REVISTA PRESEI 12.09.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 septembrie 2012

ADEVARUL

România, la judecata Parlamentului European

Europarlamentari din USL şi PDL, precum şi reprezentanţi ai Guvernului român se pregătesc să primească astăzi, în plenul Parlamentului European, evaluarea Bruxelles-ului legată de scandalul politic care a culminat cu referendumul ratat pentru demiterea şefului statului. Situaţia politică din România, îngrijorătoare pentru Bruxelles şi pentru multe cancelarii occidentale, va fi discutată astăzi, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, de la ora 16.00, ora României, la iniţiativa grupului politic al Partidului Popular European. Sunt programate declaraţii ale reprezentanţilor Comisiei Europene şi Consiliului European. Este de aşteptat ca Viviane Reding, comisar pentru Justiţie şi drepturi fundamentale, cea care a transmis mai multe avertismente dure legate de derapajele democratice şi de ameninţarea statului de drept în România, să prezinte poziţia Comisiei Europene în această chestiune. Toate avertismentele ei s-au confirmat.

Conducerea ICR, feliată între partide

PNL a obţinut postul de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) pentru Andrei Marga, iar cei doi vicepreşedinţi vor proveni de la PSD şi PDL. Fostul ministru de Externe Andrei Marga a fost votat, ieri, de Senat, la şefia Institutului Cultural Român (ICR), la propunerea PNL. Numirea lui Marga este primul pas din stabilirea, la nivel politic, a tuturor funcţiilor din conducerea ICR. PSD urmează să preia un post de vicepreşedinte, iar celălalt va fi rezervat PDL. Partidele urmează să discute cine va ocupa celelalte patru posturi numite direct de Senat, dar şi cele şapte locuri votate de Senat la propunerea asociaţiilor de creatori.

"Ruleta" Fiscului, măsluită de casa de pariuri Super Bet

Reţeta administratorilor: înfiinţează firme noi care preiau agenţia de pariuri, lăsându-le în incapacitate de plată pe cele vechi şi provocând astfel prejudicii de sute de mii de euro bugetului de stat. La adresa Ministerului Finanţelor a fost înaintată ieri o interpelare în Parlamentul României, din care reiese că administratorii unei case de pariuri au reuşit să fenteze Fiscul de mai multe ori, fără ca autorităţile să sesizeze cui acordă licenţe de operare. Mai exact, în "spatele" cunoscutei reţele de case de pariuri Super Bet s-au perindat o serie de firme, în calitate de administratori, deci şi de plătitori ai taxelor, în aşa fel încât la scadenţe să apară în scripte că datornicul e în insolvenţă şi în locul său operează o firmă nou-înfiinţată.

Voinescu: USL nu va lua 50% plus unu în decembrie. Negocierile pentru Guvern vor dura

Liderul PDL Sever Voinescu a declarat, marţi, că nu vom avea foarte rapid un Guvern după alegerile din 9 decembrie, iar negocierile vor fi lungi şi grele, el precizând că USL nu va lua 50% plus unu la aceste alegeri. "Estimez că nu vom avea foarte rapid un Guvern după alegerile din 9 decembrie", a spus Sever Voinescu. Potrivit acestuia, USL nu va lua 50% plus unu, la aceste alegeri. "Iar atunci este deschisă calea pentru orice majoritate", a spus Voinescu. Voinescu a precizat însă că afirmaţiile sale conţin şi dorinţele sale, nu doar convingerile. El a mai spus că după alegerile din 9 decembrie negocierile pentru formarea Guvernului vor fi "cele mai grele dintre toate negocierile de după alegeri de până acum, vor dura mult", notează Mediafax.

Isărescu: "Trebuie să rezişti tentaţiei de a creşte salariile"

O lecţie importantă pe care trebuie să o înveţi din criză este faptul că trebuie să rezişti tentaţiilor de a creşte salariile, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, în cadrul lansării cărţii "Cum a trecut Europa Emergentă prin criza din 2008/2009". Pe de altă parte, şeful băncii centrale spune că pentru politicieni ar putea fi chiar mai greu să tempereze o creştere accelerată decât să ia măsuri de prevenire sau reducere a efectelor crizei, întrucât populaţia nu acceptă să-i limitezi posibilitatea de a trăi mai bine într-un timp mai scurt. Isărescu a trecut în revistă cauzele declanşării crizei în Europa Centrală şi de Est menţionate în cartea economiştilor FMI şi pe care le împărtăşeşte aproape integral.

Cât a dat guvernatorul BNR pe un apartament de lux din Capitală

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a contractat în luna august un împrumut de la UniCredit Ţiriac Bank în monedă naţională de 700.000 de lei (155.000 euro) pentru a cumpăra un apartament dintr-un complex rezidenţial situat în Capitală, în apropierea Arcului de Triumf, potrivit Mediafax. Apartamentul, de 120 de metri pătraţi, are living şi două dormitoare, cu câte o baie fiecare, la care se adaugă două terase. Locuinţa face parte din complexul rezidenţial Alia, dezvoltat tot cu finanţare de la UniCredit Ţiriac Bank. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că Isărescu a cumpărat apartamentul pentru că nu deţinea o locuinţă în Bucureşti.

CURENTUL

Adio Schengen! Mulţumim USL!

Dosarul Schengen este ca şi închis "graţie" iresponsabilităţii actualei guvernări care a ţinut cu dinţii să preia, chiar şi prin forţă, toate pârghiile puterii în România, în condiţiile în care întreaga Europa era cu ochii pe noi, monitorizând tocmai modul în care funcţionează justiţia şi statul de drept în acest colţ al UE. Primul care a anunţat de ieri dimineaţă că România trebuie să-şi ia adio de la dosarul Schengen, cel puţin anul acesta, a fost ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Acesta a confirmat anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Vosganian îl execută pe Voiculescu

Chiar dacă prezentul i-a adus, împreună, la aceeaşi masă în alianţa politică PNL-PSD-PC, liberalul Varujan Vosganian nu a uitat să-i plătească o poliţă veche lui Dan Voiculescu, mai ales că la mijloc se află o sumă substanţială de bani, 40.000 de euro. Varujan Vosganian a demarat procedurile de executare silită împotriva trustului de presă "Intact", deţinut de familia Voiculescu, pentru mai multe articole şi emisiuni tv din anul 2006, în care Vosganian a fost prezentat drept un colaborator al fostei Securităţi. Liberalul a demonstrat în instanţă că informaţia era falsă, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au acordat daune morale pentru prejudiciul de imagine suferit, bani pe care acum îi va lua cu forţa de la partenerul său politic.

Senatorul PSD Toni Greblă pregăteşte salvarea menestrelului liberal Diaconu de ghilotina incompatibilităţii

Liderul senatorilor jurişti, Toni Grebla, a declarat marţi ca senatorul PNL Mircea Diaconu nu este incompatibil şi a precizat că "mai ales la marile valori ale aceste tari", incompatibilităţile şi interdicţiile ar trebui analizate "cu mai multa omenie". Cu alte cuvinte, să mai închidem ochii la încălcarea legilor că doar suntem colegi...

"Azi toţi colegii au fost de aceeaşi părere, că nu este incompatibilitate. Pai, acum dacă directorii teatrelor, marii artişti ai acestei tari, rectorii marilor universităţi din ţară, nu pot fi senatori şi deputaţi, atunci cine sa mai fie? Ce poate sa fure un director de teatru de la un teatru care are buget de subzistenţă acolo? Decorul de la teatru?

CURIERUL NATIONAL

Unde şi-au mai căutat românii de muncă

Ofertele destinate personalului medical şi sanitar şi cele din Kuweit şi Afganistan au fost preferate de români în luna august. Marea Britanie este ţara cu cele mai multe joburi vacante, reprezentând aproximativ 30% din totalul ofertei. Românii care îşi caută de lucru în străinătate au fost interesaţi în special de ofertele destinate personalului medical şi sanitar şi de cele din Kuweit şi Afganistan, potrivit statisticilor pe luna august ale portalului de recrutare în străinătate Tjobs.ro. Luna trecută au fost înregistrate 65.000 de căutări de locuri de muncă, ceea ce reprezintă cu 15% mai multe decât în luna iulie.

Transchim a intrat în insolvenţă

Casa de Insolvenţă Transilvania va definitiva tabelul preliminar al creditorilor până la data de 16 noiembrie. Prima adunare generală a creditorilor va avea loc la data de 8 noiembrie. Următorul termen a fost stabilit de Tribunalul Bucureşti pentru 14 decembrie. Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă depusă de compania de transport agabaritic Transchim SA, desemnând administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania - filiala Bucureşti. Potrivit datelor înscrise pe site-ul Tribunalului, următorul termen a fost stabilit pentru data de 14 decembrie, până la 16 noiembrie administratorul judiciar urmând să finalizeze tabelul creanţelor şi să stabilească prima întâlnire a creditorilor la data de 8 noiembrie.

Guvernul reevaluează subvenţia CFR

Modificările vizează călătoria cu vagonul de dormit şi impunerea unei cote fixe a subvenţiei pentru operatorii privaţi. Preţul călătoriei cu vagonul de dormit ar putea creşte uşor, dar la un nivel care să nu depăşească totuşi costul unei călătorii low-cost cu avionul. Începând din 2013 s-ar putea scoate unele trasee profitabile din pachetul social. În urma negocierilor Guvernului cu reprezentanţii FMI s-a convenit modificarea sistemului actual de subvenţionare a transportului feroviar de călători, analiza fiind deocamdată în fază incipientă. Implementarea modificărilor ar putea fi făcută anul viitor, în scopul obţinerii unor venituri suplimentare pentru a achita integral taxele aferente utilizării infrastructurii feroviare.

Lecţiile pe care nu le-am învăţat din criză

Mugur Isărescu spune că la jumătatea deceniului trecut am avut o creştere economică neechilibrată şi nesustenabilă alimentată de un consum exagerat şi o finanţare excesivă. Publicul şi clasa politică păstrează scepticism faţă de validitatea explicaţiilor cu privire la fenomenele care au condus la impasul economic pe care îl traversăm. Creditarea şi, în special, creditarea în valută au stat la baza acestei dezvoltări care a fost dominată de sindromul "prânzului gratuit" şi teoria falsă a convergenţei automate cu ţările avansate ale UE. Dezechilibrele acumulate în economia românească au fost semnificative şi s-au corectat brutal în criză. Acceptarea cauzelor crizei este importantă pentru a fi în poziţia de a adopta măsuri şi politici corecte când vor apărea situaţii similare

România s-a împrumutat 1 miliard de euro de la BIRD

"Împrumutul se contractează în contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale şi de facilitare a accesului României pe pieţele de capital la costuri competitive, prin transmiterea unui semnal pozitiv, credibil pieţelor financiare internaţionale". Acordul a fost semnat de ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi directorul de ţară al Biroului Băncii Mondiale în România, François Rantrua. Ministerul Finanţelor Publice şi reprezentanţa Băncii Mondiale din România au încheiat, ieri, acordul de împrumut de un miliard de euro dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe o perioadă de 12 ani, cu opţiunea de amânare a tragerii.

Management direct de la Bruxelles, soluţia pentru fondurile europene?

După eşecul administrării actualelor fondurilor structurale, pentru 2014 - 2020, Institutul pentru Politici Publice propune un management direct coordonat de Bruxelles şi implementarea externalizată către organisme private recunoscute la nivel european. România este în cea mai gravă situaţie dintre toate ţările membre UE în ce priveşte absorbţia fondurilor structurale din actualul exerciţiu financiar, pentru că lucrează cu autorităţi de management incompetente şi se complace într-o corupţie endemică de care profită toate partidele politice. Toate informaţiile publice accesate atât în ţară, cât şi direct la Bruxelles, arătând că în foarte scurtă vreme România se va afla într-un blocaj total în ce priveşte fondurile europene, se propune un mecanism excepţional de gestionare prin care managementul să fie asigurat de Comisie cu posibilitatea subcontractării unor operaţiuni financiare către firme şi organizaţii private cu experienţă recunoscută la nivel internaţional.

EVENIMENTUL ZILEI

România, tot mai impopulară în Europa

Opoziţia europeană faţă de admiterea României în Spaţiul Schengen a crescut. Belgia şi Germania s-au alăturat Olandei, iar discuţia pe această temă s-a amânat cu o lună. Libera circulaţie în spaţiul european, fără necesitatea prezentării actelor şi fără control la frontieră, rămâne un vis îndepărtat pentru români. Opoziţia faţă de admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen creşte. Olandei i s-au alăturat Germania şi Belgia, iar reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 19-20 septembrie a fost anulată pentru că nu se contura un consens cu privire la cele două state.

EXCLUSIV. Aspazia Cojocaru, ameninţată cu moartea, prin interfon

Judecătoarea CCR Aspazia Cojocaru spune că a fost ameninţată cu moartea, şi înainte şi după emiterea avizului pentru suspendarea preşedintelui. Primul judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR) ameninţat cu moartea în legătură cu votul pe care urma să-l dea în cadrul unei dezbateri a Curţii, Aspazia Cojocaru, se află încă sub protecţia autorităţilor. "Primele ameninţări le-am primit la mine, acasă. N-au fost telefonice! Pur şi simplu am fost ameninţată cu moartea, prin interfon, la intervale scurte de timp. Era o voce de bărbat. Îmi spunea să fiu atentă cu cine votez, cum votez şi să am grijă unde merg. Era chiar înainte de emiterea avizului pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Presa germană, despre politicienii USL: "Gangsteri politici"

Frankfurter Allgemeine Zeitung a reluat astăzi pe larg fraudele de la referendumul din 29 iulie, subt titlul "Manipulări în România". Potrivit jurnaliştilor germani, "la plebiscitul pentru demiterea lui Traian Băsescu au luat parte, probabil, net mai putini cetăţeni cu drept de vot decât cei 46 la sută indicaţi oficial". De asemenea, sunt evidenţiate şi declaraţiile şefului DNA, Daniel Morar, potrivit căruia "s-au manipulat la referendum între 5 şi 15 la sută din voturile înregistrate". O atitudine şi mai vehementă la adresa USL-ului o are cotidianul de stânga Suddeutsche Zeitung. Într-un editorial intitulat "Gangsteri politici", autorul, Klaus Brill, salută în termeni fără echivoc decizia socialiştilor europeni de a-şi muta congresul de la Bucureşti, în caz contrar, prezenţa lor fiind "penibilă".

Ministerul de tocat bani al Guvernului

Miniştrii delegaţi pentru relaţia cu mediul de afaceri nu au succes la investitori. Din China şi până în Mexic lumea a fost străbătută în lung şi în lat de miniştrii delegaţi pentru relaţia cu mediul de afaceri, subordonaţi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Fără vreun rezultat. Primul ministru de resort, Lucian Isar, a petrecut în trei luni de mandat 27 de zile în delegaţii externe, potrivit MECMA. La rândul său, Mihai Voicu, numit la şefia ministerului după remanierea din august, a plecat cinci zile în străinătate. Activitatea acestora este privită cu ironie de mediul privat, care nu vede în ei un reprezentant. "În China trebuiau să meargă cu o delegaţie la cel mai înalt nivel, aşa cum Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a condus acum două săptămâni delegaţia ţării sale pentru a discuta despre producţia Airbus", a spus pentru EVZ Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

JURNALUL NATIONAL

Interviu EXCLUSIV: preşedintele Citibank vorbeşte despre slăbirea leului şi impasul economiei

Presedintele Citibank Romania, Tibor Pandi, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre profitabilitatea uneia dintre cele mai conservatoare banci din piata, deprecierea leului, economia slabita de criza zonei euro si despre cum poate ajunge piata de capital romaneasca la succes. Tibor Pandi: Este foarte dificil de prognozat cand se va atinge nivelul maxim. Cu ceva timp in urma, estimarile aratau ca pragul maxim al creditelor neperformante va fi de 14,2 - 14,5%. In mod cert, criza financiara prelungita, stagnarea economica pe plan local si abordarea conservatoare a bancilor privind clasificarea portofoliilor de credite au condus la o crestere continua a acestui indicator.

Judecătoarele Iulia Motoc şi Aspazia Cojocaru i-au pârât la Parchet pe cei care le-au insultat

În stilul deja caracteristic, cea mai tânără judecătoarea de la Curtea Constituţională, Iulia Motoc, a decis să anunţe pe Facebook ultimul său demers. Aflăm astfel că atât domnia sa cât şi colega sa, celebra judecătoare Aspazia Cojocaru, se consideră insultate şi presionate şi, ca atare, s-au dus să facă reclamaţii la Parchet. "Judecatoarele constitutionale Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc au facut plangeri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in care au reclamat presiuni si insulte la adresa lor in contextul luarii unor decizii de catre CC referitoare la suspendarea presedintelui si validarea referendumului", a scris Iulia Motoc pe pagina de Facebook.

Mare scandal la RATB. Şefii vor să împiedice furtul de combustibil. Ce spun sindicaliştii ?

Scandal la Regia de Transport în comun Bucureşti. Sindicaliştii spun că achiziţiile făcute la preţuri umflate riscă să blocheze transportul public în Capitală. Pentru a face economie, conducerea RATB a decis să schimbe sistemul de alimentare a autobuzelor. Mai nou , totul e monitorizat. În acest fel, şefii Regiei speră că nu e va mai fura combustibil .Fiecare şofer are un card electronic. Pe fiecare rezervor a fost montat un inel cu datele de identificare ale autovehiculului. În acest fel şoferul nu-şi poate alimenta maşina personală. În plus totul este înregistrat video. Potrivit antena3.ro, aproape 700.000 de oameni circulă în fiecare zi cu RATB-ul. Este vorba de călătorii care au abonamente sau portofele electronice. E o afacere să te ocupi de transportul în comun în Capitală. Contează însă cum sunt administraţi aceşti bani.

Uitaţi de creditul cu buletinul, se pregăteşte creditul cu lingoul!

Românii vor putea accesa până la finalul anului 2012 un nou produs de creditare, creditul cu lingoul, pentru care condiţiile de acordare sunt foarte simple, după ce criza financiară şi economică a dus la eliminarea controversatelor "credite cu buletinul". Compania Arteus Capital Holding, cu sediul la Viena, specializată în managementul profesional al metalelor preţioase, va lansa în România un produs de creditare pentru cei care deţin aur şi acesta este depozitat la Arteus, iar valoarea creditului va fi de 65%-75% din valoarea aurului deţinut, a declarat marţi managerul biroului regional Arteus din Braşov, Kubanda Levente. El a declarat pentru Agerpres că împrumutul va fi acordat în euro , pe 3, 6, 9 sau 12 luni şi a estimat că peste 50% din clienţii companiei vor accesa această facilitate. Acest produs a fost lansat deja în Ungaria, la o dobândă de 6,5%, şi se bucură de succes.

Afacerea "LIBOR" şi implicaţiile celor 600.000 de miliarde de euro

De-a lungul timpului, au existat nenumărate scandaluri bancare. Toate sunt umbrite, însă, de Afacerea "Libor", o operaţiune de manipulare a ratei interbancare stabilită la Londra, derulată în interesul propriu al marilor grupuri financiare internaţionale, în scopul creşterii profiturilor sau, după caz , al limitării pierderilor. Sunt suspectate nu mai puţin de 12 bănci şi se presupune că implicaţiile sunt imense, pentru că vizează direct acele produse financiare tranzacţionate în perioada 2005-2009 , inclusiv creditele pentru populaţie şi companii ale căror dobânzi sunt raportate la Libor. Valoarea acestora ar fi cuprinsă între 350.000-600.000 miliarde de euro /an. De 5-10 ori PIB-ul mondial anual.

NATIONAL

Sebastian Ghita preia OTV la pachet cu partidul lui Diaconescu

Dan Diaconescu si Sebastian Ghita isi vor uni in curand destinele intr-un proiect politico-mediatic. PPDD se pregateste de congres. Unul extraordinar, in care membrii formatiunii lui Dan Diaconescu isi vor lua la revedere de la Simona Man (actuala sefa a PPDD) si il vor primi cu bratele deschise pe noul presedinte - Sebastian Ghita, patronul Romania TV -, sustin surse din partid. Bonus, pe langa onoarea de a conducea oastea lui Diaconescu, Ghita va pune mana si pe OTV, post de televiziune care se va transforma intr-o veritabila arma electorala. Odata asumata presedintia partidului, Sebastian Ghita va intra si in cursa electorala, candidand, cel mai probabil, pentru un post de deputat.

"Planul de la Cornu" imparte tara in 12 regiuni!

Coabitare si modificarea Constitutiei. Acestea erau primele puncte din "Planul de la Cornu", pe care "National" vi l-a dezvaluit in exclusivitate. Pe langa scaderea numarului de parlamentari prevazuta in noua lege fundamentala, planul mai cuprinde inca o piatra greu de mestecat in falcile majoritatii partidelor: reorganizarea administrativ-teritoriala. In timp ce lui Traian Basescu i s-a cerut sa stea in banca lui, sa nu-si mai hartuiasca adversarii si sa-l mentina pe Victor Ponta in fruntea Guvernului, premierul a primit mai multe sarcini de la partenerii straini. Astfel, pe langa modificarea Constitutiei (care implica reducerea numarului de parlamentari, trecerea la sistemul unicameral, trecerea de la republica semi-prezidentiala la republica parlamentara si scurtarea mandatului presedintelui la patru ani), liderului PSD i s-a solicitat sa propuna si sa infaptuiasca reorganizarea administrativa a tarii.

Crin Antonescu a cerut "taxa de smecherie" de la SIE

In ultimele luni, conducerea SIE a reusit sa deblocheze cateva contracte extrem de banoase si sa parafeze unele noi, cel putin la fel de avantajoase. Asa ca, in timp ce economia la vedere se sufoca pe zi ce trece, firmele sub acoperire ale Serviciului de Informatii Externe inregistreaza profituri tot mai substantiale. Iar vestea a ajuns si la urechile lui Crin Antonescu, care, dupa cum sustin sursele noastre, a vrut sa faca pe "iepurasul" cu "ursul" SIE. Si, considerand serviciul secret o "feuda" liberala, a cerut plata unei veritabile "taxe de smecherie". Bineinteles, sub pretextul sustinerii campaniei electorale a "intregului" PNL. Prin relansarea unor mai vechi contacte cu tarile arabe si ale fostului spatiu sovietic, dar si din renegocierea unor parteneriate aflate in desfasurare in Occident, SUA si Israel, cifrele de afaceri ale firmelor de casa ale SIE au explodat.

Blejnar trage dupa el si alti sefi de Vami in dosarul "Motorina"

Procurorii DIICOT au organizat 33 de perchezitii la locuinte si sediile sociale ale unor societati comerciale din Calarasi, Constanta, Bucuresti, Sibiu, Giurgiu, Alba, Prahova si Valcea. Au fost "saltati" de acasa suspecti de savarsirea infractiunii de evaziune fiscala cu combustibili, printre care si Ion Voicu, seful Vamii Calarasi. Acestia sunt acuzati ca au importat fara plata accizelor peste 11.000 de tone de motorina Euro 5, cu scopul declarat de preparare a unor produse inferioare. Pe care insa le-au vandut prin benzinarii, obtinand un profit de cinci milioane euro. Raziile au legatura cu celebrul dosar "Motorina", in care este urmarit penal si Sorin Blejnar.

Petrom exporta gaze ieftine, populatia le plateste scump pe cele de import

Un ordin al Autoritatii de reglementare in domeniul energiei (ANRE) da posibilitatea Petrom sa exporte gaze ieftine, in vreme ce populatia le va folosi si plati tot pe cele de import, mult mai scumpe. ANRE a publicat (discret) in iulie un ordin prin care se ridica interdictia de export de gaze din Romania, prin conducta Isaccea-Negru Voda. Pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din Balcani si se ridica la 280 de euro/1.000 de metri cubi (mc), dar populatia plateste peste 500 USD (391 de euro)/1.000 mc , in vreme ce pretul mediu in UE este 640 de euro/1000 mc. Ridicarea interdictiei va permite Petrom, care a investit peste un miliard de euro in extractia de gaze, sa exporte la preturi mult mai mari decat cele autohtone, intrucat ordinul ANRE nu prevede restrictii in acest sens.

PUTEREA

Privilegii pentru Petrom

Petrom a câştigat bătălia cu statul român şi poate să ardă gazele în propria termocentrală la un preţ fără concurenţă pentru ceilalţi producători de energie electrică. Faptul că dispune de aproape jumătate din zăcămintele de gaze naturale ale României îi permite să obţină preţuri de cost care ar stârni invidia oricărui alt producător din lume. Guvernul a legiferat această excepţie care este valabilă fix până la data la care expiră actualul sistem de redevenţe aplicabil companiei Petrom, adică sfârşitul lui 2014.

Tăieri de salarii şi restructurări la TAROM

Compania TAROM a devenit o miză atractivă pentru ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi şi secretarul de stat, Valentin Preda, "locotenentul" lui Radu Mazăre, care vor să-i "moşească" privatizarea. Înglodată în datorii de zeci de milioane de euro, TAROM ar putea fi vândută unei companii aeriene arabe, susţin surse avizate din domeniu. Între timp, şefii TAROM au primit ordin de la conducerea Ministerului Transporturilor să dea afară 600 de oameni şi să taie salariile cu aproape 30%. Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu susţine că "la TAROM este o problemă de management şi de pile".

Preşedintele Poloniei, ucis de o bombă

Un grup de parlamentari polonezi au publicat un raport care susţine o ipoteză şocantă: prăbuşirea avionului care a provocat moartea preşedintelui polonez LechKaczynski în anul 2010 ar fi fost cauzată de prezenţa unei bombe la bordul aeronavei. Parlamentarii partidului "Lege şi Justiţie" din care a făcut parte Lech Kaczynski au publicat un raport de 169 de pagini în care se susţine că avionul Tu-154 nu s-a prăbuşit din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, ci din cauza unor serii de explozii care s-au produs la bordul avionului, transmite Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Vor refuza partidele şi în 2012 să ofere şansa unui parlament curat?

În plin proces de negociere pe candidaturi şi colegii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, o coaliţie formată din nouă organizaţii aparţinând societăţii civile solicită partidelor să-şi facă publice criteriile de integritate şi profesionalism după care îşi aleg candidaţii. Demersul, care-şi găseşte un precedent într-o campanie similară lansată şi cu ocazia alegerilor din 2004, reprezintă un nou test pentru partidele din România, care nu s-au arătat deloc sau aproape deloc dispuse să facă paşi concreţi în direcţia reformării clasei politice.

Cercetător român: defrişările MASIVE de păduri au fost MANĂ CEREASCĂ pentru Delta Dunării

Liviu Giosan, cercetător la "Woods Hole Oceanographic Institute" în Statele Unite, lansează o ipoteză şoc: acţiunea, adesea sălbatică, a omului asupra mediului înconjurător a sporit dimensiunile şi biodiversitatea unuia dintre cele mai frumoase locuri din Europa, aflat pe teritoriul României. Acţiunea omului asupra Deltei Dunării nu a fost întotdeauna negativă. Defrişări masive pentru a face loc agriculturii şi păstoritului au afectat întreg Bazinul Dunării încă de pe timpul Imperiului Roman, dar în ultimul mileniu care a precedat industrializarea, oamenii au tăiat păduri în special în România, Bulgaria, Serbia si Ungaria.

ZIARUL FINANCIAR

Dau o bancă pentru un manager de Cristian Hostiuc

Warren Buffett, celebrul investitor american, spunea că cel mai greu lucru în business este să găseşti un manager. El afirmă că niciodată nu cumpără o companie sau nu preia un pachet important de acţiuni dacă acea companie nu are un manager în care să creadă. În ciuda faptului că "toţi cred că pot să fie manageri" şi ştiu cel mai bine cum trebuie făcut, numărul celor care sunt manageri cu adevărat este foarte mic. Iar acest lucru este valabil atât în România, cât şi în toată lumea. Marti, ZF a dat informaţia că grupul italian Intesa l-a anunţat pe Tomas Spurny, CEO-ul celei mai mari bănci locale, BCR, ca făcând parte din viitoarea echipă a CEO-ului Intesa. BCR spune că Spurny a declinat în final oferta italienilor şi se va concentra asupra dezvoltării BCR.

Radiografia businessului Tarom: Curse neprofitabile, politică de distribuţie ineficientă, achiziţii nejustificate şi fără licitaţie, angajări şi salarii netransparente

Tarom trebuie să regândească reţeaua de rute pe care operează pentru a nu mai pierde bani, să exploateze eficient flota de avioane care în prezent este foarte eterogenă (aeronave din cinci familii diferite), să implementeze o politică de distribuţie eficientă prin care să valorifice toate canalele de distribuţie (inclusiv internetul) şi să reanalizeze procedurile prin care face achiziţiile publice. Acestea sunt concluziile unui raport al Corpului de Control al Primului-Ministru, dar şi ale unui raport al Roland Berger, văzute de Ziarul Financiar. În absenţa acestor măsuri, compania riscă să se afunde şi mai mult în pierderi şi să rămână fără lichidităţi. Cele mai multe rute pe care operează Tarom au fost neprofitabile în ultimii patru ani, compania aeriană de stat, cu pierderi de aproape 200 de milioane de euro în perioada 2008-2011, renunţând la prea puţine dintre aceste curse.

Mugur Isărescu: BNR a fost excesiv de binevoitoare faţă de băncile cu capital străin

Şeful băncii centrale i-a avertizat ieri pe politicieni că timpurile bune nu durează la nesfârşit. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a recunoscut ieri că banca centrală a văzut doar partea bună a creşterii cre­ditării în anii de boom şi a avut o atitudine "excesiv de binevoitoare" faţă de băncile cu capital străin, trecând cu vederea că bătălia pentru cote de piaţă poate să ajungă la ritmuri periculoase.

Licitaţia telecom s-a oprit după trei runde

Etapa principală a licitaţiei de la ANCOM pentru spectrele de frecvenţă s-a încheiat fără ca toate licenţele să fie vândute, înainte de expirarea timpului maxim legal alocat ieri com­petiţiei - ora 16:00, astfel că arbitrul telecom va organiza noi runde la care va încerca să vândă spectrul rămas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb