai locuinţei din Dorobanţi. Dacă, între timp, Daniel Daianu şi-a schimbat adresa din buletin, fratele său, Dorin, fost deputat PSD, încă figurează la evidenţa populaţiei cu adresa din strada Paris. Prim-vicepreşedintele ASF, Daniel Dăianu, ar putea fi susţinut de PSD pentru a ocupa o poziţie în noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României, potrivit unor surse politice.

Campanie electorală în PNL

Începe "zbaterea" în PNL pentru congresul extraordinar în care se va alege o nouă conducere a partidului şi, cum era de aşteptat, au apărut bătăliile interne în vederea alegerilor de la congres. Cei care reprezintă capetele de serie ale acestui "turneu", ca să folosim termeni pe care i-am tot auzit în ultimele zile în tenis, pornesc în căutarea de aliaţi şi susţinători. O întâlnire strategică şi aproape secretă a avut loc la Alba Iulia, la care au participat 17 lideri liberali din organizaţiile din Transilvania. Gazda şedinţei a fost Teodor Atanasiu, şeful organizaţiei Alba, fost ministru, despre care se spune că a fost la baza urcării lui Iohannis spre "finală". Această adunare selectă ar fi aşa-numita tabără pro-Iohannis, în timp ce organizaţiile din Muntenia şi Oltenia i-ar fi rămas fidele lui Crin Antonescu. Potrivit surselor, sâmbătă, la Alba Iulia, s-au hotărât câteva direcţii, printre care susţinerea lui Iohannis pentru preşedinţia PNL, dar şi temporizarea unirii cu PDL, chiar şi a creării alianţelor la nivel local cu partidul condus de Vasile Blaga. În fine, s-ar fi stabilit să nu se facă nici o înţelegere cu Traian Băsescu.

ROMANIA LIBERA

Tirajul brut al României Libere este justificat cu acte şi certificat de BRAT

Trustul Medien Holding, care editează cotidianul România liberă, face următoarele precizări în legătură cu certificatele de audit emise pentru perioada aprilie 2011- martie 2012: - În perioada respectivă, cotidianul România liberă a fost tipărit într-un tiraj mediu brut de 44.562 exemplare pe zi. Dovada tipăririi acestui tiraj a fost făcută cu acte contabile puse la dispoziţia auditorului şi certificată apoi prin Certificatul de Audit publicat şi pe site-ul BRAT. - În aceeaşi perioadă, Medien Holding a livrat zilnic aproximativ 24.000 exemplare către o firmă de abonamente, pentru care, de asemenea, a pus la dispoziţia auditorului acte contabile justificative. - În condiţiile în care, conform regulamentului BRAT, actele puse la dispoziţie nu au fost considerate concludente pentru justificarea acestor abonamente, Medien Holding a fost de acord cu eliminarea respectivelor exemplare din Certificatul de audit, pentru a ajuta la finalizarea procesului de certificare. Aşa se explică diferenţele apărute între declaraţiile noastre de tiraj şi certificatele de audit.

În plină expansiune, marii retaileri fac 150 milioane euro profit

Marjele mari de profit au anulat cheltuielile cu expansiunea marilor retaileri din comerţ. Presiunea pe comerţul tradiţional, acompaniată de şomaj şi falimente, se va accentua în acest an o dată cu înmulţirea magazinelor de proximitate Carrefour, Mega Image, Profi, Lidl, Penny etc. Anul trecut marii retaileri au depăşit pentru prima dată volumele din comerţul tradiţional, a fost finalizată cea mai mare tranzacţie din retail (Auchan-Real), marile reţele au deschis circa 270 de magazine, majoritatea de proximitate şi supermarketuri, şi s-au extins pe online. În ciuda cheltuielilor pentru expansiune, profitul cumulat al marilor retaileri ajunge la 150 milioane euro, în condiţiile în care datele financiare pentru 2013 ale Lidl, Cora şi Metro nu au fost publicate, iar Auchan a înregistrat pierderi prin achiziţia reţelei magazinelor Real. Cele mai mari câştiguri au fost înregistrate de Kaufland, Carrefour, Mega Image şi Penny Market.

ZIARUL FINANCIAR

Cinci ani pierduţi pentru bănci

Dacă te uiţi pe datele macro ale sistemului bancar românesc, aproape că nu înţelegi nimic. Activele bancare au crescut în criză când creşterea economică lipsea, iar când economia a început să crească, activele scad. Depozitele cresc, iar volumul de creditele bate pasul pe loc, dacă nu chiar scade. Cele 40 de bănci au făcut anul trecut un profit de 49 de milioane de lei, revizuit surprinzător de la 498 de milioane de lei, cât a anunţat BNR pentru finalul lui 2013. În 2009, când a fost căderea economică groaznică, de aproape 7%, sistemul a raportat un profit de 816 mil.lei. În septembrie 2012, când s-a atins vârful activelor bancare de 373 de miliarde de lei, pe tot anul pierderea sistemului a fost de 2,3 mld.lei.

Încotro se îndreaptă sistemul bancar?

Pentru al treilea an consecutiv, Ziarul Financiar organizează ZF Bankers, un eveniment care reuneşte în faţa publicului cei mai puternici bancheri din România în încercarea de a găsi răspunsuri la câteva întrebări: Dacă economia îşi revine şi datele statistice arată acest lucru, de ce sistemul bancar se restrânge? Ce vor face băncile cu depozitele bancare având în vedere că creditarea bate pasul pe loc? Ce se întâmplă cu creditele neperformante care se vând recuperatorilor? Câţi bani câştigă recuperatorii din npl-uri? Cum poate o companie să se restructureze purtând în spate un volum mare de credite neperformante? Dobânzile la credite sunt la minime istoric, dar cu toate acestea companiile şi persoanele fizice nu dau năvală în sucursale. Cum poate fi revigorată încrederea? Cine mai pleacă, dar şi cine mai vine în sistemul bancar?

Companiile de la bursă au strâns în conturi lichidităţi de 1,9 mld. euro, cu 44% mai mult decât acum un an

Şaptezeci de companii listate pe bursa de la Bucureşti cu excepţia băncilor dispuneau la finele lunii martie de lichidităţi sub formă de cash şi depozite bancare care însumau 1,9 miliarde de euro, cu 580 de milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când se cifrau la 1,3 miliarde de euro, potrivit unei statistici realizate de ZF. Romgaz (SNG), Petrom (SNP) şi Nuclear­electrica (SNN) sunt companiile de la bursă care dispun de cel mai mult cash, acestea având la 31 martie 2014 lichidităţi care însumau 5,5 miliarde de lei (1,26 miliarde de euro). Creşterea considerabilă a lichidităţilor companiilor de la bursă, în special din sectorul energetic, arată faptul că acestea ar putea recompensa anul viitor investitorii cu dividende mai mari decât în acest an, spun analiştii.

Google declară local doar 1 din 7 euro încasaţi din România

Compania Google Bucharest SRL, subsidiara locală a gigantului online american, a declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe din România afaceri de numai 2,9 milioane de euro, valoare de aproape şapte ori mai mică decât veniturile totale încasate de fapt de Google prin platforma de publicitate Ad­words din România, potrivit estimărilor agenţiei locale Initiative Media. Agenţia Initiative Media estimează că bugetul total alocat anul trecut de entităţi din România pentru promovare prin platforma de publicitate a Google s-a ridicat la 19 milioane de euro. Google Bucharest SRL a declarat un profit net de 113.000 de euro, în scădere cu 15% faţă de anul anterior, şi un număr mediu de 11 angajaţi, cu trei mai mulţi decât cu un an în urmă. Reprezentanţii Google explică aceste diferenţe prin faptul că veniturile din publicitatea online ar fi greu de calculat în condiţiile în care o companie din România poate alege să îşi facă reclamă pe site-uri din străinătate, încasările fiind astfel revendicate de subsidiara Google din acea ţară.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb