• ADEVARUL
• Jorge Mario Bergoglio, noul Papă
Alegerea sa este surprinzătoare: este primul iezuit care ocupă această funcţie. Cu toate acestea, argentinianul Mario Bergoglio pare a fi candidatul perfect pentru şefia Bisericii Catolice - cel puţin din punctul de vedere al intereselor de la Vatican. Faptul că Bergoglio este de origine italiană, însă slujeşte într-o ţară din America Latină, l-a transformat pe acesta în candidatul ideal pentru Sfântul Scaun. Încă dinainte de începerea Conclavului pentru alegerea următorului Papă, specialiştii au accentuat dorinţa şi nevoia Bisericii Catolice de a alege un Papă care să facă legătura între Roma şi Lumea a Treia. Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales noul Papă după cinci runde de vot în Conclavul de la Vatican, marchează multe premiere pentru Biserica Catolică: este primul iezuit care ocupă Sfântul Scaun, este primul non-euroepan care conduce Biserica Catolică din epoca modernă şi, nu în ultimul rând, este primul Papă care foloseşte numele de Francisc.
• Mafia retrocedărilor propune legi în Parlament
Subiectul fierbinte al retrocedării imobilelor preluate în mod abuziv de comunişti a fost principala temă a şedinţei de ieri a Guvernului. Premierul Victor Ponta a lansat un atac dur la adresa persoanelor care cumpără drepturi litigioase de la foştii proprietari, numindu-i "samsari". El a arătat că un număr de 26.000 proprietari sau urmaşi ai acestora au primit până în prezent circa 6,5 miliarde lei, în timp ce o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit 8 miliarde lei. Mai mult, Victor Ponta a susţinut că mafia retrocedărilor şi-a întins tentaculele până în Legislativ. "Samsarii au oamenii lor în Parlament, ce propun legi favorabile lor, precum un fost prim-ministru şi alţi parlamentari sponsorizaţi", a sunat declaraţia dură a premierului Victor Ponta.
• Stroe a dat verde poliţiştilor urmăriţi penal să ocupe funcţii de conducere. Chestorul Manoloiu, acuzat de fraudarea referendumului, primul beneficiar
Poliţistii urmăriţi penal pot ocupa funcţii de conducere în Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Este decizia ministrului Radu Stroe care, potrivit Hotnews, a modificat printr-un ordin dat la începutul lunii februarie "Ghidul carierei poliţistului şi cadrelor militare". Mai exact, şeful de la Interne a eliminat una din condiţiile minime obligatorii pentru ocuparea unor funcţii de conducere în sistem, şi anume că poliţiştii şi cadrele militare "să nu se afle în curs de urmărire penală", condiţie abrogată din articolele 20, 21, 22, 23 din Ghidul carierei poliţiştilor.
• Percheziţii la locuinţele a două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti. Magistratele sunt acuzate de corupţie
Judecătoarele Viorica Dinu, şefa Secţiei a II-a Penală, şi Antonela Costache sunt acuzate de luare de mită, in cazul unor dosare în care sunt implicaţi membri ai lumii interlope. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut un mandat de percheziţie în cazul celor două judecătoare după ce au primit aviz favorabil de la secţia de judecători a CSM. Acestea ar fi luat mită în valoare de 100.000 de euro. Cele două judecătoare fac parte din completul care judecă recursul în cazul lui Adrian Năstase, potrivit Realitatea TV. Recursul DNA în cazul lui Adrian Năstase ar fi trebuit să se judece în 18 martie după ce procurorii DNA au atacat decizia de eliberare condiţionată a fostului premier. Viorica Dinu face parte şi din completul care judecă dosarul fostului senator Dan Voiculescu.
• EXCLUSIV O nouă lege a Educaţiei. Autonomie universitară după modelul german. Funeriu: "Se mafiotizează sistemul"
Universităţile din Germania, unele vechi de sute de ani şi cu o reputaţie recunoscută la nivel mondial, beneficiază de o autonomie universitară care le dă rectorilor dreptul să anuleze titluri de doctor şi să emită diplome numai cu ştampila instituţiei de învăţământ superior care a emis-o, lucru care ar putea ajunge realitate şi în sistemul din România, în urma modificărilor pregătite de parlamentari. Fostul ministru al Educaţiei şi actual consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, a comentat pe blogul său referitor la posibilitatea aplicării autonomiei universitare germane pe sistemul de învăţământ superior de la noi spunând că nu poate fi vorba de o comparaţie, fiindcă nemţii au universităţi mult mai vechi şi mai de încredere ca ale noastre.
• Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere ca predarea religiei în şcoli să fie garantată în viitoarea Constituţie a României, iar numele Dumnezeu să apară în paragrafe
Sinodul mitropolitan al celei mai importante entităţi teritoriale a Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ultima şedinţă că este necesară iniţierea unui lobby intens pentru statuarea importanţei religiei creştin-ortodoxe în viitoarea lege fundamentală a ţării. Propunerea a ajuns deja la membrii comisiei parlamentare care lucrează pentru revizuirea Constituţiei, care au reacţionat la începutul şedinţei de astăzi, 13 martie. Senatorul PSD, Toni Greblă se arată surprins. "Propunerea merită examinată, dar eu cred că România a fost şi trebuie să rămână un stat laic. Sigur că morala creştină ar trebui să ne guverneze activitatea în cea mai mare parte din timpul pe care îl petrecem în această lume, dar acestea sunt deziderate, nu sunt norme pe care să le poţi trece într-o lege, fie ea şi legea fundamentală a ţării.
• CURIERUL NATIONAL
• Guvernul aşteaptă opinia CEDO pe tema despăgubirii caselor naţionalizate
După mai bine de doi ani şi jumătate de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ne-a cerut să revizuim Legea 247/2005 privind modul de despăgubire a foştilor proprietari, Guvernul reuşeşte să definitiveze proiectul legislativ şi să-l trimită CEDO pentru ca aceasta să-şi exprime punctul de vedere. Potrivit declaraţiilor făcute ieri de premierul Victor Ponta, primele mesaje primite în mod informal din partea Curţii au fost însă "extrem de pozitive".
• Cum a fost Oltchim condamnată la faliment
Administratorii judiciari au spus că, în perioada 2009 - 2012, s-au vândut produse principale sub nivelul costurilor. Pierderile se ridică la 105 mil. lei. Societăţile implicate în aceste vânzări erau fie controlate de managementul Oltchim, fie se aflau în paradisuri fiscale. S-au crescut salariile, deşi pierderile anuale erau de peste 200 mil. lei. În niciun an nu se prevedea acoperirea pierderilor din anii precedenţi. Cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a Oltchim sunt măsurile manageriale inadecvate, efectele contractelor colective de muncă, precum şi investiţiile ineficiente, care au decapitalizat societatea, au anunţat ieri administratorii judiciari ai Oltchim - BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv -, în cadrul unei conferinţe la care a participat şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
• Anul acesta vor fi închiriaţi maximum 180.000 mp de birouri
În 2012 volumul net al închirierilor de spaţii de birouri (cuprinzând închirierile de spaţii noi, preînchirierile şi prelungirile de contracte) a fost de 154.000 metri pătraţi, cele mai multe tranzacţii concretizându-se în trimestrul al doilea al anului, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de compania de consultanţă imobiliară. "Pentru 2013 estimăm un volum al închirierilor apropiat de cel înregistrat în 2012, de maximum 170.000 - 180.000 metri pătraţi, cu menţinerea unei ponderi semnificative din volumul total al spaţiilor închiriate a contractelor de preînchiriere", spun reprezentanţii DTZ.
• Linia de metrou Dr. Taberei costă cât autostrada Comarnic - Braşov
Construcţia tronsonului de metrou Drumul Taberei - Eroilor a fost negociată din cauza "generozităţii" Guvernului Boc la 1,2 mld. euro, sumă echivalentă cu cea necesară construcţiei autostrăzii Comarnic - Braşov, a declarat premierul Victor Ponta. Aşa sunt contractele, probabil cu toate eforturile noastre foarte mult n-o să reducem. (...) Dar lucrarea e importantă şi trebuie s-o facem, îmi pare rău că o facem atât de scump", le-a spus Ponta miniştrilor prezenţi la şedinţa de miercuri a Guvernului.
• CE propune ca cetăţenii europeni să voteze viitorul preşedinte. Polonezul Tusk, mare favorit
Executivul european a adoptat marţi o recomandare ca viitorul "patron" al Comisiei Europene să fie desemnat, anul viitor, printr-un scrutin universal. Textul Comisiei prevede ca toate partidele europene să-şi desemneze candidatul, post care ar urma să revină primului candidat de pe lista partidului învingător. "Este esenţial ca cetăţenii UE să aibă un cuvânt de spus în procesul de transformare şi evoluţie viitoare a Uniunii", a declarat Viviane Reding, comisarul european actual pentru probleme de Justiţie. Comisia Europeană propune de asemenea ca alegerile pentru preşedinţia Comisiei să aibă loc concomitent în întreaga Uniune, şi nu într-un interval de 4 zile, cum s-a procedat până acum.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Povestea noului Suveran Pontif, umilul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio. A renunţat la limuzina cu şofer pentru a călători cu autobuzul
Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio (76 de ani) a fost ales cel de-al 266-lea papă din istoria Bisericii Catolice, în cel de-al cincilea scrutin al conclavului, sfatul cardinalilor convocat special pentru desemnarea succesorului lui Benedict al XVI-lea, început aseară. Jorge Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, în 1936. Este unul din cei cinci copii ai unui lucrător feroviar italian. În adolescenţă, Papa Francis I şi-a pierdut un plămân în urma unei infecţii, potrivit ediţiei online a postului NBC News. Sursa citată mai precizează şi faptul că experţii medicali spun că Papa Francis I pare să fie în putere şi sănătos şi ar trebui să aibă capacitatea pulmonară aproape de normal.
• ŢARA condusă de 83 de MILIARDARI şi muncitori cu SALARII lunare de 580 de dolari
Legislativul celei mai mari ţări comuniste din lume este cu siguranţă cel mai bogat de pe glob, conform unei top care identifică 83 de miliardari în dolari printre delegaţii parlamentului chinez din acest an. În America nu există nici măcar un singur miliardar în Camera Reprezentanţilor sau în Senat. Cel mai bogat membru din structurile de conducere americane este republicanul texan Michael McCaul a cărui avere este estimată la circa 500 mil. dolari. Printre delegaţii adunaţi în această săptămână la Beijing cu ocazia Congresului Naţional al Poporului (CNP), Hurun Global Rich List a identificat 31 de persoane care dispun de active evaluate la peste 1 mld. dolari.
• Preşedintele Traian Băsescu se duce la Consiliul European cu o CURSĂ DE LINIE
Preşedintele Traian Băsescu va pleca la Bruxelles, pentru a participa la lucrările Consiliului European, cu o cursă de linie TAROM. Premierul Victor Ponta va pleca la Bruxelles cu aceeaşi cursă, informează B1TV. Recent, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a susţinut că aeronava închiriată în regim charter de la TAROM, de către Administraţia prezidenţială creează pierderi companiei.
• EXCLUSIV EVZ. Noul director al Loteriei Naţionale este Adrian Manolache. Mihăiţă Mitroi, cel propus de ministrul Chiţoiu, a refuzat oferta
Cea mai râvnită companie din România are, începând de ieri, un nou director. Acesta este Adrian Manolache, zis "Mişu". Potrivit surselor EVZ, Mihăiţă Mitroi, cel desemnat de ministrul Economiei Daniel Chiţoiu pentru a prelua acest post, a refuzat, după ce a studiat rapoartele privind situaţia financiară a companiei.
• Oprişan, votat cel mai baron dintre baronii PSD
Gruparea Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu a suferit ieri o înfrângere în lupta pentru şefi a UNCJR. Baronul de Vrancea, Marian Oprişan, şi-a convins colegii că merită să fi e şeful preşedinţilor de CJ-uri. Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea, şi-a adjudecat deja preşedinţia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), deşi alegerile vor avea oficial loc abia astăzi. El l-a înfrânt pe Nicuşor Constantinescu, suflându-i de sub nas funcţia de care şeful CJ Constanţa era, până mai ieri, ca şi sigur. Oprişan a obţinut însă sprijinul colegilor săi din PSD şi va fi propunerea cu care social-democraţii vor merge astăzi în alegeri. Fostul deţinător al funcţiei, vicepremierul Liviu Dragnea, prezent la şedinţa de ieri a baronilor judeţeni ai PSD pentru a-şi asigura succesiunea, a declarat că decizia PSD va fi susţinută şi de liberali. Oprişan nu ar urma să aibă, aşadar, bătaie de cap astăzi.
• JURNALUL NATIONAL
• Transelectrica păstrează tradiţia "experţilor" de partid
Compania de stat a schimbat cinci conduceri executive şi două consilii de supraveghere în ultimii doi ani. După ce a criticat dur de pe bancile Opoziţiei practica PDL de a propune în fruntea Transelectrica tot felul de consilieri sau persoane fără legătură cu energia, coaliţia de guvernare face fix acelaşi lucru. După Gheorghe Seculici - fost vicepremier şi socrul lui Gheorghe Falcă de la Arad, Adrian Vevera - fost consilier pe probleme de securitate al lui Emil Boc şi Silviu Mănăstire - consilier personal pentru fostul ministru al Economiei Lucian Bode şi absolvent de liceu teologic, lista de "experţi" este îmbogăţită rapid. Şi asta în ciuda faptului că România şi-a asumat la nivel european să asigure independenţa transportatorilor de electricitate şi gaze.
• Curcanul cu antibiotice. Efecte: alergii, şoc anafilactic, cancer, prăbuşirea sistemului imunitar
Reziduurile de antibiotic din carne sunt la originea a cel puţin două efecte extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le explică. Primul efect: selectează tulpini rezistente şi multirezistente la antibiotice. Ceea ce înseamnă că în cazul unei infecţii cu aceste tulpini, antibioticele administrate nu-şi mai fac efectul şi ne aflăm fără protecţie exact ca înainte de descoperirea antibioticelor. Al doilea efect: provoacă dezechilibre majore ale microflorei în special a celei din colon, generând disbioză care atrage după sine prăbuşirea sistemului imunitar şi deschiderea porţii către toate bolile, inclusiv a cancerului. Aceasta ar putea fi o explicaţie a exploziei frecvenţei cancerului înregistrată la ora actuală.
• România intră în era televizoarelor 4K
Cea mai performantă tehnologie vizuală este disponibilă de joi pe piaţa locală. Tehnic vorbind, tehnologia 4K/Ultra Definition înseamnă de patru ori peste rezoluţia actuală FullHD (1080p): un uimitor raport 3.840 x 2.160 pixeli. Expoziţia mondială de electronice IFA-Berlin (septembrie 2012) a fost momentul în care marii jucători de pe piaţa electronicelor de consum şi-au dezvăluit preţioasele modele quad fullHD, la diagonale de 56/84/123 inci (142/213/312 cm). Evident, preţuri pe măsură: între 8.000 şi 25.000 de dolari. Iată că acum Sony îşi face curaj şi deschide calea pentru noua tehnologie pe piaţa românească, lansând azi oficial primele modele. Între acestea, posibil să fie şi KD-84X9005, un 4K Full HD 3D, cu WiFi, sunet surround virtual pe 5.1 canale si ecran de 84 de inci.
• NATIONAL
• Fuga spre CCR! Pivniceru n-a vrut sa traiasca umilinta de a o numi pe Kovesi in acest post!
Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, marile cancelarii occidentale s-au decis asupra persoanei care sa continue lupta anticoruptie. Este vorba despre Laura Codruta Kovesi, care, bucurandu-se si de sprijinul neconditionat al Palatului Cotroceni, va deveni, in cel mult cateva luni, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Asa ca Pivniceru a spalat putina ministerului, aranjandu-si pe ultima suta de metri fuga la Curtea Constitutionala, loc caldut unde nu va fi nevoita sa o infrunte direct pe Kovesi.
• Noul Papa, acuzat ca ar fi aprobat torturi si rapiri
Nici bine nu s-a strigat "Habemus Papam" ca noul Papa a si fost criticat. Se pare ca Papa Francisc ar fi aprobat torturi si rapiri. Jorge Mario Bergoglio, noul papa Francisc, este acuzat de argentinieni ca ar fi colaborat cu regimul de dictatura militara, in care erau torturati dizidenti. Noul papa, fost arhiepiscop de Buenos Aires, si-a petrecut o mare parte a activitatii sale preotesti in timpul dictatorii militare a generalului Videla si chiar este acuzat ca a colaborat cu regimul, in detrimentul cetatenilor argentinieni. De aici au ponit si acuzatiile despre care scrie presa din Argentina.
• Adrian Sarbu, la un pas de poarta RCS
In urma cu aproape sapte saptamani, "National" dezvaluia ca marele boss al Pro TV, Adrian Sarbu, a fost debarcat cu maximum de discretie din fruntea Central European Media Enterprises (CME), compania care detine trustul MediaPro. Acum, mai mult ca niciodata, angajarea unui nou contract este iminenta, spun sursele "National". Iata cum Sarbu bate palma cu Zoltan Teszari, patronul cablistilor RCS&RDS. Si, cum nu va pleca cu mana goala, Adrian Sarbu va trage dupa el si o echipa formata din Rafaelle Marinescu (Senior Copywriter), Nicoleta Birta (Senior Copywriter), Razvan Atanasescu (sales Director MediaPro Magic), Costica Iacobescu (Channel Manager MTV) si Dominic Vartosu (Senior Art).
• Vinovatii crizei economice, premiati cu 20 de miliarde de dolari
Criza financiara din 2008 si actuala recesiune raman extrem de profitabile pentru bancile care le-au declansat, deoarece bancherii vor primi bonificatii de 20 de miliarde de dolari. Potrivit Wall Street Journal, bonusurile care vor fi acordate bancherilor de pe Wall Street pentru 2012 se vor majora cu 8% fata de cele pentru 2011 si vor ajunge la 20 de miliarde de dolari. Daca admitem ca sunt cel putin 1.000 de bancheri in managementul de top, acestia ar urma sa primeasca, in medie, cate 20 de milioane de dolari de "caciula". Suma este, totusi, mica in comparatie cu cea primita pentru "activitatea" din 2010, cand bonusurile bancherilor au depasit 23 de miliarde de dolari.
• PUTEREA
• Instituţia condusă de Săftoiu, ţepuită de propriii angajaţi. Loteria trădării la TVR
Un nou scandal zguduie în aceste zile TVR, foarte similar cu cel al "trădării" care a dus, în urmă cu câţiva ani, la pierderea transmiterii meciurilor de fotbal din campionatul intern, în favoarea unui post tv concurent. Şi acum, ca şi atunci, oameni din interior au sabotat interesele TVR, la primire aflându-se acelaşi post concurent, Kanal D. Totul sub nasul fostului şef al SIE, actual preşedinte al TVR, Claudiu Săftoiu, care scapă printre degete un contract estimat la circa 3 milioane de lei, fără TVA. Mai exact, TVR a participat la o selecţie de oferte organizată de Loteria Română pentru difuzarea extragerilor Loto, pe care a pierdut-o în faţa postului Kanal D. TVR afirmă că a fost "dezavantajată voit prin cerinţele specificate în documentaţia de atribuire", şi va contesta rezultatul concursului.
• CAMĂTĂ MASCATĂ: Încrengături dubioase între Banca Carpatica, ISC şi Primaria Sector 2
Povestea imobilului de patru etaje din strada Barbu Brădescu nr. 50 din sectorul 2 al Capitalei, ridicat în condiţii de o flagrantă ilegalitate, sub ochii Inspectoratului de Stat în Construcţii şi a Primăriei Sectorului 2, are ramificaţii dintre cele mai nebănuite. Cotidianul PUTEREA a dezvăluit încă de anul trecut, în premieră, falsurile din actele oficiale realizate cu bună ştiinţă de angajaţii Primăriei Sectorului 2, instituţie condusă de Neculai Onţanu. Prin cele trei autorizaţii de construire diferite, emise însă la aceeaşi dată, pentru cu totul alţi proprietari şi conţinând caracteristici tehnice distincte, imobilul din str. Barbu Brădescu nr. 50 a ajuns să aibă, după nici un an de la începerea lucrării, un nivel de înălţime de patru etaje, în loc de maxim două cât prevede PUZ-ul şi legile în vigoare.
• DIAMETRALA NORD-SUD. Planurile urbanistice, aflate în dezbatere publică, au stârnit dezaprobarea bucureştenilor
În ciuda dezaprobării societăţii civile, Primăria Municipiului Bucureşti merge mai departe cu planurile pentru Diametrala Nord-Sud şi demolarea Halei Matache. Municipalitatea a postat spre dezbatere publică trei proiecte de hotărâre: Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Str. Berzei-Calea Griviţei-Str. Atelierului-Str. Cameliei (pentru o suprafaţă de 3,56 ha), PUZ Str. Berzei-Str. Mircea Vulcănescu-Str. Baldovin Pârcălabul-Str. Cameliei (suprafaţă de 3,05 ha) şi PUZ Str. Berzei-Str. Mircea Vulcănescu-Bdul Dinicu Golescu (2,41 Ha). Comentariile la cele trei proiecte, care arată planurile primăriei de continuare a Diametralei Nord-Sud, mai pot fi postate până pe 15 martie pe www.pmb.ro.
• ROMANIA LIBERA
• JOC DUBLU. Europa ne critică, noi ne facem că nu auzim. Cadoul lui Stroe coboară standardele în Ministerul de Interne
Ministrul de Interne Radu Stroe (PNL) a dat un ordin prin care a eliminat obligativitatea "suspendării din funcţia de conducere" a poliţistului împotriva căruia s-a început urmărirea penală, coborând astfel standardele de integritate, impuse până acum incă de la angajarea unui poliţist. Stroe n-a ţinut cont de normele legale şi a dat un ordin, descoperit de site-ul Hotnews, doar pentru a-l răsplăti pe chestorul Constantin Manoloiu cu o funcţie de conducere şi anume postul de şef al corpului de control al ministrului de Interne, spun surse din PNL. Asta deoarece, anul trecut, Manoloiu a încercat, prin mijloace suspectate de fals şi abuz in serviciu, să-l ajute pe Crin Antonescu să acceadă în funcţia de preşedinte de ţară. Ordinul lui Stroe este şi neconstituţional pentru că pune poliţiştii deasupra altor categorii profesionale.
• Tezaurul ascuns al lui Kim Jong-un
Presa sud-coreeană dezvăluie că liderul de la Phenian, Kim Jong-un, ar deţine sute de milioane de dolari în bănci din China, la Shanghai, şi în alte locuri. Şi, din diverse motive neidentificate, această avere a fost exclusă de la noile sancţiuni votate la ONU săptămâna trecută, cu acordul Beijingului. Noile sancţiuni votate la ONU contra Coreii de Nord ca urmare a recentelor teste nucleare efectuate vizează în special sursele de finanţare a regimului nord-coreean şi măresc lista neagră a persoanelor sau societăţilor supuse îngheţării averilor şi interdicţiei de a călători şi punctează produsele de lux pe care privilegiaţii sistemului nu le mai pot importa.
• Cum relansăm România cu baroni cu tot
Din acest moment noi trebuie să recrutăm pe baronii raţionali, cei care pricep că România este şi va fi condusă în viitor de eurocraţi, şi îşi pot converti capitalul de voturi şi pentru noile timpuri, şi cei care sînt prea lacomi sau prea penali, şi ca atare nu mai au loc de întors, se vor opune cît vor putea şi vor ajunge la puşcărie. Aşa cum europenizarea noastră s-a făcut cu comuniştii, că fără ei am fi fost prea puţini, deci a trebuit să le "vindem" Europa lor, ca să se înhame la proiect fostul nomenclaturist Hrebenciuc şi compania, la fel şi buna guvernare se va face cu unii baroni. Toţi nu pot fi evitaţi, pentru că ei au voturile. Baronii nu ne vin din comunism, ci din tinereţea democraţiei noastre.
• ZIARUL FINANCIAR
• Efectul eolienelor: energia s-a ieftinit pe bursă peste 30%. Când se va vedea în facturile plătite de populaţie?
Facturile plătite de micii consumatori industriali, care încă mai primesc o parte din energie la preţuri reglementate, ar putea scădea cu circa 2-3% din aprilie 2013 ca urmare a diminuării semnificative a preţurilor la curent datorită unei producţii tot mai mari de energie eoliană. La casnici, acest lucru se va vedea abia din vara acestui an. Primii care beneficiază de aceste ieftiniri sunt însă marii consumatori, care sunt activi direct pe bursa de energie. Ieri, pe piaţa pentru ziua următoare a bursei de energie OPCOM preţul energiei pentru data de 14 martie era de 143,6 lei pe MWh. În aceeaşi zi a anului trecut preţul era de 243,5 lei pe MWh, ceea ce se traduce într-o ieftinire de 40%. Pe întreaga perioadă de la începutul anului faţă de intervalul similar din 2012 oamenii din piaţă spun că se poate vorbi despre o scădere de peste 30% a preţului mediu pe această platformă.
• 100 de milioane de euro pierdute în patru ani din vânzări sub preţul pieţei
Raportul administratorilor judiciari stabileşte pentru prima dată pierderile. Constantin Roibu spune că este "tendenţios". Un raport al administratorilor judiciari ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a scos la iveală pentru prima dată pierderile cauzate combinatului de vânzări de produse sub preţul pieţei despre care se vorbea de mai mulţi ani, dar care au fost contabilizate abia după ce compania a intrat în insolvenţă la începutul anului. Aceştia au calculat că paguba rezultată din contractele în pierdere încheiate de conducerea Oltchim în perioada 2009 - 2012 doar pentru jumătate din vânzările combinatului se ridică la 101,5 mil. euro.
• Producţia industrială a revenit pe plus în luna ianuarie, după cinci luni consecutive de scădere
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a revenit în teritoriul pozitiv în ianuarie, după cinci luni consecutive de scădere, crescând cu 3,4% faţă de prima lună din 2012. În a doua parte a anului trecut producţia industrială a dat semne de oboseală, ajungând în noiembrie la un declin anualizat de 1,3%, reprezentând cea mai mare ajustare din ultimii trei ani. Pe ansamblul anului 2012 producţia industrială a stagnat, după ce în 2010 şi 2011 a înregistrat creşteri neîntrerupte. În ianuarie 2013, industria prelucrătoare a crescut cu 6,6%, iar cea extractivă cu 6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă au scăzut cu 0,3%, faţă de aceeaşi lună din 2012.
• Bancherii au pasat statului o cincime din risc pe ipotecare
Creditele imobiliare vândute prin programul "Prima casă" au ajuns să reprezinte aproape 40% din totalul finanţărilor acordate pentru achiziţia de locuinţe, ceea ce înseamnă că o cincime din risc a fost pasată de bancheri statului, care achită pe loc jumătate din creditele ajunse în default. Băncile au acordat în trei ani şi jumătate credite garantate de stat de aproape 3,2 mld. euro, în condiţiile în care volumul total al creditelor imobiliare din portofoliul băncilor ajunge la 8,4 mld. euro. Statul garantează 50% din creditele "Prima casă", ceea ce înseamnă că are o expunere de 1,7 mld. euro. Valoarea medie a creditelor garantate de stat este mai mare comparativ cu cea a împrumuturilor acordate de bănci pe cont propriu, astfel că, deşi ca volum se apropie de 40% din total, ca număr reprezintă mai puţin de o treime. Numărul creditelor garantate de stat depăşeşte 80.000 dintr-un total de 260.000 de credite imobiliare acordate de bănci.