REVISTA PRESEI 11.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 iunie 2014

ADEVARUL

Banca Mondială a îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru România, la 2,8% pentru acest an şi la 3,2% pentru 2015

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% cât estima în ianuarie pentru acest an la 2,8% şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare. În 2016, PIB al României va creşte cu 2,9%, se arată în raport. "În Ungaria şi România sunt semne clare că cererea externă mai puternică conduce la îmbunătăţiri pe piaţa muncii şi recuperare a cererii de consum. În general, la nivelul regiunii, inflaţia redusă va permite băncilor centrale să menţină politici monetare de sprijinire a recuperării economiei şi consumului", se arată în raport. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

Cum te fură Enel la factură dând şpagă la ANRE şi fără să facă investiţiile promise

Enel nu şi-a realizat investiţiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011, "cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE", iar investiţiile parţiale au fost acceptate "fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE", în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Aceste informaţii regăsesc în referatul procurorilor anticorupţie prin care au cerut arestarea lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi a lui Florin Gugu - director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional. Enel a preluat în 2008 fosta filială Electrica Muntenia Sud după ce a cumpărat un pachet de 50% din acţiuni pentru 394 de milioane de euro, ulterior având loc o majorare de capital de 425 de milioane de euro, ajungând astfel la o participaţie de 67,5% din companie.

Trupele NATO se antrenează la graniţele Rusiei. Ruşii răspund cu manevre militare "comparabile" în Kaliningrad

Armatele ţărilor NATO participă la aplicaţiile Saber Strike 2014 care au început în Letonia, având drept scop verificarea "compatibilităţii subunităţilor militare ale aliaţilor din NATO". Dar Moscova consideră că activitatea NATO lângă graniţele ruseşti este o continuare logică a jocului politic, început în Ucraina. De aceea, Rusia a demarat manevre militare "comparabile" în enclava europeană Kaliningrad. În acest an, circa 4.700 de militari şi 800 de vehicule britanice, canadiene, americane, finlandeze sau poloneze participă la manevrele NATO, care implică zece ţări membre şi care au început luni în Letonia şi ar urma să se încheie la 20 iunie în Lituania vecină. Rusia nu stă în cu mâinile în sân şi a demarat manevre militare "comparabile" cu cele ale NATO în enclava europeană Kaliningrad,a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Moscova, citat de AFP.

Cristian Diaconescu, prezidenţiabil al PMP şi preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară în numai trei zile

La numai trei zile după ce a fost lansat ca şi candidat al PMP la Preşedinţie, Cristian Diaconescu, fost consilier prezidenţial, a fost ales marţi preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară. Marian Preda a demisionat astăzi din fruntea Fundaţiei. "Fundaţia este promotorul Partidului Mişcarea Populară, iar rolul acesteia este departe de a fi consumat, pentru că intrăm într-o etapă şi o logică nouă, iar expertiza fundaţiei este vitală pentru partid. Vreau să continui colaborarea cu Marian Preda, cu Cristi Preda, Adrian Papahagi, Sebastian Lazaroiu, Elenina Nicuţ, precum şi pe colegii", a declarat, pentru Mediafax, Diaconescu. Diaconescu a mai spus că vrea să continue colaborarea cu Marian Preda, cu Cristi Preda, Adrian Papahagi, Sebastian Lazaroiu, Elenina Nicuţ, precum şi pe colegii care s-au implicat în perioada de început a Fundaţiei Mişcarea Populară. Mai mulţi lideri din teritoriu ai Fundaţiei au demisionat astăzi, în semn de susţinere faţă de fostul preşedinte al FMP. Marian Preda a anunţat marţi că demisionează din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, precizând că o schimbare a clasei politice nu poate avea loc din interior, ci din exterior.

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi. Inculpaţii din dosarul " ICA", în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani, au primit, ieri, un ajutor nesperat din parte completului de judecată, mai exact din partea magistratului Florică Duţă. La începutul termenului care trebuia să aibă loc la primele ore ale dimineţii, judecătorul, care cu numai o săptămână în urmă anunţa că vrea să se pensioneze de la 1 iulie, le-a atras atenţia celor prezenţi în sală că există o hotărâre a colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care se stabileşte că dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, dacă cel actual nu are aceeaşi componenţă ca cea stabilită de la bun început, respectiv judecătorii Duţă şi Stan Mustaţă.

UDMR nu vrea să guverneze cu PPDD. Hunor: Ar fi un dezastru

Alianţa dintre PSD şi PPDD încă nu s-a realizat, dar deja au apărut primele critici din interiorul coaliţiei de guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că, din punctul său de vedere, cooptarea PPDD la guvernare ar fi un dezastru, ca imagine, şi că nu este de acord cu aceasta. Întrebat dacă ar fi oportună cooptarea PPDD la guvernare, preşedintele UDMR a spus: "Din punctul meu de vedere, nu. Dar acesta este punctual meu de vedere, fiindcă, din punctul de vedere al imaginii, ar fi un dezastru. Şi nici nu este nevoie". El a adăugat că, la nivel local, fiecare face înţelegeri, dar "la nivel guvernamental, în coaliţie, a spus public că nu este de acord, pentru că ar fi o greşeală". "Nu am discutat cooptarea PPDD la guvernare, premierul a ieşit şi a spus că au fost nişte discuţii, dar nu ne-a cerut o discuţie mai profundă. Asa înseamnă că în acest moment nu este de actualitate, fiindcă, oricum, fără voturile coaliţiei, nu se poate trece prin Parlament", a spus Kelemen Hunor.

CURIERUL NATIONAL

Staţiunile balneare riscă blocarea investiţiilor

Staţiunile balneare riscă o blocare a investiţiilor, care va conduce implicit la degradarea acestora în următorii ani, dacă statul nu intervine cu facilităţi precum scutirea de taxe, spun oficialii patronatului din domeniu, care acuză autorităţile din turism şi că nu promovează sectorul balnear. "În momentul de faţă, jumătate dintre staţiunile balneare din România sunt dependente de biletele de odihnă şi tratament acordate de Casa Naţională de Pensii. Faptul că unele staţiuni sunt dependente de această piaţă le asigură o marjă de profit mică, care nu le permite să facă investiţii. Pe de altă parte, companiile din domeniu care au făcut investiţii importante înregistrează pierderi ca urmare a dobânzilor mari pe care le plătesc pentru creditele luate", a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear din România (OPTBR).

Taxele auto, schema piramidală a Guvernului

Executivul se foloseşte de banii încasaţi din timbrul de mediu pentru a restitui vechile taxe auto celor care au câştigat în instanţă. Anul acesta se estimează că se vor încasa din timbrul de mediu circa 540 mil. lei, în condiţiile în care anul trecut s-au restituit 570 mil. lei. Statul a început deja să piardă procese pe noul timbru de mediu, aşa că rămâne de văzut ce taxă va inventa pentru a restitui şi aceşti bani încasaţi. Găselniţa Executivului privind taxa percepută la înmatricularea autovehiculelor, pusă la zid de toate instanţele naţionale şi de Curtea europeană de justiţie, va aduce statului mai multe pagube decât încasări, existând riscul ca persoanele care au decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile de restituire a taxei auto să nu mai aibă din ce fonduri să fie despăgubite în cazul în care Guvernul nu va inventa o nouă taxă de poluare.

Alte service-uri somează Astra să-şi plătească datoriile

ASF şi KPMG au fost deja înştiinţate că asigurătorul înregistrează plăţi restante pe segmentul RCA de peste un an, iar pe CASCO de peste 5 luni. În cazul în care compania de asigurări nu va achita facturile în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii notificării, se va cere falimentul asigurătorului. Dificultăţile pe care le întâmpină service-urile în recuperarea banilor de la Astra Asigurări determină tot mai multe societăţi de reparaţii auto să se adreseze instanţelor de judecată fie pentru a obliga asigurătorul să se achite de datorii, fie să ceară falimentul acestuia şi, evident, executarea silită a bunurilor sale în vederea recuperării creanţelor. Problemele sunt cu atât mai acutizate cu cât unele service-uri deţin facturi neplătite de peste 12 luni pe segmentul RCA şi de peste 5 luni pe segmentul CASCO.

Africa de Sud avertizează Brazilia în privinţa Campionatului Mondial

În timp ce lumea fotbalului începe să încingă atmosfera în Brazilia, în această săptămână, în cadrul Cupei Mondiale, dezamăgirea ultimului turneu continuă să persiste în Africa de Sud. Cupa Mondială 2010 a oferit un impuls turismului şi mândriei naţionale, dar este clar că beneficiile nu au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor şi într-un final costurile lor s-au dovedit a fi destul de mari. Mulţi văd acum Cupa Mondială din Africa ca pe o oportunitate irosită.

"Prea mulţi bani" - o lecţie pe care nu o învăţăm niciodată

În prezent, pieţele sunt distorsionate de politici profund inflaţioniste, iar banii creaţi în exces inflamează artificial preţurile activelor, spune James Grant, autor al publicaţiei cu profil financiar Grant's Interest Rate Observer. Într-o prelegere susţinută la o conferinţă organizată recent în statul Alabama, analistul economic despre care candidatul la preşedinţia SUA Ron Paul spunea că ar fi cel mai nimerit om să ocupe funcţia de preşedinte al Rezervei Federale Americane, afirmă că Guvernul avansează deliberat sperietoarea deflaţiei pentru a-şi justifica politica banilor ieftini şi apăsarea artificială a dobânzilor. Adesea am auzit definiţia inflaţiei fiind rezumată de fraza "prea mulţi bani urmărind prea puţine produse"; în opinia lui Grant, aceasta este încă mult prea restrânsă. Inflaţia înseamnă pur şi simplu prea mulţi bani. Pe mai departe, depinde doar de la ciclu la ciclu către ce se direcţionează aceşti bani.

Parlamentul votează luni CA ale BNR, Curţii de Conturi şi SRR

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în plen comun, lunea viitoare, de la ora 16.00, pentru a vota noile componenţe ale Consiliilor de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi şi SRR, precum şi preşedintele SRTV şi un membru al ASF, informează Mediafax. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, ieri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că până lunea viitoare, la ora 14.00, Comisiile Permanente comune ale Parlamentului trebuie să facă nominalizările pentru funcţiile de membru în Consiliile de Administraţie ale BNR, Curţii de Conturi, SRR, pentru preşedintele SRTV şi pentru un membru al ASF, în urma propunerilor grupurilor parlamentare.

Bancherii nu sunt entuziasmaţi să facă provizioane pentru a curăţa bilanţurile

Bancherii nu sunt "entuziasmaţi" că trebuie să provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile şi cele aferente firmelor intrate în insolvenţă pentru a le scoate din bilanţ, spune preşedintele ARB, Radu Gheţea, care apreciază că este un "rău necesar". "Noi, bancherii, am solicitat Băncii Naţionale curăţarea portofoliilor neperformante de foarte mult timp. Discuţia că ar trebui scoase din bilanţ creditele provizionate în totalitate a plecat de la ARB în urmă cu un an jumătate. În ultima perioadă, BNR a adoptat o normă prin care putem să scoatem din bilanţuri creditele neperformante provizionate în totalitate şi adiţional a venit cu două recomandări: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile şi pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silită, şi a doua, de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clienţilor care au intrat în insolvenţă", a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, la un eveniment de specialitate.

Adrian Sârbu: Ponta confundă media cu Disneyland-ul propagandei

Premierul a afirmat, luni seară, în interviu că are "o mică neînţelegere deja de lungă durată" cu Adrian Sârbu, pornind de la o discuţie avută cu acesta. "Dânsul mi-a zis că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Şi i-am spus că nu, mulţumesc, aş prefera să-şi plătească taxele. Şi de atunci suntem în relaţii foarte reci", a spus Ponta. "M-am întâlnit de multe ori cu domnul Ponta, şi nu la cererea mea. Afirmaţia făcută în interviul servit de România TV este o pură fantezie personală. Cariera politică a domniei sale nu a fost şi nu este obiectul activităţilor mele. (...) Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei", afirmă Adrian Sârbu.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Diaconescu: Poate reuşesc eu să scot UDMR de la guvernare. Ajunge cu şantajul ăsta

"S-ar putea ca din seara asta să ne disociem noi de UDMR şi să spunem ori noi, ori ei. Poate reuşesc eu să scot UDMR de la guvernare. Ajunge cu şantajul ăsta al UDMR", a spus Dan Diaconescu, la Realitatea TV, referindu-se la refuzul lui Kelemen Hunor de a accepta prezenţa PP-DD în guvernul Ponta. Dan Diaconescu susţine că reticenţele Uniunii sunt provocate de faptul că, în urmă cu câteva luni, el a anunţat că PP-DD va intra la guvernare doar dacă UDMR va intra în opoziţie. Un alt motiv este proiectul PP-DD de introducere a votului obligatoriu întrucât asta ar face ca UDMR să nu mai atingă pragul electoral de 5%. "Plecaţi, fraţilor! Ăsta-i apelul meu pentru UDMR deoarece astfel Dan Diaconescu îşi vede visul cu ochii. Nu m-am gândit că un partid atât de mare ca UDMR să îşi facă griji de un om atât de mic, de cocoşat şi de ştirb cum sunt eu", a mai spus Diaconescu.

CFR: Au fost introduse RESTRICŢII de viteză pe toate magistralele

Începând de ieri, de la ora 15.00, CFR a introdus limitări de viteză pe întreaga reţea feroviară, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul solului, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, trenurile pot avea întârzieri şi de 60 de minute. Iniţial, măsura vizase doar secţiile de circulaţie de pe raza regionalelor de cale ferată Timişoara, Braşov şi Galaţi, în jumătatea de sud a ţării. "Viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă pe anumite tronsoane de cale ferată s-a redus, din cauza temperaturilor ridicate înregistrate la nivelul solului, cu 10-50 km/h faţă de viteza normală, începând cu ora 11.30, iar de la ora 15.00, limitările de viteză s-au introdus pe întreaga reţea de cale ferată", a precizat sursa citată.

JURNALUL NATIONAL

Apostoli anticorupţie, cu bube în cap în SUA

Cei trei senatori americani care au dat la Bucureşti "lecţii"" de corectitudine parlamentarilor români au avut şi ei mari probleme cu legile anticorupţie şi principiile morale în Statele Unite. Senatorii sunt membri ai Comisiei de Politică Externă a forului legislativ de la Washington şi au făcut un turneu european. După Bucureşti au plecat la Sofia, unde au insistat ca Bulgaria să suspende construcţia gazoductului South Steam. În România ţinta a fost tot un pachet de decizii în domeniul energiei unde companiile americane au interese speciale. În acest cadru a fost amestecat gazul cu problema corupţiei. Propaganda băsistă a exagerat în mod artificial dimensiunea vizitei celor trei senatori, apreciaţi drept "cei mai influenţi" sau "cei mai importanţi". Nimeni dintre entuziaştii trompeţi nu a prezentat locul celor trei senatori în sistemul politic american, orientările lor politice şi "greutatea" reală a declaraţiilor publice. Nici elemente minime din "istoria" celor trei deveniţi apostoli anticorupţie în România. John Mc Cain este cel mai cunoscut dintre vizitatori. El a fost candidatul republicanilor în 2008, când a pierdut prezidenţialele în faţa lui Barak Obama.

Baconschi iese de sub mrejele lui Udrea şi acuză:"Intelectualii au fost marginalizaţi!"

Marian Preda a anunţat că, din motive personale, şi-a depus marţi demisia din funcţia de preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, cea care a stat la baza formării Partidului Mişcarea Populară, precizând că pleacă din acest post cu convingerea că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România, relatează Agerpres. A venit apoi rândul preşedintelui Fundaţiei Mişcarea Populară filiala Gorj, Andrei Novac, care a demisionat din funcţie, precizând că a decis acest lucru atât din motive personale, cât şi ca urmare a demisiilor din fruntea Fundaţiei la nivel naţional. N-a aşteptat prea mult nici Mihai Platon, coordonatorul filialei Bacău a Fundaţiei Mişcarea Populară, care a declarat marţi, pentru Agerpres, că demisionează din funcţie, în semn de solidaritate cu preşedintele Fundaţiei, Marian Preda. Teodor Baconschi susţine că preşedintele Traian Băsescu şi-a ales ''urmaşul'' în persoana Elenei Udrea şi că la Congresul PMP intelectualii din partid au fost "evacuaţi şi marginalizaţi", aşa cum s-a întâmplat în trecut şi la PDL.

NATIONAL

Ofiterii Antidrog aduna "praful" din coalitia guvernamentala!

In timp ce verificau nenumaratele cazuri de coruptie in care sunt implicati doi dintre liderii marcanti ai actualei colatii guvernamentale, procurorii DNA au aflat cu stupoare ca si ofiteri sub acoperire de la Antidrog sunt pe urmele acestora. Dar, bineinteles, din motive ce tin strict de aria lor de competenta. Astfel, cercetarile efectuate cu mare precautie de ofiteri antidrog vizau legaturile primejdioase dintre tinerii politicieni si unii apropiati ai acestora, cunoscuti de catre ofiterii de informatii ca fiind dealeri de stupefiante. In felul acesta, zilele celor doua personalitati publice par oricum numarate, numai ca ramane de vazut care dintre structuri ii va inhata prima. Asta, bineinteles, daca nu cumva anchetatorii vor recurge la o strategie comuna pentru identificarea si destructurarea tuturor filierelor implicate in ceea ce se anunta inca de pe acum a fi scandalul deceniului.

Dupa Ponta si Antonescu vine potopul

PNL si PSD sunt macinate de lupte interne. In timp ce social-democratii il cauta de pe acum pe succesorul lui Victor Ponta, liberalii, care-l au pe Klaus Iohannis, isi disputa celelalte functii de conducere. Desi marele anunt nu a fost facut inca, pesedistii se bat deja pe scaunul lui Victor Ponta. Se vehiculeaza nume - Liviu Dragnea, Dan Sova, se formeaza tabere, se organizeaza intalniri de taina si se fac tot felul de promisiuni. La curent cu aceste miscari de trupe, Ponta isi sfatuieste colegii sa stea in banca lor. La drept vorbind, liderul PSD spera in continuare sa gaseasca o solutie care sa-i permita sa pastreze si partidul si functia de premier.

Geoana si Predoiu fac urat la bautura

Plin de frustrari, Mircea Geoana a simtit nevoia sa atace si concurenta externa. Pe Catalin Predoiu mai exact, prezidentiabilul propus de Partidul Democrat Liberal, despre care a afirmat "ca-l doare ficatul de la atata bautura". Asa cum era de asteptat, replica lui Predoiu nu a intarziat sa apara, prim-vicepresedintele PDL raspunzand tot printr-o marlanie. "Geoana e invidios pentru ca e neputincios la bautura, isi da drumul inainte sa se deschida sampania", a comentat democrat-liberalul. Profitand de un subiect asa generos, fostul ministru al Justitiei a mers si mai departe, sugerand ca pesedistul va fi si pe mai departe un biet "prostanac". "Geoana a ramas asa cum l-a botezat Ion Iliescu. Mircea Geoana, mai bine hai la mine consilier, ca tot cautai de munca acum vreun an, iti dau un salariu bun si te invat si cum sa bei", a conchis Predoiu.

Francezii i-au retinut Simonei Halep 123.750 de euro

Jucatoarea romana de tenis Simona Halep a pierdut nu doar finala la Roland Garros, ci si 123.750 de euro din suma pe care a castigat-o la turneul de Grand Slam. Si asta fiindca legislatia franceza prevede impozitarea cu 15% a veniturilor realizate pe teritoriul ei de sportivii care nu au resedinta in Hexagon. Astfel, din 825.000 de euro brut, Simona Halep (22 de ani) a ramas cu 701.250 de euro. Pe langa aceasta suma, romanca s-a ales si cu 1300 de puncte, suficiente cat sa urce pe locul 3 in clasamentul WTA. In alta ordine de idei, organizatorii de la Wimbledon au facut publice listele capilor de serie. Pe tabloul feminin, Simona este creditata cu a 4-a sansa la cucerirea trofeului, cu o cota de 13/1. Principala favorita la Wimbledon ramane Serena Williams (2.30/1), urmata de Maria Sarapova (5,75/1) si Eugenie Bouchard (12/1).

PUTEREA

ANRE - ENEL, mafia curentului

Procurorii anticorupţie au dezvăluit că vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, a obţinut ajustarea cu doar 1,3% a tarifelor la energie electrică, faţă de 6% cât ar fi trebuit, favorizând astfel compania ENEL, în defavoarea clienţilor, care se trezeau astfel înşelaţi la factură. Totul, bineînţeles, în schimbul unor contracte acordate de compania italiană pentru o firmă apropiată lui Dumbrăveanu, Electroalfa Botoşani. În plus, ENEL "exporta" profitul peste graniţă, şi făcea investiţiile asumate prin contractul de privatizare, doar din banii luaţi din buzunarele consumatorilor români, se precizează în referatul DNA. Cu toate acestea, Tribunalul Bucureşti a respins marţi propunerea de arestare preventivă înaintată de anchetatorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, directorul ENEL, Florin Gugu, şi Gheorghe Ciubotaru, acţionar al Electroalfa, cei trei urmând a fi cercetaţi sub control judiciar.

Târg de bijuterii handmade, cosmetice bio şi haine unicat în Centrul Vechi

Se anunţă un weekend de poveste dedicat iubitorilor de frumos, pentru că în Centrul Vechi, în La Historia, vor fi deschise, în acest sfârşit de săptămână, porţile celei de-a treia ediţii a târgului Creative Fashion Festival. Aşadar, toţi cei care îndrăgesc bijuteriile handmade, cosmeticele bio, dar şi hainele în ediţie limitată, sunt aşteptaţi pe 14 şi 15 iunie, între orele 12.00 şi 20.00, în Centrul Vechi al Bucureştiului pentru un târg special. Haine de designer sau vintage la preţuri avantajoase, bijuterii şi accesorii originale, dar şi încălţăminte din piele naturală sau genţi colorate, toate vor completa ţinuta perfectă a sezonului estival. Acestea vor fi îmbinate armonios cu o serie de elemente stilate care vor sublinia coerent originalitatea fiecăreia dintre noi. Pentru această sesiune de shopping cu adevărat memorabilă, organizatorii vor completa sărbătoarea cumpărăturilor cu prezentări de modă, noi ţinute concepute de participanţii la târgul Creative Fashion Festival, şi cu şedinţe de machiaj oferite în mod gratuit tuturor vizitatoarelor care doresc un make-up professional by Elena Panait.

Ministerul Agriculturii desfiinţează APDRP

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) desfiinţează Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), urmând ca toate atribuţiile să treacă, prin reorganizare, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Noua instituţie va fi înfiinţată printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), potrivit unui proiect al ministerului. Agenţia va avea ca principală atribuţie implementarea tehnică, în condiţiile delegării de funcţii de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, precum şi implementarea financiară (plata) FEADR prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020. "Veniturile proprii se realizează din tarife pentru activităţi de prestări de servicii, aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", informează autorii proiectului.

ROMANIA LIBERA

Exxon şi irezistibila atracţie a petrolului Rusiei

BP, Shell, Exxon Mobile Total şi alte mari companii petroliere occidentale încheie acorduri şi lucrează cu Rusia, chiar în condiţiile sancţiunilor impuse Moscovei de Occident, arată New York Times. În pofida presiunii guvernelor occidentale de a izola Moscova pentru agresiunea sa în Ucraina, giganţii energiei îşi amplifică relaţiile cu întreprinderi ruse prin oferte şi aduc mai mult capital în ţară. Giganţii energiei se feresc să îşi ofenseze partenerii lor din Rusia. Mai multe mari întreprinderi occidentale au mari investiţii existente şi importante co-firme în Rusia, pe care vor să le protejeze de un guvern adesea considerat ca imporevizibil în ce priveşte dreptul de proprietate. Exxon are o relaţie de mare anvergură cu Rosneft, inclusiv producţia de petrol existentă în largul insulei Sahalin, din estul Rusiei iar BP deţine o participare de aproape 20% în marea societate rusă. În total, întreprinderile energetice occidentale au investit circa 35 miliarde dolari în Rusia. Recentele acorduri semnate de BP, Exxon şi Total ajută Rusia să îşi dezvolte industria petrolieră în domeniul extracţiei petrolului de şist.

Băncile româneşti nu au terminat aterizarea forţată

Restanţele la creditele acordate de bănci au crescut în aprilie, faţă de martie 2014, cu 95 milioane de lei şi au ajuns la 32,674 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR. Restanţele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în aprilie 10,54% din totalul creditelor acordate, faţă de 10,5% în martie 2014. Din suma totală a restanţelor, aproape 95% (31,035 miliarde de lei) sunt credite neplătite de peste 90 de zile. Aceste sume sunt în urcare de la 30,782 miliarde lei în martie 2014. În cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au scăzut uşor în aprilie 2014 faţă de luna anterioară, cu două milioane de lei (0,03%), până la 6,809 miliarde lei. Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au fost, însă, în creştere cu 621 milioane de lei (10%), de la 6,188 miliarde de lei în mai 2013, la 6,809 miliarde de lei în aprilie anul acesta.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii aşteaptă curăţarea bilanţurilor înainte de a deschide robinetul creditării

Bancherii aşteaptă să-şi cureţe portofoliile prin scoaterea din bilanţuri a creditelor neperformante provizionate integral înainte de a accelera creditarea, dar se plâng că în continuare cererea din partea clienţilor este, cu excepţii în anumite sectoare, foarte slabă şi abia acoperă sumele rambursate din credite vechi - aceasta a fost concluzia dezbaterilor despre evoluţia sistemului bancar, din prima zi a conferinţei ZF Bankers Summit '14. "Trebuie făcută curăţenie în sistem, dar întrebarea este dacă vom face acest lucru dintr-odată sau în timp. Banca Na­ţională vrea ca acest lucru să se întâmple acum pentru că vrea să creeze con­diţiile pentru reluarea creditării. Soluţia pentru creditele neperformante este una simplă: recunoşti acum pierderi nerealizate sau în viitor pierderi realizate. (...) Cred că în următorul an vom continua să ne mutăm dinspre finanţare externă către depozite locale", a declarat în cadrul conferinţei Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR.

Industria pentru care nu a existat criza: softiştii câştigă de două ori mai mult decât acum opt ani

Specialiştii IT au devenit în anii de criză unii dintre angajaţii cel mai bine plătiţi din economie, după angajaţii din industria de fabricare a produselor din tutun, cea de petrol şi gaze şi cei din bănci. În luna martie a acestui an, cei din IT aveau un salariu mediu net de aproape 3.900 de lei, dublu faţă de cel pe care îl primeau în urmă cu opt ani, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Deşi pentru companiile de soft şi servicii IT de pe plan local recesiunea a fost aproape insesizabilă, abia de anul acesta statisticile arată salarii pe plus în domeniu, după ce în 2012 şi 2013 veniturile angajaţilor au scăzut. "Anul acesta am simţit o creştere a salariilor în piaţă, chiar dacă nu extraordinară şi asta pentru că există o presiune foarte mare din partea tot mai multor companii mici cu profil IT care se deschid în România şi care reprezintă o competiţie serioasă la nivel de recrutare pentru oricine din industrie", este de părere Brânduşa Fecioru, directorul de HR al producătorului local de software TotalSoft, cu afaceri de peste 27 de milioane de euro anul trecut.

România, campioana lumii la scumpirea litrului de benzină

România este ţara în care s-a înregistrat cea mai mare creştere a preţului pe litrul de benzină, de peste 16%, doar Danemarca apropiindu-se de această "performanţă", arată cea mai nouă ediţie a clasamentului Pain at the Pump (Durere la pompe ), realizat de Bloomberg. Topul a luat în calcul preţul pe litrul de benzină din 61 de state, din Norvegia până în Venezuela, din perioada 31 martie-29 aprilie, ediţia anterioară a topului, faţă de care au fost calculate creşterile, fiind realizată în funcţie de preţurile din al treilea trimestru din 2013. "Preţul benzinei în România a crescut cu 16%, cel mai mare ritm înregistrat de vreunul dintre cele 61 de state din clasament", se arată în studiul publicat de Bloomberg la începutul acestei luni. Astfel, România ajunge pe pozţia 24 din cele 61 de state analizate, cu un preţ pe litru de 1,95 dolari. În vechea ediţie, România figura pe locul 33, cu un preţ pe litrul de benzină de 1,68 dolari. Bloomberg­ nu precizează exact ziua în care a colectat aceste preţuri şi nici dacă acestea reprezintă o medie pentru întreaga perioadă. Cu acest preţ, 1,95 de dolari pe litru (circa 6,3 lei), benzina costă în România de două ori mai mult decât în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb