• ADEVĂRUL
• Baronii sindicali, cu averile "la vedere"
Declaraţiile de avere publicate recent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate confirmă bănuielile de până acum referitoare la cât de înstăriţi sunt liderii centralelor sindicale. În lipsa declaraţiilor lui Liviu Luca, bănuit a fi cel mai bogat sindicalist, topul este dominat de Marius Petcu, preşedinte CNSLR - Frăţia.
• Petcu şi soţia, peste 150.000 de euro într-un an
Marius Petcu a câştigat numai din funcţiile de la sindicat şi din consiliile de administraţie unde a participat în calitate de lider CNSLR - Frăţia, 357.647 de lei. Soţia sa, secretar general la Federaţia Sanitas şi vicepreşedinte CNSLR - Frăţia, a adus şi ea în casă 87.668 de lei. Soţii Petcu au obţinut venituri şi din coordonarea unor proiecte cu finanţare europeană derulate de CNSLR - Frăţia. El a câştigat 147.000 de lei din două proiecte, iar Claudia Petcu - 61.600 dintr-un program. Per total, sindicatul a adus familiei Petcu 654.000 de lei în 2009 (aproximativ 150.000 de euro).
• Catedrala Neamului "prinde aripi" cu zece milioane de lei de la Guvern
Lucrările la fundaţia celui mai mare lăcaş ortodox din ţara noastră au început în forţă, de câteva zile . Muncitorii lucrează zi şi noapte pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie gata cele două săli polivalente din subteranul construcţiei. Lucrările pentru Catedrala Mântuirii Neamului, cea mai mare construcţie ortodoxă din România, înaltă cât un bloc cu 25 de etaje, au început oficial la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. De atunci şi până acum au fost făcute demersurile pentru amenajarea şantierului, de la drumurile de acces la ridicarea dependinţelor necesare: spaţii de cazare pentru muncitori, spaţiul pentru organizarea şantierului unde vor sta managerii şi depozitele de materiale.
• Catedrala, mai înaltă decât Casa Poporului
Conform proiectului, catedrala va avea 100 de metri înălţime, cu aproximativ 20 de metri mai mult decât Palatul Parlamentului, în vecinătatea căreia se află, iar pentru ridicarea ei se vor folosi 103.000 de metri cubi de beton. Deşi acum sunt aproximativ 40 de muncitori pe şantier care lucrează zi şi noapte, în momentul în care vor începe excavările vor fi aproximativ 300. "Vor lucra în două-trei schimburi, dar asta de la sfârşitul lui martie, când o să se muncească mai intens. Până acum suntem în grafic şi trebuie să lucrăm la fel pentru că se vrea finalizarea cât mai rapidă a acestui proiect", a adăugat Bogdan Deliu, reprezentantul firmei constructoare.
• Satul ocupat de copii
În localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Botoşani, fiecare familie are în medie cinci copii, recordul fiind de 16 prunci. Uliţele sunt pline de cei 700 de puşti care joacă şi rolul de părinţi pentru fraţii mai mici. Cei mai mulţi dintre adulţi au plecat la muncă în străinătate. Potrivit ultimelor statistici disponibile, din iulie 2009, în România trăiesc 3.245.775 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. Ceva mai bine de jumătate dintre aceştia, adică 1.642.458, s-au născut în mediul rural. "În satele din regiunea Moldovei, media de copii pe familie este de doi. La nivel naţional, natalitatea este uşor mai mică, fiecărui cuplu corespunzându-i 1,5 copii", a precizat Gheorghe Chirilă, directorul Institutului de Statistică Iaşi.
• Democrat-liberali, social-liberali sau femeia gonflabilă de Dinu Patriciu
Taxe mai puţine şi mai mici, reducerea birocraţiei, descentralizarea şi dereglementarea sunt, în ultimele două decenii, coordonatele tuturor programelor de reformă viabilă. "Există bere şi bere fără alcool, există cafea şi cafea fără cofeină, există ţigări şi ţigări lights, există flori şi flori din plastic, există femei şi femei gonflabile, există liberalism, iar unii zic că există şi social-liberalism. Eu beau cafea adevărată, fumez ţigări, ofer flori, iubesc femei şi sunt liberal." Aceste vorbe le rostea regretatul Horia Rusu la un congres de partid în anul 2000.
• România poate fi rezervorul de petrol şi gaze al Europei
România are mai multe resurse de petrol şi gaze decât arată estimările oficiale, este convins Stephen Hurley, preşedintele companiei petroliere americane Hunt Oil. Americanii de la Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, şi-au stabilit în România centrul operaţiunilor din Europa şi Orientul Mijlociu şi se pregătesc să exploreze subsolul autohton.
• Guvernul, indecis pe reducerea CAS
Executivul spune că vrea să micşoreze contribuţiile de asigurări sociale în 2011, dar numai dacă PIB va creşte cu minimum 1,5%. Consilierul de stat Andreea Paul-Vass a dat un semnal ambiguu ieri. Ba că 2011 trebuie să fie anul reducerii fiscalităţii, ba că asta se poate amâna pentru 2012. Diminuarea impozitării muncii în România - cea mai ridicată în acest moment din blocul comunitar - a devenit o sintagmă caducă, în condiţiile în care Guvernul promite în mod repetat transpunerea ei în practică, dar nu găseşte prilejul s-o facă. Ba e criză, ba nu există "spaţiul fiscal necesar", iar, mai nou, e nevoie şi de un anumit nivel al creşterii economice care să permită reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS). Guvernul exclude astfel, din start, ipoteza inversă - în care crede mediul de afaceri - că această măsură, în fapt, ar alimenta PIB.
• CURENTUL
• Băsescu şterge pe jos cu CT Popescu, tonomatul lui SOV
"Aş face o remarcă ce a stârnit furtună pe la televiziunile mogulilor, cea legată de implicarea medicilor în actul de justiţie. Şi am văzut mari ziarişti, unii chiar comandanţi de crucişătoare de presă, spunând < Ce se amestecă preşedintele? >. Şi pot să-i răspund acestui < căpitan de crucişător > că atâta timp cât stăpânul lui nu poate merge în faţa instanţei pentru că primeşte de la un ginecolog adeverinţă că e bolnav cu inima sau îşi crapă rotula în trei, dar nu vede nimeni nicio radiografie, nu pot să nu spun lucrurile acestea", a afirmat ieri Traian Băsescu.
• Cătălin Voicu refuză să-şi declare averea şi încasează în puşcărie bani de la Senat
Cătălin Voicu, deşi puşcăriaş, are condiţii complete pentru un stil de viaţă de-a dreptul hedonist - trai neneacă pe banii Senatului, în mijlocul borfaşilor, acolo unde îi stă bine. Un corupt de lux, evident, nu poate beneficia decåt de condiţii de lux. Voicu e tare-n bulan şi din pårnaie, permiţåndu-şi să sfideze legea şi de la bulău. Voicu, autor al unei savante expuneri academice intitulate "Locul şi rolul Poliţiei Romåne în prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în Romånia - 2003", s-a ocupat exact de extinderea fenomenului infracţional, la vårful statului, fapt pentru care este recompensat în continuare. Nu din motive academice, ci de clan, Senatul încă îi plăteşte lui Voicu "drepturile băneşti", am aflat din surse parlamentare.
• Băsescu: Nu sunt un partizan al privatizării Romgaz, Transgaz şi Transelectrica
"Eu nu sunt un partizan al privatizării Romgazului, a companiei de gaze. Nici a Romgazului, nici a Transgazului. Sunt de acord că putem discuta despre privatizare la producătorii de energie, la termocentrale, pentru că nu depinde... preţul depinde de un regulator naţional, care poate gestiona lucrurile şi nu se pot face exagerări. Sunt de acord să privatizăm acţiuni, să vindem acţiuni la Poşta Romånă, fără să fiu un susţinător al pierderii pachetului majoritar la Poştă. Dar Poşta trebuie să-şi facă rost de bani pentru modernizare, cum şi termocentralele trebuie să dacă la fel, dar m-aş bucura să cumpere cineva o termocentrală, însă exclus Transelectrica", a declarat Traian Băsescu.
• Mat sau pat? de Tia Serbanescu
Atât regina stupului de miere din vămi (cine-o fi trântorul?) cât şi regele par aproape de abdicare, adică de mat. Dar şi aici sunt două dame şi doi regi, astfel că dinastia corupţiei se ramifică. Opoziţia susţine, fireşte, că e vorba de o reglare de conturi în vederea alegerilor din PDL - deşi acţiunea a început anul trecut. Chiar şi aşa, curăţenia e bine-venită. Iată ceva ce PSD n-a făcut şi nu va face niciodată. Oricum, mai bine reglare de conturi decât îngrăşare de conturi. Să-nceapă decontarea: şah şi mat sau şah şi pat?
• CURIERUL NAŢIONAL
• Unde sunt chiriile după doi ani de scădere
În Capitală, tarifele pentru 3 camere au scăzut cu 40%, iar pentru 4 camere cu 47%. Preţul mediu solicitat pentru garsoniere a coborât la 235 euro lunar. Adrian Crivii: Oamenii nu mai sunt atraşi de "marele oraş".Dacă proprietarii de apartamente bune de închiriat din Capitală au sperat anul trecut că în 2011 va fi mai bine şi că vor putea cere sume mai mari de la chiriaşi s-au înşelat încă o dată. La fel ca şi în ultimii doi ani, 2009 şi 2010, nici acesta nu iese din tiparul chiriilor, care evoluează tot mai mult în favoarea celor care caută o locuinţă de închiriat. Tendinţa prezentată de prima lună a anului a confirmat că evoluţia normală a chiriilor nu poate fi decât una de scădere, în ciuda unui stoc tot mai mic. Potrivit lui Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare, Darian, scăderea chiriilor este una normală în condiţiile în care cererea este tot mai mică
• Să nu prindem prea mult curaj
Chiar înaintea primăverii avem şi în economia românească semne de dezmorţire. Mai târziu decât în statele industrializate, lucru oarecum firesc având în vedere că România este o ţară condusă prost. Randamentele economiei sunt minime, resursele naturale sunt utilizate la limită, provocările demografice sunt fără precedent, iar problema datoriilor - fără răspunsuri. Undeva de după colţ ne aşteaptă o nouă criză - probabil, cea mai mare din istoria umanităţii. De aceea este bine să nu prindem prea mult curaj.
• Conducerea UCM Reşiţa, trimisă în judecată
Procurorii anticorupţie au dispus ieri trimiterea în judecată a directorilor general şi executiv al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, respectiv Coriolan Preda, precum şi a asociatului şi administratorului SC Libarom Agri SRL, Said Baaklini, şi a directorului Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, Eugen Bogatu, acuzaţi de mai multe infracţiuni de corupţie.
• Camerele Agricole, transformate în camere politice?
Federaţia Agrostar ameninţă că va scoate în stradă, săptămâna viitoare, circa 2.000 de fermieri şi că va organiza manifestaţii, în premieră, la Bruxelles, agricultorii acuzând politizarea Camerelor Agricole. "Agrostar va picheta de săptămâna viitoare Guvernul, Ministerul Agriculturii şi Camera Deputaţilor. Vor participa 2.000 de agricultori la aceste proteste. Vom protesta şi la Bruxelles, în premieră, şi ne vom bate pentru depolitizarea Camerelor Agricole", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, citat de Mediafax.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Emil Prager: A trăit un secol. A construit un oraş
Unul dintre cei mai importanţi constructori români din perioada interbelică s-a născut în anul în care a fost inaugurat Ateneul şi a murit când prindea viaţă Casa Poporului. Emil Prager a văzut lumina zilei în 1888, în familia unor austrieci originari din Moravia - veniţi în România pe urmele Regelui Carol I. I-a fost elev lui Anghel Saligny, a lucrat la stat şi în privat, şi a construit zeci de clădiri publice în perioada interbelică. O monografie dedicată figurii sale a fost retipărită anul trecut, la Editura Vremea, sub semnătura fostului ministru Nicolae Noica.
• COMPARAT CU BANCA NAŢIONALĂ . Impresionanta operă a unui muritor
Emil Prager a construit Palatul Regal al României, Palatul Foişor din Sinaia, Palatul Ministerului de Interne, Academia Militară, Biblioteca Universitară din Iaşi, Spitalul Elias. A refăcut, fără să ceară vreun ban de la stat, cupola Ateneului Român, distrusă în război. A construit catedrala din Hunedoara, calea ferată dintre Ploieşti şi Târgovişte, un tronson feroviar între Bumbeşti şi Livezeni, fabrica de cauciucuri de la Floreşti, termocentrale, ţesătorii, silozuri, şosele în Ilfov, Argeş, Prahova şi Bacău. A fost primul inginer care a ridicat o biserică de la locul ei, elevând-o pentru lucrările de amenajare a unor lacuri. A proiectat structura din beton armat a Muzeului Ţăranului Român, pe cea a sediului ziarului "Universul" şi pe cea a Şcolii de Arhitectură "Ion Mincu".
• "Camorra" Moraviţa: 100.000 de euro pe tură
Poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi ar fi încasat, până în iulie 2010, şi 100.000 de euro într-o singură tură. În ultimele luni, şpăgile au scăzut la câteva mii de euro. Din 2008 şi până în iulie 2010, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Stamora Moraviţa au în casat, zilnic, de la traficanţii de ţigări, sume "de ordinul a mii de euro de persoană", existând însă şi perioade când s-au atins şpăgi-record de peste 100.000 de euro într-o singură tură de 12 ore. Acestea erau "vremurile de aur" ale contrabandei la frontiera de vest, când vânzarea de ţigări în magazinele duty-free era încă permisă, iar prin PTF Moraviţa treceau, în doar 24 de ore, mii sau chiar zeci de mii de baxuri pentru care vameşii încasau şpagă cu tarif fix: 50 de euro baxul.
• PNL îi taie microfonul lui Romeo Stavarache
Primarul Bacăului a primit ieri interdicţie de la partid să-i mai atace pe "mafioţii" lui Viorel Hrebenciuc, dacă vrea să se mai aleagă cu un mandat. Crin Antonescu îl face pe Romeo Stavarache frate vitreg cu Viorel Hrebenciuc. După "căsătoria" PNL-PSD, Romeo Stavarache trebuie să respecte regula "ciocul mic ca să ajungi la putere". Numai aşa l-a putut ţine în frâu liderul PNL pe primarul Bacăului, care acum cinci zile nu se arăta dispus să predea oraşul, "cucerit atât de greu, mafiei lui Hrebenciuc". Concret, în spatele uşilor închise de la PNL, lui Romeo Stavarache i s-a atras atenţia că dacă vrea să aibă garantat încă un mandat de primar trebuie să închidă ochii şi "să respecte protocolul". "Nu aveam ce lămuri noi cu domnul Stavarache, trebuia să se lămurească el singur. Şi s-a lămurit", a comentat un vice preşedinte PNL.
• Ultimele zile ale Halei Matache
În ceasul al 13-lea, autorităţile sunt somate să oprească demolarea clădirii. Demolarea Halei Matache din Capitală este o chestiune de zile. Monumentul - construit în 1887 şi inclus pe lista clădirilor de patrimoniu - are un mare ghinion: stă în calea viitorului bulevard Uranus, poreclit şi "Magheru 2", o arteră dorită în egală măsură de fostul dictator Nicolae Ceauşescu şi de actualul primar Sorin Oprescu. Acum, când buldozerele sunt aproape, câţiva oameni de cultură încearcă să salveze Hala Matache, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului culturii şi cultelor, Kelemen Hunor. Semnatarii contestă soluţia autorităţilor, de a păstra - în cel mai bun caz - o imagine a faţadei reprodusă în copie, "lipită" pe o structură nouă.
• FINANCIARUL
• Combinatele lui Ioan Niculae au golit depozitele de gaz ieftin. Efectul: +80% la factura de import
Romania a atins un nivel al importurilor nemaiintalnit pana in prezent, in conditiile unui salt evident al preturilor. Unitatile chimice ale InterAgro au primit gaz ieftin intern din iulie 2009 pana in octombrie 2010. In acest timp, importurile s-au situat la o cota redusa. Ulterior, ele au sarit in aer, ajungand la un nivel-record, de 41,5% in februarie 2011. Mia de metri cubi va sari peste 400 de dolari, pe fondul cresterii cotatiei internationale a barilului de titei. Timp de 16 luni, combinatele lui Ioan Niculae, precum si Azomures Tg.-Mures, s-au bucurat de un regim privilegiat in economia autohtona, achizitionand gaze naturale doar din productia Romgaz, fara niciun milimetru cub venit din Rusia.
• PDL propune suprataxarea băncilor cu 2,5% din profit. Bancherii spun că se vor scumpi creditele
Sumele stranse din acest impozit vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale de stat Consiliul Legislativ a facut mai multe observatii, intrucat o serie de prevederi sunt neclare . Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil propunerii mai multor senatori PDL de a introduce o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului bancilor. Masura ar urma sa fie aplicata pe o perioada de trei ani, iar veniturile vor intra in bugetul asigurarilor sociale. Bancherii spun ca nu vad rostul unei astfel de taxe, intrucat institutiile de credit nu au primit ajutor din partea statului, ci, mai degraba, bancile au finantat deficitul bugetar al Romaniei, cumparand periodic titluri de stat.
• AFACERI ÎN SPORT Fiscul a pus "sechestru" pe jucătorii U Craiova, pentru datorii de 8 mil. lei
ANAF a instituit, mai nou, sechestru pe drepturile federative ale unor jucatori. Financiarul continua seria materialelor dedicate echipelor din Liga I prin prezentarea situatiei economice a societatilor care opereaza financiar aceste cluburi. Fotbal Club Universitatea Craiova se afla intr-o permanenta disputa cu autoritatile financiare de mai bine de cinci ani, indiferent ca este vorba despre cele ale Ministerului Finantelor sau directia de specialitate a Primariei Municipiului Craiova. Din 2005 autoritatile invoca titluri executorii prin intermediul carora tin sub presiune societatea Fotbal Club U Craiova, care administreaza palmaresul Universitatii. Rezultatul acestor presiuni se regaseste in sechestrul instituit de-a lungul timpului pe conturi, actiuni si mai nou pe drepturile federative ale unor jucatori.
• GÂNDUL
• BĂSESCU ÎI RĂSPUNDE LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU: Nu sunt dispus să las fără replică slugărnicia faţă de unul care îţi dă un ban din când în când.
Preşedintele a susţinut că nu va accepta România să fie discriminată şi să primească lecţii de la oficiali europeni: "Aici trebuie ieşit şi dintr-o oarecare demagogie şi politeţe. Ne-am obişnuit să se găsească câte un demnitar al oricărui stat european care să ne tot dea lecţii. UE are câteva milioane de imigranţi ilegali, care n-au trecut prin frontierele românilor, ci ale unor state Schengen. (...) N-avem de ce să ne băgam sub masă şi să spunem: < Mai dă-mi, stăpâne! > când asta este realitatea".
• De la râme la Regină. de Cristian Tudor POPESCU
Şi vine acum tot dl. preşedinte şi ne spune că el ştia de astă-vară, dintr-un raport SRI, de imensa reţea de corupţie din vămi. Deci, când "le-o zicea" lui Sarkozy şi Merkel, când ignora declaraţiile ministrului francez pentru Afaceri Europene, Wauquiez, care exprima dubii în legătură cu rezistenţa la corupţie a vameşilor români, dl. Băsescu mergea, cum a mers toată viaţa lui politică, la cacealma. A trecut o lună, s-a consumat efectul rolului "Băsescu - Ceauşescu", acum dl. preşedinte îl joacă pe Papa al Cruciadei Anticorupţie din Vămi. Spune că speră ca anchetele să nu se oprească doar la şefii de vămi, să meargă până "sus", la "Regină". Din nou, tupeul este încremenitor. Personajul de nivelul cel mai înalt care ar trebui să răspundă mai întâi este el însuşi. Cum şi-a permis, împreună cu aşa-numitul Baconschi de la Externe, să degradeze inutil, injust şi cu premeditare relaţiile României cu Franţa şi Germania?
• A doua revoluţie Băsescu în medicină
Dl. preşedinte a inventat pur şi simplu o ramură a medicinei, cum numai marele futurolog Stanislaw Lem, medic şi el la bază, mai reuşea: genicologia. Se lămureşte astfel un vechi mister: în ce anume e doctor Genică Boerică - în genicologie. Necomentabile, datorită penibilului, mi se par şi noile "precizări" înţepate ale d-lui preşedinte la adresa Franţei şi Germaniei, când în vămile româneşti iese acum la iveală exact motivul pentru care motoarele UE, acum plus Olanda, ne refuză aderarea la Schengen. P.S. Pentru informarea d-lui preşedinte, nu comand niciun crucişător, sunt căpitan doar pe "Rechinul Şoselelor", Dacia mea 1310.
• Măsuri excepţionale la Transporturi: clădirea în care se fac licitaţii de 2,5 miliarde de euro - supravegheată video
În timp ce Transporturile pregătesc licitaţiile pentru noi kilometri de autostradă, proiectele vechi continuă să sufere. Din cele 67 de situri arheologice de pe tronsonul Cernavodă-Constanţa doar 25 au fost descărcate. Şeful de la Drumuri spune însă că nu vor fi întârzieri. Pentru a se asigura integritatea licitaţiilor de aproape 2,53 de miliarde de euro care vor avea loc în perioada 15 februarie - 15 aprilie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a dispus montarea de camere video, asigurarea unor servicii de pază dar şi permiterea accesului doar pe baza actelor de identitate.
• JURNALUL NAŢIONAL
• Cum s-au schimbat românii în 20 de ani
Fericirea e în hipermarket iar noi avem un trup sănătos. Scăpat destul de şifonat din violul comunismului, care i-a tras-o cum a putut el mai bine, românul s-a scuturat de jegul de pe haine, şi-a aranjat păru-n oglindă, şi-a tras o liniuţă fină de tuş peste pleoapele grele de somn ale unei conştiinţe drogate cu tâmpenii şi a pornit la un nou drum: drumul societăţii de consum, al economiei de piaţă, al unei libertăţi aparente şi seducătoare, pe care a îmbrăţişat-o cu drag, că era nouă şi ambalată, cât de cât, mai frumos decât ailaltă. Aşa se face că, la douăzeci de ani după ce balena comunistă a catadicsit să se dea jos de pe el, românul se găseşte în faţa unei noi crize de identitate. Cei mai în vârstă habar n-au încotro s-o apuce, iar cei tineri o ţin una şi bună: bani şi distracţie, ca la reţete: cât cuprinde. Unde suntem noi după douăzeci de ani? Ce s-a ales de speranţele noastre de mai bine?
• Băsescu spală PDL de corupţia din vămi
Judecătorii îl contrazic. Preşedintele dă iar în cap presei. Într-un interviu acordat RRA, preşedintele Traian Băsescu a acuzat ieri "interpretările din presă" referitoare la scandalul arestărilor din vămi, susţinând că este vorba despre o "încercare de intoxicare uriaşă", despre deturnarea sensului acţiunii în direcţia unui război intern în PDL.
• NAŢIONAL
• Pensionarul medical Eugen Petrescu îşi bea cafeaua zilnic cu Blaga. Uluitoarea poveste a "Stăpânului frontierelor"
Toţi angajaţii de la vămi tremurau în faţa "eminenţei cenuşii" care colecta taxele de protecţie şi care de peste 20 de ani este dependent de hemodializă! Este indubitabil, fostul ministru de Interne este deja la un pas de a fi făcut şah-mat. Pentru că, după ce procurorii DNA au ajuns - la pontul cui, nu mai este un secret pentru nimeni ! - la persoana lui Eugen Petrescu, nu mai rămâne decât să i se dea lovitura decisivă a "Buldogului". Şi aceasta pentru că pensionarul medical care dona la campaniile electorale ale PDL-ului sute de milioane de lei nu este un simplu intermediar, ci chiar "eminenţa cenuşie" care coordona din umbră întreaga industrie a corupţiei din vămi.
• Blaga jură să-şi ia revanşa în faţa lui Băsescu. "Buldogul" îşi arată colţii
Vasile Blaga a lăsat acuzaţiile lansate de Traian Băsescu fără o replică publică. Voci democrate afirmă însă că, la adăpostul partidului, Blaga ar fi menţionat că nu se lasă şi că Băsescu va vedea şi el cum este când "se schimbă roata". Cu sau fără bârfele interne deja lansate pe temă, cert este că Vasile Blaga s-a singularizat prin tăcere. Asta în timp ce alţi lideri PDL de marcă s-au grăbit să-şi însuşească critica băsesciană şi să se spăşească - ba direct în faţa presei, ba pe bloguri. "Nemulţumirea pe care a afişat-o preşedintele faţă de PDL este justificată. A girat politic pentru noi. Suntem, deci, datori să tratăm cu maximă seriozitate semnalul preşedintelui" - a postat Elena Udrea pe blogul său, unde a şi cerut de altfel demisia deputatului Dan Păsat din partid.
• Până şi Igaş s-a prins că sunt umflate cifrele prezentate de DGIPI! "Doi ş"un sfert" a şmenuit bilanţul anual
Astfel, serviciul secret al Internelor a fost ultima dintre structuri care a trebuit să-şi prezinte bilanţul anual. Numai că statisticile oficiale avansate de către DGIPI pe 2010 erau atât de nereale, că până şi un novice ca Traian Igaş şi-a dat seama că este luat pe post de "Ceaşcă" cu aşa cifre umflate şi l-au apucat pandaliile! "Asta e ceva ce nu există"! Ardelean sadea şi fost băiat de oraş, Traian Igaş a luat-o pe urmele olteanului care după câteva ore în care a privit o girafă, a exclamat sigur pe el că " asta e ceva ce nu există". La fel s-au petrecut lucrurile şi cu ministrul de Interne, dar nu la Grădina Zoologică, ci la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
• PUTEREA
• Blaga: Îl cunosc pe Eugeniu Petrescu,suntem colegi de partid. În Radu Mărginean am încredere
Fostul ministru de interne, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, ne-a declarat telefonic faptul că îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu (intermediarul mitei luate de fostul şef al Vămilor, Radu Mărginean, şi făptuitor în dosar, potrivit procurorilor) în calitate de coleg de partid. Cât despre Radu Mărginean, susţine că are în continuare încredere în el, aşa cum a avut şi atunci când l-a propus şef al Vămilor.
• Pedeliştii confirmă: Eugeniu Petrescu este membru PDL
Eugeniu Petrescu, omul din umbră şi totodată sponsorul PDL, iese la lumină. Mai mulţi membri ai principalului partid de guvernământ confirmă că îl cunosc pe Eugeniu Petrescu, omul despre care presa scrie că ar fi influentul personaj care face şi desface ploile în vămi. Primul pedelist care afirmă că îl cunoaşte este chiar Cristian Petrescu, deputat PDL de Bucureşti. "Nu, nu sunt rudă cu dumnealui. Dar îl cunosc, mă tot întâlnesc cu el. E un bătrân pe la 60 de ani, slăbuţ, mai mult nu aş şti ce să vă descriu. Nu ştiu la ce sector este", ne declară Cristian Petrescu despre Eugeniu Petrescu.
• Coşmarul lui Funeriu: Andronescu rămâne şi la Politehnică, şi în Senat. Semestrul II, fără profesori în universităţi
Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, nu reuşeşte, nici cu ajutorul noii legi, să scape de "coşmarul său", Ecaterina Andronescu. Senatorul PSD, rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, a găsit o "portiţă" în legea lui Funeriu, ce-i permite să-şi păstreze ambele funcţii. Pe de altă parte, Legea educaţiei naţionale ar putea lăsa aulele universităţilor fără profesori. Indiferent de situaţie, noua lege nu va da şanse tinerilor profesori să intre în sistemul universitar, aşa cum promitea Daniel Funeriu.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Ineficienţă. Vama descoperă doar 4% din intrările ilegale. Cât a pierdut România din contrabanda cu ţigări
În fiecare zi intră în ţară un camion cu ţigarete de contrabandă. Doar unul pe lună este descoperit.
Capturile de la frontieră din ultima săptămână sunt spectaculoase ca număr de persoane arestate, dar nesemnificative faţă de fenomenul contrabandei din România. Producătorii de ţigări, care ar fi trebuit să se bucure că vor vinde mai mult, sunt dezamăgiţi sau chiar îngrijoraţi. Dezamăgiţi pentru că "traficul adevărat nu se face cu sacoşa" şi îngrijoraţi pentru că o serie de modificări legislative în curs ameninţă să instituie filiere noi de contrabandă. Până acum, ineficienţa autorităţilor, care depistează doar a treizecea parte din marfa de contrabandă, a provocat pagube la buget de până la un milliard de euro pe an.
• Anticorupţie la vămi? Jos Băsescu! de Cristian Campeanu
Până la urmă, e bine sau e rău că s-au făcut arestări prin vămile patriei? Pentru că, în mod cu totul neaşteptat din partea unei naţiuni atât de înzestrate cu darul vorbirii, nenumăratele ore de talk-show TV şi de articole publicate pe această temă nu reuşesc să dea un răspuns clar şi fără echivoc la această întrebare simplă. Mărturisim că noi înşine suntem acum cuprinşi de îndoială şi nelinişte după ce sentimentul iniţial era mai degrabă unul de certitudine moderată: "Da, dom"le, e bine!". Toată această mascaradă anticorupţie nu este altceva decât expresia disoluţiei statului sub guvernul de hoţi şi incompetenţi Băsescu-Boc. Deci Jos Băsescu, Trăiască USL! Sau poate cele de mai sus nu sunt decât o cacofonie asurzitoare care, cum scrie săptămâna aceasta Ana Blandiana, ne hărţuieşte seară de seară la televizor memoria prezentului unde "imaginile ne spun: < Nu trebuie să ţineţi minte ceea ce aţi trăit voi azi, trebuie să ţineţi minte ceea ce vă spunem noi că aţi trăit azi >".
Catalizatorul tunisian de Joseph E. Stiglitz
Întreaga lume sărbătoreşte revoluţia democratică din Tunisia, care a declanşat o cascadă de evenimente în alte părţi din regiune - în special în Egipt - cu consecinţe imposibil de anticipat. Lumea şi-a fixat privirea asupra acestei mici ţări de zece milioane de locuitori, încercând să tragă învăţămintele recentei experienţe şi să vadă dacă tinerii care au răsturnat un autocrat corupt pot crea o democraţie stabilă şi funcţională. Mai întâi învăţămintele. În primul rând, nu este suficient ca guvernele să asigure o creştere economică rezonabilă. PIB-ul Tunisiei a crescut anual cam cu 5% în ultimii 20 de ani, iar această ţară era deseori lăudată pentru economia performantă, mai ales în contextul regional
• Cele mai năstruşnice comisioane bancare
O bancă din România percepe comision pentru plata cu monede, o alta cere o sumă substanţială pentru închiderea contului de economii, o bună parte a băncilor cer comisioane pentru intrările din conturile clienţilor, în timp ce constituirea unui depozit la unele bănci aduce mai degrabă pierderi. Mai mult, există bănci care percep comisioane calculate ca procent din credit pentru simpla emitere a unei coli A4 care să certifice că respectivul este client al băncii. Astfel ar arăta o scurtă descriere a sistemului bancar românesc din perspectiva strategiei de comisionare. De altfel, legile europene nu au convins băncile să elimine sau să diminueze comisioanele. Ordonanţa 50 limitează numărul comisioanelor la 4 şi exclude comisioanele procentuale pentru credite, însă unele bănci încă le practică.
• ZIARUL FINANCIAR
• IFN-urile au pierdut 27.000 de clienţi anul trecut, stocul de credite a scăzut cu 17%
Afacerile societăţilor de credite de consum şi de leasing s-au prăbuşit odată cu vânzările de electrocasnice si masini. Multe contracte de leasing au fost inchise inainte de termen deoarece clientii nu si-au mai platit ratele lunare, iar creditorii au recuperat bunurile finantate.
• "Cum m-am îmbogăţit pe Bursă"
Florin Gavrilă, investitor pe care mirajul randamentelor ridicate de pe Bursă l-a prins încă din anii timpurii ai pieţei, dărâmă mitul conform căruia bursa este un mijloc de a face bani din speculaţii, într-un interviu acordat ZF din seria "Investitori la Bursă". La 43 de ani, Gavrilă a reuşit să strângă o avere de 350.000 de euro din investiţii de pe Bursă, după ce a intrat în piaţă la finele anului 1998 cu 10.000 de dolari şi spune că pe maximele pieţei, în vara anului 2007, deţinea un portofoliu evaluat la 1,2 milioane de euro. El a beneficiat de creşterile fulminante ale SIF-urilor de după anul 2000, când randamentele au depăşit în anumiţi ani şi 100%.
• BT administrează averi de 311 mil. euro pentru 1.200 de clienţii bogaţi
Banca Transilvania (BT), singura bancă de top cu capital majoritar privat românesc, administrează averi de 311 milioane de euro pentru clienţii săi prin serviciul de private banking. Volumul activelor aflate în administrare a urcat cu 20% faţă de sfârşitul anului 2009, când se afla la 290 de milioane de euro. Pentru a se califica la serviciile de private banking clienţii trebuie să aibă lichidităţi de cel puţin 100.000 de euro plasate la bancă pe o perioadă de cel puţin trei luni consecutive. "Pentru acest an ne-am propus acelaşi ritm de creştere a numărului de clienţi de private banking ca în 2010, de 20%", spune Robert Rekkers, directorul general al BT (desen).
• Senatori PDL vor o taxă de solidaritate de 2,5% din profit la bănci; iniţiativa are avizul Consiliului Legislativ
Mai mulţi senatori PDL propun ca instituţiile financiare şi instituţiile de credit să achite o taxă de solidaritate anuală de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurărilor sociale, măsura urmând să fie aplicată pe o perioadă de trei ani. În Ungaria, băncile au fost obligate să plătească o taxă calculată ca procent din active, care sunt mult mai mari decât profitul. "Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se instituie, pentru o durată de 3 ani, taxa de solidaritate impusă instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit", se arată în primul articol al iniţiativei, cel de-al doilea prevăzând că "instituţiile financiare şi instituţiile de credit vor achita anual o taxă de solidaritate în cuantum de 2,5% din valoarea profitului obţinut pentru anul precedent, taxă care se face venit la bugetul asigurărilor sociale
• De ce merg românii să cumpere acţiuni pe bursa din Viena
Mai multe firme de brokeraj locale au aplicat în ultimii ani pentru calitatea de membri ai bursei din Viena, investitorii români fiind tot mai interesaţi de companiile austriece cu afaceri în România. În urmă cu câţiva ani, Viena era una dintre destinaţiile favorite de shopping ale românilor. Acum, Viena a devenit o destinaţie tot mai căutată şi de cumpărătorii de acţiuni. Investiţiile românilor pe bursa din Viena tind să devină o modă, iar valoarea acestora ar putea atinge în acest an câteva zeci de milioane de euro, potrivit datelor oferite de firmele de brokeraj care intermediază astfel de tranzacţii. Anul trecut, BT Securities, firma de brokeraj a Băncii Transilvania, a rulat 12 milioane de euro pentru clienţii săi pe piaţa austriacă.
• Ancuţa renunţă după 16 ani la funcţia de director general al Sibex şi vrea să aducă un manager străin
Teodor Ancuţa spune că va demisiona la finalul lunii aprilie din funcţia de director general al Bursei sin Sibiu (Sibex), dar va rămâne preşedinte al CA, iar conducerea executivă urmează să fie preluată de un străin cu experienţă pe pieţele de capital din Europa. "Trebuie să mă ocup şi de afacerile mele, de la Păltiniş. Până aici a fost < momentul Ancuţa > la Sibex, iar de aici e timpul să vină altcineva la conducerea executivă. Eu voi preda ştafeta de executiv odată cu partea de gestiune, în AGA de bilanţ, care va fi în 28 - 29 aprilie.
• Nemţii îşi înfig steagul în inima capitalismului american: vor să cumpere bursa din New York
Fuziunea dintre Deutsche Börse şi NYSE Euronext va da naştere celei mai mari platforme de tranzacţionare din lume. Capitalizarea totală a companiilor de pe noua platformă se va ridica la 15.000 miliarde de dolari. Bursa de la New York, simbolul supremaţiei financiare a SUA cu o istorie de peste 200 de ani, este la un pas de a ajunge pe mâna nemţilor, Deutsche Börse anunţând că se află în discuţii avansate pentru a achiziţiona NYSE Euronext, scrie The New York Times. Anunţul a venit la scurt timp după ce London Stock Exchange (LSE) a lansat o ofertă de 3,1 mld. dolari pentru preluarea TMX, operatorul bursei canadiene.