REVISTA PRESEI 15.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 mai 2014

ADEVARUL

Scandal pe piaţa asigurărilor. Procurorii cercetează o fraudă de un milion de poliţe Omniasig, fără acoperire

Acuzaţii grave planează asupra societăţii de asigurări Omniasig, una dintre cele mai importante astfel de firme din România. Autorităţile îi acuză pe angajaţii companiei, de la cei cu funcţii de conducere până la brokeri, că au produs pagube de milioane de euro firmei centrale din Austria. Marţi dimineaţă peste 100 de poliţişti şi procurori au descins la aproape 50 de sucursale ale societăţii Omiasig din toată ţara. La plecare au încărcat camioane întregi cu acte pe care le-au dus la sediul Parchetului General pentru continuarea cercetărilor. De altfel, la încheierea percheziţiilor, şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei, Alexandru Ioniţă, spunea că în următoarele ore vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate. "Verificările în acest dosar au început la jumătatea anului 2013, şi am fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii. Deocamdată verificăm acte. Abia zilele următoare vom începe să audiem şi suspecţii", a explicat Ioniţă.

Cum a fost cenzurat Traian Băsescu la TVR 3

Preşedintele Traian Băsescu a acordat duminică un interviu pentru TVR Timişoara, care urma să fie difuzat şi de TVR 3, marţi seara. Însă interviul a fost blocat de directorul TVR 3, Răzvan Bucuroiu, fără nicio explicaţie. Preşedintele Traian Băsescu a participat, duminică, la Timişoara, la o conferinţă organizată de Mişcarea Populară. Printre altele, preşedintele i-a acordat un interviu Brânduşei Armanca, jurnalistă la TVR Timişoara şi fost şef al ICR Budapesta. Interviul a fost difuzat în patru judeţe - Timiş, Arad, Oradea, Hunedoara - şi, conform spuselor Brânduşei Armanca, urma să fie difuzat şi pe plan naţional, pe TVR 3. Au stabilit că îl difuzează concomitent pe TVR 3 şi pe TVR Timişoara, marţi, de la ora 22.00", spune Brânduşa Armanca pentru "Adevărul". Numai că, subit, interviul cu Traian Băsescu nu a mai fost difuzat pe TVR 3. "Este un precedent extrem de grav ca un interviu cu şeful statului, nu cred că s-a mai întâmplat un asemenea precedent, să fie cenzurat pe postul public de televiziune", a afirmat Eugen Tomac.

Penitenciarul Poarta Albă s-a autosesizat cu privire la comportamentul lui Gigi Becali din permisia de o zi

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă s-a autosesizat cu privire la comportamentul pe care l-a avut Gigi Becali luni, în ziua în care a obţinut permisia pentru a-şi vizita familia. Surse judiciare au declarat că există suspiciunea că acesta ar fi încălcat prevederile legale. O comisie de la Penitenciarul Poarta Albă urmează să stabilească dacă Gigi Becali a încălcat Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate. "Dacă vor fi constatate abateri vor fi propuse sancţiuni, care vor putea fi contestate de deţinut. O eventuală contestaţie va fi analizată de judecatorul de supraveghere a privării de libertate, iar mai apoi şi această decizie va putea fi atacată în instanţă de deţinut, în cazul în care nu o consideră corectă", au precizat sursele citate.

De ce este ilegal transferul Portului Constanţa către administraţia Mazăre

Specialiştii din Ministerul Transporturilor au o serie de obiecţii legale privind preconizatul transfer suplimentar de acţiuni ale Portului Constanţa, de la autoritatea de stat către municipalitate. În mod curios, acestea nu au fost luate în considerare de demnitari atunci când au bătut palma pentru tranzacţie. În acest moment, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa are ca acţionar majoritar Statul român, prin Ministerul Transporturilor, care deţine 60% dintre acţiuni. Fondul Proprietatea are 20% acţiuni, iar Consiliul Local al Municipiului Constanţa - tot 20%. Ultima entitate a devenit acţionar în anul 2008, când Ministerul Transporturilor i-a cedat gratuit 20% din acţiuni, în urma unei legi promovate în Parlament de deputatul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului de Constanţa, Radu Mazăre. Conform experţilor în legislaţie, orice transmitere unui pachet de acţiuni de la o companie deţinută de stat se face prin privatizare, astfel că "titlul gratuit" iese din sfera legalului.

Statul va putea să îşi majoreze participaţia la companiile pe care le controlează prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora în acţiuni

Statul va putea să îşi majoreze participaţia la companiile pe care le controlează prin transformarea datoriilor bugetare ale acestora în acţiuni, conversie care va putea fi introdusă, în cazul firmelor în insolvenţă, şi în planul de reorganizare, operaţiune interzisă în prezent de Legea insolvenţei. Procedura rezultă din prevederile unei ordonanţe de urgenţă adoptate, marţi, de Guvern. Argumentul actului normative este intenţia de redresare a activităţii operatorilor economici cu capital integral de stat. Actul normativ stabileşte că la operatorii economici la care statul este acţionar unic sau majoritar se poate aproba, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale, prin hotărâre a Guvernului.

Grupul britanic HSBC a acumulat 5% din acţiunile SIF Oltenia

Grupul britanic HSBC Holdings, cea mai mare bancă europeană în funcţie de valoarea activelor, a acumulat o participaţie de 5,02% din acţiunile SIF Oltenia (SIF5), potrivit unui anunţ publicat miercuri pe platforma Bursei de la Bucureşti. Pragul de 5% a fost depăşit printr-o tranzacţie care a avut loc la data de 8 mai. În ziua menţionată au avut loc două transferuri negociate, de tip deal, cu acţiuni SIF Oltenia, în valoare totală de 453.000 de lei, la un preţ de 1,7 lei, cu 1,73% sub închiderea din ziua anterioară. Ulterior, la 9 mai, deţinerea HSBC la SIF Oltenia a coborât sub pragul de raportare de 5%, potrivit unui anunţ apărut în după-amiaza zilei de miercuri pe platforma bursei. Transferurile au avut loc şi în acest caz pe piaţa secundară. Un pachet de 4,8% din acţiunile SIF Oltenia a făcut miercuri obiectul a trei dealuri, în valoare totală de 56 milioane de lei (12,6 milioane de euro), la un preţ de 2 lei pe acţiune, cu 13,9% peste referinţa de luni. Acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,85% miercuri până la ora 11:24, la 1,75 lei.

Rompetrol Rafinare a încheiat primul trimestru cu afaceri de 1,3 miliarde dolari, mai mari cu 48%, însă pierderile au crescut

Rompetrol Rafinare, parte a grupului KMG International, a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri brută de 1,3 miliarde dolari, în urcare cu 48% de la 884,3 milioane dolari în perioada similară din 2013, pe fondul creşterii vânzărilor, dar pierderile au avansat, la 26,8 milioane dolari. Pierderile raportate sunt în urcare cu 6,7% faţă de rezultatul negativ de 25,1 milioane de dolari înregistrat în primele trei luni ale anului trecut. "Rezultatele financiare consolidate ale companiei au fost influenţate pozitiv de creşterea cantităţilor produse si vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi negativ de evoluţia cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produsele petroliere", potrivit unui comunicat al companiei.

CURENTUL

Jaf în bani publici la Transelectrica. Conducerea companiei şi-a stabilit majorări de salarii şi bonusuri ilegale

Deşi în legea bugetului de stat pe 2011 s-a prevăzut limitarea cheltuielilor salariale la operatorii economici cu capital de stat, la nivelul cheltuielilor salariale la nivelul anului precedent, actualizat cu indicele de inflaţie, auditorii de la Curtea de Conturi au constatat că la Transelectrica nu s-au respectat prevederile legale , cheltuielile cu salariile înregistrând în 2011 o depăşire de 1.564.413 lei, bani acordaţi fără bază legală. Astfel, cu acordul conducerii companiei, cheltuielile cu salariile au crescut cu 103%, deşi legea cerea menţinerea lor la valoarea anului precedent, 107 044 000 lei, acceptându-se doare o creştere echivalentă cu valoarea inflaţiei, stabilită de BNR ,la vremea aceea , la 3%. Vinovaţi de această situaţie se fac, potrivit raportului Curţii de Conturi, atât membrii Consiliului de administraţie cât şi membrii AGA care au avizat situaţiile financiare prezentate de CA.

Butcher: Biden vine şi pentru continuarea combaterii corupţiei, e păcat ca progresele "să se piardă"

România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta "să nu se piardă", a afirmat Duane Butcher, precizând că vicepreşedintele american Joe Biden va veni la Bucureşti şi pentru a insista pe acest subiect. Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a arătat că vicepreşedintele Joe Biden intenţionează să abordeze în discuţia cu autorităţile române şi problema luptei împotriva corupţiei. "Un alt motiv al vizitei este de a încuraja România să se concentreze pe eforturile de combatere a corupţiei, de a avea instituţii independente puternice şi un bun mediu de afaceri. Vrem să reflectăm faptul că România a făcut progrese imense şi, de fapt, a ajuns un model pentru ţările din regiune în ce priveşte lupta împotriva corupţiei, după cum am văzut în ultima perioadă. Este important ca momentul acesta să nu se piardă, iar eforturile de combatere a corupţiei să continue", a afirmat Butcher.

CURIERUL NATIONAL

Doar procurorii se mai ocupă de piaţa asigurărilor. ASF doarme

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pare să fie ultima dintre instituţiile statului care află ce se întâmplă în piaţa asigurărilor, deşi, conform legii, intră în atribuţiile sale să verifice corectitudinea comportamentului asigurătorilor. În timp ce, rând pe rând, "capete" din industrie ajung după gratii în urma probelor aduse în dosare de procurori, ASF tace, neputând nici măcar să răspundă întrebărilor presei privind solvabilitatea asigurătorilor. După arestarea răsunătoare a celor implicaţi în dosarul Carpatica şi a sechestrului pus pe bunurile Astra, ieri procurorii au efectuat nu mai puţin de 49 de percheziţii la sedii centrale şi sucursale ale societăţii de asigurare Omniasig din ţară, suspectând faptul că directorul general şi peste 40 directori sunt implicaţi în falsificarea a aproximativ 1 milion de poliţe de asigurare, prin care s-ar fi adus statului un prejudiciu de câteva milioane de lei. În acest caz, surse judiciare au declarat că ancheta ar viza mai multe persoane, printre care ar fi şi directorul general al societăţii de asigurare Omniasig, precum şi toţi directorii de sucursale şi directorii de vânzări, cercetările nevizând însă şi clienţi ai Omniasig, consideraţi fiind drept cumpărători de bună-credinţă.

Rezervaţie de 1,3 mld. lei în Fondul de Mediu

Suma reprezintă excedentul din anii precedenţi a cărui folosire nu este permisă de Ministerul Finanţelor. Banii sunt strânşi, în parte, din taxa de poluare, pe care Guvernul a stabilit să o plătească eşalonat celor care şi-au câştigat acest drept în instanţă. Pe de altă parte, AFM are programate împăduriri ale terenurilor degradate de doar 145 mil. lei. În ciuda tuturor controverselor privind taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor, indiferent cum s-a numit aceasta - taxa auto, de primă înmatriculare, de poluare şi, mai nou, timbrul de mediu -, şi a extrem de numeroaselor decizii definitive şi irevocabile de restituire a acestora, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) estimează şi în acest an că va încasa nu mai puţin de 540 mil. lei din timbrul de mediu, majorând substanţial sumele pe care le are de returnat celor care şi-au câştigat acest drept în instanţă. Astfel, nivelul restituirilor ar putea atinge valoarea de aproximativ 1,9 miliarde lei, în cazul în care toţi cei care au "cotizat" în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2014 ar chema AFM în judecată.

Fermierii, prea săraci să acceseze miliardele de euro din PNDR

Agricultorii au la dispoziţie în următorii 7 ani 8 miliarde de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar trebuie să contribuie cu 50% din bani. Fermierii spun că noile scheme de finanţare a agriculturii reprezintă o gură de oxigen pentru sector însă, rămâne vechea şi marea problemă, accesul la finanţare. Imediat ce recoltează agricultorul trebuie să-şi vândă producţia pentru a acoperi cheltuielile şi nu mai are bani şi pentru dezvoltarea de noi proiecte.

Românii au în conturile de pensii private circa 562 de euro

La data de 31 martie, 6,12 milioane de persoane erau înregistrate ca participanţi în sistemul pensiilor administrate privat. Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, la data de 31 martie 2014, a fost de 15,7 miliarde lei (+0,9 miliarde lei faţă de 31 decembrie 2013), respectiv 3,52 miliarde euro. În raport cu PIB-ul estimat pentru anul 2014 (662,769 miliarde lei) activele totale reprezintă 2,36% din PIB, se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). La data de 31 martie, 6,12 milioane de persoane erau înregistrate ca participanţi în sistemul pensiilor administrate privat. Contribuţia medie în luna martie a celor 3,68 milioane de participanţi a fost de 83,12 lei. Valoarea medie a unui cont în Pilonul II a fost de 2.503 lei (aproximativ 562 euro).

Putin merge în China să discute parteneriatul ruso-chinez

Preşedintele rus Vladimir Putin va merge la Shanghai pe 20 mai, în urma invitaţiei din partea preşedintelui chinez Xi Jinping, pentru a purta discuţii legate de parteneriatul ruso-chinez, pe fondul crizei dintre Rusia şi Occident pe tema situaţiei din Ucraina. "În cadrul vizitei, vor fi semnate o serie de documente importante în domenii precum economia, comerţul, energia, dar şi în sfera umanitară. Vor fi, de asemenea, examinate condiţiile şi perspectivele parteneriatului ruso-chinez pe scena internaţională. Sperăm ca vizita să marcheze o nouă etapă în parteneriatul nostru global şi în cooperarea noastră strategică", a transmis serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat. Pe 21 mai, preşedintele rus va participa la a patra ediţie a Conferinţei privind cooperarea şi măsurile de încredere în Asia (CICA), un forum de securitate regional, şi cu acest prilej Vladimir Putin va avea o serie de întâlniri bilaterale. Rusia îşi intensifică contactele diplomatice şi negocierile comerciale cu China, pe fondul tensiunilor tot mai accentuate cu Occidentul.

EVENIMENTUL ZILEI

Cea mai luxoasă temniţă din România. O zi în faţa închisorii fastuoase a "Împăratului" Mihail Vlasov

Reporterii "Evenimentul zilei" au realizat un experiment inedit şi au stat o zi întreagă în faţa casei lui Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. El se află în arest la domiciliu şi îşi "ispăşeşte" pedeapsa într-o vilă foarte luxoasă, situată pe strada Sărăriei, într-una dintre cele mai bune zone ale Iaşiului. În lumea bună a Iaşiului se discută deja că în casa lui Mihail Vlasov se adună împătimiţii jocurilor de noroc. "Excelenţa Sa", aşa cum îi place să i se spună, n-ar fi renunţat nici acum la pasiunea lui pentru poker.

România în UE - jumătatea goală a paharului

Ultimii şapte ani au fost evident în beneficiul ţării noastre. O spun atât calculele brute, cât şi comparaţiile subiective. Totuşi, nu pot fi trecute cu vederea părţile ceva mai puţin plăcute ale aderării. Conform unui sondaj realizat cu circa patru ani înainte de aderare, 66% dintre români erau convinşi că intrarea în Uniunea Europeană va avea efecte pozitive la nivel personal. Un deceniu mai târziu, la şase ani după ce ţara noastră a devenit membru UE, un alt sondaj a relevat că 58% dintre români consideră că aderarea le-a schimbat viaţa în rău. Aderarea la UE n-a fost nici pe departe acompaniată doar de efecte pozitive. Iar cei cu venituri scăzute au fost cei mai afectaţi. Mai european, mai scump - Astfel, în 2007, preţurile în România au crescut în medie cu 6,6%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în cazul produselor alimentare (+9,2%) şi al serviciilor (+8,6%).

E OFICIAL: Germania pregătea un plan de ieşire a Greciei din zona euro

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble pregătea un plan de ieşire a Greciei din zona euro, scrie fostul şef al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, în volumul său de memorii 'Test de stres' , potrivit unor fragmente publicate miercuri de ziarul elen Imerisia, citat de RIA Novosti. Geithner spune că, la sfârşitul lunii iulie 2012, în timpul unei călătorii în Europa, a vizitat insula Sylt din Marea Nordului pentru o întâlnire cu omologul său german. Ministrul german presupunea că, odată cu ieşirea Greciei din zona euro, Germania ar putea sprijini financiar Europa şi poporul german nu ar considera această asistenţă ca pe o 'scoatere din mlaştină' a grecilor. Schauble mai credea că, după ieşirea Greciei din zona euro, Europa ar fi luat mult mai multe măsuri de protejare a economiei sale. El voia să sacrifice Grecia pentru a intimida Europa, concluzionează ziarul elen, citat de RIA Novosti.

JURNALUL NATIONAL

Luaţi-i comanda căpitanului Băsescu!

Schimbul de replici de mahala cu Rogozin este mutat pe Putin. Iată treptele unei alunecări a preşedintelui în eroarea de evaluare a propriilor responsabilităţi. Poate accepta România să fie atrasă prin neghiobia unui om sau interesele obscure ale unui preşedinte în conflicte şi situaţii cu risc major cu statele europene? Băsescu nu face balet pe sârmă, ci sare de-a dreptul în necunoscut, dar având plasa de protecţie a alianţei NATO. Ştim că personajul este în stare să târască România într-un conflict doar de dragul de a rămâne la Cotroceni pe termen nelimitat. Jocul trebuie oprit, aventura lui Băsescu de la timona României trebuie stopată. Luaţi-I comanda până nu se produce catastrofa! Luaţi-i comanda unui preşedinte care nu mai este legitim de multă vreme, iar lunile rămase până la expirarea mandatului îi recomandă un sincer şi diplomatic "mucles!".

Fiul vicepreşedintelui Biden este în conflict de interese la Kiev? Ce răspunde Departamentul de Stat al SUA?

Intrarea fiului cel mic al vicepreşedintelui SUA în conducerea unei importante companii private din Ucraina a declanşat întrebări şi multe comentarii. Hunter Biden va fi şeful departamentului juridic la Burisma Holding, cea mai mare companie privată din industria de gaze a Ucrainei. La Casa Albă, la biroul vicepreşedintelui Joe Biden au fost primite întrebări legate de aceasta asociere. Subiectul a fost abordat şi în conferinţa zilnică de presă de la Departamentul de Stat. Mattew Lee, corespondentul Associated Press, unul dintre cei mai respectaţi ziarişti americani specializaţi în probleme politice acreditat la Washington, a cerut un răspuns din partea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Ms. Jew Psaki. Matt Lee a intrebat dacă există probleme legate de numirea fiului vicepreşedintelui în consiliul de administraţie al companiei ucrainiene. Ziaristul a detaliat: problemele ar fi cu percepţii potentiale de conflict de interese sau de clientelism. Raspunsul Ms Psaki a fost foarte scurt: "Nu, el este un cetăţean privat".

Liviu Voinea: economia va creşte cu 3,5% în primul trimestru

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, prezent la reuniunea anuală a BERD, a declarat că se aşteaptă la o creştere economică de cel puţin 3,5% în primul trimestru. "Pe baza datelor despre producţia industrială şi consum, care sunt deja publicate pentru primul trimestru, eu mă aştept la o creştere de cel puţin 3,5% pentru primul trimestru", a declarat Liviu Voinea, citat de Agerpres. Acesta a spus că, luând în calcul sezonalitatea, România ar putea avea o creştere economică de cel puţin 4% pentru întregul an 2014. Potrivit ministrului delegat pentru Buget, România este diferită, în sensul bun al cuvântului, de restul pieţelor emergente, pentru că are un deficit de cont curent redus, nu depinde de gazul rusesc decât într-o măsură redusă, are o creştere economică solidă şi să intre în zona euro în 2019.

NATIONAL

Se inrosesc Serviciile!

Ponta da atacul la Rolls Royce-ul lui Basescu, dupa cum a numit presedintele Romaniei principalele structuri de forta ale statului roman. Si, chiar daca nu va reusi sa se suie la volan si sa preia controlul, premierul prezidentiabil spera cel putin sa-i zgarie vopseaua sau sa-i rupa emblema. Incercarea de "inrosire" a acestora are cel putin menirea de a arata, odata pentru totdeauna, daca loialitatea deplina a structurilor de forta fata de Traian Basescu, atat de intens mediatizata, este sau nu doar o legenda. Din pacate insa, dincolo de traditionalele lupte politice autohtone, de aceasta data lucrurile sunt cu mult mai grave, surse autorizate vorbind despre o ofensiva fara precedent a Moscovei, inclusiv una de natura financiara, pentru scoaterea Romaniei din sfera totala de influenta a Statelor Unite ale Americii.

Pro TV se vinde la bucata

Intr-un interviu acordat revistei cehesti Hospodarske Noviny, Michael Del Nin si Christoph Mainush, cei doi CEO de la Central European Media Enterprises (CME), compania mama a Pro TV, au facut publice intentiile de vanzare a mai multor active ale companiei din Romania. Este vorba de cinematografie, distributie de film si radiouri. "Pentru a tine pe picioare compania noastra, trebuie sa ne concentram pe esenta activitatii noastre, care este televiziunea. In unele tari in care noi functionam, noi avem multe activitati pe care nu le consideram ca activitati principale si pe care le vom vinde. Pentru a da cateva exemple: cinematografele noastre din Romania sau afacerile de distributie de film din Romania", a spus Mainush. Este prima data cand, oficial, CME isi declara intentia de a renunta la afaceri ce nu tin de televiziune, ca active ce nu ar mai fi esentiale.

PUTEREA

Statul nu renunţă la proiectul reactoarelor 3 şi 4

România nu va renunţa la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică Cernavodă, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. "Decizia privind realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este una luată deja, ne dorim să se finalizeze cât mai repede, să găsim parteneri pentru acest proiect", a spus Nicolescu. Ministrul a precizat că energia nucleară este şi va rămâne o prioritate a politicii energetice a României. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, este nevoie ca Transelectrica să includă în planul său de dezvoltare pe următorii 10 ani întărirea liniilor de transport de energie de la Cernavodă către restul ţării, astfel încât reţeaua să poată prelua şi energia produsă de reactoarele 3 şi 4.

Porunca lui Stelian Tănase

Mai ţineţi minte când Victor Ponta o întreba, în bărcuţă pe uliţă, pe ministra Apelor: "Tu ce faci, fă Doina, aicea? Aveai chef de nişte inundaţii?". Imediat după, toată echipa de zgomote a premierului, cu el în frunte, a negat că ar fi zis "fă", ci "măi". Cea mai bună filmare, unde se aude clar fă-ul de rigoare o avea TVR. Dar nimeni nu a mai văzut scena pe televiziunea publică. De ce? Bursa Zvonurilor a auzit că din porunca directă a directorului general interimar, Stelian Tănase. Mănâncă şi băiatul o pâine albă pe criza asta care nu se mai termină. Sta-i-ar în gât!

Raiffeisen îl pune la punct pe Şova, în scandalul GFR

Garanţia de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă nu a fost executată, pentru că beneficiarul (Ministerul Transporturilor - n. r.) nu a îndeplinit condiţiile necesare executării, decât după expirarea acesteia, au precizat, ieri, reprezentanţii Raiffeisen Bank International (RBI). Ministerul Transporturilor (MT) a informat, marţi, printr-un comunicat, că Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica pentru participarea la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, deşi Eximbank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse. Ulterior refuzului băncii de a executa scrisoarea de garanţie, ministrul Transporturilor, Dan Şova a dispus Corpului său de Control să facă cercetări în cadrul direcţiilor implicate.

Grecia şi-a vândut sediile ministerelor către Eurobank Properties

Sediile mai multor ministere şi cel al Poliţiei din Atena au fost vândute de către statul elen. În urma tranzacţiei, la bugetul statului au intrat aproximativ 146 de milioane de euro, bani câştigaţi din vânzarea a 14 clădiri importante din Grecia. Insituţiile vor funcţiona în aceleaşi clădiri, statul fiind obligat să achite chirie, de peste 14 milioane de euro anual, către noul proprietar, Eurobank Properties. Compania elenă Eurobank Properties a anunţat finalizarea achiziţiei clădirilor de la Fondul Elen pentru Administrarea Activelor Statului (HRADF), în cadrul unui acord care prevede şi închirierea acestora înapoi autorităţilor de la Atena pe o perioadă de 20 de ani. Cele 14 proprietăţi au o suprafaţă de 189.000 de metri pătraţi. Printre clădirile vândute se află sediile Ministerului Educaţiei şi Afacerilor Religioase, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei, precum şi sediul Poliţiei din Atena.

ROMANIA LIBERA

Cine l-a protejat pe Gruia Stoica

Şeful Comisiei de privatizare a CFR Marfă, Cristian Ghibu şi un alt secretar de stat şi-au dat demisia exact înainte de a fi obligaţi să transfere către DIICOT garanţia de 10 milioane euro depusă de compania controlată de Stoica, inculpat in două dosare penale pentru fapte grave de evaziune fiscală ( peste 30 de milioane de euro) şi constituire de grup de criminalitate infractională ( dosarul DIICOT), precum şi pentru dare de mită ( 3 milioane de euro) în vederea adjudecării unui contract cu statul de 100 de milioane de euro ( dosar DNA). Până la termenul-limită de 21 martie 2014 la care expira valabilitatea scrisorii de garanţie bancară depusă pentru privatizarea CFR Marfă, cei doi foşti înalţi responsabili din Ministerul Transporturilor au tergiversat cât au putut procedurile birocratice pentru a întârzia transferul celor 10 milioane euro în contul DIICOT. Ministrul Transporturilor, Dan Şova, încearcă acum să arunce vinovăţia pe o bancă pentru că banii (sub formă de scrisoare de garanţie bancară) nu au ajuns la DIICOT, ci au fost recuperaţi de către Gruia Stoica.

Soluţie de criză: Kievul acceptă discuţii sub egida OSCE

Autorităţile ucrainene vor purta negocieri privind acordarea de puteri regiunilor, în cadrul unui plan de pace al OSCE. Pe acest fond, Putin merge în China pentru susţinere şi semnarea unui contract gazier, iar Twitterul fierbe după aflarea numirii fiului vice-preşedintelui american în consiliul de administraţie al celei mai mari companii private din domeniul gazului din Ucraina. Un conflict de interese care a determinat Casa Albă să precizeze că "noua poziţie a lui Biden nu reflectă o aprobare a Administraţiei". O soluţie la criza din estul Ucrainei părea îndepărtată după ce şase militari ai armatei ucrainene au fost ucişi marţi într-o ambuscadă a rebelilor separatişti iar tentativele de a convinge Kievul să accepte negocieri cu separatiştii au eşuat.

ZIARUL FINANCIAR

Britanicii de la RBS sunt hotărâţi să plece din România şi caută cumpărător pentru businessul rămas

Grupul britanic RBS, controlat încă de stat după cinci ani de criză, se pregăteşte să vândă sucursala care i-a rămas în România şi a mandatat firma de consultanţă PwC să facă demersuri pentru găsirea unei bănci care să preia portofoliul rămas de clienţi sofisticaţi/multinaţionale, afirmă surse de pe piaţă. RBS a semnat în urmă cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail către UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzacţie importantă cu credite neperformante din divizia corporate, rezultând în final o contracţie puternică a bilanţului şi ieşirea din clasamentul primelor 20 de bănci de pe piaţă. De asemenea, din septembrie 2013 RBS România a trecut la statutul de sucursală, însă oficial britanicii au indicat menţinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienţi mari.

Consiliul Concurenţei a luat la bani mărunţi contractele de exclusivitate pe care producătorii de bere le au cu restaurantele şi barurile

Din contractele încheiate între restaurante şi producătorii şi distribuitorii de bere ar trebui eliminate clauzele privind cantitatea minimă achiziţionată şi limitarea la cinci ani a celorlalte menţiuni legate de utilizarea unor materiale de promovare cum sunt umbrelele, meniurile sau mobilierul, este de părere Consiliul Concurenţei. Instituţia spune că ar putea avea indicii pentru deschiderea unor investigaţii vizând "înţelegeri anticoncurenţiale sau comportamente abuzive". Producătorii nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Contractele pe care producătorii de bere le au cu localurile cuprind unele clauze ce limitează concurenţa, arată un raport recent al Consiliului Concurenţei, iar informaţiile cuprinse în document ar putea sta la baza deschiderii unei investigaţii în această industrie.

Companiile energetice de stat au făcut profituri peste aşteptări în primul trimestru

Cele mai importante companii de stat din sectorul energetic românesc - Romgaz Mediaş, Nuclearelectrica Bucureşti şi Transgaz Mediaş - au obţinut în primul trimestru profituri cumulate de 960 milioane de lei, mai mari cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Afacerile însumate ale aceloraşi companii au urcat cu 15% în perioada analizată, la 2,4 miliarde de lei. Profiturile obţinute de cele trei companii au depăşit aşteptările investitorilor de pe bursă, care vedeau un trimestru mai slab după un an 2013 foarte bun pentru companiile din energie la nivelul profiturilor obţinute.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb