REVISTA PRESEI 11.11.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 11 noiembrie 2014

ADEVARUL

Chevron îl contrazice pe Ponta

Studiul Chevron pentru evaluarea potenţialului de gaze de şist în România nu a fost încă finalizat, au declarat luni reprezentanţii companiei, la o zi după ce premierul Ponta a afirmat că se pare că ţara nu dispune de rezerve de gaze de şist şi s-a bătut pe ceva ce nu are, relatează Reuters. Analiza datelor colectate de Chevron în timpul operaţiunilor de exploatare a gazelor de şist din România este încă în curs de desfăşurare, au declarat reprezentanţii companiei, potrivit sursei citate. Grupul american Chevron a finalizat în luna iulie activităţile de exploatare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Chevron are concesionate de la statul român trei perimetre în Dobrogea - respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti - plus cel din judeţul Vaslui. Extracţia gazelor de şist exte controversată din cauza metodei folosite, respectiv fracturarea hidraulică.

Preasfânta campanie electorală sau când popii devin politruci sub acoperire

Discursuri politice în biserică, bileţele cu mesaje electorale împărţite în curtea mănăstirilor, lăcaşuri de cult transformate în locuri de pelerinaj pentru politicieni şi titluri de onoare date chiar de cei mai mari oameni din BOR şefilor Guvernului. Aşa şi-au arătat, în acest an electoral, trimişii Domnului susţinerea pentru anumiţi oameni politici. Aceştia din urmă au fost parcă mai darnici cu finanţarea bisericilor, făcută din bani publici. Credincioşii care au fost, sâmbătă, la Mănăstirea Cozia (judeţul Vâlcea) au primit bileţele cu mesaje electorale, împărţite în curtea lăcaşului de cult: "Stimate alegător creştin-ortodox, când votezi, nu îţi trăda credinţa şi neamul! Votează Victor Ponta, român şi creştin-ortodox!". După îndemnul electoral, bileţelul mai conţine şi o parte dintr-o rugaciune a preacuviosului Paisie Aghioritul. Preoţii clujeni au primit o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prin care li se spune să-i îndemne pe enoriaşi să meargă la vot în turul doi al alegerilor prezidenţiale, din 16 noiembrie, pentru a alege un preşedinte "creştin ortodox".

Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare, le dă ordin preoţilor să-i scoată pe credincioşi la vot

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a fost înregistrat într-o şedinţa de partid în timp ce-şi ameninţa colegii că vor avea de suferit dacă Victor Ponta nu va câştiga prezidenţialele. În înregistrarea audio, Govor susţine că a vorbit cu "preasfinţitul" şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta. Mircea Govor a fost înregistrat în timp ce le spunea colegilor de partid că Ponta şi Dragnea nu merită bătaie de joc din partea lor şi le explică acestora "cine mă-sa e Iohannis". Potrivit înregistrărilor gandul, Govor le spune clar directorilor de deconcentrate care au fost numiţi politic şi directorilor de şcoli că, dacă nu participă efectiv la campanie, pleacă acasă. Pe lângă şefii de deconcentrate şi directorii de şcoală, preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, susţine că a vorbit cu "preasfinţitul" şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta.

"Dezbatere prezidenţială" doar cu Ponta, la România TV

Premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la alegerile prezidenţiale, a fost invitat la România TV, unde a venit alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi de mai mulţi miniştri. Luni seară, cu un sfert de oră înainte de ora 20.00, jurnalista România TV Liliana Ruse a anunţat, în direct, că la dezbatere sunt aşteptaţi atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis. Asta, deşi Iohannis programase, din timpul zilei, o emisiune la Realitatea TV şi a refuzat invitaţia celor de la România TV. Moderatoarea a insistat, însă, că "speră" ca Iohannis să se prezinte în studioul de televiziune. "E bine să-i vezi pe cei doi faţă-n faţă, stresaţi", a continuat Ruse, nestingherită, în timp ce televiziunea titra: "Prima confruntare Ponta-Iohannis la România TV". "Rămâneţi cu noi, va veni şi Klaus Iohannis", susţine moderatoarea.

Cristian Tudor Popescu, dezvăluire teribilă pentru Victor Ponta

"Aceasta demisie a lui Titus Corlatean nu rezolva evident nimic, dimpotriva blocheaza in momentul de fata, posibilitatile de rezolvare pentru turul 2, pentru asigurare posibilitatilor de vot a cetatilor romani din strainate. Singura semnificate a acestui gest este frica. Nu frica lui Titus Corlatean, sau nu numai a lui Corlatean, ci si a lui Victor Ponta. Altfel daca nu i-ar fi frica daca ar sti Ponta ca diferenta dintre el si adversarul lui este mai mult mica, decat in sondajele coafate care sunt date publicitatii. La cat cinism si cata aroganta are, lui Ponta putin i-ar pasa de manifestatiile ostile din tara si din strainate generate de porcaria votului in diaspora din primul tur. Singura interpretarea este nesiguranta lui Ponta, incepe sa-i fie teama, sa nu mai excluda posibilitatea de a pierde duminica alegerile si stim ce inseamna asta in chiar viziunea lui Ponta: din celebra lui zicere daca pierdem prezidentiale, "scapa cine poate". Oamenii care au iesit in strada, vad ca nu au iesit degeaba, vad ca protestele lor au avut efect, faptul din dansul si-a dat demisia si aceste proteste vor continua cu mai multa indarjire.", a declarat Cristian Tudor Popescu.

Libertatea lui Voiculescu se joacă marţi la Curtea de Apel

Omul de afaceri Dan Voiculescu, încarcerat în Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de 10 ani de închisoare primită în dosarul "ICA", aşteaptă, marţi, cu sufletul la gură decizia din partea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Aceştia urmează să decidă dacă admit anularea pedepsei primită de şeful Antenelor. Magistraţii Viorica Costiniu şi Dan Lupaşcu vor verifica două probleme reclamate de avocaţii lui Dan Voiculescu, respectiv modul de constituire a completului de judecată şi o presupusă incompatibilitate a judecătorilor Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, cei care l-au trimis 10 ani în spatele gratiilor pe şeful Intact.

Persoanele fizice vor primi bani dacă vor denunţa companiile care încalcă legea concurenţei

Consiliul Concurenţei vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, recompensate financiar, după modelul aplicat în SUA şi Ungaria, un proiect de act normativ pe această temă urmând să fie lansat anul viitor. "Vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre. Ele pot şi acum, dar încercăm exact să reglementăm", a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, la o conferinţă despre competiţie. El a arătat că cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practică foarte răspândită privind încurajarea celor care prezintă autorităţilor dovezi de încălcare a legii şi unde se poate ajunge la compensaţii financiare foarte mari, fără a exista o limitare a acestor sume.

BANCHERUL

BRD rămâne cea mai scumpa banca din Romania

BRD ramane cea mai scumpa banca din Romania, chiar si dupa ce a eliminat trei tipuri de comisioane, incepand din aceasta luna, si anume: comisionul pentru incasari intrabancare (adica intre conturi BRD), in valoare de 2 lei, comisioanele pentru platile intrabancare, care varia intre 3 si 10 lei in functie de suma, precum si comisionul de 2,2 lei de interogare a soldului cardului la ATM. O analiza realizata anul trecut de GhiseulBancar.ro releva ca BRD era de departe cea mai scumpa banca din Romania, cu un cost lunar al unui cont curent de 32,5 lei, de trei ori mai mult decat cea mai ieftina banca si cu 10 lei peste media restului de 20 de banci analizate. Din analiza reiese faptul ca Banca Transilvania este cea mai ieftina dintre bancile mari, cu un cost lunar de 10,1 lei, urmata de UniCredit si de CEC Bank.

In atentia avocatului Piperea: Conversia creditelor din valuta in forinti in Ungaria se face la cursul zilei

Guvernul Ungariei, condus de nationalistul Viktor Orban, care a bagat spaima in bancile straine din aceasta tara, a luat o decizie surprinzatoare pentru unii, normala pentru altii, si anume sa efectueze conversia creditelor din valuta in forinti nu la un curs mai mic decat cel din prezent, cum s-au temut bancile, sau chiar la cel de acordare, cum sustine haiducul clientilor bancilor din Romania, avocatul Gheorghe Piperea, precum si un grup de deputati UDMR care au initiat un proiect de lege in acest sens, ci la cel din ziua in care are loc conversia. Ministrul economiei din Ungaria, Mihaly Varga, a declarat ca decizia de conversie la cursul zilei este in acord cu hotararea Curtii Supreme din Ungaria, conform careia cei care s-au imprumutat in valuta trebuie sa suporte riscul valutar, asa cum a scris Bancherul.ro, in momentul pronuntarii sentintei.

CURENTUL

Greşeala fatală a lui Ponta

Ponta a făcut o greşeală ce poată fi fatală dorinţei sale de a fi viitorul locatar al Cotrocenilor: a încercat să suprime unul dintre drepturile fundamentale câştigate în decembrie 1989, dreptul la vot. Împiedicarea votului românilor din diasporă în primul tur al prezidenţialelor, le-a arătat tuturor, inclusiv celor din ţară, că drepturile câştigate în urmă cu 25 de ani pot dispărea peste noapte, sub bagheta magică a unor politicieni obişnuiţi să fie stăpâni şi nu servitori ai cetăţii. Astfel, corporatistul de la multinaţionala X din România a realizat că dacă astăzi românii din diasporă sunt împiedicaţi la propriu să voteze, mâine guvernul poate decide că şi în ţară au drept de vot doar cetăţenii cu ochi albaştri sau posesorii de ajutoare sociale ( din ce în ce mai mulţi, conform statisticilor guvernamentale), iar acest fapt poate însemna începutul sfârşitului libertăţii sale. Aşa s-a produs acel declic aşteptat de multă vreme, iar România tăcută a înţeles că dacă va rămâne în continuare în turnul său de fildeş , există riscul ca acest turn să fie dărâmat din temelii de hoardele ghidate de principiul ,,Noi muncim, nu gândim,,.

CURIERUL NATIONAL

Concurenţa anunţă lovituri importante

Chiriţoiu: Până la Crăciun vom trage linie pentru o serie de investigaţii importante. Alte rezultate vor fi anunţate în prima parte a anului viitor. Printre investigaţiile aflate în derulare se numără cele privind supermarketurile şi crearea unui posibil cartel printre companiile de taxi din Bucureşti. Concurenţa va lansa în dezbatere analize privind Netcity. "Pentru că serviciile netcity sunt monopoluri nu trebuie lăsate să aibă preţuri excesive", a spus Chiriţoiu.

România are nevoie să crească numărul de specialişti IT cu 150% în următorii 5 ani

Pe piaţa autohtonă se găsesc circa 120.000 de specialişti în sectorul tehnologiei informaţiei, iar piaţa este în continuă creştere, însă în următorii 5 ani, România trebuie să producă un număr de specialişti mult mai mare decât cel actual. "Cu o piaţă actuală de 120.000 de specialişti şi sectorul tehnologiei informaţiei (IT) în plină creştere, România trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu şi să susţină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialişti IT care să se poată angaja atât în companiile de software, cât şi în departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

Până unde va merge Catalonia?

Deşi cu o valoare simbolică, organizat contrar deciziilor Tribunalului constituţional al Spaniei, scrutinul din Catalonia privind independenţa sa faţă de statul central, a avut drept scop să convingă, totalmente argumentat, Madridul să organizeze un adevărat referendum privind viitorul politic al acestei regiuni. Mişcarea în favoarea independenţei datează de mai multă vreme în Catalonia, dar ea s-a intensificat îndeosebi în ultimii ani când criza economică a avut un impact mult prea grav asupra acestei bogate regiuni. Catalanii consideră că dau mult prea mult statului spaniol dar nu primesc îndeajuns, pe măsură contribuţiei lor la bugetul ţării.

ARB: Costurile de la bancomate, mai importante decât transparenţa

Prezent ieri la o conferinţă pe teme de concurenţă, preşe­dintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a afirmat că băncile vor suporta costuri uriaşe pentru a implementa obligativitatea impusa de ANPC privind afişarea comisioanelor, fie şi procentual, aferente operaţiunilor efectuate prin intermediul bancomatelor. "Lumea crede că băncile au o listă cu preţuri şi o pun pe bancomat. Lucrurile nu stau chiar aşa. Costurile sunt afişate pe fiecare tranzacţie. Şi credeţi-mă sunt mult mai mari decât necesitatea de transparenţă", a declarat, la solicitarea Curierului Naţional, Florin Dănescu, preşedinte executiv ARB. Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind obligativitatea băncilor de a informa consumatorii asupra tuturor taxelor şi comisioanelor percepute la efectuarea unei tranzacţii prin bancomat a fost publicat în Monitorul Oficial, dar cu mici modificări, efectuate de autoritate la presiunea instituţiilor financiare.

Piaţa de capital românească, pe mâna străinilor

Străinii sunt cei care fac jocurile pe piaţa de capital românească. Dacă investitorii locali abia asigură 41,74% din rulajul Bursei, în schimb nerezidenţii au o pondere de 58,26% din activitatea de tranzacţionare de la BVB, conform datelor la semestrul 1 din 2014 centralizate de operatorul de piaţă din raportările brokerilor. Datele care includ participarea la oferta Electrica derulată în iunie a.c. indică faptul că dimensiunea totală a ordinelor executate este dată de 589 investitori din UE şi alţi 116 investitori din SUA o depăşeşte net pe cea a celor 589 investitori instituţionali români şi 28.942 investitori de retail locali. Datele sunt comparabile cu cele ale altor pieţe, atrage atenţia Anca Dumitru, director general adjunct al BVB, cea care a prezentat respectivul raport la evenimentul Focus Investitori organizat ieri la Bursă. Astfel, la Frankfurt, pe Deutsche Boerse, nerezidenţii realizează 65% din volume, în timp ce la Atena şi Varşovia, proporţia este de 50% şi, respectiv 49%.

Bursa, vedenii de miliarde de euro în "pool"-ul de investitori

Proiectele Bursei de Valori Bucureşti în vederea atragerii de finanţare pentru companii îşi pot găsi cu uşu­rinţă finalitatea având în vedere că în România sunt disponibile resurse importante, este concluzia departamentului de dezvoltare a operatorului de piaţă. Aceştia au adus în discuţie depozitele bancare a căror va­loare cumulată se ridică la 40 miliarde euro, dar şi activele de 15 miliarde euro ale fondurilor de pensii şi ale fondurilor mutuale. Cea de-a treia sursă a "pool"-ului de investitori identificat de BVB este, însă, contestabil cel puţin prin magnitudinea sa. Analiza prezentată ieri la evenimentul Focus Investitori menţionează existenţa a 20 miliarde euro disponibili în afara sistemului bancar. Suma este de peste două ori mai mare decât numerarul în circulaţie, aşa cum acesta este raportat de Banca Naţională a României. Dacă indicaţiile date de BVB ar fi reale, aceasta ar presupune ca, pe lângă cei 37,42 miliarde lei (8,44 miliarde euro), cât reprezenta cantitatea de bani la 30 septembrie a.c., să mai avem încă peste 10 miliarde euro sub formă de cash în valută ţinut sub saltelele românilor.

EVENIMENTUL ZILEI

CAMPANIA EVZ "Mapă de preşedinte".Obiectivele candidaţilor. Ponta susţine reducerea TVA

Premierul a afirmat că în calitate de preşedinte va pleda pentru ieftinirea alimentelor precum şi pentru scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Viziunea asupra politicii externe, funcţionarea justiţiei şi a economiei reprezintă principalele atribuţii ale preşedintelui României. Prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta a afirmat că va menţine cota unică de 16%, precum şi măsurile de relaxare fiscală adoptate în ultima perioadă: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, urmând ca în 2015 şi 2016 să fie redus TVA-ul, dar şi extinsă reducerea TVA la carne şi legume şi fructe. În ceea ce priveşte menţinerea cotei unice, Ponta a fost contrazis de cel pe care l-a propus premier, Călin Popescu Tăriceanu, care a afirmat că nivelul actual de 16% al cotei unice poate fi reconsiderat, lăsând să se înţeleagă că pretenţiile sunt în creştere şi există nemulţumiri legate de lipsa de proiecte în infrastructură sau a altor investiţii.

Black Friday nu se poate compara cu această sărbătoare a reducerilor care are loc chiar azi

Black Friday a devenit în ultima vreme un fenomen global. În ţara noastră retailerii pregătesc două zile speciale de reduceri, atât online, cât şi offline, în zilele de 21 şi 28 noiembrie. Cea mai mare sărbătoare a reducerilor este denumită Single Day şi are loc în China. Această zi se adresa la început oamenilor singuri, însă acum a devenit o afacere de miliarde de dolari, care atrage atât cupluri, cât şi persoane fără pereche. Anul acesta, Single Day are loc, astăzi, 11.11.2014, iar estimările de vânzări online se ridică la 8 miliarde de dolari. Anul trecut, de Black Friday şi Cyber Monday, nu s-au strâns decât 3 miliarde de dolari din cumpărăturile online în SUA. Alibaba, cel mai mare retailer online din China, va oferi reduceri la mâncare, haine, electronice, electrocasnice, cosmetice etc. Cel mai scump produs vândut anul trecut a fost un inel cu diamant de 13 carate care a costat 4 milioane de dolari.

Mii de bucureşteni, ameninţaţi că nu mai primesc căldură

Nemulţumiţi că angajatorii nu au plătit contribuţiile sociale pentru angajaţi, liderii sindicali de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport a Energiei Termice Bucureşti (RADET) ameninţă că vor opri căldura şi apa caldă în sistemul centralizat, adică la peste 1.000 de blocuri. "Electrocentrale (ELCEN) a blocat conturile 100% de pe 3 octombrie şi a anunţat că nu le deblochează până nu văd în conturi cele 85 de milioane de lei. Au şi trimis hârtie în acest sens. Noi nu mai putem face faţă, iar în cazul celor 50 de avariipierderile de apă se înregistrează la RADET, aşa că o să fim nevoiţi să oprim apa caldă şi căldura în scurt timp", susţin liderii de sindicat.

Klaus Iohannis: Este posibilă reducerea TVA la 19% în paralel cu îmbunătăţirea netă a colectării taxelor

"Este posibilă reducerea TVA la 19% în paralel cu îmbunătăţirea netă a colectării taxelor. Avem o evaziune fiscală undeva la 16,2% din PIB. Din evaziune fiscală, specialiştii susţin că aproximativ 70% se realizează în domeniul TVA şi este clar atunci că lucrurile se corelează", a explicat Klaus Iohannis, la Realitatea TV. Prezidenţiabilul ACL a făcut şi calculele. Acesta spune să dacă într-un an se îmbunătăţeşte colectarea cu 2%, atunci va fi posibilă reducerea TVA cu cinci procente. "Este posibil să se crească cu 1% din PIB colectarea. Dacă într-un an se îmbunătăţeşte colectarea cu 2% din PIB, atunci avem toţi banii pentru a reduce TVA de la 24 la 19%. Dacă şi în următorii ani vom îmbunătăţi colectarea cu 1-1,5% din PIB, vom avea bani pentru investiţiile publice", a precizat Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

''Baby brocker'' Iohannis a căutat copiii din Canada cu două zile înainte de turul 1

Iohannis a aflat veşti de la copiii traficaţi spre Canada în anul 1990, cu două zile înainte de turul 1 al prezidenţialelor. O mătuşă a copiilor, Ana Susanu, şi ea din familia din Răşinari, a fost căutată de oameni din echipa lui Iohannis la mitingul electoral de la Sibiu, din 31 0ctombrie. Şeful ACL Sibiu, parlamentarul Cazan, i-a spus femeii că aceşti copii ''sunt bine''. Susanu a fost recomandată de echipa lui Iohannis să dea relaţii despre copiii infiaţi de canadieni în anul 1990 cu ajutorul lui Klaus Iohannis. Susanu a mai povestit că bunica celor trei copii ar fi rupt actele de adopţie după două săptămâni.

Victor Ponta despre planul ticălos împotriva României condus de Băsescu şi Iohannis

În cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire, la Antena 3, premierul Victor Ponta a susţinut că, din informaţiile pe care le are, protestele ce au avut loc sâmbătă în Cluj, Timişoara sau Bucureşti, au fost generate de organizaţii civice apropiate ACL şi lui Traian Băsescu, care se pregătesc să conteste în stradă rezultatul din turul doi al alegerilor prezidenţiale. Ponta a explicat că în viziunea sa protestele au două componente, una normală şi legitimă, a românilor din diaspora care nu au putut vota la primul tur de scrutin şi o a doua, care a confiscat această temă a diasporei, şi pe baza căreia se va constitui baza contestării alegerilor din turul doi de duminica viitoare.

Serviciile secrete germane: Statul Islamic pregăteşte un atentat la scară mare în Occident!

Serviciul Federal de Informaţii (BND) avertizează că gruparea jihadistă Statul Islamic ar putea comite un "atentat la scară mare" în Occident pentru a forţa coaliţia internaţională să trimită trupe terestre în Siria şi Irak, informează Der Spiegel, citând un raport intern al BND. BND susţine că Statul Islamic răspândeşte de ceva timp prin propaganda sa prin internet ideea profeţiei despre sfârşitul lumii, în special ideea bătăliei finale între "cei mai puri şi adevăraţi soldaţi" ai SI şi "armata cruciaţilor", potrivit Ria Novosti, citată de Agerpres. Începând cu luna septembrie, Statul Islamic îndeamnă în mod activ la atentate împotriva ţărilor care fac parte din coaliţia internaţională împotriva islamiştilor, condusă de Statele Unite ale Americii.

Putin acuză atacuri speculative asupra rublei

Vladimir Putin a pus devalorizarea rublei pe seama atacurilor speculative. El a mentionat in discutia cu Christine Lagarde, Directorul FMI, ca banca centrala a Rusiei a introdus cursul flotant, dar va interveni la nevoie pentru a sprijini moneda nationala . De la inceputul anului, rubla s-a devalorizat cu circa 40 la suta fata de dolarul american si a atins praguri psihologice si fata de euro. Putin a spus ca executivul respecta independenta Bancii Centale, declaratie necesara dupa ce un vicepresedinte al Dumei de Stat a cerut interventia procurorilor impotriva Guvernatorului Bancii Nationale a Rusiei, care admite devalorizarea rublei. In ultima perioada Banca Centrala a sustinut rubla cu circa 70 miliarde de dolari, rezerva in aceasta valuta scazand pana la nivelul de 420 de miliarde dolari, potrivit Moskow Times.

NATIONAL

Liberalii vor sa-l scoata pe Ponta de sub fusta lui Ghita

De cand a inceput campania electorala pesedistii au tipat cat i-a tinut gura ca prezidentiabilul ACL, Klaus Iohannis, tremura de frica lui Victor Ponta. Mai nou, refrenul a fost preluat de liberali si interpretat cu acelasi patos de vicepresedintele Teodor Atanasiu. "Victor Ponta se teme de o confruntare cu Klaus Iohannis", sustine cu fermitate senatorul PNL, subliniind ca premierul nu este in stare sa se "produca" decat in studiourile televiziunilor de partid. "Klaus Iohannis isi doreste o dezbatere in aceasta saptamana cu candidatul Ponta. Din pacate, candidatul Ponta fuge de aceasta dezbatere, se ascunde sub fustele lui Sebstian Ghita, nu doreste sa iasa din casa si sa vina pe un teren neutru la o dezbatere. O sa-i facem inca o invitatie foarte clara, la Parlamentul Romaniei, unde Televiziunea Romana si toate celelalte televiziuni sa poata sa transmita aceasta dezbatere, sa lase faldurile fustelor si daca este barbat sa vina la dezbatere", a mai spus Atanasiu.

"Contractele mortii" dintre managerii de spitale si miliardarii Cocos si "NIRO"!

Procurorii anticoruptie deruleaza o ampla ancheta privind "caracatita" care sufoca de ani de zile sistemul sanitar romanesc. Documentele stranse de anchetatori demonstrand ca este vorba de un sistem generalizat, care suge zeci si zeci de milioane de euro din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru achitionarea de "consumabile" de la mai multe firme in care sunt implicate rude apropiate ale oamenilor de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Niculae "NIRO". Iar pentru ca managerii spitalelor care fac caietele de sarcini cu licitatii pentru vanzatorii de pulbere, dezinfectanti si reactivi sa-si poata incasa comisioanele aferente, se semneaza aceste veritabile "contracte ale mortii". Pentru ca in timp ce prea multi romani mor cu zile prin spitale pentru ca nu se gaseste niscaiva "maruntis" de cateva mii de euro pentru tratamentele salvatoare, managerii celor mai mari spitale din Romania cotizeaza zeci de milioane de euro anual pentru niste produse de care, uneori, nimeni nu are nevoie.

Minune inainte de alegeri: USL a inviat!

Pana la mare unire, pe care si-a propus sa o faca dupa ce se instaleaza la Cotroceni, Victor Ponta isi face mana cu mica unire. Aceea dintre PSD si PLR, in urma careia defuncta USL va fi readusa la viata. Dupa succesul inregistrat la europarlamentare, cand nostalgici s-au lasat pacaliti de fantoma USL proptita-n geam de social-democrati, Victor Ponta vrea sa repete scenariul si pe 16 noiembrie. Legal de aceasta data, Uniunea Social Liberala urmand sa primeasca un nou certificat de nastere. Singura diferenta va fi ca unul dintre parinti nu se va mai numi PNL ci PLR. Marele eveniment urmeaza sa aiba loc in aceste zile, sustine liderul Partidului Liberal Reformator, Calin Popescu Tariceanu.

PUTEREA

Creşteţi numărul secţiilor de vot în străinătate! Altfel, vor vota maxim 400.000 de români în Diaspora

Corlăţean a susţinut în continuare că nu există baza legală pentru înfiinţarea mai multor secţii în străinătate. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, chiar dacă se va înmulţi numărul cabinelor de vot din cele 294 de secţii existente la şapte, când este maximul recomandat de BEC, doar 10% din cetăţenii cu drept de vot din străinătate vor putea vota. Logistica din prezent nu permite mai mult, oricât s-ar trage de ea. În condiţiile în care o medie de doar 280 de persoane pot folosi o cabină de vot pe tot parcursul zilei alegerilor, rezultă un număr de 397.880 de alegători pe cele aproximativ 200 de secţii situate în localităţi cu o comunitate românească importantă. Acestora li se mai adaugă încă aproximativ 6.500 care vor vota în celelalte 90 de secţii din ţări unde sunt doar puţini români (atâţia au votat în primul tur în acele state).

Victorie în instanţă a cetăţenilor afectaţi de proiectele megalomanice ale primarului Sorin Oprescu

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) "Drumul expres Străpungere Ciurel-Autostrada A1" a fost anulat de Tribunalul Bucureşti. Mădălin Dumitru, fost şef investiţii în Primăria Capitalei, a fost arestat inclusiv pentru şpaga luată în acest proiect, conform comunicatului DNA. Cu toate acestea, primarul general insistă să dea altă autorizaţie pentru construcţia autostrăzii urbane care leagă sudul ţării de Constanţa, dar trece prin centrul oraşului. Primăria Capitalei continuă lucrările, deşi aproape toate documentele proiectului sunt anulate sau suspendate. "Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu are voie să emită un alt PUZ, dar pe Sorin Oprescu nu-l interesează ce spune justiţia. Se urmăreşte transformarea autostrăzii sau a drumului expres în paradis imobiliar ca în Coreea de Nord, unde de-a lungul şoselei sunt blocuri cu 15 etaje. Deci miza proiectului este constructorul care va ridica aceste blocuri", a declarat avocatul Dumitru Dobrev, care a apărat drepturile cetăţenilor în procesul cu Primăria Capitalei.

ROMANIA LIBERA

MAE se face că lucrează. Ponta restrânge dreptul diasporei la vot

Înlocuirea lui Titus Corlăţean cu Teodor Meleşcanu la conducerea MAE nu rezolvă pe fond problema votului din diaspora. Premierul Victor Ponta a îmbrăţişat punctul de vedere al MAE, potrivit căruia înfiinţarea de noi secţii de votare ar fi "ilegală". În acest fel, guvernanţii refuză principala solicitare a românilor din ţară şi de peste graniţă, deşi BEC susţine că nu există nici un obstacol legal. Cu doar şase zile înainte de turul doi, premierul a menţionat şi soluţia juridică agreată de guvernanţi: la şedinţa de astăzi a Executivului va fi aprobată o hotărâre care se va referi la "reducerea timpului aferent procedurii administrative, creşterea capacităţii logistice din secţiile de vot". Adică, doar alocare de bani pentru cabine de vot, ştampile sau declaraţii pe propria răspundere. Nimic despre înfiinţarea de noi secţii de votare, solicitată de românii din diaspora.

Ponta, despre ÎNCĂ o suspendare a lui Traian Băsescu: Discutăm de pe 17 noiembrie

Întrebat dacă îl mai suspendă pe Traian Băsescu pentru "a-i lua pensia", aşa cum a afirmat în urmă cu 2 săptămâni, Ponta a spus că va discuta aceste lucruri începând cu 17 noiembrie, respectiv imediat după turul II al prezidenţialelor şi arătând că nu i-a dat casă, scrie Mediafax. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prezent şi el la emisiune, alături de premier, a fost întrebat, de asemenea, dacă menţine propunerea sa de suspendare din funcţie a lui Băsescu. "Cererea mea de suspendare e valabilă, este pe masă", a răspuns, la rândul său, Tăriceanu, râzând. Ponta a mai fost întrebat şi dacă i-a dat casă lui Băsescu. "Nu", a răspuns Ponta, monosilabic. Întrebat dacă nu-i va da casă lui Băsescu, premierul a adăugat: "Am dat casa aceea pe care şi-o dorea la Snagov. O dăm unei fundaţii a unor mari campioni".

ZIARUL FINANCIAR

Efectul nedorit al ieftinirii leilor: deponenţii primesc dobânzi mai mici pentru banii păstraţi la bancă

Bancherii au redus dobânzile la depozite după decizia BNR de a micşora dobânda-cheie la lei la un minim de 2,75% pe an şi după ce costul leilor pe piaţa interbancară a coborât la 2% pe an, astfel că în prezent puţine bănci mai afişează bonificaţii peste 3% pe an, acesta fiind un efect nedorit al relaxării politicii monetare care poate descuraja economisirea. "Cel mai important la acest moment este să vedem cum evoluaeză condiţiile de lichiditate. Luna aceasta faţă de septembrie cel mai important rol l-a avut lichiditatea, nu neapărat reducerea dobânzii-cheie. Avem un exces de lichiditate în sistem şi în aceste condiţii dobânzile se duc în jos. Dobânzile din piaţă sunt deja sub dobânda-cheie şi anticipăm că vor rămâne la niveluri joase", a spus Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac. Dobânda medie la un depozit de retail este de 3% pe an. Cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este de 3,75% şi este acordată de TBI Bank. Alte două bănci au dobânzi de 3,5%, RIB şi Volksbank. Cele mai mici dobânzi pot ajunge chiar şi sub 2%.

Economia a dat semne de revenire în septembrie, susţinută de industrie, exporturi şi consum

Economia a dat semne de revenire în luna septembrie. La jumătatea anului România a intrat în "recesiune tehnică", iar trimestrul al treilea a început cu stângul, lunile iulie şi august fiind destul de slabe. Producţia industrială a făcut în septembrie un salt de 6,1% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, pe serie brută, şi de 4,9% pe serie ajustată. Exporturile au crescut în septembrie cu 10,2%, la un maxim istoric de 4,9 mld. euro. Consumul s-a redinamizat - cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei, înregistrând în septembrie un plus de 6,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. Analiştii au diminuat estimările privind creşterea PIB în anul 2014 de la 3% spre 2%, sau chiar sub acest nivel. Vineri vom afla primele date privind creşterea economică din trimestrul al treilea (T3), de la Institutul Naţional de Statistică. Comisia Europeană a anticipat deja că PIB-ul a crescut cu 1% în T3 faţă de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că România a ieşit din recesiunea tehnică.

Bătălia pentru Cotroceni se va da în străinătate şi în judeţele în care Ponta şi Iohannis sunt umăr la umăr

Puterea de intervenţie a propagandei elec­torale în turul doi al alegerilor prezi­den­ţiale are de-a face cu doi factori: diaspora şi nivelul de dezvoltare al unor zone din ţară, factori care ar putea înclina balanţa rezultatelor din 16 noiembrie, spune profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie, care a realizat o analiză a modului în care s-a votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. "În nord-vestul ţării şi în judeţele cu un grad mediu de dezvoltare din vechiul regat ponderile votanţilor din primul tur al alege­rilor sunt foarte apropiate, iar acolo ne putem aş­tep­ta la schimbări. Nu se ştie în ce parte se va în­clina balanţa, de aceea aceasta este o zonă un­de există spaţiu de intervenţie din partea can­­didaţilor, care pot influenţa, prin dez­ba­te­rile sau discursurile lor, rezultatele", a spus Sandu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb