REVISTA PRESEI 14.03.2017

Willy Homner
Revista Presei / 14 martie 2017

REVISTA PRESEI 14.03.2017

ADEVARUL

Efectele deciziei CCR: Dragnea extinde imunitatea şi pentru primari

În urma deciziei CCR privind conflictul dintre DNA şi Guvern, liderul PSD Liviu Dragnea susţine că, pe lângă miniştri, nici primarii nu vor mai putea fi anchetaţi de procurori pentru decizii de oportunitate. Însă nici până acum procurorii nu cercetau oportunitatea, deci interpretarea lui Dragnea s-ar putea întoarce în defavoarea primarilor. Oportunitate şi legalitate. În ultimele luni, aceste două cuvinte au încăierat instituţii de prim rang ale statului: Guvern, Parlament, Parchetul General, DNA. Iar Curtea Constituţională, arbitrul acestui meci, a tulburat şi mai mult apele, în loc să le limpezească. Din această ceaţă juridică, politicienii decupează doar interpretările care-i favorizează.

Comoara de 1,3 miliarde de euro abandonată de statul român

Stocul de aproape 2.000 tone de apă grea în valoare de 1,3 miliarde de euro, produs la Romag Prod, până la închiderea combinatului, este o adevărată comoară pentru statul român. Stat care pare neputincios însă în a gestiona managementul acestui depozit fiindcă nici până la ora actuală nu a găsit o soluţie de finanţare. Ministerul Energiei nu a reuşit să creeze un buget care să susţină activitatea de conservare a apei grele în cele mai bune condiţii. Pe toată perioada de funcţionare a uzinei de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, a fost produsă apa grea necesară primei încărcări pentru reactoarele 1, 2, 3 şi 4 de la Cernavoda şi cea necesară pentru completările anuale, pentru o durată de viaţă a acestor reactoare, estimate la 30 de ani.

Un deputat PSD cere ca protestatarii din Piaţa Victoriei să fie alungaţi cu tunurile de apă

Cătălin Rădulescu, deputat PSD de Argeş, spune că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui înfruntaţi cu tunuri de apă: "De ce mai stau ca proştii, acolo? N-au treabă? N-au serviciu? N-au copii?". Mai mult, el ameninţă că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi e pregătit să o folosească din nou. Din gloata de parlamentari care susţin procesul de modificare a Codului Penal, unul se ridică mai presus decât toţi, cu vocea veşnic vehementă şi cu privirea încruntată. Este Cătălin Rădulescu, deputat PSD, un om cu o condamnare definitivă în CV şi cu multe de scandaluri bifate în viaţa publică:

Stratfor: Vladimir Putin, în luptă pentru a-şi menţine puterea

În Rusia lui Putin se duce o continuă bătălie pentru putere, ultimii trei ani fiind marcaţi, de altfel, de lupte interne pentru influenţă la Kremlin. Acum însă, scrie agenţia Stratfor într-o analiză pe această temă, Vladimir Putin, liderul Federaţiei Ruse, şi-ar putea vedea autoritatea ameninţată chiar de noul preşedinte al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, care dă semne că nu ar ezita nicio secundă să-şi folosească puterea în creştere pentru a-l sfida pe actualul preşedinte rus. În ultimii 17 ani, perioadă în care Putin s-a aflat la putere, Duma de Stat a jucat un rol important. Un raport al Centrului Carnegie de la Moscova sugerează că puterea lui Putin începe să pălească în faţa noului preşedinte al Dumei de Stat.

Metroul din Drumul Taberei, o telenovelă fără sfârşit

Până la sfârşitul lunii, Metrorex promite să deschidă in sfârşit staţiile de metrou Străuleşti si Laminorului. Linia din Drumul Taberei mai are însă de aşteptat până in vara anului viitor. Este prima magistrală pe care autorităţile sa chinuiesc să o construiască după Revoluţie, dar nu au reuşit in patru ani. Intre timp, vecinii bulgari au fost mult mai harnici si au făcut de la zero doua linii de metrou cu zeci de staţii. Din păcate, acelaşi lucru se întâmplă si in cazul construcţiei de autostrăzi. România a deschis anul trecut circulaţiei 0 kilometri de autostradă. Un record ruşinos. România are acum aproape 730 de kilometri de autostradă, in timp ce Bulgaria, cu o populaţie de aproape 3 ori mai mica decât noi, are 780 de kilometri de autostradă.

Germania vrea să reducă alocaţiile pentru copiii imigranţilor români

Guvernul de la Berlin vrea să reducă ajutoarele sociale pentru copiii muncitorilor imigranţi din 15 state UE, inclusiv din România, informează presa germană. Potrivit unui proiect al Ministerului de Finanţe german, obţinut de publicaţia Handelsblatt, alocaţiile pentru copiii imigranţilor din România, Bulgaria, Polonia Croaţia şi Ungaria ar urma să fie reduse cu 50%. O reducere cu 25% va viza alte zece state din UE, inclusiv Grecia, adaugă sursa citată. În prezent, alocaţia lunară este de 192 de euro atât pentru primul, cât şi pentru cel de-al doilea copil şi scade începând cu al treilea. Guvernul german susţine că nivelul alocaţiilor pentru copii trebuie adaptat costului vieţii din ţara de origine, în care aceştia trăiesc.

Gigi Becali a atacat intenţia Primăriei Bucureşti de a investi bani în fotbal şi a de prelua clubul Rapid

Patronul Stelei a propus ca Primaria condusă de Gabriela Firea, fina lui, să investească la echipa roş-albastră. "Cum să bage Primăria banii bucureştenilor în fotbal? Am văzut că vrea CSM Bucureşti să facă echipă de fotbal şi să preia Rapidul. Păi cum să fac asta? Să aducă fina banii la mine, dacă vrea să investească bani în fotbal. Că sunt naşul ei. Să îmi dea mie stadionul (n.r. Arena Naţională) şi să joc gratis acolo. Să sponsorizeze Steaua şi să facem o colaborare. Nu să facă o echipă nouă sau să bage bani la Rapid", a spus Becali la TV Sport ro.

DNA: "Evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către CSM"

Procurorii DNA arată că ancheta în cazul OUG 13/2017 a fost efectuată în concordanţă cu dispoziţiile legale şi cu jurisprudenţa constantă a Curţii Supreme care statuează că procurorul are obligaţia de a desfăşura o anchetă efectivă pentru aflarea adevărului, inclusiv în situaţiile în care sesizarea priveşte adoptarea unor acte publicate în Monitorul Oficial. Anchetatorii susţin că apariţia unor decizii ale Curţii Constituţionale care interpretează dispoziţiile constituţionale într-o modalitate diferită de cea adoptată de alte instituţii reprezintă un eveniment normal în procesul de interpretare a legilor. În plus, aceştia subliniază că evaluarea profesională a procurorilor este realizată numai de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Putin pregăteşte o forţă de 350.000 de militari pentru a combate "activitatea subversivă din ţară"

Preşedintele rus Vladimir Putin pregăteşte o nouă forţă, cu 350.000 de membri, pentru a combate "activitatea subversivă", relatează The Independent, precizând că militarii i se vor supune direct liderului de la Kremlin, care este comandantul suprem al armatei. Nou-înfiinţata Gardă Naţională este în perioada de teste, înainte de a interveni pentru a înăbuşi potenţiale tulburări înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor. Testele le vor permite celor aproximativ 350.000 de militari să îşi "exerseze pregătirea de a combate activitatea subversivă, formaţiunile teroriste şi pe cele extremiste", se arată într-un comunicat. Criticii lui Putin se tem, însă, că Garda Naţională va fi folosită pentru a înăbuşi opoziţia. Majoritatea membrilor Gărzii Naţionale au făcut parte anterior din alte forţe de securitate internă.

Alegeri Franţa. Francois Fillon şi-a prezentat programul electoral

Candidatul dreptei la preşedinţia Franţei, Francois Fillon, şi-a prezentat luni programul politic, în care menţionează că va creşte vârsta de pensionare, numărul orelor săptămânale de lucru şi cheltuielile publice. Cu două zile înaintea unei posibile inculpări în dosarul privind presupusele angajări fictive ale soţiei sale şi copiilor săi, Francois Fillon a promis că, dacă va ajunge preşedinte, miniştrii din viitorul executiv vor lucra pe bază de obiective, iar cine nu le va îndeplini va fi înlocuit, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

BANCHERUL

Curtea de Conturi se va judeca cu BCR Banca pentru Locuinţe si la Înalta Curte de Casaţie

Curtea de Conturi va contesta la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie sentinţa Curţii de Apel Bucureşti de a-i anula o decizie din 2015 prin care a constatat ca BCR Banca Locuinţe a prejudiciat statul roman cu 70 de milioane de euro prin acordarea ilegală a unor subvenţii (prima de stat) destinate stimulării sectorului locativ, sume care au fost acordate însă de banca sub forma de dobânzi pentru depozite. "Instituţia noastră a luat act de soluţia instanţei de fond, pronunţata in procesul cu BCR Banca pentru Locuinţe, urmând ca aceasta să fie atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie", a precizat Curtea de Conturi, la solicitarea Bancherul.ro. BCR a fost apărată la Curtea de Apel Bucureşti de avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei.

Băncile si firmele de recuperare creanţe câştigă mai multe procese decât clienţii in litigiile privind darea in plată

Pe rolul instanţelor de judecată din toata tara exista in prezent peste 6.500 de litigii in baza Legii nr.77/2016 privind darea in plată, majoritatea fiind câştigate de către bănci si firmele de recuperare creanţe, reiese din analiza unui număr de peste 200 de dosare studiate de Bancherul.ro. Astfel, dintre cele 23 de sentinţe date până acum in aceste dosare, 14 sunt in favoarea băncilor si firmelor de recuperare creanţe si in doar nouă cazuri judecătorii au acceptat cererile clienţilor de a renunţa la locuinţe in favoarea băncilor pentru a scăpa de credite. De asemenea, exista si cazuri in care locuinţele au fost deja vândute in cadrul procedurii de executare silita, însă clienţii au rămas in continuare datori firmelor de recuperare creanţe, care le-au pus poprire pe conturi, astfel ca ei au cerut sa li se anuleze datoriile, conform prevederilor Legii 77/2016.

COTIDIANUL

Traian Băsescu - şeful de orchestră - Cornel Nistorescu

Traian Băsescu este genul de om cu o mie de feţe. El poate juca orice rol, de la circ la dramoletă, de la patriotism la vînzător de ţară, de la negustor viclean la moralist îngrijorat. Şi în acelaşi timp, cînd îşi găseşte fraierii şi devotaţii, devine şeful lor de orchestră. Se umflă în pene, face planuri, se preface ca prim apărător al legii şi al dreptăţii şi apoi tot el ignoră, abuzează, calcă în picioare şi aplică pe dos. Operaţiunea "Noi suntem statul" a fost lansată în săptămîna premergătoare sentinţei în procesul "Gala Bute". Autorul ei este Dan Andronic, personaj controversat, om din acelaşi grup de interese cu Traian Băsescu şi Coana Joiţica. Prezenţa lui lîngă fostul preşedinte, înţelegerile sale cu Elena Udrea şi achiziţionarea ziarului pe care îl conduce cu sprijinul aceleiaşi găşti îl arată ca parte orchestrată de tandemul Udrea - Băsescu.

Merkel la Casa Albă: a venit vremea Germaniei

Pentru Angela Merkel, vizita pe care o face marţi la Washington va fi cea mai importantă şi cea mai bizară din cariera ei politică. Cancelara va trebui să încerce să stabilească o relaţie civilizată cu Donald Trump, în ciuda modului batjocoritor în care acesta din urmă i-a tratat politicile, scrie Gillian Tett, corespondenta Financial Times în Statele Unite, autoarea a două articole ce subliniază riscurile şi oportunităţile pe care venirea lui Donald Trump la Casa Albă le aduce pentru Germania. Merkel nu a căutat să fie provocată în felul acesta. Însă situaţia de faţă va fi folositoare dacă va duce la o regândire a locului Germaniei în lume.

Profituri mai mari pe seama unor clienţi mai săraci - Ilie Şerbănescu

Potrivit EBA (Autoritatea Bancară Europeană), băncile din România sunt pe podiumul european al profitabilităţii, şi anume de peste trei ori mai profitabile decât media europeană, iar faţă de cele din Occidentul european, unde se află grosul băncilor şi care influenţează determinant media, sunt de şi mai multe ori mai profitabile (de pildă, de vreo 8 ori decât cele din Germania)! In România, activează de fapt bănci cu capital străin, unele în regim de subsidiare, altele chiar în regim de sucursale ale grupurilor străine. În esenţă, pe la ele pe acasă, aceste aceleaşi bănci trag din greu, unele chiar abia răsuflă, dar pe aici, pe la noi, duduie de prosperitate. Exploatând monopolul deţinut, subsidiarele din România ale băncilor din Vestul Europei practică marje de dobânzi inadmisibile şi fără egal în Europa, încărcând creditele cu o penalitate de "risc de ţară" de 3-4 puncte procentuale.

CURENTUL

Bica se pisiceşte la A3 dar ca procuror era câinoasă

Alina Bica încearcă să pară o diafană şi o finuţă la televizor, clipeşte delicat din genele puse şi spune că ea a fost corectă şi omenoasă ca procuror, că ea nu e ca procurorii DNA cei răi. Alina Bica reuşea în 4 martie 2006, ca procuror de caz, să obţină arestarea preventivă a omului de afaceri Ovidiu Tender care nu era la acel moment căsătorit legitim cu actuala sa soţie. Femeia era însărcinată la momentul arestării iubitului. Tender ia mandat după mandat până pe 19 iunie 2006 când i se naşte copilul. Omul, nevinovat la acel moment, îi solicită procuroarei de caz, Alina Bica, sfânta de astăzi, să-i permită să meargă la Starea Civilă să-şi recunoască fiul sau să-i permită să vină un notar la arest să dea declaraţie că el este tatăl copilului. Bica a refuzat categoric.

CURIERUL NATIONAL

Dosarele RCA, soluţionate între 3 şi 117 zile

Analiza ASF pe primul semestru din 2016 arată că Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 3,15, la polul opus situându-se City Insurance, cu 117 zile. Durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 25,38 zile/dosar (analiza fiind efectuată fără Carpatica Asig S.A.). Din totalul de dosare de daune avizate, 54,70% au fost achitate în termenul legal. Patru asigurători deţineau trei sferturi din piaţa RCA în S1 din 2016. Trei dintre aceştia - Euroins, Carpatica Asig şi City Insurance - se aflau în diferite etape ale procedurilor de redresare financiară.

M.Ap.N. recrutează 2.800 de cadre în 2017

Pentru anul 2017, sunt propuse pentru încadrare aproximativ 2.800 de posturi de ofiţeri, maiştri militari/subofiţeri şi gradaţi/soldaţi. Criteriile de recrutare vor conţine bareme medicale, psihologice şi de pregătire fizică, iar diferenţierea pe categorii de personal, arme şi specialităţi militare se va face în funcţie de nivelul studiilor absolvite. Responsabilitatea recrutării candidaţilor va fi a centrelor militare, iar selecţia se va face la sediile structurilor militare beneficiare de către o comisie stabilită la nivel de judeţ/sector şi constă în parcurgerea unor probe psihologice şi fizice. Candidaţii declaraţi "Admis" în urma parcurgerii probelor de selecţie efectuează examinarea medicală în unităţile din reţeaua sanitară a Ministerului Apărării Naţionale.

Beijingul - capitală mondială a miliardarilor

Din cele 10 oraşe în care se află cei mai mulţi miliardari, jumătate sunt situate în China. Circa 100 de mandate ale Parlamentului Chinei aparţin miliardarilor. Beijingul este locul în care se află cei mai mulţi miliardari (în dolari), informează într-un clasament anual publicaţia "Hurun Report" din Shanghai. Potrivit raportului amintit, Beijingul îşi păstrează, pentru al doilea an consecutiv, titlul de "capitală mondială a miliardarilor", înaintea New Yorkului. Aici trăiesc 96 miliardari, în timp ce metropola americană găzduieşte 86 miliardari. O adevărată surpriză în clasament este oraşul Shenzhen, capitala produselor hardware, situat în sudul ţării, la mică distanţă de Hong Kong. Shenzhen a ajuns pe poziţia a patra în clasament, imediat înaintea Hong Kongului. Împreună, Shenzhen şi Hong Kong au 133 miliardari, reprezentând cea mai mare concentrare de bogăţii din lume, înaintea Californiei, unde se află cei mai mulţi miliardari americani.

FP nu e de acord cu reducerea disponibilizărilor la CE Oltenia

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a aprobat şi supus avizării în Consiliul de Supraveghere un plan de 1.000 de disponibilizări colective, începând cu 1 mai. Fondul Proprietatea, unul dintre acţionarii Complexului Energetic Oltenia (CEO), nu este de acord cu reducerea numărului de disponibilizaţi de la companie şi cere demiterea directoratului. Reprezentanţii Fondului care deţine 21,56% din acţiunile societăţii din Oltenia cer ca planul de 2.000 de disponibilizări colective să fie respectat şi respinge reducerea la jumătate a numărului de concedieri, aşa cum a propus directoratul, în frunte cu preşedintele Sorin Boza.

Combatanţii Statului Islamic - încercuiţi în zona de vest a oraşului Mosul

Forţele irakiene au blocat, duminică, toate căile de acces rutier în cartierele vestice ale oraşului Mosul, ultimul bastion jihadist în Irak, prinzând astfel în capcană combatanţii grupului Daech aflaţi în zona respectivă. A fost de asemenea preluat controlul asupra unei treimi din vestul oraşului, dar surse militare irakiene prevăd în continuare lupte încrâncenate pentru eliberarea întregului Mosul. În noaptea de sâmbătă spre duminică, o divizie blindată a armatei irakiene cu baza la Badouch, situată la nord-vest de Mosul, a blocat şi ultima ieşire din oraş. "Toţi combatanţii Daech aflaţi acum în Mosul vor muri", a declarat duminică Brett McGurk, trimisul special american pe lângă coaliţia antijihadistă.

EVENIMENTUL ZILEI

"Autodenunţul" SRI. SRI, SIE, SPP, STS, Ministerele de Interne, Apărării şi Justiţiei au semnat un "Protocol general de cooperare"

SRI vorbeşte de acest protocol în Raportul pe 2014, trimis la Parlament. În acelaşi raport se spune că unul dintre efectele protocolului a fost "contracararea unor acţiuni de corupţie şi fraudă, cu vectori din rândul decidenţilor/funcţionarilor administraţiei publice locale sau centrale şi ai altor instituţii ale statului". În 2016, CCR a decis că SRI nu poate participa la instrumentarea dosarelor penale.

PSD are un candidat pentru prezidenţiale!

Adrian Năstase, unul dintre cei mai abili oameni politici de pe scena românească, a făcut previziuni din interiorul PSD, despre posibilul candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 2019. Fostul premier al României a declarat că, din ceea ce bănuieşte, cel care o să candideze pentru cea mai înaltă funcţie în stat nu va fi un bărbat, ci o femeie. Cele mai mari şanse le are actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea. În privinţa actualei opoziţii din Guvern, Năstase nu crede că actualul lider al ţării, Klaus Iohannis, o să mai candideze la preşedinţie.

Dosarele lui Traian Băsescu se redeschid pe bandă rulantă

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti cer redeschiderea unui dosar al lui Traian Băsescu în care este acuzat de un prejudiciu de 100 de milioane de euro, informează Antena3. 100 de milioane de euro. Cam aceasta ar fi suma cu care ar fi prejudiciat Traian Băsescu statul român în câteva dosare de revendicare, pe vremea când conducea Primăria Capitalei. Această acuzaţie îi este adusă de omul de afaceri Cătălin Năstase, vicepreşedinte al Uniunii Arabilor din România. Băsescu ar fi retrocedat, în mod ilegal şi fără să verifice documentele, aproape 40.000 mp de teren. Năstase a depus la DNA o plângere penală împotriva lui Băsescu şi a altor oameni care ar fi implicaţi în afacerile imobiliare cu iz penal.

Lovitura DURĂ pregătită pentru Iohannis. Tăriceanu se află în spatele PLANULUI

Marţi, se va dezbate, în Comisia Juridică din Senat, proiectul de lege iniţiat de Tăriceanu, prin care preşedintele României şi ministrul Justiţiei nu vor mai putea să facă numirile de la vârful instituţiilor. Prin propunerea de proiect de lege iniţiată de Tăriceanu, numirile şefilor de Parchete şi conducerii Curţii Supreme ar urma să fie făcute de către Consiliul Superior al Magistraturii. Aceştia vor putea alege dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura dată, scrie b1tv.ro. CSM va avea ca responsabilitate şi revocarea şefilor de Parchete, prin sesizare din oficiu, la cererea Adunării generale sau, după caz, a procurorului general.

JURNALUL NATIONAL

Adrian Năstase: Cred că e nevoie ca PSD să înceapă să facă politică

Adrian Năstase, fost premier, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost ministru de Externe a analizat situaţia politică din ţară, luni, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3. "Cred ca PSD are nevoie de o revigorare, din starea amorfă, de inactivitate, de lipsa de creativitate. Cred ca e nevoie ca PSD sa înceapă sa facă politică. Cred că Victor Ponta are multa energie in momentul acesta si cred ca ar fi potrivit sa coordoneze departamentele partidului. Are o mulţime de idei. Modul in care îşi consuma energia in afara partidului e contraproductivă. Să coordoneze departamentele partidului, dar ele acum nu există. Ar trebui sa existe".

PNL a întors armele împotriva lui Cioloş

Liberalii şi-au dat arama pe faţă după ce au aflat că Dacian Cioloş îşi va lansa propriul partid. Liderii PNL i-au urat fostului premier drum bun şi cale bătută pe scena politică, dezvăluind că Cioloş şi-ar fi dorit "să vină direct moţ" în fruntea partidului la Congresul din 17 iunie. După ce au susţinut guvernul tehnocrat şi l-au propus pe Dacian Cioloş pentru al doilea mandat de prim-ministru, defilând cu imaginea fostului premier în campania electorală, liberalii au trecut la atacuri sub centură la adresa fostului comisar european.

Străinii primesc fonduri pentru terenuri

Peste 150 de cetăţeni străini care deţin terenuri agricole în România au solicitat în 2016 fonduri prin APIA pentru o suprafaţă de aproximativ 2.500 de hectare. În statistică nu sunt însă incluse şi persoanele juridice. "Din interogarea bazei de date a Agenţiei, în campania 2016 au depus cereri pentru măsurile de sprijin finanţate din fonduri europene şi bugetul naţional un număr de 155 de persoane străine, cu o suprafaţă solicitată de 2.637,90 ha. Din cei 155 fermieri persoane străine, până la această dată a fost autorizată la plată suma de 291.027,65 euro pentru un număr de 119 fermieri persoane străine", se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii la întrebarea unui senator.

Ţintele false ale Fiscului: micii jucători din comerţul online

Înflorirea afacerilor pe Internet a prins pe picior greşit Fiscul care nu reuşeşte să fiscalizeze o parte din comerţul online. Fie că este vorba despre mici magazine pe facebook sau de samsari care vând în mod repetat pe platformele online (olx.ro, lajumate.ro, okazii.ro sau autovit.ro etc) aceste mici afaceri sunt greu de urmărit de către ANAF. Există numeroase magazine online care comercializează aproape orice, de la autoturisme la medicamente, de la piese auto la parfumuri, de la haine la cărţi etc. Unele sunt româneşti, altele nu. Unele dau factură fiscală, altele nu. Este greu de verificat care este valoarea tranzacţiilor care se derulează prin aceste site-uri de e-commerce şi deci şi valoarea TVA-ului aferent este greu de determinat.

NATIONAL

Marea trădătoare din sistem!

Este cunoscută drept creatoarea si conducătoarea celui mai cunoscut think tank din tara noastră, preşedinta Societăţii Academice Române fiind percepută, de-a lungul vremii, drept cea mai influenta reprezentanta a societăţii civile active. Iată însă că, după ce ani de zile Alina Mungiu Pippidi era recunoscută mai ales in străinătate drept o susţinătoare ferventa a "nucleului dur" al sistemului, aceasta pare să fi schimbat radical partitura. Alina Mungiu Pippidi, prin SAR-ul sau, este singura "sorosista" care da lovitură după lovitură sistemului atât de divinizat de către foştii săi camarazi de activism civic. Este tot mai clar ca preşedinta SAR nu doar ca joaca la nivel înalt, dar o face si tot mai dur, pragmatic si eficient in acelaşi timp. Marea întrebare este însă pentru cine...?

Joc de glezne pe marile dosare!

Poliţişti judiciarişti, procurori si judecători deopotrivă se complac, in ultima vreme, intr-un "stand by" prelungit, recurgând la trageri de timp si la tradiţionalul "joc de glezne" cu speţele importante pe care le au in instrumentare. Astfel că, dosare sunt încă ţinute la fezandat iar judecătorii dau termene peste termene, sperând să dea deciziile "potrivite" de-abia după ce războiul fratricid se va transa cu un câştigător clar. Până si cei de la Inspecţia Judiciara a CSM-ului au lăsat motoarele anchetelor interne la ralanti, ocupându-se doar de spete mărunte. Iar recenta nouă tragere de timp a judecătoarelor care trebuiau să tranşeze controversatul dosar "Gala Bute", in care procurorii anticorupţie au cerut o pedeapsa "istorica" de 21 de ani de închisoare pentru Elena Udrea nu este decât o noua dovadă ca până si judecătorii sunt bulversaţi.

ROMANIA LIBERA

Guvernatorul BNR şi Grupul Operativ "Negoiul"

Mugur Isărescu nu a fost doar informator, ci şi ofiţer acoperit! Conform unei "note de prezentare" întocmite de Securitate în 1979, Mugur Isărescu făcea parte din "Grupul «NEGOIUL»". Iar "Grupul Operativ Negoiul" era "legenda" - numele conspirativ - al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (parte din Institutul de Economie Mondială), structură folosită pentru acoperirea misiunilor de spionaj. Într-un articol publicat ieri de către pressone.ro (sub titlul "Mugur Isărescu, ofiţer pe deplin conspirat. Reţeaua DIE de la Institutul de Economie Mondială"), Institutul de Economie Mondială este prezentat drept "principala instituţie de acoperire a Centrului de Informaţii Externe".

Adrian Năstase: Nu poţi ca preşedinte de partid să ieşi în mod public pentru a-ţi sfătui şeful de Guvern

Fostul premier Adrian Năstase susţine că şeful PSD, Liviu Dragnea, ar trebui să găsească un alt mod de comunicare cu Guvernul, întrucât Executivul "nu este sub tutelă". "Guvernul nu este sub tutelă. Trebuie să aibă autoritate şi nu are în condiţiile astea. De aceea eu cred că Liviu Dragnea trebuie să găsească un alt mod de comunicare. Nu public, nu pentru a scăpa de criticile unor ziare, care oricum îl vor ataca, unor lideri politici, care oricum îl vor ataca. Nu mi se pare normal să ieşi în felul acesta în mod public pentru a-ţi sfătui şeful de Guvern pentru că în felul ăsta îi tai practic craca de sub picioare, nu îi dai autoritatea necesară. Or, el va avea nevoie de aceste lucruri", a declarat Adrian Năstase, luni seara, într-o emisiune Antena 3.

Bucureştiul Gabrielei Firea, în urma Clujului lui Emil Boc

Primăria Cluj-Napoca se conformează avertismentului Băncii Mondiale, alocând sume substanţiale din bugetul pe 2017 pentru achiziţia de tramvaie şi autobuze moderne. Bucureştiul şi alte şapte mari oraşe, care împreună fac trei sferturi din veniturile firmelor din România, au nevoie de investiţii de sute de milioane de euro, mare parte pentru dezvoltarea transportului public, se arată într-un raport referitor la România realizat de Banca Mondială.

ZIARUL FINANCIAR

Deceniul pierdut al României

Cât poţi să mai recuperezi din 2000 încoace când între 1989 şi 2000, care poate fi numit "deceniul pierdut al României", economia a pierdut un sfert din valoarea sa în timp ce vestul Europei a câştigat 30%, iar celelalte ţări din Est au reuşit să îşi revină din recesiune şi să rămână la acelaşi nivel cu 1990? În cartea "Noua Europă şi Marea Recesiune", publicată de Daniel Dăianu la editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017, se arată cum PIB per capita în dolari internaţionali 1990 (o măsură folosită de economişti pentru a trasa evoluţiile economiilor diferitelor ţări în perioade istorice lungi) a scăzut în România de la 3.900 de dolari per capita în 1989 la 3.047 de dolari per capita în 2000. Este menţionat ca un mare handicap lipsa unei clase a antreprenorilor privaţi, dar şi atitudinea "prădătoare" a clasei conducătoare.

Economia României la început de an

Producţia industrială a crescut în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016 cu 5,8%, un salt semnificativ având în vedere evoluţia modestă din ultima vreme a ramurii care face totuşi aproape un sfert din PIB-ul României, faţă de o medie a UE de 15%. În aceeaşi notă, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut şi ea în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016 cu 9,1%, în vreme ce comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut, în termeni nominali, atât faţă de luna precedentă cu 2,7%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent cu 7,8%. Datele publicate ieri de INS sunt bune pentru acest început de an, mai ales că în 2015 şi 2016, în ciuda unei creşteri economice solide, industria a avansat cu paşi mici, având o creştere anuală de 2,7%, respectiv 1,7%.

Băncile au plătit impozit pe profit de 306 mil. lei. la un câştig de 4,3 mld. lei în 2016

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a plătit anul trecut impozit pe profit la buget de doar 306,4 mil. lei, în condiţiile în care a obţinut un câştig net de circa 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare profit anual după izbucnirea crizei economice. În 2015, băncile raportaseră un câştig record de 4,5 mld. lei, după pierderile record din 2014. Conform Codului fiscal, băncile au obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial. Astfel, trimestrial se plăteşte o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent. Suma plătită de bănci în 2016 la buget ar trebui să reprezinte impozitele anticipate aferente profiturilor din 2015, când sistemul bancar a obţinut un câştig record.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb