REVISTA PRESEI 15.03.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 martie 2012

ADEVARUL

Cum l-a hipnotizat MRU pe "necruţătorul" Gâdea

Prezent în emisiunea "Sinteza zilei", premierul Mihai Răzvan Ungureanu l-a făcut KO pe moderatorul Mihai Gâdea. În schimb, Antena 3 a atins o audienţă-record. Marţi, 13 martie, se anunţa o zi bună pentru Mihai Gâdea, directorul Antenei 3. În condiţiile "embargoului" impus de principalul partid de guvernământ, ai cărui reprezentanţi nu mai calcă de anul trecut prin platourile respectivei televiziuni, participarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu la emisiunea "Sinteza zilei" părea o victorie. Desigur, din punct de vedere formal, actualul prim ministru nu este membru al PDL. Este "independent", cum a ţinut să sublinieze şi de această dată. Însă tocmai prin decizia de a coborî în "groapa cu lei", prezentându-se la un post a cărui politică editorială se confundă cu propaganda opoziţiei, a punctat în faţa opiniei publice.

Victimele grandomaniei lui Voicu, puse la plată de Primărie

Construirea abuzivă a mausoleului familiei lui Cătălin Voicu, la Bellu, a afectat grav un monument istoric, al generalului Nicolescu Argeşanu, erou al Războiului de Independenţă. Moştenitorii acestuia sunt azi somaţi să plătească pagubele făcute de senator. Ziarul "Adevărul" a dezvăluit cum a reuşit senatorul Cătălin Voicu (47 de ani), judecat pentru fapte de corupţie, să construiască ilegal o criptă în Cimitirul Bellu, profanând mormintele familiei unui general al Armatei Române, erou al Războiului de Independenţă de la 1877. Cavoul a fost ridicat, printr-o autorizaţie de construcţie ilegală, la doar 10 centimetri faţă de monumentul funerar al generalului Ioan Nicolescu Argeşanu (1841-1913), deşi legea impune o zonă de protecţie de 100 de metri în jurul monumentelor istorice.

Colapsul Greciei dă peste cap înfiinţarea celei mai mari bănci din Europa de Est

Boardul Alpha Bank a cerut acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG Eurobank din cauza impactului restructurării datoriilor Greciei asupra băncilor, a anunţat miercuri instituţia elenă de credit. În România, operaţiunea ar fi presupus fuzionarea Alpha cu Bancpost. Acţionarii celor două bănci au aprobat în noiembrie fuziunea, în urma căreia ar fi fost creată cea mai mare bancă elenă, bine poziţionată pentru a face faţă crizei datoriilor de stat, care a cauzat retrageri de depozite şi creşterea creditelor neperformante, transmite Reuters. Însă conversia de obligaţiuni prin care Grecia şi-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a generat pierderi mult mai ridicate celor două bănci faţă de nivelul estimat la încheierea acordului de fuziune.

CBO: deficitul Statelor Unite pe 2012 va atinge 1.200 de miliarde de dolari

Deficitul bugetar al Statelor Unite va depăşi estimările, în timp ce costurile sistemului de sănătate nu vor creşte atât de repede cât era anticipat, conform informaţiilor publicate de guvernul federal al Statelor Unite. Deficitul pe 2012 va atinge cifra de 1.200 de miliarde de dolari, cu 93 de miliarde de dolari mai mult decât a fost prevăzut acum două luni, conform informaţiilor oferite de Agenţia parlamentară pentru buget (Congressional Budget Office - CBO). Această creştere este rezultatul reducerii veniturilor estimat din impozitele pe salarii pentru restul lui 2012, pierderi pe care decidenţii politici au fost de acord să o adauge la deficitul bugetului federal. Noile estimări înseamnă că guvernul federal va avea un deficit bugetar de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru al patrulea an consecutiv, deşi acesta a scăzut puţin de la nivelul de 1.300 de miliarde de dolari atins anul trecut.

Bancile americane,pregatite sa faca fata cu bine oricaror potentiale probleme

Situaţia celor mai mari firme financiare americane, care au fost testate pentru o situaţie de recesiune mult mai severă decât cea recentă, arată că instituţiile de reglementare au reuşit în demersul lor de creştere a gradului de securitizare a bilanţurilor bancare. Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a anunţat, ieri, că 15 din cele 19 bănci verificate vor putea să-şi menţină nivelul de capital peste minim în condiţiile unui scenariu economic "extrem de ostil", chiar şi în condiţiile în care acestea vor continua să plătească dividente şi să răscumpere acţiuni. Aceste rezultate sunt consecinţa controlului strict exercitat de către Fed privind fluxurile acestora de capital din ultimii trei ani, se arată în comunicatul băncii centrale citat de agenţia de ştiri Bloomberg.

Fitch creşte ratingul Greciei la B-, scoţând-o din faliment tehnic

Grecia nu se mai află în faliment tehnic, însă ritmul lent de implementare a reformelor, incertitudinea politică şi recesiunea economică ar putea-o împinge din nou către incapacitate de plată, a anunţat, ieri, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, după ce guvernul de la Atena a completat cea mai mare restructurare de datorie suverană din istorie. Fitch a crescut ratingul speculativ al Greciei la "B-", fiind prima agenţie de evaluare financiară care să scoată Grecia din faliment, după ce schimbul de obligaţiuni suverane a redus datoria publică a acestei ţări cu 100 de miliarde de euro, o treime din suma totală, anunţă CNBC.

Armatorii germani au rămas cu mult în urma celor greci

Dacă în ceea ce priveşte criza datoriilor suverane Germania îşi poate permite să dea lecţii Greciei şi să impună condiţii dure în schimbul acordării fondurilor de salvare, în ceea ce priveşte situaţia financiară a flotei comerciale, Germania inspiră cel mult milă în timp ce Grecia prosperă. Majoritatea armatorilor din Grecia, ţară care deţine a doua cea mai mare flotă comercială după Japonia, vor depăşi criza economică păstrându-şi poziţia puternică şi competitivă; la polul opus, fondurile care au investit în industria navală germană se confruntă cu falimentul, anunţă publicaţia financiară "Financial Times".

Demonstraţii masive de ziua maghiarimii

Capitala ungară se pregăteşte de demonstraţii masive, azi, de Ziua maghiarilor de pretutindeni - când se marchează cea de a 164-a aniversare a revoluţiei din 1848. Simpatizanţii Fidesz, partidul de guvernământ al lui Viktor Orban, vor participa la un al doilea "Marş al păcii". Prima acţiune de acest fel, care s-a desfăşurat aproximativ acum o lună, a reuşit să adune, potrivit organizatorilor, 100.000 de oameni. Acum ei vor încerca să depăşească acest număr. Se aşteaptă şi participarea unor simpatizanţi din străinătate, mai ales din Polonia. Potrivit postului de televiziune ATV, organizatorii s-ar fi dus pe la liceele şi universităţile din Polonia ca să mobilizeze tineri cu orientare de dreapta.

CURENTUL

Isărescu, securiştii şi naţionalism - comunismul

De aproape un an încoace, toată floarea cea vestită a fostei Securităţi, în frunte cu generalul Iulian Vlad, îl poartă prin ţară, ca pe sfintele moaşte, pe istoricul american Larry Watts, care a scris o carte exact pe gustul protipendadei comuniste din România. Cartea, intitulată sugestiv "Fereşte-mă, Doamne, de prieteni... Războiul clandestin al blocului sovietic cu România", răspunde perfect nevoii tovarăşilor din fosta Securitate de a poza în cei mai patrioţi dintre patrioţi, România fiind prezentată de istoricul american drept o victimă perpetuă, când a ruşilor, când a maghiarilor, salvarea noastră fiind datorată tocmai unor oameni de teapa lui Iulian Vlad, Ioan Talpeş & co. De departe cea mai bătătoare la ochi acţiune, menită să dea un plus de credibilitate unei lucrări contestate în mediul ştiinţific , a fost cea de la Banca Naţională a României, manifestarea fiind prezidată chiar de Mugur Isărescu.

Dosarul "Valiza" şi mâna intereselor ungureşti

Probabil naţionalismul lui Becali a început să deranjeze în anumite cercuri de puţin mai la vest, acolo se trag sfori ca acesta să fie "agăţat" cu ceva în justiţie. Dosarul "Valiza" este o probă evidentă în acest sens. Deocamdată, instanţa a rămas în pronunţare în acest caz iar pe 20 martie vom afla ce a decis justiţia. Soluţia morală şi corectă este achitarea în condiţiile în care premierea în sport nu face decât să confirme sloganul olimpic "Citius Altius Fortis" (mai repede, mai sus, mai puternic - n.red.). Banii erau destinaţi nu pentru non-combat ci pentru extra combat, ori poţi să dai unei echipe româneşti şi 10 milioane de euro că nu o va bătea pe Barcelona într-un joc corect.

CURIERUL NATIONAL

Cui îi este frică de scăderea preţurilor?

Inflaţia monetară indusă în sistemul bancar menţine fenomenul scumpirilor acolo unde piaţa spune că preţurile ar trebui să coboare. Motivaţia pentru care banca centrală încurajează creşterea cantităţii de bani este aceea că deflaţia este nocivă. Profesorul Cristian Păun spune însă că ajustarea preţurilor este benefică, iar inflaţia este produsă pentru salvarea de la faliment a unor afaceri imobiliare şi bancare. Reducerea puternică a consumului din România în ultimii ani nu s-a răsfrânt într-o diminuare a preţurilor, în condiţiile în care sistemul bancar a continuat să majoreze cantitatea de bani, împiedicând ajustările necesare în economie. Cristian Păun, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice Bucureşti, spune că această inflaţie este indusă deliberat pentru finanţarea unui stat ineficient şi pentru a repara, pe seama tuturor consumatorilor, unele erori antreprenoriale care au apărut în special în domeniul imobiliar şi în sectorul bancar.

CEZ, trimisă la podea de ANRE

Veste bună pentru consumatorii deconectaţi de la reţeaua electrică pentru restanţe la taxa radio-tv: agenţia de reglementare în domeniul energiei anunţă că deconectările nu au nicio bază contractuală. După cum aţi aflat deja, de la 1 ianuarie 2012 compania CEZ a cumulat facturile de energie electrică cu taxa radio-tv. Din cauza restanţelor înregistrate la taxa radio-tv, zeci de consumatori au fost deja deconectaţi de la reţeaua electrică, fiind apoi obligaţi să plătească sute de lei ca taxă de deconectare/reconectare. Valoarea taxelor de deconectare/reconectare este cuprinsă între 265 şi 545 de lei.

Fenomenul spălării banilor este în plină dezvoltare

Adrian Cucu (ONPCSB): Anul trecut, Oficiul a suspendat de la tranzacţionare peste 5 mil. euro, instituindu-se sechestru pe sumă. Kovesi: În 4 ani s-au scos, cu valizele, 60 mil. euro. Bogdan Drăgoi: Ministerul Finanţelor va sprijini Oficiul în cazul în care se impun modificări legislative. Activitatea depusă anul trecut de analiştii financiari ai Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a fost mai mult decât fructuoasă, în cazul a patru rapoarte de tranzacţii suspecte, în valoare de peste 5 mil. euro, instituindu-se sechestru pe aproape toată suma blocată de Oficiu.

S-a aprins becul pentru oferta Transelectrica

Primele subscrieri s-au realizat în zona pragului minimal de 14,9 lei/acţiune. Începând de ieri investitorii au posibilitatea să subscrie la oferta publică secundară pe care statul o derulează până pe data de 27 martie pentru un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica SA (TEL). "Aşteptăm acest moment de aproape cinci ani, ca Bursa să fie din nou folosită pentru finanţarea economiei româneşti", a declarat Lucian Anghel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de instituţia pe care o reprezintă la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. El spune că operaţiunea de piaţă reprezintă un nou semnal pentru investitori, dar şi pentru pieţele internaţionale, iar aceasta are toate ingredientele pentru a fi închisă. "Nu cred că lipseşte absolut nimic pentru a avea o ofertă de succes", a mai spus Anghel.

EVENIMENTUL ZILEI

DRĂGOI SPARGE BUBOIUL GRECESC DE LA LOTERIE

ANAF, Garda Financiară şi Consiliul Concurenţei susţin că Loteria Naţională a fentat bugetul statului cu 350 de milioane de euro. Consiliul Concurenţei a controlat, marţi, contractele încheiate de Loteria Naţională (LN) cu firmele greceşti Intracom, Intralot şi Lotrom. Compania este acuzată de înţelegeri anticoncurenţiale, motiv pentru care riscă o amendă de 30 de milioane de euro. Reprezentanţii Loteriei Naţionale sunt suspectaţi că, în 2003, au încheiat un contract de credit-furnizor cu cele trei firme greceşti pentru implementarea jocului de video-loterie, dar, de fapt, au pus în practică jocuri de tip slot-maşini. Din iunie 2009 până în prezent, LN nu a plătit dările către stat pentru cele 6.273 de aparate pe care le are. Prejudiciul calculat de inspectorii fiscali se ridică la aproximativ 350 de milioane de euro. ANAF-ul şi Garda financiară au sesizat DNA-ul, care ezită să ia o decizie concretă în acest dosar.

Firul roşu între MRU şi Ponta încinge USL

Dialogul telefonic dintre premier şi şeful PSD, ajuns deja la episodul doi, îl irită pe liberalul Crin Antonescu, lăsat pe dinafară. Un telefon dat lui Victor Ponta de premierul Mihai Răzvan Ungureanu a reuşit simultan să determine USL să se aşeze la discuţii cu Puterea şi să-l irite pe Crin Antonescu. Invitat marţi seară la Antena 3, premierul a relatat că a avut în cursul zilei o convorbire cu preşedintele PSD. "Simţim nevoia de dialog pe problemele esenţiale", a spus acesta.

Cum au vândut primarii nelegal case naţionalizate. Prejudiciul stabilit până în prezent - aproximativ 2,7 miliarde de lei

Statul este obligat deja să plătească despăgubiri de milioane de lei din cauză că instanţele au anulat contractele de vânzare-cumpărare prin care au fost vândute imobile în baza legii caselor naţionalizate. Ale mii de dosare se află pe rolul instanţelor de judecată. Până în prezent, au fost emise mii de hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care au fost anulate contracte de vânzare-cumpărare, potrivit unui document al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii. În ceea ce priveşte proprietarii care au cumpărat imobilele de la autorităţile locale, ei ar urma să fie despăgubiţi de către Ministerul de Finanţe, potrivit legii. "Valoarea estimativă a acestora este de 2.721.028.845 lei. Facem precizarea că valoarea acestora se va putea majora, având în vedere, pe deoparte, faptul că o parte din prefecturi nu au estimat valoarea actuală a imobilelor.

Ahmadinejad, chemat la ordine de ayatollah

O dispută mai veche cu liderul spiritual al Republicii Islamice l-a costat pe preşedintele iranian o audiere dură în Parlament, o premieră după anul 1979. Pentru prima dată de la Revoluţia Islamică din 1979, un preşedinte iranian a fost audiat în Parlament, răspunzând mai multor întrebări incomode adre­sate de un grup de deputaţi ostili. Premiera nu a avut drept cauză principală starea generală a Republicii Islamice, ci mai degrabă un conflict mocnit, izbucnit anul trecut între Mahmoud Ahmadinejad, şeful statului, şi ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al ţării şi cel care deţine de fapt puterea la Teheran.

Companiile americane stau pe o comoară de bani, dar evită să-şi ţină lichidităţile în ţară

Companiile americane nefinanciare stau pe o grămadă de bani, evaluată de Moody's la 1.240 de miliarde dolari, în creştere cu 3% faţă de recordul de 1.200 de miliarde de dolari înregistrat în 2010, iar mai toate corporaţiile evită să-şi ţină lichidităţile în SUA. Agenţia americană de evaluare financiară estimează că aproape 700 de miliarde de dolari (57% din aceste depozite de numerar) sunt ţinute în străinătate. Moody's crede că această situaţie reflectă puterea pieţelor emergente, consecinţele fiscale negative de repatriere a banilor în SUA şi utilizarea disproporţionată a fondurilor americane pentru a plăti dividende şi achiziţii. Cei cinci "regi ai numerarului" sunt Apple, Microsoft, Cisco Systems, Google şi Pfizer. Împreună, ei deţin 276 de miliarde de dolari sau 22% din totalul de numerar al corporaţiilor nefinanciare.

JURNALUL NATIONAL

Ungureanu, prins cu ocaua mică. Unde este constatarea ANI privind situaţia premierului?

Jurnalul Naţional a dezvăluit că Daniela Ungureanu, soţia premierului, se află în consiliul de administraţie al unei subsidiare Petrom iar oficialul nu a menţionat acest fapt în niciuna din declaraţiile sale de interese. Ba mai mult, dacă adunăm cât a primit soţia sa din 2009 până în 2011 rezultă o sumă de 255.000 de euro, adică aproximativ 7.000 de euro lunar. Iniţial, suma era trecută în contul unor servicii de "consultanţă medicală", pe urmă acestea s-au transformat într-un "proiect social", pentru ca pe urmă să se descopere că de fapt Daniela Ungureanu era administrator al firmei care furniza toate serviciile medicale către OMV. ANI nu are făcut public niciun act legat de contractul soţiei sale cu OMV. Jurnalul Naţional a solicitat ANI să clarifice care este situaţia.

De ce este Ungureanu-OMV caz de siguranţă naţională. Premierul, la prima decizie favorabilă OMV

Cum consultanţa, proiectul social şi medicina muncii au dărâmat orice iluzie că ar putea fi vorba de o afacere onestă între familia Ungureanu şi OMV, întrebarea legitimă este "Ce interese poate avea OMV la şeful SIE astfel încât să-i cumpere bunăvoinţa?". Premierul Ungureanu a făcut deja zilele trecute prima mutare în favoarea OMV Petrom şi dorinţei sale de a exporta gazele din România. Printre cele mai importante decizii luate la Iaşi, în timpul şedinţei comune a Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, a fost aceea a finalizării gazoductului Ungheni-Iaşi până la sfârşitul acestui an. Prin această conductă România va putea să importe şi... să exporte gaze naturale. Principalul beneficiar al afacerii? OMV Petrom, dornic să exporte.

Ungureanu atacă dur Olanda. "Vom cere Consiliu European extraordinar. Extrema dreaptă ţine ostatică guvernarea în Olanda!"

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va cere un Consiliu European extraordinar pe tema aderării României la Spaţiul Schengen şi lansează un atac extrem de dur la adresa Olandei. Premierul român se va afla joi la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. La începutul lunii martie, şi şeful statului a calificat poziţia Olandei ca fiind "un abuz". Preşedintele a reluat afirmaţiile făcute la finalul lucrărilor reuniunii anterioare a Consiliului European, potrivit cărora portul cunoscut ca fiind principala poartă de intrare a drogurilor în Europa este Rotterdam, nicidecum Constanţa.

Fonduri europene

Ministerul Agriculturii va absorbi în primul trimestru un miliard de euro din fonduri europene şi are ca ţintă pentru acest an atragerea a 2,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. "Ne-am propus o ţintă agresivă pentru absorbţia fondurilor. Vorbim despre 2,5 miliarde de euro, o sumă care reprezintă 40% din cei 6 miliarde de euro pe care Guvernul şi-a propus să îi absoarbă în acest an", a afirmat Fuia.

NATIONAL

Valeriu Turcan, relatii nefiresti cu primarul din Sinaia!

SIE i-a aratat presedintelui filmarile care demonstreaza ca intre cei doi s-a intamplat ceva putred in Danemarca. Plecarea intempestiva a celui mai longeviv colaborator al lui Traian Basescu din inalta functie de purtator de cuvant al Presedintiei Romaniei a surprins pe toata lumea. Mai ales ca singura explicatie oficiala a fost cea oferita chiar de Valeriu Turcan, care a declarat ca isi dorestre sa lucreze in sistemul privat.

Catalin Catoiu isi muta "teava" de pe Arcul de Triumf la Palatul Victoria

Amor pe Arcul de Triumf, relatii cu o sumedenie de femei frumoase, roluri prin telenovele, perversiuni cu maseuze. "In ultimii 30 de ani m-am ocupat in special de femei", declara in urma cu doi ani Catalin Catoiu (51 de ani). Fin cozeur si bun cunoscator al lumii de oras, dar cunoscut in principal ca fost iubit al unor vedete, "Teava" s-a trezit peste noapte consilier de imagine al primului ministru, Mihai Razvan Ungureanu. Cu o viata plina de picanterii, actorul de telenovele va face parte din echipa care se ocupa de filmarile oficiale de la Guvern.

Antonescu, sfidat de Ponta si ignorat de Ungureanu

Scos din fire de dialogurile neautorizate purtate de amicul Victor Ponta, Crin Antonescu isi versa nervii pe Razvan Ungureanu. Atunci cand Ponta calca-n strachinile Aliantei, Antonescu se multumeste cu crizele de nervi consumate in spatele usilor partidului. Asa cum se spune ca s-a intamplat si marti seara, atunci cand Antonescu a auzit la televizor de telefonul dat de Ungureanu lui Ponta. Ca sa nu pice de papagal, liderul liberal a sustinut, ieri, ca stia si el de conversatie: "Este o diversiune destul de ieftina si mult prea putin prestigioasa. Stiam de acest telefon, care nu are nimic misterios sau special in el". Macinat in continuare de o furie imposibil de canalizat impotriva lui Ponta, liderul PNL l-a jignit pe Ungureanu, pe care-l considera un simplu "slujbas al lui Traian Basescu", cu care Opozitia nici nu are ce dialoga.

Compania Vodafone, suspectata de aranjamente de Comisia Europeana

CE pregateste o ancheta in legatura cu reuniunile patronilor a cinci operatori majori din domeniul telecomunicatiilor. Exista suspiciuni ca acestia faceau "bisericute", intalnindu-se din2010, periodic, pentru a incheia anumite intelegeri. Cum Bruxellesul se vrea garantul concurentei oneste, a cerut informatii in legatura cu reuniunile periodice ale patronilor France Télécom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefonica si Vodafone, consacrate "armonizarii" platformelor tehnologice. Sau pentru a discuta de problemele ridicate de provocarile Google si Apple. Demersul Comisiei Europene este prima etapa a unei anchete antitrust.

PUTEREA

Tony Blair la Bucureşti pe bani europeni

PSD îl aduce la Bucureşti pe Tony Blair. Organizatorul conferinţei, unde va vorbi fostul premier britanic, refuză să spună care este onorariul speakerului. Potrivit mai multor publicaţii internaţionale, Tony Blair este unul dintre cei mai scumpi speakeri din lume, cu onorarii care pot ajunge şi la 616.000 de dolari per discurs. Fundaţia care se ocupă de conferinţa lui Blair este finanţată din bani europeni.

Ziua maghiarimii nu va fi sărbătoare legală în Covasna

Curtea de Apel Braşov a declarat drept ilegală o hotărâre a Consiliului Judeţean Covasna, adoptată în urmă cu aproape un an, prin care instituia ziua de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, drept sărbătoare oficială locală. Practic, instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii Covasna, care a atacat hotărârea în contencios administrativ pe temei de nelegalitate, respingând astfel recursul intentat de CJ. Potrivit sentinţei postate pe site-ul Curţii de Apel Braşov, hotărârea este definitivă şi irevocabilă.

Directorul APIA se autosubvenţionează

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Nicolae Sterghiu, a reuşit performanţa de a încasa subvenţii pe terenurile pe care le posedă, ca persoană fizică, prin intermediul ginerelui său care lucrează, de asemenea, la APIA. Chiar dacă ignoră legislaţia naţională şi europeană privind incompatibilitatea şi conflictele de interese, Nicolae Sterghiu spune că ginerele său doar a efectuat verificări privind existenţa reală a terenurilor.

ROMANIA LIBERA

Judecătoarele lui Staicu au eliberat un membru Al Qaeda

Judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, din completul care l-a scăpat de Dinel Staicu de o condamnare, au fost monitorizate de procurorii care considerau suspectă eliberarea unui irakian, membru Al Qaeda, judecat în prezent pentru fapte de terorism. Deşi cele două au primit NUP, în cazul lui Piciarcă anchetatorii au descoperit şi conexiuni care duceau spre membri ai lumii interlope.

Viitor sumbru. Baroni locali şi alegeri câştigate cu punga şi în 2032

Cum va arăta lumea politică peste 20 de ani? Vor fi politicienii mai competenţi, partidele mai curate şi alegerile mai corecte decât acum? RL a încercat să creioneze viitorul politic al României cu ajutorul unor analişti politici şi istorici cunoscuţi. Românii mai au foarte puţină încredere în clasa politică actuală, după cum o arată ultimele sondaje de opinie. În aceste condiţii, speranţele oamenilor ar trebui să fie legate mai mult de viitor, în cei care vor conduce România peste 10-20 de ani. Analiştii şi istoricii consultaţi de RL nu au însă o viziune prea optimistă despre "urmaşii" actualilor conducători. În opinia lor, clasa politică va fi, în general, mediocră, eventuala reformare a acesteia survenind mai degrabă ca urmare a presiunilor Europei decât a mecanismelor interne de promovare.

Spionii chinezi au piratat BAE System

Publicaţia Sunday Times a confirmat că hackerii chinezi au penetrat un ordinator al BAE (British Aerospace), întreprindere din sectorul de apărare, şi au furat date tehnice ale avionului de vânătoare american F-35, aflat încă în curs de dezvoltare. Informaţia a fost păstrată secretă, dar a fost divulgată de un responsabil al BAE. Este povestea unui drum lung al chinezilor spre secretele cele mai bine păzite ale tehnologiei aeronautice occidentale.

ZIARUL FINANCIAR

Topul magnaţilor imobiliari: cine a încasat 200 mil. euro anul trecut din malluri şi birouri

2011 a fost un nou an dificil pentru proprietarii de active imobiliare de pe piaţa locală, creşteri de venituri din chirii înregistrând cu precădere firmele care şi-au mărit portofoliul, arată o analiză a ZF privind veniturile pe care aceste proprietăţi le generează anual. Iulian Dascălu, Gabriel Popoviciu, Liviu Tudor şi Dan Adamescu sunt singurii oameni de afaceri români care intră în top zece al celor mai mari proprietari de active imobiliare comerciale - malluri şi clădiri de birouri. Cele mai mari zece grupuri imobiliare de pe piaţa locală încasează anual venituri de peste 200 de milioane de euro din închirierea spaţiilor în centre comerciale şi clădiri de birouri, o piaţă care a ajuns la un rulaj anual de 500-600 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Guvernul se mai gândeşte dacă vinde sau nu pachetul de 9,84% din Petrom

Reluarea ofertei de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom (SNP) pe care statul nu a reuşit să-l vândă anul trecut este sub semnul întrebării, iar investitorii ar putea ajunge să regrete că nu au cumpărat în oferta din iulie 2011. Reprezentanţii Ministerului Eco­nomiei declarau în urmă cu o lună că oferta Petrom ar putea fi reluată în toamna acestui an. "În ceea ce priveşte Petrom, estimăm că oferta publică secundară a pachetului de 9,84 % să fie finalizată în partea a doua a anului 2012", este răspunsul oficial transmis de Ministerul Economiei pe 14 februarie la o întrebare a ZF. Noul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea avea altă opţiune.

Fuia a găsit soluţia pentru "setea de teren" a străinilor: vrea să facă bancă funciară, dar nu ştie cu ce bani

Înfiinţarea unei bănci funciare cu prioritate la achiziţiile de teren agricol este soluţia pentru a opri valul de investiţii făcute de străini în terenurile agricole locale, a anunţat ieri Stelian Fuia, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. "Vrem să înfiinţăm o bancă funciară cu drept de preemţiune pentru achiziţiile de teren agricol. Este singura cale de a menţine terenurile agricole în sfera naţională. Instituţia urmează să aibă dreptul de a achiziţiona teren de pe piaţă pentru a-l comasa, după care să îl repună în piaţă prin concesiune pentru tineri", a spus şeful de la Agricultură la o conferinţă pe teme agricole organizată de Finmedia.

Germania şi Franţa asigură că partea cea mai grea a crizei din zona euro a trecut

Miniştrii de finanţe ai Germaniei şi Franţei Wolfgang Schaeuble şi Francois Baroin au declarat că zona euro a reuşit să depăşească partea cea mai rea a crizei datoriilor. Discursurile, cu un ton neobişnuit de optimist, vin după ce Grecia a reuşit să ducă la capăt cu succes un plan de restructurare a datoriilor, dar şi cu o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Patriciu mai rămâne cu o clădire aproape goală: Adama se mută din Evo Center Pipera

Compania de dezvoltare imobiliară Adama, deţinută de fondul austriac de investiţii Immofinanz, îşi va muta peste zece zile birourile din clădirea Evo Center din Pipera în parcul de afaceri Victoria Park de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, urmând să elibereze două etaje ale imobilului deţinut de Dinu Patriciu. Clădirea situată pe strada Iancu Nicolae, cu o suprafaţă închiriabilă de 2.000 de metri pătraţi, mai are un singur chiriaş, respectiv International Pediatric Clinic, iar deocamdată nu a fost stabilit cine va ocupa spaţiile eliberate de Adama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb