REVISTA PRESEI 12.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 martie 2015

ADEVARUL

Metrorex, scandal de jumătate de miliard de euro

Contractul de 440 de milioane de euro pe care Metrorex se pregăteşte să-l înmâneze spaniolilor de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) pentru achiziţia de trenuri este pe cale să declanşeze un nou scandal, în contextul în care mai multe companii au criticat deja procedura, iar altele au cerut anterior reluarea licitaţiei. Aceasta trebuia să fie tranşată încă din toamna anului trecut, însă Metrorex a anunţat în luna decembrie că desemnarea câştigătorului va fi făcută până cel târziu în luna martie din cauza "complexităţii ofertelor". Cele 51 de garnituri pe care compania de stat vrea să le cumpere ar urma să circule pe Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon. Pentru contract s-au înscris cinci companii: PESA (Polonia) - 341 de milioane de euro, Alstom (Franţa) - 322 de milioane de euro, CAF (Spania) - 310 milioane de euro, CSR Qindao (China) - 272 de milioane de euro, în vreme ce Astra Vagoane Călători a cerut cel mai puţin, respectiv 260 de milioane de euro.

Războiul de 500 de miliarde de euro - cu gândul la nazişti, Grecia ameninţă Berlinul cu executarea silită

Alexis Tsipras, premierul de extremă stângă al Greciei, a acuzat Germania că recurge la tertipuri avocăţeşti pentru a evita plata unor despăgubiri de război de 500 de miliarde de euro. De cealaltă parte a frontului declaraţiilor, Berlinul spune că şi-a onorat toate obligaţiile. Între timp, îngrijorarea unui Grexit tot mai probabil presează asupra cursului euro/USD. Finanţele Greciei sunt complet secătuite, altfel nu se explică de ce ministrul Justiţiei Nikos Paraskevopoulos a ameninţat Berlinul că este gata să pună în executare o decizie a justiţiei elene care dispune confiscarea activelor germane aflate pe teritoriul Greciei pentru a despăgubi urmaşii victimelor crimelor făcute în timpul ocupaţiei naziste din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Războiul informaţiilor: Marea Britanie ameninţă cu dezvăluirea secretelor lui Putin

Marea Britanie ar putea da publicităţii secretele elitei lui Vladimir Putin ca parte din războiul informatic condus împotriva regimului de la Kremlin, a declarat ministrul de Externe britanic. Philip Hammond, ministrul de Externe al Marii Britanii spune că este interesat de ideea publicării averii persoanelor aflate în cercul intim al lui Vladimir Putin, pentru a-l umili pe acesta în faţa poporului rus. Această decizie ar fi luată tot în contextul implicării ruse în conflictul din estul Ucrainei, notează "The Telegraph". Hammond a a avertizat că Putin îşi modernizează rapid forţele armate şi a adăugat că destabilizarea Europei răsăritene este "singura ameninţare majoră" din partea Rusiei asupra securităţii naţionale britanice. Marea Britanie trebuie să accepte acum că eforturile de a conferi Rusiei "un loc de drept" în ordinea mondială de după Războiul Rece este un eşec, spune Hammond.

Baronii PSD nu acceptă decât o reformă de ochii lumii

Victor Ponta va prezenta joi noul staut al partidului, care îi va "curăţa" pe social-democraţii cu probleme penale.Baronii judeţeni cu state vechi nici nu vor să audă de modificarea statutului, alţii, mai noi, acceptă cu jumătate de gură. Victor Ponta vrea să modifice statul PSD, în sensul că membrii de partid cu probleme penale să fie trecuţi pe linie moartă în funcţie de faza procesuală în care ajung. "Calitatea de inculpat într-un dosar de corupţie va fi sancţionată cu pierderea funcţiilor politice deţinute în partid, dar şi cu pierderea funcţiilor administrative şi din Guvern. De asemenea şi cei trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau cei arestaţi preventiv vor trebui să facă un pas în spate şi să fie automat suspendaţi din funcţiile deţinute, dacă refuză să-şi dea demisia", sună propunerea premierului, cunoscută ca "amendamentul Ponta".

Exerciţii NATO în Marea Neagră şi tancuri americane în ţările baltice. "Rusia va lua măsurile necesare"

Sute de vehicule militare au sosit în statele baltice, în cadrul unei misiuni NATO pentru a linişti aliaţii europeni îngrijoraţi din cauza agresiunii ruse din Ucraina. Această misiune coincide cu desfăşurarea diviziei de infanterie americane în Europa şi cu exerciţiile NATO din Marea Neagră. Exerciţiile NATO din Marea Neagră au agitat deja Rusia, care susţine că acestea sunt o provocare, şi că ruşii "vor lua măsurile necesare". Deşi în Ucraina este valabil un al doilea armistiţiu încheiat la Minsk, conflictul a intensificat neîncrederea dintre Rusia şi Occident. Marţi, Moscova a anunţat că se va retrage din pactul european privind controlul armelor. Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE) a fost semnat în 1990, când Războiul Rece se încheia. Acesta viza iniţial numărul de tancuri, de avioane de luptă şi de artilerie grea dintre Oceanul Atlantic şi munţii Ural din Rusia.

Rusia şi Coreea de Nord declară 2015 "anul prieteniei"

Ostracizate de comunitatea internaţională, Coreea de Nord şi Rusia au declarat 2015 ca fiind anul prieteniei bilaterale. Acest an va fi marcat de o serie de schimburi politice, economice şi culturale între cele două ţări. Potrivit presei de stat nord-coreene, anul acesta se aniversează 70 de ani de la eliberarea Coreei de sub conducerea Japoniei şi "victoria în marele Război Patriotic din Rusia". Anunţul Phenianului este ultimul dintr-o serie care indică o relaţie din ce în ce mai apropiată între Rusia şi Coreea de Nord, notează "The Telegraph". Cele două ţări au fost vizate de sancţiunile Organizaţiei Naţiunilor Unite. ONU a încercat, cu ajutorul sancţiunilor, să oprească implicarea Rusiei în luptele din Ucraina. De asemenea, a impus sancţiuni şi asupra Coreei de Nord după ce a ajuns la concluzia că acolo a avut loc un al treilea test nuclear, în februarie 2013.

BANCHERUL

Pentru ca plăţile cu Bitcoin se încălzesc, BNR încearcă sa le îngheţe: "monedele virtuale sunt riscante pentru sistemul financiar"

Dupa ce o importanta companie de plati, ZebraPay, precum si doi antreprenori vizionari pe piata platilor online, Radu Georgescu si Antonio Eram, au inceput recent sa implementeze solutii de plata cu Bitcoin, BNR le aplica un dus rece si avertizeaza ca "utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potenţiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării şi a supravegherii, spălarea banilor, finanţarea terorismului, volatilitatea preţului şi lipsa unei securităţi adecvate". "Moneda virtuală nu este monedă naţională şi nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înţelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică", spune BNR intr-un comunicat venit din senin, fara legatura cu vreun eveniment important pe piata platilor virtuale.

Dupa ce s-a fript cu ciorba creditelor neperformante, BNR sufla si-n iaurt

Dupa ce anul trecut a intrat adanc in bilanturile bancilor pentru a matura scheletele constand in credite neperformante, a caror pondere din totalul imprumuturilor a ajuns la 23%, cea mai ridicata dintre tarile din regiune, BNR a ajuns la concluzia ca are prea putine date despre riscul de credit asumat de banci, astfel incat acestea pot escamota potentialele pierderi, mai ales in privinta valorii garantiilor imobiliare. Motiv pentru care BNR s-a hotarat sa majoreze semnificativ volumul de informatii privind riscul de credit pe care bancile trebuie sa le raporteze la Centrala Riscului de Credit, astfel incat sa le poata supraveghea cat mai exact. Datele solicitate de BNR sunt mult mai detaliate decat in prezent. Astfel, daca acum bancile raporteaza doar numarul persoanelor si firmelor care au credite, valorea acestora, numarul de zile de intarziere si daca firmele sunt in insolventa, faliment sau restructurare, pe viitor bancile vor fi obligate sa dezvaluie date extrem de detaliate, precum tipul de ipoteci imobiliare si valoarea acestora, tipul provizioanelor, gradul de indatorare, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat părţii extrabilantiere.

CURENTUL

Noul cod fiscal va decima sute de mii de întreprinzători care au sediul social gratuit în locuinţă

Membrii coaliţiei de guvernare laudă proiectul Noului Cod fiscal care este definit ca un autentic "proiect de dreapta". E adevărat că sunt multe prevederi liberale în acest proiect dar capitolul care măreşte de peste zece ori impozitul pe locuinţa celor câteva sute de mii de familii ce au cedat GRATUIT firmelor deţinute sau PFA-urilor o suprafaţă din apartamentul locuinţă pentru sediul social, respectiv pe suprafaţa cedată. Astfel, se poate ajunge la situaţia în care dacă acum impozitul pe locuinţă este 150 de lei, de la anul impozitul să crească la peste 2000 de lei. În plus, acest impozit va fi suportat de asociat şi nu de firma care are sediul în locuinţa asociatului.

CURIERUL NATIONAL

Oprim robinetul de apă grea la 1 septembrie

Producătorul de apă grea de la Drobeta Turnu Severin - Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) - îşi va închide toate liniile de producţie a apei grele, pe de o parte ca urmare a faptului că a asi­gurat deja necesarul pentru reactoarele de la Cernavodă, incusiv a celor ce urmează a se construi, iar pe de altă parte pentru că oricum durata de viaţă a primei linii de producţie a fost depăşită, celelalte două urmând să expire în perioada 2019 - 2021. În plus, RAAN are mari proble­me financiare, fiind înglodată în datorii din cauza ma­na­gementului defectuos (motiv pentru care s-au efectuat deja mai multe controale de către Corpul de Control al premierului şi s-au deschis şi câteva dosare de urmărire penală) şi aflată în plin proces de restructurare...

2015 va fi un an al recordurilor pentru piaţa de retail din România

2015 se anunţă a fi un an al recordurilor pentru piaţa de retail din România, marcând atingerea unei borne istorice pentru stocul de spaţii de retail moderne şi volumul livrărilor va înregistra o creştere de aproape 200%. Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară, DTZ Echinox, stocul total de spaţii moderne de retail din România este de 2,86 milioane mp, 32% din această suprafaţă fiind înregistrată în Bucureşti. Centrele comerciale reprezintă 59%, în timp ce parcurile de retail şi galeriile comerciale deţin 25%, respectiv 16% din stocul total. În 2014, livrările de spaţii noi au însumat 75.000 mp, fiind cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, iar aproximativ 65% din suprafaţă a fost livrată în Bucureşti. În total au fost finalizate trei proiecte moderne de retail: o galerie comercială - Auchan Tricodava şi un parc de retail - Vulcan Value Center în Bucureşti şi un centru comercial în Târgu Jiu - Shopping City Târgu Jiu.

Tariful la metrou se majorează de la 28 martie

Un ordin al ministrului Transporturilor, care ar urma să fie aplicat începând cu data de 28 martie, prevede scumpirea tarifelor percepute la călătoria cu metroul, de la 4 la 5 lei pentru o cartelă cu două călătorii, iar cartela cu 10 călătorii urmând să se majoreze de la 15 la 20 lei. În urma intrării în vigoare a acestui ordin al ministrului, abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va costa 25 lei, cel lunar cu număr nelimitat de călătorii - 70 lei, iar abonamentul de o zi - 8 lei. În sprijinul aprobării ordinului, ministerul a invocat faptul că subvenţia de la bugetul de stat alocată S.C. Metrorex S.A., în valoare de 328 milioane lei reprezintă cca 88% din necesarul fundamentat de societatea Metrorex în valoare totală de 373 milioane lei şi că pe primele două luni ale anului în curs cheltuielile totale ale societăţii pentru asigurarea serviciului public de transport călători cu metroul reprezintă cca 109 milioane lei în timp ce veniturile totale sunt de cca 102 milioane lei, "ceea ce conduce la înregistrarea unui rezultat negativ al exerciţiului financiar pe primele 2 luni în valoare de cca 6.557.690 lei".

Lupte grele în interiorul PC

În Partidul Conservator au început lupte grele între tabăra lui Daniel Constantin şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, după condamnarea la închisoare a lui Dan Voiculescu, arată ştirpesurse.ro. Impus la conducerea partidului de către Voiculescu, Daniel Constantin s-a rupt total de părintele său politic după condamnarea acestuia, ceea ce a dus la un val de atacuri din partea taberei Piedone, care a încercat să speculeze momentul pentru a prelua conducerea partidului. În acelaşi timp, tabăra lui Piedone şi-a anunţat propria ruptură de Dan Voiculescu. În acest context, liderul PC încearcă o fuziune cu PLR. El vrea să schimbe denumirea partidului, sigla şi tot ceea ce amintea de Dan Voiculescu. Totodată, Daniel Constantin a început să lanseze o serie de atacuri înspre fondatorul PC.

EVENIMENTUL ZILEI

Pe urmele genţii cu 900.000 de euro! Denunţătorul Elenei Udrea şi-a construit un imperiu cu un salariu de 1.000 de euro

Gheorghe Nastasia, fost secretar general la Ministerul Dezvoltării, cel care a cerut şpaga de 900.000 de euro în numele Elenei Udrea, şi-a construit afaceri de succes în timp ce lucra la stat. Denunţătorul principal din cazul "Gala Bute", Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, deţine un imperiu financiar în Buşteni, cartierul Poiana Ţapului, deşi a lucrat doar la stat, ultimul salariu fiind de circa 1.000 de euro. Reamintim că acesta a declarat procurorilor DNA că Elena Udrea l-a pus să ceară 900.000 de euro de la afaceristul Adrian Gărdean, pentru ca acesta din urmă să primească banii pentru lucrări pe care le avea la minister. Nastasia este cercetat, în arest la domiciliu, pentru luare de mită

Directorul executiv SC Tce 3 Brazi SRL Neamţ, reţinut pentru 24 de ore la solicitarea procurorilor DNA

Directorul executiv al SC Tce 3 Brazi, Bălău Radu, a fost reţinut miercuri seara pentru 24 de ore, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bacău care au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene, în forma continuată şi calificată, şi dare de mită. De asemenea, anchetatorii au mai decis reţinerea pentru continuarea cercetărilor în acelaşi dosar şi altor trei suspecţi - Ciprian Astanei, director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ, Liviu Marius Mititelu, administrator de firmă, şi Ana Belciug, contabil şef SC Tce 3 Brazi SRL. În ordonanţele de reţinere se arată că în perioada 2010 - 2012 Bălău Radu şi Astanei Ciprian au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat, ulterior, Belciug Ana şi Mititelu Liviu - Marius.

Crimeea, cea mai mare bază militară a Rusiei

Moscova are planuri să transforme peninsula anexată anul trecut într-un pivot militar, inclusiv prin instalarea de armament nuclear. Rusia are tot dreptul să instaleze rachete nucleare în Crimeea, peninsulă anexată în martie 2014, întrucât este teritoriul său, a avertizat ieri un oficial rus de rang înalt. Declaraţiile acestuia vin în contextul tot mai multor speculaţii cu privire la posibilitatea ca armata rusă să amplaseze armament strategic în Crimeea, într-un context mai larg de militarizare a peninsulei, pe măsură ce Alianţa Nord-Atlantică îşi relochează trupe în estul Europei. Andrii Klymenko, un jurnalist independent din Crimeea, a dezvăluit presei ucrainene că armata rusă a luat deja măsuri pentru a transforma peninsula anexată anul trecut într-o "bază militară uriaşă". Acest plan este una din ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin şi prevede şi instalarea de armament nuclear, alături de relocarea a 100.000 de soldaţi.

JURNALUL NATIONAL

Campionul retrocedărilor, 103 milioane euro. Horia Simu Şchiopu a primit de la ANRP o despăgubire record

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a devenit vaca de muls a băieţilor deştepţi care în strânsă legătură cu mediul politic au speculat vulnerabilităţile statului. Unul dintre aceştia este controversatul om de afaceri, Horia Simu Şchiopu, cunoscut ca "bancherul cuprului". La începutul anului 2008, Horia Simu Şchiopu avea să dea una dintre cele mai mari lovituri pe piaţă, primind de la ANRP colosala sumă de 466.770.763 lei, adică în jur de 103 milioane de euro. Banii au fost primiţi la doar trei luni de la depunerea documentaţiei pentru un teren de 9,75 hectare, aflat în Sectorul 6 al Capitalei. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensaţii băneşti au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt. În aceea perioadă, în fruntea conducerii ANRP se afla Ingid Zaarour, fosta parteneră a lui Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu.

Băsescu, agent de influenţă al Rusiei - supoziţie lansată de un fost ofiţer de contraspinonaj din SRI

Influenţa Rusiei în România şi penetrarea economiei de capital rusesc au reprezentat acţiuni susţinute deliberat şi de persoane din structurile de putere de la Bucureşti. Ideea a fost confirmată, dezvoltată şi susţinută cu argumente de participanţi la dezbaterea din emisiunea "Sinteza zilei", realizată de Mihai Gâdea la Antena 3. În acest cadru au fost prezentate ca veritabile studii de caz falimentarea premeditată a industriei metalurgice şi privatizarea altor capacităţi de producţie nodale din ramuri strategice care au avut ca efecte slăbirea puterii industriale a României, provocarea unor perturbări şi conflicte sociale. În acest cadru senatorul Daniel Savu, fost ofiţer de contraspionaj în Serviciul Român de Informaţii, a lansat ipoteza că Traian Băsescu s-a comportat în numeroase ocazii ca un agent de influenţă al Rusiei.

NATIONAL

Averea lui Dinu Patriciu, executata silit in toata Europa

Lovitura grea pentru mostenitorii lui Dinu Patriciu. Marti, banca Unicredit a obtinut investirea cu formula executorie a unor decizii de executare silita a miliardarului. La mijloc sunt, deocamdata, 5.000.000 de euro. Si acesta este doar inceputul sfarsitului. Ca orice om de afaceri, si Dinu Patriciu a facut businessuri pe banii altora. Pe credite adica. Marti, Unicredit, in doua procese distincte care privesc o suma totala de 5 milioane de euro, bani imprumutati de Dinu Patriciu, a obtinut investirea cu formula executorie a unor decizii de executare silita impotriva miliardarului. Interesant este ca bunurile vizate sunt aceleasi cu cele nominalizate de Ana Patriciu, fiica lui Dinu, ca fiind necesar sa fie puse sub sechestru pentru a nu putea fi instrainate de sotia lui Patriciu, Dana.

Stiti povestea cu implicarea lui Tiriac in dosarul EADS? Era fi-su, ma!

Citand surse apropiate anchetei declansate de procurorii din Munchen, presa germana a facut un adevarat tambalau mediatic cu privire la implicarea fostului tenisman Ion Tiriac in dosarul EADS. La randul sau, miliardarul roman a dat garantii publice ca el personal nu este implicat sub nicio forma in ancheta privind atribuirea contractului de securizare a frontierelor tarii noastre catre renumitul concern german. Si culmea este ca ambele parti au dreptate! Surpriza cea mare este ca omul de legatura dintre afaceristii nemti si demnitarii romani nu este septuagenarul magnat, ci fiul acestuia, Ion Ion Tiriac! Care, la ora demararii negocierilor subterane dintre EADS si Ministerul de Interne de la noi preluase deja controlul asupra afacerilor derulate de imperiul financiar construit de fostul mare sportiv de performanta.

Basescu, mutat cu japca din vila de protocol

Parlamentul este pus sa dreaga lucrurile stricate de Victor Ponta doar pentru placerea de a-l sicana pe Traian Basescu. Conform legii, fostii presedinti ai Romaniei beneficiaza de o locuinta de protocol pe viata. Ca sa-l scoata din pepeni pe Traian Basescu, Victor Ponta a amanat cat a putut atribuirea locuintei de serviciu, a pus in vanzare imobilele agreate de acesta si a finalizat operatiunea obligandu-l practic pe fostul sef de stat sa opteze pentru o vila deteriorata in ultimul hal. Urmarea: Basescu nu poate respecta termenul legal de 60 de zile impus pentru eliberarea resedintei folosite in timpul mandatului. Ca sa iasa din impas, premierul Ponta a luat in calcul emiterea unui ordonante de urgenta care sa modifice Legea privind drepturile fostilor sefi ai statului roman astfel incat fostii sefi de stat sa poata primi, vor - nu vor, o locuinta de protocol provizorie.

PUTEREA

Statul prinde hoţii care fură terenuri râvnite de funcţionarii săi. Păgubiţii luptă în instanţe

Dreptul la moştenire este garantat de Constituţie. Cu toate acestea, autorităţile centrale şi locale fac tot ce pot să nu acorde cetăţenilor îndreptăţiţi acest drept. Ba mai mult, preferă să susţină şi să încurajeze un grup infracţional decât să respecte dreptul unui cetăţean. Pentru retrocedarea unui teren amplasat în zona Pipera, din fosta comună Herăstrău, se investesc încă multe energii, atât din partea moştenitorului de drept, cât şi din partea autorităţilor. După ce Poliţia Capitalei a arestat câţiva membri ai unui grup organizat de hoţi de terenuri, efectele hoţiei lor nu au dispărut. Autorităţile statului îi pun şi ele beţe-n roate moştenitoarei, Luiza Georgescu. dând avize şi număr poştal pe adresa terenului ei unei alte persoane care depune documentaţie pentru o stradă fără număr. Cot la cot cu hoţii de terenuri, OCPI şi Primăria Capitalei fac ilegalităţi din cele mai grave. Deşi a fost sesizat, DIICOT tace.

Renault va produce în Argentina modelele Logan şi Sandero

Şeful Renault Argentina, Thierry Koskas, a anunţat o investiţie de 100 milioane de dolari (92 milioane de euro) pentru a produce din 2016 modelele Logan, Sandero şi Sandero Stepway la fabrica Santa Isabela din Cordoba, se arată într-un comunicat al producătorului auto francez. "Argentina este o locaţie cheie pentru grupul Renault în privinţa dezvoltării strategiei de producţie şi a majorării vânzărilor în America. Scopul investiţiei îl reprezintă menţinerea acestei expansiuni şi întărirea prezenţei Renault în Argentina", a declarat Thierry Koskas, citat de Agerpres. În următoarele 20 de luni, compania franceză va face investiţii în cinci domenii cheie: dezvoltarea reţelei de furnizori locali pentru producţia componentelor, modernizarea echipamentelor din fabrică, cercetare şi dezvoltare, instruirea angajaţilor şi modernizarea atelierului de vopsitorie. Renault are trei uzine în America Latină - Argentina, Brazilia şi Columbia - pe lângă cele şase fabrici din Franţa.

Poşta va distribui paşapoartele la domiciliu

Operatorul naţional Poşta Română va distribui, începând cu data de 1 aprilie, paşapoartele către persoane fizice, în urma câştigării unui contract cu o valoare estimată de 495.000 de lei. Astfel, Poşta Română va expedia, la domiciliu, până la 45.000 de documente de călătorie, pe durata a doi ani. CNPR a participat, la începutul lunii aprilie, la procedura de cerere de oferte organizată de Direcţia Generală de Paşapoarte, acţiunea având ca obiect achiziţionarea de servicii de curierat, în baza HG 1087/2013, pentru distribuirea paşapoartelor către persoane fizice. Modalitatea de desfăşurare a procedurii a fost online, iar competitorii Poştei au fost două dintre cele mai mari companii private de curierat din România.

Alianţa marilor cotidiane. Şapte ziare europene vor publica articole în comun

Şapte mari ziare europene, printre care "Le Figaro" (Franţa), "Die Welt" (Germania) şi "El Pais" (Spania), au semnat un parteneriat care le va permite să îşi schimbe între ele conţinutul şi să realizeze anchete în comun. "Fiecare cotidian va supune o selecţie din propriile articolele puse la dispoziţie pe o platformă comună create în acest scop", au scris într-un comunicat jurnalele regrupate în cadrul Alianţei europene a ziarelor lidere (Leading european newspaper alliance). "Ne-am stabilit să publicăm în fiecare zi unul sau două articole care ni se par pertinente", a declarat Sofia Bengana, editor al ziarului "Le Figaro". Pe de altă parte, "interviuri, cronici, articole de opinie vor fi selecţionate special pentru publicare simultană în toate ziarele partenere (...) cu ocazia marilor evenimente". "Vom stabili un anumit număr de subiecte care ar putea face obiectul unor anchete desfăşurate în comun", a adăugat Sofia Bengana.

ROMANIA LIBERA

Putin ameninţă şi provoacă Europa

Rusia a suspendat participarea sa la reuniunile Grupului Consultativ Comun, creat în cadrul Tratatului asupra forţelor armate convenţionale în Europa (CFE), ceea ce înseamnă că se retrage complet din acest tratat. Gestul "demonstrativ" al Moscovei relevă că Europa este în prezent lipsită de sistem de securitate, arată un expert, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat "dezamăgit" de decizia Rusiei, care ameninţă cu -instalarea de arme nucleare în Crimeea. SUA au acuzat Rusia că impune "domnia terorii" în estul Ucrainei, în pofida anunţului preşedintelui Petro Poroşenko de retragere a majorităţii armelor grele de pe linia frontului.

Ce are de ascuns Ponta în dosarul Referendumului

Declaraţiile date în faţa instanţei de către Ponta şi Duşa au contrazis susţinerile lui Liviu Dragnea. Atât Ponta, cât şi Duşa au declarat în faţa instanţei că mesajele trimise alegătorilor în ziua votului erau concepute de "echipe de creaţie". Ponta nu a dat nume ale membrilor "echipei de creaţie", susţinând că nu mai ţine minte. Nu ţinea minte nici dacă Liviu Dragnea şi-a dat acordul pentru transmiterea mesajelor, dar, a spus el, dacă ar fi responsabil al campaniei, ar fi fost de acord cu aceste mesaje. Dragnea nu a recunoscut existenţa "echipei de creaţie" şi trimiterea mesajelor. Potrivit legii electorale, sunt pedepsite penal mesaje electorale în ziua votului. În faţa instanţei, Ponta a recunoscut şi faptul că s-a făcut mobilizarea de a merge la vot "door to door", spre deosebire de Dragnea care a susţinut că în ziua votului nu s-a făcut nici un fel de campanie electorală.

ZIARUL FINANCIAR

Antreprenorii şi oamenii de afaceri arestaţi au lăsat din mână conducerea unor businessuri de 8 mld. lei şi 16.000 de angajaţi

Zeci de antreprenori şi oameni de afaceri români care au fost arestaţi cu precădere în ultimul an au lăsat în urmă afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei, active bancare de 4 miliarde de lei şi un număr de 16.000 de angajaţi, arată o analiză a ZF. Fie că a fost vorba de antreprenori cu afaceri în domeniul construcţiilor (Nelu Iordache, Dan Beşciu, Theodor Berna, Alexandru Horpos sau Vlad Vameşu), în cel al transporturilor (Gruia Stoica, Ilie Carabulea), în sectorul medical privat (Ioana Daniela Vonica), în cel hotelier (George Copos), în IT (Irina Socol) sau în media (Dan Voiculescu), "plaja" acoperită de dosarele din business pentru care judecătorii au dat sentinţe a făcut ca în unele domenii aproape să dispară reprezentanţi ai capitalismului românesc.

Galezii "au mutat" motoarele Ford de la Craiova la Bridgend

Ford Europa a mutat aproape integral producţia de motoare de 1,5 litri EcoBoost de la uzina de la Craiova către cea din Bridgend, Ţara Galilor, după ce guvernul galez a aprobat un ajutor de 15 mil. lire (aproximativ 21 mil. euro) pentru ca Ford să păstreze cele aproape 2.000 de locuri de muncă de la uzina britanică. În prezent la Craiova se mai produc doar 700 de motoare pe zi faţă de 1.000 anul trecut. În prezent motorul de 1,5 litri mai deţine un procent redus în totalul producţiei de la Craiova, dar uzina furnizează componente ale acestui motor către cea din Bridgend. Astfel, România pierde numai din motoare exporturi anuale de aproape 150 mil. euro. În timp ce în România Ford a cerut pentru susţinerea producţiei o autostradă de la Craiova la Piteşti pentru a avea posibilitatea de a livra către portul Constanţa maşini mai rapid şi mai ieftin a primit până acum doar promisiuni şi planuri pe hârtie.

Tranşa plătită de Ministerul de Finanţe la CE, cât jumătate din deficitul anual

Ministerul Finanţelor a rambursat prima tranşă, de 1,5 mld. euro, din împrumutul luat în 2009 de la Comisia Europeană (CE), reprezentând aproximativ jumătate din deficitul bugetar pentru întreg anul 2015. Deficitul bugetar negociat de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană pentru acest an este de 1,83% din PIB, respectiv 13 mld. lei (circa 3 mld. euro). În următorii opt ani, Finanţele mai trebuie să plătească aproape 5 mld. euro în contul împrumuturilor luate în 2009, la începutul crizei economice mondiale, de la Comisia Europeană şi Banca Mondială. Din împrumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, la buget au ajuns circa 2 mld. euro, diferenţa intrând la rezerva BNR. În schimb, sumele primite de la CE, de 5 mld. euro, au fost direcţionate doar la Ministerul Finanţelor, la fel ca împrumutul de la Banca Mondială. Ministerul Finanţelor a terminat de rambursat tranşele de la FMI, iar BNR mai are de dat înapoi la FMI echivalentul a aproximativ 1 mld. euro, ultima plată urmând să fie făcută la începutul anului 2016.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb