REVISTA PRESEI - 14.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 februarie 2011

ADEVĂRUL

Sindicalistul Vasile Marica acuzat că a primit şpagă 20.000 de dolari

Liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, ar fi facilitat angajarea unei inspectoare vamale contra sumei de 20.000 de dolari. Acuzaţia ar fi fost formulată de mai multe surse din interiorul sistemului vamal, informează Realitatea TV. Femeia, din comuna Ghermăneşti, judeţul Vaslui, confirmă faptul că ar dat aceşti bani, prin intermediul fostului său soţ, în schimbul postului. Vasile Marica nu neagă că l-ar fi cunoscut pe bărbatul respectiv, dar constestă orice acuzaţie care i se aduce.

Deputatul Costică Mazilu şi politica banilor de la stat

Dintre cei 72 de parlamentari care fac afaceri cu statul, cel mai relevant caz este cel al deputatului UNPR Constantin Mazilu. De când a devenit parlamentar PSD, firma deputatului Constantin Mazilu a câştigat licitaţii organizate de colegii de partid. Urcat apoi în barca Puterii, au apărut contractele cu Guvernul. Politica este brăţară de aur pentru 18% din parlamentarii ţării care fac afaceri cu statul. Potrivit declaraţiilor de interese, depuse la începutul anului, 72 de parlamentari au obţinut contracte de la diferite instituţii publice.

Misterul lui Hosni Mubarak: este sau nu în comă?

Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a intrat sâmbătă în comă, pe când se afla la reşedinţa sa din Sharm al-Sheikh, potrivit unor surse, citate de almasryalyoum.com. Mubarak a fost transportat de urgenţă la un spital din Germania, informează cotidianul israelian Haaretz. Germanii neagă că ar fi la ei! "Nu este în Germania şi nici în drum spre Germania. Sunt doar nişte zvonuri. Nu deţinem nicio informaţie despre situaţia lui şi ar trebui să ceară viză pentru a veni aici. Deci, probabil am şti dacă s-ar afla în Germania", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, potrivit cbsnews.com.

Grecia se revoltă împotriva FMI

Grecia a acuzat Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană de amestec în treburile sale interne, după ce i s-a cerut accelerarea reformelor şi a privatizărilor. "Le-am cerut ajutorul şi ne îndeplinim obligaţiile. Dar nu am cerut nimănui să se amestece în afacerile noastre interne", a răbufnit purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, George Petalotis, după vizita de vineri a reprezentanţilor FMI, BCE şi UE. De altfel, aceştia au stabilit că Atena se află pe drumul cel bun şi au aprobat deblocarea unei noi tranşe de împrumut, în valoare de 15 miliarde de euro.

Catedrala Mântuirii sau vama românilor spre nemurire

Românii au avut mereu o teamă ancestrală faţă de vameşi. Fie c-au fost ei pământeni, fie că sunt scrijeliţi cu chipuri apocaliptice pe pereţii albaştri ai bisericilor. De aceea am căutat mereu să ne cumpărăm trecerea. Bogaţii veacurilor trecute, mai ales cele din evul întunecat, îşi făcuseră un obicei. Prost. Cum în ţărişoarele române nu aveau o mănăstire sau biserică pe măsură, îşi purtau caii spre Muntele Athos sau spre Ţara Sfântă. Aici aduceau cotă parte din bogăţiile stoarse din palmele şi genunchii moldovenilor sau muntenilor. Au ajuns până acolo încât, neamaiavând galbeni, au donat pământurile. Aşa că, la mijlocul secolului XIX, mai bine de o şeptime din terenurile arabile aparţineau unor călugări şi mănăstiri din Orient. Toate date drept şpagă "vameşilor" care şi-au arogat poziţia de păzitori ai graniţelor "lumii de dincolo".

PDL se invită prin lege la mogulii TV

Democrat-liberalii propun, printr-un proiect de lege, paritate între Putere şi Opoziţie la dezbaterile de pe micile ecrane. Jurnalele de ştiri vor fi realizate ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare. Un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu -a iniţiat un proiect de modificare a legii audiovizualului.

Şantajul prin presă - ieri şi azi

Cornel Nistorescu e, indiscutabil, cel mai bogat ziarist român în viaţă. Pădurea pe care o împarte cu Sorin Ovidiu Vîntu a intrat în legendă prin disproporţia dintre mărime, numărul încăperilor (25), luxul dotărilor (piscină în care coboară direct din pat) şi condiţia unui om singur, fără familie. Cornel Nistorescu s-a îmbogăţit în perioada 1997-2004, când a fost director la "Evenimentul zilei". În această perioadă, dat fiind că el şi Mihai Cîrciog şi-au vândut acţiunile, proprietarul "Evenimentului zilei" era trustul Ringier. Cum s-a îmbogăţit Cornel Nistorescu, deşi, spre deosebire de Pamfil Şeicaru, nu era patronul ziarului, ci doar director?

Ce a pierdut sistemul bancar în 2010

Băncile de pe piaţa românească au înregistrat anul trecut o pierdere netă de 304 milioane de euro, au închis 255 de unităţi şi au redus personalul cu peste 1.000 de angajaţi. Doar 20 de bănci, din cele 42 active pe piaţa românească, au reuşit să încheie 2010 pe plus. Sistemul bancar a intrat anul trecut pe pierdere, pentru prima dată din 1999. Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu o pierdere netă de 304 milioane de lei, comparativ cu un câştig net cumulat de 815 milioane de lei în 2009. Din totalul celor 42 de bănci care activează pe piaţa locală, doar 20 au reuşit să încheie 2010 pe plus.

Listările care vor încinge bursele lumii în acest an

Cele mai valoroase oferte publice iniţiale de acţiuni din 2011 vor veni de la companii din Rusia, SUA, China şi Brazilia. Anul trecut am fost martorii unor listări istorice prin care s-au obţinut sume-record. Bursele internaţionale se pregătesc acum pentru evenimente similare. În 2010 s-au stabilit noi recorduri în ceea ce priveşte ofertele pubice iniţiale pe burse. Potrivit Ernst&Young, companiile au obţinut peste 300 de miliarde de dolari în acest fel în anul care s-a încheiat. Gigantul energetic Petroleo Brasileiro (Petrobras) a obţinut 70 de miliarde de dolari atunci când s-a listat pe bursa din Sao Paolo (BOVESPA), reprezentând cea mai valoroasă listare din istorie.

CURENTUL

Afacerile necurate ale secretarului de stat Marin Anton

Secretarul de stat Marin Anton a fost implicat, recent, într-o dubioasă afacere cu nave maritime de transport, fapt care i-a şi atras de altfel mutarea "disciplinară" din postul care-i permitea acest tip de combinaţii. Profitând de funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, responsabil de domeniul fluvial, el a încercat să lanseze "la apă" o afacere extrem de profitabilă, în stilul celor cu care deja ne-a obişnuit şi care l-au transformat într-unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din politica românească. Astfel, împreună cu un alt om de afaceri, Dan Filimon, secretarul de stat de la Transporturi, a pus la cale vânzarea şi exploatarea în regie proprie a singurelor feriboturi româneşti, navele Eforie şi Mangalia.

Panică în Vama Albiţa!

Descinderile procurorilor şi ale mascaţilor în punctele vamale Siret şi Stamora Moraviţa, urmate de arestarea a peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au stârnit panică şi la Vama Albiţa din judeţul Vaslui. Potrivit surselor noastre, intervenţia anchetatorilor şi trupelor speciale în Vama Albiţa e o chestiune de zile, lucru ştiut chiar şi de către angajaţii acestui punct vamal care, mai nou, se salută când vin la serviciu cu urarea: "Bine ne-am revăzut!". Ce-i drept, nu se ştie pentru câtă vreme se vor mai revedea în libertate, având în vedere faptul că şi Vama Albiţa a fost monitorizată de servicii şi de procurori exact după modelul Siret şi Stamora Moraviţa.

CURIERUL NAŢIONAL

Lefurile bugetarilor nu vor creşte prea curând

Guvernul s-a angajat în faţa FMI că majorările salariale vor fi limitate şi în 2012. Schnecker: Bugetarii nu vor mai vedea creşteri salariale decât când se vor apropia alegerile. Consultantul a mai spus că majorarea de 15% din februarie înseamnă în realitate o scădere de 2%

De la dictatura Mubarak la dictatură militară?

Preşedintele Hosni Mubarak a demisionat vineri, iar ţara este condusă în prezent de armată. Acum, planează incertitudinea privind maniera în care instituţia militară va gestiona ţara. Amnesty International: "Plecarea unui om nu este sfârşitul. Sistemul represiv pe care egiptenii l-au suportat timp de 30 de ani nu a dispărut"

Marko: UDMR are toate motivele să menţină actuala coaliţie guvernamentală

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii au "toate motivele" să menţină actuala coaliţie guvernamentală, citează Mediafax. Marko Bela a spus că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară. El a exemplificat cu Legea educaţiei, în forma în care a fost adoptată, precizând că s-a reuşit atingerea acestui obiectiv datorită solidarităţii din coaliţia guvernamentală în care se regăseşte UDMR.

Publicaţiile tipărite vor supravieţui tsunami-ului digital

În timp ce anul trecut am asistat la o explozie a publicaţiilor online şi a platformelor de ştiri pentru telefoanele mobile, menţinerea cititorilor şi atragerea unora noi pe aceste platforme digitale durează mai mult decât se estima iniţial, potrivit celui mai nou studiu privind piaţa media al Deloitte. Începând cu anul 2007, un procent de 70% dintre americani citesc constant publicaţiile tipărite, cu toată că aceştia ştiu că informaţiile pe care le caută le pot găsi şi în mediul online. În acelaşi timp, 55% dintre americanii chestionaţi au afirmat că au continuat să se aboneze la publicaţii tipărite, în ultimii trei ani. În plus, majoritatea repondenţilor susţin că o caracteristică importantă a revistelor este reprezentată de faptul că publicitatea îi ajută să afle anumite lucruri noi. Din 2007 până în prezent, un procent constant de 80% dintre americanii care au citit revista lor preferată în ediţia printată afirmă că publicaţiile tipărite sunt preferate, în detrimentul conţinutului online.

EVENIMENTUL ZILEI

Părintele cartierului Primăverii, medaliat la New York

EVZ prezintă portretul lui Octav Doicescu, arhitectul care a creionat cartierul protipendadei bucureştene şi care, înainte de a deveni prizonierul îngheţului comunist, a primit cetăţenia americană. Octav Doicescu a conceput Parcul Herăstrău, a desenat primele case în cartierul Jianu, numit astăzi Primăverii, şi a repurtat cel mai mare succes înregistrat vreodată de România la o expoziţie internaţională. A proiectat clădirea Operei, imobile pentru activităţi sportive, blocuri rezidenţiale şi - ultimul gest al unei cariere longevive - a conceput ansamblul Politehnicii Bucureşti.

Era agricultura mai bună pe vremea lui Ceauşescu?

Există multe voci care spun că agricultura românească este la pământ. În ultima vreme apar informaţii potrivit cărora ţara noastră mai are grâu doar până la sfârşitul acestei luni, ceea ce înseamnă că trebuie să importăm, în condiţiile în care teren agricol este destul. Dar oare cum arăta agricultura pe vremea lui Ceauşescu? O privire auncată pe cifrele de la Banca Mondială arată că în anul 2007, ţara noastră avea 58,9% teren agricol, în timp ce în 2006, aveam 61% din suprafaţă teren agricol. În anul 1989, anul Revoluţiei, această proporţie era de 64,3%. Prin teren agricol se înţelege suprafaţa aflată în permanenţă sub culturi agricole. Cifrele de la BM arată că în 2007, aveam 2,4% teren irigat, de la 0,7% în 2006. Pentru perioada de dinainte de 1989 nu există date. Eram mai performanţi atunci ca acum? Cifrele arată că yieldul agricol măsurat în kg pe hectar de recoltă (incluzând grâu, porumb, ovăz, etc) era de 3.247 kg la hectar în 2007 şi de 3.049 în 1989, în scădere de la 3.266 kg în 1988.

Surprizele din produse "0%"

Lactatele cu "zero grăsimi" împiedică asimilarea calciului şi fac femeile infertile, băuturile "zero zahăr" îngraşă la fel ca şi cele cu zahăr, iar cafeaua decofeinizată are de fapt cofeină. Lactatele cu 0,1% grăsimi au fost promovate în vremea când se credea că dietele fără grăsimi sunt sănătoase. Mai nou, nutriţioniştii "s-au sucit" la 360 de grade şi, din "aliment-minune", laptele degresat a fost pus pe "lista-neagră". Cine crede că băuturile dietetice nu îngraşă se înşală însă: în final, se vor îngrăşa mai mult, pentru că vor compensa mâncând mai mult din alte alimente.

De ce apare criza alimentară. Ce şanse are România

O lume în care carnea, untul şi laptele sunt într-atât de scumpe, încât doar cei mai bogaţi şi le pot permite. Este o previziune sumbră, dar care este foarte probabil să se confirme în următoarele câteva zeci de ani, în condiţiile în care scumpirile alimentelor pe plan mondial nu mai sunt doar o bulă speculativă, ca în 2007-2008, ci se bazează, dacă nu în totalitate, cel puţin într-o mare măsură pe o realitate dură. Este o realitate în care se suprapun mai multe circumstanţe nefericite. În primul rând, cererea în creştere din China şi India, state care se dezvoltă rapid şi ca tehnologie, şi ca număr de populaţie. Nivelul de trai mai înalt îi face să îşi permită să mănânce mai bine şi să cumpere alimente mai scumpe şi de o calitate mai bună.

Ce şanse are România

Ministrul agriculturii a spus că, în prezent, mai mult de jumătate din produsele alimentare de pe piaţa românească sunt autohtone, exceptând unele legume şi fructe care nu sunt produse la noi în ţară, de exemplu bananele. "România poate produce hrană pentru 80-100 milioane de oameni nu doar pentru 20 milioane. Avem rezerve extraordinare care trebuie puse în valoare", a adăugat Valeriu Tabără. În opinia sa, pentru a ajunge la performanţe şi pentru ca România să devină un furnizor important pentru piaţa externă este nevoie de rentabilizarea fermelor şi de gruparea proprietarilor în grupuri mai mari de producători care să lucreze eficient terenurile.

FINANCIARUL

Jeffrey Franks, "numit" premierul României

FMI cere guvernului sa demareze privatizarea companiilor de stat. Pentru Tarom, anul acesta va fi cautat un investitor strategic. La cateva zile dupa ce delegatia Fondului Monetar si-a incheiat misiunea de evaluare, aflam ca Execu­ti­vul de la Bucuresti are un nou plan pentru relansarea economica a tarii. Toate masurile au fost decise cu ajutorul FMI, care a fixat inclusiv termene de aplicare. Dintre noile directive, cele mai importante se refera la privatizarea unora dintre companiile de stat, inclusiv la vanzarea participatiei pe care statul o mai detine la Oltchim.

Acţiunile BVB sunt cele mai scumpe din lume prin prisma raportului preţ/cifra de afaceri

Valorile ridicate ale indicatorilor financiari pot fi insa o recunoastere a potentialului Bursei, daca proiectele anuntate se finalizeaza. Rezultatele financiare preliminate ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru 2011 nu justifica pretul ridicat al actiunilor pe pro­pria platforma de tranzactio­nare. Valoarea indicatorului PER la BVB este de doua ori mai mare decat media calculata pentru 10 operatori bursieri listati, in timp ce raportul dintre valoarea de piata si cea a activelor este usor sub media mondiala

Investiţiile străine directe, la minimul ultimilor şapte ani: 2,6 mld. euro

Companiile-mama au redus liniile de finantare, dar au "investit" in acoperirea pierderilor. Datele publicate de BNR arata ca 2010 a fost anul cu cele mai scazute investitii straine directe din ultimii sapte. Si asta pentru ca, la finalul anului trecut, volumul ISD a totalizat 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,6% fata de nivelul din anul precedent. Mai mult decat atat, investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din participatii la capital, cu alte cuvinte, companiile-mama au redus liniile de finantare, dar au "investit" in acoperirea pierderilor. Investitiile straine directe au totalizat anul trecut 2,596 miliarde de euro, in scadere cu 25,57% fata de cele din 2009, cand s-a inregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.

Foştii manageri Anchor se lansează în afaceri cu restaurante

Oamenii de afaceri Tunc si Ali Capa, fosti manageri ai dezvoltatorului imobiliar Anchor Group si membrii in Consiliul de Administratie al lantului de supermarketuri G"Market, au adus in Romania franciza lantului german de restaurante Wienerwald. In urmatorii trei ani, Wienerwald va deschide 35 de restaurante in tara, in regim propriu sau prin sistem de franciza. Primul restaurant din viitorul lant va fi deschis in Bucuresti, iar investitia se va ridica la valoarea de 3 mil. euro, potrivit unui comunicat remis redactiei. Wienerwald detine in prezent 34 de restaurante in Germania si 33 de restaurante in Turcia. Cifra de afaceri inregistrata de Wienerwald in 2010 a fost de 25 de milioane de euro in Germania si 18 milioane de euro in Turcia.

GÂNDUL

Ce se întâmplă cu SUPERAVERILE VAMEŞILOR. Procurorul general al României: Dacă a cumpărat vila pe numele BUNICUŢEI, nu ai ce face. TREBUIE MODIFICATĂ CONSTITUŢIA

Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi în dosarul corupţiei din vămi. Acuzaţia: luare de mită. Fapta e pedepsită mai mult sau mai puţin dur de Codul penal, dar practica judiciară ne arată că judecătorii dau pedepse cu puţini ani de închisoare, adesea cu suspendare. Sumele luate ca mită în cazul vămilor sunt impresionante, dacă e să ne luăm după dosarul DNA, ajungând şi la peste 100.000 de euro pe tură la un singur punct vamal. În mod evident, nu din salariile mici, până la 2.000 de ron, şi-au construit vile impresionante vameşii şi poliţişti.

În căutarea unui job. Gândul vi-l prezintă pe ROMÂNUL CARE A DEPUS 8.000 DE CV-URI ÎNTR-UN AN. De ce crede că e în continuare şomer

Robert Moreanu, absolvent a două facultăţi, a reuşit în 2010 trista performanţă de a fi candidatul cu cele mai multe CV-uri depuse pe un site de recrutare: 7.996, adică o medie de aproape 22 pe zi. Spune că s-ar mulţumi şi cu un salariu de 500 de euro. Nici măcar nu ştie că a reuşit trista performanţă de a fi candidatul cu cele mai multe CV-uri depuse pe portalul de recrutare bestjobs.ro. Nu s-a limitat la un singur site, ci a apelat la toate, indiferent de jobul disponibil, de specializarea necesară ori de salariul oferit. N-a avut prea mult succes: după atâtea căutări, abia a reuşit să se angajeze ca agent de securitate într-un complex rezidenţial de lux, bineînţeles cu carte de muncă, în toamna anului trecut.

JURNALUL NAŢIONAL

Mircea Badea: "Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect"

Mircea Badea şi Antena 3 vor da în judecată CNA, după ce instituţia a amendat postul TV cu 10.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei" din 13 ianuarie, în care realizatorul "i-a încălcat dreptul la imagine" ziaristului Mircea Marian şi a folosit un limbaj injurios. "Nu am înţeles ce a fost atât de injurios şi aş dori să mi se şi explice", spune Badea. Până acum, acesta a câştigat mai multe procese cu CNA-ul şi speră ca Antena 3 "să execute silit CNA, care are în acest moment de returnat nişte sume". Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, realizatorul TV se arată dezgustat de majoritatea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Niculae, Celestini, Comăniţă, în povestea tutunului brut

Şeful interimar al vămii este suspectat că a cerut prin intermediari mită de 400.000 de euro de la un om de afaceri italian ca să-şi repatrieze marfa. Ioan Niculae, afaceristul care a intrat în top Forbes pe baza sutelor de mili­oa­ne­ de euro făcute cadou de stat prin accesul combinatelor de în­gră­şă­min­te la gaz ieftin, a devenit un subiect in­ter­naţional. Faima lui nu este dată de rea­­­lizări epocale nici în plan econo­mic, nici pe plan sportiv a echi­pelor de fotbal pe care le sponso­ri­zează. Şeful dele­gaţiei FMI pentru România, Jeffrey Franks, a lansat un atac dur îm­potriva "băieţilor deş­tepţi" care nu mai trebuie protejaţi să cumpere ener­gie ieftină.

Şomaj la mititica!

Pe timp de criză, închisorile oferă clienţilor interesaţi servi­­ciile deţinuţilor, de la agricultură până la asamblat calculatoare. Ţară, ţară, vrem de muncă! Nu este un slogan rostit în faţa Guvernului de protestatarii înfometaţi. El răsună chiar din spatele gratiilor. Căci urările de "să trăim bine" au ajuns să bântuie până şi închisorile. Cu alte cuvinte, e criză, iar puşcăriaşii şomează de dincolo de zăbrele. "Penitenciarul Bu­cu­reşti Jilava vă pune la dispoziţie forţă de muncă specială (persoane private de libertate) pe perioade de timp determinate (1-12 luni) în condiţii foarte avantajoase şi cu un număr va­riabil de persoane, în funcţie de nevoile societăţii dumneavoastră.

Un băieţel fără cerebel şochează lumea medicală!

Adus pe lume prematur, Chase s-a născut orb. La vârsta de un an, doctorii i-au făcut micuţului un RMN, iar ceea ce au descoperit i-a năucit. Lui Chase îi lipsea complet cerebelul - partea creierului răspunzătoare de emoţii, coordonarea reflexelor musculare şi asigurarea echilibrului corporal şi a locomoţiei. "Doctorii ne-au sunat şi nu ştiau ce să ne spună. Nimeni nu mai văzuse aşa ceva până atunci. Ne-am dus de îndată la neurolog, iar acesta ne-a spus: Aşa ceva este imposibil. RMN-ul îmi indică faptul că am de-a face cu o legumă! Lucru complet fals. Chase nu este nici pe departe o legumă. Medicii erau pur şi simplu consternaţi şi îşi puneau întrebări vis-a-vis de cunoştinţele lor legate de creierul uman", povesteşte David Britton.

NAŢIONAL

Vreţi şapte procente în plus? Votaţi-l pe Blaga!

Dacă vrea să capete şapte procente în plus în doar 48 de ore, PDL trebuie să şi-l aleagă pe Vasile Blaga preşedinte. "Reţeta" îi aparţine lui Radu Berceanu, care a livrat-o la pachet atât publicului, cât şi colegilor săi de partid. "Ceea ce cred cu tărie este că, în 48 de ore după alegerile din 14 mai, partidul poate să aibă şapte procente în plus sau şapte procente în minus faţă de cât avea pe data de 14 mai. Dacă Blaga va fi ales preşedinte al PDL, vom avea după 48 de ore cu şapte procente în plus, pentru că cred că este un candidat care ar putea să ducă lucrurile bine şi să mobilizeze partidul şi să-i dea o direcţie şi o încredere, chiar dacă nu place cuiva ceea ce spun eu acum", şi-a detaliat opinia, ieri, Radu Berceanu.

Am vorbit cu Eugeniu Petrescu!

Nu sunt combinator şi fac ce vreau cu banii câştigaţi prin munca mea!", a declarat pensionarul suspectat de procurorii DNA că ar fi "cărăuşul" banilor de la vameşi la conducerea ANV. În urma informaţiilor bombă prezentate în exclusivitate de către ziarul nostru în numărul trecut despre "Stăpânul frontierelor care stă la bloc în Ferentari", Eugeniu Petrescu a ţinut să facă lămuriri în premieră despre incredibila sa poveste de viaţă. Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului celor 430 000 de euro cu care Nicoleta Dobrescu şi-a cumpărat postul de şef al Vămii Halmeu, cel cunoscut drept consilierul de taină al lui Vasile Blaga s-a destăinuit reporterilor "Naţional".

De frica lui Băsescu, politicienii de top fug la ţară

Speriaţi că nu vor mai prinde un colegiu eligibil, parlamentarii cu state vechi se înghesuie acum să candideze la primării şi consilii judeţene. Anunţarea unei viitoare candidaturi la primăria unui municipiu sau la un consiliu judeţean a devenit, de ceva vreme încoace, un fel de "must-have" al politicii dâmboviţene. Al politicienilor ameninţaţi cu lăsarea la vatră, mai exact. Aleşii caută un refugiu călduţ în teritoriu. Chestionaţi pe temă, aspiranţii la funcţiile din administraţia locală o dau din colţ în colţ, susţinând că Parlamentul nu mai este ce a fost şi că doar aşa îşi pot ajuta cu adevărat alegătorii.

PUTEREA

Cadou de Valentine"s Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL

Pentru Elena Udrea astăzi este o zi specială. Se împlinesc fix cinci ani de când a primit carnetul de membru al PD. 14 februarie 2006 - 14 februarie 2011 sunt bornele care definesc activitatea doamnei Udrea în partidul condus de Emil Boc şi supravegheat atent de Traian Băsescu. În cei cinci ani, Elena Udrea a avut o ascensiune fulminantă în PD, respectiv PDL, de la funcţia banală de secretar executiv până la cea de preşedinte de filială şi lider al Palatului Victoria. Începând de astăzi, Elena Udrea are voie, conform Statutului partidului, să candideze pentru şefia PDL, deoarece a căpătat vechimea necesară: cinci ani.

SRI a ieşit de sub control parlamentar.De cinci ani

Halucinant! Acesta este cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia în care se află SRI în raport cu instituţia care controlează Serviciul - Parlamentul României. Deşi legea obligă SRI ca în fiecare an să prezinte în plenul Parlamentului raportul său de activitate pe anul anterior, ultimul raport dezbătut este cel din anul 2006. Povestea rapoartelor de bilanţ ale SRI pe anii 2007, 2008 şi 2009 este extrem de încâlcită. Senatorii şi deputaţii de la Comisia de control al SRI se încurcă în răspunsuri. Unul dintre ei, deputatul Ioan Stan, afirmă că SRI a trimis rapoartele către Parlament cu întârziere. SRI neagă. Cel mai ciudat este că Cezar Preda, şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, habar nu are unde se află rapoartele.

Senatorul Mircea Banias susţine că unii vameşi arestaţi au legături strânse cu PSD

Preşedintele PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, a prezentat ieri într-o conferinţă de presă câteva exemple de persoane care sunt cercetate sau reţinute în urma acţiunilor recente de la frontiere şi care ar avea legături strânse cu PSD. Burdan Ghiţă Cristian, lucrător vamal la Foeni, judeţul Timiş, care este fiul primarului PSD din oraşul Chişineu Criş, Milan Ştefan Gubic, şeful de tură, care este dat în urmărire generală, a candidat din partea PSD la Primăria Arad în 2008. Iulian Matei este fiul fostului senator PSD Viorel Matei şi Claudiu Iorgovan este nepotul fostului senator PSD, Antonie Iorgovan", a susţinut Banias.

ROMÂNIA LIBERĂ

INTERVIU cu Traian Băsescu, preşedintele României. Regina se află printre liderii sindicali

Traian Băsescu declară în interviul acordat României Libere că liderii sindicatelor poliţiştilor şi vameşilor ştiu mai multe decât spun în scandalul corupţiei de la punctele de frontieră şi cei reţinuţi ar putea proba că "regina se află printre liderii sindicali". Totuşi, şeful statului argumentează, pe baza informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, că "în cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit nici un tran-sfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize". Despre alegerile din PDL, programate pentru 14 mai, Traian Băsescu atrage atenţia că funcţia de şef al partidului trebuie despărţită de cea de premier, iar noua echipă de conducere ar trebui să-i includă şi pe Macovei, Voinescu, Preda, Ungureanu şi Baconschi.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Reformă prin desfiinţare în Sănătate: dispar 182 de spitale

În timp ce noi "reformăm" Sănătatea punând lacătul pe unităţile sanitare, Europa se pregăteşte să le dea liber pacienţilor să se trateze în ce ţară comunitară doresc. Ministerul Sănătăţii a dat publicită­ţii lista unităţilor medicale pe care intenţionează să le desfiinţeze sau să le comaseze: 71 de spitale sunt transformate în cămine de bătrâni, iar 111 sunt "lipite la întâmplare" de clinici din aceeaşi regiune. Nu s-au făcut însă publice şi criteriile care au stat la baza acestor decizii. Declaraţiile ministrului sănătăţii Cseke Attila, potrivit căruia se în­cearcă o eficientizare a sistemului, nu sunt susţinute de realitate, a­vând în vedere că printre victimele reformei sunt şi câteva institute recunoscute la nivel internaţional pentru rezultatele lor.

Catedrala Neamului, ridicată fără bănci, dar cu avocaţi americani

Biserica a renunţat la deschiderea unei linii de credit din cauza dobânzilor cerute de băncile locale. Când s-a anunţat oficial că Biserica intenţionează să ridice în Capitală un lăcaş de cult de mari dimensiuni, toată lumea s-a gândit că proiectul va fi preluat de o companie-gigant. Licitaţia organizată de Patriarhie a dovedit însă că s-a preferat încredinţarea acestuia firmei care asigură cele mai mici cheltuieli. SC Vanel Exim SRL din Bacău, o firmă cu 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de 350.000 de euro în 2010, a reuşit să câştige contractul de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului. Una dintre cele mai grandi­oase, dar şi controversate construcţii din România începe să prindă contur, pentru 2011 fiind planificată terminarea a două etaje din subsolul Ca­tedralei Mântuirii Neamului. Cos­turile acestor prime lucrări au fost es­timate de proiectant la apro­xi­ma­tiv 35 de milioane de euro, chel­tuie­lile totale pentru ridicarea "la roşu" fiind de 120 de milioane de euro.

Germania e la un pas sa preia controlul pietelor globale

Wall Street şi New York Stock Exchange, simboluri ale capitalismului american în ultimii 219 ani, sunt la un pas să fie preluate de operatorul german Deutsche Boerse, în cadrul unei fuziuni care ar da naştere celei mai mari burse la nivel mondial, cu o valoare de piaţă de 25,6 miliarde de dolari.

ZIARUL FINANCIAR

Adevărul cifrelor: România se injectează cu datorii noi de 1 mld. euro lunar ca să funcţioneze. Până când?

Datoria publică a continuat să crească anul trecut într-un ritm rapid de 32%, în condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv şi a ajuns la un nou maxim istoric de 194 mld. de lei (46 mld. de euro), iar ponderea în PIB a fost de 38%. Practic, datoria publică a crescut de la 35 la 46 mld. euro în 2010, adică cu 1 mld. euro pe lună. "Ritmul de creştere al datoriei publice este semnificativ. Iar nivelul s-a apropiat de 40% din PIB. Situaţia este agravată de faptul că structura datoriei are o componentă mare pe termen scurt, care este mai volatilă", a comentat analistul Aurelian Dochia. Poate România să funcţioneze fără să majoreze datoria publică cu 1 mld. euro lunar aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani

Ministerul Transporturilor a avut tot timpul bani. Lucrurile nu s-au mişcat din ignoranţă, nepăsare, neştiinţă sau rea-voinţă. Ce părere aveţi?

În urmă cu mai bine de 10 ani în fotoliul pe care stă acum Anca Boagiu în cabinetul ministerial de la Ministerul Transporturilor stătea Traian Băsescu. Biroul este sau pare cel puţin acelaşi - scaunele pe care stăm în faţa biroului masiv par aceleaşi. Anticamera cabinetului ministrului şi biroul consilierilor sunt tapetate cu hărţile viitoarelor autostrăzi ale României. Un viitor născut cu mult în trecut. "Eu am dat drumul la programul de autostrăzi (în 2000, când, pentru câteva luni, a fost ministru al transporturilor)", se mândreşte Anca Boagiu. Hărţile sunt aceleaşi. Doar că între aceşti ani de referinţă (2000 - 2011) se cască o prăpastie. De ce în mai bine de zece ani nu s-au construit nici 200 de kilometri de autostradă? Nu au fost bani? "Ministerul ăsta a avut întotdeauna bani", spune Anca Boagiu. Şi atunci?

Analiştii aşteaptă confirmarea recesiunii în trimestrul IV

Economia a rămas în recesiune în trimestrul al patrulea din 2010, cu o scădere de 1% an la an, respectiv de 0,3% trimestru la trimestru, estimează analiştii BCR. Principala cauză a prelungirii declinului PIB ar fi continuarea scăderii consumului populaţiei, în condiţiile în care vânzările de retail au scă­zut cu peste 7% în decembrie. Şi ana­liştii Raiffeisen consideră că scăderea chel­­tuielilor de consum ale gospodăriilor a avut cea mai mare contribuţie negativă la PIB în ultimul trimestru al anului trecut. Totuşi, Raiffeisen mizează pe efecte pozitive din partea producţiei industriale, a reducerii deficitului extern şi a creşterii cheltuielilor guvernamentale, astfel încât "pariază" pe o scădere economică apropiată de zero.

Cine sunt străinii care au luat un sfert din Proprietatea

Prima raportare oficială a acţionariatului Fondului Proprietatea (FP), de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti, scoate la iveală faptul că aproape 25% din capitalul Fondului Proprietatea (FP) este deţinut de acţionari străini la finele lunii ianuarie. Cum înainte de listare fondul s-a tranzacţionat timp de aproape trei ani pe piaţa gri, în acţionariat au intrat fonduri străine de investiţii de tip speculativ, pentru care absenţa unei referinţe de preţ şi de valoare a acţiunii FP nu a fost un obstacol. Astfel, printre primele intrate a fost fondul american de investiţii Cartesian, cu o participaţie de 2,7% din capital, l-a urmat un alt fond american, Elliott Advisor, cu o deţinere de peste 1% în prezent, potrivit informaţiilor disponibile în piaţă. Investitori de calibru la Bursa de la Bucureşti, fondurile de investiţii administrate de compania suedeză East Capital nu au putut sta deoparte şi deţin cumulat peste 1% din Proprietatea.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb