REVISTA PRESEI 12.11.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 12 noiembrie 2015

ADEVARUL

Prima schiţă a Guvernului Cioloş

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, încearcă să îmbine în noul Guvern experienţa politică, profesionalismul european şi dorinţa societăţii civile. Potrivit unor surse politice, Dacian Cioloş a sunat deja câţiva specialişti români care deţin funcţii importante la Bruxelles, cu care a lucrat direct în timpul mandatului de comisar european, pentru a le propune un post ministerial. Pe lângă aceştia, în noul Executiv vor fi cooptaţi şi oameni complet noi, reprezentanţi ai societăţii civile, care vor ocupa câteva portofolii cheie, un semn că strada n-a fost uitată. În plus, Cioloş va recupera câţiva miniştri care au mai trecut şi prin Guvernul Ponta, dar care n-au carnet de partid. Surse politice au confirmat pentru "Adevărul" că sunt şanse foarte mari ca Dacian Cioloş să-i păstreze în continuare pe Bogdan Aurescu la Ministerul de Externe, Marius Nica- Fonduri Europene şi Sorin Cîmpeanu la Educaţie. Fără a avea carnet de partid, primii doi au ajuns în Guvernul Ponta cu sprijinul PSD, în timp ce ultimul - Sorin Cîmpeanu - a fost propus de ALDE.

Cat de sigure sunt clădirile ce au fost izolate cu polistiren

Accidentul de la Colectiv a adus in discuţie inclusiv calitatea polistirenului folosit atunci când sunt izolate clădirile. Reprezentanţii ''Asociaţiei Producătorilor si Importatorilor de Polistiren'' susţin ca tot materialul folosit acum in construcţii, are capacitatea de a proteja contra acţiunii focului. Atrag însă atenţia ca daca adezivul folosit de muncitori nu este aplicat corect atunci exista riscul ca flăcările sa se extindă. Adică, atunci când sunt lăsate spatii goale, intre polistiren si perete, focul se poate extinde cu repeziciune, chiar daca polistirenul e ignifugat. In prezent, tot polistirenul de pe piaţa e ignifugat însă exista suspiciuni ca înainte de 2012 anumiţi producători ar fi cumpărat si materiale proaste, ne ignifugate, din Asia. Unele incendii, din ultimii ani, au demonstrat ca exista constructori care au folosit materiale ne ignifugate. S-a întâmplat la Târgu Mureş dar si la Bucureşti, in 2012 când au ars 50 de apartamente.

Cei 7 violatori din Vaslui, condamnaţi definitiv

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pronunţat marţi, 11 noiembrie, sentinţa definitivă în dosarul celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat o elevă navetistă. Sentinţa vine în ziua în care se împlineşte un an de la violul care a scandalizat România. Odată cu majorarea pedepselor, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au impus celor 7 inculpaţi interdicţia de a se apropia de victima, de părinţii acesteia şi de locuinţa acestora timp de doi ani de zile, după executarea pedepselor. Magistraţii ieşeni au dispus şi majorarea cuantumui daunelor morale, de la 50.000 lei, cât a stabilit iniţial Judecătoria Vaslui, la 70.000 de lei. Cea mai mare pedeapsă a fost aplicată inculpatului Silviu Burada, cel care a plănuit violul în grup şi a acostat victima - 10 ani de închisoare, după ce iniţial a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni închisoare

Frica de Opoziţie: Baronii sar la gâtul lui Dragnea

Baronii locali, dependenţi de robinetul cu bani bugetari, au sărit imediat la gâtul lui Liviu Dragnea, pe care îl consideră principalul vinovat pentru surpriza venită de la Cotroceni. "Ai grupuri majoritare în Parlament şi nu poţi să rămâi la Putere? Este aberant!", a reacţionat un membru de la vârful PSD. Cei mai mulţi cred că Liviu Dragnea nu a ştiut să negocieze cu preşedintele Klaus Iohannis pentru rămânerea PSD la guvernare. "În urmă cu o lună aveam tot. Astăzi nu mai avem nimic", i-a reproşat un lider din teritoriu lui Liviu Dragnea, la scurt timp după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unor surse din PSD. Alţi social-democraţi îl găsesc vinovat pe Liviu Dragnea şi pentru faptul că nu a căutat să obţină sprijinul coaliţiei de guvernare pentru Liviu Voinea sau pentru oricare alt nume înainte de a merge la consultări la Cotroceni. " Dragnea a vrut să fie jupân, dar nu are stofă. A sfidat pe toată lumea din coalţie şi iată rezultatul", au mai declarat surse din interiorul PSD.

AB InBev cumpără SabMiller: Cum va afecta piaţa românească afacerea secolului din bere

Este oficial. După mai multe luni de tatonări, Anheuser-Busch InBev va prelua rivala SabMiller în urma unei oferte istorice de 69,78 de miliarde de lire sterline (105,5 miliarde de dolari). În final, acordul de preluare a fost acceptat de ambele părţi, rezultând astfel un gigant care va controla peste 30% din producţia mondială de bere, relatează MarketWatch. Dacă această tranzacţie va fi aprobată de acţionarii celor două companii, dar şi de autorităţile de reglemantare, noul gigant va produce aproape 60 de miliarde de litri de bere pe an. Comparativ, noua companie va produce de trei ori mai multă bere decât al treilea jucător pe piaţă la nivel mondial, Heineken, şi va vinde peste o treime din berile comercializate la nivel mondial. În România, SABMiler este principalul jucător de pe piaţa berii şi are în portofoliu mărcile Peroni, Pilsner Urquell, Miller Genuine Draft, Grolsch, Ursus, Redd's, Timişoreana, Ciucaş, Stejar şi Azuga. Numele Anheuser-Busch InBev a fost legat o perioadă de Bergenbier.

Stăpânii distracţiei: cum se întâlnesc crima organizată, politica şi afacerile în mijlocul distracţiei bucureştene

Tragedia din Colectiv a pus reflectoarele pe lumea patronilor de cluburi şi baruri ca niciodată până acum. În timp ce autorităţile se înghesuie acum să-i verifice la avize, proprietarii de localuri din Centrul Vechi au probleme mult mai grave - legături cu crima organizată, relaţii financiare cu politicieni şi dosare penale. În ultimii ani, pe străzile centrului istoric al Bucureştiului au ajuns să fie vecini bancheri, rakeţi moldoveni, politicieni, afacerişti libanezi şi foşti demnitari executaţi silit de Fisc pentru restanţe la buget. RISE Project şi "Adevărul" au indexat interesele, dar şi problemele cluburilor din principalul pol al distracţiei şi continuă seria de materiale Riscul #colectiv din Centrul Vechi.

Averea fabuloasă a fiicei mai mici a lui Putin

Misterul legat de fiica cea mică a preşedintelui rus Vladimir Putin este pe cale de a fi desluşit. Potrivit unei investigaţii Reuters, ea trăieşte sub o identitate ascunsă, deţine o funcţie importantă la Universitatea de Stat din Moscova, desfăşoară o intensă activitate sportivă, întreţine legături de afaceri cu apropiaţi de-ai tatălui său, este căsătorită cu un cunoscut om de afaceri şi are o avere fabuloasă. Cuplul Kirill Şamalov şi Ekaterina au active în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit estimărilor făcute de analişti financiari pentru Reuters. Această avere provine în mare parte dintr-o cotă-parte la o companie petrolieră pe care "soţul" Ekaterinei a cumpărat-o de la Ghennadi Timcenko, un alt prieten mai vechi al lui Putin.

Ce riscă România după majorarea salariilor bugetarilor

Creşterea salariilor bugetarilor cu 10%, decisă miercuri în Parlament, va slăbi şi mai mult situaţia finanţelor publice ale României şi va duce deficitul bugetar peste limita de 3% din PIB, ceea ce va plasa automat ţara noastră în procedură de deficit excesiv. Acest lucru va face ca România să se afle sub o monitorizare strictă a Comisiei Europene, care ne va obliga să reducem de urgenţă cheltuielile sau să creştem încasările. De asemenea, economiştii consultaţi de "Adevărul" avertizează că risipa financiară va face România mult mai vulnerabilă în faţa unei crize economice viitoare, ţara noastră repetând aceleaşi greşeli din perioada 2005-2008. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, creşterea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% începând cu 1 decembrie, după un circ care reaminteşte de populismele votate în toamna anului 2008. Creşterea salariilor a fost inclusă în Ordonanţa de Urgenţă 35/2015, care majora salariile din domeniul sanitar cu 25%.

BANCHERUL

UniCredit pleacă din Austria si se concentrează pe Europa de Est, unde profiturile sunt de doua ori mai mari

Banca italiana UniCredit a decis sa vândă divizia de retail Bank Austria si implicit sa elimine sub-holdingul din aceasta tara, din motive de reduceri de costuri si eficienta operaţionala, astfel încât subsidiarele din Romania si din alte tari din zona vor fi controlate direct de la sediul central din Milano. Cerinţele de capital tot mai mari ale autorităţilor de reglementare au determinat banca italiana sa-si revizuiască strategia, atât in Italia cat si in Europa, in sensul de a se concentra pe afaceri ce necesita mai puţin capital, precum cele de administrare a averilor (wealth management), precum si pe subsidiarele din Europa de Est, a căror profitabilitate este preconizata a fi doua ori mai mare decât a celor din Europa de Vest (vezi graficul). In consecinţă, banca va aloca subsidiarelor din Europa de Est mai mult capital pentru investiţii, in special in canale digitale, precum si in vederea creşterii volumelor de credite.

Legea Piperea, care ne scapă de credit daca predam casa băncii, a băgat frica in bancheri

Bancherii au sărit in sus când au aflat ca ieri Comisia pentru buget, finanţe si bănci din Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil Legii Piperea, care ne scapă de credit daca predam casa băncii, fără a fi consultaţi si fără ca proiectul legislativ sa figureze pe ordinea de zi a comisiei. Patronatele Bancare au transmis ieri o sesizare către toate autorităţile (mai puţin către "strada"), in care contesta virulent si laborios respectivul proiect de lege scris de primul duşman al băncilor, avocatul Gheorghe Piperea, căruia nu i-a fost greu, dat fiind populismul iniţiativei, sa atragă sprijinul a nu mai puţin de 140 de deputaţi si senatori din toate partidele, cu precădere din PNL, in vederea adoptării legii de către Senat, la finalul lunii trecute. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie insa votata si de Camera Deputaţilor, care este forul decizional. Avizul favorabil dat ieri in regim de urgenta, prin suplimentarea ordinii de zi, de Comisia pentru buget, are regim consultativ, Comisia juridica fiind cea care va dezbate proiectul de lege, începând de marţea viitoare, urmând sa emită un raport pana in data de 24 noiembrie.

CURENTUL

5,8 mil. Euro, medicamentele şi consumabilele de până acum pentru arşii de la COLECTIV

"Pe agenda de astăzi nu avem decât probleme curente (...) legate tot de situaţia răniţilor. Avem o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii pentru reîntregirea stocurilor de medicamente şi consumabile din spitale, pentru a preveni o eventuală altă situaţie nedorită, în valoare de 26,3 milioane de lei. Avem de asemenea un ajutor acordat persoanelor aflate în situaţii deosebite, în valoare de 385.000 de euro", a afirmat premierul interimar la începutul şedinţei de Guvern de ieri. De asemenea, Cîmpeanu a anunţat că Guvernul va discuta o notă din partea Ministerului Sănătăţii privind asigurarea coplăţii pentru răniţii în incendiul de la Colectiv, internaţi în spitalele din străinătate. Aşteptăm ca guvernul să suplimenteze bugetul cu fondurile pentru plata orelor suplimentare pentru personalul care a lucrat până la epuizare cu o devoţiune pe care nu ştiu câţi dintre noi am avut-o vreodată în afara familiei. Aceşti oameni trebuie răsplătiţi financiar chiar dacă ei nu o cer şi nici nu o aşteaptă. E datoria noastră să le plătim munca aşa cum se cuvine.

Desemnatul - de Tia Şerbănescu

În general desemnarea dlui Dacian Cioloş ca premier a fost primită bine: i s-au recunoscut experienţa europeană şi competenţa. Pentru a se ajunge la această soluţie dl. Iohannis a renunţat la guvernul "său" liberal, PNL a renunţat la visul de a guverna şi la anticipate iar PSD a renunţat la guvernare. Într-un cuvânt, toate partidele au pierdut ceva în stradă dar au câştigat un an cu suspendare în care au timp să se mai spele şi să se primenească. Miros a stătut. Unii s-au bucurat că a murit şi capra vecinului: "Iohannis le-a dat ţeapă şi celor din PNL" jubila Codrin Ştefănescu în timp ce alţii erau ofensaţi fiindcă premierul fusese dinainte anunţat de la Bruxelles: "am ajuns o colonie". Apă de colonie. Şi ce dacă e susţinut de Bruxelles? Măcar să facă treabă. S-a remarcat că dl. Cioloş e absolvent de Horticultură (asta ar trebui să-i aducă votul UDMR) şi că e însurat cu o franţuzoaică de familie bună. Bravo lui! Să-i trăiască franţuzoaica, vorba horticultoarelor. Şi să n-o pună la ASF sau la ANRP. Dragnea nu s-a hotărât cum votează: "avem decât un nume şi un chip, suntem deschişi, atenţi şi curioşi, ne uităm cu atenţie la echipă şi conceptul de guvernare şi apoi vom avea o poziţie".

EVENIMENTUL ZILEI

Virgil Ardelean, fostul şef al spionajului din MAI: Am strămoşi comuni cu Dacian Cioloş

În spaţiul public a fost intens vehiculată o posibilă legătură de rudenie a lui Dacian Cioloş cu Virgil Ardelean, fostul şef al DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne. Cioloş a copilărit în satul Pericei, judeţul Sălaj, acolo unde s-a născut Ardelean. "Evenimentul zilei" a obţinut confirmarea legăturilor de rudenie dintre cei doi chiar de la fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI). "În arborele genealogic ne întâlnim pe o rămurică pe care s-au cocoţat bunicii noştri. De mic copil a mers singur pe drumul lui, nu a avut nevoie de proptelele nimănui", ne-a transmis Virgil Ardelean. Acesta a ţinut să ne precizeze că nu a avut nicio implicare în ascensiunea viitorului premier al României. "Dacian Cioloş este produsul fericit şi exclusiv al propriului efort şi renunţări, al modului în care a reuşit să-şi combine armonios valenţele ereditare cu instrucţia şi munca zilnică, cu crezul în valorile democraţiei şi curajul de a finaliza ce începe", ne-a spus Ardelean.

Războiul banilor cash avansează pe toate fronturile

Războiul pe numerar avansează pe toate fronturile. O regiune care a acaparat titlurile presei odată cu războiul împotriva monedei fizice este Scandinavia. Suedia a devenit prima ţară care a făcut din proprii cetăţeni cobai într-un experiment economic distopic: ratele dobânzilor negative într-o societate fără numerar. După cum scrie Credit Suisse, indiferent unde te duci sau ce vrei să cumperi, vei găsi un mic anunţ omniprezent care anunţă: "Nu acceptăm numerar", scrie portalul de ştiri Business Insider. Fie că este vorba despre vin fiert în piaţa de Crăciun, o bere la bar, chiar cea mai mică taxă este stabilită digital. Chiar şi vânzătorii fără adăpost ai ziarului de stradă Faktum şi Situation Stockholm vând presă cu cititoare de carduri mobile. O situaţie similară este în Danemarca. Acum, datorită creşterii masivă în asimilarea comunicaţiilor mobile, precum şi a numărului imens de cetăţeni fără legătură cu băncile, Africa a devenit locul perfect pentru cel mai mare experiment social din lume, o viaţă fără numerar.

Principalii retaileri electro-IT continuă expansiunea

Piaţa electro-IT, de bunuri de folosinţă îndelungată, din România a înregistrat o creştere uşoară de 6.4% în trimestrul al doilea din 2015, ajungând astfel la valoarea de 449 de milioane de euro. Ultimul trimestru din an este şi cel mai important pentru retaileri, iar majoritatea se aşteaptă la vânzări record. Este cazul Altex, liderul pieţei. "Cu siguranţă, unul dintre cele mai importante evenimente de anul acesta este cel de Black Friday, pentru că am pregătit ceva cu totul special pentru clienţi, în linie cu dorinţa noastră de a veni constant cu abordări noi, care să răspundă mai bine nevoilor consumatorilor", a declarat Dan Ostahie, CEO Altex. Pentru Altex, care ţinteşte afaceri de aproximativ 450 de milioane de euro, miza este dezvoltarea conceptului de magazine Media Galaxy care totalizează în jur de 30% din vânzări.

Planul lui Putin pentru Siria

Rusia vrea ca guvernul şi opoziţia din Siria să cadă de acord asupra unui proces de reformă constituţională, care ar trebui să dureze 18 luni şi să se încheie cu alegeri prezidenţiale anticipate. Potrivit unui document în opt puncte, elaborat de Moscova în vederea celei de-a doua sesiuni de negocieri asupra Siriei, programate tot la Viena la sfârşitul săptămânii, Putin nu exclude participarea lui Bashar Al-Assad la alegerile prezidenţiale, deşi debarcarea sa este considerată de multe ţări occidentale şi arabe drept o condiţie a instaurării păcii. Documentul, consultat de Reuters, propune ca sirienii să se înţeleagă asupra etapelor unei reforme constituţionale în cadrul unei conferinţe sub egida ONU şi precizează că procesul nu trebuie să fie condus de Assad, ci de o personalitate acceptată de toate părţile. La prima rundă de negocieri de la Viena, luna trecută, ruşii au identificat împreună cu Arabia Saudită, unul dintre principalii susţinători ai rebelilor sirieni, o listă cu 38 de nume de opozanţi apreciaţi ca acceptabili. Planul Moscovei prevede ca opoziţia să constituie o "delegaţie unită", a cărei componenţă să fie aprobată în prealabil.

JURNALUL NATIONAL

Riscul expunerii la gazele din Colectiv

Coşmarul din Clubul Colectiv pare să nu se mai termine. Numărul deceselor a ajuns la 51, după ce alţi trei tineri au murit ieri, la aproape două săptămâni de la producerea incendiului. Mai mulţi dintre salvatorii răniţilor se tem că vor deveni, la rândul lor, victime ale gazelor toxice inhalate, găsite de medicii legişti în organismul celor decedaţi. Academicianul Victor Voicu, specialist în toxicologie spune, însă, că în acest moment este "puţin probabil", dacă nu au avut simptome până acum. După primele autopsii, medicii legişti au avertizat că multe dintre substanţele găsite în corpurile victimelor determină "manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială", iar printre cele descoperite în doze mari se află şi acidul cianhidric - substanţa activă din Zyklon B, folosit de nazişti în camerele de gazare.

Dragnea: PSD va lua o decizie privind susţinerea sau nesusţinerea noului Guvern, duminică, în cadrul CExN

PSD va lua o decizie privind susţinerea sau nesusţinerea noului Guvern în cadrul CExN al partidului care urmează să se desfăşoare duminică, a declarat preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, miercuri seara, la finalul discuţiilor cu premierul desemnat Dacian Cioloş. "Pe noi ne interesează programul de guvernare şi calitatea Cabinetului. Şi după ce va fi învestit acest Guvern, dacă va fi învestit, o să ne uităm cu atenţie la ceea ce face fiecare ministru şi cum gestionează funcţiile publice, cum îşi aleg oamenii, cum numesc oamenii. Duminică o să avem un Comitet Executiv Naţional (...) pentru că până duminică sper să avem şi noi şi opinia publică lista Cabinetului şi atunci vom putea lua o decizie politică având mai multe informaţii", a declarat preşedintele PSD. Totodată, Dragnea a adăugat că în cadrul discuţiilor i-a transmis premierului desemnat că "parlamentarii PSD vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenţi la prestaţia fiecărui ministru".

Carburantii se tot ieftinesc pana la finalul lui 2017. Profiturile petroliştilor, spulberate

Tensiunile de pe piaţa mondială a petrolului, generate de scăderea accentuată a cotaţiilor, se vor menţine şi anul viitor. Chiar dacă estimările indică o timidă revenire a acestora în 2016, ele nu sunt de natură să înlăture temerile petroliştilor. Cotaţiile internaţionale ale petrolului au marcat în acest an o scădere cu 42% pe fondul deciziei OPEC de a nu-şi reduce producţia, chiar dacă pe piaţă s-a înregistrat o supraofertă. Din această cauză, industria petrolieră a renunţat deja la investiţii în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tendinţa nu a ocolit nici România, majoritatea companiilor anunţând importante tăieri ale bugetelor de investiţii. De exemplu, compania OMV Petrom a raportat că în primele nouă luni ale anului şi-a redus investiţiile cu 33,1%, iar profitul a scăzut cu 59%. De asemenea, şi compania Romgaz şi-a diminuat investiţiile cu 10%, iar în cursul lunii octombrie a operat o rectificare negativă a bugetului de venituri şi cheltuieli.

NATIONAL

"Frăţia chestorilor", rupta pe genunchi de DNA!

Structurile anticorupţie se pregătesc să dea lovitura de gratie acelei "părţi întunecate" a sistemului, in fapt o încrengătura relaţională transpartinică, bazată exclusiv pe combinaţii si cumetrii. Iar prima ogradă unde va exploda noua bombă lansată de către DNA va fi cea a aparatului central al Ministerului de Interne, unde se va sparge cât de curând "buboiul". Toate grupările care au clonat pur si simplu Ministerul de Interne in interes propriu se vor prăbuşi una după alta. Iar reţinerea "doctorului" Constantin Bolbosanu are efectul unui bulgare de zăpadă, mai ales că, după cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, procurorii au destula "muniţie" nouă la dispoziţie pentru înfundarea celui cunoscut drept unul dintre liderii aşa-numitei "grupări a frontieriştilor", care virusaseră cam toate structurile MAI. Si care figura inclusiv pe "lista ruşinii" a fostului şef BCCO Constanta, Aurelian Pavel, alături de ceilalţi "chestori ai lu' peste".

Băsescu nu crede in guvern de tehnocraţi: Premierul Ciolos isi trage girofar UNPR

Fostul preşedinte spune ca noul Executiv condus de tehnocratul Dacian Ciolos este, de fapt "Guvernul PNL-UNPR". Deşi a salutat desemnarea lui Dacian Ciolos, Traian Băsescu spune ca nu crede in guvernele de tehnocraţi si susţine ca noul cabinet este si el "marcat" politic. "Eu cred ca Guvernul Ciolos va avea şanse. Practic, discutam despre Guvernul PNL-UNPR, cel puţin in faza actuala. Doua partide consistente, sigur Oprea va aduce partea de onoare si interes naţional si vor trece (noul guvern - n.r.)prin Parlament. Eu nu cred in Guvernele de tehnocraţi", si-a detaliat opinia fostul preşedinte. In treacăt, Băsescu nu a ratat ocazia de a-i ironiza pe liberali, cu premierul lor din umbra cu tot: "Era previzibil ca Predoiu s-a încălzit, a transpirat la încălzire si acum a pus treningul pe el". Ca toţi liberalii, de altfel, care nu au ajuns la putere, deşi Klaus Iohannis are acum "guvernul lui".

Furioşi, pesediştii i-ar bea sângele lui Ponta daca l-ar prinde!

Debarcaţi pe nepusa masa de la guvernare, social-democraţii arunca toata vina asupra fostului lor premier si lider, despre care spun ca "s-a speriat si a dat bir cu fugiţii" lăsându-i pe ei cu fundul in balta. Demisia lui Victor Ponta i-a luat ca din oala pe colegii săi de partid, mai ales pe aceia care mobilau birourile din Palatul Victoria. Reţinuţi in fata camerelor si microfoanelor, pesediştii îşi dau frâu liber maniei in particular, ţinta preferata fiind fostul idol Victor Ponta. Pe care l-ar tăvăli cu cel mai mare drag - daca ar şti cum sa dea de el. "Ponta nu trebuia sa demisioneze, trebuia sa facă fata situaţiei. I-a fost frica, a tăiat-o si ne-a lăsat pe noi, fraierii, sa fluieram a paguba. Nu se face aşa ceva. Acum, toţi îl caută, îl suna, dar dracu ştie unde s-a dus, ca nu da niciun semn de viată", reclama sufocaţi pesediştii.

PUTEREA

Zeci de pompieri dovediţi ca intraţi fraudulos la ISU rămân în sistem

Zece şefi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Semenic" al judeţului Caraş-Severin, în frunte cu inspectorul-şef, au fost dovediţi de DNA şi condamnaţi definitiv şi revocabil fiindcă trucau concursurile de admitere în instituţie, făcând angajări pe pile ori şpagă. Ar fi de aşteptat ca beneficiarii acestor infracţiuni, deveniţi fraudulos pompieri, să fie concediaţi automat. Ei bine - nu! Toţi cei 51 de pompieri angajaţi prin şpăgi sau pile sunt tot în funcţii, beneficiind de toate avantajele statutului de militari! Ei beneficiază, dar ce se întâmplă cu populaţia care are nevoie de intervenţia lor promptă? Ce se întâmplă cu afacerile care au nevoie de avizele pompierilor şpăgari? Oare nu cumva situaţia este aceeaşi la toate inspectoratele de urgenţă judeţene? Oare incendii precum cel din Colectiv nu se pot repeta oricând, oriunde, în aceste condiţii?!

Andrei Gerea, acuzat de jocuri necurate la Electrica

Încă ministrul Energiei Andrei Gerea, membru ALDE, este acuzat de un grup de ONG-uri că, pe ultima sută de metri, trage sforile pentru a a-şi planta oameni loiali, susţinuţi politic, în Consiliul de Administraţie al Electrica. Freedom House, Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi Expert Forum arată, într-un comunicat, că ministrul Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice. Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reuşit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Ce avere are premierul desemnat, Dacian Cioloş

Premierul desemnat să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloş, are 46 de ani şi este consilier special al preşedintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranţă alimentară. Conform ultimei declaraţii de avere disponibilă, din 31 mai 2013, Dacian Cioloş deţine un teren cu o suprafaţă de 10.000 mp în Mărişel, Cluj şi o casă de locuit, cu o suprafaţă de 92 mp în Bucureşti. El conduce o maşină Nissan din 2010 şi avea în conturi la acea dată suma de 3.951 lei şi 179.426 euro. Conform declaraţie pentru acel an fiscal Cioloş a primit salariu din partea Comisiei Europene 159.629 euro pentru ultimele 12 luni. Dacian Cioloş este căsătorit cu Valeri, o franţuzoaică, şi vorbeşte limbile franceză şi engleză.

ROMANIA LIBERA

Parlamentul a dat şah guvernului tehnocrat

În ziua în care premierul desemnat Dacian Cioloş negocia cu partidele sprijinul pentru noul Guvern, deputaţii au aprobat, aproape în unanimitate, majorarea salariilor bugetarilor cu 10%. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu sprijinul tuturor partidelor politice - 319 voturi "pentru", şapte abţineri şi doar un vot "împotrivă". Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD într-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sănătate cu 25%. Ordonanţa fusese adoptată de Senat, iar în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament al PSD prin care salariile tuturor bugetarilor care nu au beneficiat în cursul anului de majorări urmează să fie mărite cu 10%. În această categorie intră personalul din administraţie, cultură, justiţie, ordine publică şi siguranţă naţională, unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare, diplomaţie, personalul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor de Asigurări de Sănătate Judeţene.

Guvernul de tehnocraţi, soluţie în perioadele de criză

Executivul condus de Dacian Cioloş are, paradoxal, mai puţină putere deoarece este la mâna diverselor majorităţi care se pot forma, intempestiv, în Parlament. De altfel, soluţia Executivului de tehnocraţi nu reprezintă o soluţie europeană, aceasta apărând punctual şi conjunctural. Executivul de tehnocraţi are o serie de particularităţi care îl diferenţiază de celelalte structuri guvernamentale. "Paradoxal, vom avea un guvern mai slab deoarece se află la mâna diverselor majorităţi care se pot forma şi care sunt extrem de volatile. Într-un fel este slăbit şi de puterea pe care preşedintele o are asupra premierului care l-a numit. Există şi un fapt pozitiv în această construcţie politică, deoarece în mandatele de premier ale lui Emil Boc şi mai ales Victor Ponta puterea executivă a devenit mult prea mare, dominantă. Cred că Guvernul nu va mai putea da cu aceeaşi uşurinţă ordonanţe de urgenţă, iar puterea Parlamentului va creşte. Şi e normal să fie aşa deoarece Parlamentul este forul legislativ, indiferent dacă ne plac sau nu membrii lui. În acest context, în mandatul Guvernului Cioloş separaţia puterilor în stat va fi mult mai echilibrată", a declarat politologul Andrei Ţăranu.

ZIARUL FINANCIAR

ZF îi propune lui Dacian Cioloş 33 de nume noi pentru guvern

Premierul desemnat are la îndemână specialişti din business pentru guvernul său de tehnocraţi. Doar să aleagă! Ziarul Financiar repetă un exerciţiu pe care l-a mai făcut în 2012, după alege­rile legislative, când, în faţa unui guvern politic care se contura, a propus un guvern al oamenilor de businnes. Acum că premierul desemnat Dacian Cioloş spune apăsat că doreşte un guvern de specialişti din afara partidelor, când preşedintele Klaus Iohannis anunţă că soluţia la care s-a ajuns este "un guvern de tehnocraţi", ZF repetă exerciţiul pentru a sublinia un lucru: România are foarte mulţi manageri şi an­tre­prenori, specia­lişti în toate do­meniile, mulţi cu studii şi experienţă dobândite în Occident, care oricând ar putea să ocupe funcţiile ministeriale şi care în man­datele din business au obţinut rezul­tate care îi recomandă. Fără să iasă în faţă, clasa de busi­ness a ştiut să treacă cu fruntea sus prin criză, a găsit resursele de creş­tere, dar şi pe cele de restruc­tu­rare atunci când orga­ni­zaţiile erau supradimensionate.

Kaufland începe să-şi repatrieze capitalul şi trimite 25 de milioane de euro la compania-mamă

Lanţul de hipermarketuri Kaufland România, liderul comerţului local, va trimite către compania-mamă din Germania 110 mil. lei (25 mil. euro), potrivit unui anunţ din Monitorul Oficial. Aceasta este prima mutare de acest gen a Kaufland de la intrarea companiei pe piaţă în 2005 şi este totodată o mutare neobişnuită pentru comerţul local cu dominantă alimentară, unde companiile-mamă încă mai pompează bani în businessurile din România. Această mutare a Kaufland vine în contextul în care compania a frânat şi expansiunea, deci necesarul de investiţii a scăzut. Compania va deschide în tot anul 2015 doar cinci hipermarketuri în care va investi 150-225 mil. lei. Retailerul a avut doar anul trecut profit în România de 409 mil. lei. De la venirea pe piaţă însă profitul cumulat a fost de 1,5 mld. lei. Capitalul social al Kaufland România SCS va scădea de la 1,673 mld. lei la 1,563 mld. lei, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Topul celor mai performante fonduri mutuale

Fondurile de acţiuni concurează cu fondurile de obligaţiuni pentru primele poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri mutuale în ultimele 12 luni, o situaţie rară ce arată că asumarea unui risc ridicat a fost la fel de bine răsplătită ca expunerea la un risc redus. Liderul clasamentului este fondul de randament absolut Audas Piscator, cu un câştig de 55% în ultimele 12 luni, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Administratorul fondului, societatea Atlas Asset Manage­ment, a mizat de aprecierea francului elveţian în raport cu euro din acest început de an. Pe locul secund se situează fondul iFond Acţiuni, cu un câştig de 8,8%, urmat de fondul BT Maxim cu un câştig de 8,45%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb