REVISTA PRESEI 10.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 noiembrie 2016

ADEVARUL

Ce aduce României victoria lui Trump

Analizele specialiştilor în politică externă în ceea ce priveşte efectul Trump asupra României arată că noul preşedinte al SUA e preocupat mai mult de politica internă, însă cultivarea bunelor relaţii pe care le avem de decenii cu republicanii ar fi un atu pentru consolidarea Parteneriatului Strategic. Liderii politici de la Bucureşti au fost luaţi prin surprindere de victoria lui Trump în detrimentul contracandidatei democrate, Hillary Clinton. Valentin Naumescu, analist de politică externă, explică faptul că după instalarea la Casa Albă, cel mai probabil, Trump va începe o rundă de discuţii Vladimir Putin, şi pe teme care ţin de securitate în zona Europei. "Noul preşedinte va face doar o parte din ceea ce a promis, dar suficient ca să ne facă să simţim că trăim într-o altă ordine internaţională. Să ne aşteptăm, după inaugurare, în martie-aprilie, la un prim Summit Trump-Putin şi la un deal Statele Unite-Rusia pe un pachet de teme":

Donald Trump, în primele sale 100 de zile de mandat

Donald Trump trebuie să se pregătească să guverneze începând din 20 ianuarie 2017. Potrivit angajamentelor sale de campanie, el intenţionează să facă schimbarea promisă rapid, în primele sale 100 de zile de mandat, notează agenţia France Presse. Din prima sa zi de mandat, Trump are de gând să-şi anunţe "intenţia de a renegocia" Tratatul de liber schimb nord-american (NAFTA) şi retragerea SUA din Parteneriatul transpacific (TPP). El va ridica restricţiile privind producerea de energii fosile, va relansa proiectul oleoducului Keystone XL, un proiect americano-canadian uriaş împotriva căruia Barack Obama a recurs la dreptul său de veto în februarie 2015, şi va anula plăţi de miliarde de dolari către ONU pentru programe ce vizează lupta împotriva schimbărilor climatice.

Viitorii miniştri ai lui Trump: un general pro-Putin la Apărare, politicieni ostili NATO - in fruntea diplomaţiei

Daca nu mai exista dubii privind numele viitorului preşedinte al SUA, nu se ştie încă cine vor fi miniştrii săi. Se vehiculează însă nume care ar trebui sa-i îngrijoreze pe romani. Pentru romani, probabil cel mai important membru al guvernului e secretarul de stat, adică ministrul de externe, mai ales ca Trump a declarat in trecut ca NATO este "învechit" si scump ca statele membre trebuie sa contribuie mai mult la costurile Alianţei "Iar daca nu vor face asta, Statele Unite trebuie sa fie gata să le lase să se apere singure", a spus viitorul lider al SUA

Rezultate alegeri SUA 2016. Deznodământul prezidenţialelor scoate oamenii în stradă în California şi Oregon

Alegerea republicanului Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a scos miercuri sute de oameni în stradă în mai multe oraşe din California şi din Oregon. Demonstraţiile au avut loc în special în campusurile unor universităţi, relatează presa internaţională. discursul de învingător, un grup de oameni a început să mărşăluiască în apropiere de campusul Universităţii Santa Barbara, iar unii dintre demonstranţi strigau "Nu preşedintele meu". Cel puţin unul dintre participanţi - un student - avea la el un steag al Mexicului, relatează "Los Angeles Times". De asemenea, aproximativ 500 de studenţi au demonstrat în campusul La Jolla al Universităţii San Diego, strigând "F--- Donald Trump".

Intâlnirea de curtoazie din Rahova dintre USR şi Dacian Cioloş

N-a fost nicio baie de mulţime. N-au fost aplaudaci aduşi din toate colţurile ţării. N-au fost lacrimi izvorâte din nostalgie politică. A fost loc pentru normalitate. Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit miercuri cu Nicuşor Dan şi partidul său. Oficial, a fost o dezbatere despre "Platforma România 100", lansată de Dacian Cioloş ca draft al unei viitoare guvernări. Neoficial, a fost un mic test de compatibilitate între membrii USR şi Dacian Cioloş, ca o reacţie tacită la participarea premierului la mitingul electoral organizat duminică de PNL. Dacă ar fi să rezumăm înâtlnirea într-un singur cuvânt, acela ar fi normalitate, concept ce pare incompatibil cu clasa politică de azi.

Dosarul "Black Cube": Judecătorii cer DIICOT să încheie un acord de recunoaştere complet cu israelienii care au spionat-o pe Kovesi

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureştiu cere procurorului DIICOT care a încheiat acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu David Geclowicz, în dosarul "Black Cube", să stabilească şi pedeapsa complementară ce s-ar aplica în cazul admiterii acordului de către instanţă. Judecătorul a sesizat din oficiu faptul că acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu este complet. Magistratul de la Tribunalul Bucureşti a precizat că această referire nu există în acordul transmis instanţei, astfel că, în cazul în care acest aspect nu se remediază în termen de cinci zile, acordul ar putea fi respins.

Rusia susţine că a alungat un submarin al NATO din Marea Mediterană

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat miercuri după-amiază că a alungat un submarin olandez al NATO, care executa manevre periculos de aproape de flotila rusă staţionată în Marea Mediterană. De asemenea, ruşii au precizat că mai multe submarine ale blocului militar occidental au monitorizat îndeaproape în ultimele zile flotila rusă din estul Mării Mediterane, transmite Reuters. Moscova şi-a desfăşurat la finele lunii trecute o puternică flotă de război în estul Mării Mediterane, care include şi portavionul Amiral Kuzneţov. Desfăşurarea flotilei ruse vine în sprijinul campaniei de raiduri aeriene împotriva rebelilor sirieni. Nicio reacţie nu a venit până în acest moment din partea NATO.

Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an

Din anul 2000, când problemele au devenit evidente, s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro pe studii de fezabilitate şi expertize, însă nu s-a făcut nicio lucrare de consolidare a versantului. Problemele malului Dunării devin, cu fiecare zi care trece, tot mai grave la Galaţi. În ultimii 16 ani, au fost făcute o sumedenie de expertize tehnice şi de studii de fezabilitate, iar toate au ajuns la concluzia alarmantă că oraşul alunecă pur şi simplu în albia fluviului. Mai mult decât atât, specialiştii care au realizat expertizele au atras atenţia că un cataclism de genul unui cutremur de peste 6,5 grade pe scara Richter ar putea determina prăbuşirea versantului pe care se află trei cartiere ale Galaţiului cu câteva mii de locuinţe, cele mai multe dintre ele aflate în blocuri.

BANCHERUL

Banca poloneză Alior Bank amână pentru anul viitor lansarea serviciilor bancare in România

Alior Bank, senzaţia băncilor poloneze, care a ajuns a zecea mare bancă din aceasta ţară, cu active de 47 miliarde zloţi, cât ale Băncii Transilvania, in doar opt ani de la înfiinţare, in 2008, îşi amână lansarea serviciilor bancare in Romania, unde si-a înfiinţat o sucursală la începutul acestui an, in parteneriat cu Telekom. Data stabilită iniţial pentru începerea activităţii a fost luna mai, prelungită apoi pentru iulie, când banca poloneză si-a ales si un şef al sucursalei din Romania: Claudia Butac, de 42 de ani, cu o experienţă de 10 ani pe piaţa bancara locala, in special in private banking, la ABN Amro, Citi, Bancpost, Citi, Raiffeisen Bank si Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, unde era vicepreşedinte. Ea si-a început cariera bancara la Banca Naţionala a României, in 2003.

CURENTUL

Expert în economie: cum a mâncat Isărescu creşterea salariilor medicilor

Dublu licenţiat în Matematică şi Finanţe, absolvent de master în Matematică la Oxford, doctor în economie şi absolvent al Harvard Business School, Lucian Isar explică pe blogul său cum a mâncat Mugur Isărescu creşterea salariilor medicilor. Isar identifică mecanismul în "acţiunile lui Isarescu de a creşte dobânzile în criză şi de a finanţa deficitul şi datoria Statului la dobânzi nesustenabile", reiterând faptul că guvernatorul BNR a fost singurul şef de bancă centrală din lume care şi-a acordat bonus de performanţă din creşterea dobânzilor. Isar îl acuză pe guvernatorul BNR că a mărit costul finanţării României prin nişte jonglerii financiare crescând-o la 2% din PIB, doar dobânda fiind de trei ori mai mare decât necesarul de fonduri pentru mărirea de acum a salariilor medicilor, estimată la 10% din venitul actual.

Bani de mărit salariile medicilor n-avem dar Arafat cheltuieşte peste un sfert de miliard de Euro pe ambulanţe

Ca o pură coincidenţă, Raed Arafat, după ce i-a făcut campanie lui Victor Ponta la prezidenţialele din 2014 s-a hotărât să cumpere 4200 de ambulanţe exact după ce Liviu Dragnea a anunţat că PSD vrea să doteze fiecare comună (2861 în ianuarie 2015) cu câte o salvare. Etatistul Arafat imediat s-a grăbit să asigure suportul necesar promisiunii făcute de PSD, acum când toate sondajele arată socialiştii vin din nou la putere. Că doar nu o să apeleze la salvările privaţilor când sunt victime multiple. Mai bine să blocăm mai mult de un sfert de miliard de Euro în nişte ambulanţe. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vrea să lanseze o licitaţie publică uriaşă, estimată la circa 282,4 milioane de euro fără TVA pentru achiziţia a circa 4.200 de ambulanţe, informează HotNews.ro.

CURIERUL NATIONAL

Răzvan Orăşanu despre era Donald Trump

Este clar că Brexitul nu a fost doar un simplu accident, este clar că Nigel Farage dându-i sfaturi lui Donald Trump nu mai e acum un motiv de glume subţiri, este limpede că lumea se va schimba profund - şi nu vorbesc doar de scăderile de la bursă din New York. Există un tip de votant Brexit - Trump care va naşte mişcări similare în Europa şi probabil peste tot în lume. Profilul este un votant militant alb, îngrijorat de problema imigranţilor, cu o slujbă sau cu o securitate economică ameninţată, cu un scepticism adânc faţă de tot ce înseamnă guvern central.

Raiffeisen a pierdut un proces pe clauze abuzive

Tribunalul Bucureşti a dat dreptate unui grup de 28 de persoane care a contestat comisionul de acordare, comisionul de administrare şi dobânda contractuală. Banca este obligată să plătească 428.643 lei, plus dobânda legală. Decizia nu este însă definitivă, apelul putând fi depus în termen de 30 de zile de la comunicarea sentinţei. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, cel care i-a reprezentat în instanţă pe cei 28 de reclamanţi, una dintre clauzele contestate prevede că "începând cu al doilea an de creditare, rata dobânzii curente devine revizuibilă, Banca putând modifica valoarea acesteia în funcţie de evoluţia pieţei financiare sau de politica de credite a Băncii".

Băsescu după alegerile din SUA: Dacă anchilozata UE nu citeşte corect semnalul, acest tsunami va mătura Europa

Alegerea lui Donald Trump drept nou preşedinte al SUA, alături de votul pro-Brexit, reprezintă semnale de alarmă pe care anchilozata Uniune Europeană trebuie să le interpreteze corect, altfel blocul comunitar va fi măturat de un tsunami, a comentat fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru B1 TV, votul dat de americani marţi, în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Ministerul Energiei vrea să protejeze CEH de faliment

Decizia luată de Curtea de Apel Alba Iulia, de a respinge reintrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (companie care are datorii de 1,5 miliarde lei), nu este una menită să ajute la redresarea companiei, consideră Ministerul Energiei. "Este o decizie definitivă a unei instanţe de judecată pe care Ministerul Energiei nu poate decât să o respecte şi să i se conformeze. Chiar şi în această situaţie, în care societatea, aflată în dificultăţi financiare enorme, nu beneficiază de protecţia conferită de starea de insolvenţă, obiectivul Ministerului Energiei rămâne acelaşi: să restructureze şi să eficientizeze societatea. Planul pus în practică în ultimele luni privind măsurile de eficientizare a CEH continuă să fie viabil, iar Ministerul Energiei va identifica soluţiile necesare pentru protejarea companiei de pericolul falimentului", a informat ieri ministerul.

Ministerul Finanţelor schimbă, din 2017, impozitul pe profit

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, prin care propune modificări legate de anul fiscal, dar şi extinderea aplicării facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi asupra dreptului de utilizare a programelor informatice, simultan cu aplicarea nelimitată în timp a acestei facilităţi fiscale, stabilită în prezent doar până la finele anului în curs. Potrivit notei de fundamentare a proiectului, până la data de 31 decembrie 2016, inclusiv, contribuabilii beneficiază de facilitatea fiscală de scutire de impozit a profitului reinvestit.

EVENIMENTUL ZILEI

Revoluţia Americană. Alegeri SUA 2016

Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele Unite, având împotriva sa întregul sistem politico-financiar american, aşa-numitul "Establishment". Inclusiv o bună parte a conducerii Partidului Republican. Cu numai câteva ore înainte de deschiderea secţiilor de votare, toate sondajele, fără excepţie, o declarau câştigătoare pe Hillary Clinton, cu diferenţe variind între 2 şi 6%. Wall Street credita şansele unei victorii a candidatei democrate la 90%. Toată presa "mainstrem" americană (cu excepţia Fox News) şi mondială o susţinea pe Clinton şi afirma că o eventuală victorie a lui Trump ar fi o catastrofă pentru America şi pentru întreaga lume. În plus, fosta secretară de stat tocmai fusese exonerată pentru a doua oară de FBI, ceea ce se presupunea că i-a dat un nou avânt electoral, exact în momentul votului.

În America, Sistemul a luat-o peste bot de la Popor. Cînd se va întîmpla asta şi cu Sistemul din România? - de Ion Cristoiu

Crezusem şi eu, ca mulţi alţi români, în forţa Sistemului american de-a se opune voinţei populare. Cum să-l lase Sistemul pe Donald Trump să cîştige? Şi crezusem asta, pentru că greşisem confrundînd SUA cu România. La noi, în România, Donald Trump n-ar fi învins niciodată. Dar ce spun eu. N-ar fi ajuns niciodată să se înscrie în cursă pentru a deveni candidatul Partidului Republican. La ordinul Sistemului, Codruţa Kovesi l-ar fi convocat la DNA şi l-ar fi făcut Penal. Iar Partidul Republican, ameninţat de Hans Klemm, l-ar fi respins imediat optînd pentru Buşoi sau în cel mai bun caz pentru varianta cu fustă a lui Buşoi legendara Alina Gorghiu. Agentura din Presă s-ar fi năpustit asupra lui acuzîndu-l că e penal. În America, Sistemul a luat-o peste bot de la Popor. Cînd se va întîmpla asta şi cu Sistemul din România?

Trump a promis în campanie că va implementa "cea mai mare revoluţie fiscală"

Ajungerea lui Donald Trump la Casa Albă reprezintă o rotaţie de 360 de grade în politica economică a Statelor Unite ale Americii, candidatul republican câştigând clasa de mijloc americană - dând mereu ca exemplu profunda criză din oraşul Detroit - cu promisiuni populiste legate de o revitalizare a pieţei muncii, reducerea datoriilor şi revenirea la un protecţionism puternic, relatează cotidianul spaniol ABC. Trump a sedus milioane de americani prin intermediului "buzunarului". În campania electorală el a dat asigurări că, dacă va fi ales, va implementa "cea mai mare revoluţie fiscală" de la Ronald Regan. Astfel, impozitele ar putea fi reduse la trei categorii, de la şapte în prezent (12%, 25% şi 33%) şi va fi eliminat cel pentru succesiuni.

Victoria lui Trump aduce panică în lumea arabă

Musulmanii din Asia au acceptat cu greu miercuri victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie în SUA, cel care în decembrie trecut, în urma masacrului comis de doi soţi islamişti în California, anunţase că intenţionează să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite. "Americanii vin din nou să perturbe lumea", a comentat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are mulţi prieteni în SUA, citat de AFP. În Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, Alijah Diete se declară "extrem de decepţionată". "Credeam că americanii sunt inteligenţi şi maturi. Cum este posibil ca Donald Trump să fi câştigat?".

Relaţia NEŞTIUTĂ dintre Donald Trump şi Gigi Becali!

Potrivit Cancan, se pare că proaspătul preşedinte de la Casa Albă i-ar fi propus în urmă cu mai mulţi ani lui Gigi Becali să fie parteneri într-o afacere pornită de magnatul american pe teritoriul României. Mai exact, Trump a dorit să investească miliarde de dolari într-un teren deţinut de Becali, pe care dorea să construiască clădiri de birouri. "Am o propunere de la Trump. Au venit oamenii lui aici, la Palat şi mi-au spus că vrea să facă două turnuri înalte. M-a invitat la Atlantic City. Dacă mă duc, o să-mi întoarcă vizita. Ei vin cu banii, eu - cu terenurile. Am zis că vreau să văd dacă ne dau voie să le facem atât de înalte (40-50 etaje). Ei vor ca turnurile să se numească Becali-Trump", declara Gigi Becali în urmă cu nouă ani.

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele Klaus Iohannis, scrisoare de felicitare lui Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat o scrisoare de felicitare preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în care îşi exprimă întreaga disponibilitate de a conlucra cu acesta în promovarea obiectivelor comune şi a unei relaţii transatlantice puternice şi dinamice. "Şeful statului român a evidenţiat relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al ţării noastre, în calitate de membru NATO şi UE", arată Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pentru ce a primit Blejnar şpaga de peste 13 milioane lei

Dosarul în care a fost reţinut Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, devoalează unele amănunte care duc la concluzia că mita de 13,7 milioane de lei, vehiculată de anchetatori, a fost o ţeapă pe catre afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă şi-a luat-o de la Blejnar. Compania Romsys SRL, cea pentru care s-a plătit "comisionul" de 20%, a derulat, potrivit informaţiilor publice, un singur contract cu ANAF. Şi nu în 2011, când s-a negociat şpaga, ci abia la începutul anului 2014. Valoarea contractului nu reprezintă decât a şasea parte din valoarea comisionului.

Reacţia presei internaţionale după alegerea lui Donald Trump

Presa din Franţa reacţionează la alegerea lui Donald Trump cu prevestiri sumbre. Liberation titrează pe prima pagina, care este ocupată de un portret monstuos a preşedintelui ales, "Trumpocalypse". Le Figaro publică un articol amplu din perspectivă economică, cu titlul: Victoria lui Trump: Haosul debutează probabil azi. Coperta publicaţiei britanice Daily News are o fotografie cu Casa Albă cu titlul: "Casa Groazei". Cotididanul spaniol el Periodico publică pe prima pagină o fotografie agresivă a lui Trump iar titlul spune: "Doamne, iartă-i pe americani". Celebra publicaţie americană The New Yorker are ca deschidere de site un articol cu care are titlul: O tragedie americană

Tu ştii ce vrei de la banii tăi? Randamente sau siguranţă?

Ai ceva bani puşi deoparte într-un depozit bancar pentru zile negre şi te uiţi cu disperare cum fiecare nouă lună de dobânzi mici, taxe şi comisioane îţi macină rezerva încet, cu sume mici, dar sigur. Dacă da, eşti unul dintre sutele de mii de români care trăiesc aceeaşi experienţă. Şi nu pentru că nu a-i avea alternativă, ci doar pentru că nu ştii exact ce vrei de la banii pe care îi ai puşi deoparte. Dacă până acum câţiva ani un depozit bancar oferea şi o garanţie împotriva pierderii, dar şi dobânzi relativ mulţumitoare, de ceva timp paradigma economico-financiară s-a schimbat radical, iar depozitele bancare nu doar că nu mai aduc randamentele scontate, ci au ajuns să genereze pierderi reale, după deducerea taxelor şi comisioanelor bancare.

Bloomberg: Leul şi alte valute din Europa de Est, văzute ca o valoare de refugiu după alegerea lui Trump

Aversiunea preşedintelui ales Donald Trump faţă de acordurile comerciale cu vecinii din America Latină oferă un sprijin neaşteptat pieţelor, de la Bucureşti la Praga, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg. Monedele statelor din Europa de Est au avut miercuri o evoluţie peste aşteptări, în urma victoriei lui Trump, leul românesc s-a apreciat cu 2,4% faţă de dolar. Candidatul republican vrea să renunţe la acordurile cu Mexicul şi să aducă producătorii înapoi, în SUA. Aceste politici izolaţioniste nu reprezintă o ameninţare pentru Europa de Est, care depinde mai puţin de exporturile către cea mai mare economie mondială, ceea ce i-a determinat pe analiştii de la Rabobank, Nomura International Plc şi Raiffeisen Bank International AG să recomande cumpărarea valutelor din regiune.

NATIONAL

Gata, Serviciile întorc armele!

Alegerile din SUA nu le-au picat deloc bine "bruxellezilor" tehnocraţi, care erau deja pe valul societăţii civile, pregătindu-se pentru încă patru ani la Palatul Victoria. Numai că, acum că trend-ul globalist s-ar putea să nu mai fie chiar atât de "cool", deja câţiva dintre miniştrii detaşaţi de la Bruxelles au început să se confeseze apropiaţilor că, oricum, imediat după alegeri ei se întorc la locurile lor stabile de munca de la Comisia Europeana. Oricum, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, este de aşteptat ca serviciile romaneşti să se repoziţioneze si să încerce, odată cu eliminarea "balastului" considerat de prisos, prin formula eleganta a pensionarii de onoare. Totul este însă să nu cadă din lacul american in puţul FSB-ului rusesc...

Cine l-a făcut preşedinte pe Trump

O victorie care atestă posibilitatea de a modela procesul electoral. Cambridge Analytica (CA) este o societate privata care combina exploatarea datelor, analiza lor cu comunicarea strategica pentru procesul electoral. A fost creată in 2013 ca o emanaţie a societăţii britanice mamă SCL Groupe, pentru a participa la politica americana. In 2014, CA a fost implicata in 44 curse politice americane. Societatea este puternic finanţata de familia miliardarului Robert Mercer. In 2016, CA a început sa lucreze pentru campania prezidenţiala a lui Donald Trump. "Astăzi, in SUA, putem modela personalitatea fiecărui adult de-a lungul teritoriului SUA, aproximativ 230 milioane de persoane", declara, luna trecuta, Alexander Nix, director executiv al CA.

Romania, groapa de gunoi a Germaniei!

Romania se transforma într-o adevărată groapă de gunoi a Germaniei? Da, a Germaniei, pentru că nu vorbim aici de deja celebrele afaceri ale mafiei italiene in domeniu, de această dată tara noastră fiind asaltată constant cu transporturi masive de deşeuri periculoase, aduse "pe şestache" din Germania si Austria. Iar după ceva controale ale Gărzii de Mediu care au si scos la iveală acest nou fenomen, tehnocraţii de la minister par mai degrabă preocupaţi doar de lilieci, ursuleţi sau fazani, in timp ce coloane de zeci de TIR-uri aduc in Romania deşeuri periculoase si pleacă încărcate cu masa lemnoasa provenind din defrişările ilegale de păduri.

PUTEREA

Casele de pariuri şi cele de sondaj al opiniei publice s-au înşelat

Institutele de sondare a opiniei publice ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe aşa-numitele "swing states" (analiştii politici de la noi preferă să le numească state-cheie), state pe care nu le controlează în profunzime nici democraţii, nici republicanii, şi în care balanţa simpatiilor politice este extrem de instabilă. Se poate face o paralelă cu situaţia din 2000, când candidatul democrat Al Gore (fostul vicepreşedinte al lui Bill Clinton) a primit mai multe voturi în toată SUA decât G.W. Bush, dar a pierdut la puncte, pentru că mai multe state au votat "roşu" (cu republicanii) decât albastru (cu democraţii). Acum 16 ani, disputa a fost tranşată în Florida - statul-cheie care a înclinat balanţa în favoarea lui George W.Bush - şi apoi la Curtea Supremă de Justiţie, care a ordonat o renumărare a voturilor.

ROMANIA LIBERA

America a crezut în măreţia promisă de Donald Trump

Odată cu alegerea, inimaginabilă acum câteva luni, a lui Do­nald Trump ca preşedinte al Statelor Unite, lumea întreagă intră într-o perioadă care în momentul de faţă se arată foarte incertă. Din Europa până în Asia, guvernele au reacţionat cu reţinere, în timp ce susţinătorii noului preşedinte au salutat rezultatul ca fiind un triumf al poporului asupra unui establishment ce a eşuat. Afacerist imobiliar, miliardar fără scrupule şi fost moderator de reality show, Donald Trump s-a cocoţat pe un val de furie a americanilor la adresa elitelor de la Washington şi a dinastiilor politice, mulţi dintre votanţi simţindu-se abandonaţi de un sistem elitist. Contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, avea o carte de vizită "în aur", cu experienţă ca fostă Primă Doamnă, senator şi secretar de stat, dar şi multe probleme majore de imagine şi de integritate.

China se bucură că Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din SUA

După ce republicanul Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele Unite, China şi-a exprimat speranţa că noua administraţie prezidenţială se va arăta favorabilă dezvoltării unor relaţii bilaterale sănătoase. Preşedintele chinez Xi Jinping s-a declarat "nerăbdător" să colaboreze cu Donald Trump, "fără confruntare" şi cu "respect reciproc". "Acord o mare importanţă relaţiilor chino-americane şi sunt nerăbdător să colaborez cu domnia voastră, fără conflict şi fără confruntare, în virtutea principiilor de respect reciproc şi de cooperare reciproc benefică", a spus preşedintele, potrivit televiziunii de stat CCTV. Totodată, el s-a referit la "gestionarea divergenţelor (între cele două state) într-o manieră constructivă".

ZIARUL FINANCIAR

Europa în "Era Trump": Teama de protecţionism şi de bariere comerciale macină companiile nemţeşti

În urmă cu 27 de ani, pe 9 noiembrie, nemţii dărâmau Zidul Berlinului - începutul unei Europe unite şi libere. Pe 9 noiembrie 2016, Europa îşi vede principalul aliat politic, militar şi economic cedând puterea unui personaj care a promis că va ridica ziduri, fizice şi comerciale. Donald Trump, noul preşedinte ales al Statelor Unite, a devenit cel mai puternic politician din lume, iar acest lucru a stârnit nelinişte, mai ales în Europa, care vede cum se construiesc ziduri între state în propria ogradă. Printre primele care s-au arătat îngrijorate după alegerile din SUA sunt companiile germane, care se tem de apariţia protecţionismului în relaţiile comerciale transatlantice şi în cele de la nivel global. Astfel de bariere ar frâna creşterea economică.

Populaţia a pus la bănci 59 mld. lei în primele nouă luni, dar depozitele noi continuă să scadă

Clienţii persoane fizice au depus la bănci în depozite economii în lei în valoare de 59 de miliar­de de lei (13,2 mld. euro) în intervalul ianuarie-septembrie a acestui an, în scădere cu peste 7% faţă de acelaşi interval al anului trecut, arată datele BNR agregate de ZF. Volumul depozitelor noi scade vizibil lună de lună, în condiţiile în care bonificaţiile plătite de bancheri sunt la minime istorice, iar apetitul pentru consum este în creştere. De exemplu, în luna septembrie persoanele fizice au pus la bănci în depozite circa 6 miliarde de lei, faţă de 6,2 mld. lei în luna august sau 6,3 miliarde de lei în luna iulie. Spre comparaţie, la începutul anului economiile lunare plasate la bănci depăşeau 7 mld. lei. Vârful lunar al depozitelor a fost atins în 2009, perioadă în care românii puneau circa 11 miliarde de lei în fiecare lună.

ZF 10 ani de la aderarea la UE. Ne-am apropiat economic de europeni, dar suntem pe plus în relaţiile comerciale cu americanii

În relaţia cu America, România a trecut de la un deficit de 95 de milioane de euro în 2007 - primul an al aderării la UE - la un excedent de 373 de milioane de euro în 2015. Statele Unite sunt una dintre puţinele ţări cu care România este pe un excedent ce depăşeşte 100 de milioane de euro. De la aderarea la UE în urmă cu 10 ani, comerţul României s-a orientat preponderent spre piaţa europeană (peste 70% din întregul comerţ internaţional al ţării). Geopolitic, piaţa rusească a fost pierdută în urmă cu 25 de ani, odată cu prăbuşirea CAER şi nu a mai fost recuperată. Relaţiile cu Rusia s-au răcit considerabil în urmă cu doi ani, dar şi aşa deficitul comercial cu Rusia a fost anul trecut de aproape un miliard de euro (998 mil. euro exporturi şi aproape 2 miliarde de euro importuri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb