• ADEVARUL
• Autodenunţ oficial la CSM: judecătorii sunt revoltaţi că votul nu s-a potrivit cu negocierile de culise
O declaraţie de presă făcută de un judecător membru al Consiliului Superior al Magistraturii scoate la iveală jocurile de culise ale judecătorilor pentru a-şi adjudeca şefia CSM. Dezvăluirea a fost făcută într-o declaraţie de presă, susţinută de judecătorul Horaţius Dumbravă, fost şef al CSM în anul 2011. Acesta a arătat frustrarea judecătorilor care, după ce şi-au văzut planurile şi înţelegerile din Secţia pentru Judecători spulberate de votul Plenului CSM, au ieşit la atac împotriva celor care au votat un alt candidat decât cel negociat. Prin vocea lui Dumbravă, şapte judecători dintre cei zece din CSM au cerut demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăineală, aleasă pe 4 ianuarie noua şefă a CSM, precum şi a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, care, în opinia lui Dumbravă, ar trebui şi să renunţe la candidaturile de vicepreşedinte în Consiliu.
• Colegul de şpagă al lui Adrian Severin, patru ani de închisoare cu executare
Fostul eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru că ar fi cerut mită pentru a promova amendamente la legislaţia europeană, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Ernst Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru corupţie. "Clientul meu a avut suspiciuni de la început asupra interlocutorilor, apreciind că ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis să îşi joace rolul până la capăt pentru a-i demasca", a declarat avocatul său, Thomas Kralik. "Această afirmaţie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit în cei 20 de ani de experienţă. Niciun tribunal din Austria nu ar crede aşa ceva", a răspuns judecătorul Georg Olschak.
• ANALIZĂ FMI vine iar în România. Ce vrem noi, ce vor ei
Bugetul pe 2013, reducerea TVA, încheierea unui nou acord, dar şi calendarul privatizărilor, managerii privaţi sau despăgubirile pentru casele naţionalizate sunt pe agenda negocierilor cu FMI. O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by. Principalele teme de discuţie cu Guvernul, dar şi cu alte autorităţi sau organizaţii reprezentative la nivel naţional sunt legate de perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Delegaţia FMI vine în contextul în care, recent, instituţia de la Washington a recunoscut că reformele cerute României impun prea multă austeritate, iar analiştii internaţionali recomandă încheierea unui nou acord.
• Se fac cărţile la Transporturi: Cristian Ghibu, apropiat al ministrului Fenechiu, propus secretar de stat
Cristian Ghibu, fost manager de stat şi apoi privat al CFR, este propus de PNL ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor, condus de Relu Fenechiu. Ghibu, un apropiat al ministrului Transporturilor, a fost implicat în mai multe scandaluri şi contracte controversate încheiate de CFR. CFR a anunţat astăzi o nouă componenţă a Consiliului de Administraţie (CA), după ce în decembrie 2012 anunţase deja o nouă conducere a companiei de stat, ca măsură de implementare a managementului privat. La momentul respectiv, Cristian Ghibu, director general al CFR încă din mai 2012, a fost ales, din nou, manager privat. Asta în ciuda faptului că legea privind managementul privat în companiile de stat prevede că numirile nu se fac pe criterii politice. Din noul CA, anunţat astăzi de CFR, nu mai face parte Cristian Ghibu, iar în locul lui a fost pus director general grecul Dimitris Sophocleous, care a mai lucrat la Romtelecom şi la Impact.
• Peste 100.000 de locuinţe ar putea fi executate silit. Românii vizaţi mai au o şansă: amânarea cu doi ani a evacuării
Deputatul bucureştean Bogdan Diaconu pregăteşte o iniţiativă legislativă pe baza căreia evacuarea restanţierilor la credite sau la întreţinere s-ar putea face doar după doi ani de la momentul în care casele lor ar intra în executare silită. În prezent, evacuarea este interzisă doar în lunile de iarnă şi - potrivit statisticilor prezentate de iniţiator - există peste 100.000 de locuinţe în situaţia de a fi executate silit.
• Seful grupului bancar JPMorgan, atacat într-un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra"
JPMorgan Chase va da publicitaţii în următoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari băncii prin tranzacţii neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticându-l pe directorul general Jamie Dimon. Ancheta a început în vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat în scurt timp de board-ul băncii, îl critică pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciaţi bancheri din SUA până la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
• CURIERUL NATIONAL
• Ziua naşterii lui Eminescu - Ziua culturii naţionale
Nu se putea o alegere mai fericită ca zi a culturii naţionale, o alegere care să corespundă unui adevăr esenţial decât ziua în care în "ţara de sus" s-a născut cel ce avea să poarte numele nemuririi: Mihai Eminescu. Nu a fost singurul creator pe tărâmul gândului, faptei, frumosului pentru care viaţa naţională să reprezinte esenţa vieţii lui. Unii precum N. Iorga şi Gheorghe Brătianu au închis ochii ca martiri ai acestei credinţe, de care nu s-au dezis nicio clipă. Dar nimeni, niciunul din spiritele reprezentative ale acestei ţări n-au aruncat nici cea mai mică umbră de îndoială asupra calităţii pe care a avut-o Eminescu, aceea de a fi fost "întruparea cea mai deplină a geniului românesc în a doua jumătate a veacului trecut", precum spunea N. Iorga în anul 1909.
• Atac gratuit la spitalele private
Oprirea finanţării de la stat a spitalelor private nu va aduce economii prea mari, întrucât banii primiţi reprezintă 1% din fondurile alocate pentru unităţile spitaliceşti. În plus, spitalele de stat vor fi împovărate şi cu cei care renunţă să mai meargă la privat. Măsura descurajează investitorii din domeniu şi generează o instabilitate ce afectează dezvoltarea operatorilor privaţi.
• De ce ne-a sacrificat ministrul liberal al Sănătăţii
In 2013, Guvernul nu va mai putea rostogoli la nesfârşit datoriile pe care le are de achitat către producătorii de medicamente (îl obligă o directivă europeană). Aşa că are disperată nevoie de bani. De unde şi cum să facă rost de ei, o creştere bugetară suplimentară fiind imposibilă? Aceasta a fost, la început de an, cea mai importantă dilemă a lui Eugen Nicolăescu, ministrul liberal al Sănătăţii. Ar fi putut alege soluţia justă şi bărbătească. Creşterea cotei de asigurări de sănătate (în prezent, românii plătesc printre cele mai scăzute asigurări de sănătate din Europa - 10,7%) sau extinderea contribuţiei de sănătate la toţi pensionarii în funcţie de venit (mai puţin de jumătate dintre pensionari plătesc astăzi asigurare medicală, deşi ei sunt cei mai frecvenţi utilizatori ai serviciilor medicale).
• CE: Autorităţile de statistică trebuie să fie independente
Demiterea preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, face obiectul unei anchete a Comisiei Europene, autoritatea examinând modul în care s-a produs acest eveniment, raportat la respectarea legii şi a Tratatului european. În paralel, Eurostat analizează în detaliu informaţiile disponibile despre revizuirea Produsului Intern Brut, care ar fi condus la înlocuirea lui Vergil Voineagu de la conducerea instituţiei. "Statele membre şi Comisia au obligaţia de a asigura independenţa profesională a autorităţilor de statistică şi capacitatea lor de a produce statistici solide şi independente. Comisia examinează în prezent această situaţie", a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Eurostat, Tim Allen.
• Reuşeşte platina să devină noul aur?
Diferenţa dintre aur şi platină a scăzut la doar 31.30 de dolari pe uncie, cel mai mic nivel din aprilie anul trecut. Mai mult de jumătate din producţia acestui metal este utilizată în aplicaţii industriale, economia mondială distrugând lent strălucirea sa. În 2011, aproximativ două treimi din cererea de platină din Europa a mers în sectorul auto. Platina este aşteptată să egaleze metalul preţios galben, potrivit evoluţiilor din ultimele săptămâni, diferenţa dintre cele două metale suferind cea mai mare scădere din ultimele 9 luni, însă este prea devreme să declarăm revenirea platinei, deoarece redresarea economică rămâne slabă, în special în Europa.
• Diaconescu a exclus discuţiile privind candidatura sa la Preşedinţie
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat agenţiei Mediafax că nu a avut "absolut nicio discuţie" cu preşedintele Traian Băsescu sau cu reprezentanţi ai partidelor din ARD referitoare la posibila sa participare într-un scrutin prezidenţial. "Îmi voi continua activitatea în Administraţia Prezidenţială", a mai spus şeful Cancelariei prezidenţiale.
• România, în topul tranzacţiilor imobiliare
România a urcat pe locul trei în clasamentul celor mai atractive cinci pieţe pentru investitorii imobiliari din Europa Centrală în 2012, valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi de pe piaţa românească fiind de trei ori mai mică decât valoarea celor mai mari tranzacţii încheiate în Polonia. Investitorii imobiliari au realizat în trimestrul patru al anului trecut tranzacţii de peste 1,8 miliarde de euro în principalele ţări din Europa Centrală, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, aproape de nivelul atins în 2007, şi cu 536 milioane de euro mai mult decât în semestrul anterior, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EVZ a aflat ce se ascunde în spatele reformei comuniste din Sănătate. Datoriile record la medicamente "muşcă" raţia spitalelor private
Cu restanţe de aproape 1 miliard de euro la firmele de medicamente, regula banii urmează bolnavul nu se mai aplică. Oficial însă, autorităţile promit că banii tăiaţi de la spitalele private vor umple "găurile" din bugetele spitalelor de stat. Apropierea scadenţei la plata datoriei către producătorii de medicamente face ca la Ministerul Sănătăţii să fie fierbere mare, zilele acestea. Dacă până acum termenele pentru decontarea compensatelor ajungeau şi la 300 de zile, o directivă europeană ne obligă să le reducem la 60 de zile şi să plătim şi toate datoriile, care se ridică la 800 de milioane de euro. Cu tot cu sumele aferente consumului curent de medicamente, companiile farmaceutice ar urma să încaseze, anul acesta, de la bugetul de stat, o sumă istorică ce ajunge la 2 miliarde de euro.
• Marga a uitat că nu mai este ministru de Externe
După ce i-a enervat pe cei de la Finanţe, organizând concursuri de angajare deşi posturile erau blocate, şeful ICR a intrat şi pe "terenul" lui Corlăţean. Preşedintele ICR, Andrei Marga, a amorsat un nou conflict cu Ministerul de Externe, prin lansarea unor iniţiative care depăşesc atribuţiile Institutului şi intră în sfera şefului diplomaţiei. "Evenimentul zilei" a intrat în posesia unei notificări, emise de Andrei Marga în octombrie 2012, prin care acesta stabilea o serie de sarcini pentru angajaţii ICR, care se suprapun peste cele ale consulatelor României în străinătate, gestionate de MAE. În notificare, angajaţilor Institutului aflaţi peste hotare li se cerea să semnaleze "cazuri în care cetăţeni români rezidenţi în străinătate sau comunităţi româneşti fac obiectul unor discriminări".
• Oprescu face jocurile cârciumarilor din Herăstrău
Primarul general le pune pumnul în gură patronilor din Centrul Istoric. Localurile vor avea program ca pe vremea lui Ceauşescu şi vor fi interzise staţiile de amplificare. Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea ca în cea mai căutată zonă a Centrului Istoric distracţia de la terase să se termine la miezul nopţii, în timpul săptămânii, şi la ora 01.00, în weekend. În plus, în perimetrul în care sunt blocuri şi case locuite, distracţia se va termina la ora 22.00. Decizia nu le-a picat bine patronilor de localuri, care spun că nu au fost nici măcar consultaţi. Pe de altă parte, surse municipale au explicat, pentru EVZ, că patronii de terase din parcul Herăstrău - dar şi din alte zone - s-au plâns că le-au scăzut vânzările foarte mult de când a fost reînviată zona istorică a Capitalei.
• Ţara care are mai mulţi km de autostradă decât un continent întreg
După ce în 2011 se putea lăuda cu un record privind infrastructura rutieră, China a doborât un nou record al autostrăzilor. Mai precis, conform unor cifre neoficiale, chinezii au ajuns să aibă mai mulţi kilometri de autostradă decât toată Europa la un loc. Mai precis, în decembrie 2012, China a ajuns să deţină o reţea de 91.157 de km de autostradă, urmând ca în ianuarie să depăşească 91.500 de km, adică nivelul actual al reţelei existente pe tot continentul european (nu numai Uniunea Europeană, ba dimpotrivă, în calcule a fost inclusă şi Turcia).
• Rabobank: Europa de Est va fi cea mai dinamică piaţă agricolă în următorii ani
Statele din Europa de Est vor fi cele mai dinamice pieţe agricole şi alimentare de pe continent în următorii cinci-şase ani, pe fondul creşterii producţiei, potrivit unui raport al băncii Rabobank. Analiştii Rabobank apreciază că viteza de creştere a producţiei va fi diferită de la un stat la altul, în contextul în care şi plăţile directe se vor majora diferit.În Bulgaria şi România, de exemplu, plăţile vor creşte cu peste 50%, în timp ce în Cehia, Ungaria sau Slovenia cu mai puţin de 10%. Vor exista şi diferenţe între sectoare.
• JURNALUL NATIONAL
• "Eminescu taie lemne" sau cultura noii generaţii. Cei în vârstă îi recită versurile, elevii nu-şi amintesc nici titlurile poeziilor
"Poetul nepereche", cum l-au numit unii critici, "ultimul romantic", cum l-au definit alţii, Eminescu încă luminează suveran literatura noastră de la înălţimea de neatins a luceferilor pe care adeseori i-a coborât în versurile sale. Luna, care străluceşte la Agapia "cu lumina ei fecioară", e a lui Eminescu, scria cândva Garabet Ibrăileanu. Marea - pe care n-a văzut-o niciodată - la ţărmul căreia îşi dorea să fie lăsat să moară, e tot a lui. Izvoarele, codrii, şesurile, "tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul" îi aparţin îmbrăţişate, îngemănate şi adâncite în strofe de nimeni mai frumos cântate. Au fost voci care au afirmat că "în afară de Eminescu totul este aproximativ în literatura română". Dar pe noi, cei de azi, în ce măsură ne mai preocupă valorile naţionale? Ne respectăm poeţii măcar amintindu-ne arar câte un vers din opera lor? Daca da sau nu, "Eminescu să ne judece", vorba lui Grigore Vieru!
• DEZASTRU! Forţele Speciale franceze MĂCELĂRITE, ostatic EXECUTAT de Al Qaeda, într-o misiune de salvare EŞUATĂ
Un comando francez a fost măcelărit în Somalia, un soldat fiind ucis, altul rănit şi dat dispărut, iar ostaticul pe care încercau să-l salveze din mâinile răpitorilor Al Qaeda - executat, anunţă dailymail. Forţele speciale franceze au ajuns în satul Bulo Marer, la 50 de km de capitala Mogadishu, la primele ore ale dimineţii. Misiunea lor era de a-l elibera pe un anume Denis Allex, numele acestuia fiind de fapt un pseudonim al unui agent secret, capturat de Al Qaeda somaleză în 2009, în timp aduna şi transmitea informaţii pentru DGSE(Direction Générale de la Sécurité Extérieure), agenţia de informaţii externe a Franţei. Denis Allex, agentul secret ţinut captiv, a apărut în mai multe filme de propagandă ale Al Qaeda, pledând pentru eliberarea sa şi pentru a schimba implicarea Franţei în conflictul autorităţilor din Mali (fosta colonie franceză) cu rebelii susţinuţi de Al Qaeda.
• După ce s-a angajat în război, Franţa calculează: intervenţia din Mali costă 400.000 de euro pe zi
"Dincolo a fost mai scump": în Afganistan a costat 1,4 milioane, în Libia a fost 1,7 milioane. Preşedintele francez Francois Hollande a angajat Franţa într-un război în Mali în care sunt în joc obiective strategice importante pentru Franţa şi Europa şi care beneficiază de sprijinul diplomatic - nu militar - al ONU, SUA, UE şi Rusia, dar care pare imposibil de câştigat pe calea armelor, comentează presa internaţională. Din Le Monde aflăm că în Mali forţele franceze au avut o surpriză şi că,"potrivit unor surse de la Palatul Elysée, grupările islamiste sunt bine înarmate, bine instruite şi dispun de aparatură modernă şi sofisticată".
• Clienţii Volksbank nu mai au dreptul la recuperarea comisioanelor. Curtea de Apel Bucureşti a decis în favoarea băncii
Speranţele clienţilor Volksbank, după decizia favorabilă dată de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar important, s-au năruit. Curtea de Apel a decis în favoarea băncii, invocând sfinţenia clauzelor contractuale, chiar dacă acestea pot părea abuzive. "Volksbank România, reprezentată de avocatul Mihai Kehaiyan, a obţinut o victorie importantă la Curtea de Apel Bucureşti, în procesele cu clienţii. Prin decizia pronunţată, Curtea de Apel apreciază că instanţa nu are dreptul de a anula clauzele referitoare la preţ pe motiv că ar fi abuzive, întrucât acestea sunt exprimate corect şi inteligibil", anunţă un comunicat al casei de avocatură Kehaiyan.
• Ponta vrea proiect pilot pentru reducerea TVA la pâine
Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o discuţie care rămâne în picioare, dar într-o primă etapă Guvernul intenţionează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, a declarat ieri premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că va discuta în perioada următoare un astfel de proiect cu ministrul Agriculturii şi cel al Finanţelor. "Împreună cu ministrul Agriculturii şi cu cel al Finanţelor vreau să fac întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să merg pe tot lanţul de producţie, să vedem ce înseamnă implicaţia bugetară ca şi când pur şi simplu de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% în încasării", a precizat Ponta.
• Sere încălzite cu apă geotermală
Două hectare de seră din localitatea Livada, din judeţul Bihor, sunt acum încălzite cu apă geotermală. Acestea sunt destinate producţiei de tomate iar totul este posibil datorită unei investiţii de 2 milioane de euro efectuată de către compania Transgex, deţinută de omul de afaceri George Călburean. "Apa geotermală, folosită ca sursă de energie, este nepoluantă si este extrasă dintr-un foraj de mare adâncime", potrivit unui comunicat transmis. Factorii climatici din seră sunt menţinuţi în parametrii optimi printr-o serie de senzori, termometre şi umidometre, datele înregistrate de acestea fiind transmise unui sistem computerizat care menţine totul la un nivelul optim specific culturii din seră.
• Stop hipermarketurilor! Bun venit magazinelor de proximitate!
Confruntându-se cu efectele recesiunii economice la nivel internaţional, toţi jucătorii din industria locală de retail au fost nevoiţi în 2012 să îşi eficientizeze afacerile pe baze sustenabile, fie prin repoziţionare şi rebranduire, fie prin reconfigurare. Având în vedere că jumătate din veniturile populaţiei sunt alocate cheltuielilor cu produse alimentare, competiţia pentru dezvoltare în rândul acestor comercianţi a devenit tot mai acerbă. Din categoria reţele de proximitate, Mega Image, Lidl, Profi, Carrefour Market, Penny Market şi reţeaua La Doi Paşi (franciza Metro pe piaţa magazinelor de proximitate) au deschis zeci de noi unităţi, atât în Capitală, cât şi în oraşele importante din ţară.
• NATIONAL
• Ultimul gand al lui Dinu Patriciu: cum sa-si dezmosteneasca sotia!
"National" prezinta detalii incredibile din culisele unei strategii minutioase, pusa la cale de Dinu Patriciu, chiar de pe patul de spital. Inainte de a suferi transplantul de ficat, la Milano, miliardarul roman a s-a gandit la un singur lucru: cum sa-si dezmosteneasca nevasta. Dupa ce sotia lui, Dana Patriciu, a introdus actiunea de partaj la Judecatoria Sectorului 1, miliardarul roman nu a mai avut somn. Chiar daca era programat pentru interventia de transplant de ficat la o clinica din Milano, Dinu Patriciu si-a stabilit rapid prioritatile.
• Voiculescu pune Armata pe evazionisti
Militarii ar trebui transformati in "vanatori de evazionisti", sustine conservatorul Dan Voiculescu, propunerea acestuia fiind discutata, ieri, in cadrul USL. "Oamenii din Armata au o statura, au o moralitate, o disciplina a muncii care ii recomanda pentru a fi controlori si vanatori de evazionisti", a explicat Voiculescu, precizand ca ideea ii apartine. "Am vorbit despre o masura cred eu foarte buna. La ora actuala, la Ministerul Apararii exista personal disponibil care poate fi detasat in interesul serviciului la Ministerul de Finante pentru a putea sa punem cat de cat stavila evaziunii fiscale, pentru ca marea problema e controlul, nu avem suficienti oameni care sa controleze evazionistii. E o idee a mea, care cred eu ca nu ar fi motive sa nu se puna in aplicare", a mai precizat liderul conservator.
• PUTEREA
• AVAS se judecă la Washington cu afaceriştii Awdi - Rodipet şi Gavazzi - Oţelu Roşu. Plătim scump ţepele privatizării
Atunci când a fost numit la conducerea AVAS, în noiembrie 2012, Adrian Volintiru a luat în primire şi cele 13.000 de procese pe care fostul FPS le are atât în ţară, cât şi în străinătate. Avocaţii angajaţi pentru dosarele din afara României, cele de la Washington şi Paris, costă statul român milioane de euro anual. Noroc că procesele deschise la curţile de arbitraj internaţionale nu sunt prea multe, pentru că altfel costurile ar putea fi mai mari decât bugetul AVAS. Reclamanţii sunt personaje de-a dreptul exotice, cu un istoric controversat în România, care au reuşit să ducă societăţile cumpărate de la stat în pragul falimentului. Ei sunt practic "ţeparii" marii privatizări din ultimii 20 de ani.
• Bursa zvonurilor: TVR Felix
Oameni de încredere ai lui Dan Voiculescu-Felix fac presiuni uriaşe la primul-ministru pentru schimbarea şefului ştirilor din Televiziunea Publică. Ţinta preşedintelui-fondator al Partidului Conservator este de a-şi pune pe postul respectiv un ziarist din Trustul Intact, ca astfel să controleze direct Departamentul Informativ al TVR. Mutarea ar urma să se întâmple după încheierea restructurării personalului.
• Guvernul caută investitori strategici
Una dintre principalele teme de discuţii între Guvern şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) care soseşte astăzi la Bucureşti va fi calendarul privatizărilor unor companii de stat. Pe fondul crizei economice care trenează, Guvernul Ponta 1 a amânat, anul trecut, operaţiunile de listare la bursă programate, în special pentru companiile din sectorul energetic. "Piatra de moară" la acest capitol rămâne Oltchim Râmnicu Vâlcea, a cărui tentativă de vânzare a reprezentat cel mai usturător eşec al Cabinetului Ponta 1.
• Leul îşi va continua aprecierea faţă de euro
Întărirea leului din ultimele săptămâni a surprins investitorii, moneda naţională transformându-se în valuta preferată a jucătorilor la bursă. Potrivit analiştilor, această evoluţie se datorează semnalelor de stabilitate politică lansate după alegerile parlamentare. Analistul financiar Ionel Blănculescu este de părere că întărirea monedei naţionale se datorează mesajelor de stabilitate date de instalarea noului guvern. "Suntem la început de mandat, cu o majoritate zdrobitoare în Parlament. Aceste două aspecte relevă faptul că se vor începe anumite proiecte, ce vor duce invariabil la o creştere a cererii pentru lei.
• ROMANIA LIBERA
• Miza lui Crin Antonescu pentru PNL
Una dintre strategiile vehiculate în zona USL ar consta, potrivit unor surse din apropierea arcului guvernamental, în dezmembrarea PDL şi reducerea lui la nivelul formaţiunilor neparlamentare. În acest fel, Puterea şi Opoziţia ar putea fi împărţite între liberali şi socialişti, dar această ipoteză este dificil să nu poată fi pusă în practică, de aceea, deocamdată, Crin Antonescu încearcă să devină mai puternic şi să-i elimine din partid pe cei care îi râvnesc locul şi îl ofensează.
• Cum a fost evitată ocuparea Mănăstirii Putna de către sovietici
Am fi putut azi să mergem la mormântul lui Ştefan cel Mare cu paşaport? Deşi pare incredibil, arhivele militare ne arată că în vara lui 1940 a existat riscul ca Mănăstirea Putna să cadă sub controlul sovieticilor. Şi asta după ce Moscova ne răpise deja Basarabia şi Bucovina de Nord. Jurnalele de luptă ale Diviziilor 7 şi 25 Infanterie descriu atât intenţiile sovieticilor de a ocupa mai mult teritoriu decât ne luaseră deja, după răpirea Basarabiei şi Bucovinei de Nord, cât şi curajul ieşit din comun al unor ofiţeri şi ostaşi români care au încercat şi, din fericire, au reuşit să stopeze drumul ruşilor către locul sfânt al naţiei române - mormântul lui Ştefan cel Mare.
• ZIARUL FINANCIAR
• Dispută pe 1,6 miliarde de euro, cât este bugetul Casei Naţionale de Sănătate pentru spitale
Nicolăescu declanşează războiul. Competiţia dintre spitalele de stat şi private, la ora adevărului. Puse în faţa pierderii pacienţilor, a medicilor şi asistentelor, spitalele publice l-au determinat pe ministrul sănătăţii să interzică finanţarea competiţiei private. Dar dacă nu vor avea competiţie, cum vor deveni mai eficiente şi cum vor furniza servicii de calitate mai bună? Războiul care s-a născut în sănătate între spitalele de stat şi cele private arată că cele de stat încep să simtă concurenţa din partea celorlalte, fenomen care nu se întâmpla până acum pentru că pacienţii nu mergeau în masă să se trateze la privat.
• Ce cifre pune pe masă Guvernul pentru negocierile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană
România a îndeplinit unele ţinte stabilite cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru anul trecut, inclusiv obiectivul de deficit bugetar, dar are şi restanţe, după cum declară oficialii guvernamentali, calendarul de privatizări şi termenele stabilite pentru selecţia managerilor privaţi fiind decalate. Mesajul transmis de la Guvern este că România vrea să termine "cu bine" acordul actual, parafat în primăvara anului 2011, astfel că nu are rost să vorbim de un nou acord până nu se finalizează acesta. Dacă aspectele legate de ajustarea fiscală au fost trecute de premierul Victor Ponta la categoria "realizări", selecţia managerilor privaţi şi privatizările au fost incluse, evident, la "restanţe".
• Guvernul Ungariei dă vina pe Roubini pentru deprecierea forintului
Investitorii de pe piaţa financiară speculează împotriva forintului în urma recomandărilor analistului Nouriel Roubini, motiv pentru care moneda ungară se depreciază semnificativ faţă de euro, potrivit Ministerului Economiei de la Budapesta. "Nouriel Roubini, unul dintre cei mai influenţi analişti financiari din lume, a recomandat într-o notă pentru investitori asumarea unei poziţii short (de vânzare) pe forint. Se pare că speculatorii au urmat sfatul şi au început atacul asupra forintului", spune Ministerul Economiei, citat de Wall Street Journal. Firma de cercetare a lui Roubini, Roubini Global Economics, a recomandat la 3 ianuarie vânzarea forintului, a rupiei indiene, coroanei cehe şi randului sud-african "din cauza perspectivelor slabe privind politica monetară şi fundamentele macroeconomice" ale acestor ţări.