REVISTA PRESEI 13.07.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 iulie 2016

ADEVARUL

Rezultate Bacalaureat 2016

Ministerul Educaţiei a publicat marţi notele obţinute de absolvenţii de clasa a XII-a la Bac, rata de promovabilitate la nivel naţional fiind de 66,7%. Rezultatele de marţi, de la Bacalaureat 2016, nu sunt însă definitive, elevii putând depunde contestaţii ieri, până la ora 20.00. Un număr de 86.262 (66,7%) de candidaţi dintr-un total de 129.390 de candidaţi prezenţi au promovat examenul de Bacalaureat. "În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 81.490 de candidaţi promovaţi provin din promoţia 2015-2016 (74,1%), rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.772 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (24,6%, rată de reuşită). S-au înregistrat 56 de medii de 10 (cele mai multe în Capitală - 7 medii)", se arată într-un comunicat emis marţi de Ministerul Educaţiei. Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (83,32%), Bacău (79,91%), Braşov (78,21%) Sibiu (77,69%) şi Galaţi (77,65%). Rata de promovare în Capitală este de 68,5%.

Brexit, pe repede înainte

Schimbările pe scena politică din Marea Britanie se precipită, în ciuda faptului că planurile iniţiale ale conservatorilor britanici prevedeau ca succesorul lui David Cameron la conducerea partidului şi a guvernului să fie ales abia la 9 septembrie, iar negocierile de ieşire din UE să înceapă cel mai devreme la sfârşitul anului curent. În acest timp cresc şi presiunile Bruxelles-ului de grăbire a procesului. Cameron a condus, ieri, ultima sa şedinţă de cabinet, iar miercuri îi va înainta reginei Elisabeta a II-a demisia sa, după ultima sa prezenţă la sesiunea săptămânală de întrebări adresate în Parlament premierului. Miniştrii strânşi la reşedinţa oficială a premierului, Downing Street 10, au început cea de a 215-a şedinţă de cabinet prezidată de Cameron bătând în masă de patru ori. David Cameron s-a declarat "încântat" să-i lase locul Theresei May, pe care a descris-o drept "puternică şi competent", asigurând-o de întregul său sprijin.

Procesul de ieşire din UE ar putea dura şase ani

Actualul ministru britanic de Externe, Philip Hammond, a declarat că Procesul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea dura până la şase ani pentru a fi finalizat, iar posibilitatea de a semna acorduri comerciale bilaterale între timp ar putea fi limitată. Într-un discurs rostit marţi în Camera Comunelor, în care a fost presat să explice cum ar putea decurge procesul de Brexit, el a subliniat că ieşirea Marii Britanii din UE este posibil să necesite acordul Parlamentelor din toate statele membre. Potrivit lui Hammond, din momentul declanşării Articolului 50, Marea Britanie va avea la dispoziţie doi ani pentru a negocia acordul de ieşire, după care va aştepta patru ani pentru ratificare.

Răscoală la Penitenciarul Iaşi

Revolta spontană a debutat la Penitenciarul Iaşi în cursul serii de luni, 11 iulie. Deşi oficialii închisorii au declarat înainte de miezul nopţii că nemulţumiţii s-au potolit, protestul a fost reluat cu violenţă în dimineaţa zilei de marţi, 12 iulie. O parte dintre deţinuţii revoltaţi s-au urcat pe un acoperiş din curtea închisorii, imagine surprinsă de ziarişii aflaţi la intrarea în închisoare, într-un moment în care poarta penitenciarului a fost deschisă pentru a face loc unei Ambulanţe SMURD. Deţinuţii se plâng de condiţiile foarte proaste din închisoare şi scandează lozinci precum "Jos comuniştii!". Oficialii închisorii susţin că în dimineaţa zilei de 12 iulie au protestat în jur de 200 de deţinuţi şi că spre amiază ar mai fi rămas doar 9, cu care s-ar continua negocierile. În faţa penitenciarului s-au adunat rudele mai multora dintre puşcăriaşi şi scandează "Graţiere!".

Un englez a câştigat 1,2 milioane euro pe finala Portugalia - Franţa!

Casa de pariuri a anunţat ieri ca a dat de marele câştigător al biletului de 1 milion de lire (1,2 milioane de euro). L-a căutat timp de două zile. Era in vacanţă, împreună cu familia, si uitase de pariul pe care l-a făcut înainte de Portugalia - Franţa. Englezul, in vârstă de 32 de ani, a pariat ca Portugalia va câştiga cu 1-0, cu un gol marcat de Eder in minutul 109. Casa de pariuri a anunţat pe Twitter că va da miercuri detalii cu privire la povestea pariului de 1 milion de lire.

PMP fuzionează cu UNPR. Partidul fondat de Gabriel Oprea dispare

Preşedintele PMP Traian Băsescu a anunţat, într-o declaraţie de presă, fuziunea dintre PMP şi UNPR, care presupune dispariţia celui din urmă. Noul partid se va numi PMP şi va fi condus de Traian Băsescu. Anunţul fuziunii dintre PMP şi UNPR a fost făcut de către Traian Băsescu şi Valeriu Steriu. Cele două partide vor avea, săptămâna viitoare, Congresele, care vor aproba fuziunea dintre PMP şi UNPR. Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara, săptămâna trecută, că partidul său este deschis pentru a negocia o fuziune cu UNPR. Partidul fondat de Gabriel Oprea a purtat negocieri şi cu PNL. Negocierile au eşuat după ce mai mulţi parlamentari UNPR, nemulţumiţi de discuţiile cu PNL, au părăsit partidul şi s-au înscris în PSD.

Decizie istorică. Filipine câştigă la Haga împotriva Chinei

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză, marţi, Filipinelor într-un diferend cu China, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică şi comercială, nu au "fundamente juridice", o decizie ce ar putea exacerba tensiunile deja existente între cele două ţări. În decizia sa de 479 de pagini, CPA a conchis că Beijingul "a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor", că navele chineze au comis "acţiuni ilicite" şi că zonele revendicate de China "sunt incluse" în apele teritoriale filipineze. Manila, care propusese împărţirea resurselor din zona din Marea Chinei de Sud disputată cu Beijingul, a salutat "decizia istorică" a celor cinci membri ai instanţei, chemând totodată la reţinere. Însă China, care a boicotat audierile de la Haga, exclude orice cooperare în acest sens şi respinge arbitrajul CPA, pe care "nu-l acceptă şi nici nu-l recunoaşte", conform unei ştiri difuzate de agenţia China Nouă.

Băncile pierd la foc automat contestaţiile la darea în plată

Băncile pierd pe bandă rulantă contestaţiile la notificările privind darea în plată, în acest moment existând 27 de decizii favorabile clienţilor şi doar patru pentru instituţiile financiare. Astfel, Judecătoria Slatina a respins contestaţia Raiffeisen Bank la o dare în plată, judecătorul respingând şi solicitarea băncii de a trimite legea la Curtea Constituţională şi acordând debitorului cheltuieli de judecată de 1.800 de lei, potrivit sursei citate. Banca austriacă a avut aceeaşi soartă şi la Feteşti, unde a respins o contestaţie la darea în plată ca fiind neîntemeiată şi a dispus plata unor cheltuieli de judecată pentru client în valoare de 300 de lei. De asemenea, judecătoria Rădăuţi a respins ca nefondată o sesizare a unui client care trimisese către BRD o notificare de plată. Peste 1.900 de dosare au fost depuse de la intrarea în aplicare a legii.

BANCHERUL

Noua problema a băncilor româneşti: acum au prea multe depozite

Băncile româneşti au trecut de la o extremă la alta: după ce înainte de criza au acordat atât de multe credite, intr-un timp atât de scurt, încât au trebuit sa aducă depozite de la băncile-mamă din străinătate, acum au ajuns sa aibă mai mulţi bani depuşi de clienţii români decât pot acorda credite. Conform statisticilor prezentate recent de Autoritatea Bancara Europeana (ABE), băncile româneşti aveau la finalul primului trimestru un raport credite/depozite pentru persoane fizice si companii de 71,7%, al treilea cel mai mic din Europa, după Malta, Letonia si Slovenia. Comparativ, in Bulgaria raportul credite/depozite este de 75,5%, in Ungaria - 83,1%, in Polonia - 99,3%, media europeana fiind de 121%. Asta după ce înainte de criza, indicatorul calculat de BNR a atins un vârf de 125% in septembrie 2008, înainte de criza.

CURENTUL

De frica franţuzoaicei, primarul PSD al Sectorului 1 demască minciunile lui Dragnea

"Alea erau poze de nu ştiu când. Nu avea cum ca să se taie un pom pe Kiseleff, ca să se taie un pom trebuie să fie blocat Kiseleff-ul. De când e Gabi Firea primar nu s-a tăiat niciun pom", a spus Dragnea la România TV. Doar că printr-un comunicat de presă, Primăria Sectorului 1 anunţă că "s-a autosesizat în privinţa unor arbori uscaţi, de pe Şoseaua Kiseleff, aflaţi în pericol de prăbuşire. Administraţia locală a demarat, încă de săptămâna trecută, defrişarea a 72 de arbori, majoritatea dintre aceştia fiind uscaţi în proporţie de 80% - 100%. Consiliera USB, Clotilde Armand a postat pe contul său Facebook un mesaj referitor la declaraţiile şefului PSD despre copacii tăiaţi pe Kiseleff: "în buna tradiţie a predecesorilor lui - Nicolae Ceauşescu, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Victor Ponta, Liviu Dragnea arată că este demn de a fi preşedintele PSD - minte şi dezinformează cu o lejeritate înspăimântătoare." Trei ore mai târziu, Dan Tudorache a transmis comunicatul demascator presei chiar cu riscul de a fi sancţionat de partid.

Cât costă să îţi cânte vedeta preferată

Onorariul lui Smiley pentru un spectacol de tip corporate sau petrecere este de 12000 eur. Pentru un eveniment la mall, onorariul este de 10000 eur, iar pentru un eveniment in aer liber 7500 eur. In club sau la baluri, Smiley canta pentru 5500 de eur. Pentru deplasarile in afara Bucurestiului, diurna va fi de 60 de ron, suma totala pe o zi ridicandu-se la 960 ron, avand in vedere ca Smiley are 16 persoane in formatie. Cazandu-se numai la hoteluri cu un minim de 4 stele, Smiley are nevoie de 8 camere duble pentru a concerta. Cand vine vorba de transport, costul pe kilometru este de 3.3 ron. Pentru a canta la o petrecere, Andreea Banica cere 4500 euro pentru un program live de o ora si 15 minute, cu o formatie de 5 instrumentalisti, backing vocals si 2 dansatoare.

CURIERUL NATIONAL

Se suplimentează fondurile pentru Rabla?

Oficialii din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) iau în calcul suplimentarea fondurilor aferente programului Rabla Clasic, măsura impunându-se datorită cererii mari venite din partea persoanelor fizice. La nivelul AFM se va constitui un Consiliu Director din care vor face parte şefii instituţiei, discuţiile fiind purtate în vederea găsirii unei soluţii viabile care ar da posibilitatea persoanelor fizice să continue să facă rezervări, au declarat pentru Curierul Naţional surse avizate. La finalul săptămânii trecute, şeful AFM afirma că, în această săptămână, oficialii instituţiei vor "analiza posibilitatea majorării disponibilului alocat în Programul RABLA CLASIC pentru a permite noi rezervări". Într-un comunicat remis presei, preşedintele AFM, Istvan Jakab, preciza că în prima lună s-au făcut peste 13.000 de rezervări.

NATO va dota armata R. Moldova cu echipament şi tehnică militară

Ţările membre NATO vor participa la dotarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova cu echipament şi tehnica necesară, a anunţat ieri sputnik.md, citându-l pe ministrul Apărării din ţara vecină. Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Şalaru, a declarat marţi, 12 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău că Armata Naţională a Republicii Moldova va fi dotată cu echipament şi tehnică militară NATO. Potrivit ministrului, dotarea va avea loc în cadrul Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capacity Building Initiative - DCBI), la care Moldova a aderat în 2014.

105 milioane de euro pentru antreprenoriat şi crearea de locuri de muncă

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, Ghidul Programului "România Start-Up Plus", în valoare de 105 milioane euro din alocarea aferentă Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, având ca obiective stimularea antreprenoriatului şi crearea de locuri de muncă. Mecanismul de finanţare este următorul: în momentul semnării contractului cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primeşte o subvenţie în valoare de maximum 24.000 de euro, reprezentând prima tranşă de finanţare. A doua tranşă de finanţare, în valoare de maximum 16.000 de euro, va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu jumătate din valoarea primei tranşe. Prin Programul "România Start-Up Plus", Ministerul Fondurilor Europene urmăreşte crearea a peste 2.000 de locuri de muncă noi, finanţarea a peste 1.500 noi întreprinderi mici şi mijlocii, formarea a peste 10.000 de persoane în domeniul educaţiei antreprenoriale.

În ciuda Brexitului, universităţile britanice caută elevi români

O mare parte dintre acestea vor participa la târgul educaţional din 18 iulie de la Bucureşti. Universităţile din Marea Britanie care oferă în acest an programe pregătitoare de studiu în sistem foundation sunt London Brunel International College şi Cambridge Ruskin International College (NAVITAS). Navitas are şi sistemul cel mai permisiv pentru cei care nu au avut rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat. Lunea viitoare va avea loc la Hotel Sheraton, pe parcursul a 7 ore, o sesiune extraordinară de admitere pe loc pentru absolvenţii de BAC şi facultate, care vor să se înscrie anul acesta la studii în Marea Britanie, beneficiind de aceleaşi oportunităţi educaţionale şi financiare oferite ca şi până acum de sistemul britanic. Târgul se adresează atât celor care au absolvit liceul, cât şi celor care sunt interesaţi de mastere sau de MBA.

EVENIMENTUL ZILEI

Şeful FBI, anchetat de congresmenii americani din cauza lui Hillary Clinton

Şeful FBI, audiat în Congres, şi-a menţinut poziţia, în faţa presiunilor politice: utilizarea incorectă a mailurilor de către viitoarea prezidenţiabilă Hillary Clinton nu a fost intenţionată. Cu toate acestea, republicanii din Camera Reprezentanţilor nu renunţă şi cer Ministerului Justiţiei să afle dacă Hillary Clinton a minţit în faţaCongresului. Republicanii l-au bombardat cu întrebări, săptămâna trecută, pe directorul FBI, James Comey, într-o audiere ce a avut loc într-una dintre comisiile Camerei. Congresmenii sunt nemulţumiţi că FBI a decis să nu recomande începerea urmăririi penale împotriva viitoarei candidate a Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016. "Cred că a fost extrem de neglijentă - acest lucru l-am putut stabili", a spus Comey membrilor comisiei. "Ceea ce n-am putut determina este că ea ar fi acţionat cu intenţie, ştiind că încălca legea", a precizat oficialul.

Proiect: Dezvoltatorii, obligaţi ca 20% din locuinţele pe care le construiesc să fie ieftine

Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Măsura este cuprinsă în Strategia Naţională de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării. Strategia Naţională de Locuire, un document la care ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru care a fost actualizat ultima oară în aprilie 2016. Măsurile prezentate în document schimbă total regulile în ceea ce priveşte construcţia, finanţarea şi reabilitarea locuinţelor. Autorii documentului precizează faptul că acordurile încheiate între dezvoltatorii privaţi şi autorităţile locale sunt utilizate pe scară largă în mai multe ţări ale lumii şi nu îndepărtează sectorul privat de la investiţii, ba mai mult, îi obligă pe dezvoltatori să furnizeze locuinţe sociale.

Interzis la informaţii despre mita lui Sorin Oprescu. Procesul continuă cu uşile inchise

Avocaţii din procesul în care fostul edil al Capitalei este judecat pentru luare de mită au cerut şi au obţinut de la judecătoarea Iosefina Pîrvu secretizarea şedinţei de judecată. Deşi procesul de pe rolul Tribunalului Bucureşti este unul public, iar natura informaţiilor nu lezează intimitatea vreunei persoane şi nici nu pune în pericol siguranţa naţională, Viorel Mocanu, avocatul lui Sorin Oprescu a cerut secretizarea şedinţei de judecată de ieri, în care denunţătorii fostului edil urmau a fi audiaţi. Primul dintre ei, Bogdan Popa, a dat o amplă declaraţie, luni, în şedinţă publică, pe care a cerut să o completeze la termenul de ieri. Romeo Albu se pregătea şi el să fie audiat.

CCIR: Schimburile comerciale dintre România şi Vietnam au crescut cu 300% în ultimii zece ani

Vietnamul este unul dintre principalii parteneri economici din Asia ai României şi ocupă unul dintre primele locuri în rândul partenerilor comerciali din ASEAN. Ieri, o delegaţie a oamenilor de afaceri români, condusă de Mihai Daraban, preşedintele CCIR, a participat la Forumul de afaceri R. S. Vietnam - România, organizat în capitala R. S. Vietnam. Misiunea economică organizată de CCIR are loc în perioada 11-14 iulie. "Din perspectiva schimburilor comerciale, la nivelul anului 2015, volumul total înregistrat este de 124,88 milioane Euro, dintre care exporturile României au fost de 37,23 milioane de euro, iar importurile au atins 87,65 milioane de euro. În ultimul deceniu, schimburile bilaterale între cele două state au crescut cu aproximativ 300%, un procent enorm", a declarat Mihai Daraban în cadrul forumului.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu despre fuziunea PMP - UNPR: Nu exclud ca unele organizaţii să fie nemulţumite

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat marţi că nu exclude posibilitatea ca unele organizaţii de la Partidul Mişcarea Populară sau de la Uniunea Naţională pentru Progresul României să fie nemulţumite de fuziunea celor două formaţiuni. "Eu nu exclud posibilitatea ca unele organizaţii să fie nemulţumite, de la noi sau de la UNPR. Nu suntem în poziţia să facem evaluări în momentul de faţă, dar ştim sigur că vom fi mai puternici după ce realizăm fuziunea. Nu va fi fuziune cu doi preşedinţi, cu copreşedinţi, va fi o fuziune care se votează miercuri şi se termină joi, săptămâna viitoare. Am stabilit partajare 50 - 50. Avem doi prim-vicepreşedinţi, vor veni şi doi prim-vicepreşedinţi de la UNPR, propuşi de UNPR, un preşedinte executiv care va fi omologul lui Eugen Tomac", a precizat Băsescu.

Campionii UE: cât plătim să rămânem fără curent

La 11 ani de la începutul procesului de privatizare al distribuţiilor de energie, românii au ajuns să aibă printre cele mai mari tarife la energia electrică raportat la puterea de cumpărare şi multe ore de stat în beznă din cauza deselor avarii la reţele. Anul trecut, la nivel naţional, consumatorii de energie din România au primit lumină doar de la lumânare circa şase ore, în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene acest indicator a coborât până la 20 de minute. Acesta este rezultatul anilor în care statul a asistat impasibil la faptul că investitorii care au preluat aceste societăţi de distribuţie nu şi-au respectat programele de investiţii asumate. Rapoarte Curţii de Conturi au atras atenţia în repetate rânduri că de multe ori aceste investiţii au fost făcute chiar din conturile fostelor societăţi de stat sau din facturile pe care le-au plătit consumatorii români.

Peste 600 de şomeri din asigurări

Cele mai mari nouă companii de asigurări în funcţie de primele brute subscrise au dat afară 600 de persoane pe parcursul anului trecut şi au acum 8.240 de angajaţi. Cea mai mare restructurare a fost înregistrată de Asirom, de unde au plecat 192 de persoane. Reduceri semnificative s-au înregistrat şi la Uniqa şi la Carpatica Asig. Uniqa a renunţat la 132 de angajaţi, în timp ce Carpatica Asig, companie aflată în procedură de rezoluţie, a dat afară 88 de persoane. Cea mai mică scădere a numărului de angajaţi a fost marcată de Groupama, de numai 4%, asigurătorul francez ajungând la un număr mediu de salariaţi de 1.511 anul trecut.

Banii de pensii vor ajunge în străinătate

Bursa de la Bucureşti este prea puţin lichidă şi are prea puţine companii pentru nevoile fondurilor de pensii, care administrează deja 6,5 miliarde de euro. Peste doi-trei ani, aceste fonduri vor gestiona active de aproape 10 miliarde de euro, iar administratorii atrag atenţia că nu vor avea în ce să plaseze tot acest bănet. Lichiditatea redusă a pieţei locale de capital şi incertitudinea unor noi listări de companii de stat cu istoric pozitiv vor determina administatorii fondurilor de pensii să îşi majoreze expunerea pe titluri din afara ţării, a declarat directorul general al BCR Pensii, Radu Crăciun.

NATIONAL

Băsescu nu mai mârâie, sare la beregată!

Fuziunea dintre PMP si UNPR a luat pe nepregătite întreaga clasa politica. Cine se laudă că ştia, minte ca o gazetă comunistă. Nimeni nu ştia nimic, decât Băsescu si Valeriu Steriu. Înţelegerea dintre Traian Băsescu si Valeriu Steriu i-a prins pe toţi liderii politici cu nădragii in vine. In stilu-i caracteristic, Băsescu a demonstrat ca este singurul animal politic adevărat, care nu se sfieşte să calce in picioare partide ca PNL si PSD. Partide pe căt de mari, pe atât de pline de fiţe in cap. Cu mult tupeu, cu un Gabriel Oprea in umbra, care s-a dovedit a fi omul lui de casă si care i-a păcălit pe toţi cu fidelitatea si seriozitatea lui, Băsescu e in stare să bată la poarta Cotroceniului si sa-i ceară lui Iohannis, ca in filmele cu proşti, înlocuirea lui Cioloş cu el. El, Băsescu!

Cele mai bine plătite vedete din lume

Cântăreaţa country-pop Taylor Swift ocupa primul loc in topul 100 al celor mai bine plătite celebrităţi din lume, alcătuit in fiecare an de revista Forbes. Cântăreaţa americană a obţinut in ultimele 12 luni venituri totale de 170 de milioane de dolari. Pe locul al doilea se afla grupul One Direction, cu venituri de 110 milioane de dolari, iar podiumul este completat de scriitorul James Patterson, clasat pe locul al treilea, cu venituri de 95 de milioane de dolari. Topul 10 al celor mai bine plătite celebrităţi din lume este completat de prezentatorul TV Phil McGraw si fotbalistul Cristiano Ronaldo, care ocupă ex aequo locul al cincilea, cu venituri de 88 de milioane de dolari, Lionel Messi e pe locul al optulea, cu venituri de 81,5 milioane de dolari.

RCS&RDS baga curent in TVR

Operatorul telecom RCS&RDS a câştigat licitaţia organizată de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pentru furnizarea de energie electrică si va incasa 2,2 milioane de lei, fără TVA, de la un estimat de 2,7 milioane de lei, fără TVA. Contractul are o durata de un an, pana in iulie 2017, si prevede livrarea unei cantităţi de energie de 6.842 MW (medie tensiune) la sediul central din Capitala, precum si 52,5 MW (joasa si medie tensiune) la studiourile teritoriale din Târgu Mureş, Cluj, Iaşi si Craiova, plus alte trei locaţii. La licitaţie au mai depus oferte Electrica, Industrial Energy, Elsaco si Enel Energie Muntenia.

PUTEREA

Schimbare de putere în Capitală

PMP fuzionează prin absorbţie cu UNPR. Consecinţa imediată este schimbarea forţelor politice în primăriile Capitalei. În Consiliul General, cei doi reprezentanţi UNPR vor trece la PMP, altfel îşi vor pierde mandatul. Este vorba despre Florentina Gherbiceanu şi Mihăiţă Vârză, consilieri aleşi în Alianţa PSD-UNPR. Astfel, PSD şi ALDE rămân cu 26 de consilieri dintr-un total de 55. De partea cealaltă, 29 de consilieri se pot opune deciziilor primarului Gabriela Firea şi pot impune un viceprimar din opoziţie, post care tocmai a fost eliberat. Negocierile se relansează din acest moment la Capitală, Lucian Iliescu (PMP - 6 consilieri) având şanse să ocupe postul de viceprimar, cu ajutorul USB, care are 15 consilieri şi al PNL, care are 8 consilieri. Cea mai spectaculoasă mutare este la sectorul 2, unde fostul UNPR are 5 consilieri locali, iar PMP doar 2. Aici şansele ca noul PMP să impună un viceprimar sunt mari. La sectorul 1, viceprimarul este de la fostul UNPR, actual PMP. La celelalte sectoare, schimbările sunt minore, PMP câştigând doar câte un singur consilier local.

ROMANIA LIBERA

Se opreşte circulaţia pe Centura Bucureştiului. De vină sunt nucii, francezii, americanii şi italienii

Circulaţia pe un tronson de câţiva kilometri din Centura Bucureştiului ar putea fi oprită total în lunile august şi septembrie. În caz contrar, lucrările de modernizare vor fi întârziate cu un an. Chiar la mijlocul tronsonului cuprins între Autostrada Bucureşti-Piteşti (A1) şi Chitila respectiv, Şoseaua de Centură este subtraversată de trei conducte magistrale, care asigură alimentarea cu apă a Bucureştiului. Francezii Apa Nova au cerut, în consecinţă, ca cele trei conducte, dintre care mai sunt utilizate doar două, să fie protejate de o structură de beton îngropată. În plus, pe o parte a şoselei, în zona cu pricina, sunt plantaţi mai mulţi nuci, care sunt protejaţi de lege, iar obţinerea avizelor de la Mediu ar putea dura destul de mult. De cealaltă parte a şoselei se află un post de transformare al italienilor de la Enel, care ar trebui mutat.

Portugalia, campioană europeană şi la turism

Portughezii marchează încă o premieră, dincolo de cea fotbalistică: Portugalia devine destinaţia preferată de concediu de pe continent. Preţuri mici la cazare şi mâncare, obiective turistice şi plaje spectaculoase la tot pasul, cvasiabsenţa ameninţărilor teroriste. Acestea sunt ingredientele cu care portughezii i-au sedus pe europeni. Pentru români, care şi ei au început să simtă gustul acestei destinaţii de vacanţă de la malul Atlanticului, există însă o singură barieră: transportul până acolo nu este tocmai ieftin. "Chiar dacă, cel puţin pentru moment, nu poate concura cu Spania, Portugalia devine o destinaţie îndrăgită de români, cu obişnuitele fluctuaţii între sezonul estival şi perioadele din primăvară şi toamnă, axate mai mult pe pachete de tip city break. Nu este deloc o destinaţie de neglijat", a declarat pentru "România liberă" consultantul în turism Ciprian Enea.

ZIARUL FINANCIAR

În loc să se urbanizeze, România se ruralizează: corporatiştii şi pensionarii se duc la ţară

Peste 100.000 de români se mută de la oraş la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puţini. Plecarea românilor la muncă în străinătate, stresul oraşelor şi crizele economice accentuează un trend început în 1997: oamenii de la sate preferă să meargă să lucreze în străinătate în loc să accepte o slujbă în oraş şi de aceea numărul celor care pleacă din sat în oraş e mai scăzut, în timp ce corporatiştii încep să-şi dezvolte mici afaceri sau să-şi construiască case la ţară. Această ruralizare nu ajută foarte mult economia, pentru că se înlo­cuieşte, de exemplu, un venit de 6.000 de lei brut dintr-un oraş dezvoltat care se consumă pe credite, combustibil şi alimente cu un venit mai redus, în timp ce alimentele de la sate provin din auto­consum.

Impact a vândut 300 de apartamente în valoare de 108 mil. lei în şase luni

"Este cel mai bun rezultat din 2008 încoace." Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor Bucureşti (simbol bursier IMP), controlat de antreprenorul Gheorghe Iaciu, spune că a vândut în primul semestru circa 300 de apartamente din complexul rezidenţial Greenfield din Băneasa pentru aproape 108 mil. lei (24 mil. euro). Compania, cu capitalizare bursieră de 208 mil. lei, suţine că acesta a fost cel mai bun rezultat din 2008 încoace. Ieri, acţiunile pe bursă au stagnat la 0,75 lei.

Salrom are un nou board. Fondul Proprietatea, acţionar cu 49%, forţează listarea companiei

Fondul Proprietatea, emitent cu capitalizare de 8,3 mld. lei, forţează listarea Salrom, compania naţională a sării, din care controlează 49%, şi susţine că s-a angajat să sprijine oferta publică iniţială a Salrom "prin acoperirea tuturor costurilor aferente procesului de listare". Începând de ieri, Salrom, companie cu afaceri de 300 mil. lei în 2015, are un nou consiliu de administraţie, format din: Mugur Nicolae Popescu (vicepreşe inte CFA, fost director de investiţii la BCR Pensii), Oana Bizgan Gayral (consilier cabinet la Ministerul Economiei), Laurenţiu Puiu (a activat în industria minieră), Simona Fătu (fost bancher la Volksbank) şi Dan Valentin Grigore (care a mai fost membru în boardul Salrom).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb