REVISTA PRESEI 10.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 octombrie 2014

ADEVARUL

Constantin Tampiza: Ruşii nu pot închide rafinăria Petrotel, altfel vor fi forţaţi să vândă şi benzinăriile

Grupul rus Lukoil nu poate închide rafinăria Petrotel, deoarece nu va putea face alimentarea celor 300 de benzinării din ţară de la rafinăria de la Burgas, din Bulgaria, din cauza problemelor logistice, a declarat, pentru "Adevărul", Constantin Tampiza, fost coordonator al activităţii Lukoil în România. "Dacă Lukoil va închide rafinăria, atunci va fi cea mai mare greşeală a lor. Din punct de vedere al logisticii o să fie foarte greu, căci de la Burgas nu poţi aduce cu trenul decât maxim o garnitură pe zi, de 800 de tone, din cauza stării proaste a căii ferate din munţii Bulgariei. Cu vaporul se pot transporta la Constanţa cantităţi mai mari, dar infrastructura portuară este folosită aici de către trei operatori, adică şi Petrom şi Rompetrol. Ca să alimenteze benzinăriile din România le trebuie minim 3.000 de tone pe zi", a afirmat Tampiza. El a spus că dacă ruşii vor închide Petrotel, atunci grupul va avea de suferit, deoarece s-ar putea declanşa boicoturi la pompă.

"Baletul" Lukoil încinge spiritele. Cum s-au retras ruşii din Europa de est, sub presiunea evenimentelor, în ultimii ani

De la Cotroceni, şeful statului a transmis un mesaj extrem de dur conducerii companiei Lukoil, care a ameninţat că va închide rafinăria de la Ploieşti, dacă procurorii nu ridică sechestrul parţial instituit în cadrul anchetei pentru evaziune fiscală. "Ia plecaţi acasă, băieţi, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!", a tunat preşedintele. Totodată, Traian Băsescu a atenţionat Guvernul să fie pregătit să preia rafinăria, dacă Lukoil nu reia producţia. Comportamentul părţii române faţă de Lukoil trebuie să fie "pe înţelesul ruşilor", a spus preşedintele Traian Băsescu, el avertizând că această companie trebuie să se hotărască: ori respectă legile statului român şi rămâne aici, ori, "dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo". Şeful statului a adăugat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal.

Ce linii ferate vrea statul să desfiinţeze. Lista tronsoanelor cu pierderi financiare

Chiar dacă operatorii feroviari au contestat vehement proiectele care prevăd desfiinţarea unei părţi substanţiale (40%) din căile ferate, Master Planul General de Transport, dezbătut joi cu autorităţile din domeniu, păstrează teza desfiinţării. În document este prevăzută stabilirea unei "reţele primare" reprezentând 60% din totalul căilor ferate existente acum, reţea care va beneficia în continuare de subvenţii şi finanţări, şi a unei "reţele secundare" (restul de 40%), pentru care sunt creionate mai multe scenarii. Cel mai bun scenariu pentru liniile din "reţeaua secundară" presupune existenţa unui interes local sau privat, caz în care subvenţionarea ar veni de la autorităţile locale (sau judeţene) ori din surse private. Cel mai rău scenariu: "Excluderea din reţeaua naţională de căi ferate", în cazul liniilor care nu prezintă interes local sau privat. Într-un top al pierderilor, realizat în 2009 pentru justificarea scoaterii la închiriere, se regăsesc liniile Ploieşti Nord - Măneciu, Curtea de Argeş - Piteşti, Zimnicea - Roşiori Est, Sântana - Brad, Timişoara Nord - Cenad, Livezeni-Lupeni, Mintia-Păuliş-Lunca Gr. T şi, atenţie, Corabia-Caracal.

Alegeri prezidenţiale 2014. Duelurile electorale, câştigate prin neprezentare

Primele runde ale dezbaterilor între candidaţii la alegerile prezidenţiale au debutat cu absenţe nemotivate. Dintre cei şase prezidenţiabili invitaţi, doar trei au binevoit să apară în carne şi oase, în timp ce restul şi-au trimis reprezentanţi. Emisiunea "Preşedinte pentru România", difuzată la postul public de televiziune, şi-a propus, săptămâna trecută, să prezinte opt dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale şi programele electorale ale acestora. Socoteala de acasă nu s-a potrivit, însă, cu cea din studio, întrucât trei dintre prezidenţiabili au lipsit şi au trimis, în loc, membri de partid, acoperiţi de o Decizie a CNA care a stabilit că toţi cei înscrişi în cursa pentru Cotroceni pot mandata oameni care să vorbească în locul lor în cadrul dezbaterilor televizate.

OTP Bank recomandă clienţilor să-şi păstreze creditele în franci elveţieni întrucât cursul valutar va scădea

OTP Bank recomandă clienţilor cu credite în franci elveţieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în aproximativ doi ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai acţiona ca o monedă de refugiu, afirmă directorul general, Laszlo Diosi. "Creditele în CHF (francul elveţia - n.r.) sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire", a declarat Diosi, potrivit Mediafax.

Şoferii acuză: traficul de pe Valea Prahovei, umflat artificial pentru a forţa construirea autostrăzii Comarnic-Braşov

Liderii patronatelor din transporturi afirmă că traficul de pe Valea Prahovei este umflat artificial, prin mai multe metode simultan, pentru a susţine construirea autostrăzii Comarnic-Braşov în defavoarea Sibiu-Piteşti. În primul rând, spun liderii patronali, traficul de mărfuri este direcţionat astfel încât Valea Prahovei să fie greu sau imposibil de ocolit. "Aproape toate trecătoarele rutiere peste Carpaţi (în special cele dintre Moldova şi Transilvania) sunt lăsate în paragină, cu mari restricţii de tonaj. Astfel, transportatorii de marfă sunt nevoiţi să coboare până la Buzău-Ploieşti, apoi pe DN1A, pentru a ajunge la Braşov sau Sibiu", a explicat Augustin Hagiu, consultant în transporturi şi fost preşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport. O altă metodă de a umfla traficul se referă, de data asta, la cifrele din raportărilor oficiale. Măsurarea traficului se face pe DN1 prin metoda capacităţii (1 TIR = 4 autoturisme), în timp ce pe Valea Oltului se face după metoda numerică (1 TIR = 1 vehicul).

BANCHERUL

BNR a derulat un test de stres sever pe bancile romanesti

Solvabilitatea sistemului bancar romanesc ar ramane confortabil peste nivelul minim reglementat, de 8%, arata un test de stres asupra bancilor romanesti derulat de BNR, cul un scenariu sever de recesiune economica si devalorizaea puternica a monedei nationale in urmatorii trei ani. Scenariul advers a luat in calcul o recesiune persistenta a economiei romanesti in urmatorii 3 ani, cu o scadere a PIB-ului intre 0,7% si 1,8% in fiecare an, o depreciere puternica a leului, cu 15% fata de euro si reducerea cu 10% a pretului locuintelor. Un număr restrâns de instituţii de credit de talie mică s-ar confrunta cu probleme, necesitând un aport suplimentar de capital pentru menţinerea indicatorilor de solvabilitate la nivelul minim reglementat, arata raportul de stabilitate financiara al BNR.

CURENTUL

Ţaţa Firea jigneşte printr-un comunicat agramat toate familiile fără copii din România

"Familiile din România care nu au copii, aceste cupluri minunate de români, nu vin să ne dea lecţii despre viaţă, politică, economie. Nu se doresc a fi repere, modele." ne-a comunicat Firea, apreciind astfel că familiile care nu au copii nu trebuie să se afirme în vreun fel. Noi o întrebăm doar dacă Mihai Eminescu ar fi putut fi un model, un reper chiar dacă nu a avut copii. Într-un amestec de invocare a lui Dumnezeu şi blesteme: "vor plăti într-o formă sau alta", Firea a încercat să se scuze pentru atacul la Iohannis într-un mod şi mai imbecil declarând că "are de suferit şi familia mea, şi copiii mei". Halal jurnalistă! Pe scurt, ea e o persoană minunată şi doar ceilalţi sunt rău intenţionaţi şi au distorsionat ceea ce a spus şi nu a gândit, că doar Dumnezeu îi ştie gândurile ei şi Iohannis făcea traduceri în tinereţe (mizerabilul-n.r.) şi ea are doi băieţi şi mai aşteaptă un copil şi ea şi declaraţia care a fost pusă pe seama ei (uitând că a fost una filmată) a afectat persoane nevinovate.

Sechestraţii - de Tia Şerbănescu

Până acum marii evazionişti umblau cu plicul la procurori ca să-şi rezolve problemele. Ruşii au trecut la un nivel superior. Ameninţări cu termen precis. Deşi putea fi lesne acuzat de favorizarea infractorului şi intimidarea procurorului, Ponta a sărit să explice că e vorba de grija muncitorilor români de la Lukoil acuzând "campania de presă deşănţată" a unui trust de presă (PROTV) care "e la fel de evazionist ca Lukoil". Diferenţa e că pe evazionistul Adrian Sârbu l-a denunţat public iar pe evazionistul Lukoil îl protejează - devenind sechestratul evazionistului. Facem regiune separatistă Lukoil? Tratamentul preferenţial acordat de Ponta marelui evazionist de la răsărit reprezintă un precedent sinucigaş (alte firme vor pretinde acelaşi lucru ameninţând cu închiderea) şi deschiderea unui nou capitol în atitudinea faţă de justiţie: e vorba de subordonarea ei - ca pe vremea lui Ilici şi Năstase.

CURIERUL NATIONAL

Precedentul care salvează tratamentul în străinătate

Curtea de Justiţie a UE a decis că rambursarea cheltuielilor efectuate în străinătate nu poate fi refuzată dacă un pacient nu poate beneficia de tratament în ţara sa. O româncă ceruse banii pentru tratamentul efectuat în altă ţară pentru că aici nu existau nici material, nici spaţiu în spital. Barbu, Protecţia Pacienţilor: Este un precedent foarte important. Până acum, CNAS găsea tot felul de "chichiţe" pentru a refuza plăţile. Instanţele trebuie să respecte decizia CJUE.

Profesorii, stimulaţi să se perfecţioneze cu 50 mil. euro

Cadrele didactice vor fi stimulate cu 50 mil. euro din fonduri europene să se perfecţioneze, profesorii putând doar aplica on-line pentru obţinerea acestor stimulente, accesând pagina de internet a AMPOSDRU, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link "Actionweb" - www.fonduri-ue.ro. Potrivit anunţului făcut ieri de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, banii sunt alocaţi Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) "pentru a sprijini profesorii României, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane".

Bursa românească ajunge la Londra în competiţia "cursei cu obstacole"

Oraşul ultimei olimpiade de vară, Londra, va fi destinaţia unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti, instituţie angrenată într-o veritabilă "cursă cu obstacole" constând în înlăturarea a opt bariere care ar sta în calea dezvoltării pieţei. Pe data de 22 octombrie a.c. va fi organizată o primă întâlnire cu investitori instituţionali internaţionali cărora le vor fi prezentate progresele recente înregistrate pe piaţa de capital din România şi despre obiectivul său de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă, informează un comunicat al BVB sosit pe adresa redacţiei. La evenimentul de la Londra vor participa reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ai BVB şi comunităţii investitorilor internaţio­nali. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bloomberg vor fi parteneri pentru această serie de evenimente.

Se schimbă Consiliul de Administraţie la BNR

Mandatul vechiului CA al băncii centrale a expirat teoretic miercuri, 8 octombrie, când s-au împlinit cinci ani de la numirea actualului for al BNR. Consiliul de admi­nistraţie al BNR este alcătuit din 9 membri numiţi de Par­lamentul României, iar preşe­dintele Consi­liului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a fost votat în iunie de plenul reunit al celor două Camere ale ­Parla­mentului, guvernatorul Mugur Isărescu înregistrând 377 de voturi favorabile şi nouă voturi "împo­trivă". Printre obiectivele noului CA al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la zona euro în 2019 şi intrarea în Uniunea Bancară.

475 milioane de turişti, cu prilejul Zilei Naţionale a Chinei

În perioada minivacanţei prilejuite de Ziua Naţională a Chinei, punctele turistice chineze au înregistrat 475 mili­oane de turişti, o creştere cu 10,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, un lucru îmbucurător pentru tu­ris­mul chinez. Astfel, veniturile realizate de sectorul turistic au totalizat 245,3 miliarde de yuani, circa 31,4 de miliarde de euro, în creştere cu 15,7% comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit Administraţiei Naţionale pentru Turism, preluată de Xinhua. Cu toate acestea, ritmul de creştere a numărului de turişti în Hong Kong, în această vacanţă, a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

O bancă a epuizat plafonul suplimentar pentru Prima Casă

Banca Comercială Română (BCR) a epuizat, în circa două săptămâni, plafonul obţinut în cadrul programului Prima Casă prin realocarea sumelor neutilizate destinate achiziţiilor de locuinţe construite de ANL. Astfel, banca a aprobat circa 1.000 de noi credite Prima Casă în valoare de aproximativ 136 mil. lei. Banca a solicitat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) suplimentarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casă 6. Banca a acordat deja în cadrul programului Prima Casă 6 aproximativ 4.700 de credite, iar de la începutul programului şi până în prezent, circa 36.000, în valoare de peste 6 mld. lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Ce fel de preşedinţi vor să fie candidaţii

Marea provocarea a candidaţilor la Preşedinţie pare a fi haina pe care şi-au croit-o pentru a vinde electoratului un nou model de preşedinte, după 10 ani dominaţi de preşedintele-jucător. Unificatori, împăciuitori, dirijori, justiţiari sau curajoşi, toţi s-au raportat la Traian Băsescu atunci când au conceput tiparul. În 2004, acesta ajungea la Cotroceni, cu promisiunea că va juca totul pe o singură carte: Constituţia. După luptele politice din ultimul deceniu, chiar şeful statului admitea că viitorul ar putea aparţine unui alt profil de preşedinte. Poate românii nu mai vor un preşedinte-jucător", comenta el, într-un interviu acordat în 2010, postului de televiziune Pro TV. Este adevărat că tot el adăuga că românii şi-ar putea dori un "intelectual cu viziune". Astăzi, mai toţi încearcă să propună un model opus preşedintelui-jucător, dar niciunul dintre ei nu corespunde profilului de "intelectual cu viziune". În lipsa revizuirii Constituţiei, viitorul preşedinte va avea aceleaşi atribuţii de care a beneficiat şi Băsescu. Totuşi, el va fi un preşedinte mai vulnerabil, în condiţiile în care va putea fi demis cu votul majorităţii celor care se prezintă la urne.

Ioan Rus s-a răzgândit, dar numai pe jumătate: Sibiu - Piteşti va fi AUTOSTRADĂ, dar, mai întâi, se va construi ca drum expres

Ba drum expres, ba autostradă, ba că va fi gata în 2017, ba în 2018. Autorităţile române se încurcă şi se lansează în fel şi fel de explicaţii care că arată mai mult a bâlbâieli. Unul dintre cele mai importante sectoare din infrastructura rutieră a României, Sibiu-Piteşti, este trecută de la o categorie la alta în funcţie de partenerul de dialog. Dacă în Master Planul General de Transport (MPGT), lansat, în dezbatere publică, la începutul acestei luni, legătura dintre Sibiu şi Piteşti era trecută şi propusă la drumurile expres, după mai multe discuţii cu opinia publică şi reprezentanţii uzinei Dacia, ministrul Ioan Rus susţine că Sibiu-Piteşti va fi până la urmă o AUTOSTRADĂ. Cu menţiunea că într-o primă fază se va construi pentru Sibiu-Piteşti un drum expres, dar exproprierile vor fi făcute la nivel de autostradă.

Ioan Niculae a tras trifoiul cu patru foi

Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare fermier din România, cu peste 50.000 de hectare lucrate, a mizat anul acesta pe o nouă cultură. Investiţia se amortizează rapid întrucât piaţa de desfacere este uriaşă. După criza financiară lumea se va confrunta cu una alimentară. Cel puţin asta spun specialiştii, lucru care l-a determinat pe Ioan Niculae, cel mai bogat român conform ediţiei de anul trecut a Top 300 Capital, să investească masiv în acest domeniu. "Principalele probleme ale lumii vor fi apa şi alimentaţia. India, Pakistan, Vietnam, Thailanda, Africa de Sud au început deja să ia măsuri concrete", spune omul de afaceri. Am luat 5.000 de hectare din cultura mare şi am plantat pe ele trifoi şi lucernă", ne-a spus Ioan Niculae. Patronul grupului Interagro şi-a anunţat încă de anul trecut intenţia de a investi într-o fabrică pentru balotarea lucernei. Cea mai mare parte a producţiei de trifoi şi lucernă este exportată acum în Dubai şi ţările arabe, cu aproximativ 250 de dolari/tonă.

Inspecţia Judiciară verifică afirmaţii conform cărora Niţu şi soţia sa au pus presiune pe procurori, pentru Lukoil

Inspecţia Judiciară va face verificări după ce a fost sesizată de CSM, joi, privind declaraţii potrivit cărora procurorul general Tiberiu Niţu şi soţia sa, magistrat la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea parţială a sechestrului la rafinăria Petrotel. Astfel, Inspecţia Judiciară (IJ) urmează să stabilească dacă şi în ce măsură au fost afectate independenţa şi reputaţia în cazul lui Niţu şi al soţiei sale.

JURNALUL NATIONAL

ŞOC! Băsescu atacă magistraţii din CSM

Băsescu Traian a deschis războiul cu CSM la doar trei ore după decizia acestui for de a ancheta atacul acestuia la independenţa Justiţiei. Este fără precedent ca din poziţia de preşedinte al României să fie proferate ameninţări directe, etichetări denigratoare la adresa magistraţilor învestiţi prin vot să asigure buna funcţionare a Justiţiei. Băsescu Traian l-a admonestat pe judecătorul Dumbravă care "îndrăznise" să ceară investigarea informaţiilor difuzate de la Cotroceni din cazul Microsoft. El nu suportă să fie anchetat alături de Victor Ponta şi Varujan Vosganian şi interzice presei să-l atace pe "apărătorul Justiţiei". În furia lui dezlănţuită, Traian Băsescu a anunţat că a primit dosarul Microsoft de la DNA, practică pe care a negat-o în alte ocazii. El a dezvăluit şi o operaţiune de intoxicare derulată prin presă pentru "protejarea" adevăraţilor denunţători din "Microsoft" cât şi informaţii dintr-un alt dosar - EADS în care nu s-a început urmărirea penală!!

Ferma de familie, viitorul agriculturii

Agricultorii români beneficiază de tot sprijinul guvernului pentru a evolua de la subzistenţă la agricultură modernă. Obiectivul fundamental al guvernului, prin politicile promovate în domeniul agricol, constă în transformarea fermelor de familie într-unele moderne. "Trebuie să ne concentrăm pe fermele de familie, adică pe cei aproape un milion de agricultori care au terenuri mai mici, care alcătuiesc acea reţea care păstrează agricultura românească în zona de competiţie. Vreau ca prin toate programele de subvenţionare pe care le-am lansat să facem ca aceste ferme de familie să facă pasul de la subzistenţă la producţia agricolă modernă în anii care urmează. Este un obiectiv fundamental, l-am susţinut ca prim-ministru, îl voi susţine şi ca preşedinte. Şi sunt absolut convins că ceea ce am făcut până acum trebuie continuat", a declarat prim-ministrul Victor Ponta, prezent la conferinţa naţională "Ferma de familie - nucleu al agriculturii"

NATIONAL

Ebola loveste Romania prin Slatina!

Desi niciun caz de infectare nu a fost raportat in tara noastra, nu suntem nici pe departe atat de feriti de teribila epidemie, pe cum lasa sa se inteleaga autoritatile romane, in frunte cu Ministerul Afacerilor Externe. Peste o mie de specialisti romani isi desfasoara in prezent activitatea la mina de bauxita detinuta de catre ALRO Slatina in Sierra Leone, intr-o zona bantuita de Ebola. Iar dupa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete care s-au lovit de pasivitatea inexplicabila a MAE in acest sens, situatia romanilor devine dramatica pe zi ce trece, panica punand stapanire atat pe ei, cat si pe familiile acestora din tara. Mai mult, muncitorii carora li s-au terminat contractele se trezesc ca acestea li se prelungesc automat, pe bani mai multi, doar pentru a nu se intoarce in tara si a aduce astfel, eventual, boala in tara. In urma cu cateva zile, un roman care lucra in Sierra Leone a decedat, din motive nefacute publice.

Tariceanu il lasa fara voturi pe Ponta

Candidatura lui Calin Popescu Tariceanu nu-i va aduce niciun beneficiu electoral lui Victor Ponta. O spune purtatorul de cuvant al PDL, Adrian Saftoiu, convinsa fiind de faptul ca alegatorii liderului PLR nu vor vota cu un om de stanga, indiferent de indicatiile pe care le vor primi. Daca Victor Ponta a crezut ca va castiga ceva de pe urma intrarii lui Calin Popescu Tariceanu in cursa prezidentiala, s-a inselat amarnic, explica Saftoiu. "Acel electorat liberal, care, eventual, si pot sa inteleg asta, are rezerve sau a avut rezerve fata de aceasta fuziune intre PDL si PNL, totusi intre PSD si PNL, sunt absolut convinsa ca vor alege PNL-ul", a afirmat democrat-liberala. Mai mult, aceasta sustine ca alegatorii, odata ce favoritul lor a iesit din cursa, voteaza cum doresc, nu cum li se cere.

Lovitura de palat in Coreea de Nord

Liderul nord-coreean nu si-a mai facut aparitia in public din 3 septembrie si a lipsit de la mai multe intalniri oficiale. Speculatiile despre starea sa de sanatate si despre o eventuala lovitura de stat au facut inconjurul lumii. Una din ipoteze este ca acesta a fost indepartat de la putere de catre sora sa, Kim Yo-jong, si tinut cu forta la domiciliu. Mai bine de cinci saptamani nord coreenii nu si-au vazut comandantul suprem, fapt nemaiintalnit pana acum, in conditiile in care astazi au loc in Coreea de Nord festivitatile celei de- a 69-a aniversari a Partidului Muncitoresc, un eveniment cheie in aceasta tara.

Mihalache catre "sluga" Vranceanu Firea: "Sa-ti fie rusine!"

Liberalii o pun la punct pe Gabriela Firea, dupa ce aceasta a spus despre Klaus Iohannis ca nu este bun de presedinte pentru ca nu are copii. Dan Mihalache a rememorat, succint, descalecarea provincialei Firea in Bucuresti si evolutia ei in Capitala: "Gabi Vranceanu, chiar nu ti-e rusine! Ne cunoastem de mai bine de 20 de ani, de cand ai venit cu bocceluta in mana de la Bacau (...) Nu m-am asteptat ca un om care si-a construit o cariera si a trecut prin diverse ipostaze in media sau in sistemul public sa dea dovada de atata nesimtire in numele unui interes politic (...) Nimeni n-a comentat viata ta, desi sunt in Bucuresti oameni care mai stiu unele si altele. Imi pare rau...La un moment dat am crezut ca intrarea ta in politica aduce un plus. Dimpotriva. Esti doar o sluga".

Sorin Ovidiu Vintu, in stare critica la spital

Afaceristul Sorin Ovidiu Vintu a fost transportat de urgenta, joi, la Spitalul Penitenciarului Rahova. Vintu are grave probleme de sanatate si trebuie operat de urgenta pentru a-i fi extirpata o tumora de la plamani. Afaceristul se afla in arestul Politiei Capitalei, fiind anchetat in mai multe dosare, dar starea sa de sanatate s-a inrautatit treptat. Conform Romania TV, Sorin Ovidiu Vintu are probleme la plamani din cauza unui TBC netratat la momentul potrivit, respectiv in urma cu cativa ani.

PUTEREA

"Imnul" - Pe ei, pe mama lor! - ne va aduce o suspendare de la FIFA

În timp ce noi suntem învăţaţi de mici pe stadioane cu tot felul de scandări triviale, FIFA, de ani de zile, luptă să ne înveţe ce înseamnă RESPECT-ul. Iar FRF-ul lui Burleanu ce face? Vine cu un imn vulgar ce incită la lipsă de respect faţă de mamele fotbaliştilor andverşi prin expresia "pe ei, pe mama lor". În cazul în care, sâmbătă, de la ora 19.00, la partida România-Ungaria, se va auzi acest slogan indecent la boxele Arenei Naţionale, cu siguranţă FIFA ne va pedepsi drastic. Mai ales că FRF este recidivistă din cauza suporterilor care au scandat trivialităţi şi la alte meciuri ale naţionalei de fotbal. Cei care susţin aceste versuri se întreabă ce are de comentat FIFA, că doar imnul este o piesă rock interpretată de o formaţie celebră la noi - IRIS? Răspunsul este o întrebare retorică: Ce treabă au mamele jucătorilor unguri cu spectacolul de pe teren?

BM a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României

Banca Mondială estimează o creştere economică în România de 2,7% în acest an, în urcare faţă de prognoza din aprilie, dar uşor sub avansul de 2,8% anticipat în iunie, potrivit datelor revizuite pentru Europa şi Asia Centrală. De asemenea, şi Fondul Monetar Internaţional a revizuit estimarea privind creşterea PIB-ului României la 2,4% în acest an, faţă de o creştere de 2,8% prognozată în iunie. La fel ca şi în cazul BM, FMI avea în aprilie o prognoză de creştere economică mai mică, de 2,2%, dar în cadrul negocierilor cu autorităţile române folosea un interval de 2,2-2,5%.

ROMANIA LIBERA

Un uragan în devenire. Dimensiunile strategice ale dosarului Lukoil

După ce a beneficiat de numeroase facilităţi fiscale, Lukoil anunţă că ar putea închide definitiv rafinăria Petrotel. Conducerea companiei este nemulţumită că se află în vizorul procurorilor şi avertizează că închiderea rafinăriei va creşte preţul carburanţilor, va scădea încasările la buget şi va conduce la creşterea şomajului. Într-o intervenţie fără precedent, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să naţionalizeze rafinăria dacă astăzi nu se reia producţia. Se pare că Lukoil intenţionează de mai demult să renunţe la Petrotel deoarece a făcut o investiţie importantă în rafinaria din Burgas (Bulgaria), mărindu-i capacitatea. De altfel, primele informaţii referitoare la o posibilă retragere a Lukoil din această zonă au apărut în august, când compania rusească a vândut benzinăriile din trei ţări din Europa Centrală. În plus, în piaţă se vehiculează ideea că posibilul cumpărător al rafinăriei din România este Gazprom.

Ponta i-a zis DA lui Putin. De ce persistă neîncrederea nu doar la Washington, ci şi Moscova şi Beijing

Jocul premierului român este periculos, întâi pentru ţară, apoi pentru el însuşi. De ce? Pentru că a încercat să-i păcălească pe români şi pe americani, dar nu a reuşit să-i mulţumească definitiv pe ruşi. Afacerile cu petrol şi, în general, cele cu resurse energetice, nu se încadrează niciunde pe Glob în nota a ceea ce, în mod curent, înţelegem prin termenul "afaceri". Statele păstrează un interes strategic, companiile sunt nişte giganţi cu ramificaţii regionale sau globale, deciziile importante includ întotdeauna şi o componentă politică sau geopolitică. Pentru dezvoltarea acestei industrii, prezenţa capitalului străin şi a tehnologiilor avansate de peste graniţe au fost şi încă sunt vitale pentru o ţară ca România.

ZIARUL FINANCIAR

Al cincilea CA al BNR de după Revoluţie îşi va începe mandatul având ca obiectiv central adoptarea euro

Noul CA al BNR, care include trei nume noi - Liviu Voinea, Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu - a fost votat în iunie de către Parlament. Mandatul de cinci ani al actualului Consiliu de Ad­ministraţie (CA) al BNR ajunge la final, iar noii şi vechii aleşi vor ocupa de săptămâna viitoare cele nouă fotolii din celebra sală de consiliu de la banca centrală, având pe masă ca obiective principale intrarea în uniunea bancară şi aderarea la zona euro. Jocurile politice şi-au făcut simţită prezenţa, ca întotdeauna, în alegerea ocupanţilor celor nouă poziţii din CA al BNR, însă şi Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, a avut un cuvânt de spus. Din Consiliul de Administraţie al BNR, care gestionează politica monetară şi sistemul bancar, şi-au pierdut scaunele Cristian Popa, care a fost timp de trei mandate consecutive viceguvernator responsabil cu politica monetară, precum şi doi membri, respectiv Nicolae Dănilă şi Napoleon Pop.

Somaco: Urmărirea unui deficit bugetar minim nu este o politică inspirată

Gabriel Colobaţiu, directorul general al producă­torului de materiale de construcţii Somaco, deţinut de fondul suedez de investiţii Oresa Ventures, spune că piaţa de construcţii nu este "deloc strălucită", în contextul în care se confruntă cu o contracţie pe fondul sacrificării investiţiilor. "Urmărirea unui deficit bugetar minim (de către stat - n.red.) nu este o politică inspirată. Nu ne obliga nimeni să avem un deficit bugetar atât de mic în detrimentul sumelor direcţionate către investiţii", spune Colobaţiu. În primele opt luni ale anului lucrările de construcţii au scăzut cu aproape 12%, în condiţiile în care cheltuielile cu investiţiile ale statului s-au redus în aceeaşi perioadă cu 18%. Deficitul bugetar a fost în primele opt luni ale anului de doar 0,24% din PIB, iar deficitul pe tot anul este proiectat la 2,2% din PIB.

Agricultura pierde 1 miliard de euro din porumb deşi hambarele sunt pline

Valoarea recoltei de porumb coboară cu un miliard de euro, adică un minus de aproape 40% faţă de nivelul de anul trecut, pentru că preţurile au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, iar volumul recoltat a rămas acelaşi ca în 2013. Porumbul va aduce fermierilor 1,6 mld. euro în acest sezon, în loc de 2,6 mld. euro cât a adus anul trecut. Scăderea încasărilor pe care fermierii le au din porumb influenţează valoarea producţiei agricole pentru că banii care se fac din porumb au avut în ultimul deceniu o pondere de 10% din total. Lipsa temperaturilor ridicate şi umiditatea suficientă nu ajută astfel în niciun fel rezultatele financiare ale fermierilor având în vedere că întreaga piaţă internaţională este pe scădere în condiţiile în care marile centre de producţie au rezultate record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb