REVISTA PRESEI 13.11.2017

Willy Homner
Revista Presei / 13 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 13.11.2017

ADEVARUL

Surse: PSD pregăteşte programul de austeritate pe 2018: bugetari concediaţi, ajutor de şomaj tăiat

Sub pretextul că va evalua angajaţii, Guvernul pregăteşte concedieri masive în instituţiile de stat pentru a reuşi să menţină echilibrul bugetar pe anul viitor, susţin surse politice pentru "Adevărul". Startul a fost dat deja de Ministerul Transporturilor, în timp ce evaluarea celor 135 de secretari de stat este în derulare. În plus, Liviu Dragnea a anunţat că sistemul ajutoarelor sociale va fi regândit. În coaliţia de guvernare nu se vorbeşte doar pe surse despre concedieri, ci şi oficial. "În administraţie munceşte unul şi trei stau. Nimeni nu îi deranjează pe cei angajaţi pe pile. Se risipesc bani publici. Se impun şi concedieri la stat, normal. Sunt mulţi care mănâncă bani publici aiurea", a afirmat senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Suma fabuloasă pe care Capitala o pierde după ce PSD a modificat Codul Fiscal

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, ca parte a revoluţiei fiscale implementate de Guvernul Tudose, va aduce pierderi de 440.025.000 de euro pentru Bucureşti, arată un calcul făcut de consilierii generali ai PNL. Suma reprezintă pierderea cumulată a Primăriei Capitalei plus cele şase primării de sector. Banii tăiaţi ca urmare a reducerii impozitului pe venit erau dedicaţi investiţiilor publice. Bugetul total al Bucureştiului va fi diminuat cu 20% începând de anul viitor, ca efect al "revoluţiei fiscale" impuse de PSD prin ordonanţă de urgenţă. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, una dintre modificările operate de Guvernul Tudose la Codul Fiscal, va aduce o gaură de 286.365.000 de euro numai în bugetul Primăriei Capitalei (PMB).

Guvernul spaniol cercetează ipoteza unui amestec al Rusiei în tulburările din Catalonia

Guvernul Spaniei cercetează implicarea rusească în criza catalană, manifestată pe reţelele de socializare în ultima vreme, în timp ce şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, este aşteptat duminică la Barcelona, pentru prima oară de când Catalonia a fost pusă sub tutela Madridului şi a doua zi după o masivă manifestaţie separatistă, transmite AFP. Ministrul apărării din Spania, Maria Doloresde Cospedal: Guvernul nostru a verificat că multe mesaje de pe reţelele de socializare provin de pe teritoriul Rusiei. Folosesc expresia exactă "teritoriul Rusiei", pentru că asta nu înseamnă neapărat că avem confirmarea implicării guvernului rus. De aceea trebuie să acţionăm cu prudenţă.

Prinţesa Margareta şi Radu Duda, acuzaţi că-l ţin ostatic pe Regele Mihai

Avocatul Principelui Nicolae şi Asociaţia "Amicii Regelui Mihai" sugerează că Principesa Margareta şi Principele Radu Duda au instaurat dictatura în Casa Regală. Starea Regelui Mihai s-a îmbunătăţit, a anunţat corespondentul TVR în Elveţia. Scandalul dintre Nicolae, nepotul renegat de Regele Mihai, şi Casa Regală, reprezentată de Principesa Margareta, a ajuns la stadiul ameninţărilor. "A nu da voie nepotului să-şi vadă bunicul pe patul de moarte este lipsă de umanism. Aş spune chiar că ne apropiem de o zonă a cinismului. În spatele ieşirii din succesiune şi a faptului că nu a fost primit, eu cred că se află două persoane importante din familia regală, nu le nominalizez, le va nominaliza la un moment dat Nicolae", a declarat Radu Enache, avocatul fostului principe.

Hezbollah, grupare libaneză proiraniană, jucător cheie în Orientul Mijlociu

De aproape două săptămâni, Hezbollahul libanez se află în centrul unor tensiuni ce riscă să arunce un alt stat din Orientul Mijlocu, Libanul, în război civil. Forţă dominantă în Liban, unde este acuzat că s-a impus, şi omniprezent în conflictul sirian, Hezbollah, partidul lui Hassan Nasrallah, este acum în centrul tensiunilor regionale care agită Orientul Mijlociu, împărţit de rivalitatea dintre două mari puteri regionale Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită. Niciodată, de la crearea sa în 1982, cu scopul de a lupta împotriva armatei israeliene în Libanul de Sud, miliţia islamistă sponsorizată de Republica Islamică Iran, care s-a transformat de-a lungul anilor într-o mişcare politico-militară, nu a fost atât de puternică.

Schengenul militar: pe fondul tensiunilor cu Rusia, Comisia Europeană vrea mişcări de trupe mai rapide pe continent

În faţa noilor ameninţări venite din partea Moscovei, un transfer rapid al personalului militar dintr-o zonă în alta este obligatoriu. Acum, la trecerea trupelor americane din Germania în Polonia, de exemplu, obţinerea avizelor durează cinci zile. CE vrea şi să aloce bani pentru reabilitarea unor drumuri pentru ca acestea să reziste grelelor convoaie militare. Chiar înainte de reuniunile Consiliului Afaceri Externe şi Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), la care miniştrii apărării vor participa alături de miniştrii de externe din statele membre UE, Comisia Europeană a comunicat că va lua o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare pe întreg continentul. Mihai Fifor, va participa luni, 13 noiembrie, la Bruxelles, la reuniunile EDA, în formatul miniştrilor apărării din statele membre ale UE.

BANCHERUL

Avertisment ferm al BNR pentru Guvern: vă încăpăţânaţi să creaţi locuri de muncă in străinătate, nu in ţară!

Banca Naţionala a României (BNR), prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, a transmis un mesaj răspicat Guvernului: încetaţi cu politica pro ciclică de stimulare a consumului, prin creşteri de salarii si pensii sau scăderi de taxe, care determina majorarea artificiala a PIB-ului si creează deficite structurale de cont curent si bugetar, afectând cursul de schimb, dobânzile sau inflaţia si produc locuri de munca in străinătate, nu in tară, pentru că se importă mai multe alimente produse afară decât putem noi fabrica. Concentraţi-vă, in schimb, pe reformele structurale, care să ducă la creşterea producţiei interne!

ING Bank îşi continua ascensiunea puternica in Romănia

ING Bank îşi continua ascensiunea puternica pe piaţa bancară Română, reuşind creşteri de două cifre a numărului de noi clienţi, a creditelor acordate si a depozitelor atrase, precum si a utilizatorilor aplicaţiei de online banking, o consecinţa a concentrării in ultimii ani pe serviciile bancare digitale, cu comisioane reduse, promovate agresiv, in paralel cu strategia de atragere a clienţilor altor bănci. ING Bank este una dintre băncile cu cele mai mici comisioane practicate pentru carduri si online banking, iar banca a exploatat acest avantaj competitiv pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, in special de la alte bănci. Strategia principală a fost aplicaţia de online banking (HomeBank), in care a fost introdusă o opţiune care permite clienţilor să-si transfere uşor (să-si porteze) salariul încasat pe carduri la alte bănci.

CAPITAL

Banca Transilvania spune că negocierile pentru preluarea Bancpost sunt aproape de finalizare

Banca Transilvania S.A. informează investitorii cu privire la faptul că Eurobank şi Banca Transilvania au derulat negocieri exclusive cu privire la potenţială achiziţie a Bancpost SA, ERB Retail Services IFN SA şi ERB Leasing IFN SA din Romania, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018 Eurobank trebuie să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro. Eurobank a anunţat că potenţiala vânzare va include subsidiarele sale din România: Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN.

Companiile care duc în spate economia

Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta şi premia pe cei mai importanţi jucători din industrie în cadrul Galei Premiilor Industriei Româneşti. Industria este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România. În 2016, aproape un sfert din PIB-ul ţării a revenit industriei. Conform datelor INS, industria a contribuit anul trecut cu 23,1% la formarea PIB. În primul semestru al acestui an, industria a redevenit motorul creşterii economice, în contextul în care producţia industrială a crescut cu 7,3%.

Speranţe pentru Schumacher: familia anticipează o recuperare medicală miraculoasă

Familia pilotului F1 Michael Schumacher speră într-o recuperare medicală miraculoasă după ce au apărut semne care indică posibilitatea reluării activităţilor celebrale. Tratamentul medical dedicat lui Michael Schumacher costă peste 100.000 euro pe săptămână şi legendarul pilot F1 este supravegheat în permanenţă de nu mai puţin de 15 medici şi asistente. Cotidianul britanic thesun.co.uk care citează surse apropiate familiei susţine că starea lui Michael Schumacher este mai bună şi că fostul pilot "transmite semnale din lumea lui îndepărtată". Au trecut aproape patru ani de la accidentul suferit în Elveţia de către Michael Schumacher.

Lazea (BNR): Un salariu minim net de 300 de euro/lună este sustenabil pentru economie; creşterea acestuia ar trebui să ia o pauză

Un salariu minim net de circa 300 euro pe lună este, probabil, sustenabil pentru economia României şi contribuie la diminuarea decalajului dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci români, dar creşterea acestuia ar trebui să ia, deocamdată, o pauză, consideră Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres. "Chiar şi la acest nivel relativ modest, 300 euro, ar putea reprezenta o barieră la intrarea pe piaţa muncii a multor şomeri şi tineri insuficient calificaţi. În concluzie, creşterea salariului minim a fost utilă şi necesară, dar ar trebui să ia, deocamdată, o pauză", a declarat Valentin Lazea.

COTIDIANUL

Fost şef SPP: Maior şi Coldea, în slujba SUA. Iohannis conduce statul paralel

Dumitru Iliescu, fost şef al SPP, redă, într-o postare pe Facebook o discuţie, în care interlocutorul său vorbeşte despre influenţa SUA în România,precizând că "americanii vor să aibă controlul total", iar Coldea şi Maior "s-au pus în slujba lor". Acesta susţine că "statul pararel" încă funcţionează. În postare, Iliescu face referire la contractele de achiziţie ale statului român cu SUA, precum şi la implicarea în zona justiţiei. "Credeţi că Statul paralel s-a destructurat prin plecarea lui Maior şi Coldea? Vă înşelaţi! El funcţionează în continuare. A fost preluat şi este condus de altă persoană, care îl apară, îl protejază. De fapt se apară şi se protejază reciproc", scrie fostul şef SPP. Întrebat cine este noul lider al numitului stat paralel, Dumitru Iliescu a răspuns pentru MEDIAFAX că este vorba de şeful statului, Klaus Iohannis.

Constantinescu: Confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în ţara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, "degeaba putem să avem creştere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securităţi", potrivit Agerpres. Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existenţă a Fundaţiei ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii. Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

Bilanţul ruşinos al SRI

Dacă nu este deja pregătit, SRI-ul ar trebui să se grăbească, pentru că, de un an de zile, principalul serviciu român de informaţii este subiectul unor împrejurări care de care mai penibile. Ies la iveală declaraţii, informaţii şi dovezi ale unui serviciu de tip totalitar, corupt în economie, chiar mai corupt decît cazurile de 40-50.000 de euro vînate cu mare fală de DNA. Oricît se chinuie noul tandem (Iohannis - Hellvig) să mimeze o redresare a serviciului, ei se trădează ca principali beneficiari, prin tot felul de mişcări şi atitudini. Preşedintele României (bănuit ca beneficiar al implicării SRI în alegerile prezidenţiale din 2014) se preface că ignoră dezvăluirile, că este mulţumit de prestaţia noii conduceri şi de cîteva treceri în rezervă. Decontul de ochii lumii nu impresionează pe nimeni.

CURIERUL NATIONAL

Pe cine afectează modificările fiscale

Cele mai importante măsuri fiscale adoptate în şedinţa de guvern de miercuri sunt următoarele: transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi reducerea acestora la 35%; scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%; scăderea impozitului pe venitul din chirii de la 16% la 10%; scăderea impozitului pe dobânzi bancare de la 16% la 10%; veniturile din activităţi independente vor fi impozitate cu 10% de la 1 ianuarie 2018, faţă de 16%, cât este acum. Pentru angajatori se introduce o contribuţie nouă, numită contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM), care este de 2,25% şi se aplică la salariul brut.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va participa luni, 13 noiembrie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE)

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, va participa luni, 13 noiembrie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles. Pe agenda reuniunii ministeriale se vor afla teme de interes major, precum relaţiile UE - Africa, în pregătirea summit-ului Uniunea Africană-Uniunea Europeană, care se va desfăşura la Abidjan (Coasta de Fildeş), în perioada 29-30 noiembrie 2017 şi comunicarea strategică. Totodată, miniştrii de externe europeni vor participa la o sesiune formală şi la un dejun de lucru cu miniştrii apărării, pe tema securităţii şi apărării UE. Cu acest prilej, va fi semnată notificarea comună pentru lansarea Cooperării Structurate Permanente (PESCO). Miniştrii vor aborda şi tema consolidării cooperării UE-NATO.

Germanii nu prea găsesc muncitori calificaţi în România

O delegaţie a Ambasadei Germaniei în România, în frunte cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, s-a aflat, joi, pentru câteva ore, în Craiova, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, de la care a dorit să afle ce potenţial economic există în această zonă şi ce investiţii s-ar mai putea face aici. Ambasadorul Meier-Klodt a ascultat cu atenţie ceea ce i-au transmis autorităţile, şi-a şi notat unele din facilităţile oferite de Craiova şi de fiecare dată când a avut ocazia a întrebat: "Ce planuri aveţi şi ce putem să facem noi pentru a vă sprijini?". Cord Meier-Klodt a aflat că există deja firme din Germania care au investit în această zonă şi au creat locuri de muncă, dar a ridicat problema lipsei pe piaţa din România a forţei calificate de muncă.

Daea: Ouale s-au scumpit in magazinele romanesti din cauza pietei europene, afectata de scandul Fipronil

Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, sambata, la Ploiesti, referindu-se la cresterea pretului oualor, ca este vorba despre un puseu pe piata, consecinta a scandalului contaminarii cu Fipronil, care a afectat ferme din Olanda, Franta Belgia. Ministrul a argumentat ca, oferta fiind mai mica, "piata a reactionat in mod natural", transmite HotNews.ro. De la inceputul lunii noiembrie, pretul oualor a crescut chiar si cu 50% in magazine, producatorii punand aceasta situatie pe seama unei scaderi a productiei odata cu racirea vremii, dar si pe seama crizei de pe piata europeana. Un numar de 40 de tari din intreaga lume au fost afectate de scandalul oualor contaminate cu substanta Fipronil, printre acestea numarandu-se si 24 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

EVENIMENTUL ZILEI

Lia Olguţa Vasilescu: 2 milioane de angajaţi n-au contribuţiile către stat achitate

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică seara la România TV că două milioane de angajaţi din sectorul privat nu au contribuţiile la stat plătite şi că asta e vina angajatorilor. Asta înseamnă că nu au asigurare medicală, că nu le intră contribuţia la pensie şi nici cea de şomaj. Lia Olguţa Vasilescu a explicat că e vorba de foarte multe firme care îşi bat joc de angajaţii lor. "ANAF a scos datele, sunt peste 150.000 de firme care nu plătesc dările angajaţilor către stat (...) Care sunt evazioniste, au furat angajatul!". Pentru angajaţi asta înseamnă că nu au asigurare medicală, că nu le intră contribuţia la pensie şi nici cea de şomaj.

Microsoft vrea să găsească leacul ANTI-CANCER folosind inteligenţa artificială

Microsoft a luat decizia de a îmbunătăţi sistemul de sănătate, cu ajutorul inteligenţei artificiale şi îşi extinde studiile despre cancer şi tratamentul acestuia. Organismul bolnav va fi abordat ca un sistem de operare cu erori. Healthcare NeXt este un nou proiect Microsoft, care doreşte să coroboreze inteligenţa artificială, cercetarea în domeniul sănăţii şi expertiza partenerilor săi industrali, pentru a asigura tratamente mai eficiente, dar şi un tratament împotriva cancerului. Gigantul Microsoft va aborda cancerul în stilul propriu, ca "o eroare într-un sistem", iar proiectul se va desfăşura într-unul dintre laboratoarele sale din Cambridge, Marea Britanie.

Firea: Măsurile fiscale adoptate de Guvern nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei

Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei şi nici bucureştenilor, scrie primarul general Gabriela Firea într-o postare publicată, duminică, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres. Ea precizează că toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen şi, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuinţe pentru tineri şi cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport şi bazine.

JURNALUL NATIONAL

Proteste în Bucureşti şi în ţară faţă de măsurile fiscale şi proiectul de modificare a Legilor Justiţiei-mii de persoane în stradă

Mii de persoane au protestat în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară faţă de proiectul de modificare a Legilor Justiţiei şi a OUG de modificare a Codului Fiscal. Peste 1.000 de persoane au plecat în marş de la Piaţa Victoriei către sediul PSD de pe şoseaua Kiseleff. Jandarmii au încercat să îi comaseze pe protestatari pe o singură bandă de circulaţie, însă protestatarii au ocupat şoseaua Kiseleff. Circulaţia pe şoseaua Kiseleff a fost restricţionată între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei. Aproximativ 1.000 de persoane au protestat în centrul municipiului Cluj-Napoca. Manifestanţii au scandat lozinci anti-guvernamentale şi au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Ziua sunt corporaţia, dar seara #rezist", precum şi steaguri tricolore. După ce au manifestat o oră în centrul oraşului, protestatarii au pornit în marş spre Prefectură.

Liviu Dragnea a reapărut după o săptămână de absenţă din spaţiul public

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a apărut în public, duminică, pentru prima dată după o săptămână de la "revoluţia fiscală" şi a vorbit despre primele probleme după adoptarea Codului fiscal. "Avem o singură problemă care va fi rezolvată de guvern, şi anume situaţia celor din IT, ca firmele acestea să aibă în continuare avantaje. Categoric, impozitul zero rămâne la fel, iar salariile oricum nu le scad", a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, duminică, atunci când a venit la congresul TSD. Şeful PSD a dat asigurări că cei din partid lucrează pentru a găsi soluţii, ca salariile celor din IT să nu scadă din ianuarie 2018. Întrebat dacă va merge luni la audieri, la DNA, acesta a spus că da.

Cele mai neobişnuite meserii din lume

Există foarte mulţi oameni care se plictisesc sau sunt sătui de locul lor de muncă, dar sunt şi câţiva care fac lucruri neobişnuite şi sunt chiar bine plătiţi pentru acest lucru. 1. Om care îmbrăţişează. Există deja câteva companii specializate în aşa ceva. Dacă lucrezi la una dintre aceste firme, ai plăcerea de a îmbrăţişa pe cineva şi eşti plătit între 60-80 de dolari pe oră, iar totul se reduce doar la îmbrăţisări, nimic mai mult. 2. Scufundător după mingi de golf. Scufundătorii după mingi trebuie să colecteze toate mingiile de pe fundul lacurilor prezente pe terenurile de golf. 3. Tester pentru mâncare de animale. 4. Tester de paturi. 5. Suflător de nas. Cel care miroase hârtia şi îşi suflă nasul trebuie să se asigure că nu există mirosuri neplăcute şi textura este potrivită. 6. Pipăitor al feţei. Lucrează pentru companiile care produc creme de faţă şi trebuie să simtă pielea clienţilor după aplicarea noilor produse..

NATIONAL

Dragnea preia controlul DNA si DIICOT!

Liviu Dragnea a cedat "in linie" la numirile de la toate instituţiile, punând in schimb piciorul in prag atunci când a fost vorba de una singura: Curtea Constituţionala! Iar in toata aceasta vreme, singura "obsesie" a lui Dragnea a fost sa-l împingă, cu orice preţ, pe Mihai Busuioc la conducerea Curţii de Conturi. Dragnea a reuşit să-si bage si un alt "dulău" de încredere in cel de-al doilea post vital, astfel ca Florin Tunaru nu doar ca a intrat si el in conducerea Curţii de Conturi, dar a fost deja instalat drept "tartorul" Autorităţii de Audit. Iar ultima mutare strategica a lui Dragnea este aducerea si a lui Bogdan Stan tot la Curtea de Conturi. Dragnea si-a făcut rost astfel de un "as" pe care îl poate scoate din mânecă la nevoie, mai ales ca "percepţia publica" este deja setată pe "marfa angro" pe care Curtea de Conturi a băgat-o in ultimii ani la DNA si DIICOT.

Tăriceanu, filat de SPP!

După cum rezultă din informaţiile intrate in posesia National, oamenii generalului Lucian Pahonţu ar fi primit o alta mişune "de grad zero" si anume monitorizarea intensiva a celui de-al doilea om in stat. Astfel că, după modelul aplicat si la alţi demnitari aflaţi in vizorul generalului Pahonţu, doi dintre aghiotanţii care îl flanchează pe preşedintele Senatului au fost aleşi pe sprânceană, deşi selecţia nu se referă musai la CV-ul profesiei de baza, cea de subofiţeri de Jandarmerie, ci mai degrabă după loialitatea dovedită de "el lider maximo" al SPP. Numai că acest joc operativ poate avea un adevărat efect de bumerang, lucrurile putând ieşi urat de tot, daca o eventuala operaţiune de contra-filaj ar scoate la iveala "marcajul" mult prea strâns la Calin Popescu Tăriceanu.

In marea goană după beneficii, Casa Regala a uitat de români

Scandalul declanşat de Casa Regala prin împiedicarea nepotului Nicolae sa-si vadă bunicul vorbeşte de la sine despre câteva laturi destul de tulburi ale monarhiei la români si ridică si mai multe întrebări. Una dintre acestea ne îndeamnă să chibzuim asupra unui aspect poate lipsit de respect, dar util, câtă vreme România este Republica. Deci, ce a adus bun Casa Regală poporului român, după întoarcerea oficiala in Romania? Ce a făcut, concret, Familia Regală pentru români? Mai nimic. In afara de distincţie, elegantă, exemplul moral al Regelui, mai nimic. Ca sa zicem aşa, am recâştigat un Rege care a abdicat intr-un context istoric tragic si care nu merita un exil atât de lung.

PUTEREA

SEMNAL de ALARMĂ de la Protecţia Consumatorului: Citrice potenţial periculoase

Directorul general al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, informează agenţia de presă News.ro. Utilizarea acestei substanţe în agricultură este interzisă de legislaţia UE. Portocalele, lămâile, mandarinele sau alte citrice tratate cu substanţe periculoase pentru om sunt importate mai ales din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Şerban Nicolae SFIDEAZĂ din nou: "Românii au mai mulţi BANI. Nu mai pleacă în STRĂINĂTATE"

Românii au mai mulţi bani, iar lucrurile din ţară merg în direcţia bună. Este constatarea senatorului PSD Şerban Nicolae, care şi-a justificat afirmaţia printr-o comparaţie: dacă anul trecut plecau la muncă în străinătate 200.000 de români, anul acesta numărul lor a scăzut sub 10.000. Parlamentarul consideră că salariile din România se apropie de cele din Occident.

ROMANIA LIBERA

Lichidatorul KPMG vrea să fie cel mai mare patron de presă din România

Principalul scop ascuns al distrugerii Astra Asigurări a fost preluarea controlului asupra trustului de presă din care face parte şi "România liberă". Acest scop obscur a ieşit definitiv la lumină. Lichidatorul KPMG, care mai este implicat şi în insolvenţele grupului Mediafax (ce deţine agenţia de presă, dar şi Ziarul Financiar şi Gândul) şi Realitatea TV, a reuşit să impună ca administrator al Medien Holding, trustul de presă din care face parte "România liberă", pe nimeni altul decât Remus Borza, prieten apropiat al lui Victor Ponta, care l-a plătit cu peste 2 milioane de euro din banii statului român în perioada în care a administrat Hidroelectrica.

Ambulanţele, folosite pentru transporturi periculoase

Pacienţii din Vaslui sunt transportaţi la spital cu aceleaşi maşini de salvare care duc, cu încălcarea legii, tuburi de oxigen insalubre şi care ar putea exploda oricând. Un astfel de transport a fost făcut chiar de către purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui. Aproape zilnic în România apar ştiri despre oameni care îşi pierd viaţa pentru că ambulanţa nu a ajuns la timp la ei sau pentru că sunt plimbaţi de la un spital la altul şi, în cazuri mai grave, personalul medical nu ştie să acorde primul ajutor. Chiar dacă există, cel puţin pe hârtie, un plan pentru achiziţia a aproape 2.000 de maşini de salvare, cele care sunt acum folosite reprezintă un pericol pe patru roţi fie din cauza gradului mare de uzură, fie pentru că transportă ilegal materiale sanitare periculoase, cum ar fi tuburi de oxigen, uneori chiar şi în curse cu pacienţi.

ZIARUL FINANCIAR

BNR constată din nou post-mortem cum cursul şi dobânzile la lei cresc peste noapte

De la guvern avem pretenţii mai mici (bineînţeles că între a majora salariile şi a face investiţii, orice partid preferă să mituiască electoratul cu bani, mai ales PSD-ul care îşi bazează voturile pe cei 1,2 milioane din administraţie şi 5 milioane de pensionari), dar BNR să facă din nou aceleaşi greşeli şi să lase ca aceste deficite să crească din nou sub ochii lor, care mai devreme sau mai târziu vor lovi economia României? România are nevoie de la BNR mai puţin de a atrage atenţia post-mortem, ci mai mult de acţiune, nu declaraţii, atunci când suntem în viaţă. Independenţa unei bănci centrale, inclusiv a BNR, este de a lua măsuri din timp pentru a preveni şi a atenua anumite consecinţe care rezultă din politicile guvernamentale.

Zona euro, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 10 ani

Perspectivele economice atât ale zonei euro, cât şi ale UE ca întreg sunt din ce în ce mai solide, potrivit Comisiei Europene. În pofida unor temeri care persistă, criza din ultimii ani pare să fi fost într-un final lăsată în urmă, scrie Deutsche Welle. Comisia Europeană şi-a majorat proiecţia de creştere pentru zona euro pe acest an şi se aşteaptă ca blocul să avanseze cu 2,2% în acest an, cel mai rapid ritm de creştere dintr-un deceniu. Comisia anticipase anterior un ritm de creştere de 1,7% pentru acest an, însă în raportul de toamnă şi-a revizuit puternic estimarea pe baza ratelor de creştere surprinzător de solide anunţate pentru trimestrul trei.

Cele mai mari companii din România pun o întrebare gravă: cine răspunde dacă "reforma fiscală" eşuează?

Şocul modificărilor fiscale promovate săptămâna trecută de guvern nu a fost atenuat de publicarea în Moni­to­rul Oficial a pachetului "refor­mei", dar, în faţa faptului împlinit, companiile se resemnează şi, în vreme ce gu­vernul şi PSD susţin că "nu dau înapoi", apar întrebările: cine răspunde în caz de eşec? Într-o scrisoare deschisă adresată şefului Executivului, Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), organizaţie care reu­neş­te 2.000 de companii româneşti şi străine din piaţa locală, cu 600.000 de salariaţi şi afaceri de 50 de miliarde de euro pe an, spu­ne că membrii săi vor respecta şi vor aplica noul Cod fiscal, deşi observaţiile repre­zen­tan­ţilor săi nu au fost luate în seamă la mo­di­ficarea lui, dar subliniază apăsat: "Ce se va întâmpla dacă nu ne-am înşelat"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb