• ADEVARUL
• CCR măreşte cvorumul la referendum
Curtea Constituţională a decis ieri să-i includă pe listele electorale permanente, pe baza cărora se calculează cvorumul la referendum, şi pe românii cu domiciliul stabil în străinătate. Încercările Curţii Constituţionale (CCR) de a da verdictul în privinţa referendumului din 29 iulie şi-a consumat ieri un nou şi important episod. După o şedinţă care a durat peste şapte ore, magistraţii CCR au oferit noi precizări cu privire la listele electorale solicitate Guvernului. În comunicatul Curţii se precizează că listele electorale permanente sunt, potrivit articolului 2 alineat 1 litera c din Legea 370/2004, "listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv". "Acolo unde această operaţiune nu s-a executat, urmează a se realiza în termenul acordat de Curte", se mai arată în comunicat. Asta înseamnă că, la listele deja folosite la referendum, ar trebui adăugaţi şi cei 471.301 români cu domiciliul stabil în străinătate, fapt care măreşte cvorumul de participare cu peste 235.000 de alegători.
• Desant naţional contra fraudei electorale
Pentru prima oară după 1990, procurorii au declanşat ample investigaţii în urma unui proces electoral în care sunt vizate atât personaje de la nivel înalt, cât şi simpli alegători "de profesie". Referendumul din 29 iulie s-a soldat cu o gravă criză politică şi cu patru importante dosare penale. Trei dintre acestea se află la Parchetul Înaltei Curţi, iar al patrulea, la DNA. Este pentru prima oară când autorităţile derulează anchete de anvergură privind fraudele electorale. În aceste dosare, sunt anchetate atât persoane de la nivel înalt, fiind puşi sub învinuire miniştri şi secretari de stat, cât şi personaje mărunte, precum lideri ai unor filiale locale de partid sau alegători "de profesie".
• FMI: pregătiţi-vă pentru ce e mai rău
Gazele se vor scumpi, impozitarea se va extinde, iar BNR este avertizată "să-şi elaboreze în detaliu pregătirea pentru criză". Discursul de plecare rostit ieri de şeful delegaţiei FMI în România, Erik de Vrijer, este plin de constatări dezamăgitoare faţă de situaţia economică, asezonate cu ameninţări mai mult sau mai puţin voalate privind evoluţiile din viitorul apropiat. Pe lângă deja cunoscutele avertismente legate de criza politică, a cărei prelungire va afecta încrederea investitorilor şi, implicit, stabilitatea economiei, FMI a lansat câteva recomandări ce par a fi bazate pe prognoze mai degrabă sumbre. În primul rând, Banca Naţională este sfătuită "să-şi elaboreze în detaliu pregătirea pentru criză", inclusiv prin "înfiinţarea unor bănci-punte", care "ar trebui să fie curând finalizate".
• Economia a mers bine până la criza politică
Din ianuarie până în iunie, PIB-ul a crescut cu 0,8%, iar în trimestrul al doilea am ieşit din recesiunea în care intrasem toamna trecută. Din iulie, economia a intrat în declin. Datele tip "semnal" comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că economia a crescut cu 0,8% în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2011 şi cu 0,5% în trimestrul al doilea faţă de cel anterior, astfel că în aprilie am ieşit din recesiune. Aceste veşti bune se referă însă la perioada de acalmie de pe scena politică, prielnică avansului economic. Ce a urmat la nivel macroeconomic din iulie, când cursul de schimb şi preţurile au crescut galopant, vom afla la toamnă, când INS va raporta evoluţiile din trimestrul al treilea.
• Ponta, pentru "The Guardian": Sunt dispus să coabitez cu Traian Băsescu dacă respectă Constituţia
Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat ziarului The Guardian, că este dispus "să coabiteze" cu preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va respecta rolul pe care i-l conferă Constituţia, apreciind că, după 20 de ani de "timp pierdut", criza politică din România se apropie de final. Potrivit lui Victor Ponta, criza politică ce afectează România din mai se apropie de soluţionare, punând capăt la ceea ce el consideră 20 de ani de "timp pierdut", de la revoluţia care a condus la înlăturarea regimului comunist.
• Statele din Golf se pregătesc de vremuri grele
Americanii intenţionează să amplaseze un scut antirachetă în Golf pentru a proteja oraşele, rafinăriile, oleoductele şi bazele militare ale statelor din zonă în cazul unui atac iranian. Spre deosebire de scutul antirachetă din Europa, la acesta din Orientul Mijlociu nu participă şi Alianţa Nord-Atlantică. Statele din Golf se tem că Iranul ar putea închide strâmtoarea Ormuz şi, în acest caz, această regiune aridă, cu mici rezerve de apă, poate fi supusă unei blocade alimentare, notează cotidianul rus. Pregătindu-se pentru ce e mai rău, Emiratele Arabe Unite se gândesc chiar să importe apă din gheţarii din Patagonia. Acest proiect este încă în stadiu de testare, dar impresionează deja prin imaginaţia iniţiatorilor.
• CURENTUL
• Mediocrii Crin si Ponta nu au platit cei 2000 Euro promisi medaliatilor la Olimpiada Internationala de Matematica
Ani la rand, olimpicii internationali la diverse stiinte ne-au bucurat sufletele cu medaliile obtinute. Anul acesta, lotul de matematica a obtinut doua medalii de aur, trei de argint si una de bronz iar in anul 2011 o medalie de aur si cinci de argint. Desi ar fi trebuit ca acesti tineri geniali sa primeasca modesta, in comparatie cu valoarea lor intelectuala inestimabila, suma de 2000 EURO, Guvernul USL coordonat de Crin, un dublu repetent si Ponta, un fals Doctor in Drept, nu a dispus plata acestei mari, imense si ruinatoare sume de 12.000 EURO. Ce nerusinare! Iertati-i, copii ca nu stiu ce fac!
• Hit-ul verii în USL: Nouă nu ne pasă!
"La Washington urmărim cu atenţie ce se întâmplă în România, ne pasă de România, este prieten şi un partener apropiat, cu care avem un parteneriat strategic, ne pasă de democraţia din România, facem tot ce putem pentru a sprijini statul de drept, independenţa instituţiilor şi suntem îngrijoraţi de această situaţie ", i-a transmis Philip Gordon, emisarul special al secretarului de stat american Hilary Clinton, preşedintelui interimar, Crin Antonescu. Reprezentanţii USL aflaţi la butoanele puterii în acest moment nu fac altceva decât să dovedească zilnic că nu le pasă nici de ţară, nici de oamenii ei, ci doar de propriile interese de grup şi partid. În numele acestor interese mărunte sunt dispuşi să sacrifice toţi anii în care românii s-au chinuit efectiv să intre în UE şi NATO, să obţină rangul de cetăţeni europeni cu drepturi depline
• CURIERUL NATIONAL
• Suprafiscalizarea va distruge industria farma
APMGR: Reprezentanţii Ministerelor Finanţelor Publice şi Sănătăţii refuză să ia în considerare orice soluţie viabilă care să asigure accesul la medicamente ieftine şi să evite distrugerea industriei farmaceutice locale. Propunerile pentru modificarea taxei clawback împing în insolvenţă companiile producătoare de medicamente. Producătorii sunt obligaţi în continuare să plătească pentru deficienţele legislaţiei din trecut şi pentru veniturile obţinute de distribuitori şi farmacii. Propunerea Guvernului de modificare a taxei clawback nu va rezolva problemele privind accesul pacienţilor la medicamente ieftine şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
• Aprobarea FMI, condiţionată de scumpirea gazelor, plata arieratelor şi vânzarea Oltchim şi a 5% din Transgaz
Aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv în board-ul director al FMI este strict condiţionată de implementarea a patru măsuri, care cuprind majorarea preţului la gaze, plata arieratelor de la autorităţilor locale, privatizarea Oltchim şi vânzarea a 5% din Transgaz, informează Mediafax. "Am ajuns la un acord la nivel de experţi. Vom recomanda boardului să finalizăm misiunea, dar, bineînţeles va trebui să vedem reacţia de la Washington.
• Italienii pot să-şi ia adio de la maşinile scumpe
Austeritatea şi lupta cu evaziunea fiscală erodează încet, dar sigur, stilul de viaţă excentric al italienilor. Exporturile de maşini de lux s-au triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Proprietarii de supercar-uri au intrat în atenţia autorităţilor fiscale, ieşite la vânătoare de evazionişti.
• Nici nu au venit bine în România şi deja îşi fac bagajele - TUI şi ITS vor să se retragă
Două dintre cele mai mari grupuri de turism din lume, TUI şi ITS, intenţionează să înceteze de anul viitor să mai aducă turişti în România, nemulţumite de lipsa promovării pe piaţa germană şi de imaginea României în străinătate, deteriorată în ultima vreme pe fondul situaţiei politice. "Cele două grupuri intenţionează să se retragă pentru că o serie de promisiuni făcute de MDRT în ultimii ani nu au fost încă onorate. Printre altele, s-au promis în toamna anului trecut investiţii în promovarea României în Germania în valoarea de 3 milioane de euro în următorii doi ani şi nu s-a făcut nimic", au declarat surse din turism, citate de Mediafax.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Crin Antonescu, în război cu americanii
Preşedintele interimar s-a gudurat pe lângă Philip Gordon şi "l-a muşcat" pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. După ce s-a întâlnit cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi cu premierul Victor Ponta, asistentul secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, a părăsit România nu înainte de a-şi exprima anumite îngrijorări. "Au existat acuzaţii credibile privind numeroase cazuri de vot ilegal la referendum. S-au făcut eforturi de schimbare a listelor de alegători care ar influenţa cvorumul şi aparent au existat încercări de a constrânge CCR să valideze referendumul. Deşi la Cotroceni i-a spus de trei ori la rând lui Gordon că se bucură de vizita sa, seara, în platoul emisiunii Antenei 3, Crin Antonescu i-a pus la punct şi pe oficialii europeni şi pe cei americani.
• Ponta continuă să-l păcălească pe Barroso
Guvernul USL a răspuns prompt, dar doar pe hârtie, celor 11 solicitări formulate de şeful Comisiei Europene. În realitate, cele mai importante angajamente, referitoare la justiţie, au fost băgate sub preş. Numirea unui Avocat al Poporului printr-un proces transparent şi obiectiv, sprijinit de toate partidele. USL nu a făcut nici un demers. Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, este numit interimar Avocat al Poporului. Demisia din Parlament a tuturor celor cu decizii definitive de incompatibilitate sau condamnaţi în cazuri de corupţie. Dintre cei trei parlamentari aflaţi în această situaţie, toţi de la USL, nici unul nu a demisionat. Miniştrii cu decizii de incompatibilitate trebuie să se retragă. Ecaterina Andronescu, condamnată în primă instanţă, este în continuare în guvernul Ponta.
• Ce a ascuns Ponta şi am aflat de la FMI
Pentru că nu sunt venituri suficiente la buget, tariful gazelor creşte în septembrie. Baza de calcul a TVA ar putea fi extinsă. Scăderea TVA la alimente, reduceri de impozite printr-o cotă progresivă generoasă, creştere economică de peste 1% în 2012. Majoritatea aşteptărilor frumoase cu care Guvernul Ponta a întâmpinat vizita Fondului Monetar (FMI) au fost spulberate ieri. Cu creionul pe hârtie, FMI a ajuns la concluzia că nu este loc de TVA redus. În unele cazuri, taxa trebuie chiar să crească. Şi impozitele pe imobile pot creşte. Iar din septembrie se majorează tarifele la gaze, pentru că aşa se întâmplă când nu aduci suficiente fonduri la buget. Sunt noutăţile prezentate ieri de Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI.
• JURNALUL NATIONAL
• SRI în redacţia Jurnalului Naţional. Vezi raportul STRICT SECRET al unui agent
cotidianul.ro aduce o probă materială fără dubii care dezvăluie supravegherea pe care SRI o face de ani buni activităţii editoriale din cadrul Jurnalului Naţional. Un document clasificat "strict secret", întocmit în 23.01.2006 de colonelul Jderu Gheorghe din unitatea "C", prezintă o acţiune de culegere de informaţii despre sursele de documentare ale redactorilor care realizează articole "sensibile". Rugăm "cârtiţa" sub numele de cod Teodorescu Sofia să prezinte o ultimă "notă" colegilor pentru a explica acţiunile în care a fost implicat în supravegherea informativă a Jurnalului Naţional.
• Curtea Constituţionala cere Guvernului listele electorale permanente reactualizate - fără românii din străinătate
"Prin Adresa nr. 5305 din 3 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale a solicitat Guvernului să comunice numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (pâna la data de 10 iulie 2012) conform dispoziţiilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004, < listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusive >. Acolo unde această operaţiune nu s-a executat urmează a se realiza în termenul acordat de Curte".
• Spania pe marginea prăpastiei. Vezi declaraţia care aruncă Europa în aer
Guvernul Spaniei ia în considerare o cerere pentru un ajutor suveran, a declarat marţi comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, într-un interviu acordat Bloomberg. "Spania are o minte deschisă. Guvernul premierului Mariano Rajoy nu a luat o decizie. Suntem pregătiţi să acţionăm dacă va exista o solicitare", a spus Rehn. Guvernul de la Madrid a anunţat că lucrează cu autorităţile de la Bruxelles pentru deblocarea unui ajutor de urgenţă de 30 de miliarde de euro pentru băncile spaniole, în cadrul unui plan aprobat în iulie, destinat susţinerii sectorului financiar. Pe de altă parte, premierul Rajoy a declarat marţi că la începutul lunii viitoare se va întâlni la Madrid cu cancelarul Germaniei Angela Merkel, în compania unui număr mare de oameni de afaceri germani şi spanioli, urmând ca în aceeaşi lună să facă o vizită la Roma, pentru discuţii cu premierul Mario Monti.
• NATIONAL
• S-a stabilit: Basescu revine la Cotroceni si isi da demisia!
Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, ca sa aiba de unde sa plece. Aceasta ar fi pe scurt concluzia negocierilor dintre presedintele suspendat si emisarul american Philip Gordon. Terminat din punct de vedere politic, Basescu nu a mai avut ce sa le ofere americanilor in afara de propria retragere. In amintirea parteneriatului pe care presedintele suspendat l-a avut cu Statele Unite, oficialii de la Washington au dat dovada de bunavointa, permitandu-i o iesire din scena cat de cat onorabila. Mai exact, Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, dupa ce Curtea Constitutionala va invalida referendumul, ca mai apoi, in maximum o luna, sa-si anunte demisia. Demisie cu imunitate inclusa, evident.
• FMI se instaleaza in Romania pana la Craciun
Din cauza turbulentelor de pe scena politica din Romania, care afecteaza bunul mers al afacerilor FMI, organismul financiar zaboveste cat mai mult in tara noastra. Deocamdata, vizita s-a terminat, dar FMI revine-pleaca-revine pana la Craciun, ca sa se asigure ca guvernantii nostri, indiferent care, vor respecta cele patru puncte convenite cu delegatia. "Urmatoarea evaluare va fi curand dupa alegerile parlamentare", a spus seful delegatiei FMI in Romania, Erik Jan de Vrijer. Insa nu a exclus o "vizita rapida" si inainte de alegeri.
• Ultimul mohican de la Cotroceni ii pune pasta de dinti pe clanta lui Antonescu
Ratacit prin Palatul Cotroceni, Eugen Tomac, consilierul pentru romanii de pretutindeni al lui Traian Basescu, il ataca pe presedintele interimar Crin Antonescu, comparandu-l cu Ion Iliescu. Crin Antonescu ii desconsidera profund pe cetatenii romani. Aceasta este principala acuzatie pe care Tomac i-o aduce lui Crin Antonescu la pachet cu recomandarea unui "stagiu politic la Tiraspol". "Romanii cu domiciliul in strainatate nu au fost oricum inclusi in listele permanente, iar cetatenii romani plecati la munca in Uniunea Europeana, adica cei aflati temporar peste hotare, se regasesc in listele electorale permanente, deoarece au domiciliul in Romania, au aici proprietati, aici locuieste o parte a familiei lor", a declarat Tomac.
• PUTEREA
• Preşedintele PSD Olt vede "intimidare" în ancheta DNA privind referendumul
Acţiunile procurorilor DNA, care pun întrebări localnicilor din mediul rural privind desfăşurarea referendumului, sunt unele menite să 'intimideze', a declarat marţi preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu. Pe de altă parte, cea mai mare prezenţă la urne din ţară a fost înregistrată în judeţul Olt, fiind 20 de localităţi cu prezenţă de peste 100%.
• România a avut a patra mare creştere economică din UE în trimestrul al doilea
România a avut a patra mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, în condiţiile în care atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,2%, conform unei estimări preliminare publicată marţi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Graţie unei creşteri economice trimestriale de 0,5%, România se situează pe locul patru în UE fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%). O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.
• Peste 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfintei Maria
Peste două milioane de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfintei Marii, majoritatea fiind femei. Ministerul Administraţiei şi Internelor a transmis că, dintre cei 2.231.032 de români sărbătoriţi, 1.813.614 sunt femei, iar 417.418 sunt bărbaţi.
• ROMANIA LIBERA
• Cel puţin încă o săptămână de incertitudine
În ciuda aşteptării generale de a fi luată cât mai rapid o decizie în privinţa referendumului, judecătorii CCR au hotărât doar să devanseze cu zece zile termenul până la care să le parvină de la Guvern listele electorale. Care liste? Cele în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie şi care au fost, potrivit legii, actualizate "până la data de 10 iulie". Totodată, plenul Curţii a stabilit că erata referitoare la românii din străinătate a fost trimisă în mod legal spre Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, Guvernul Ponta a rămas fără portiţe. Teoretic, dacă ne gândim că ar fi doar o chestiune de ore ca la CCR să ajungă listele electorale în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie (liste actualizate până în data de 10 iulie), am putea concluziona că judecătorii constituţionali puteau lua încă la ieri o decizie în privinţa referendumului. În realitate însă, situaţia este mult mai nuanţată.
• Rusia. Proiect faraonic de sute de avioane şi elicoptere militare noi pentru supremaţie aeriană. Putin se pregăteşte pentru un "război al stelelor"
Cu ocazia sărbătoririi centenarului aviaţiei militare ruse, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că întărirea capacităţii armatei aerului este o "prioritate-cheie a guvernului", acest corp urmând a deţine o pondere mai mare în cadrul forţelor armate. Modernizarea va necesita peste 100 miliarde euro. În faţa înalţilor responsabili ai armatei ruse, Putin şi-a exprimat voinţa de a converti petrodolarii în noi avioane de luptă şi de a întări capacităţile armatei aerului. Până în 2020, Rusia va achiziţiona 600 avioane de luptă şi 1.000 elicoptere militare şi peste de 100 miliarde euro vor fi cheltuite în programul de modernizare a acestui corp.
• Concediul Curţii Constituţionale naşte monştri. Cât ne costă faptul că judecătorii nu au coborât mai repede din şezlonguri
În esenţă, chiar dacă ne vine greu să credem, unul dintre principalele motive pentru care criza politică din România s-a prelungit mult după data de 29 iulie este acela că judecătorii Curţii Constituţionale nu au vrut să-şi afecteze concediile. Pe 2 august, cei mai înalţi magistraţi din statul român au scăpat rapid de responsabilitatea tranşării problemei referendumului - care frământa o ţară întreagă - şi au amânat, iniţial până pe 12 septembrie, apoi până pe 31 august, adoptarea unei decizii. După aceea, cu sentimentul datoriei împlinite au plecat liniştiţi în concediu, unii în străinătate, alţii prin casele de protocol ale RAAPPS.
• Regele falimentelor din România a fost trimis în judecată
Lovitură de proporţii a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte: firma de lichidare judiciară RVA Insolvency Specialists SPRL, aparţinând şefului lichidatorilor din România - Arin Stănescu -, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de bancrută frauduloasă. Dacă magistraţii vor decide că se face vinovată de acuzaţiile aduse, societatea riscă să fie chiar dizolvată. RVA Insolvency este cel mai important jucător pe piaţa falimentelor, compania gestionând, printre altele, insolvenţa mai multor bănci - Banca Internaţională a Religiilor, Bancoop, sau a altor firme cunoscute, cum ar fi magazinele MIC.ro care îi aparţin lui Dinu Patriciu, sau Flamingo. Faptele pentru care RVA trebuie să răspundă în faţa legii ar fi fost săvârşite, spun procurorii, în momentul în care firma gestiona falimentul societăţii Petromservice, firmă controlată de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca.
• USL joacă pentru Băsescu şi PDL? De Armand Gosu
Aşa cum "palma lui Patriciu" şi "jacuzzi la Vântu" au asigurat victoria lui Băsescu în alegerile din 2009, tot aşa, astăzi, referendumul ratat iniţiat de Antonescu şi Ponta ar putea netezi calea întoarcerii la putere a unui PDL uşor cosmetizat. Urmează câteva săptămâni decisive în istoria României. Scrisoarea lui Barroso, misiunea emisarului american Gordon, reuniunea plenului Curţii Constituţionale, toate indică faptul că decizia privind validarea/invalidarea referendumului nu mai poate fi amânată multă vreme. Dacă instituţiile statului rezistă asaltului politic, este previzibil că preşedintele Băsescu se va întoarce la Cotroceni la începutul lunii septembrie. Atunci, USL va trebui să facă decontul politic al crizei pe care a declanşat-o. Dacă preşedintele va rămâne suspendat până la alegerile parlamentare, USL va mai amâna cu câteva luni, până la scrutin, decontul.
• Noul homo bolşevicus nu ştie să se oprească de Alexandru Gussi
Un strateg militar ar fi admirat secvenţialitatea atacurilor împotriva instituţiilor, care, la începutul lui iulie, încă nu erau controlate de susţinătorii Guvernului Ponta. Admiraţia lui ar fi crescut dacă afla cum poporul, prin referendum, poate legaliza micile scăpări ale acestui proces. Dar începea să-şi ia notiţe abia în momentul în care i s-ar fi povestit cum societatea civilă va fi reprezentată de "dogari" (foşti purtători ai uniformelor de diverse culori), care sunt mecanismele de fraudare ale referendumului şi cum noul şef de stat (un civil "interimar") îşi va recruta colaboratorii mai ales din zona militară. În plus, va beneficia de sfatul şi sprijinul celui mai experimentat preşedinte şi beneficiar al unor lovituri de stat, adus de atmosfera pucistă la a patra tinereţe, după ce primele trei fuseseră îngropate în tot atâtea mandate.
• ZIARUL FINANCIAR
• FMI pune patru condiţii pentru România
Majorarea preţului la gaze din septembrie, privatizarea Oltchim, vânzarea a 5% din Transgaz şi plata arieratelor acumulate de autorităţile locale sunt cele patru condiţii pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului stand-by de către boardul FMI, a anunţat ieri Erik de Vrijer , şeful misiunii de evaluare a Fondului. El a avertizat că în lipsa uneia dintre cele patru măsuri, boardul nu va analiza concluziile misiunii. Guvernul nu a reuşit să convingă FMI de sustenabilitatea proiectului de revenire la impozitarea progresivă a veniturilor cu cotă maximă de 16%, oficialul Fondului spunând că ar fi nevoie şi de trepte de impozit de peste 16%.
• Economia a revenit pe plus în T2, dar pentru a doua jumătate a anului perspectivele sunt sumbre
Economia a revenit în trimestrul al doilea în teritoriul pozitiv, după două trimestre de declin, conform estimărilor celor mai mulţi analişti, şi a înregistrat o creştere de 0,5% faţă de primele trei luni ale anului. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a urcat cu 1,2%, pe serie brută. Principalele motoare ale economiei au fost comerţul cu amănuntul şi construcţiile, nefiind exclusă şi o influenţă pozitivă a industriei, în viziunea analiştilor. Contribuţia agriculturii la PIB se va vedea în ultimele două trimestre ale anului. Institutul de Statistică a publicat ieri estimările "semnal" privind evoluţia PIB, urmând să anunţe în data de 6 septembrie datele detaliate privind creşterea economică din T2. Pentru a doua jumătate a anului perspectivele sunt sumbre, majoritatea analiştilor ajustându-şi prognozele spre 0,5%, în condiţiile în care anticipează că evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, criza politică internă şi producţia agricolă slabă vor afecta economia locală.
• Guvernul Ponta vrea să restituie 400 mil. euro din taxa auto
Executivul este obligat să restituie celor care au plătit în 2011 taxa de de poluare o diferenţă de 400 de milioane de euro, încasaţi ilegal la acea vreme de către Guvernul condus de Emil Boc "În acest moment, statul român are de plătit cetăţenilor români 400 mil. euro încasaţi ilegal în 2011 de către Guvernul României. De asemenea, Guvernul are o procedură de infringement începută de către Comisia Europeană pentru că guvernul Boc a adoptat o legislaţie considerată ca fiind împotriva normelor europene", a spus premierul Victor Ponta în cadrul declaraţiilor susţinute la finalul şedinţei de guvern de ieri. Ministerul Mediului a atras ieri atenţia cu privire la necesitatea de reglementare, pe baze corecte, a taxei auto, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement de către UE.
• Ministerul Dezvoltării confirmă că a cheltuit 250.000 de euro pentru concertul Lady Gaga, dar afirmă că a făcut economii. Propunerea din perioada când era Elena Udrea ministru a fost de 600.000 de euro
"Nu ştiu despre ce este vorba. Vă promit că o să verific. Am însă curajul să anticipez faptul că aceste contracte au fost semnate înainte să vină dl. Hellvig, nu că domnului Hellvig nu i-ar place Lady Gaga, dar m-am obişnuit şi asta discutăm în fiecare şedinţă", a răspuns ieri premierul Victor Ponta la întrebarea unui report care îl ruga să comenteze investiţia de un sfert de milion de euro a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în promovarea brandul turistic de ţară la B'estfest şi în cadrul concertelor pe care cântăreaţa Lady Gaga şi formaţia Red Hot Chilli Peppers le vor susţine la Bucureşti.