REVISTA PRESEI - 13.11.2010

Willy Homner
Revista Presei / 13 noiembrie 2010

ADEVARUL

Boc, cu Educatia pe sens interzis

Curtea Constituţională arată că demersul Guvernului de angajare a răspunderii pe Legea educaţiei este neconstituţional. Magistraţii îşi motivează decizia cu aceleaşi argumente cu care au mai respins o dată, în 2009, asumarea răspunderii pe aceeaşi lege. Premierul Emil Boc susţine însă că decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului să continue procedura angajării răspunderii, aceasta fiind şi singura soluţie luată în calcul. Boc a mai spus că procedura asumării este în derulare şi nu poate fi oprită, iar Opoziţia are la dispoziţie varianta moţiunii de cenzură.

Constituţionalişti: angajarea, ilegală

Continuarea procedurii de asumare este ilegală în opinia profesorului Radu Chiriţă, titularul cursului de drept constituţional al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. "Scrie negru pe alb în motivarea Curţii Constituţionale că asumarea Legii educaţiei contravine legii fundamentale. Nu poţi adopta o lege constituţională printr-o procedură neconstituţională. Imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, legea va fi din nou atacată şi declarată neconstituţională", a explicat Radu Chiriţă.

Opinie separată

Curtea a declarat neconstituţională Legea educaţiei, în urmă cu o săptămână, ca răspuns la contestaţia depusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.  Judecătorul  Curţii, Petre Lăzăroiu, numit la propunerea Preşedinţiei, a înclinat balanţa la votul dat de plenul Curţii. De altfel, Lăzăroiu a arătat, în opinia sa concurentă, ataşată motivării, că legea este neconstituţională din cauza conflictului apărut între Guvern şi Parlament. În privinţa procedurii de asumare, acesta consideră că "nu actul în sine a declanşat conflictul juridic de natură constituţională între cele două autorităţi, ci modalităţile şi împrejurările concrete în care a fost exprimat".

Parlamentarii opozitiei sunt scandalizati

Fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu este uimită de anunţul premierului. Membru al Comisiei senatoriale pentru învăţământ, Andronescu nu înţelege de ce insistă Emil Boc în privinţa asumării, ţinând cont că dezbaterile din comisie ar urma să se încheie până la sfârşitul lunii. "Sunt derutată de acest ping-pong care se face cu Legea educaţiei. Noi în comisia de la Senat nu am avut culoare politică, am reprezentat cu toţii Partidul Şcolii. Toate articolele au fost modificate prin consens".  Deputatul PNL, Adriana Săftoiu, membru în Comisia de învăţământ a Camerei, califică decizia premierului Boc drept o încălcare a legii fundamentale.

Boc şi Antonescu, duel cu invitaţii la negocieri

Premierul Emil Boc şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-au întrecut în invitaţii la dezbateri, în încercarea de a găsi soluţii pentru deblocarea Parlamentului şi pentru a discuta despre o posibilă colaborare între PDL şi liberali. După ce, în urmă cu câteva zile, Antonescu a chemat partidele luni la consultări, ieri, Boc l-a invitat pe liderul liberal la întâlnirea coaliţiei, care va avea  loc tot luni. Iniţiativa premierului a venit după declaraţiile preşedintelui liberal, care nu a exclus o colaborare între PDL şi PNL. Antonescu a refuzat însă invitaţia premierului. "

Nici in al treilea trimestru n-am iesit din criza

Contrar previziunilor optimiste ale politicienilor, în trimestrul al treilea din acest an România n-a ieşit din recesiune, Produsul Intern Brut revenind pe minus. Faţă de trimestrul anterior, în perioada iulie-septembrie, minusul a fost de 0,7%, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2009 - de 2,5%. De asemenea, în primele nouă luni din 2010, economia a scăzut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un sarlatan vinde "leacuri" anti cancer

Ginecologul Mihai Botez, fost cadru didactic la Universitatea de Medicină din Iaşi, a găsit reţeta pentru a face bani din disperarea bolnavilor de cancer. El se promovează pe site-ul www.asicursurimedicale.ro drept inventatorul unui leac-minune, numit Interfitron, care ar distruge tumorilor maligne. Mulţi dintre pacienţii care i-au trecut până acum pragul cabinetului său de ginecologie se plâng că lichidul şi pastilele primite în schimbul a 1.000 de lei sau chiar 1.500 de lei lunar nu-i ajută.

Specialiştii se crucesc de invenţie

Medicamentul înregistrat ca supliment nutritiv şi prezentat sub formă de "reţetă magistrală" (o substanţă rezultată din combinarea mai multor compuşi chimici - n.r.) nu este însă cunoscut nici de doctorii oncologi, nici de Colegiul Medicilor şi nici de Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente. "Aici (pe site - n.r.) scrie de Interfitron, dar nu este pusă nicio dovadă ştiinţifică. Trebuie să apară publicaţii, să fie recunoscut ca să putem crede aceste informaţii enumerate aici", spune doctorul Lucian Miron, oncolog la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, unde vin zilnic 80 de bolnavi de cancer din toată zona Moldovei.

S-a lansat site-ul "Turnati aici!"

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au lansat, ieri, proiectul comun "Alianţa pentru o Românie Curată" - definit de iniţiatori drept "o mişcare civică ce îşi propune să promoveze principiile bunei guvernări". Concret, Alianţa pune la dispoziţia oricui - persoane fizice, jurnalişti, ONG-uri, firme, sindicate - site-ul www.romaniacurata.ro, pe care pot posta informaţii referitoare la abuzurile instituţiilor publice, atunci când sunt victime ale acestora sau doar le constată. "Încercăm să mobilizăm oamenii simpli, care au cel mai mult de pierdut în relaţia lor cu statul, şi să creăm un nucleu, o comunitate care-i va monitoriza şi reclama pe cei care joacă necurat.

Comoara furata de sub butoiul de varza

Ion Raţiu a fost jefuit de ginerele fratelui său de 35.000 de euro.Bărbatul din localitatea timişeană Cenad a câştigat suma drept despăgubire după ce soţia sa a fost omorâtă într-un accident produs de un poliţist. Ion Raţiu (58 de ani) a avut un ultim an de coşmar, care continuă în aceeaşi notă. În august anul trecut, soţia sa, Viorica Raţiu (48 de ani), a murit pe loc, după ce Cornel Teodorovici, fostul şef al Poliţiei din Complexul Studenţesc din Timişoara, a intrat cu Volkswagenul său pe contrasens şi a izbit Dacia soţilor Raţiu. Timişeanul a câştigat, în final, despăgubiri de 50.000 de euro. Banii i-a încasat în urmă cu două săptămâni. A fost primul moment de bucurie după moartea tragică a soţiei sale.

Îngropaţi în şură

Gospodarul din Cenad şi‑a reparat casa, şi-a cumpărat animale şi a plătit avocatul. Îi mai rămăseseră 35.000 de euro pe care voia să-i dea pe un tractor. Planurile lui aveau să fie ruinate de faptul că a încălcat o "vrajă" din bătrâni. Pentru că nu are încredere în bănci şi pentru că a văzut multe filme cu comori îngropate, Raţiu a decis să pună în practică un sfat bătrânesc. "Bătrânii de la noi povestesc că banii se îngroapă şi se acoperă cu balegă.

Idee: lista cu toti maghiarii din lume

Ţara vecină ar putea astfel apela la cetăţenii săi de peste graniţe pentru a face lobby.Guvernul lui Viktor Orban speră să reuşească să facă investiţii prin lume folosindu-se de relaţiile ungurilor din respectivele zone. Vicepremierul ungar Zoltan Semlyén, responsabil cu politica naţională, a prezentat o propunere inedită a cabinetului Viktor Orban şi anume realizarea unui "Registru global al maghiarilor". Propunerea a venit la întâlnirea de săptămâna trecută a Reuniunii Permanente a Maghiarilor - organism care cuprinde reprezentanţii tuturor organizaţiilor legale ale maghiarimii de dincolo de graniţe şi a fost convocată pentru prima dată după patru ani.

Adrian Copilul Minciuna

După ce a fost interceptat de SRI şi s-a descoperit că ştia amănunte de la tentativa de omor comisă de fiul lui Nuţu Cămătaru într-un local bucureştean, manelistul Adi Minune s-a ales cu dosar penal. Adrian Minune a declarat la Parchet că habar nu are despre altercaţia în care Nuţulică a înjunghiat un rival, deşi într-o discuţie cu un procuror descrisese scenele scandalului. Manelistul Adi Minune, pe numele real Adrian Simionescu, acuzat de favorizarea infractorului, a dat procurorilor mai multe informaţii cu privire la tentativa de omor, de la 19 septembrie 2010, din barul "Million Dolars".

EVENIMENTUL ZILEI

Anexa secretă în contractul cu Bechtel: dobânzi de întârziere

Contractul dintre compania Bechtel şi statul român nu prevede penalităţi de întârziere, însă o anexă secretă stipulează dobânzi pentru "plăţi neefectuate la zi". Spre exemplu, pentru tronsonul de 10 kilometri dintre Turda şi Câmpia Turzii, dobânzile ajung la 4,5 milioane de euro. Premierul Emil Boc va inaugura astăzi tronsonul de zece kilometri din Autostrada Transilvania cuprins între Turda şi Câmpia Turzii, judeţul Cluj. Costurile acestui tronson ajung la 90 de milioane de euro, bani pe care compania Bechtel i-ar putea primit de la Ministerul Transporturilor cel mai devreme în primăvara anului viitor.

5% dobândă pentru plăţi întârziate

Din punct de vedere financiar, compania americană are numai de câştigat din faptul că Ministerul Transporturilor nuşi onorează, la zi, plăţile pentru lucrările efectuate. Chiar dacă în contractul dintre Bechtel şi statul român nu sunt trecute penalităţi de întârziere, există o anexă secretă ce obligă statul român la plata unor sume suplimentare. Astfel, în anexa respectivă sunt stipulate "dobânzi pentru plăţile neefectuate la zi". Potrivit contractului, această dobândă e compusă din indicele Euribor +4%, ceea ce înseamnă că, în acest moment, dobânda totală este de 5%. Un simplu calcul arată că statul român va plăti, pentru cele 90 de milioane de euro neachitate, dobânzi de întârziere de 5%, adică 4,5 milioane de euro.

Netul românesc, la 18 ani: Cum ne-am înfrăţit cu americanii după ce le şterpelisem puntea

Prima conexiune românească la internet datează din 1992, an în care statele dezvoltate făceau deja pasul decisiv spre navigarea modernă, prin lansarea primei pagini World Wide Web (www). Era vara lui 1992 când inginerul Eugeniu Stăicuţ, de la Institutul de Cercetare în Informatică, trimitea un e-mail unui profesor austriac. Este probabil primul email trimis vreodată din România în străinătate, de la o adresă construită special de austrieci, pe un domeni .at.  Cu un an înainte, trei instituţii (Academia Română, Ministerul Învăţământului şi Comisia Naţională de Informatică) ceruseră Guvernului României să aprobe conectarea României la "reţeaua academică şi de cercetare internaţională de calculatoare", BITNET.

România, ameninţată de al doilea val de recesiune

După ce, în trimestrul al doilea, România a înregistrat creştere economică, am trecut pe minus în lunile iulie-septembrie. Economia noastră este mai bolnavă decât acum un an, iar pastila exporturilor româneşti, prescrisă de atâtea ori de guvernanţi, s-a dovedit ineficientă. După trei luni de creştere economică, am revenit din nou pe minus. Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut cu 0,7%, în al treilea trimestru, faţă de cele trei luni anterioare, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Asta după ce, în al doilea trimestru, PIB-ul României a crescut cu 0,3% comparativ cu cele trei luni anterioare. Comparativ cu perioada similară din 2009, situaţia e şi mai dezastruoasă: PIB s-a diminuat cu 2,3%, conform datelor ajustate sezonier, şi cu 2,5%, dacă se iau în considerare datele brute.

Creşterea TVA scade PIB-ul

Principalele cauze care au determinat reintrarea economiei româneşti pe o pantă descendentă au fost decizia guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie, şi de a reduce salariile bugetarilor cu 25%. Impactul a fost imediat: scumpiri şi reducerea consumului. Faptul că economia nu îşi va reveni prea curând este confirmat de analiştii economici. Aceştia spun că exporturile, care de-a dreptul au înflorit în 2010, nu au reuşit să fie "motorul ieşirii din recesiune", aşa cum susţineau până de curând autorităţile. România a realizat în primele opt luni ale anului exporturi în valoare de circa 23,3 miliarde de euro, depăşind realizările din aceeaşi perioadă din 2008, când au ajuns la un nivel-record din ultimii 20 de ani.

Viitorul bulevard Uranus îşi face loc spre parlament

Pentru construirea "noului Magheru", care va face legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului, se demolează clădiri istorice. Oamenii se plâng că banii sunt puţini şi ajung greu la ei. O parte din imobilele protejate de pe strada Buzeşti au fost deja demolate. În ciuda protestelor societăţii civile, urmează să fie pusă la pământ şi o casă în care a locuit o perioadă Mihai Eminescu, situată la numărul 5. Pe aici îşi va face loc viitorul bulevard Uranus, care va face legătura între Piaţa Victoriei şi zona Palatului Parlamentului.

12.500 euro pentru un apartament cu două camere

"Noi am virat bani în conturi. Nimeni nu se poate atinge de ei până nu fac dovada că sunt proprietari sau că nu au casa ipotecată. După ce se vor clarifica toate acestea aspecte, vor putea lua banii", a precizat şeful Direcţiei de Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, Mădălin Dumitru. În replică, locuitorii de pe strada Buzeşti au explicat că ei nu se pot atinge de bani, chiar dacă sunt proprietari.

Pe o parte din Hala Matache vor fi plantaţi arbori

Pe locul unei părţi din actuala Hală Matache se vor planta arbori, iar o parte va deveni parcare, a explicat arhitectul Florin Bălteanu. "Primăria nu a spus ce se va întâmpla cu imobilele-monument, doar a desenat carosabil în locul lor". Întrebat dacă toate casele-monument au fost declasificate, primarul general al Capitalei a declarat că mai sunt câteva imobile la care urmează să se publice în Monitorul Oficial decizia de declasificare". Potrivit acestuia, proiectul este discutabil din mai multe aspecte: se propune încă o arteră principală care debusează în Piaţa Victoriei. Astăzi, marile oraşe îşi gestionează problemele de trafic altfel decât prin aducerea maşinilor în centru.

Emil Boc şi Mircea Geoană, fiecare cu legea lui

"Mergem mai departe cu asumarea pe legea educaţiei", susţine premierul. "Continuăm dezbaterile la Senat. Premierul să-şi retragă asumarea", parează şeful Senatului. Cu o decizie de neconstituţionalitate pe asumarea răspunderii pe legea educaţiei, dar cu o portiţă lăsată pentru continuarea procedurii, puterea şi opoziţia o ţin fiecare pe a ei. Premierul Emil Boc susţine că angajarea merge mai departe, iar dacă moţiunea de cenzură nu este discutată, legea educaţiei e aprobată. Mircea Geoană, care l-a reclamat la Curtea Constituţională pe şeful guvernului, ia de bun doar actul normativ din Senat şi-i cere lui Boc să-şi retragă asumarea.

Boc: dacă nu se discută moţiunea, legea se consideră aprobată

"Din punctul nostru de vedere rezultă că procedura merge mai departe. Ori se discută moţiunea şi, în funcţie de rezultatul acesteia, legea merge mai departe sau se opreşte, ori dacă nu se discută moţiunea legea se consideră aprobată şi merge spre Monitorul Oficial", a interpretat Boc declinarea competenţei Curţii de a opri procedura de asumare, deşi a declarat-o neconstituţională. De cealaltă parte, şeful Senatului, Mircea Geoană, i-a cerut premierului să-şi retragă asumarea şi să-i lase pe senatori să termine legea.

Alina Mungiu Pippidi şi Cătălin Tolontan pariază pe "România curată"

Mişcarea Alianţa pentru o Românie Curată şi-a lansat platforma on-line, într-un demers de limitare a corupţiei construit în jurul ideii că o bună guvernare presupune buni cetăţeni. Sediul Grupului pentru Dialog Social s-a dovedit neîncăpător, ieri, la lansarea Alianţei pentru o Românie Curată. Iniţiativa, care orbitează în jurul platformei on-line romaniacurata.ro, are ca scop supravegherea modului în care statul gestionează fondurile publice. Pentru ca demersul de transparentizare a guvernării să nu se transforme, din start, într-o sperietoare, Alina Mungiu Pippidi şi Cătălin Tolontan, două dintre figurile publice asociate proiectului, au explicat asistenţei care sunt principiile de bază ale platformei.

"Nu suntem fanatici"

"Am obosit să fim conduşi de oameni care ne fac să ne fie ruşine pentru ceea ce credem sau ceea ce suntem. Printre altele, ne fac să părem fanatici şi nu suntem fanatici. În 19 ani de presă am observat că cel puţin jumătate din investigaţiile la care am participat sau pe care le-am citit au pornit din surse anonime. În fiecare dimineaţă, mailul meu arată ca un zid al plângerii. Multe din poveşti se verifică şi ele pun o presiune pe cei care încearcă ascunderea acestor lucruri. Marele câştig al acestui site este faptul că încă o instituţie - cea a încrederii că se poate face ceva în România - capătă o adresă concretă. Această adresă sper să fie romaniacurata. ro", a completat Tolontan.

Cap de bour - timbrul care a împuns Poarta Otomană costă 100.000 de euro

Timbrul care a anunţat Imperiul Otoman că Moldova se săturase de dominaţie a ajuns cea mai scumpă marcă poştală din România şi este "vânat" de colecţionarii străini. În 1858, Principatul Moldovei lua o decizie istorică, aceea de a emite primul timbru, pe care a aşternut simbolul bourului. Era un afront clar adresat puterii otomane. "Să ne gândim la moment: era cu un an înaintea Unirii şi cu vreo 20 înainte de independenţă. În plus, la acea vreme, Imperiul Otoman nici nu avea un timbru", spune Sorian Uyy, muzeograf al Muzeului Naţional Filatelic. Primul timbru al Porţii Otomane apărea abia cinci ani mai târziu, în 1863.

Filmul "Ghost Rider 2" va începe cu o scenă filmată la Sibiu

Bennett Walsh, producătorul executiv al filmului "Ghost Rider 2", vorbeşte despre motivele pentru care a ales România ca loc de filmare a peliculei ce îl are în rolul principal pe Nicolas Cage. Producătorul executiv al fimului "Ghost Rider: Spirit of Vengeance", Bennett Walsh, aflat săptămâna aceasta la filmările care au avut loc în Sibiu, vorbeşte într-un interviu acordat EVZ despre motivele care l-au determinat să aleagă România drept loc de filmare a peliculei. Bennett Walsh a mai fost producătorul executiv, printre altele, pentru cele două părţi din Kill Bill, dar şi al peliculei de anul acesta, "Edge of Darkness", cu Mel Gibson în rolul principal.

Paul Everac, omul care a scos din minţi o ţară întreagă

La 86 de ani, dramaturgul promovat de regimul comunist încă îl laudă pe Ceauşescu, despre care spune că a făcut numai lucruri pozitive. A scris 140 de piese, dar celebritatea i-a venit din altă parte. Pe oricine ai întreba despre el ţi se va spune că e o relicvă. Are 86 de ani şi, conform datelor statistice, e cel mai prolific dramaturg român al tuturor timpurilor. A scris peste 140 de piese de teatru, însă nu crede că lear fi citit cineva pe toate. Taică-său a făcut puşcărie politică, dar el a fost un protejat al regimului comunist. Înainte de "89, a fost unul dintre puţinii artişti studiat în şcoală încă din timpul vieţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu exista la noi, o singura interpretare a unei legi sau a unei decizii a Curtii Constitutionale ? Boc cu interpretarea lui si Geoana cu a lui ! Ce mai spune in acest caz Curtea Constitutionala ?Cati specialisti in drept sunt in parlament atatea pareri sa fie ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb