REVISTA PRESEI 11.10.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 octombrie 2012

ADEVARUL

Sindicatul complice cu "băieţii deştepţi"

Fiica şi ginerele unuia dintre liderii sindicatului care a atacat în instanţă insolvenţa Hidroelectrica au fost angajaţi ani de zile la "băieţii deştepţi" din energie. Curtea de Apel Bucureşti (CAB) se va pronunţa azi în dosarul insolvenţei Hidroelectrica, procedură declanşată în iunie de administratorul special. Instanţa va decide definitiv dacă admite recursul depus de două subsidiare ale traderului elveţian de energie Alpiq şi de Sindicatul Hidrosind, care nu sunt de acord cu insolvenţa companiei. Firmele Alpiq aparţin aşa-numiţilor "băieţi deştepţi", care cumpărau ieftin energie de la Hidroelectrica şi o revindeau scump pe piaţa liberă, contracte care au fost denunţate unilateral de Hidroelectrica după declanşarea procedurii de insolvenţă. Hidrosind, care de asemenea se opune insolvenţei, este sindicatul în care sunt înscrişi aproape toţi angajaţii de la Hidroelectrica.

Fostul şef al Sibex nu mai poate fi găsit. Zvonuri: a fugit cu banii clienţilor firmei sale. Poliţia cercetează cazul

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. Poliţiştii sibieni au declanşat o anchetă, în urma presupusei dispariţii a lui Cristian Sima. "În urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la fostul preşedinte al Bursei Sibiu, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu s-a autosesizat în acest caz, fiind demarate verificări", spune Luciana Balteş, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Un ONG obscur a trimis 400 de observatori în "ţara lui Dragnea"

Asociaţia "Ţara noastră", înfiinţată în 2010, a acreditat 368 de membri ca observatori ai referendemului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Toţi au fost trimişi în Teleorman, judeţ controlat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. ONG-ul "Ţara noastră" pare a fi o organizaţie secretă. Pe site-ul asociaţiei nu găseşti adresă, nici număr de telefon. Pare o asociaţia înfiinţată din nimic pentru nimic. Nu spun nici cine este preşedintele, secretarul general sau directorul. Doar câteva cuvinte despre idealuri măreţe.

Becali: M-am întâlnit cu Antonescu pentru a discuta fuziunea PNG cu PNL. Aştept răspunsul în 3-4 zile

Europarlamentarul George Becali a declarat, miercuri, că a avut o întâlnire cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, în urmă cu câteva zile, pentru a-i propune fuziunea cu PNG, solicitând să fie simplu membru şi să fie susţinut pentru un nou mandat de europarlamentar. Europarlamentarul George Becali a susţinut, într-o intervenţie la RTV, că în urmă cu trei-patru zile a avut o întâlnire cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, pentru a discuta despre fuziunea PNG cu PNL. El a relatat că i-ar fi spus liderului liberal că poate veni în PNL pentru statutul de simplu membru de partid, urmând ca sediul în valoare de 1 milion de euro să intre în proprietatea PNL.

Pactul Fiscal, între ratificare şi modificare

Franţa este cea de-a zecea ţară din zona euro care ratifică Tratatul Fiscal, dar mai multe state cer deja ca acest document să fie îmbunătăţit. Tratatul Fiscal, semnat în martie de liderii a 25 de state membre, din cele 27, nici nu a fost ratificat de toate ţările că deja politicienii vor să-i aducă unele modificări. Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat că înaintea Consiliului European din 17-18 octombrie, Franţa va "face propuneri" care vor fi primele dintr-o serie lungă consacrată reformei Uniunii Europene. Dar, scrie presa franceză, aceste propuneri vor fi "de o prudenţă extremă şi de un pragmatism radical". Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pregăteşte de mai multe săptămâni un "buget al zonei euro". Principiul unei schimbări a tratatului asupra Uniunii Europene este aproape garantat, cel puţin pentru a include fondul european de 500 de miliarde de euro care a fost creat zilele trecute.

Cum a ajuns Universitatea Cambridge să emită obligaţiuni: a primit un rating mai bun decât guvernul britanic

Universitatea Cambridge va emite obligaţiuni pentru prima oară în istoria sa de 800 de ani, după ce a primit din partea Moody's un rating mai bun decât guvernul britanic, relatează Financial Times. Emisiunea de obligaţiuni, pe termen de 40 de ani, va fi în valoare de 350 de milioane de lire sterline şi are loc în condiţiile reducerii fondurilor alocate de guvernul britanic învăţământului superior. Este a doua emisiune de titluri după cea efectuată în iulie de Montfort University, de 110 milioane de lire sterline, pe termen de 30 de ani, prima realizată de o universitate britanică în ultimii 14 ani. Săptămâna trecută, Cambridge a obţinut rating maxim triplu A din partea Moody's, cu perspectivă stabilă, în timp ce guvernul britanic are rating triplu A cu perspectivă negativă.

INCREDIBIL Economiile romanilor s-au triplat in patru ani de criza!

Criza i-a facut pe romani sa fie mult mai prevazatori, mai prudenti cu orice cheltuiala, mai stransi la punga si mai dornici de a pune banii deoparte decat de a-i cheltui. Intr-adevar, este un fapt cunoscut ca, in momente de criza economica, oamenii prefera sa adune banii, sa economiseasca pentru vremuri si mai negre, in loc sa investeasca sau, efectiv, sa realizeze cheltuielile zilnice. Iar acest lucru s-a intamplat si in tara noastra. Romanii, din toate judetele, au ales sa economiseasca tot mai multi bani, astfel incat depozitele bancare au crescut puternic de la inceputul crizei si pana in prezent. Practic, volumul banilor din depozitele bancare s-a dublat sau aproape chiar triplat in unele zone ale tarii.

CURENTUL

Guvernul acordă ajutoare sociale doar pentru aproximativ 500 de angajaţi Oltchim. Restul, la mila lui Dumnezeu!

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să acorde ajutoare sociale doar pentru aproximativ 500 de angajaţi Oltchim , în condiţiile în care în combinat lucrează 3.353 angajaţi. Cei aproape 3000 de angajaţi care nu se încadrează în criteriile stabilite de guvern rămân în continuare în voia sorţii, întrucât cabinetul Ponta nu a găsit soluţii pentru plata salariilor restante. Săptămâna trecută, ministrul Muncii a precizat că Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie şi după ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe.

Ponta i-a promis lui Mazăre că-l face mare bulibaşă peste Portul Constanţa

Radu Mazăre, în calitatea sa de lider al PSD Constanta, a anunţat că deputaţii constănţeni vor depune în Parlament un proiect de lege pentru transferarea acţiunilor Portului Constanţa, deţinute de stat, către autorităţile locale. Iar asta nu pentru că aşa i-a trecut lui prin scăfârlie ci pentru că există voinţa politică a USL şi un acord între el şi premierul Victor Ponta în acest sens. Conform Agerpres, Mază­re a afirmat, cu subiect şi predicat, la finalul unei şedinţe a Con­siliului Local Municipal că "Este o voinţă politică a USL şi un acord discutat între mine şi premier, alaltăieri când am fost la Bucureşti. Printre altele, am discutat şi acest lucru. Şi acordul există."Potrivit spuselor lui Mazăre, 20 la sută din acţiunile Companiei Naţionale Administra­ţia Porturilor Maritime Constanţa sunt deţinute, în prezent, de Fondul Proprietatea, 20 la sută de Municipalitate, iar 60 la sută de Guvernul Romaniei.

Frustrat că nu i se dă colegiu eligibil: Varujan demască combinaţiile USL - PPDD

Useliştii daţi afară pe uşă, vor găsi căi să intre pe geamul Parlamentului. "Başca unele locuri unde penelistul sau pesedistul traseist a refăcut traseul în sens invers şi filialele s-au trezit cu parlamentarul pe cap, în postura de proaspăt candidat, iar cei care au rămas pe loc, rezistând cu osârdie guvernării pedeliste, se vad acum trimişi la vestiar. Şi atunci pretendentul păgubit (sau păgubos) candidează, totuşi, dar pe listele PP-DD, cu înţelegerea discretă că, după alegeri se va reîntoarce. Cât de sinucigaşă este această manevra nici nu mai e nevoie să spun. Fiecare dedublare reduce şansele USL de a câştiga alegerile", explică Vosganian.

CURIERUL NATIONAL

Salvarea exporturilor vine de la Răsărit

Guvernul va face o societate comercială de stat care să asigure intermedierea accesului pe pieţele emergente. Accentul în proiectul de ordonanţă este pus pe faptul că "unele societăţi comerciale cu capital majoritar sau integral de stat se află în dificultate". Se vrea ca acestea, dar şi în general "mediul economic naţional" să aibă acces la "noile oportunităţi de afaceri pe piaţa Federaţiei Ruse şi a statelor afiliate acesteia"

Fostul şef al Bursei de la Sibiu ar fi disparut cu banii clientilor!!!

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. Surse din piaţa de capital au declarat pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora. Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

Decizie surprinzătoare: Italia reduce ratele de impozitare pentru persoanele cu venituri mici

După un astfel de anunţ surprinzător, premierul Mario Monti a declarat că va respecta ţintele de deficit bugetar convenite cu Uniunea Europeană. Persoanele care câştigă până la 15.000 de euro pe an vor fi taxate cu 22%, în timp ce pentru cei cu venituri de 15.001-28.000 de euro, impozitul va coborî la 26%. Monti a subliniat că austeritatea nu este un cerc vicios, iar disciplina de bilanţ este un lucru pozitiv. Guvernul Italiei a decis, miercuri, să reducă două rate de impozitare pentru persoanele cu venituri mici, măsură care a luat prin surprindere analiştii, dar s-a angajat să respecte ţintele de deficit bugetar convenite cu UE, potrivit CNBC.

Uragan pe Bursa românească sau furtună într-un pahar cu apă?

Ieri Curtea de Apel Bucureşti a hotărât irevocabil anularea Adunării Generale a Fondului Proprietatea din septembrie 2010, ceea ce echivalează cu îndepărtarea Franklin Templeton ca administrator al societăţii. Un scenariu posibil ar fi ca o nouă adunare generală să reinstaleze compania americană la managementul Fondului, iar impactul deciziei de azi din Justiţie să fie minor. Pe de altă parte, izgonirea Franklin Templeton şi anularea tuturor deciziilor din ultimii doi ani de la FP ar scoate de pe radarul investitorilor străini piaţa de capital românească. Franklin Templeton nu mai are, începând de ieri calitatea legală de administrator al Fondului Proprietatea (FP).

EADS şi BAE abandonează fuziunea anului

EADS şi BAE Systems au renunţat la planurile de fuziune, tranzacţie estimată la 45 miliarde de dolari, pe fondul opoziţiei Guvernelor europene implicate în proces, abandonând aspiraţiile de a crea cea mai mare companie de inginerie aerospaţială şi apărare din lume. "Discuţiile cu Guvernele relevante nu au ajuns într-un punct unde ambele companii să poată prezenta câştigurile şi planurile detaliate de afaceri pentru această fuziune", se arată într-un comunicat transmis miercuri de grupul britanic BAE. Fuziunea celor două grupuri europene ar fi creat o companie capabilă să rivalizeze umăr la umăr cu gigantul american Boeing. Eşecul proiectului subliniază divergenţele dintre Guvernele europene, Germania încercând să menţină un echilibru de putere în raport cu Franţa şi Marea Britanie, scrie Bloomberg.

EVENIMENTUL ZILEI

Şefa magistraţilor din România: "Politicienii vor să pună mâna pe Justiţie". Pivniceru şi-a depus cerere de pensionare

Judecătoarea Alina-Nicoleta Ghica (37 de ani), preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este nemulţumită de presiunile făcute de politicieni asupra Justiţiei. Într-un interviu acordat EVZ, aceasta spune că sunt vânate posturile cheie şi că Mona Pivniceru şi-a depus o cerere de pensionare.

Războiul pe Justiţie, judecat la Bruxelles

Decizia Senatului de a ancheta procurorii are ecouri negative peste hotare. Războiul pentru controlul Justiţiei va fi inclus în următorul Raport MCV privind România, inclusiv recenta decizie a Senatului de a chema procurorii să dea explicaţii pe tema anchetelor ce au urmat referendumului. Avertismentul, formulat în limbaj diplomatic, îi aparţine lui Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "Nu intenţionăm să comentăm în acest stadiu. Acest tip de probleme va fi acoperit de următorul raport MCV", a declarat Gray, ca răspuns la o solicitare a publicaţiei online caleaeuropeana.ro. Premierul Victor Ponta se menţine ferm pe poziţie, spunând că nu vede nicio încălcare a separaţiei puterilor în stat. "Dacă un parlamentar este chemat la Parchet nu se încalcă separaţia puterilor în stat? Numai invers este încălcare?", a declarat acesta, conform publicaţiei online Gândul.

Marele blat USL - PP-DD

Nume grele din USL îşi fac probleme că Uniunea nu mai prinde Guvernul după alegerile legislative. Există o complicitate între USL şi PPDD? Aşa s-ar spune, judecând după cea mai recentă postare făcută pe blog de vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, care îşi face griji că o serie de membri ai USL rămaşi fără colegii eligibile s-ar putea adăposti, cu acordul tacit al partidului, pe listele PP-DD. "Cei mai periculoşi transfugi nu sunt cei care pleacă supăraţi din USL, ci aceia care pleacă cu voie de la primărie", comentează acesta, referindu-se la pesediştii şi peneliştii care nu au prins colegii eligibile. "Fatalmente, USL nu are, într-un colegiu, decât un candidat. Şi atunci pretendentul păgubit (sau păgubos) candidează, totuşi, dar pe listele PP-DD, cu înţelegerea discretă că, după alegeri se va reîntoarce". Vosganian se teme însă că această manevră reduce şansele USL de a forma majoritatea parlamentară, dar şi Guvernul.

Scandal ca la marile ţepe din '90

Cristian Sima, ar fi fugit din ţară cu banii clienţilor firmei de brokeraj WBS Holding şi nu mai este de găsit de la începutul lunii octombrie. Pentru că nu a mai apărut la serviciu de o lună, el a fost demis ieri şi din funcţia de preşedinte al Sibex, pe care o ocupa din aprilie 2011. Mai mulţi clienţi ai WBS Holding spun că nu mai au acces la conturile lor. WBS Holding oferă tranzacţionare pe pieţele externe (forex în principal), este înregistrată într-un paradis fiscal şi nesupravegheată de nicio autoritate naţională. Dacă zvonul este real, conform contractului practicat de firmă, clienţii ar trebui să o dea în judecată tocmai în Anglia pentru a-şi recupera banii. Sima pare să-şi fi organizat plecarea. Potrivit wall-street.ro, în urmă cu o lună ar fi divorţat şi l-ar fi concediat pe directorul de tranzacţionare al WBS Holding, rămânând singurul care se ocupa de operaţiuni.

România începe negocierile cu Portugalia pentru achiziţia celor 12 avioane F-16

Ministrul român al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat miercuri la Bruxelles, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri ai apărării, că l-a informat pe omologul său portughez că la Bucureşti s-a luat o decizie în sensul achiziţionării a 12 avioane F 16 şi că în perioada următoare se vor face toate demersurile guvernamentale pentru a începe negocierile.

JURNALUL NATIONAL

Mini FNI? Cristian Sima, fondatorul Hotnews şi fost director al Sibex, ar fi dispărut cu banii investitorilor

Cristian Sima, revocat astăzi din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. Sima trebuia să fie prezent la bursa de la Sibiu în această perioadă pentru a participa la controlul periodic pe care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl derulează la Sibex. Controlul a fost anunţat în ultima săptămână din luna septembrie şi a început luni, pe 1 octombrie. Cristian Sima este, între altele, fondatorul portalului electronic de ştiri Hotnews, care susţine fără perdea politicile anticorupţie ale Monicăi Macovei, puse-n operă de Codruţa Kovesi şi Daniel Morar.. În timp, participarea lui la capitalul social s-a tot diminuat. Acum mai puţin de două săptămâni, şi-a vândut şi ultimul pachet de acţiuni fostului şef al Adevărul Holding, Răzvan Corneţeanu.

Borza: Cu sau fără Templeton, FP e acţionar la Hidroelectrica cu 20% şi creditor cu 47 de milioane de lei

Decizia Curţii de Apel de a anula numirea Franklin Templeton nu va avea efecte asupra insolvenţei Hidroelectrica, a declarat pentru Jurnalul Naţional Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, administratorul judiciar desemnat de instanţă pentru insolvenţa Hidroelectrica. "Cu sau fără Franklin Templeton administrator, Fondul Proprietatea rămâne acţionar cu 20% şi creditor cu 47 de milioane de lei", a spus Borza. El a mai spus că în final Franklin Templeton va reveni ca administrator. Curtea de Apel a dispus astăzi, într-o hotărâre irevocabilă, că hotărârile adunării generale prin care s-a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea şi a fost numit ca administrator Franklin Templeton sunt nule.

Ioana Sfîrâială: Templeton va administra FP în mod ilegal, ignorând o decizie a instanţei

"Era previzibil rezultatul, aşa este legea. Actul fiind nul prin constatare judecătoresc el nu poate fi confirmat din nou de către adunarea generală a acţionarilor. Trebuie o nouă hotărâre votată privind un nou act constitutiv, în condiţiile din 2010, când statul deţinea pachetul majoritar de vot", a spus Sfîrâială. Ea a mai menţionat că şi celelalte hotărâri la care face referire Franklin Templeton, respectiv cele din 29 noiembrie 2010, 23 noiembrie 2011 şi 25 aprilie 2012 au fost contestate în instanţă. "Singurul motiv pentru care acestea nu s-au judecat este acela că se aştepta verdictul Curţii. Ei se referă acum la o hotărâre care nu e publicată în Monitorul Oficial", a completat ea.

NATIONAL

Paranormalii lui Maior de la SRI!

Organigrama Serviciului Roman de Informatii s-a imbogatit cu o noua structura. Probabil si cea mai secreta din cadrul intregii institutii, Departamentul "PSI" aflandu-se in directa subordine a lui George Maior. Este vorba despre mai multi ofiteri paranormali, despre care sursele noastre sustin ca s-au intors recent din California, unde ar fi fost scolarizati timp de peste doi ani de experti ai CIA, specializati in asa-numitele tehnici Remote Viewing. Practic, este vorba despre persoane cu capacitati metapsihice deosebite, care printr-un anume tip de antrenament intensiv, ajung in timp sa se joace cu mintile celor din jur. Traian Basescu s-a numarat printre primii politicieni romani care au apelat la sprijinul paranormalilor, fiind nedezlipit de Aliodor Manolea. In fine, sunt voci care sustin si ca deraparile nevrotice din ultima vreme ale lui Crin Antonescu, ajuns intr-o vadita stare de sevraj politic, ar putea fi tot opera celor de la "PSI".

Daniel Morar a iesit la incalzire pentru Bruxelles!

De-abia numit, fie si interimar, la conducerea Parchetului General, Daniel Morar a iesit public cu un bilant triumfalist al activitatii DNA in cei sapte ani de mandat ai sai. Astfel, s-a prezentat drept cea mai mare reusita a procurorilor anticoruptie faptul ca instantele au condamnat definitiv peste 90 la suta din persoanele dererite justitiei de DNA. De asemenea, Morar a tot batut moneda si pe explicarea tipologiei infractionale pentru demnitarii pe care i-a trimis dupa gratii. Insa detractorii lui Morar, si nu sunt deloc putini, sustin ca toata aceasta "oda" inchinata DNA nu reprezinta decat o noua lovitura de imagine, menita a arunca din nou praf in ochii Europei. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, daca Laura Codruta Kovesi va fi numita in cele din urma la sefia DNA, atunci Morar va fi cel care va prelua din mers detasarea ca reprezentant pe langa delegatia Romaniei la Bruxelles.

PUTEREA

Primarul general se plânge că nu are fonduri pentru subvenţii, dar finanţează proiecte absurde. Oprescu dă acoliţilor banii de căldură

Primarul Sorin Oprescu spune că nu mai are bani pentru plata subvenţiei la căldură, dar municipalitatea îşi permite să cheltuiască milioane de euro pe investiţii care ridică mari semne de întrebare.Mutarea pistelor pentru biciclişti (investiţie de peste 24 milioane lei, desfiinţată după mai puţin de doi ani), închirierea pe o perioadă cât mai îndelungată a noului sediu al primăriei (chirie de 100.000 euro pe an, potrivit declaraţiilor edilului-şef), construirea celui mai scump drum din oraş (101,7 milioane de euro pe kilometru)sau achiziţionarea de ceasuri aurite şi raţe-mandarin sunt mai importante pentru municipalitate decât asigurarea subvenţiei la încălzire.

Anticorupţia lui Morar a produs 1.500 de condamnări definitive

Fostul şef al DNA, procurorul Daniel Morar, a prezentat, ieri, refuzând în acelaşi timp să răspundă întrebărilor mass-mediei, întreaga activitate a instituţiei pe care a condus-o timp de şase ani. Morar şi-a început speech-ul amintind că rezultatele instituţiei în fruntea căreia a fost numit în august 2005, la doi ani de la înfiinţare, "nu apăreau şi continuau să se lase aşteptate". Acesta a mai precizat că, într-o discuţie privată cu un cunoscut procuror belgian, magistratul străin era alarmat, la începutul său de mandat, "de remarcabila pasivitate din partea procurorilor DNA". Morar a adăugat că "mentalitatea procurorilor s-a schimbat începând cu 2006", apreciind totodată că, în condiţiile actuale, "DNA este o instituţie care îşi îndeplineşte sarcinile aşa cum prevede legea", fiind la înălţimea instituţiilor similare judiciare din state precum Marea Britanie, Franţa sau SUA.

Rata anuală a ajuns la 5,33%, mult peste ţinta BNR. A explodat inflaţia

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33% în septembrie, de la 3,88% în august, cu peste 2,13% peste ţinta BNR, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Luna trecută, cel mai mult au crescut preţurile la mărfurile alimentare, "recordul" fiind deţinut de cartofi, al căror preţ a crescut cu 27,4% faţă de august. Ţinta de inflaţie stabilită de BNR pentru acest an este de 3,2%. Potrivit consilierului guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, creşterea inflaţiei la 5,33% în septembrie "nu constituie un motiv de panică şi emoţie".

ROMANIA LIBERA

Din 2013 începe avalanşa scumpirilor. Ce alte veşti proaste ne dă economia

Dacă e ianuarie, e scumpire la carburanţi şi ţigări pe bază de accize. Din vară cresc preţurile la gaze, iar toamna se numără noua valoare a gigacaloriei. Adăugaţi la asta factura mai mare la curentul electric, ceva majorări de impozite amânate pe fondul anului electoral şi inflaţia indusă de cursul de schimb (presiunea pe leu e mare după alegeri). Să ne rugăm măcar să plouă. Ieri am aflat că inflaţia din ultimele 12 luni (septembrie 2011-septembrie 2012) a atins 5,3%. Prognoza BNR pentru 2012 era de 3,2%, dar scumpirile la alimente au ieşit din grafic, stricând socotelile Băncii Centrale. Anul viitor lucrurile se complică serios.

"După dealuri" trece en fanfare prin festivaluri

De curând, pelicula "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, a câştigat Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa. Premiul este acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană - FEDEORA. Trofeul de la Haifa se adaugă şirului de premii obţinute de film, începând cu cel pentru scenariu şi dublul trofeu de interpretare, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur la Cannes. "După dealuri" a fost desemnat Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). La New York, unde a rulat în selecţia oficială, alături de câteva dintre cele mai apreciate filme ale anului, "După dealuri" a avut parte de cronici elogioase. "Sfâşietor, de neuitat şi vizionar", scrie FilmSchoolRejects.com, una dintre cele mai apreciate şi vizitate publicaţii online de cinema de peste Ocean.

ZIARUL FINANCIAR

Cine este Cristian Sima, brokerul care de două săptămâni este cel mai căutat om de pe piaţa de capital

Cristian Sima este unul dintre cei mai controversaţi oameni de pe piaţa de capital. Doctor în matematică şi cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale. WBS Holding, firma pe care Sima a înfiinţat-o în 1997, investea pe bursele internaţionale şi pe piaţa valutară Forex, într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală şi se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii '90 de Nicolae Văcăroiu. Mulţi dintre clienţi i-au încredinţat banii lui Sima să-i administreze, iar acum aceştia nu mai ştiu de unde să-l ia. Pe piaţă circulă două versiuni: fie Sima a fugit cu banii clienţilor, fie i-a pierdut în urma unor tranzacţii riscante.

Franklin Templeton şi-ar putea lua adio de la Fondul Proprietatea

Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil să anuleze hotărârea prin care compania americană Franklin Templeton a preluat cârma Fondului Proprietatea (FP), declanşând astfel explozia unei bombei cu ceas pe care Templeton a stat de când a preluat mandatul de administrator în urmă cu doi ani. Toate deciziile juridice şi de business luate de administrator din septembrie 2010 până în prezent ar putea fi lovite de nulitate, cred avocaţii, cu implicaţii greu de cuantificat în prezent asupra fondului, acţionarilor şi întregii pieţei de capital.

Despăgubirile cu acţiuni FP din ultimii doi ani ar putea fi anulate

Ioana Sfîrăială a mai adăugat că prin această decizie fondul va reveni la scopul pentru care a fost creat: fond de despăgubire a persoanelor expropriate de regimul comunist. În 2010, când a fost schimbat actul constitutiv prin numirea noului administrator, a fost schimbat şi obiectul de activitate prin transformarea Proprietatea în fond de investiţii. "Odată ce Proprietatea va redeveni fond de despăgubiri nu mai este permisă acumularea de acţiuni şi vor fi reintroduse pragurile care vor limita voturile. Pentru acţionarii care deţin peste 5% din capital aproape că nu mai contează cât de multe acţiuni deţin, pentru că nu vor mai putea vota cu acţiunile peste acest prag", a mai spus Ioana Sfîrăială. Fondul american de hedging Elliott este cel mai mare acţionar al fondului cu 15% din capital şi poate vota acum cu toate acţiunile, după ce administratorul a ridicat pragurile de vot în noiembrie 2011.

FMI avertizează că mii de miliarde de dolari se vor evapora din băncile europene dacă liderii nu acţionează hotărât contra crizei

Fondul Monetar Internaţional, creditorul de ultimă instanţă pentru guvernele în criză, a avertizat că dacă zona euro nu-şi rezolvă problemele, băncile vor fi nevoite să vândă active de până la 4,500 mld. dolari, ceea ce va frâna creşterea economică şi va împinge şomajul peste nivelurile record actuale. În România, băncile elene au o cotă de piaţă semnificativă. Instituţia a asigurat însă că este pregătită să sprijine ţările în dificultate, inclusiv prin împru­muturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb