REVISTA PRESEI 11.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 11 aprilie 2013

ADEVARUL

Vosganian: "Mari companii sunt interesate de Oltchim". Ponta: "Atenţie la escroci!"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat ieri că a primit oferte scrise din partea unor "mari companii din domeniu" care s-au arătat interesate de privatizarea Oltchim (OLT) şi va începe discuţii cu acestea. Premierul Victor Ponta l-a avertizat însă să fie atent la "escrocii cu bani în pungă". "Vă informez, în premieră absolută, că există un număr important de oferte serioase din partea unor mari companii din domeniul industriei chimice şi care şi-au manifestat în scris intenţia de a participa la privatizarea Oltchim", a spus ministrul Vosganian, la începutul şedinţei de Guvern. El a precizat că, de săptămâna viitoare va începe dialogul cu potenţialii investitori, dialog care nu va fi public, iar ofertele vor fi prezentate "la timpul potrivit", într-un proces deschis de privatizare. "Noi dorim să schimbăm filosofia de privatizare, în sensul că ne interesează aceia care doresc să investească şi ne interesează mai mult nivelul investiţiilor ulterioare decât al preţului de vânzare", a declarat Vosganian.

Fiscul a colectat venituri mai mari cu 6,5% în primul trimestru. Încasări mai mari din TVA şi impozitul pe venit, venituri mai mici din impozitul pe profit

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat la bugetul de stat în primele trei luni ale anului venituri de 26,95 miliarde de lei, în creştere cu 6,5% faţă de perioada similară din 2012. Avansul a fost determinat, în principal, de creşterea încasărilor din TVA şi impozitul pe venit. Încasările din impozitul pe profit au scăzut însă cu aproximativ 10%. Taxa pe valoare adaugată (TVA) rămâne principala sursă de venit, cu o creştere nominală de peste 1 miliard de lei, aproape de 10%, de la 11,05 miliarde lei, la 12,1 miliarde lei. Încasările pe TVA s-au îmbunătăţit mai ales pe zona de comerţ intracomunitar. Cea mai bună evoluţie în dinamică a fost înregistrată de impozitul pe venit, cu un plus de 600 de milioane de lei (11,6%), unde încasările au totalizat 5,78 miliarde lei, comparativ cu 5,18 miliarde de lei în primele trei luni de anul trecut.

Liviu Dragnea, stăpânul fondurilor pentru administraţia locală

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, va coordona un program de finanţare pentru autorităţile locale, denumit Programul naţional de dezvoltare locală. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aflată pe agenda şedinţei de Guvern, fondurile vor fi alocate pe baza unor criterii . Acesta se vor referi ponderea obiectivelor de investiţii aflate în derulare pe fiecare judeţ, date demografice si administrativ-teritoriale, capacitatea financiară a beneficiarilor. Ministerul Dezvoltării va analiza solicitările consiliilor judeţene, şi va întocmi lista finala a obiectivelor de investiţii. Practic, în acest fel, sub coordonarea Ministerului Dezvoltării vor fi reunite patru fonduri guvernamentale. Este vorba de fondurile care erau până acum alocate prin pentru drumuri, poduri, canalizare în mediul rural, cele alocate pentru poduri, sisteme de apă-canal, terenuri sport ȋn mediul rural. De asemenea, au fost incluse sub coordonarea lui Dragnea finanţările pe mediu şi gospodărire a apelor şi cele pentru aprobarea Programului "Reabilitare şi modernizare - 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local".

Kelemen Hunor dezvăluie cine se află în spatele scandalurilor cu bentiţa tricoloră şi steagul secuiesc

Preşedintele UDMR avertizează într-un interviu acordat Adevărul că am face o mare greşeală dacă am crea impresia că Dan Voiculescu ţine echilibrul în România. Băsescu şi Ponta nu au mers pe lângă lege şi într-o cameră obscură ca să se înţeleagă. Premierul a procedat bine din punct de vedere politic. Am mai văzut acest film în decembrie, când era tocat de presă, de adversarii sau partenerii politici pe tema protocolului cu UDMR şi a cedat. Acum am văzut acelaşi film şi de data asta premierul n-a mai cedat. Legat de scandalul din jurul steagului secuiesc şi bentiţei tricolor. Este un om care trăieşte în Spania şi de acolo alimentează aceste conflicte dintre români şi maghiari, mai ales din Covasna. Este vorba de Dan Tănasă, ştie toată lumea. Bentiţa tot de la el a plecat, el a fost administratorul site-ului, din câte am înteles.

Dezvăluiri din Cetatea Vaticanului: Papa emerit Benedict e grav bolnav, iar noul Papă se plimbă incognito prin Roma

Starea de sănătate a Papei emerit Benedict s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni şi mai are puţin de trăit, a declarat Paloma Gomez, o jurnalistă spaniolă care a fost timp de zeci de ani corespondent la Vatican. De asemenea, acesta povesteşte în noua ei carte cum noul Papă face escapade incognito prin Roma, pentru a ţine legătura cu oamenii de rând. Jurnalista a spus că, cel mai probabil, Papa emerit Benedict nu va locui prea mult în mănăstirea Mater Ecclesiae, locul unde se va retrage fostul suveran pontif după ce-şi va încheie sejurul de la Castelul Gandolfo, reşedinţa de vară a papilor. De asemenea, Gomez a mai dezvăluit că Papa Benedict nu va mai fi văzut prea mult în public, notează cotidianul spaniol "El Mundo".

Preşedintele francez începe lupta pentru eradicarea paradisurilor fiscale. Deutsche Welle: "Franţa adoptă legi anticorupţie care seamănă perfect cu cele din România"

Preşedintele francez Francois Hollande vrea ca Franţa să fie "exemplară" în ceea ce priveşte transparenţa conturilor din paradisurile fiscale ale tututor demnitatorilor, mai ales după scandalul fostului ministru al Bugetului, Jerome Cahuzac, care a creat multă vâlvă în Hexagon. Hollande a declarat miercuri, într-o intervenţie de la Palatul Elysee, că doreşte "eradicarea" paradisurile fiscale "în Europa şi în lume", forţând băncile la un exerciţiu de transparenţă privind filialele lor, scrie France Presse. Preşedintele consideră că doar prin eradicarea paradisurilor fiscale se pot păstra locurile de muncă. În acest sens, şeful de la Palatul Elysee a anunţat creearea unui "parchet financiar, cu o competenţă naţională, care poate acţiona în cazuri de corupţiei şi a marilor evaziuni fiscale". De asemenea, Hollande a vorbit de crearea unui birou central de luptă împotriva fraudei şi a corupţiei.

CURENTUL

Preşedinta CNA, Laura Georgescu, penală încă din vremea când lucra la Departamentul Antifraudă

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Corina Georgescu, a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, în perioada de timp în care a fost angajată pe postul de consilier la Serviciul Relaţii Mass Media al Departamentului pentru lupta antifraudă - DLAF. Este vorba de societatea comercială GALA MEDIA 2003 SRL, înfiinţată în 2003 şi având declarat ca obiect principal "activităţi de radio şi televiziune".

Grevista foamei Cristina Anghel, singura câştigătoare la "loteria" politică a USL

Finalizate prin căderea succesivă a două guverne şi neaşteptata venirea la putere a actualei coaliţii guvernamentale, protestele din primele luni ale anului trecut au scos în prim-plan figurile a trei protestatari pe care propaganda Antenisto-USListă ni le-a vârât pe gât, metamorfozate în efigii ale luptei dure purtate, chipurile, contra "mafiei portocalii". A fost o penibilă "treime" revoluţionară compusă, atunci, din învăţătoarea Cristina Anghel, tehnicianul Tv Adrian Sobaru şi, ultimul venit, dar nu cel de pe urmă, locotenentul dezertor Alexandru Gheorghe. Acum, la peste un an distanţă, a devenit clar că, dintre cei trei "triumviri" ai "Revoluţiei din 2012", singurul beneficiar a fost învăţătoarea Anghel, care şi-a primit "lozul câştigător" chiar din mâna slinoasă a turnătorului Dan "Felix" Voiculescu.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa asigurărilor auto, în declin

Rentabilitatea asigurărilor generale, care include segmentul poliţelor auto, este negativă, în condiţiile în care încasările asigurătorilor sunt depăşite de cheltuielile aferente emiterii poliţelor şi acoperirii daunelor, a afirmat ieri la o conferinţă pe tema asigurărilor Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei brokerilor UNSICAR, explicând că anul trecut pierderile asigurătorilor au fost acoperite de acţionari. "Pe segmentul RCA, de exemplu în 2012 rata combinată a depăşit 124%, iar pe Casco a atins 127%, în condiţiile în care rata daunei s-a situat la aproape 83% pe RCA şi la peste 88% pe Casco", a spus Andriescu, citat de Mediafax, adăugând că acţionarii au acoperit anul trecut pierderile asigurătorilor, având aporturi la capitalul companiilor locale de aproape 800 milioane de lei.

Cum reuşeşte Coreea de Nord să producă bani?

Produsul Intern Brut al Coreei de Nord, în 2011, a fost estimat ca fiind de 1.800 de dolari pe cap de locuitor, însă potrivit ONU, acesta ar fi fost de doar 506 dolari. În comparaţie PIB-ul Coreei de Sud pe cap de locuitor în 2011 a fost de 31.700 de dolari. Principalul partener comercial al Coreei de Nord este China, care este responsabilă pentru 67,2% din exporturile sale. Ţara a fost lovită de sancţiuni din cauza programelor sale nucleare şi a testelor cu rachete balistice pe care le-a realizat în ultima perioadă. Factbook defineşte industria Coreei de Nord ca fiind în primul rând militară, construcţii de maşini, energie electrică, produse chimice, minerit, metalurgie, textile, industrie alimentară şi turism. Principalele exporturi au fost reprezentate de produse minerale, produse metalurgice, armament, textile, agricole, produse pescăreşti, iar principalele importuri au fost reprezentate de petrol, cărbune cocsificabil, maşini şi echipamente, textile şi cereale.

Legea restituirii proprietăţilor va genera mii de procese la CEDO

"CEDO le-a cerut (autorităţilor române - n. red.) să eficientizeze rezolvarea problemei restituirii proprietăţilor, adică să urgenteze despăgubirile. Or, tocmai acest lucru nu a fost făcut de guvernanţi, având în vedere că despăgubirile imobilelor care nu mai pot fi retrocedate se fac în 10 ani de-acum încolo, respectiv până în 2024. CEDO a cerut înlocuirea Titlului VII din Legea 247/2005 - Regimul stabilirii şi plăţii despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv, astfel încât să se urgenteze despăgubirile, nu să fie prelungite", a declarat pentru Curierul Naţional av. Călin Ispravnic, reprezentantul Asociaţiei pentru Proprietate Privată, estimând că şi această lege, ca şi precedenta, va genera sute poate chiar mii de procese la CEDO.

Ciprioţii sunt mai bogaţi decât germanii! Rezultat-surpriză al unui sondaj BCE

Un sondaj al Băncii Centrale Europene din 2010 arată că averea medie a gospodăriilor germane este mai redusă cu 51.000 euro faţă de restul zonei euro. Contrar opiniei generale, ciprioţii sunt pe locul doi în top (după luxemburghezi) cu o avere medie pe gospodărie de 267.000 euro. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Furnica germană nu numai că trebuie să plătească pentru greierele cipriot, ci, în plus, furnica trăieşte cu zgârcenie, în timp ce greierele cipriot se lăfăie în lux. Există însă un element defavorabil germanilor. La ei nu este obişnuită deţinerea de proprietăţi imobiliare. Doar 44% din familiile germane posedă locuinţă proprietate personală, faţă de 70-80% în cazul ţărilor din Sudul european.

Băsescu: Asigurăm Coreea de Sud de solidaritatea României

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri, un mesaj preşedintelui Republicii Coreea, Park Geun-hye, în care asigură de solidaritatea României în contextul internaţional actual. "Doresc să vă asigur, în contextul internaţional actual marcat de tensiunile din Peninsula Coreeană, de solidaritatea României cu Republica Coreea. (...) Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea este o dovadă clară a bunei cooperări şi a angajamentelor asumate împreună, pentru binele celor două popoare. Vă rog să primiţi, stimată doamnă preşedinte, expresia distinsei mele consideraţii", afirmă preşedintele Băsescu în mesaj.

Cu ce vine conducerea Sibex în faţa acţionarilor

Sibex îşi propune creşterea veniturilor prin lansarea unor noi produse răspândite în pieţele internaţionale, dar şi ale unor instrumente cu active suport româneşti. În aceeaşi direcţie, Bursa a demarat deja un program de stimulare a market-makerilor, astfel încât aceştia să contribuie la creşterea numărului de produse şi a lichidităţii pe platforma sa. Externalizarea unor activităţi, negocierea cu furnizorii de servicii şi reducerea bugetului de salarii sunt avute în vedere pentru micşorarea costurilor, mai spune un comunicat al Sibex. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al Sibex care va fi supus votului acţionarilor în AGA din 12-13 aprilie a.c., cheltuielile pe anul în curs ar trebui să se diminueze cu 45% faţă de 2012, ajungând la 3,1 milioane lei.

EVENIMENTUL ZILEI

PĂGUBIŢII DE LA FNI, FRAIERIŢI A DOUA OARĂ. Jaful lui Vîntu continuat de oamenii partidelor

Comisia Valorilor Mobiliare (CNVM) susţine că nu are de unde plăti pagubele FNI, deşi există o hotărâre definitivă în acest sens. Instituţia îşi onorează angajaţii cu salarii de zeci de mii de lei. Fostul secretar de stat Dorina Mihăilescu are 13.600 de euro pe lună. Un număr de 282 de păgubiţi ai Fondului Naţional de Investiţii (FNI) cer Fondului Proprietatea ca taxa plătită Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să fie virată în conturile lor. Judecătorii au stabilit definitiv, în iunie 2009, că 130.000 de păgubiţi FNI trebuie să fie plătiţi de Comisie, în solidar cu alte persoane. Reprezentanţii CNVM au spus că nu au buget de sute de milioane de euro. În aceste condiţii, ca să scape de sechestru pe conturi, susţin că taxa încasată de la Fond reprezintă, de fapt, salariile angajaţilor, sume care, potrivit legii, nu pot fi executate silit.

Frank Timiş îşi extinde puternic IMPERIUL din Africa pe banii CHINEZILOR

Producătorul de minereu de fier African Minerals, controlat de omul de afaceri român Frank Timiş - care a obţinut anul trecut o infuzie de capital de 1,5 mld. dolari de la o fabrică de oţel din China, este interesat să atragă noi finanţări din ţara asiatică pentru extinderea unei mine, programată pentru 2016. "Avem o serie de opţiuni", a anunţat ieri Keith Calder, CEO-ul African Minerals, cu referire la un plan de dezvoltare ce necesită investiţii de 2,1 mld. dolari. "Avem oportunitatea de a ne angaja într-un împrumut în trepte, care va fi probabil o combinaţie între bănci chineze şi din Vest". African Minerals a început transportul naval de la mina din Tonkolili în noiembrie 2011 şi a anunţat că se aşteaptă să ajungă la o producţie anuală de 20 milioane de tone metrice în acest trimestru.

Şeful ArcelorMittal Galaţi: E posibilă închiderea celui mai mare combinat siderurgic din România

Conducerea unităţi siderurgice de lângă Dunăre este nemulţumită de taxa de cogenerare şi de plata certificatelor verzi care duc la o factură insuportabilă pentru fostul colos industrial. Directorul unităţii Bruno Ribo a declarat direct, pentru prima dată de la preluarea combinatului, că ArcelorMittal nu exclude varianta închiderii Combinatului! "Anul trecut, am plătit pentru electricitate şi gaz 140 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decât în 2009. Dacă nu se întâmplă nimic, în 2015 vom ajunge să plătim cu 54 de milioane de euro mai mult decât în 2009. E imposibil să ne luptăm cu aşa ceva. Cineva suportă aceste pierderi, de patru ani suntem sprijiniţi financiar de compania-mamă", a declarat Ribo, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Galaţi.

Cum o desfiinteaza primul sef al Danei Grecu pe vedeta Antenei 3: "Esti vaca nebuna a televiziunii, soacra Tarii Romanesti in plin bufeu de menopauza si sperietoarea copiilor!"

Gheorghe Smeoreanu (58 de ani), directorul ziarului pitestean unde s-a lansat in presa Dana Grecu (37 de ani), o face praf pe fosta sa subalterna. Realizatoarea emisiunii "La ordinea zilei" de la Antena 3 este numita de acesta, intr-o scrisoare deschisa, "vaca nebuna a televiziunii". Directorul recunoaste ca, la inceputuri, Dana l-a atras pentru ca era "nu neparat frumoasa, ci foarte erotica"!

Florin Călinescu a dat lovitura! Cum a pus actorul mâna pe 1.400.000 euro

Actorul şi omul de televiziune Florin Călinescu face afaceri bune şi pe vreme de criză, căci firma sa de echipamente optice va oferi servicii de mentenanţă pentru Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră contra sumei de 1,4 milioane de euro! Contractul încheiat la sfârşitul lunii trecute între firma lui Florin Călinescu şi Poliţia de Frontieră presupune reparaţia echipamentelor, înlocuirea acumulatorilor de la echipamentele portabile de supraveghere, înlocuirea agentului de răcire pentru camerele portabile de supraveghere pe pr incipiul termoviziunii şi servicii de întreţinere periodică.

JURNALUL NATIONAL

RCS-RDS, afacere suită în plopi. Compania de cablu are nevoie de 800 de milioane de euro. Legalitatea cablurilor agăţate de stâlpi, la pământ

Afacerea operatorului de telecom RCS-RDS se susţine printr-o politică de credite tot mai accelerate. De aceea se află în atenţia agenţiilor de rating, iar informaţiile privind datoriile sau starea tehnică a companiei sunt atent urmărite de bănci. În 2011 Agenţia Moody's a schimbat perspective ratingului "Ba3" al companiei de la "stabilă" la "negativă", pe fondul creşterii mai reduse a veniturilor, al planului de investiţii mai agresive, dar şi al reducerii lichidităţii. Se ştie că afacerea RCS-RDS se "ţine" de infrastructura companiilor care asigură transportul sau distribuţia energiei electrice. Cablurile de transmisie a semnalului sunt agăţate de stâlpii companiilor de electricitate, iar în oraşe de infrastructura transportului în comun pe fir. O legislaţie strictă există, dar din investigaţiile anterioare a reieşit că primăriile au permis operatorilor de cablu să-şi dezvolte reţelele fără avize de amplasament şi autorizaţii de construcţie.

PREMIERĂ MONDIALĂ: Invadat de HOŢII DE BUZUNARE, Muzeul Luvru a fost închis!

Muzeul Luvru a fost inchis miercuri iar angajatii au intrat in greva, exasperati de asaltul continuu al hotilor de buzunare care ii ataca atat pe ei cat si pe turisti. Cotidianul Le Monde citeaza un reprezentatnt sindical care spune ca angajatii au ajuns la capatul rabdarii: "Vin cu frica in suflet la munca, pentru ca se confrunta cu bande organizate de hoti de buzunare din ce in ce mai agresivi. Printre ei sunt minori care au acces gratuit si, chiar daca sunt luati de politie, revin dupa cateva zile". O suta de functionari de la Luvru s-au adunat miercuri in fata ministerului francez al Culturii, o delegatii fiind primita la discutii. Alti 200 de angajati au cerut sa iasa la pensie, a informat directorul muzeului. Dezastrul provocat de hotii de buzunare la Luvrul a fost semnalata inca din decembrie, cand conducerea muzeului a depus o plangere la Parchet.

CSM a modificat calendarul pentru avizarea şefilor Parchetelor. Avizele vor fi transmise pe 10 mai

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei pentru funcţiile de conducere la PÎCCJ, DNA ŞI DIICOT, urmând ca avizele să fie transmise MJ pe 10 mai. Potrivit calendarului aprobat, în perioada 10 - 30 aprilie se va pune în dezbatere publică proiectele de management şi se vor efectua verificări asupra candidaturilor; 7 mai - analiza rezultatelor demersului anterior; 8 mai - intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror general, prim-adjunct al procurorului general şi adjunct al procurorului general din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; 9 mai - intervievarea candidaţilor pentru funcţiile de procuror-şef al DNA, procuror-şef şi adjunct al procurorului-şef din cadrul DIICOT şi pe 10 mai - transmiterea avizelor către Ministerul Justiţiei.

Situatia este exploziva! Un al treilea razboi mondial nu este exclus

"Regiunile care pot deveni teatrul unor conflicte sunt Orientul Indepartat si Mijlociu, spatiul postsovietic, in special zona Caucazului, Ucraina si unele tari din Asia Centrala, Pakistan si India", afirma expertul militar rus, Viktor Kovalev. El nu exclude izbucnirea unui al treilea razboi mondial in urmatorii zece ani. "Traversam o etapa cand se incheie trei mari cicluri economice: ciclul Kondratiev (40-60 de ani), ciclul Juglar (7-12 ani) si ciclul Kuznetz (16-25 de ani). O analiza retrospectiva a istoriei mondiale arata ca, in astfel de momente este foarte posibil un mare razboi. Este o perioada de instabilitate politica majora. Omenirea se afla in pragul unor mari prefaceri, mai ales ca exista SUA, care au nevoie de un mare razboi. El ar rezolva mai multe probleme, atat de factura financiara, dar si de redistribuirea rolurilor de lideri in lume."

Garda Financiară: Suma de bani din contul deschis pentru evazionişti a crescut. Vezi cu cât

Soldul contului în care cei care fac evaziune fiscală plătesc de bunăvoie, pentru a beneficia de pedepse mai blânde, a crescut la 36,68 milioane lei (circa 8,4 milioane euro) la finalul lunii februarie 2013, de la 6,58 milioane lei în decembrie 2012, potrivit datelor furnizate de Garda Financiară

NATIONAL

Victor Ponta ia cu japca Internele!

Mircea Dusa se va alege cu siguranta cu porecla de "Titirezul" dupa ce se va intoarce invartindu-se la fostul loc de munca. Si, chiar daca va fi astfel nevoit sa renunte la impozantul dormitor de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cel putin isi va vedea visul cu ochii si va fi din nou ministru de Interne. Pentru ca, dupa cum prevede planul de stabilizare al sistemului pritocit de catre strategii coabitarii, MAI trebuie sa revina musai, si cat mai repede cu putinta, in ograda PSD. Astfel ca, incurajat de succesul de la Justitie si dupa ce a declansat atacul si la Externe, Victor Ponta va forta si preluarea Internelor.

Si BAIETII DESTEPTI plang cateodata!

Afaceristul Dragos Bilteanu, Tiberiu Urdareanu, "petrolistul" Alin Niculae (care a facut 20 de milioane de euro din contracte cu statul) si grecii de la Raycap, acuzati de inselaciune in afacerea "cabine pentru Romtelecom", au ceva in comun: au fentat statul roman! Firma Romenergo SA, a lui Bilteanu, are in spate un actionar cipriot (Romenergo Holdings LTD), care detine 99,99945% din actiuni, iar din documentele intrate in posesia "National" rezulta ca, in 2011, a avut o cifra de afaceri de 23 de milioane de euro si un profit de 1,3 milioane euro. Bani care au ramas in Cipru, la actionarul majoritar.

Un milion de euro, pretul pus de Dinu Patriciu pe capul celor care vor sa-i ia averea!

Ieri, Dinu Patriciu a plecat din tara, luand inca o data autoritatile romane peste picior. In timp ce politia il cauta, teoretic, pentru a da cu subsemnatul in doua dosare penale, magnatul a trecut ca prin branza frontiera spre Marea Britanie, cu acordul tacit al oamenilor legii. Dupa cum chiar el a declarat la TV, Patriciu a profitat de vizita fulger in Romania pentru a-si pune la punct cateva afaceri. Reporterii "National" au aflat ca una dintre "afaceri" a fost pusa la cale intr-un local de pe Calea Victoriei, intr-un separeu in care se aflau doar Dinu Patriciu, Seban Patriciu si Emil Hurezeanu. Satul sa fie tinta atacurilor venite din partea sotiei care vrea jumatate din avere, a creditorilor Mic.ro si a partenerilor de afaceri pe care i-a escrocat, Dinu Patriciu a anuntat ca pune la dispozitie un milion de euro pentru campanii de presa impotriva acestor "dusmani" care ii vor banii, pentru ca acestia sa fie distrusi.

Rasturnare de situatie: cine arunca in aer Congresul PSD!

Rasturnare de situatie la PSD! Linistea care domnea in partid a fost tulburata de o veste cutremuratoare: Andrei Alexandru intra in cursa pentru functia de presedinte al formatiunii. Perseverenta. Prin asta se face remarcat Andrei Alexandru, fost consultant al lui Ion Iliescu si consilier al lui Nicolae Vacaroiu. Desi s-a facut de toata bafta in 2010, cand a candidat la presedintia PSD, Alexandru este dispus sa o ia de la capat si sa concureze impotriva lui Victor Ponta, pe care il acuza ca a compromis principiile USL-ului.

PUTEREA

Clinică privată, preferată şcolii pentru nevăzători. Onţanu a pus ochii pe terenul orbilor

Edilul Neculai Onţanu insistă la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a trece terenul unei şcoli pentru nevăzători din domeniul public al statului în cel privat al sectorului 2, pentru a-l putea vinde. Onţanu vrea să ofere terenul unei clinici private pentru a-şi amenaja o parcare. Legea nu permite însă schimbarea destinaţiei terenului. Pricopie nu a dat încă un răspuns.

Ponta: Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să accelereze procedura de elaborare a Legii insolvenţei, astfel încât în noua formă actul normativ să permită sprijinirea firmelor corecte şi falimentarea celor care fraudează statul.

ROMANIA LIBERA

Regionalizarea ICR, un eşec de proporţii

Înlăturarea lui Horia-Roman Patapievici de la conducerea ICR şi înlocuirea lui cu Andrei Marga au avut două consecinţe: deturnarea rolului ICR şi înfiinţarea de filiale în judeţe, deşi instituţia ar trebui să promoveze cultura românească peste graniţe. La ce s-a ajuns? Dintre filialele noi, unele încă îşi caută menirea, iar altele fac parastase literar-artistice, lipsa unei activităţi consistente fiind o notă comună, din Oltenia în Banat şi din Ardeal în Dobrogea. Filialele deschise în "provinciile istorice" de către Institutul Cultural Român (ICR) încă nu au reuşit să dinamizeze viaţa culturală din oraşele în care activează şi nici să creeze expoziţii ori evenimente de excepţie. Unele dintre ele par expresia celui mai pur provincialism cultural, altele se axează pe comemorări, un soi de parastase literar-artistice.

Ziariştii de la Jurnalul Naţional PROTESTEAZĂ. Jurnaliştii nu şi-au mai luat SALARIILE de 4 luni

Jurnaliştii de la publicaţia Jurnalul Naţional (JN) protestează împotriva patronatului, deoarece aceştia nu şi-au luat salariile de mai bine de patru luni. Ziariştii au ales să protesteze anonim, din "pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice formă de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale şi orice informaţie dată publicităţii, care ar putea aduce atingere intereselor societăţii", după cum au scris aceştia pe un blog creat special pentru protest. Totodată, jurnaliştii de la JN spun că "Încercările de a dialoga cu conducerea societăţii au eşuat. Orice iniţiativă, cât de timidă, de a obţine mai mult decât promisiuni fără acoperire, a fost înăbuşită în faşă de Marius Tucă.

Cresc tensiunile în USL: PNL dă ultimatum PSD în scandalul Romgaz

Tensiunile din cadrul USL au escaladat ieri, când preşedintele organizaţiei PNL Sibiu, deputatul Mircea Cazan, i-a dat un ultimatum ministrului PSD al Energiei, Constantin Niţă, să renunţe până sâmbătă la planul de a muta sediul central al Romgaz la Bucureşti. În caz contrar, Cazan a ameninţat că PNL va cere luni în Parlament demisia lui Niţă. Este pentru a doua oară în două zile când PNL şi PSD se află pe poziţii divergente, după ce Crin Antonescu a respins proiectul "taxei de solidaritate" de 10% a bugetarilor. Un indiciu că Voiculescu e interesat este faptul că, ieri, Antena 3 a început să-l atace din senin pe Constantin Niţă.

George Soros, avertisment sumbru pentru Uniunea Europeană

Criza, cel mai probabil, se va acutiza încă înainte de alegerile parlamentare din Germania - 22 septembrie - a avertizat Soros, menţionând că recesiunea ameninţă şi Germania, scrie Mediafax. Pentru depăşirea cu succes a crizei financiare în Europa, Germania ar trebui să accepte emiterea de obligaţiuni europene comune (aşa-numitele eurobonduri) sau să părăsească uniunea valutară, a declarat cunoscutul miliardar american George Soros, prezentând un raport intitulat 'Cum se poate salva UE de criza euro' la conferinţa de la Frankfurt, un eveniment organizat marţi de Centrul pentru studii financiare.

ZIARUL FINANCIAR

Ponta a găsit vinovaţii pentru scăderea veniturilor la buget: companiile în insolvenţă. Răspunsul antreprenorilor: Dar Guvernul ce a făcut ca să nu ajungem în această situaţie?

- Antreprenorii români sunt într-o situaţie disperată şi spun că nu există nicio măsură din partea Guvernului care să încurajeze mediul de business şi industria românească rămasă fără oxigen - Fenomenul insolvenţei se propagă cu rapiditate, iar statul riscă să nu mai încaseze nicio taxă pentru că nu vor mai exista companii viabile care să-şi plătească obligaţiile la buget. "Ne confruntăm cu o situaţie disperată, şi dacă nu se schimbă nimic, în două-trei luni Guvernul nu va mai încasa nicio taxă pentru că lanţul insolvenţelor se extinde în toată eco­nomia", spune Georgică Cornu, preşe­dintele grupului Confort din Timişoara, unul dintre cei mai mari constructori români, cu afaceri de 124 mil. euro în 2011, care a intrat în insolvenţă anul trecut.

România mai are doar trei fabrici de ciocolată şi dulciuri

România tinde să devină doar o piaţă de desfacere pentru producătorii mari de ciocolată în contextul în care au mai rămas doar trei fabrici mari de ciocolată şi dulciuri, iar consumul intern este acoperit în cea mai mare parte de importuri. "Businessul în ciocolată este dificil la ora actuală pentru că preţurile la materiile prime au crescut în ultimii doi ani şi au crescut şi costurile de pro­ducţie, din cauza scumpirii electricităţii, a combustibililor, deci şi profitabilitatea a scăzut", a declarat pentru ZF Mihuţ Crăciun, cel care a condus timp de doi ani producătorul de ciocolată Kandia. Consumul de ciocolată din Româ­nia este acoperit în proporţie de 80% din importuri, potrivit estimărilor ZF. Producţia internă acoperea în urmă cu opt ani peste 80% din vânzările de ciocolată.

Veşti bune de la principalii indicatori macro în primul trimestru, dar şi pesimism de la oamenii de afaceri

Primul trimestru a "contabilizat" veşti bune de la inflaţie, deficitul bugetar, exporturi, producţia industrială sau vânzările cu amănuntul, dar şi multe insolvenţe şi pesimism de la oamenii de afaceri. Exporturile au sărit doar în februarie cu 10%, iar pe primele două luni au înregistrat un avans de 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Graţie continuării diversificării geografice, exporturile către ţările non-UE au fost în ascensiune puternică. Îmbunătăţirea cererii externe s-a observat şi în cifrele producţiei industriale, creşterea anuală ajungând în februarie la 5,4%. Şi comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus semnale încurajatoare în acest an, înregistrând un plus de aproape 2% în primele două luni. Preţurile de consum au continuat să scadă în martie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la 5,25%, amploarea reducerii inflaţiei luând prin surprindere analiştii. În luna martie rata inflaţiei a fost de doar 0,04%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb