REVISTA PRESEI 10.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 decembrie 2014

ADEVARUL

Guvernul s-a împăcat cu FMI pe un buget optimist

După negocieri dure, Guvernul şi instituţiile financiare internaţionale au ajuns la un acord asupra bugetului pentru 2015, construit pe o prognoză de creştere de 2,5%: cheltuieli de 238 de miliarde de lei din încasări de 225 de miliarde de lei şi un deficit de 13 miliarde de lei, adică 1,83% din PIB. Guvernul a ajuns la un acord de principiu cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), urmând ca bugetul pe anul 2015 să fie construit cu un deficit de 1,83% din Produsul Intern Brut (PIB) pe cash, cu o alocare suplimentară de 0,4% din PIB pentru cofinanţarea investiţiilor din fonduri europene faţă de procentul stabilit anterior, de 1,4% din PIB. Nivelul deficitului este mult mai mare faţă de procentul de 0,9% din PIB, propus săptămâna trecută de către finanţatorii internaţionali şi criticat atât de către autorităţi, cât şi de către mediul de afaceri şi economişti.

Cum încearcă parlamentarii să revină la pensiile nesimţite din 2010

Un grup de 11 parlamentari PSD, în mare parte anonimi, au depus în urmă cu un an un proiect de lege cu scopul de a le oferi pensii speciale, care ar ajunge şi la 4.000 de lei, unor bugetari aleşi pe sprânceană: parlamentari, aviatori, militari, diplomaţi şi magistraţi. Adică cei cărora premierul Emil Boc le-a tăiat pensiile nesimţite în primăvara anului 2010, în timpul crizei economice. Proiectul legislativ a picat la Senat, dar acum urmează să primească votul decisiv în Camera Deputaţilor, iar cei care pun mare presiune pentru a se adopta acest proiect de lege sunt înşişi parlamentarii, pentru că le-ar asigura venituri grase atunci când vor ieşi la pensie. În afară de recuperarea sumelor tăiate în 2010, parlamentarii PSD mai propun, printr-un articol destul de încâlcit, ca bugetarii care primeau pensii speciale să le primească în continuare, exact la nivelul celor din 2010.

30 de zile fără soare: cum ne afectează lipsa luminii naturale

A trecut aproape o lună de când soarele nu şi-a mai arătat faţa în mai multe zone din România, inclusiv în Bucureşti, cel mai lung fenomen de acest gen din ultimii 31 de ani. Reducerea luminii naturale permite instalarea depresiei sezoniere şi se poate dovedi periculoasă pentru persoanele deja depresive. România nu a mai avut parte de o perioadă mohorâtă atât de lungă din 1983. Lumina soarelui, lumina naturală este foarte importantă pentru că în prezenţa ei se secretă melatonina, care are legătură nu numai cu starea noastră emoţională, ci şi cu calitatea somnului. În această perioadă înnorată prelungită lumea este mai taciturnă, mai irascibilă, fără chef, se trezeşte foarte greu dimineaţa. În aceste condiţii se pot accentua stările de depresie, a precizat pentru "Adevărul" Bogdana Bursuc, psiholog clinician şi psihoterapeut în cadrul Mind Institute. Pentru a preveni instalarea depresiei sezoniere este necesar să încercăm să ne reglăm ritmul de zi cu zi în funcţie de dispoziţia fizică, de ceea ce ne spune chiar corpul.

Excepţiile capitalismului de cumetrie: Florin Talpeş, românul care exportă inteligenţă în toată lumea

Florin Talpeş (58 de ani), în aceşti 25 de ani în care miliardarii de carton au dat tunuri şi s-au îmbogăţit peste noapte, a urmat politica paşilor mărunţi şi a construit un brand uriaş: antivirusul Bitdefender. Florin Talpeş a creat, în 1990, una dintre primele firme private de IT din România. Evoluţia lui este, din păcate pentru societatea românească, o excepţie. Un om crescut şi educat în comunism a reuşit să înţeleagă capitalismul mai bine decât vesticii. În timp ce alţii speculau naivitatea românilor derutaţi de trecerea la democraţie, Talpeş a ales să speculeze inteligenţa şi talentul lor pentru tot ce înseamnă tehnologie. Aşa a reuşit să creeze Bitdefender, un produs cumpărat de 500 de milioane de oameni din întreaga lume. Şi din asta nu câştigă doar economia României. Printr-un gest simplu, Florin Talpeş face mai mult decât toate brandingurile de ţară puse la un loc: imprimă pe cutiile antivirusului Bitdefender motto-ul "Inteligenţă din România".

Probleme la Look TV > Horia Ivanovici a refuzat să intre în direct!

Un protest inedit a avut loc la sediul Look TV, marţea trecută. Surse credibile din cadrul postului au dezvăluit pentru GSP că realizatorul Fanatik Show, Horia Ivanovici, i-a anunţat pe şefii televiziunii că refuză să realizeze emisiunea. "Pur şi simplu, a spus că nu va intra pe post pe motiv că nu i-a fost achitat salariul la zi. Ivanovici nu a vrut să accepte întîrzierile salariale şi a plecat pur şi simplu acasă, fără să mai stea la alte discuţii. A fost de neînduplecat", au dezvăluit sursele Gazetei. Ieri, Horia Ivanovici a dat un drept la replică publicat pe site-ul publicaţiei pe care o patronează: "Eu şi echipa mea sîntem la zi cu absolut toate drepturile băneşti şi le mulţumesc şi pe această cale celor de la Look TV pentru că respectă contractul la virgulă. Niciodată n-aş refuza să moderez Fanatik Show, indiferent de condiţii, deoarece ştiu să fac diferenţa între profesionalism şi amatorism. Ca să lămurim lucrurile, în respectiva zi emisiunea nu s-a făcut din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care au generat probleme tehnice imposibil de remediat pînă la ora intrării în direct".

Bluful lui Putin cu South Stream. Rusia încearcă să divizeze UE

Putin a anunţat săptămâna trecută că renunţă la gazoductul South Stream, vorbind despre o rută alternativă prin Turcia. De fapt, acest proiect este aproape imposibil de realizat, însă preşedintele rus s-a bazat pe faptul că ţările europene implicate în South Stream vor pune presiune asupra Bruxelles-ului pentru a da undă verde controversatului gazoduct care ar spori dominaţia Gazpromul în piaţa gazelor naturale din Europa. Planul lui Putin pare însă a nu se fi schimbat dramatic, aşa cum a vrut să se creadă. Exact aşa cum a făcut în ultimele luni, preşedintele rus s-a folosit încă o dată de South Stream pentru a arăta Bruxelles-ului că, atunci când au de ales între poziţia comună a UE şi relaţia cu Moscova, tot mai multe state comunitare o vor alege întotdeauna pe aceasta din urmă.

Încă o şansă pentru Dan Voiculescu. Judecătorii nu au căzut de acord dacă să îi anuleze sau nu cei 10 ani de închisoare

Magistraţii Izabela Tocan şi Dan Lupaşcu, cei care judecă cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei primite în dosarul "ICA", de 10 ani de închisoare nu au ajuns la o decizie comună în acest caz. Astfel, instanţa a repus dosarul pe rol într-un complet de divergenţă (de trei judecători - n.r.) şi a stabilit un nou termen pentru 6 ianuarie. Mai exact, un al treilea judecător va fi întra în complet pentru ca următoarea decizie să fie pronunţată cu majoritate.

BANCHERUL

Banca Transilvania anunta preluarea bancii-problema a BNR, Volksbank

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si Omer Tetik, directorul general al bancii, vor anunta miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, preluarea Volksbank Romania, banca din Cluj devenind astfel a doua ca marime din sistem, dupa BCR, dar depasind BRD. In aceste conditii, banca din Cluj a decis sa preia uriasa responsabilitate a administrarii celor aproximativ 30.000 de credite in franci elvetieni ale Volksbank, in valoare de 1,9 miliarde euro. Cum o va face? In mod normal, in urma procesului de vanzare, clientii Volksbank vor deveni clienti ai Bancii Transilvania, care va incepe ulterior un proces de transformare a creditelor Volksbank in propriile produse de creditare BT, in lei sau euro. In ceea ce priveste miile de procese pe care Volksbank le are cu clientii, acestea isi vor continua cursul firesc, iar Banca Transilvania va fi nevoita sa le preia si pe acestea, pe viitor, intrucat fostii clienti Volksbank sunt acum ai BT. Cel mai probabil, BT a negociat un discount serios pentru a prelua niste credite care produc pierderi.

Misu Negritoiu, seful ASF, a schimbat placa: RCA-ul nu mai trebuie sa se scumpeasca

Misu Negritoiu, seful ASF, si-a asumat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), "greseala de comunicare" facuta in aceasta primavara, dupa ce a preluat sefia institutiei, cand a sustinut, la fel ca predecesorii sai, ca pretul asigurarii auto obligatorie (RCA) ar trebui sa creasca, din simplul motiv ca nu acopera valoarea despagubirilor platite de firmele de asigurari pentru accidente. ASF ar trebui, dimpotriva, sa stimuleze scaderea pretului asigurarilor prin crearea unui mediu concurential cat mai optim, asigurand o reglementare si supraveghere adecvate a actorilor pietei, asa cum procedeaza autoritatile din alte domenii, precum BNR pe piata bancara. Schimbarea de strategie a sefului ASF a fost provocata de protestul de saptamana trecuta a unei asociatii a service-urilor auto, care i-au cerut demisia in fata autoritatii si a Parlamentului, fiind nemultumiti de "cresterea nejustificata a pretului RCA".

CURENTUL

Firea a iniţiat o lege prin care bătăuşii şi nu violatorii sau pedofilii să fie castraţi chimic. Aceasta a trecut tacit de Senat

Nu e nicio glumă! Ieri Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind castrarea chimică, iniţiată de Gabriela Firea şi încă trei senatori. Firea s-a lăudat la momentul depunerii legii că toţi violatorii vor fi castraţi. Aceştia au propus o modificare a Noului Cod Penal prin introducerea unui singur articol articol: " (2) Castrarea chimica se aplica obligatoriu de catre instanta de judecata, ca masura de siguranta, pentru savarsirea infractiunilor prevazute la art.198 alin. (1) si alin (2), indiferent de pedeapsa principala aplicata. ART. 198 (1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care răspunde potrivit alin. (1). Aşadar după mintea lui Firea până şi victima unei încăierări care a suferit o vătămare corporală va fi castrată.

Raportul Senatului SUA: CIA a dezinformat publicul cu privire la tortură

Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor - calificate de critici drept tortură - desfăşurate de administraţia George W. Bush în zilele ce au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, adesea, au avut ca rezultat informaţii inventate. Metodele de interogare dure ale CIA contra suspecţilor de terorism în timpul conducerii lui George W. Bush au fost ineficiente, mai dure decât recunoscuse iniţial CIA şi nu au avut ca efect colectarea de date care să împiedice alte atacuri, relevă raportul privitor la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicităţii marţi de Senatul SUA. Documentul redeschide scandalul despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum zece ani. Democraţii susţin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administraţiei Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esenţiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA.

Cazări - de Tia Şerbănescu

Cei mai bogaţi dintre români îşi petrec anul acesta Crăciunul şi Revelionul în cele mai exclusiviste pensiuni - Rahova, Jilava - unde gradul de ocupare a ajuns la 114%. Mulţi dintre ei s-au cazat împreună cu rudele şi prietenii: Bîgiu cu finul, Hrebe cu fiul, Cocoş cu puiul, Adam cu soţia. Sărbătorile altfel! La Covasna judecătorul Ordog Andras a luat şpaga (ca să aibă bani de puşcărie) chiar în incinta Tribunalului deşi regula era să trimiţi un intermediar în parcare. La Bistriţa, şefii Poliţiei au ales lipsa de libertate după nenumărate excese şi măsuri drastice luate împotriva unei colege care nu coopera: "fă-o să se sinucidă" - metodă omologată de mult în cazul procurorului Panait. Premierul Ponta cunoaşte situaţia. Nici în tabăra câştigătorului nu e linişte: Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu se pregătesc să candideze pentru preşedinţia PNL în locul lui Iohannis. Partidul candidatului bine făcut: Orban pare mereu turmentat, Atanasiu pare veşnic mahmur. Ambii îşi pierd capul în primul tur.

CURIERUL NATIONAL

Efectul pervers al reformării de către UE a alimentaţiei ecologice

Liderii de la nivel local şi regional au avertizat că reformarea de către UE a sectorului de alimentaţie ecologică va duce la declinul actualei pieţe prospere. Comitetul Regiunilor - Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali - este de acord cu faptul că UE trebuie să modifice reglementările şi să lanseze un nou plan de sprijinire a creşterii sustenabile pe termen lung a sectorului ecologic, dar susţine că propunerile Comisiei Europene sunt pur şi simplu contraproductive şi necesită mai multă flexibi­litate şi investiţii corespunzătoare. Comitetul subliniază că un sfert din toate exploataţiile ecologice din Europa produc atât convenţional, cât şi ecologic, astfel încât "interzicerea exploataţiilor agricole mixte va duce la dispariţia unor producători ecologici".

Câţi bani cheltuiesc românii de Crăciun şi de Revelion

În acest an, bugetul alocat de români petrecerii sărbătorilor de iarnă este la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, situându-se în jurul valorii de 1.500 lei, conform datelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center. În acest context, dacă în 2013 ne bucuram de o creştere a bugetului cu aproape 300 lei faţă de decembrie 2012, în acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferenţe semnificative din punct de vedere statistic care să ne ducă cu gândul la creşterea consumului. Astfel, 35,4% dintre orăşenii intervievaţi intenţionează să cheltuiască pentru masa de Crăciun şi Revelion sub 1.000 lei, în timp ce 26,4% dintre aceştia urcă uşor către bugetul mediu de 1.500 lei. Această constanţă este vizibilă şi pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe etc.), suma medie destinată acestora fiind de 602,21 lei (comparativ cu 600,76 lei în 2013).

China, la cea mai mare cădere a pieţei din ultimii cinci ani

Acţiunile, moneda şi bondurile corporative din China au suferit luni noapte cea mai mare cădere din ultimii cinci ani, după ce autorităţile de la Beijing au anunţat că vor face paşi decisivi pentru a întâmpina riscurile în creştere legate de escaladarea datoriilor în sistemul financiar al ţării, scrie Wall Street Journal. Valul de vânzări a început în pieţele de obligaţiuni după ce traderii s-au grăbit să lichideze din deţineri pentru a face rost de un cash necesar în condiţiile în care instituţiile de reglementare le-au interzis investitorilor să mai folosească titlurile de credit corporative drept colateral pentru accesul la lichiditate. Turbulenţele s-au extins asupra monedei naţionale care consemnează cea mai mare scădere de două zile cunoscută vreodată. Finalmente, a fost indicele reprezentativ al Bursei de la Shanghai cel care a înregistrat un recul de 5,43%, cel mai mare din anul 2009 încoace. Turbulenţele survin după ce Guvernul a anunţat că agreează un ritm de creştere încetinit, iar reglementatorii au descalificat obligaţiuni corporative însumând 1,25 trilioane yuani pentru finanţările pe termen scurt.

Mii de conturi blocate din cauza datoriilor la stat

Sărbătorile vin cu popriri pe conturi pentru mii de bucureşteni. Aproape 100.000 de oameni din Capitală s-au trezit cu banii blocaţi peste noapte pentru că nu şi-au achitat datoriile către stat. Autorităţile au luat aceste măsuri chiar şi pentru ta­xele care nu au fost plătite în prima jumătate a acestui an. La nivelul Capitalei, cele mai multe datorii le au locuitorii sectorului 4, unde peste 61.000 de conturi au fost îngheţate. "Se recuperează din aceste blocări de conturi undeva la 40%. Practic, 60% rămâne să-i recuperăm prin alte modalităţi de executare silită. Maşinile le putem scoate la licitaţie, ca să nu mai zicem televizoare, frigidere", a declarat directorul general al Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale a sectorului 4, Oundjian Hrant. Per total, 100.000 de bucureşteni care au banii îngheţaţi în bancă trebuie să se prezinte la ghişeele Direcţiilor de Taxe şi Impozite Locale de care aparţin pentru a îşi achita datoriile. În schimb, vor primi un document pe care îl vor folosi pentru a îşi debloca conturile.

EVENIMENTUL ZILEI

Misterioasa moarte a lui Cătălin Chelu, milionarului care a vrut să mituiască un general

Cătălin Chelu (47 de ani), cel care poate fi denumit "lupul ţepar" al bursei autohtone-BVB, a murit într-o clinică din deşertul din Iordania, acolo unde se ascundea de autorităţile române pentru a nu fi întemniţat şase ani, pedeapsa primită în Dosarul "Mită la MAI". Soţia lui Cătălin Chelu a confirmat decesul afaceristului. Acesta s-a prezentat mereu ca fiind omul lui Vîntu, a cărui mustaţă a încercat s-o copieze în tinereţe. După ce luni apropiaţii lui Chelu au confirmat pentru "Evenimentul zilei" ştirea decesului, ieri, soţia sa a întărit această informaţie. "Este adevărat, atât am de spus", a declarat aceasta în faţa vilei din municipiul Galaţi. Reamintim că, în luna septembrie, Curtea de Apel Bucureşti i-a stabilit o sentinţă definitivă de şase ani cu executare pentru cea mai tupeistă mită. În 2010, omul de afaceri originar din Galaţi a vrut să-l mituiască pe generalul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), chiar în sediul ministerului.

Arestaţii la domiciliu care şi-au furat singuri căciula

Psihologii spun despre cei care încalcă regulile instanţei că au gândire de infractori. O altă ipoteză: merg pe ideea că nu vor fi prinşi. Tudor Pendiuc, primarul oraşului Piteşti, care era arestat la domiciliu pentru luare de mită şi abuz în serviciu, a încălcat regulile instanţei. DNA a anunţat, ieri, că Pendiuc a comunicat cu unul dintre suspecţii din dosar, în perioada 20 noiembrie 2014 - 01 decembrie 2014. Edilul îi suna pe cunoscuţii săi şi le cerea să-i fie daţi la telefon complicii săi, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial. În referatul DNA se arată şi că reprezentantul CNCD SA, Constantin Scarlat, arestat la domiciliu în acelaşi dosar, a părăsit imobilul fără permisiunea DNA. Nu sunt singurii care au încălcat regulile instanţei. A călcat strâmb şi Marian Căpăţână, intermediarul şpăgii din dosarul lui Mircea Băsescu. El a mers împreună cu soţia sa la un magazin duty free de unde a cumpărat un parfum.

CARACATIŢA SIF. Cum l-a prins DIICOT pe Dragoş Bîlteanu, SOŢUL BOGAT al Biancăi Rus

EVZ a aflat cum Dragoş Bîlteanu a creat un circuit financiar care funcţiona, în paralel, la Bucureşti şi la Nicosia, prin care banii delapidaţi de la SIF-urile româneşti erau spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România. DIICOT a confirmat că la capătul acestei scheme de tip mafiot se afla afaceristul grec Ioannis Papalekas, considerat unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România, partener de afaceri cu Bîlteanu din anul 2008. Surse oficiale au precizat, pentru "Evenimentul zilei", că anchetatorii au luat urma ilegalităţilor comise de grupul condus de Bîlteanu la scurt timp după ce SIF1 a anunţat înfiinţarea, în iunie 2013, a unei subsidiare în Cipru, SIF Imobiliare (SIFI). Prin aceasta s-au înfiinţat alte trei filiale. Apoi, SIF Banat a anunţat un transfer masiv de acţiuni în Cipru, de circa 22,5 milioane euro, deţinute la 18 societăţi româneşti. "Schema" a fost aprobată de Consiliul de Administraţie din care făcea parte şi libanezul Najib El Lakis-reţinut de procurori.

Regele bugetarilor. Preafericitul Daniel câştigă un salariu uriaş

Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe din România, câştigă un salariu uriaş de la stat: 22.901 lei NET lunar, potrivit informaţiilor publicate de Comisarul.ro. Potrivit sursei citate, Înalt Preafericitul Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, egal în rang de salarizare cu preşedintele ţării, şi primeşte pentru serviciile aduse statului un salariu lunar de 8.124 de lei. Dar asta nu este tot. ÎPF Daniel este şi arhiepiscop şi mitropolit al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Ca mitropolit mai primeşte 7.567 de lei, iar ca arhiepiscop încă 7.120 de lei. În total, veniturile lunare ale Patriarhului se ridică la suma de 22.901 de lei (net), plătiţi integral de către statul român. Numai personalul din Administraţia Patriarhală ia de la stat salarii în valoare de 557.442 de lei net lunar, cam cât 300 de profesori universitari.

NATIONAL

Mai apuca Paszkany sa fuga din tara?

Considerat unul dintre cei mai influenti oameni din Transilvania, Paszkany si-a scos la mezat toate afacerile, disperat sa vanda totul, fie si in pierdere, numai sa puna de-o parte cat mai mult din imperiul pe care l-a construit in ani buni de zile. Numai ca, dupa cum sustin sursele National, patronul echipei de fotbal CFR Cluj se afla deja in criza de timp cu planul sau de a vinde tot si de a se refugia in Ungaria. Iar odata cu el, in "navodul" procurorilor se asteapta sa se prinda si nenumarate alte nume grele din Ardeal, in frunte cu mai multi reprezentanti de frunte ai "guvernarii portocalii", perioada in care Paszkany a dat cele mai mari tunuri financiare. Cu cativa ani in urma, s-a vehiculat intens informatia ca Arpad Paszkany ar avea probleme iminente cu legea. De altfel, structura teritoriala Cluj a DIICOT chiar a fortat trimiterea sa in judecata, dar administratorul holding-ului POLUS a iesit fara nicio "zgarietura" penala din procesul care a urmat.

Ghita s-a prostituat pentru Ponta

Sebastian Ghita nu are vocatie de cutra politica, a facut compromisuri de dragul lui Victor Ponta sau la sugestia acestuia. In partide, oamenilor nu li se da voie sa promoveze. Oamenii sunt pusi sa se prostitueze", a afirmat Sebastian Ghita. Daca este sa ne luam dupa fostii lui colegi de partid, Ghita a fost "o prostituata de lux", cu un peste intelegator, care i-a permis sa-si bage la saltea mai bine de 80% din castig. Asta nu-l impiedica insa sa mearga mai departe cu tupeul si sa vorbeasca despre coruptie si clientelism. "Astazi, partidele sunt croite prost si ele, inauntrul lor, genereaza oameni care cresc pe criterii nu de performanta, ci pe criterii de clientelism, coruptie. Este un intreg mecanism de hotie si de fraudare. Ne pacalim toti si vrem sa credem ca aceste entitati si organizatii sunt cele care ne dau conducatorii. Daca aceste organizatii sunt false, corupte si neperformante, credeti ca vor da conducatori performanti?", a conchis deputatul.

Catalin Ivan se antreneaza pentru sefia PSD

Europarlamentarul Catalin Ivan vrea sa atace presedintia PSD la viitorul congres. Nu direct, asa cum ar face-o Liviu Dragnea, spre exemplu, ci pe ocolite, ascunzandu-se in spatele unui grup de camarazi. Partidul nu are nevoie de o persoana, are nevoie de o strategie, a afirmat, modest tot, Catalin Ivan. "Suntem mai multi care pregatim un proiect pentru PSD. Nu candidatura unei persoane. Cred ca in momentul de fata avem nevoie de un proiect, nu de o persoana. Eu nu cred ca cineva, o persoana, oricare ar fi ea, poata sa vina cu o solutie pentru un partid, sa scoata partidul din situatia in care se afla acum. Trebuie sa vorbim despre proiecte si despre idei la Congresul urmator", a declarat Ivan, citat de psnews. Constient ca figura cu proiectul nu o sa tina mult, europarlamentarul a recunoscut ca viitorul congres va fi "despre persoane si functii".

Lovitura pentru banci! Falimentul personal, adoptat de Senat

Senatul Romaniei a adoptat tacit Legea falimentulului personal, prin care persoanele fizice se vor putea declara insolvente daca au credite pe care nu le pot achita. Bancherii si BNR avertizeaza ca masura va periclita sistemul bancar. Desi autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in toate acordurile incheiate cu FMI si cu Comisia Europeana ca nu vor initia demersuri pentru legiferarea falimentului personal, Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata tacit de Senat. Decizia vine dupa ce in noiembrie, in debutul campaniei prezidentiale a premierului Victor Ponta, Guvernul a avizat favorabil legea respectiva. Bancherii, inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrageau atunci atentia ca legea poate destabiliza sistemul bancar. Bombona pe coliva ar fi si adoptarea actului normativ care prevede conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul valutar din data acordarii imprumutului.

Adrian Sarbu isi muta afacerile in Mall

Conform Monitorului Oficial, mogulul media Adrian Sarbu a inregistrat, la sfarsitul lunii septembrie, o noua companie. Aceasta se numeste Mediafax Mall SRL si se va ocupa cu editarea cartilor, ziarelor si revistelor. Proprietar al grupului Mediafax, Adrian Sarbu este si actionarul majoritar al noii entitati economice. Astfel, Mediafax Mall este detinuta de Sarbu in proportie de 99% (cota de participare la beneficii si pierderi) si societatea Alerria Business Consulting (1%). Administrator al Mediafax Mall a fost numita Roxana-Dorina Grigoruta care este si presedinte al Consiliului de Administratie al Alerria Management Company SA, firma detinuta tot de Adrian Sarbu.

PUTEREA

EXCLUSIV! Schema Fraudei EADS. Manevrele lui Oprea, mita lui Nica, frăţia Ţiriac-Zetche-Zoller...

"Airbus Defence and Space" a fost creată la începutul anului 2014, prin comasarea a trei foste divizii EADS, iar Parchetul examinează transferuri de bani suspecte, de mai multe sute de milioane de euro. Cotidianul naţional PUTEREA publică, în exclusivitate, Schema Fraudei EADS. Ce sume au încasat drept mită miniştrii, ce ilegalităţi comite Oprea, ce personaje au negociat în Franţa cu Arnaud Lagardere, cum şi-a cimentat prietenia Ion Ţiriac cu Dieter Zetche - actualul şef al Daimler - şi cu Stefan Zoller, ex-CEO EADS etc. Personaje din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi din vârful EADS au pus bazele unui contract care a generat o fraudă estimată, primar, la 60 de milioane de euro şi cercetată penal de procurorii din Germania şi România. Deja un individ important din schemă, Stefan Zoller, ex-CEO EADS Germania, a fost pus sub acuzaţie de anchetatorii nemţi - escrocherii în Arabia Saudită.

MARI ROMÂNI DIN DIASPORA. Singurul voievod al Moldovei "demisionar" - Petru Şchiopul

Destinele membrilor celor două principale familii princiare româneşti, ale Basarabilor şi Muşatinilor, în secolul al XVI-lea au fost adeseori tragice. Din cauza lipsei unor reglementări stricte privind succesiunea la tron (putea urca în scaunul domnesc oricine se considera "os domnesc" din căsătorie legitimă sau din legături exramaritale), a luptelor interne şi intervenţiei factorilor externi (în primul rând a Porţii Otomane), numeroşi au fost cei care, Basarabi sau Muşatini, autentici sau nu, şi-au petrecut o bună parte a vieţii departe de ţinuturile strămoşilor lor, trecând adesea prin aventuri şi încercări dintre cele mai grele pentru dobândirea, cu sprijin străin, scaunul domnesc pe care îl râvneau. Între aceştia se numără şi Petru Şchiopul, un domnitor care nu era unul oarecare în ierarhia nobiliară a Europei renascentiste, fiind descendent, pe linie paternă, al lui Vlad Ţepeş

Rusia acuză ostilitatea NATO, dar mulţumeşte Germaniei pentru "dialog"

Diplomaţia rusă încearcă să păstreze diviziunile din rândul ţărilor occidentale. Moscova denunţă agresivitatea Statelor Unite ale Americii, dar are grijă să laude contribuţia germană la "dialogul constructiv" între Vest şi Federaţia Rusă. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord că se face vinovată de deteriorarea relaţiilor din Vest şi Est. Potrivit politicianului rus, "relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează criza cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece". Oficialul de la Moscova consideră că acţiunile întreprinse de statele occidentale afectează stabilitatea în spaţiul european şi riscă să aducă Rusia şi Vestul într-o confruntare directă

ROMANIA LIBERA

Deschide inversarea raportului de forţe calea spre anticipate?

Dacă s-ar organiza alegeri generale duminica viitoare, alianţa PSD-PC-UNPR ar lua 38,8% din voturi, iar PNL-PDL 41,7%. Pragul electoral ar mai fi trecut, la limită, doar de PMP şi UDMR, astfel că oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu şi Dan Diaconescu ar dispărea din Parlament. Schimbarea ordinii între cele două mari blocuri politice, concomitent cu un salt spectaculos la capitolul încredere pentru Klaus Iohannis şi oamenii din jurul său, ar putea repune pe tapet ideea oportunităţii declanşării alegerilor anticipate. În mod evident, actuala opoziţie ar fi avantajată dacă s-ar ajunge la anticipate: ar câştiga cele mai multe mandate de parlamentar şi, împreună cu PMP şi UDMR, ar putea contura o nouă majoritate. Totuşi, din punct de vedere procedural, este foarte greu să se ajungă la alegeri înainte de termen, fapt care temperează şi elanul liderilor dreptei.

Se năruie un imperiu al afacerilor pe piaţa de capital

Moartea lui Cătălin Chelu încheie, la Galaţi cel puţin, un capitol, cel al miliardarilor apăruţi imediat după 1990, prin afaceri aflate deseori la limita legii sau de-a dreptul inginerii financiare. Printre aceşti primi miliardari, care au dat lovitura la Galaţi cu alt gen de afaceri decât jocurile de întrajutorare, dar la fel de controversate, se aflau Cătălin Chelu, Maricel Păcuraru, recent condamnat în dosarul Poşta, şi Ştefan Chiriac, patronul Chiriac Holding Company. Între Cătălin Chelu şi Maricel Păcuraru a existat o concurenţă în afaceri, dar şi în viaţă, pentru că Păcuraru s-a căsătorit cu Corina, prima soţie a lui Chelu. Se spune că mentorul său a fost Sorin Ovidiu Vîntu. Aşa a ajuns la speculaţiile de pe piaţa de capital prin intermediul unor "firme-fantomă", 7 grupuri de SRL-uri, fiecare grupat în jurul unui SA.

ZIARUL FINANCIAR

Unul dintre artizanii preluării Volksbank de către Banca Transilvania este un bancher austriac

Unul dintre artizanii care a făcut posibilă tranzacţia de preluare a Volksbank România de către Banca Transilvania este un bancher austriac de investiţii, Heinrich Pecina, extrem de influent în cercurile financiare şi politice de la Viena, care trebuie să accepte "o pierdere" destul de mare pentru operaţiunile acestei bănci din România. Conform unor surse de pe piaţa financiară, Pecina a mediat această tranzacţie în special cu acţionarii Volksbank şi autorităţile de la Viena. Volksbank România este deţinută, printr-un vehicul înregistrat în Austria, de grupul Volkskbank (51%), grupul francez BPCE (24,5%) şi băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank (24,5%). Banca locală este singura subsidiară din regiune rămasă în portofoliul celor trei grupuri, după ce restul au fost preluate de grupul rus Sberbank. Pecina a fost consultantul Băncii Transilvania prin firma Vienna Capital, o bancă de investiţii care activează în regiune.

Topul băncilor la finalul lunii septembrie

Cele mai mari cinci bănci locale aveau la finalul lunii septembrie o cotă de piaţă cumulată de 55%, echivalentul unui volum de active de 193 miliarde de lei (44 mld. euro), arată datele agregate de ZF. BCR s-a menţinut pe prima poziţie în sistemul bancar, cu active de 61 miliarde de lei (circa 14 mld. euro). Banca are o cotă de piaţă confortabilă de 17,5%, dar în ultimii şase ani a pierdut 2,5 puncte procentuale din cotă. Stocul de credite, care reprezintă peste jumătate din active, a scăzut pe fondul vânzărilor slabe şi al curăţării bilanţului de credite neperformante. Şi BRD, a doua bancă în funcţie de activele deţinute, a pierdut cotă de piaţă în criză şi a ajuns la sub 13% din sistemul bancar. Cota de piaţă a băncii controlate de grupul francez Société Générale ajungea la aproape 16% în decembrie 2008. BRD administra la finalul lunii septembrie active de circa 44 miliarde de euro. Astfel, dintre băncile aflate pe podium, doar Banca Transilvania şi-a majorat volumul activelor administrate şi a atins un nivel de 34 miliarde de lei.

Numărul de bugetari continuă să însemne peste un sfert din totalul angajaţilor din economie, faţă de 10% din total în anii '90

Cei aproape 1,2 milioane de angajaţi din sistemul bugetar au în continuare o pondere foarte importantă - de 26% - în efectivul total al salariaţilor din economie, în ciuda promisiunilor de eficientizare a instituţiilor de stat făcute de către guvernanţi. În Franţa, cel mai birocratic stat european, sectorul bugetar nu depăşeşte 20% din totalul angajaţilor din economie. În OECD, media sectorului bugetar în efectivul total de salariaţi este de 15%. În aceeaşi perioadă, mediul privat, care a reuşit să reia angajările, a făcut peste 80.000 de noi recrutări. În 2009, atunci când a anunţat tăierea salariilor bugetarilor, preşedintele Traian Băsescu justifica măsura spunând că statul este un om gras care s-a căţărat în spatele unui om slab, care este economia. De atunci statul a mai "slăbit" cu 200.000 de oameni, dar "cura" a fost întreruptă de guvernul actual înainte de a da rezultate spectaculoase, iar sectorul bugetar reprezintă peste un sfert din numărul total de angajaţi, un procent prea mare, cred specialiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb