REVISTA PRESEI 13.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 iulie 2011

ADEVARUL

Boc: Banii din listarea pachetului de 9,84% din Petrom vor merge, indirect, în investiţii

Banii pe care îi va obţine statul din vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom, care a început luni la Bursa de Valori Bucureşti, vor fi utilizaţi pentru acoperirea datoriei publice, a declarat premierul Emil Boc. "Înseamnă că vor rămâne mai mulţi bani pentru investiţii. Prin urmare, banii din privatizări vor merge, indirect, în investiţii", a completat el. În mod normal, banii proveniţi din privatizări sunt viraţi către Fondul de Dezvoltare şi utilizaţi pentru investiţii. În 2007, acolo se adunaseră mai mult de trei miliarde de euro din privatizările din sectorul energetic şi din vânzarea BCR, însă, pe ultima sută de metri a guvernării, Executivul condus de Tăriceanu a folosit aceşti bani pentru acoperirea deficitului bugetar. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, în decembrie 2010, că banii din Fondul de Dezvoltare, de dispariţia cărora a fost acuzat la venirea la putere a coaliţiei PDL-PSD, au acoperit o parte din deficitul bugetar din 2008.

Strategia energetică va fi aprobată "vara asta"

Cele circa trei miliarde de euro aflate în Fondul de Dezvoltare erau destinate investiţiilor strategice, precum construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. "Dacă aceşti bani ar fi mers la cheltuieli, ar fi contribuit la majorarea deficitului bugetar", a explicat fostul prim-ministru schimbarea destinaţiei acestor fonduri. Întrebat ce se întâmplă cu noua strategie energetică a României, care este gata din ianuarie şi a fost lansată în dezbatere publică în aprilie, Boc a arătat că aceasta va fi aprobată în Guvern "în cel mai scurt timp, vara asta". Premierul Emil Boc a participat la inaugurarea fabricii EADS de la Ghimbav, judeţul Braşov, unde sunt produse componente pentru avioanele Airbus.

Tăriceanu, in decembrie 2010: Dacă nu era privatizat, Petrom ar fi ajuns o ruină în incapacitate de plată

Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, întrucât, la şase ani de când a fost preluat de austriecii de la OMV, este unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia României, a declarat fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Compania Petrom a fost înfiinţată în 1997, când Tăriceanu ocupa funcţia de ministru al Industriilor. "Petrom este un exemplu de privatizare reuşită, spun asta din mai multe considerente. După privatizare şi-a fixat obiective ambiţioase de investiţii, dezvoltare şi calitatea serviciilor, pe care le şi realizează. Potrivit lui Tăriceanu, Petrom este astăzi unul dintre puţinii piloni pe care se poate baza economia ţării.

Avioanele Airbus vor avea piese de la Ghimbav

Concernul franco-german EADS a inaugurat la Ghimbav, judeţul Braşov, fabrica de componente pentru aeronavele Airbus, investiţie de 46 de milioane de euro. Primul avion Airbus cu piese româneşti se pregăteşte deja de decolare. Este un model A320 al companiei Air Berlin. De acum înainte, când zburaţi cu un avion Airbus, gândiţi-vă că sunt mari şanse ca piesele sale să provină din România. Ieri a fost inaugurată oficial fabrica de componente pentru aeronavele Airbus de la Ghimbav, eveniment care i-a adus în România pe preşedintele EADS, Louis Gallois, şi pe mai mulţi executivi ai producătorului de avioane.

Moldova, cea mai săracă regiune a UE, campioană la fonduri europene

Autorităţile locale şi companiile din regiunea de Nord-Est a României sunt campioane la nivel naţional la atragerea fondurilor structurale în cadrul a două mari programe operaţionale, relevă un studiu pe tema fondurilor europene, prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui au reuşit astfel să atragă cei mai mulţi bani europeni în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) şi al Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA). Până acum, cele şase judeţe au contractat proiecte în valoare de 1,9 miliarde de lei prin POR, la care se adaugă alte 365 de milioane de lei, prin PODCA. Chiar şi cu aceste rezultate, rata de absorbţie a fondurilor structurale, adică banii efectiv cheltuiţi de beneficiari, continuă să fie foarte mică. Indicatorul variază între puţin peste 7% la POR şi aproape 20% la Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Maghiarii au adoptat taxa pe fast-food

Parlamentul maghiar a aprobat luni introducerea unei taxe pentru mâncarea nesănătoasă, de tip fast-food. Iniţiativa a fost anunţată încă de la începutul acestui an, la unison cu demersuri similare din mai multe ţări europene şi din Statele Unite ale Americii. În România, o astfel de propunere a venit din partea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, încă de la începutul anului 2010. Practic, este vorba de o taxă adiţională pe care o vor plăti producătorii şi distribuitorii de alimente şi băuturi care conţin cantităţi ridicate de zahăr, sare, carbohidraţi sau cofeină. În cazul produselor de provenienţă străină, taxa va fi suportată de importatori. Costurile vor fi însă transferate consumatorilor, care se vor confrunta cu scumpiri. T

Putin: SUA se poartă ca nişte huligani!

Măsurile pe care americanii le-au luat pentru a-şi stimula economia au atras o serie de critici la nivel mondial. Programul a presupus tipărirea a 600 de miliarde de dolari în ultimele opt luni. Cea mai recentă voce care acuză Statele Unite este cea a premierului rus Vladimir Putin. "Din fericire, graţie lui Dumnezeu, sau din nefericire, noi nu tipărim o monedă de schimb folosită ca rezervă valutară. Însă ei ce fac? Se comportă ca nişte huligani, dau drumul tiparniţei şi-i aruncă (banii - n.r.) în întreaga lume, uitându-şi principalele obligaţii", a declarat Putin luni, în cadrul unei întâlniri cu mai mulţi economişti, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti. Înainte de Rusia, China şi Brazilia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de practicile americanilor.

Blejnar, protectorul comisarului Stelică

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a repus în funcţia de şef de divizie în cadrul Gărzii Financiare pe fostul comisar şef Stelian Barna, deşi la 27 iunie anunţa cu surle şi trâmbiţe că acesta a fost demis de la şefia GF. Mai mult, oficialul ANAF anunţa că Barna va fi disponibilizat şi din funcţia de şef de divizie pe care o ocupa în instituţia de control din Capitală. Acest ultim post urma să fie, de altfel, desfiinţat. Blejnar s-a ţinut de cuvânt: a desfiinţat divizia condusă de Barna, a comasat cele şase divizii ale Gărzii Financiare şi a făcut doar patru.

Borbely umblă cu şpaga vopsită

Ministrul Mediului este în atenţia DNA întrucât şi-ar fi vândut influenţa unei firme în schimbul amenajării propriei locuinţe. Laszlo Borbely şi-ar fi amenajat un apartament pe cheltuiala unei firme din Negreşti Oaş, facilitând în schimb contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române". Szepessy Szabolcs, consilierul personal al ministrului Mediului Laszlo Borbely (56 de ani), a fost pus sub învinuire de către procurorii anticorupţie din Oradea, după ce acesta ar fi contribuit, alături de Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş (Satu-Mare), la cumpărarea influenţei demnitarului.

Are un timbru Mauritius de 2,1 milioane de euro

Un colecţionar din Brăila şi-a propus să dea lovitura cu primul timbru colonial din lume. Nelu Ivan (63 de ani) este preşedintele Asociaţiei Filatelice "Dunărea" din Brăila şi a moştenit de la tatăl său un "timbru-comoară". Brăileanul Nelu Ivan (63 de ani) este un om foarte bogat, chiar dacă duce o viaţă obişnuită, care nu-i trădează cu nimic averea. Ivan deţine un timbru extrem de rar - sunt doar 12 exemplare în întreaga lume -, care valorează nici mai mult, nici mai puţin decât 2,1 milioane de euro.

CURENTUL

Băncile nu renunţă la comisioanele ilegale şi clauzele abuzive

În ciuda Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei, intrată în vigoare de mai bine de un an, şi a sancţiunilor date de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), băncile renunţă greu la comisioanele ilegale. Clauzele abuzive care au dus la creşterea ratelor, refuzul de a elimina comisionul de risc şi ignorarea reclamaţiilor sunt pe primele locuri în topul celor mai reclamate probleme în relaţia cu băncile, în primele cinci luni ale anului, potrivit datelor comunicate de ANPC la solicitarea "Curentul".

Lacheii lui Felix se alintă cu femei gonflabile prin studiourile Antenelor

Aşa ar putea suna cică un titlu pe care l-am primit pe forumul virtual al ziarului "Curentul". Păi ce, asta nu e jurnalism?! Punem în gura "unui comentator" titlul materialului şi îi rugăm pe toţi amploiaţii lui Felix să dezmintă aceste afirmaţii. Cam după principiul ăsta s-a ghidat şi aşa-zisul analist politico-militar, primul în această combinaţie din România, Radu Tudor, atunci când l-a atacat la finele săptămânii trecute pe ministrul Funeriu, pe care l-a făcut "un repetent". Bineînţeles, în încercarea de discreditare a acestuia "că uite cine ne nenoroceşte copiii la Bac".

Vasilescu, BNR: Un "cutremur" financiar în Spania şi Italia ar afecta şi Romånia

Intrarea "în vrie" a Spaniei şi Italiei ar afecta România şi vor trebui luate măsuri, astfel încât efectul să fie cât mai mic, a declarat, ieri, la un post de televiziune, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, sugerând posibilele probleme de ordin financiar cu care s-ar putea confrunta cele două ţări. "Italia şi Spania sunt două ţări foarte mari, iar dacă ar intra în vrie nu ne-ar fi bine nici nouă. Sper să nu intre. Dacă intră, ar trebui să luăm măsuri să ne afecteze cât mai puţin. Să nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere", a explicat Vasilescu, subliniind că România are tot felul de relaţii cu cele două ţări.

CURIERUL NATIONAL

Zona euro, din nou în pericol. Europenii - presaţi să definitiveze urgent un nou plan de salvare a Greciei

Miniştrii de Finanţe ai celor 17 ţări membre ale zonei euro, presaţi de evoluţiile îngrijorătoare de la bursele europene, s-au reunit din nou - pentru a câta oară? - pentru a ajunge la un acord asupra unei scheme "ideale" de refinanţare a Greciei. Reuniunea a demarat prin semnarea oficială a tratatului ce creează Mecanismul European de Stabilitate, respectiv un fond permanent de salvare a ţărilor zonei euro aflate în prag de colaps financiar. El va intra în vigoare în luna iulie 2013. Pentru corespondentul cotidianului "Les Echos", maniera în care a fost marcat acest eveniment a fost mult "prea discretă şi rapidă", deşi mulţi se aşteptau la o ceremonie cu aer festiv, din moment ce se are în vedere crearea unui mecanism de solidaritate financiară permanent şi justifică reformarea Tratatului de la Lisabona. Cu o capacitate de 500 miliarde de euro, noul fond - ce va trebui însă să fie ratificat de parlamentele naţionale - impune ţărilor zonei euro un efort financiar important.

Nu mai poate fi aşteptată luna septembrie

Ţările zonei euro insistă asupra necesităţii unui al doilea plan de ajutorare a Greciei. Toţi finanţiştii au ajuns la concluzia că, pentru a evita "contaminarea" restului zonei, nu mai poate fi aşteptată luna septembrie, termen stabilit iniţial pentru definitivarea planului respectiv. Angela Merkel reamintea, la Berlin, că Grecia are nevoie rapid de un nou plan de salvare, în timp ce Spania, prin vocea premierului José Luis Rodriguez Zapatero, îngrijorat de eventualele consecinţe ale crizei datoriilor asupra condiţiilor de finanţare a ţării sale (prin creşteri ale dobânzilor la credite pe pieţele de capital), a lansat un apel la "clarificarea rapidă a modalităţilor de participare financiară a creditorilor privaţi la noul plan de salvare".

Panică în stil italian

Ieri pieţele financiare au fost zguduite de mutarea atenţiei de la problema grecească (încă nerezolvată) la situaţia Italiei. Investitorii sunt îngrijoraţi că Guvernul din Peninsulă trebuie să rostogolească până la finalul anului o datorie de nu ai puţin de 222 miliarde euro. Unda de şoc a ajuns şi în România, unde moneda naţională a atins minimul acestui an în raport cu euro. Criza datoriilor suverane din zona euro pare a trece din Grecia în Italia, pe măsură ce investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de felul în care autorităţile din această ţară vor reuşi să refinanţeze împrumuturile vechi. Numai în lunile august şi septembrie suma care trebuie rostogolită se ridică la 69 miliarde euro,

Capitala, "asediată" de terenuri scoase la vânzare în valoare de 6,8 miliarde euro

În zona metropolitană sunt aproape 6.600 de hectare ce îşi aşteaptă cumpărătorii. Diferenţele între zone sunt uriaşe, preţurile urcă de la 1 euro la peste 900 euro/mp. Suprafaţa totală de terenuri scoase la vânzare din zona metropolitană a Bucureştiului atinge o valoare uriaşă. Adunate, valorile acestora ajung la un nivel de 6,8 miliarde de euro, pentru o suprafaţă totală de aproape 6.600 de hectare, se arată într-un studiu realizat de Impact Developer&Contractor. "Totalitatea datelor analizate relevă că inelul 1 are la vânzare o valoare de 2,27 miliarde euro, inelul 2 o valoare de 653 milioane euro, inelul 3 o valoare de 486 milioane euro, iar intravilanul oraşului Bucureşti are la vânzare o valoare de 3,34 miliarde euro.

ING a redus estimarea privind inflaţia, de la 6,1% la 4,7%

ING a redus puternic estimarea privind inflaţia de la sfârşitul acestui an, de la 6,1% la 4,7%, după nivelul neaşteptat de scăzut al indicatorului în iunie, dar şi în urma deciziei ANRE de a menţine preţurile la gaze pentru consumatorii casnici şi datorită unui an agricol mai bun. Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, pentru prima dată în ultimii doi ani. Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Pe lângă inflaţia mai ridicată în iunie, ING anticipa şi o creştere de 10% a preţurilor reglementate la gaze în cursul acestui an, care s-ar fi tradus într-un plus de 0,4 puncte procentuale la inflaţia de la finele lui 2011.

Morgan Stanley a adus 4,3 mil. USD pe Bursa românească

Fondul de investiţii Morgan Stanley Frontier Emerging Markets, parte a grupului financiar american Morgan Stanley, deţinea la finalul lunii aprilie acţiuni BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) şi derivate pe titlurile Fondului Proprietatea (FP) în valoare cumulată de 4,3 mil. USD. Morgan Stanley Frontier Emerging Markets avea 0,04% din acţiunile BRD, evaluate la finele lunii aprilie la 1,5 mil. USD, şi un pachet de 0,16% din titlurile Băncii Transilvania, care valora 1,3 mil. USD, potrivit unei raportări a fondului.

EVENIMENTUL ZILEI

Atenţie, Dan Diaconescu! Antena 3 se OTV-izează

Scandalurile de genul "Antena 3 - Daniel Funeriu" riscă să aducă televiziunea patronată de Dan Voiculescu la concurenţă cu OTV-ul lui Dan Diaconescu, nicidecum cu Realitatea TV. Jurnaliştii Cristian Tudor Popescu şi Ion Cristoiu consideră că ceea ce s-a întâmplat în cazul "Antena 3 - Daniel Funeriu" nu are nicio legătură cu jurnalismul, ci este vorba despre pură propagandă, diversiune, manipulare, dar şi un şiretlic, cu menirea de a discredita. Cristian Tudor Popescu spune că s-a mizat pe "remanenţa" în conştiinţa colectivă a informaţiei, chit că, ulterior, aceasta s-a dovedit a fi falsă. "Ministrul Funeriu este cât se poate de criticabil, căci a făcut şi face greşeli. Dar, în acest caz, a fost vorba despre un atac la persoană. Corect jurnalistic era să-i fie analizată activitatea de ministru şi nu altceva.

Sondaj: USL cade sub 50% intenţie de vot

Conform unei cercetări sociologice a IRSS alianţa partidelor de opoziţie nu ar obţine majoritatea voturilor, dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare. Pentru prima dată, USL se află sub 50% în intenţia de vot, potrivit unui sondaj de opinie na ţional, realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS), în perioada 27 iunie -7 iulie 2011. Astfel, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri pentru Parlament, USL ar obţine 49,50%. Pe locul doi s-ar afla PDL cu 22,50%, urmat de UNPR cu 7,80% şi UDMR - 5,70%. Candidaţii PRM ar fi votaţi de 4,60% dintre respondenţii sondajului, PNG - 1,70%, PP - 5,20% şi alte partide 3%. Nu ar merge la urne 21,9% dintre cei chestionaţi, iar 10,1% nu sunt hotărâţi. 1,5% dintre respondenţi nu au dat niciun răspuns.

Averea şi leafa ilegală a lui Roibu-împărat de la Oltchim

Preşedintele combinatului Oltchim a încasat necuvenit 29.000 de lei pentru concedii, completându-şi astfel veniturile plafonate de Guvernul Boc. Anul trecut, el a moştenit zeci de terenuri. Inspecţia Muncii a demarat un control încrucişat, atât la Oltchim cât şi la Atlas Tour, firma prin intermediul căreia Roibu a făcut plăţile către presalocală. Constantin Roibu a încălcat ordonanţa de guvern care limita salariile "nesimţite" şi a încasat de la Oltchim, în 2009, cu aproape 30.000 de lei mai mult decât îi permitea legea.

Ieftinirea medicamentelor face loc speculei şi ruinează farmacii

Ieftinirea medicamentelor din programele de sănătate poate lăsa bolnavii fără pastile. Producătorii resping măsura şi vin cu alternative: taxă pe profit şi "subţierea" listei de compensate. Proiectul de reducere cu 15% a preţulului medicamentelor din lista C2 se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi urmează să intre în vigoare din 1 august. Dacă va fi pus în practică, sute de mii de bolnavi de cancer, diabet, HIV/SIDA sau TBC riscă să rămână fără medicamente. Preţurile mici ar putea încuraja specula. "Medicamentele devin ţinta re-exportatorilor, tentaţi să le comercializeze către state unde preţurile sunt mai mari (Germania, Danemarca). Vor mai rămâne cele vechi de 20 de ani", atrage atenţia Bogdan Jagodic, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Cum asiguri cât mai bine casa cu o primă de 20 de euro pe an

Cu aceeaşi primă pe care o achitaţi pentru o poliţă obligatorie de locuinţă puteţi cumpăra una facultativă, cu care veţi acoperi mai multe riscuri, chiar şi furtul bunurilor din casă. Vineri este termenul limită pentru a vă asigura locuinţa printr-o poliţă facultativă sau obligatorie. Asigurătorii au ieşit pe piaţă cu oferte tentante de poliţe facultative, la fel de ieftine ca cele obligatorii. Pentru o garsonieră din Bucureşti sau o casă din provincie, evaluate la maximum 20.000 de euro, o variantă mai avantajoasă de asigurare decât poliţa obligatorie ar putea fi una facultativă, care acoperă mai multe riscuri, pe lângă cele de cutremur, inundaţii şi alunecare de teren.

Zona euro, în suferinţă. Care este salvarea?

După problemele cu care s-a confruntat Grecia, situaţia din Italia pune pe jar întregul continent şi alimentează temerile privind un nou val de recesiune. Profesorul universitar Daniel Dăianu consideră că Europa trebuie să-şi rezolve problemele structurale, legate de coerenţa politicilor fiscale duse la nivel de Uniune, pentru ca situaţia să nu se agraveze. "S-a ajuns aici şi din cauza faptului că băncile centrale nu şi-au făcut treaba cum trebuie şi au lăsat piaţa liberă, în speranţa că aceasta se autoreglează. Uite că nu a fost aşa", a afirmat fostul ministru de finanţe, pentru EVZ. În opinia sa, decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a majora dobânda de referinţă a fost o greşeală care a pus gaz pe focul unor probleme structurale vechi de ani de zile.

Ionel Blanculescu: America a aplicat greşit planul anticriză. Cei care au cauzat criza au fost recompensaţi

Blănculescu este de părere că preşedintele Barack Obama a oferit 2.000 de miliarde de dolari de la bugetul de stat către vinovaţii crizei. Acesta crede că respectiva sumă de bani a cauzat doar mărirea gradului de îndatorare a Statelor Unite, o soluţie mai bună fiind îndepărtarea activelor toxice ce au stat la baza crizei economice. Analistul economic a mai spus că dacă congresul american nu va aproba planul lui Obama de a mări gradul de îndatorare, atunci America va intra în incapacitate de plată, situaţie similară Greciei.

FINANCIARUL

Ce a zguduit leul: datoriile zonei euro sau problemele economiei nationale?

Cursul a urcat pana la cel mai ridicat nivel din 2011, de 4,2838 lei/euro. Moneda nationala s-a depreciat ieri cu 1,34%, pana la un curs de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la inceputul anului. Analistii considera ca volatilitatea din ultima perioada a fost cauzata de contextul international, deteriorat de intarzierea rezolvarii crizei datoriilor din zona euro. Acestia avertizeaza insa ca amplitudinea acestei volatilitati este determinata de starea economiei, cu un avans redus, dar cu deficite in crestere.

Posta restructureaza 1.400 de posturi si scapa de contracte de 441 de milioane de euro

Compania analizeaza infiintarea unei societati de asigurare si a unei banci. Dupa ce a scapat de contracte in valoare de 441 de milioane de euro, Posta Romana vrea sa se extinda cu servicii financiar-bancare. Cel mai mare contract suspendat de Posta Romana a fost cel cu firma G4S, care insuma 350 de milioane de euro. Totusi, com­pania a platit din 2008 si pana a suspendat contractul peste 122 de milioane de euro firmei G4S.

EADS investeste 40 mil. euro intr-o noua fabrica la Ghimbav

Premium Aerotec a inaugurat cea mai mare unitate de productie de componente Airbus din regiune. Centrul va fi complet in 2013. Gigantul EADS, prin filiala sa Premium Aerotec, a inaugurat ieri noua fabrica de componente de avioane in localitatea Ghimbav, judetul Brasov. Unitatea de productie a componentelor pentru avioa­ne a fost construita in doar 14 luni si a fost inaugurata de presedintele Consiliului de Administratie al EADS, Louis Gallois, in prezenta autoritatilor romane. Noua unitate va produce si va asambla in principal componente metalice pentru toate programele din seria Airbus (familia A320, A330, A380). Investitiile Premium Aerotec in fabrica de la Brasov, cu o suprafata construita de 60.000 mp, se ridica la aproximativ 40 mil. euro.

Fondurile UE pentru tinerii fermieri - atractie pentru rudele politicienilor

Sume de pana la 25.000 de euro au fost obtinute de copiii sau nepotii unor demnitari pentru proiecte finantate de UE. Zecile de mii de euro nerambursabili acordati de UE tinerilor care doresc sa inceapa o afacere in agricultura le-au atras ca un magnet pe rudele politicienilor nostri. Copii, nepotii, frati sau veri ai fostilor si ai actualilor demnitari - cu totii au decis ca pentru acesti bani merita sa renunte la viata tumultuoasa de la oras ca sa se apuce de muncile campului sau de crescut albine.

CNA: GSP TV trebuie retransmis obligatoriu de catre cablisti

GSP TV este unul dintre posturile TV pe care operatorii de cablu din Romania trebuie sa le retransmita in mod obligatoriu, potrivit principiului ,,must carry" prevazut in legislatia audiovizuala, potrivit unui anunt postat pe site-ul Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Saptamana trecuta, societatea Camina Trust SRL, care detine licenta audiovizuala pentru televiziunea sportiva GSP TV, a notificat CNA ca GSP TV s-a declarat un post liber la retransmisie si nu mai percepe taxe de la cablistii in ale caror grile de programe se regaseste, potrivit reprezentantilor Consiliului. Dupa verificarea datelor, CNA a constatat ca GSP TV se incadreaza intre posturile TV pe care operatorii de cablu trebuie sa le retransmita obligatoriu.

JURNALUL NATIONAL

Cum a ajuns Băsescu să-i catalogheze drept "ţigani de rahat" pe albanezi într-o "hackereală" pe Net

Despre România ştim cu toţii că nu recunoaşte independenţa autoproclamată a provinciei Kosovo. Ce nu ştiam, era de unde provin o serie de declaraţii care au circulat marţi pe Internet, atât în Kosovo, cât şi în Albania, dar iată că şi pe un site în limba italiană - julienews.it - , potrivit cărora preşedintele Traian Băsescu ar fi declarat presei din România că ţara noastră nu recunoaşte independenţa Kosovo, catalogându-i pe albanezi drept "ţigani de rahat" şi "gunoaie".

"Fiul Nebuniei" locuieşte la Phenian

Dictatorul nord-coreean cheltuieşte miliarde pentru a-şi satisface poftele, în timp ce populaţia e la limita subzistenţei. Kim Jong-Il este o legendă în viaţă. A cărui poveste începe la naşterea sa... într-o baracă dintr-o bază secretă nord-coreeană, ascunsă de ochii lumii în "măruntaiele" muntelui sacru Paekdu. Potrivit documentelor is­torice de la Phenian, citate de mai mulţi bloggeri, când micuţul a văzut lu­­mina zilei, o stea cu o lumină or­bitoare a apărut de nicăieri pe cerul al­bastru şi un curcubeu s-a ivit la orizont, iar iarna a devenit dintr-o dată primăvară...Ursitoarele i-au prezis viaţă lungă şi avuţie şi nimeni din jurul său nu îndrăzneşte astăzi să susţină contra­riul.

NATIONAL

Alesii vor sa legalizeze mita electorala!

De la galeti, zahar, oua si ulei, alesii au mai urcat un nivel, legiferand mult hulita pomana electorala. Asa se face ca deja in coalitie se vorbeste de o initiativa legislativa care sa ofere niscaiva facilitati pensionarilor (TVA redus pentru produsele de baza). In paralel, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a luat-o si el pe panta populista, anuntand ca ar vrea sa schimbe cornul si laptele pe o masa calda pentru elevi. Evident, masurile vor fi aplicate de la inceputul lui 2012.

Pregatiri pentru reuniunea NATO cu spray impotriva gandacilor

Oficialii romani au intrat in vrie. Adunarea Parlamentara a NATO, care va avea loc la inceputul lunii octombrie la Bucuresti, trebuie organizata ca la carte. In asteptarea oaspetilor straini, Camera Deputatilor si Senatul s-a pus pe cumparaturi. Pe primul loc in topul achizitiilor figureaza obiectele de protocol (vaze de sticla prelucrate manual) care vor fi oferite cadou din partea gazdelor. Cum insa micile atentii nu tin de foame, Parlamentul a inaintat si o cerere de oferta pentru "carne de porc si organe comestibile" Totodata, Camera Deputatilor si Senatul sunt in cautare de spray impotriva gandacilor, intrerupatoare automate tripolare, detergenti, odorizant WC, sapun lichid, maturi si mop.

PUTEREA

Cathedral Plaza, intabulată şi vândută ilegal. Agenţia de Cadastru Imobiliar verifică modul în care gigantul de lângă Arhiepiscopia Romano-Catolică a fost înregistrat

Gigantul construit lângă peretele Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Capitală trebuie demolat, după ce Curtea de Apel Suceava a dat, luni, o hotărâre prin care era menţinută o decizie de sistare a construcţiei Cathedral Plaza. Mai mult, se pare că intabularea imobilului s-a făcut cu încălcarea legii, iar Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a demarat un control intern. Surse din cadrul Oficiului de Cadastru Bucureşti ne-au delcarat că verificările se vor face sub suspiciunea de corupţie ce planează asupra funcţionarilor care au permis intabularea şi, implicit, vânzarea clădirii.

În fiecare zi, 70 de patroni renunţă la afacerile lor. 200 de firme sunt radiate zilnic de la Registrul Comerţului

Trendul economiei româneşti se reflectă puternic şi în situaţia companiilor de pe piaţă. Altfel, potrivit datelor Registrului Comerţului, peste 10.000 de firme au ales să-şi închidă porţile în ultimele luni, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Cu alte cuvinte, în fiecare zi, aproximativ 70 de patroni renunţă la afacerile lor. Bucureştiul, Aradul şi Constanţa conduc în topul zonelor cu cele mai multe falimente din România. Mai mult, peste 200 de firme sunt radiate zilnic la Registrul Comerţului.

Seceta din ""Cornul Africii"" - Iadul pe Pământ

Comitetul de Urgenţă pentru Dezastre (DEC) a lansat un apel disperat pentru ajutorarea a peste 10 milioane de oameni afectaţi de seceta prelungită din Cornul Africii, o regiune care cuprinde statele din estul continentului: Somalia, Kenya, Etiopia şi Djibouti. În Somalia, ţara cel mai grav afectată de secetă, nu a mai plouat de aproape doi ani. Pe teritoriul ţării s-au deschis mai multe tabere de refugiaţi, însă criza continuă să ia amploare. În estul Kenyei, în tabăra de la Dadaab, peste 1.000 de oameni sosesc zilnic, informează BBC.

Statele europene, cu un picior în groapa falimentului. Comisia Europeană vrea să controleze agenţiile de rating

Săptămâna a început cum nu se putea mai prost pentru pieţele financiare europene, dar şi pentru statele care se confruntă cu datorii publice. O întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro în care trebuiau discutate măsuri suplimentare pentru ajutorarea Greciei s-a transformat într-o şedinţă de temperare a burselor care au transmis semnale de îngrijorare din cauza datoriei Italiei. Comisia Europeană a luat în vizor comportamentul agenţiilor de rating. Comisarul responsabil cu pieţele interne, Michel Barnier, a afirmat că se are în intenţie reglementarea funcţionării acestor agenţii deoarece semnalele pesimiste din ultima vreme au declanşat o serie de tensiuni între reprezentanţii statelor din zona euro.

ROMANIA LIBERA

Statul, zugravul lui Borbely

Procurorii anticorupţie acuză: influenţa ministrului UDMR al Mediului a costat 20.000 euro şi a fost cumpărată de ginerele unui senator PSD, a cărui firmă a primit contracte de zeci de milioane de lei de la Apele Române, instituţie subordonată Ministerului Mediului. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ar fi făcut trafic de influenţă în favoarea unei societăţi comerciale din Satu Mare, patronată de Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD de Satu Mare, Gheorghe Ciocan, au declarat pentru România liberă surse judiciare. Prin această practică, SC Lescaci Com SRL, al cărei asociat unic şi administrator este Ioan Ciocan, a obţinut mai multe contracte de la Administraţia Naţională "Apele Române", instituţie aflată în coordonarea ministerului condus de Borbely.

Ce mai rămâne din Poştă după reorganizarea FMI

Poşta dă afară 1.400 de oameni şi reziliază contracte de 440 milioane de euro. Valoarea contractelor suspendate şi reziliate de Poşta Română a ajuns la 440 milioane euro. Mai multe contracte "împovărătoare" pentru Compania Naţională Poşta Română, încheiate încă din perioada 2007-2008, au fost reziliate sau suspendate, măsura fiind menită să readucă operatorul de servicii poştale pe profit chiar din această lună, a anunţat directorul general al Poştei Române, Dan Neagoe.

Pe ce s-au dus banii europeni

La aproape patru ani de când UE a pus la dispoziţia României 19,7 miliarde euro pe diferite programe operaţionale, am reuşit să atragem, în medie, mai puţin de 12%. În plus, în unele cazuri am folosit banii fără viziune, ghidaţi doar de principiul "să cheltuim cât mai mult". Radiografia modului în care au fost cheltuiţi banii europeni dintre 2007 încoace a fost făcută de Institutul pentru Politici Publice şi a vizat trei din cele şapte Programe Operaţionale: Regional (POR), Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).

Salvează BNR ieşirea din recesiune? de Ilie Serbanescu

Dl Isărescu recunoaşte acum adevărul. Tardiv, dar o face: "Este clar că domeniul acesta (al creditului de retail) a ajuns la o saturare. Cum să stimulezi consumul când necazul în care am ajuns a fost cauzat chiar de expansiunea consumului". Din păcate, dl Isărescu nu are curajul, chiar dacă tardiv, să facă ceea ce ar trebui: să interzică pur şi simplu creditul de consum! O ia doar pe după plop! De fapt, România nu are nevoie de credit de consum, fiind confruntată deja cu boala gravă a consumului fără producţie. Consumul n-are de ce să fie stimulat bancar. Trebuie lăsat să se dezvolte organic, natural, pe cât îi poate oferi condiţii piaţa, ca să preluăm o expresie atât de dragă dlui Gheţea! Dacă vor să facă ceva şi pentru ţara asta, băncile să dea credite nu pentru consum, ci pentru investiţii, pentru companii, să se dezvolte!

ZIARUL FINANCIAR

Speriaţi de posibila cădere a Italiei, străinii au abandonat leul şi bursa

Leul şi Bursa de la Bucureşti au scăzut cu 2% în ultimele două zile, după ce inves­ti­torii internaţionali au reac­ţionat nervos la teme­rile că Italia şi eventual Spania s-ar pu­tea confrunta cu probleme fiscale si­mi­lare cu cele care au trimis Grecia în corzi. În timp ce pieţele financiare euro­pene erau în vrie, la Bucureşti dealerii se zbăteau să găsească euro pentru a executa ordinele de cumpărare ale cli­enţilor. Marile bănci străine care cum­păraseră lei inclusiv săptămâna tre­cută, după ce Fitch a ridicat ratingul acordat României în categoria "investment grade", pariind pe o scădere a cursului, au fost nevoite ieri să îşi închidă poziţiile în pierdere.

Aurul, cea mai profitabilă investiţie a verii. În două săptămâni a adus investitorilor mai mulţi bani decât un depozit bancar într-un an

Fuga investitorilor speriaţi de problemele cu care s-ar putea confrunta Italia şi Spania spre active sigure a dus aurul pe pieţele internaţionale aproape de vârful din mai, iar la Bucureşti au fost atinse noi maxime istorice. Preţul gramului de aur calculat de BNR a urcat astăzi la un nou record, de 152,3 lei, marcând astfel o creştere cu 8,7% faţă de începutul lunii iulie. Acesta a fost al doilea vârf consecutiv înregistrat de metalul preţios, după ce luni BNR afişase un preţ de 148,4 lei pe gram. Pe plan local, doar două bănci comerciale - BCR şi Piraeus- vând aur către clienţi.

OTP a transferat băncii-mamă şi unui vehicul olandez credite de 635 de milioane de franci elveţieni

OTP Bank, filiala locală a grupului maghiar cu acelaşi nume, şi-a scos din bilanţ credite în valoare de aproape 635 de milioane de franci elveţieni, plus credite de 92 mil. euro, conform datelor de la sfârşitul lui 2010. Creanţele au fost vândute în proporţii neprecizate băncii-mamă, OTP Bank Ungaria, şi unui vehicul înregistrat în Olanda, OTP Financing Solutions. OTP Bank România a scăpat astfel de riscul de credit aferent, iar în continuare acţionează ca agent al celor două entităţi, ocupându-se de monitorizarea creanţelor şi a garanţiilor, în schimbul unor comisioane lunare.

ANAF rambursează în iulie TVA de 350 mil. euro

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rambursa în luna iulie TVA în valoare de 1,47 mld. lei (350 mil euro), prima tranşă, de 200 mil. lei, fiind acordată ieri. În luna iunie, valoarea rambursată de TVA s-a ridicat la 1,44 mld. lei. În selecţia lunii iulie au fost cuprinse în ordinea vechimii toate deconturile de TVA şi vor fi soluţionate prin restituire cele a căror vechime este de până la data de 7 iunie. Din totalul deconturilor, cele cu compensare şi restituire totalizează 1,16 mld. lei, din care se vor compensa 168,7 mil. lei şi se vor restitui 996,9 mil. lei. Deconturile cu compensare integrală sunt în sumă de 295,2 mil. lei, iar cele cu compensare parţială în valoare de 9,2 mil. lei. O sumă de 154,7 mil. lei se va restitui în perioada următoare.

Adrian Vasilescu, BNR: Nu vă grăbiţi să declaraţi intrarea României în deflaţie

nouă undă de emoţii s-a făcut simţită în dezbaterea publică: pericolul deflaţiei. Totul a plecat de la comunicatul Statisticii, de luni, privind mişcarea preţurilor în luna iunie 2011. După ce, vreme îndelungată, creşterile inflaţioniste au fost semnificative, ne-am trezit dintr-o dată cu o rată negativă: minus 0,29 la sută. Am auzit exclamaţia: "Deflaţie!"... Ei bine, nu-i deflaţie. E o simplă rată lunară descrescătoare. Ca să fie deflaţie ar fi nevoie de trei rate lunare negative una după alta. Sigur, deflaţia e periculoasă. Dar nu un astfel de pericol ne stă nouă în faţă. Noi abia am scăpat de un alt pericol - inflaţia! - şi intrăm acum într-un nou ciclu de dezinflaţie. Practic, inflaţia continuă să crească, dar creşterea e tot mai înceată. Î

Subscrierile la Petrom vor fi cunoscute la sfârşitul ofertei

Oferta statului la Petrom a început de două zile, însă nu există informaţii publice privind nivelul subscrierilor, acestea urmând să fie cunoscute abia după închiderea ofertei, pe 22 iulie. Ordinele de cumpărare plasate de investitori în oferta Petrom nu sunt introduse în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfel că nu există niciun fel de informaţii publice privind nivelul subscrierilor în primele două zile. Ordinele valide vor fi înregistrate în sistemul Bursei abia la o zi după închiderea ofertei, respectiv pe 23 iulie, potrivit prospectului de ofertă. Tot atunci vor fi făcute publice nivelul subscrierilor pe fiecare tranşă în parte şi preţul de ofertă. Până atunci, doar intermediarii ofertei, Renaissance Capital, BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital, au date privind nivelul subscrierilor. De asemenea, comisia guvernamentală care coordonează vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom este informată în fiecare zi cu privire la nivelul subscrierilor, mai spun intermediarii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb